Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 21-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 21.5.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Σήμερα είναι μια γιορτινή μέρα, υπάρχουν στην πολιτική ζωή της Ελλάδος πολλοί Κωνσταντίνοι. Επίσης, χρόνια πολλά στους συναδέλφους που γιορτάζουν. Προτείνω να μπούμε κατ'ευθείαν στη συζήτησή μας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: "Μποφόρ" σήμερα, κύριε Υπουργέ!

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα το έλεγα. Ηρεμία και γαλήνη! Αλλωστε, ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται! Ορίστε, ο κ. Σταματόπουλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Πάγκαλος εξακολουθεί να είναι Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος ασκεί την εξωτερική πολιτική με βάση το πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Ασκεί τα καθήκοντά του αποτελεσματικά ως Υπουργός Εξωτερικών και παραμένει Υπουργός της Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξακολουθεί να είναι στην Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένει Υπουργός της Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα μέλη της Κυβέρνησης, συνήθως, έχουν την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνήθως;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω, κύριε Σταματόπουλε, ότι η ερώτηση την οποία θέσατε περικλείει μέσα και την απάντηση. Είναι δυνατόν αν είναι κάποιος μέλος της Κυβέρνησης να μην απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού; Θα μου επιτρέψετε, όταν δι'αυτού του τρόπου και σε τέτοιο επίπεδο διατυπώνετε ερωτήσεις, να έχω και εγώ το δικαίωμα οι απαντήσεις που δίνω, να είναι το ίδιο - αν θέλετε - χαριτωμένες (!) ή αυτονόητες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Κουλούρης στο ραδιόφωνο είπε ότι τουλάχιστον ο κ. Πάγκαλος θα έπρεπε να παραιτηθεί από Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το είπε ο κ. Κουλούρης. Είναι άποψη του κ. Κουλούρη. Και πρέπει να σχολιάσω την άποψη του κ. Κουλούρη ή πρέπει να εμποδίσουμε τον κ. Κουλούρη να εκφέρει την άποψή του; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ετσι δεν είναι; Ορίστε, ο κ. Σουγλέρης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Εβερτ ζήτησε ευθέως - όπως άλλωστε όλοι - την παραίτηση του κ. Πάγκαλου και πρόσθεσε ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Κυβέρνηση είναι πρωτόγνωρα για την ελληνική πολιτική ζωή. Θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Κυβερνήσεις αναδεικνύονται με τη λαϊκή ψήφο, στηρίζονται στην εμπιστοσύνη του λαού και στην πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής. Το πολιτικό "status" σε μία χώρα δεν καθορίζεται από τις επιθυμίες των πολιτικών Αρχηγών, και μάλιστα πολιτικών Αρχηγών του διαμετρήματος του κ. Εβερτ. Ο κ. Εβερτ νομίζω ότι επείγεται να απογοητευθεί. Θέλει να πάμε γρήγορα σε εκλογές. Ας μην επείγεται. Εχει δύο χρόνια περίπου ακόμη να ασκήσει μία εποικοδομητική αντιπολίτευση, ώστε να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό για να παραμείνει Αρχηγός της Αντιπολίτευσης και μετά το 1997, αν βέβαια το κατορθώσει. Μέχρι τότε, νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το θετικό της έργο και να κριθεί από τον ελληνικό λαό. Ο κ. Εβερτ - επαναλαμβάνω και πάλι - μπορεί να ασκεί νηφάλια κριτική στην Κυβέρνηση. Περιμένουμε την εποικοδομητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων -των εθνικών και των κοινωνικών- αλλά βεβαίως δεν πρέπει να επιτρέπεται στη Νέα Δημοκρατία να αντιπολιτεύεται την Κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να συσπειρώνει το κομματικό της ακροατήριο, χωρίς να εκφέρει έναν αξιόπιστο πολιτικό λόγο.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σκοπεύει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός στο θέμα που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, στο θέμα δηλαδή της αναταραχής που έχει προκύψει μέσα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων, ύστερα από τις δηλώσεις αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ζερβονικολάκη, πρώτον, δεν έχει δημιουργηθεί αναταραχή στις ένοπλες δυνάμεις. Το θέτετε εσείς ως δική σας θέση. Εγώ δεν το δέχομαι. Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συνεργασιών του, έχει κάνει τις συνεννοήσεις εκείνες, οι οποίες πιστεύω ότι έχουν οδηγήσει στο να υπάρχει απόλυτη ηρεμία σήμερα.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Εχει δηλαδή υπάρξει επικοινωνία του κ. Πρωθυπουργού με τον κ. Αρσένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει από χθες, Δευτέρα, και με τον κ. Αρσένη και με τον κ. Πάγκαλο και με όλους εκείνους, οι οποίοι έχουν...

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω: Με τον κ. Τζογάνη έχει επικοινωνήσει ο κ. Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Και με τον κ. Τζογάνη είχε, έχει και θα έχει επικοινωνίες. Υπάρχει τακτική επικοινωνία και συνεννόηση του Πρωθυπουργού με όλους εκείνους, που για κάθε θέμα είναι εντεταλμένοι, ώστε να υπάρχει - θα μου επιτρέψετε να πω - μία απρόσκοπτη λειτουργία στα πλαίσια των οργάνων της Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αξιωματικοί ικανοποιήθηκαν από όποιες δηλώσεις κάνατε είτε εσείς είτε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Οι αξιωματικοί υπέβαλαν αίτημα στον κ. Αρσένη να τους τιμήσει και ο Πρωθυπουργός με την εκτίμησή του. Θα γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται κατά περίσταση να εκδηλώνει μια τέτοια θέση γιατί μονίμως και συνεχώς τιμά και περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τις ένοπλες δυνάμεις. Το γνωρίζει η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων αυτό. Και δεν περιμένει μια δήλωση από τον κ. Σημίτη τέτοια, ώστε να επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη του προς τις ένοπλες δυνάμεις. Είναι δεδομένη, είναι σαφής. Και είναι γνωστή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων η αγάπη και η εμπιστοσύνη με την οποία ο Πρωθυπουργός περιβάλλει τις ένοπλες δυνάμεις.

ΠΑΡΙΣ: Πώς είναι γνωστή, κύριε Εκπρόσωπε, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης το αμφισβητεί; Και δεν είναι προσωπικές θέσεις αυτές που εκφράζει ο Υπουργός των Εξωτερικών. Το πρόβλημα και το θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι μείζον. Ο Υπουργός Εξωτερικών, αυτή τη στιγμή, άμεσα και καθαρά αμφισβητεί την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Μετά το λογίδριό σας, θέλετε να κάνετε την ερώτησή σας;

ΠΑΡΙΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Θα παραμείνει ο κ. Πάγκαλος Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σ'αυτό.

ΠΑΡΙΣ: Ο κ. Αρσένης θα παραμείνει Υπουργός Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης είναι Υπουργός Αμυνας. Είναι Υπουργός Αμυνας της Κυβέρνησης. Καθένας ασκεί τα καθήκοντά του στο Υπουργείο του και τα ασκεί με θετικό τρόπο: Ο μεν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής χειρίζεται, ο δε τα θέματα εθνικής άμυνας.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είπατε - αν κατάλαβα καλά - ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε και χθες με τον κ. Τζογάνη.

ΡΕΠΠΑΣ: Επικοινώνησε πολλές φορές με τον κ. Τζογάνη. Και θα επικοινωνεί με τον κ. Τζογάνη ο Πρωθυπουργός.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες, συγκεκριμένα, επικοινώνησε; Και αν επικοινώνησε, συζητήθηκε το ζήτημα που προέκυψε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός δεν ξέρω αν επικοινώνησε χθες ή αν επικοινώνησε σήμερα. Γνωρίζω όμως ότι είχε αυτές τις ημέρες επικοινωνία με τον κ. Τζογάνη. Και βεβαίως η επικοινωνία αυτή - επαναλαμβάνω και πάλι - δεν είναι κάτι το έκτακτο, κάτι το ξεχωριστό. Υπάρχει τακτικότατη επικοινωνία, όπου βεβαίως είναι αυτονόητο πως το συγκεκριμένο θέμα, οι θέσεις τις οποίες εξέφρασε ο κ. Πρωθυπουργός, ήταν οι θέσεις που πάντα έχει διατυπώσει ο κ. Πρωθυπουργός σε ανάλογες επικοινωνίες: Οτι σέβεται, ότι τιμά και ότι περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του και την αγάπη του τις ένοπλες δυνάμεις.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έγινε το τηλεφώνημα στον κ. Τζογάνη ή ο κ. Τζογάνης επικοινώνησε ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή τη λεπτομέρεια μπορούμε να τη μάθουμε. Αλλά νομίζω όταν υπάρχουν θέματα, η επικοινωνία αυτή είναι συχνή, γίνεται αυτή η επικοινωνία. Δεν είναι κάτι καινούργιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε υπήρξε θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν υπάρχουν θέματα τα οποία επιβάλλουν την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Και αυτή είναι η τακτική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι'αυτό λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέμε "θέματα", κύριε Σταματόπουλε, δεν εννοούμε "κρίση", δεν εννοούμε κάποιο πρόβλημα. Είπα "θέματα". Δεν είπα "πρόβλημα". Τα θέματα τα οποία απασχολούν τις ένοπλες δυνάμεις και τυγχάνουν του ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού, είναι πολλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα από τα προβλήματα βγαίνουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν, τα θέματα είναι κάτι το πολύ ευρύτερο. Μέσα στα θέματα, κάποια απ'αυτά συνιστούν πρόβλημα, είναι προβλήματα. Αλλά δεν είναι όλα τα θέματα προβλήματα. Τα προβλήματα εκ των πραγμάτων είναι θέματα.

ΚΑΝΑΣ: Εχει προγραμματισθεί κοινή συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τους κυρίους Αρσένη και Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή θα γίνει την Παρασκευή (24.5.96) το πρωί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Στις 11.30 το πρωί. Αλλά σ'αυτά είμαι λίγο συγκρατημένος, κύριε Σταματόπουλε, γιατί αν γίνει στις 11.00 το πρωί ή στις 12.00 το μεσημέρι, θα με ρωτήσετε γιατί άλλαξε η ώρα (!). Και πρέπει να απολογηθώ μετά, γιατί άλλαξε η ώρα!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ξαναρωτήσουμε αύριο!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Δεν προβληματίζει, κύριε Υπουργέ, την Κυβέρνηση ότι σύμπασα η Αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτηση του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι η Αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του κ. Πάγκαλου, μπορεί να επιδεχθεί διπλή ερμηνεία. Μπορεί να ερμηνευθεί ότι ο κ. Πάγκαλος έχει μία στάση και ακολουθεί μία πολιτική η οποία βλάπτει πραγματικά τα εθνικά συμφέροντα ή - αν θέλετε - δημιουργεί πρόβλημα στο κύρος των ενόπλων δυνάμεων, αλλά μπορεί να ερμηνευθεί και αλλιώς: ότι είναι αποτελεσματικός στην πολιτική του ο κ. Πάγκαλος και αυτό ακριβώς μειώνει την εμβέλεια και την επιρροή των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Και λογικό είναι να ενοχλούνται τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι ακριβώς η ίδια η Κυβέρνηση να έχει ρυθμούς και τρόπους συνεργασίας τέτοιους, ώστε να αποδίδει θετικά αποτελέσματα και να αντιμετωπίζει λυσιτελώς τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Αυτό έχει σημασία. Ολα τα άλλα τα οποία αποτελούν στοιχεία στο πλαίσιο μιας αντιδικίας κομματικού χαρακτήρα, νομίζω ότι έχουν μικρή σημασία, δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Και αυτό, ας το έχουν όλοι οι πολιτικοί και όλα τα κόμματα υπόψη τους. Πρέπει να εργαζόμαστε για τα πραγματικά προβλήματα.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συμμετοχή του κ. Πάγκαλου στην ίδια Κυβέρνηση με άλλους Υπουργούς, σημαίνει ότι ο κ. Πάγκαλος έχει έναν τρόπο συνεργασίας και συνεννόησης με τους άλλους Υπουργούς. Ασφαλώς υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης σε οποιοδήποτε όργανο, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Και τη βελτίωση πρέπει όλοι να την επιδιώκουμε. Νομίζω ότι αναγνωρίζετε πως σε πολλούς τομείς υπάρχουν πάντοτε περιθώρια για κάτι καλύτερο, απ'αυτό που ήδη έχουμε κατακτήσει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε και εσείς ότι πρέπει να διαλέξει ο κ. Παπουτσής εάν θα είναι αρχηγός εσωτερικής φράξιας με αρχηγικές φιλοδοξίες ή επίτροπος; Πιστεύετε επίσης αν ο κ. Βενιζέλος θα ήταν προτιμότερο να αναθεωρεί κάποιες δηλώσεις του από το να αναθεωρεί ή να αποσύρει νομοσχέδια ανεφάρμοστα; Είναι δηλώσεις "γκαραντί" των κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών, που με τη μέθοδο του "ρουλεμάν" έφθασαν χθες σε όλους τους δημοσιογράφους.

ΡΕΠΠΑΣ: Και πρέπει να σχολιάσω εγώ τις δηλώσεις που κάνουν οι "κύκλοι"; Πρώτα απ' όλα, εξ όσων γνωρίζω, οι "κύκλοι" δεν ομιλούν. Οι "κύκλοι", εν πάση περιπτώσει, οι οποίοι υπάρχουν και δρουν, νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουν το βάρος και την αξιοπιστία που έχει ο υπεύθυνος και επώνυμος λόγος. Τον λόγο, τον υπεύθυνο και τον επώνυμο, τον κρίνουμε, όταν αυτό είναι αντικείμενο, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Τον λόγο τον επώνυμο τον αφήνουμε στην κριτική του ίδιου του ελληνικού λαού, όταν δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να τον σχολιάσουμε.

ΚΟΥΙΝ: Επειδή είπατε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί αποτελεσματικό τον κ. Πάγκαλο, συμμερίζεται εν μέρει την κριτική που άσκησε ο ΥΠΕΞ στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος παραμένει Υπουργός Εξωτερικών και ασκεί τα καθήκοντά του ως Υπουργός Εξωτερικών, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να κρίνεται η παραμονή του στην Κυβέρνηση δεδομένη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι μόνο η Αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση του κ. Πάγκαλου. Και όμως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν χθες τον κ. Πάγκαλο "εθνικά επικίνδυνο" και "καραγκιοζοπαίχτη". Δεν είναι μόνον η Αντιπολίτευση που ζητά την παραίτηση του κ. Πάγκαλου, αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν την παραίτηση του κ. Πάγκαλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, αναφέρατε την κριτική, τους χαρακτηρισμούς που έκαναν πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ, για κάποια συγκεκριμένη θέση του κ. Πάγκαλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση του κ. Πάγκαλου;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι οποίοι τον θεωρούν "εθνικά επικίνδυνο".

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε λοιπόν; Ακούστε, κύριε Σταματόπουλε: Την ευθύνη για το σχηματισμό της Κυβέρνησης την έχει ο Πρωθυπουργός. Και ο Πρωθυπουργός κάνει ό,τι πρέπει να κάνει, ώστε η Κυβέρνηση αυτή να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς μιλήσατε με τον κ. Πάγκαλο; Και ρωτάω αυτό διότι σύμφωνα με τα όσα είπαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατηγορηθήκατε ότι τον καλύψατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις οι οποίες έγιναν εδώ, κατά τη χθεσινή συζήτησή μας, είναι γνωστές σε όλους. Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος διαμορφώνει γνώμη για την εδώ πραγματικότητα, μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ραδιοφωνικό σταθμό που ακούει ή από το τηλεοπτικό κανάλι που παρακολουθεί ή από την εφημερίδα που διαβάζει. Και μου κάνει εντύπωση - βρίσκω την ευκαιρία να επισημάνω - ότι σε διαφορετικά μέσα, το ίδιο γεγονός αποδίδεται με διαφορετικές ερμηνείες, με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό δημιουργεί κάτι καινούργιο. Αυτό πάντα γίνεται, υπάρχουν αυτές οι διαφορετικές αποχρώσεις. Θα ήθελα όσοι επιθυμούν να έχουν μία ολοκληρωμένη γνώση προκειμένου να ασκήσουν κριτική για το διάλογο που γίνεται εδώ, να παρακολουθούν τα πρακτικά της συζήτησης και να βγάζουν το συμπέρασμά τους από τα πρακτικά της συζήτησης. Επ'αυτού του κειμένου μπορώ να συζητήσω μαζί τους. Αλλά, βεβαίως, δεν μπορώ να συζητήσω μαζί τους για τη γνώμη την οποία σχηματίζουν από την παρεμβολή τρίτων - μέσων ενημέρωσης εν προκειμένω - που τους ενημερώνουν για το τί συζητήσαμε εδώ. Θα ήθελα να έχουν μία απ'ευθείας άντληση των πληροφοριών τους από τα πρακτικά της συνεδρίασης ή της συζήτησης που κάνουμε κάθε μέρα εδώ.

ZΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω μια ευθεία απάντηση στο ερώτημα αν οι καθ' οιονδήποτε τρόπο δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, είτε αυτές αφορούν τα εσωκομματικά περί "καραγκιόζηδων" και οι απαντήσεις περί "καραγκιοζοπαικτών" είτε το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις Ενοπλες Δυνάμεις, απασχολούν κατά τι Κυβέρνηση ή γεννούν θέμα για την Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ζερβονικολάκη, η Κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις απόψεις που εκφράζουν τα στελέχη με την κομματική τους ιδιότητα, εν όψει του Συνεδρίου του Κινήματός μας. Από την άλλη η Κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απόψεις οι οποίες εκφράζονται στα πλαίσια των κυβερνητικών οργάνων ή απόψεις που εκφράζονται μεμονωμένως από στελέχη της Κυβέρνησης για διάφορα θέματα κρίνονται όταν τίθενται στα κυβερνητικά όργανα, όπου λαμβάνονται και οι τελικές αποφάσεις. Βεβαίως, όταν υπάρχει μια κριτική η οποία ασκείται, αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο. Μην περιμένετε να σας πω ότι ικανοποιούμεθα κιόλας. Κάθε άλλο. Αλλά, από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δεν θεωρούμε ότι η διόγκωση πολλών πραγμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος, προκειμένου να ασκηθεί κριτική στην Κυβέρνηση.

ΠΑΡΙΣ: Από τη διόγκωση μέχρι να μας λέτε συνέχεια ότι δεν τίθεται κανένα θέμα είναι μεγάλη η απόσταση...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρις, θέλετε να θέσετε μια συγκεκριμένη ερώτηση;

ΠΑΡΙΣ: Μια παρατήρηση έκανα καλόπιστα.

ΡΕΠΠΑΣ: Να θέσετε μια συγκεκριμένη ερώτηση. Θα σας πω γιατί. Γιατί όταν συζητούμε εδώ - επαναλαμβάνω και πάλι - δεν χρειάζεται να επιχειρήσουμε να μεταβάλουμε το press room σε πεδίο αντιπαράθεσης, προκειμένου να υπάρχουν κάποιοι "νικητές" και κάποιοι "ηττημένοι". Εδώ χρειάζεται εσείς να έχετε μια πιό καθαρή εικόνα για το ποιά είναι η κατεύθυνση, ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η Κυβέρνηση και εγώ να σας δώσω τα στοιχεία τα οποία έχω υπόψη μου, προκειμένου και εσείς να έχετε αυτή την κατά το δυνατόν σαφέστερη εικόνα. Νομίζω όμως ότι επιμείναμε πάρα πολύ σε ένα θέμα, το οποίο βεβαίως - και εδώ υπάρχει διόγκωση κ. Πάρις - είναι ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει τον πολιτικό κόσμο αφού γι' αυτό το θέμα έχουν γίνει δηλώσεις, αλλά δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα. Για τα μεγάλα προβλήματα πρέπει να συζητούμε και περισσότερο να ασχολούμεθα με αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κίσσινγκερ έχει πει ότι με δύο τρόπους χάνει μια χώρα ένα πόλεμο: Πρώτον, όταν έχει κάνει λάθος σχεδιασμό και δεύτερον αν άλλη πολιτική στρατηγική ασκεί το Υπουργείο Εξωτερικών από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ένας τρίτος τρόπος, θα προσέθετα εγώ. Αν στη χώρα αυτή δεν ασχολούνται με τα πραγματικά τους προβλήματα και "αμπελοφιλοσοφούν". Αυτός είναι ο τρίτος τρόπος που είναι και ο πιό επικίνδυνος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο λαός, οι πολιτικοί, οι πάντες. Να σχολιάσω τη θέση του κ. Κίσσινγκερ; Μόνο αν δεσμευθείτε ότι θα ρωτήσετε τον κ. Κίσσινγκερ να σχολιάσει τη θέση που εξέφρασα εγώ (την 3η δηλαδή)!! Σας παρακαλώ πολύ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να θέσει το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Πάγκαλο στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι στη συνάντηση που θα υπάρξει την Παρασκευή, εκ των πραγμάτων, θα συζητηθεί και αυτό το θέμα. Αλλωστε, ο κ. Αρσένης είναι εκτός Αθήνας, ο κ. Πάγκαλος είναι εκτός Ελλάδος. Την Παρασκευή θα είναι εδώ και θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό. Είναι αυτονόητο ότι θα συζητήσουν και αυτό το θέμα. Ορίστε, κ. Μπερμπεράκη. Να συζητήσουμε για το ΝΑΤΟ λοιπόν!

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ναι. Κατόπιν δηλώσεών του ο κ. Σολάνα απεκλήθη "Πόντιος Πιλάτος", ο δε Οργανισμός στον οποίο είναι Γενικός Γραμματέας "Λεόντειος Εταιρεία". Ποιό είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ με δική της επιλογή και παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ. Θέλει βεβαίως να ασκεί τα δικαιώματά της στο πλαίσιο αυτής της Συμμαχίας και θεωρεί πως η συμμετοχή σε τέτοιου είδους Διεθνείς Οργανισμούς έχει αξία όταν οι Οργανισμοί αυτοί παίζουν ένα θετικό ρόλο στην προαγωγή των σχέσεων των κρατών - μελών, στη διασφάλιση της διεθνούς έννομης τάξης, πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει με το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμφωνίες και Συνθήκες. Αλλά αυτό, βεβαίως, είναι κάτι που κρίνεται στην πράξη και συνεχώς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και δεν γίνεται εν προκειμένω;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ανα πάσα στιγμή ζητούμενο κα Πουλίδου. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, εσείς ιδιαιτέρως, ότι στη διεθνή κοινωνία και στους διεθνείς Οργανισμούς, οι σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται είναι σχέσεις συνεχών διαπραγματεύσεων, διεκδικήσεων, επιδιώξεων. Δεν υπάρχει μια παγίωση καθεστώτος η οποία πρέπει να θεωρήσουμε ότι μας ικανοποιεί και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο. Η προσπάθεια προς το καλύτερο είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Πρέπει να είναι.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τώρα ταλαιπωρούμε τον κ. Μπερμπεράκη... Στην ελληνο-τουρκική κρίση, το ΝΑΤΟ κατά την κρίση της Κυβέρνησης, λειτούργησε προς την κατεύθυνση αποσόβησης των διενέξεων, ναί ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ένα πολύ πιό αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίζει φαινόμενα τέτοια, τα οποία φαινόμενα δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιβουλή ενός κράτους στα εδάφη άλλου κράτους, αλλά βεβαίως έχουν να κάνουν και με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και Συμφωνιών. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι αμέτοχο, αδιάφορο σε τέτοιους είδους φαινόμενα.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Στη συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Σολάνα, ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε βούληση για μεσολάβηση μεταξύ Αθηνών - Αγκυρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σολάνα, γνωρίζετε πολύ καλά, ως Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εκ των πραγμάτων έχει ένα ρόλο να συνεργάζεται και με τις δύο χώρες και με τις ηγεσίες των δύο κρατών. Από εκεί και πέρα, η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, σας είναι γνωστή. Η πολιτική την οποία έχουμε επιλέξει και θεωρούμε ορθή, σας είναι επίσης γνωστή και είναι σαφής. Δεν επιδιώκουμε την μεσολάβηση οποιουδήποτε άλλου διεθνούς παράγοντα, γενικώς και αορίστως. Επιδιώκουμε το σεβασμό όλων σε κάποιους κανόνες για τους οποίους κατ' επανάληψη έχουμε μιλήσει. Οποιος στη βάση του σεβασμού αυτών των κανόνων θεωρεί ότι έχει συμμετοχή, από μας η συμμετοχή αυτή είναι καλοδεχούμενη, στη συγκεκριμένη αυτή βάση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω να ρωτήσω αν ο κ. Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Βουλής, είχε άδικο που είπε ότι η Συμμαχία είναι μάλλον "Λεόντειος Εταιρεία";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Οχι, για τον κ. Κακλαμάνη αν έχει άδικο...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και πάλι ότι δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής. Αλλά, είπα και πάλι ότι, πρώτον, η θέση της Ελλάδος είναι θέση η οποία εναρμονίζεται, ευθυγραμμίζεται με το σεβασμό κάποιων κανόνων στη διεθνή κοινωνία. Και αυτούς τους κανόνες πρέπει να τους σέβονται και οι Διεθνείς Οργανισμοί, όχι μόνο οι χώρες, αλλά και οι Διεθνείς Οργανισμοί στους οποίους συμμετέχουν οι χώρες. Αλλιώς δεν θα έχει νόημα κάποιες χώρες ή κάποιοι Οργανισμοί να δηλώνουν φραστικώς ότι έχουν κάποιες αρχές, να διατυπώνουν στο καταστατικό τους κάποιες θέσεις και στην πράξη να μην ανταποκρίνεται η δραστηριότητά τους σε αυτά τα οποία φραστικώς διατυπώνουν.

ΚΟΥΙΝ: Χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Αλβανίας ζήτησε από τον κ. Αρσένη εάν μπορεί να διαμεσολαβήσει η Ελλάδα με τη Γιουγκοσλαβία, στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Υπάρχει μια τέτοια πρόθεση ή αν έχει ζητηθεί επίσημα ή μόνο έχει γίνει στον κ. Αρσένη η πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων. Αλλά, βεβαίως, η πολιτική της Ελλάδας είναι μια πολιτική η οποία σταθερά προωθεί την ασφάλεια στην περιοχή και ένα κλίμα ηρεμίας, ώστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών και των λαών στα Βαλκάνια. Στην κατεύθυνση αυτή εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε έναν ενεργό ρόλο, ώστε τα Βαλκάνια να γίνουν τόπος όπου θα υπάρχει συνεργασία και φιλία μεταξύ των κρατών.

ΚΟΥΙΝ: Ο κ. Αρσένης ενημέρωσε τον κ. Πάγκαλο για την πρόταση του Αλβανού Υπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι και οι δύο εκτός Αθήνας. Χθες έγινε αυτή η συνάντηση. Θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες και βεβαίως τα θέματα τα οποία άπτονται αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων συζητούνται από κοινού από τους δύο Υπουργούς.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:42