Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 27-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 27.5.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Ο κ. Πρωθυπουργός δέχθηκε, σήμερα το πρωί, το Διοικητή του ΙΚΑ κ. Σολωμό και είχαν συνεργασία.
* Στη συνέχεια, δέχθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.
* Αυτή την ώρα, συναντάται με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τραμπ.
* Αργότερα, στις 13.30' θα δεχθεί την κα Πολίν Γκρην, Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδος.
* Το απόγευμα, ο κ. Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το δήμο Κορυδαλλού, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Βενιζέλο και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιαννόπουλο. Θα λάβει μέρος σε εκδήλωση που θα γίνει με αφορμή την παραχώρηση 28 στρεμμάτων, όπου σήμερα βρίσκεται το Ασυλο Ανηλίκων στο Δήμο Κορυδαλλού. Επίσης θα τιμηθεί η μνήμη του παλαιού πολιτικού, Δημήτρη Διαμαντίδη, πατέρα του σημερινού βουλευτή Πειραιά, του Γιάννη Διαμαντίδη.

ΚΙΑΟΣ: Γιατί θα τον συνοδεύσουν οι δύο Υπουργοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή υπάρχει η εκχώρηση της έκτασης που ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα είναι παρών ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Βενιζέλος. Και ο κ. Γιαννόπουλος θα μιλήσει για το Δημήτρη Διαμαντίδη, με τον οποίο έχει κοινούς αγώνες.

* Αύριο το πρωί, στις 9.45', ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο τον Ούγγρο Πρόεδρο κ. Γκονς.
* Στις 12.00 το μεσημέρι, θα δεχθεί το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Θα έχουν την πρώτη τους συνεργασία μετά την εκλογή του νέου Προεδρείου.
* Το μεσημέρι, στις 13.30' περίπου, θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ούγγρο Πρόεδρο και ευθύς αμέσως θα του παραθέσει γεύμα.

* Ξεκίνησε από χθες και συνεχίζεται, σήμερα, η συζήτηση στο Συνέδριο που οργανώνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το MEGA και το ΕΛΙΑΜΕΠ για τη συνάφεια και τη σχέση που έχει η εξωτερική πολιτική με τα Μέσα Ενημέρωσης. Και, καθώς βλέπω, πολλοί από τους συναδέλφους σας απουσιάζουν σήμερα. Θεωρώ ότι θα βρίσκονται εκεί. Είναι μία πολύ emdiav]qousa συζήτηση, ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουμε δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας. Ο κ. Γκιονεσάι είπε να πάμε πρώτοι στο Διεθνές Δικαστήριο. Από την άλλη, έχουμε τον Τσετίν ο οποίος λέει για συζήτηση, συνομιλίες εφ'όλης της ύλης, ανοικτό διάλογο. Τί απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι η πληθώρα δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας, ίσως έχει στόχο το ακροατήριο της Τουρκίας στο εσωτερικό της χώρας. Είναι γνωστή η αστάθεια η πολιτική η οποία υπάρχει στη γειτονική χώρα. Η ρευστότητα αυτή πιστεύουμε ότι δεν είναι ικανοποιητική για την Τουρκία, αλλά και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές - θέλουμε να πιστεύουμε - ότι είναι δηλώσεις, οι οποίες αποτελούν συνέπειες ή παρενέργειες της αστάθειας της εσωτερικής που υπάρχει στη γειτονική χώρα. Πάντως, σε όλες αυτές τις δηλώσεις επαναλαμβάνεται, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις και αποχρώσεις, η γνωστή πολιτική την οποία εκφράζει η Τουρκία. Μία πολιτική η οποία, όχι μόνο δεν βοηθάει στο να υπάρξει ένα κλίμα συνεννόησης ή να δημιουργηθεί μια νέα διάθεση για προσέγγιση των δύο χωρών, αλλά αντίθετα συντείνει στο να συντηρείται η κρίση και η ένταση. Και απομακρύνει τις όποιες επιθυμίες - αν θέλετε - έχουν εκφρασθεί να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτές οι δηλώσεις θεωρούμε ότι δυναμιτίζουν - ίσως στη γέννησή της, κιόλας - κάθε προσπάθεια για προσέγγιση των δύο χωρών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει ένα νέο δεδομένο, όμως, σε αυτές τις δηλώσεις, ένα καινούργιο δεδομένο, το οποίο λέει να πάμε πρώτοι, να προσφύγει πρώτη η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η εξωτερική μας πολιτική είναι γνωστή. Την έχουμε διατυπώσει με ακρίβεια και σαφήνεια. Θεωρούμε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων είναι δηλώσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν - αυτό λέω τώρα - αισιοδοξία για δυνατότητα προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που λέτε έχουν καμμία σχέση με την πληροφορία ότι θα αναβληθεί η συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του;

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι κι αλλιώς, θα βρεθούν και οι δύο στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των εργασιών του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση αυτή θα γίνει. Ασφαλώς, όμως, το περιεχόμενο, η διάρκεια, η ουσία της, ειναι απόλυτα συνηφασμένη με ό,τι θα έχει προηγηθεί μέχρι τότε. Η συνάντηση αυτή, άλλωστε, θα είναι και το αντικείμενο της συζήτησης που θα έχουν αύριο υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο χωρών.

ΚΙΑΟΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία μιλούν για διάσταση απόψεων μεταξύ του Υφυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών. Τί λέτε επ'αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Η οικονομική πολιτική ασκείται στο Υπουργείο Οικονομικών από τον αρμόδιο Υπουργό. Πρέπει να πούμε ειδικώς για τη φορολογική πολιτική, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών. Δεν είναι αυτό στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης. Οι μόνες αλλαγές, θα αφορούν την κατάργηση κάποιων φοροαπαλλαγών, θέμα το οποίο - όπως γνωρίζετε - μελετά η Κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, ο φορολογικός νόμος παραμένει ο ίδιος, γιατί αυτό ακριβώς ανταποκρίνεται και στη διακήρυξη της Κυβέρνησής μας, ότι πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και μία σταθερή πολιτική. Αυτή είναι η πολιτική, την οποία η Κυβέρνηση ακολουθεί.

ΚΙΑΟΣ: Δεν αναφέρομαι γενικότερα στην οικονομική και τη φορολογική πολιτική. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο Υφυπουργός εξέφρασε διαφορετικές απόψεις από τον Υπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξέφρασε τις απόψεις του ο Υφυπουργός. Είναι γνωστές οι απόψεις τις οποίες εξέφρασε. Τις έχουμε όλοι υπόψη μας. Η οικονομική πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα, η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης παραμένει η ίδια. Είναι γνωστή.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κάποιους από τους δύο θέλει αλλαγή της φορολογικής πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν, ίσως, κάποιες επιμέρους διαφορές ως προς την ακολουθητέα πολιτική. Η πολιτική όμως τελικώς η οποία θα ακολουθηθεί είναι αυτή η οποία - επαναλαμβάνω και πάλι - προβλέπει, όπως άλλωστε έχουμε διακηρύξει, τη διατήρηση ενός φορολογικού περιβάλλοντος, δεδομένου και σαφούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, ο πρώην Υπουργός κ. Παπούλιας δήλωσε ότι δεν χρειάζεται αυτή η συνάντηση και ότι είναι λάθος να γίνει μια τέτοια συνάντηση. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Είναι η άποψη του κ. Παπούλια. Ο κ. Παπούλιας έχει διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών. Εχει τις απόψεις του.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Να γυρίσουμε στο προηγούμενο, κ. Υπουργέ. Εντάξει ta της πολιτικής και τα περιθώρια που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Αυτά είναι πολιτικά θέματα. Αλλά όταν έρχεται η Δικαιοσύνη και κρίνει, όπως κρίνει, κάποια ζητήματα, το κράτος, η πολιτεία δεν πρέπει να τα λάβει υπόψη της; Πρέπει να ταλαιπωρούνται οι πολίτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτεία τα λαμβάνει υπόψη της, όπως όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχει σωρεία αποφάσεων η οποία βρίσκει απόλυτα συνταγματική την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, των αντικειμενικών κριτηρίων.

ΜΑΡΔΑΣ: Στο προηγούμενο θέμα, θα ήθελα μια διευκρίνιση: Αν η Τουρκία μας ζητήσει να πάμε στη Χάγη, όχι μόνο για τα Ιμια, αλλά και για άλλες βραχονησίδες, η θέση της Κυβέρνησης ποιά είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή. Είναι μια πολιτική για μια βήμα προς βήμα προσέγγιση Ελλάδος - Τουρκίας. Το πρώτο βήμα, σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι άλλο παρά η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Τουρκία να αγάγει το θέμα το συγκεκριμένο, στο Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να υπάρξει απάντηση.

ΜΑΡΔΑΣ: Κάτι άλλο. Τον Ιούνιο ξεκινάει η Τουρκία αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Εχει ενημερωθεί η Κυβέρνηση με βάση τη συμφωνία της Βουλιαγμένης του '88;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συμφωνία της Βουλιαγμένης του '88, το πρωτόκολλο ή μνημόνιο Γιλμάζ - Παπούλια, όπως είναι και αλλιώς γνωστό, είναι μια βάση - το έχουμε πει επανειλημμένα εμείς - για να υπάρξει συνεννόηση προσέγγισης των δύο χωρών. Αυτό δεν έχει τηρηθεί με ευθύνη της Τουρκίας. Είναι ως να μην υφίσταται. Τουλάχιστον αυτό η Τουρκία στην πράξη έχει δείξει. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην περιοχή και λαμβάνουμε τα μέτρα ώστε ο,τιδήποτε αφορά βλάβη δικών μας συμφερόντων να το αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.

ΜΑΡΔΑΣ: Η Κυβέρνηση αποδέχεται όλα τα άρθρα αυτής της συμφωνίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι το μνημόνιο του '88 είναι μια καλή βάση.

ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχει μια διάταξη που λέει ότι πρέπει να αποφεύγονται παραβιάσεις στις εθνικές γιορτές...

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλά αυτό εκ των πραγμάτων δεν ισχύσει κ. Μαρδά, γιατί η στάση της Τουρκίας έχει δείξει πως δεν συμμερίζεται την αξία που έχει αυτό το μνημόνιο. Εμείς υποστηρίζουμε ότι αυτό το μνημόνιο έχει αξία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Εχει προσδιορισθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προσδιορισθεί.

ΚΙΑΟΣ: Κάτι άλλο: Αν είσθε πληροφορημένος, ως αρμόδιος Υπουργός στα θέματα Τύπου, ότι το Σάββατο το βράδυ, στη Λάρισα κατεστράφη από αγνώστους "βανδάλους", η προτομή του Βιδάλη, παλιού γνωστού δημοσιογράφου στα δύσκολα χρόνια...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές είναι ενέργειες που όλοι αποδοκιμάζουμε. Ελπίζουμε ότι οι αρχές οι οποίες έχουν επιληφθεί του συβμάντος, θα οδηγηθούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η εφέτης κα Ελισσάβετ Βρυώνη μίλησε απαξιωτικά για το Κοινοβούλιο και είπε συγκεκριμένα ότι "όπως λειτουργεί το Κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, το Κοινοβούλιο έπαψε να επιτελεί το δικό του ρόλο και έτσι αναγκαστικά ο ρόλος αυτός περιέρχεται στα χέρια της Δικαιοσύνης". Μπορείτε να το σχολιάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε λόγο να σχολιάσουμε προσωπικές απόψεις. Αυτό μόνο που λέω είναι πως ακριβώς το Κοινοβουλευτικό πολίτευμα είναι εκείνο που δίνει δυνατότητα στον καθένα να λέει ελεύθερα και αβίαστα τις απόψεις του. Αυτό είναι ήδη μια σημαντική κατάκτηση. Και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του ίδιου το λαού μας, από τον οποίο λαό οι πολιτικοί αντλούν κατά καιρούς την εξουσία. Είναι οι μόνοι, οι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν αυτή την πρωτογενή αυθεντική σχέση με τον ελληνικό λαό, τον οποίο εκπροσωπούν. Εχουν μια ιδιότητα, η οποία είναι μοναδική και ουδείς άλλος μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπεγράφη η τροπολογία για το αγγελιόσημο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στον κ. Παπαδόπουλο. Θα έχουμε σήμερα συνεργασία γι' αυτό το θέμα, που σας αφορά τόσο πολύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θέλετε να σχολιάσετε τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι εκλογές δείχνουν το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία
Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:46