Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 19-06-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 19.6.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΩΡΑ: 17.05-

17:30)

Γειά σας! Χαρά στο κουράγιο σας, αλλά και στο δικό μας!
* Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και ασχολήθηκε με θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Εισηγήθηκε το θέμα ο κ. Πρωθυπουργός και ακολούθησε συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στην εισήγηση του κ. Πρωθυπουργού. Αναπτύχθηκαν απόψεις στη διάρκεια αυτού του διαλόγου.
-Τελικώς, διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχισθεί η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, που στόχο έχει μια ισχυρή Ελλάδα, όπως έχουμε κατ'επανάληψη πει.
-Τις θέσεις ιδιαιτέρως οι οποίες εκφράζουν τα ελληνικά συμφέροντα, σε σχέση με τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα εκφράσει και θα αναπτύξει ο κ. Πρωθυπουργός, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κυβέρνησης, από αύριο (20.6.96) στη Φλωρεντία, όπου - όπως γνωρίζετε - τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
-Θα σας διανεμηθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης του κ. Πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δύο ερωτήσεις: α)Αφού θα μας δοθεί το κείμενο της εισήγησης του κ. Πρωθυπουργού, μπορείτε να μας πείτε εάν αυτή η εισήγηση εγκρίθηκε και αν εγκρίθηκε ομοφώνως;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει και άλλες φορές, κύριε Καψαμπέλη, απαντώντας σε ανάλογες ερωτήσεις, ότι η συζήτηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν μια συζήτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης η οποία γίνεται για διάφορα θέματα και της ανάπτυξης απόψεων από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν ήταν συζήτηση με στόχο να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Γι'αυτό, ακριβώς, δεν υπήρξε προσδιορισμένο, εξειδικευμένο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής επί του οποίου κλήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις. Υπήρξε μία γενική συζήτηση για ό,τι συνιστά την εξωτερική πολιτική της χώρας. Και με βάση αυτή την εισήγηση, η οποία αναφέρεται σε όλα τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, αναπτύχθηκε ο διάλογος.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου, κύριε Υπουργέ, είναι η εξής: Τις απόψεις του κυβερνώντος κόμματος στην αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Φλωρεντία, ποιός θα τις διατυπώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός και θα είναι παρών ο κ. Τσοχατζόπουλος. Εχει γίνει και στο παρελθόν αυτή η συνεργασία και η παρουσία των δύο πολιτικών σε ανάλογες εργασίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε ότι έγινε εισήγηση από τον κ. Πρωθυπουργό και ότι στη συνέχεια μίλησαν και άλλοι Υπουργοί. Διαφώνησαν με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση; Υπάρχουν διαφωνίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διαφώνησαν άλλοι Υπουργοί στην εισήγηση του Πρωθυπουργού. Αναπτύχθηκε - επαναλαμβάνω - διάλογος και εκφράσθηκε προβληματισμός για διάφορα θέματα. Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο όταν αναπτύσσονται απόψεις, οι απόψεις αυτές, ασφαλώς, να έχουν έναν πλούτο και μία ποικιλία, η οποία δίνει στην κάθε μία την ιδιαιτερότητά της, τον χαρακτήρα της διαφορετικότητάς της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιά θέματα εκφράσθηκε προβληματισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα στο οποίο μπορώ να πω ότι υπήρξε μία διαφοροποίηση, εκφράσθηκε επιφύλαξη - προβληματισμός, είναι το θέμα της πολιτικής την οποία έχει υιοθετήσει ή προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση με το κωδικό - ας μου επιτραπεί να πω - όνομα της "βήμα προς βήμα προσέγγισης". Γι'αυτήν την πολιτική, ο Υπουργός Υγείας Προνοίας κ. Αναστάσιος Πεπονής εξέφρασε επιφυλάξεις, θεωρώντας πως είναι μία πολιτική η οποία δεν έχει ένα συγκεκριμένο αντίκρυσμα, χωρίς ο ίδιος να έχει να επιχειρηματολογήσει ή να προτείνει κάτι διαφορετικό. Ανέπτυξε κάποιους προβληματισμούς και εξέφρασε επιφυλάξεις, κρίνοντας αυτή την πολιτική πρόταση που έχει ονομασθεί "πρόταση για μία βήμα προς βήμα προσέγγιση" των θεμάτων, τα οποία υπάρχουν στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Δεν υπήρξε αντιπρόταση πάνω σ'αυτή την πρόταση, παρά ταύτα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η πρόταση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι πρόταση η οποία υποδεικνύεται προς την άλλη πλευρά (τη γειτονική χώρα, την Τουρκία) προκειμένου εκείνη να αναλάβει πρωτοβουλία για να αντιμετωπισθεί έτσι το θέμα που με ευθύνη της Τουρκίας έχει προκύψει και αφορά τις βραχονησίδες της Ιμιας. Βεβαίως, η πίεση η οποία ησκείτο για μια μακρά περίοδο στην Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να παρακαθήσει σε ένα τραπέζι με την Τουρκία και να οδηγηθεί σε έναν απευθείας και εφ'όλης της ύλης διάλογο, αντιμετωπί- σθηκε ευστόχως - θεωρούμε - από την Ελληνική Κυβέρνηση με την αντιπρότασή της αυτή, της βήμα προς βήμα προσέγγισης, η οποία υιοθετείται από πολλές πλευρές διεθνώς. Με αποτέλεσμα η Τουρκία να είναι αυτή η οποία καλείται να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου στο πλαίσιο αυτής της πρότασης της Ελληνικής Κυβέρνησης να οδηγήσει το πρώτο προς προσέγγιση θέμα (το θέμα της Ιμιας που η Τουρκία προκάλεσε) στο Διεθνές Δικαστήριο.

ΚΙΑΟΣ: Ποιός απάντησε στον κ. Πεπονή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο κλείνει πάντοτε με τον Πρωθυπουργό που έχει τον τελευταίο λόγο. Και βεβαίως με τις σύντομες απαντήσεις που δίνουν οι αρμόδιοι για το συζητούμενο θέμα Υπουργοί. Αρα, το κλείσιμο της συζήτησης έγινε από τον κ. Πρωθυπουργό και τον κ. Πάγκαλο εν προκειμένω, χωρίς να θεωρηθεί ότι το κλείσιμο αυτό αποτελεί και μία απάντηση. Ητο μία γενική τοποθέτηση για τη συζήτηση η οποία είχε προηγηθεί. Και ο κ. Πάγκαλος - για να έρθω και στην ουσία, στο βάθος της ερώτησής σας, κύριε Κιάο - είπε ότι αυτή η πολιτική την οποία έχουμε προτείνει και η οποία σε τελευταία ανάλυση - ας μην μας διαφεύγει - δεν έχει λάβει σάρκα και οστά από την Τουρκία (δεν έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία την οποία έχουμε καλέσει να αναλάβει) είναι μία ρεαλιστική πολιτική, η οποία έχει κατορθώσει να εκτοπίσει από το διεθνές ενδιαφέρον τον μονόλογο της Τουρκίας για έναν απ'ευθείας διάλογο με την Ελλάδα, αλλά και τις πιέσεις που ασκούνταν επιμόνως (αλλά και ακόμη συχνότατα και από πολλούς ασκούνται προς την Ελλάδα) για έναν απ'ευθείας και εφ' όλης της ύλης πολιτικό διάλογο με την Τουρκία. Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι ήταν μία εύστοχη επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΚΙΑΟΣ: Και μετά τον κ. Πεπονή ή μάλλον εκτός από τον κ. Πεπονή, ποιός άλλος εξέφρασε επιφυλάξεις και σε ποιό σημείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, το μόνο σημείο στο οποίο εξεφράσθη επιφύλαξη, είναι το σημείο στο οποίο αναφέρθηκα. Και ο μόνος ο οποίος επί συγκεκριμένου σημείου εξέφρασε προβληματισμό και επιφύλαξη, είναι ο κ. Πεπονής.

ΜΙΧΑΗΛ: Ηθελα να σας ρωτήσω αν αυτή η πολιτική της Κυβέρνησης της βήμα προς βήμα προσέγγισης των σχέσεων με την Τουρκία (όπου μας είπατε ότι ο κ. Πεπονής εξέφρασε επιφυλάξεις) θεωρείται, μετά τη σημερινή συζήτηση, ως - θα την έλεγα - δεδομένη. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση για την Κυβέρνηση, μετά τη σημερινή συζήτηση, να επανεξετάσει πτυχές ή και ολόκληρη αυτή την πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σημαντικά θέματα. Αντιλαμβάνεσθε ότι απασχολούν μονίμως τα κυβερνητικά όργανα, τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς. Και βεβαίως, θα αποτελέσουν και πάλι αντικείμενο συζήτησης στα πλαίσια του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό, όμως, το οποίο πρέπει να επισημάνουμε, είναι ότι η πρόταση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι μία πρόταση η οποία έχει μείνει μετέωρη με ευθύνη της Τουρκίας. Η οποία, μη σεβόμενη μία διαδικασία καθ' όλα νόμιμη, την οποία η Ελλάδα υποδεικνύει, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις λειτουργίες οι οποίες διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη και παραμένει σε μία θέση επιμόνως για έναν πολιτικό διάλογο με την Ελλάδα. Θέση την οποία εμείς αρνούμαστε. Και χαιρόμαστε να επισημάνουμε ότι τη θέση αυτή φαίνεται να απορρίπτουν και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού, χώρες και δυνάμεις οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν υιοθετήσει αυτή τη θέση. Τη θέση δηλαδή της Τουρκίας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τελικά, επείσθη ο κ. Πεπονής από τις εξηγήσεις του Πρωθυπουργού και του κ. Πάγκαλου ή επέμενε μέχρι τέλους στη διαφωνία του; Και αν καθ'οιονδήποτε τρόπο κάποιος Υπουργός είχε συναντίληψη ή συμμερίσθηκε τις απόψεις του κ. Πεπονή εν τινι μέτρω;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς Υπουργός - εξ όσων μίλησαν - εξέφρασε θέση η οποία να δηλώνει ευθυγράμμι- ση ή ταυτότητα απόψεων με τη θέση την οποία εξέφρασε ο κ. Πεπονής. Ουδείς εξεφράσθη με αυτό τον τρόπο. Και βεβαίως, για να απαντήσω πλήρως, στις συζητήσεις αυτές - γνωρίζετε, κύριε Μούρτζη - ότι ο διάλογος που αναπτύσσεται, δεν κατατείνει πάντοτε στο να υπάρχει απόλυτη ταυτότητα απόψεων. Γιατί αν συζητήσουμε στις ακρότατες λεπτομέρειές τους, ιδιαιτέρως, θέματα εξωτερικής πολιτικής, λογικό είναι να αναπτύσσονται απόψεις οι οποίες έχουν μία απόχρωση διαφορετική, αποκλίνουσα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει και διαφωνία, ότι υπάρχει ρήξη. Οτι υπάρχει δηλαδή εκείνο το στοιχείο το διαφοροποιό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση και υπονόμευση αυτής της πολιτικής.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Απέστειλε ο Πρωθυπουργός, χθες βράδυ ή σήμερα, στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιστολή για το θέμα της Γαύδου, ζητώντας τους να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κογιάννη, έχει αποσταλεί αυτή η επιστολή, η οποία - όπως γνωρίζετε - έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οχι αυτή η επιστολή. Αναφέρομαι σε καινούργια επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μόνον.

ΡΕΠΠΑΣ; Οχι, δεν υπάρχει άλλη επιστολή. Υπάρχει η επιστολή η οποία σας είναι γνωστή. Εχει δοθεί στη δημοσιότητα, είσθε γνώστες. Τα θέματα αυτά είναι θέματα τα οποία ο κ. Πρωθυπουρ- γός θα έχει τη δυνατότητα να τα εκθέσει ή να τα υπερασπισθεί - εάν τα θέσουν άλλοι με οποιοδήποτε τρόπο - στα πλαίσια των λειτουργιών των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να υποβάλω δύο ερωτήσεις: α) Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρουν ανοικτά θέση για το θέμα της Γαύδου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει για το θέμα αυτό τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και όπως γνωρίζετε, στο τέλος της επιστολής που έχει αποστείλει, έχει ζητήσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αποσαφηνίσουν στην θεωρία αλλά κυρίως στην πράξη, ποιά είναι η θέση τους.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ, στη Σύνοδο Κορυφής θα τους ζητήσει να πάρουν θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Λιαρέλλη, αυτό και άλλα θέματα, τα οποία άπτονται των ελληνο-τουρκικών σχέσεων (και δεν είναι μόνο το θέμα της Γαύδου), είναι θέματα υψίστης προτεραιότητας για μας. Εχουν τη θέση τους. Και με λογικό και κατάλληλο, κατά την κρίση μας, τρόπο θα τεθούν στα πλαίσια των οργάνων τα οποία αυτές τις ημέρες θα συνεδριάσουν στη Φλωρεντία.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Το δεύτερο ερώτημα είναι το εξής: Είπατε προηγουμένως μιλώντας για τον κ. Πεπονή τη φράση "δεν υπήρξε αντιπρόταση παρά ταύτα". Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλω να επισημάνω ότι δεν ετέθη θέμα να αποσυρθεί αυτή η πρόταση - υπόδειξη της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Τουρκία και να υποκατασταθεί από μία άλλη πρόταση, η οποία θα είναι πιο ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα ή θα είναι πλέον αποτελεσματική. Απλά, ασκήθηκε - επαναλαμβάνω και πάλι - ένα είδος κριτικής. Γι'αυτό μίλησα για επιφυλάξεις και προβληματισμούς. Δεν υπήρξε δηλαδή ένα θέμα τομής, ώστε σε μία πρόταση η οποία υπάρχει ως μέρος πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης (και σας είναι γνωστή αυτή η πρόταση), να αντιπαρατίθεται μία άλλη συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση, ανάμεσα στις οποίες καλείται η Κυβέρνηση να επιλέξει.

ΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν έχετε πρόχειρα τα ονόματα των Υπουργών που μίλησαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τα έχω σημειωμένα κάπου, μπορώ όμως, αν μου επιτρέψετε λίγο να ανασυγκροτή- σω τις ικανότητες της μνήμης μου να τα αναφέρω. Εισηγήθηκε ο κ. Πρωθυπουργός, μίλησε ο κ. Αρσένης, ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος, η κα Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Παπαντωνίου, ο κ. Πεπονής, ο κ. Τζουμάκας, ο κ. Γιαννόπουλος - στην αρχή, και παρακαλώ αυτή την παράλειψή μου να την διορθώσετε διότι ήταν από τους πρώτους που μίλησε ο κ. Γιαννόπουλος - ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Καστανίδης, ο κ. Κοτσακάς, η κα Παπαζώη. Αν δεν με αδικεί η μνήμη μου δεν έχω αδικήσει και εγώ κάποιο συνάδελφο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε γραμμένοι αρκετοί να μιλήσουμε, απλά όμως είχε παρέλθει πλέον η ώρα και - ξέρετε - μια συνεδρίαση, όταν υπερβαίνει το τρίωρο παύει να είναι παραγωγική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μίλησε και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε στείλει παλαιότερα μια επιστολή στον Πρωθυπουργό και είχε διαφοροποιηθεί, σήμερα συμφώνησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε απόψεις, δεν δήλωσε διαφοροποίηση ή προβληματισμό. Ανέπτυξε απόψεις, έκανε προτάσεις, όπως άλλωστε έκαναν όλοι οι συνάδελφοι που έλαβαν το λόγο. Ολοι οι συναδελφοι που έλαβαν το λόγο έκαναν κάτι αντίστοιχο

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Τζογάνης που κλήθηκε στη συνεδρίαση αυτή άκουγε μόνο ή μίλησε και αυτός και σε τί ανεφέρθη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησε ο κ. Τζογάνης. Ηταν παρών, παρακολούθησε την συνεδρίαση, αλλά δεν έλαβε τον λόγο.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Γιατί εκλήθη;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή συζητούμε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας. Επειδή το Υπουργικό Συμβούλιο δεν επρόκειτο να συζητήσει ένα τόσο ειδικό θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει ένα όργανο με περιορισμένη σύνθεση λόγω της σπουδαιότητάς του, μπορούσε αυτήν την συνεδρίαση να την παρακολουθήσει κάλλιστα και κάποιος ο οποίος έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο το οποίο συζητείτο. Και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ νομίζουμε ότι στις συζητήσεις αυτές του Υπουργικού Συμβουλίου είναι χρήσιμο να παρευρίσκεται και να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια άποψη από πρώτο χέρι για τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Κυβέρνησης και τις λεπτομέρειες της Εξωτερικής Πολιτικής την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτη φορά είχε θεατές το Υπουργικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στελέχη τα οποία ανήκουν στο επιτελείο του Πρωθυπουργού και δεν είναι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, όπως επισημαίνετε κ. Σταματόπουλε, φαντάζομαι ότι το επισημαίνετε προς έπαινο και όχι προς ψόγο. Δεν νομίζω ότι είναι...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ απλώς ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ απαντώ ρωτώντας. Δεν φαντάζομαι λοιπόν ότι η παρουσία του κ. Τζογάνη είναι αντικείμενο το οποίο έχει ενδιαφέρον να συζητήσουμε. Είναι μια παρουσία καλή, χρήσιμη και για τον κ. Τζογάνη και για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον κ. Τσοχατζόπουλο για το πώς στοιχειοθετεί τον χαρακτηρισμό "επικίνδυνος" που ανέφερε στη συνέντευξή του για τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη καν τέτοιο θέμα στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν αξιοποίησαν την ευκαιρία ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Τσοχατζόπουλος για μια πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι εφόσον υπάρχει λόγος για απευθείας συζήτηση των δύο, οι ευκαιρίες πάντοτε υπάρχουν, αλλά και όταν εξ' αντικειμένου δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες αυτές, δημιουργούνται με πρωτοβουλίες των δύο ανδρών. Αρα, αν θέλουν να συζητήσουν, συζητούν.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Να θεωρήσουμε δηλαδή, ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να πάνε αύριο μαζί με το ίδιο "φάλκον", εντάσσεται σε αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει και στο παρελθόν κάτι ανάλογο και ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανάγκη για το συγκεκριμένο θέμα, να αξιοποιήσει μια πτήση, κ. Λιαρέλλη.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: (Δεν ακούγεται).

ΡΕΠΠΑΣ: Το μέλλον είναι κοινό και πρέπει να σας πω ότι είναι και ορατό.

ΚΙΑΟΣ: Γι' αυτό μπαίνουν στο ίδιο αεροπλάνο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό μπαίνουν στο ίδιο αεροπλάνο, ναι. Γιατί η πτήση θα είναι υψηλού επιπέδου πτήση και πάει την Ελλάδα μακρυά. Και θα βρίκονται σε κοινές πτήσεις για πολλά χρόνια ο κ. Σημίτης και ο κ. Τσοχατζόπουλος, αν αυτό σας ενδιαφέρει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν έχουμε κάτι νέοτερο για την σύγκληση των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρεόδρο της Δημοκρατίας; Ειχατε πει ότι δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο. Ηθελα ακόμη να σας ρωτήσω αν υπήρξε κάποια σχετική βολιδοσκόπηση του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δνε υπάρχει τίποτα νεότερο κ. Κανελλόπουλε. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να σχολιάσω την απρέπεια της Νέας Δημοκρατίας η οποία εξέδωσε μια ανακοίνωση αλλά και με δηλώσεις στελεχών και νομίζω και του ίδιου του ηγέτη της, σχολίασε τη στάση της Κυβέρνησης, χωρίς όμως η στάση της Κυβέρνησης να είναι γνωστή, χωρίς να έχει εκδηλωθεί κάποια στάση από την Κυβέρνηση. Ενώ δηλαδή ήταν σε αναμονή η αντιπολίτευση αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου στο θέμα που ετέθη να δοθεί απάντηση από την Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία προέτρεξε για να ασκήσει κριτική. Θεωρούμε πως προκειμένου να υπάρξει μια εποικοδομητική συνεννόηση και συζήτηση πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη, μια απροκατάληπτη διάθεση μεταξύ των κομμάτων και ιδιαιτέρως από την πλευρά του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προς το δικό μας κόμμα και τον Πρωθυπουργό. Ο τρόπος με τον οποίο ασκήθηκε αυτή η κριτική θα μου επιτρέψετε να πω ότι κάθε άλλο παρά ευνοεί τις προϋποθέσεις που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε αυτός ο διάλογος να υπάρξει και μάλιστα όχι για τα μάτια του κόσμου και χάριν εντυπώσεων, αλλά προκειμένου να υπάρξει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα για το εθνικό όφελος. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κ. Εβερτ, τότε που εκλήθη, δεν αντεπεκρίθη στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Αργότερα ενώ είχε τη δυνατότητα όπως και τώρα να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό, επισκεπτόμενος τον Πρωθυπουρ- γό, δεν το έπραξε και δεν το πράττει. Αρα, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος σύγκλισης. Αλλά, βεβαίως, πρέπει πάντοτε να έχουνε υπόψη μας ότι τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής τα χειρίζεται υπεύθυνα η Κυβέρνηση, η δε ενημέρωση η οποία παρέχεται στα άλλα κόμματα είναι πληρέστατη. Ιδιαιτέρως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας όπου ο Υπουργός Εξωτερικών, κατ' επανάληψη έχει λάβει μέρος στις συνεδριάσεις της και έχει ενημερώσει τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθουμε λίγο στις πτήσεις...!

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε αριθμούς πτήσεων; (!)

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχουμε διαφορετικούς αριθμούς που δίδονται από...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ελενόπουλε, πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο προβλήθηκε, την τελευταία περίοδο, το θέμα της εκλογής αντιπροσώπων εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - παρ' όλο ότι αφορά μια κομματική διαδικασία - επιβάλλεται να τον σχολιάσω. Είναι ένας τρόπος ο οποίος κάθε άλλο παρά μας βρίσκει σύμφωνους. Στο ΠΑΣΟΚ - και αυτό πρέπει να γίνει σαφές, το ζητάω αν θέλετε και ως χάρη ενός πολίτη προς άλλους πολίτες και όχι ως πολιτικός ή κομματικό στέλεχος προς δημοσιογράφους - πρέπει να εξετάσουμε τα πράγματα χωρίς να παγιδευόμαστε σε τεχνάσματα ή σε μια αριθμολογία η οποία, καθώς βαδίζει το ΠΑΣΟΚ προς το Συνέδριο, αποτελεί μέγιστη παγίδα, κατά τη γνώμη μας. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν θέσεις, υπάρχουν απόψεις, υπάρχουν στελέχη με πολιτική δράση, υπάρχουν όργανα, υπάρχει και οργάνωση. Δεν υπάρχουν "κύκλοι", όπως δεν υπάρχουν "τρίγωνα" και "τετράγωνα". Ούτε υπάρχουν "πλευρές," όπως δεν υπάρχουν "μέσες" και "άκρες". Στο ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι ίσοι, χωρίς να είμαστε όλοι ίδιοι βεβαίως. Και με το ειδικό πολιτικό συναισθηματικό και διανοητικό φορτίο που κουβαλάει ο καθένας, συμβάλλει στην δημιουργία κα διατήρηση αυτού του ενιαίου και μεγάλου ΠΑΣΟΚ και στη νικηφόρα προοπτική του. Ιδιαιτέρως πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται αυτό το θέμα - και δεν εξαιρώ από τις ευθύνες για το ότι έτσι προβλήθηκε αυτό το θέμα, κανένα - είναι ένας τρόπος ο οποίος αδικεί το ΠΑΣΟΚ, αδικεί την πολιτική και την ελληνική κοινωνία. Γιατί όχι μόνο αποτελεί απρέπεια για τους συντρόφους, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και την προσωπικότητά τους, αφού με αυτό τον τρόπο τους κατανέμει σε κατηγορίες, αλλά φανερώνει - θα μου επιτρέψετε να πω - και ιστορική άγνοια. Αφού προεξοφλεί επιλογές και στάσεις οι οποίες δεν προσιδιάζουν προς τον γόνιμο χαρακτήρα μιας δημοκρατικής διαδικασίας σαν και αυτή που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ή προσπαθεί, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να ακολουθήσει. Ο Πρωθυπουργός δεν είναι με κάποιους και δεν είναι απέναντι σε κάποιους άλλους. Δεν είναι διατεθειμένος να υποδυθεί ο Πρωθυπουργός το ρόλο του κομματάρχη, το ρόλο του επικεφαλής μιας μερίδας, το ρόλο του πόλου. Ο Πρωθυπουργός είναι με όλους. Είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας, είναι εκ των πραγμάτων η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια που κάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσουμε τα εθνικά και κοινωνικά προβλήματα. Και επειδή ο Πρωθυπουργός είναι με όλους και στο ΠΑΣΟΚ όλοι είναι με τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση προκειμένου η Κυβέρνηση αυτή να επιτύχει στο έργο της. Και η επιτυχία του κυβερνητικού έργου θα έχει ευθεία αντανάκλαση στην νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον. Και αυτό είναι κάτι το οποίο όλους μας δεσμεύει και όλοι το υπηρετούμε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν θα θέσει υποψηφιότητα δηλαδή ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Τον κ. Πρωθυπουργό - επαναλαμβάνω και πάλι κατηγορητικά κ. Καψαμπέλη - δεν πρέπει να τον ερμηνεύετε. Θα πει ο ίδιος την ώρα που εκείνος κρίνει ότι είναι η κατάλληλη αυτό το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να πει ανταποκρινόμενος σε μια επιλογή χρέους που θα κάνει για το συμφέρον της χώρας, της ελληνικής κοινωνίας και για το συμφέρον της παράταξης. Μην ερμηνεύετε τη στάση του Πρωθυπουργού, μην αποδίδετε στον Πρωθυπουργό ο,τιδήποτε λέγεται ή ακούγεται από οποιονδήποτε άλλο, εκτός του Πρωθυπουργού.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Οταν τα λέτε όλα αυτά, αγνοείτε το γεγονός ποιοί κατατάσσουν σε ομάδες τους συνέδρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτησή σας; Αν αγνοώ ποιοί κατατάσσουν; Μίλησα για ευθύνες που έχουμε. Και στην απάντηση - σχόλιο που έκανα, δεν εξαίρεσα από τις ευθύνες αυτές κανέναν. Θεωρώ όμως ότι αυτό το φαινόμενο δεν ανταποκρίνεται σε μια πραγματική κατάσταση αλλά και στην πραγματική διάθεση που έχουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα του Συνεδρίου με τέτοιο τρόπο ώστε το Συνέδριό μας να είναι επιτυχημένο. Και αυτό θέλουμε όλοι: Ενα επιτυχημένο Συνέδριο.
Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Tuesday, 25 June 1996 - 12:07:16