Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 10-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 10.5.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός συναντάται, σύμφωνα με προγραμματισμένη συνάντηση, με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, τον κ. Κουρή. Με δεδομένο το ταξίδι του κ. Κουρή στην Αμερική, ήθελα να ρωτήσω, αν αυτή τη φορά συζητούνται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τα οποία ο κ. Κουρής θα πρέπει να δώσει μία απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση που έχει ο κ. Πρωθυπουργός με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Κουρή αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του κ. Κουρή. Πράγματι, ο κ. Κουρής τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ. Η πολιτική μας για το θέμα το οποίο θέσατε είναι σαφής. Η οικοδόμηση των όποιων μέτρων εμπιστοσύνης δεν μπορεί παρά να απορρέει από το Μνημόνιο της Βουλιαγμένης του 1988 και το Παράρτημά του ή συμπαρακολούθημά του - αν θέλετε να το ονομάσω έτσι - της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ του κ. Παπούλια και του κ. Γιλμάζ. Είναι η μόνη βάση την οποία δεχόμαστε εμείς, επί της οποίας μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για όποια μέτρα μπορούν ή πρέπει να οικοδομηθούν για την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

ΜΑΥΡΟΣ: Τί εκκρεμότητες αρμοδιότητας του κ. Κουρή έμειναν από τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Αρσένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κουρής είναι αυτός ο οποίος θα μεταβεί στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, όπως ο συνάδελφός σας σωστά επεσήμανε. Αυτό είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει αυτή η συνάντηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτή η συζήτηση για τα Μ.Ο.Ε. δεν ήταν σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουρ- γού το τρίτο στάδιο που επρόκειτο να γίνει, εφόσον ολοκληρωθούν τα δύο προηγούμενα...;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Πουλίδου, δεν υπάρχει συζήτηση για Μ.Ο.Ε. Ετσι όπως θέτετε εσείς την ερώτηση, είναι ως να υπάρχει αυτή την ώρα μία πολιτική από την πλευρά της Ελλάδος, η οποία πολιτική αφορά στη διαγραφή ή το σχεδιασμό μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας. Οχι. Επαναλαμβάνω και πάλι, επειδή είναι θέματα αυτά τα οποία ο κ. Κουρής στο ταξίδι που θα κάνει στις ΗΠΑ, είναι πιθανόν, είναι λογικό ή αυτονόητο, αν θέλετε - για να είμεθα ειλικρινείς - να τα αντιμετωπίσει. Εχει κάθε λόγο ο κ. Κουρής να συζητήσει με τον κ. Πρωθυπουργό και να έχει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εγώ με την ευκαιρία της ερώτησης της συναδέλφου σας, έκανα μία πολύ σαφή επισήμανση: Είπα ότι το Μνημόνιο του '88 είναι η μόνη βάση την οποία δέχεται η Ελλάδα και επί της οποίας μπορεί να αναπυχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά, αυτό είναι μία πολιτική μακροπρόθεσμη. Οταν υπάρχουν ανοιχτά θέματα, όταν έχουν διατυπωθεί θέσεις στις οποίες δεν ανταποκρίνεται η Τουρκία, ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος επί τέτοιων θεμάτων σαν το συγκεκριμένο που εσείς θέσατε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, έγινε παρανόηση. Εγώ δεν αναφέρομαι στις επικείμενες συζητήσεις που θα έχει ο κ. Κουρής. Αναφέρομαι στη συζήτηση που έκανε ο κ. Πάγκαλος στην Αμερική χθες, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζήτησε τέτοια θέματα ο κ. Πάγκαλος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Α, δεν συζήτησε θέματα ΜΟΕ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζήτησε τέτοια θέματα ο κ. Πάγκαλος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και ένα δεύτερο ερώτημα: Θα συναντηθεί ο κ. Πάγκαλος με τον κ. Γκιονενσάι στις αρχές Ιουνίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το ραντεβού έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Αυτή την ώρα μένουμε στο ενδεχόμενο να γίνει αυτή η συνάντηση.

ΜΑΥΡΟΣ: Οι εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν όπως είχαν συμφωνήσει στο Βουκουρέστι και πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε αυτό έχει χρονικώς προσδιορισθεί πότε θα γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αρσένης, όταν βρισκόταν στο Μπίρμπιγχαμ, συναντήθηκε με τον κ. Γκιονενσάι;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι στο πλαίσιο των εργασιών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης υπήρξε συνάντηση. Αλλά ιδιαίτερη συνάντηση των δύο ανδρών δεν υπήρξε.

ΓΚΑΝΑΣ: Θα υπάρξει συνάντηση, σήμερα, του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΤΕ; Και αν αυτή η συνάντηση έχει σχέση με το θέμα των ψηφιακών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός συναντάται με Υπουργούς, με Διοικητές Οργανισμών. Λογικό είναι, όταν συναντάται με τον Πρόεδρο του ΟΤΕ να συζητά μαζί του όλα τα θέματα που αφορούν τον ΟΤΕ.

ΜΑΥΡΟΣ: Θα υπάρξει συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα υπάρξει συνάντηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τί ώρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το μεσημέρι θα συναντηθούν.

ΜΑΥΡΟΣ: Ποιός εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Συνδιάσκεψη του Club Mediteraneo; Δεδομένου ότι ο κ. Πάγκαλος βρίσκεται στις ΗΠΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοείτε την Δευτέρα, στο Συμβούλιο Σύνδεσης;

ΜΑΥΡΟΣ: Ακούσαμε την είδηση στο Euronews, χθες, και συζητήθηκε το θέμα των ελληνο- τουρκικών σχέσεων από τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Μεσογείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος βρίσκεται στην Αμερική, έχει συγκεκριμένη πολιτική, με την οποία θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης.

ΜΑΥΡΟΣ: Ποιός εκπροσωπεί την Ελλάδα σ' αυτό το πολύ σημαντικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας κ. Περράκης.

ΜΑΥΡΟΣ: Μετέχουν όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Μεσογείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών, έκρινε η Ελλάδα ότι πρέπει να βρίσκεται στις ΗΠΑ, σε μια πολύ σημαντική επίσκεψη, η οποία εξελίσσεται εκεί. Επίσης και ο Υπουργός Αναπληρωτής κ. Γιώργος Ρωμαίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.
Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:40:33