Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θέλω να ρωτήσω σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε τις προάλλες το Υπουργείο Αιγαίου για αξιοποίηση ορισμένων βραχονησίδων ή εποικισμού τους, αν είχε έρθει σε συνεννόηση το Υπουργείο Αιγαίου με το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι το πρόγραμμα αυτό, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαδκή Ενωση με ένα σημαντικό ποσό, δεν προβλέπει εποικισμό. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται στην ήπια ανάπτυξη, η οποία θα επιδιωχθεί σε διάφορες περιοχές, σε νησιά και νησίδες, κυρίως για λόγους οικολογικούς. Και βεβαίως, όλη αυτή η εξέλιξη του προγράμματος, που παρακολουθείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Αιγαίου, είναι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Ασφαλώς είναι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηταν ενήμερο; Δεν είναι στο πλαίσιο... Δεν λέει κάτι αυτό που λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι τα λέει όλα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηταν ενήμερο, άρα, μας λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που είπα τα λέει όλα. Ασφαλώς υπήρξε συνεννόηση. Οταν λέω ότι είναι στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, δεν νομίζετε ότι αυτό τα λέει όλα;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο καθένας ερμηνεύει την κυβερνητική πολιτική όπως θέλει, κύριε Εκπρόσωπε. Εδώ ρωτάμε κάτι απλό...

ΡΕΠΠΑΣ: ...η οποία (κυβερνητική πολιτική) όμως, τελικώς, είναι μία. Και επειδή ακριβώς είναι μία, είναι αυτή στην οποία συναντάται το κάθε Υπουργείο με τα άλλα Υπουργεία και το Υπουργείο Αιγαίου με το Υπουργείο Εξωτερικών, εν προκειμένω.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Εχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαδκή Επιτροπή αυτά τα έργα που προσδοκά να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Αιγαίου ή θα εγκριθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στο πλαίσιο του προγράμματος INTEREG II. Υπάρχει η απόφαση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Επαναλαμβάνω ότι το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται σε ήπια ανάπτυξη για οικολογικούς λόγους και δεν θα πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε σύγχυση, πολύ περισσότερο όταν από την Τουρκία επιχειρείται η διαστροφή της πραγματικότητας, προκειμένου να προκληθεί ένταση και κρίση, με αφορμή το θέμα αυτό, γεγονός το οποίο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, γιατί πολλά ακούγονται περί παραβιάσεων και παραβάσεων του εθνικού εναερίου χώρου; Και δεύτερον, πώς σχολιάζει η Αθήνα τις χθεσινές δηλώσε ις των Τούρκων που αμφισβητούν εναέριο χώρο και βραχονησίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα υπάρχει ησυχία. Είχαμε, σήμερα το πρωί, πτήσεις κατά μήκος του FIR Αθηνών από μεγάλο σχετικά αριθμό τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Ολα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας δεν μας ξενίζει. Εκδηλώθηκε την ημέρα των Θεοφανίων, εκδηλώθηκε και σήμερα σε περιοχές για τις οποίες η Τουρκία δεν είχε προγραμματίσει κάποιες ασκήσεις. Πρέπει να πω ότι οι πτήσεις αυτές δεν είναι πτήσεις στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων, οι οποίες έγι ναν -όπως είπα και πριν- κατά μήκος του FIR Αθηνών από τη Θράκη μέχρι τη Ρόδο.

Τελικώς, με αυτή τη στάση της η Τουρκία ούτε τους στόχους της σε βάρος της Ελλάδος επιτυγχάνει, αντιθέτως απομονώνεται διεθνώς. Μία τέτοια συμπεριφορά αποδίδει ανάγλυφα την πρόθεσή της να διατηρήσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Κάθε άλλο παρά βοηθάει, η πολιτική την οποία ακολουθεί η Τουρκία, την ενσωμάτωσή της στους ευρωπαδκούς θεσμούς. Και βεβαίως, μια τέτοια συμπεριφορά αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, την επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα, που είναι μεταξύ των άλλων μία σημαντική προϋπόθεση, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ευρωπαδκή φιλοδοξία της.

Οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι άμεσες και αποφασιστικές:

* Σε στρατιωτικό επίπεδο υπήρξαν αναχαιτίσεις.
* Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο θα γίνουν τα διαβήματα με τρόπο έντονο.
* Θα υπάρξει ενημέρωση των χωρών της Ευρωπαδκής Ενωσης για τη στάση της Τουρκίας.

Ολα αυτά τα θέματα τα οποία η Τουρκία θέτει τις τελευταίες ημέρες, πιστεύουμε ότι εντάσσονται στην προσπάθειά της αφ' ενός να συγκαλύψει πραγματικά προβλήματα, αντί να τα λύσει, και αφ' ετέρου επιδιώκει να δημιουργήσει μία νέα κατάσταση στο χώρο του Αιγαίου, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό.

Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με στρατιωτικές δυνάμεις -αυτή φαίνεται ότι είναι η επιλογή της Τουρκίας- την εκθέτει ακόμη περισσότερο, δεν της λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ της δημιουργεί αρκετά. Αυτό πρέπει η Τουρκία να το κατανοήσει. Αν συνεχίσει μία τέτοια πολιτική, δεν πρόκειται να βγει κερδισμένη. Αυτό είναι σαφές. Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει χαμένη. Και αυτό, επίσης, είναι σαφές.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε, όταν λέτε "κατά μήκος του FIR Αθηνών";

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι εκεί όπου υπάρχουν τα σύνορα του FIR Αθηνών με το FIR της Κωνσταντινούπολης είχαμε είσοδο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, όχι σε συγκεκριμένες περιοχές. Κατά μήκος του FIR Αθηνών, λοιπόν -διευκρίνισα από τη Θράκη μέχρι τη Ρόδο- είχαμε πτήσεις τουρκικών αεροπλάνων. Κάποιες πτήσεις έγιναν πάνω από βραχονησίδες. Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω και από τα Ψαρά Ολα αυτά -επαναλαμβάνω- κάθε άλλο παρά δικαιολογούνται. Δημιουργούν πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό είναι αυτονόητο. Δημιουργούν πρόβλημα και στην Τουρκία. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επειδή είπατε ότι δεν ήταν στρατιωτικές ασκήσεις, άρα δεν έχουμε παραβίαση του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πτήσεις αυτές, έτσι όπως εκδηλώθηκαν, δεν ήταν πτήσεις στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων, τουλάχιστον των ασκήσεων αυτών που είχε αναγγείλει η Τουρκία ότι θα κάνει. Εχουμε παραβίαση εθνικού εναέριου χώρου. Γι' αυτό ακριβώς αντιμετωπίστηκαν με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Και του εθνικού εναέριου χώρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Και του εθνικού εναέριου χώρου. Είπα σε όλο το μήκος του FIR Αθηνών πέταξαν και ασφαλώς έκαναν και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε για το μήκος του FIR, επειδή το μήκος είναι...

ΡΕΠΠΑΣ: Το FIR Αθηνών έχει διαστάσεις σε μήκος και σε πλάτος. Μιλώ τώρα για τη διάσταση εκείνη, η οποία αφορά τα σύνορα του FIR Αθηνών με του FIR Κωνσταντινούπολης, από τη Θράκη μέχρι τη Ρόδο.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, στην επαφή...

ΡΕΠΠΑΣ: Μπήκαν στο FIR Αθηνών, μπήκαν στο εθνικό εναέριο χώρο. Απλά, το είπα αυτό στην αρχή για να διευκρινίσω και να βοηθήσω και εσάς να αντιληφθείτε πώς έχει το θέμα. Οτι, δηλαδή, οι πτήσεις δεν έγιναν στις περιοχές που είχε προγραμματίσει η Τουρκία αρχικά να διεξάγει αυτές τις ασκήσεις. Εγιναν κατά μήκος όλου του Αιγαιακού χώρου, ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Σε πόσες πτήσεις υπήρξε παράβαση του FIR Αθηνών, παραβίαση του εναέριου χώρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπερμπεράκη, δεν έχουμε ακόμη τα στοιχεία για να σας πω συγκεκριμένο αριθμό παραβάσεων ή παραβιάσεων. Γίνεται μία εξέταση των ιχνών. Τα στοιχεία αυτά θα τα έχουμε στη διάθεσή μας αργότερα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Οσον αφορά το θέμα των Θεοφανίων που είπατε, επειδή είπατε ότι δεν πρόκειται για στρατιωτική άσκηση, άρα δεν έχουμε παραβίαση του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Και αυτό είναι κάτι πολύ χειρότερο.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Συνολικά, με παραβάσεις και παραβιάσεις, για τί αριθμό αεροπλάνων συζητάμε, που πέταξαν στην περιοχή αυτή; Για πέντε για δέκα, για είκοσι, για τριάντα, για πόσες παραβιάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάμε για έναν αριθμό, ο οποίος κυμαίνεται στα, περίπου, τριάντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή.

ΚΙΑΟΣ: Τριάντα αεροσκάφη ή τριάντα παραβιάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Περίπου τριάντα αεροσκάφη. Είπα ότι για τις παραβάσεις-παραβιάσεις πρέπει να γίνει εξέταση των ιχνών για να γνωρίζουμε το συγκεκριμένο αριθμό.

ΦΙΛΗΣ: Τελικώς θα προωθηθεί το σχέδιο αυτό για την "ήπια ανάπτυξη" των βραχονησίδων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΦΙΛΗΣ: Θα γίνει σε συνεργασία με την Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, υπάρχει συνεργασία με την Ε.Ε.

ΦΙΛΗΣ: Μήπως κάποιο από τα ευρωπαδκά Προγράμματα προβλέπει και εμπλοκή της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα Πρόγραμμα δεν προβλέπει εμπλοκή της Τουρκίας. Μου δίνετε όμως, με την ερώτησή σας, την αφορμή να σχολιάσω πως είναι ιδιαιτέρως προκλητική η στάση την οποία ακολουθεί η Τουρκία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πολύ περισσότερο όταν θεωρεί πως έχει την ευκαιρία, με αφορμή το γεγονός αυτό, να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, είναι απαράδεκτο, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Και πρέπει να στιγματίζεται σε κάθε περίπτωση. Γιατί είναι πρωτοφανές, στο πλαίσιο της Ε.Ε., μια τρίτη χώρα, η οποία γειτνιάζει με χώρα της Κοινότητας, να αμφισβητεί τα σύνορά της. ?Η να αμφισβητεί τη δυνατότητα των χωρών της Ε.Ε. να αναπτύσσουν Προγράμματα σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιούνται.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πού βρίσκονται αυτές οι βραχονησίδες, εντός των Δωδεκανήσων ή στο βόρειο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκδοθεί ανακοίνωση, ποιές είναι οι νήσοι και οι νησίδες, στις οποίες αναφέρεται το Πρόγραμμα αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και δεν θυμάστε, θέλετε να πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς τις γνωρίζετε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οχι, γιατί...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έχει δημοσιευθεί, κα Πουλίδου, στις εφημερίδες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εμείς και διαβάζουμε και δουλεύουμε, αλλά, αυτό δεν το έχουμε διαβάσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Αμφισβητείτε το ότι έχει δημοσιευθεί;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει δημοσιευθεί. Σας λέω, λοιπόν, ότι έχουν γνωστοποιηθεί τα συγκεκριμένα ονόματα των νησιών. Εχουν ανακοινωθεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τα ονόματα τα ξέρουμε. Εγώ σας ρωτώ αν υπάγονται στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων ή είναι στο βόρειο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάγονται στην ελληνική επικράτεια.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η τουριστική αξιοποίηση, που λέτε, δεν προβλέπει παραδοσιακούς οικισμούς, όπως διαβάσαμε, άρα, εγκατάσταση κάποιων ανθρώπων, δεν προβλέπει τουριστικές εγκαταστάσεις, μαρίνες, προβλήτες κ.λπ.; Αυτά τα πράγματα δεν συνιστούν εποικισμό με άλλα λόγια;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν συνιστούν εποικισμό με άλλα λόγια. Είναι Προγράμματα "ήπιας ανάπτυξης", τα οποία για λόγους οικολογικούς, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και στη συγκεκριμένη, γίνεται προσπάθεια να προωθηθούν και πρέπει να προωθηθούν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια ανταπόκριση, της "Καθημερινής της Κυριακής" από την Ουάσιγκτον, αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι κατά τις συνομιλίες του κ. Κλίντον με τον κ. Γιλμάζ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Τουρκία "προπύργιο και προστάτιδα δύναμη των δυτικών συμφερόντων και αξιών στην περιοχή". Θα ήθελα ένα σχόλιο της ελληνικής Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλω να πω ότι, η Τουρκία, επειδή ακριβώς δεν έχει κατορθώσει να εναρμονιστεί με αυτές τις δυτικές αξίες, παραμένει σε μεγάλη απόκλιση και απόσταση από την Ε.Ε. Και αυτό το ομολογούν -γιατί αυτή τη θέση εκφράζουν- όλες οι χώρες της Ε.Ε. Οτι, δηλαδή, η Τουρκία πρέπει να κάνει πάρα πολλά βήματα, προκειμένου να εγκολπώσει στο σύστημά της και στην πολιτική της, τους κανόνες και τις αρχές με τις οποίες υπηρετούνται οι αξίες. Και αυτό, η Τουρκία, δεν το έχει επιτύχει μέχρι σήμερα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός, απ? ό,τι φαίνεται, ότι ο κ. Κλίντον και η αμερικανική πολιτική, δεν συμφωνεί με όσα εσείς διατυπώσατε πριν από λίγο, κάνει την ελληνική Κυβέρνηση να σκέφτεται ότι είναι μάλλον άσκοπο, κάθε φορά, που υπάρχει όξυνση με την Τουρκία, να προσφεύγει, να προστρέχει η ελληνική Κυβέρνηση στον Αμερικανό πρέσβη, τον κ. Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προστρέχουμε σε οποιονδήποτε πρέσβη. Η πρόσφατη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έγινε μετά από ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης. Αυτή είναι μια λεπτομέρεια η οποία ίσως σας διαφεύγει. Βεβαίως, εμείς έχουμε κάθε λόγο, όταν κρίνουμε σκόπιμο, να ενημερώνουμε τις ξένες χώρες, μέσω των διπλωματικών υπηρεσιών τους, για θέματα, τα οποία θεωρούμε ότι έχουν για μας ύψιστη σημασία. Βγαίνουμε κερδισμένοι από την ενημέρωση που παρέχουμε. Και νομίζω ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι μια σωστή πολιτική.

ΜΙΧΑΗΛ: Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε ότι λόγω της κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η Τουρκία, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, βρίσκεται σε δύσκολη θέση -και λόγω Κουρδικού και λόγω εσωτερικών προβλημάτων- και είναι μια κατάλληλη ευκαιρία η Ελλάδα να κάνει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις. Διαβάσαμε, λοιπόν, πολύ συγκεκριμένα, ότι ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να δώσει συνέντευξη σε Τούρκους συναδέλφους σε ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια πρόταση του ελληνικού Κοινοβουλίου, του Πρωθυπουργού, σε Τούρκους βουλευτές. Ολα αυτά εξετάζονται από την Κυβέρνηση, προχωρούν ή είναι απλά....

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει λάβει τέτοιες αποφάσεις ο Πρωθυπουργός, είτε να παραχωρήσει συνέντευξη, είτε να διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση. Αυτό το οποίο κάνει ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής της ελληνικής Κυβέρνησης, είναι να κατευθύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Και πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, οι καλές σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να επιδιώκονται. Εμείς τις επιδιώκουμε. Αλλά, για να επιτύχουμε αυτές τις καλές σχέσεις, θα πρέπει και η άλλη πλευρά να τις επιδιώκει με τον ίδιο τρόπο και δεν το κάνει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρατηρήθηκαν, εκ νέου, πιέσεις πάνω στη δραχμή και το ερώτημα είναι, αν κινδυνεύει η δραχμή ή θα επιδιωχθεί -αν επιδιωχθεί- διαδικασία ταχείας διολίσθησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική της Κυβέρνησης για την υποστήριξη του εθνικού νομίσματος είναι γνωστή. Η πολιτική αυτή παραμένει ίδια. Θα συνεχίσουμε αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχουμε, προκειμένου να υποστηρίξουμε το εθνικό νόμισμα. Όλα τα πρόσφορα μέτρα που έχει στη διάθεσή της η Κυβέρνηση, τα έχει λάβει και θα συνεχίσει, εφόσον υπάρχει λόγος, να τα λαμβάνει. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρέπει να πω ότι υπάρχει το πρωτογενές πρόβλημα, που δημιουργείται από τις πιέσεις που ασκούνται. Εμείς δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργούνται προβλήματα δευτερογενώς, μέσω ενός κλίματος ανησυχίας ή αναταραχής, που μπορεί να δημιουργηθεί, πράγμα ανεπίτρεπτο. Γι' αυτό, νομίζω, έχουμε όλοι χρέος να συμβάλουμε -είναι κοινή ευθύνη άλλωστε- στη στήριξη του εθνικού νομίσματος, με το να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας, ένα κλίμα ηρεμίας και ψυχραιμίας, προκειμένου να γίνονται υπεύθυνα οι σωστοί χειρισμοί.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια συνέντευξή του ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στον ημερήσιο Τύπο, χαρακτηρίζει αποτυχημένη την εξωτερική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, τον ίδιο τον χαρακτηρίζει ερασιτέχνη -αν διάβασα καλά- και εν πάση περιπτώσει κάνει και μία συγκεκριμένη κριτική στο Νταβός. Ταυτόχρονα, έχω δει μία χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού κ. Βενιζέλου, στην οποία λέει ότι η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης Σημίτη είναι συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής των Κυβερνήσεων Παπανδρέου. Θα ήθελα να σχολιάσετε υπό αυτό το πνεύμα τις απόψεις που διατυπώνει ο πρώην Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης προέβη σ' αυτή τη δήλωση μόνο και μόνο για να κρίνει αρνητικά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό είναι παντελώς αδικαιολόγητο για πολλούς λόγους. Κυρίως γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, από τη στιγμή που έγινε Πρωθυπουργός, αλλά και πριν, με διάφορες προτάσεις και εισηγήσεις, πιστεύω ότι ακολούθησε μία πολιτική η οποία ήταν και εθνικά συμφέρουσα και ωφέλιμη, αλλά και ανέδειξε το χαρακτήρα της Ελλάδος ως χώρας, η οποία μπορεί να υπερασπιστεί τα δίκαια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό. Εχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα. Δεν χρειάζεται να κάνω μνεία γεγονότων. Εχουν καταγραφεί ιστορικά και είναι σε γνώση των πάντων. Είναι, λοιπόν, άδικο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος δεν υπάρχει πλέον εν ζωή, να ασκείται μια τέτοια πολιτική κριτική, η οποία είναι μικρόψυχη και απρεπής. Πολύ περισσότερο όταν δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. "Ερασιτέχνης ο Ανδρέας Παπανδρέου" είναι ένας χαρακτηρισμός ο οποίος ξεφεύγει των ορίων των χαρακτηρισμών της πολιτικής κριτικής. Θα μπορούσα να πω πολλά για την εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω τώρα, γιατί ακριβώς δεν θέλω να αναδείξω τις διαφορές οι οποίες υπάρχουν σε χειρισμούς που έχουν κάνει κατά καιρούς για τα εθνικά θέματα οι ελληνικές κυβερνήσεις. Πολύ περισσότερο σήμερα που χρειάζεται να υπάρχει ομοψυχία και κοινή στάση απέναντι στα μεγάλα θέματα, τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα. Πάντως, θα έλεγα πως είναι από τους τελευταίους, ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που μπορούν να κρίνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου, ιδιαίτερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέβαλε, ώστε η Ελλάδα να είναι μία χώρα υπερήφανη και οι Ελληνες να νοιώθουν ένα αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας στον υπέρτατο βαθμό.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Χθες, η Αγκυρα διατύπωσε την πρόταση για άμεση συνάντηση των "Σοφών". Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η πρωτοβουλία για τη δημιουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων είχε αναληφθεί από την Ευρωπαδκή Ένωση. Η ελληνική πλευρά, με επιστολή της, είχε ζητήσει αυτή τη συνάντηση. Η συνάντηση αυτή δεν έγινε εξαιτίας της άρνησης της άλλης πλευράς. Είναι ευρωπαδκή αυτή η πρωτοβουλία. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τις επόμενες ημέρες. Εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να εξελιχθεί ως ευρωπαδκή η πρωτοβουλία αυτή, όπως ακριβώς ξεκίνησε και δεν κατανοούμε τους λόγους άρνησης της Τουρκίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όποιος δεν ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο, θέτει τον εαυτό του εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση χθες, για το θέμα αυτό. Δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις. Οταν έρθει ή ώρα της ψηφοφορίας, θα δείτε ότι η συζήτηση θα είναι πολύ εποικοδομητική στη Βουλή. Πιστεύω ότι οι βουλευτές, με το αίσθημα ευθύνης που τους διακρίνει, θα συμβάλουν, ώστε το νομοσχέδιο, όταν ψηφιστεί και καταστεί νόμος του Κράτους, να είναι ένας φορολογικός νόμος δίκαιος, αντικειμενικός, διαφανής προς το συμφέρον της οικονομίας της χώρας, αλλά και των φορολογουμένων πολιτών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ίδια λέγατε και για τον Προϋπολογισμό και μετά είδαμε τρεις να διαγράφονται. Σας ερωτώ ευθέως: Οποιος δεν ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο, φεύγει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην περιμένετε αυτή την ώρα να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου. Παρακαλώ πάρα πολύ να παραμείνετε σ' αυτό που και χθες είπα, ότι οι βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν την πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής, με αίσθημα ευθύνης, όπως σε όλα τα θέματα έτσι και στο συγκεκριμένο θα συμβάλουν, ώστε ο φορολογικός νόμος να είναι άρτιος, πλήρης και αποτελεσματικός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει άσκηση επί χάρτου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός ο οποίος κατευθύνει την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς και στο συγκεκριμένο. Και το κάνει αυτό με πολύ θετικό και νομίζω αναγνωρισμένα αποτελεσματικό τρόπο.

ΦΙΛΗΣ: Εσείς εκτιμάτε το έργο του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό είναι το παράπονό σας;

ΦΙΛΗΣ: Ο υφιστάμενος δημοσίως και απροκλήτως εκτιμά το έργο του προδσταμένου.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μιλώ εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και λογικό είναι, όταν έχω μία συγκεκριμένη άποψη να την εκφράζω. Εκτός αν δεν θέλετε να εκφράζω τις απόψεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Η άποψη, λοιπόν, που έχει η Κυβέρνηση είναι αυτή. Το περίεργο θα ήταν να συμβαίνει το αντίθετο. Αλλά πολλές φορές, εδώ συμβαίνει να επαναλαμβάνω και το αυτονόητο. Γιατί πολλές φορές βλέπω ότι κι εσείς, όταν σχολιάζετε θέματα, κάνετε τις δικές σας ερμηνείες. Πολλές φορές, λοιπόν, πολλά αυτονόητα πράγματα δεν είναι τόσο αυτονόητα, όσο αυτονόητα τα νομίζουμε. Γι'αυτό, ακριβώς, καλό είναι να αναφερόμαστε σ' αυτά.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αυτοεπαινούνται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν κανένα λόγο να αυτοεπαινούνται, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε οι Κυβερνήσεις και οι Πρωθυπουργοί αναδεικνύονται με την ψήφο του λαού και όχι με αυτοεπαίνους.

ΦΙΛΗΣ: Και με την ψήφο των βουλευτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Και οι βουλευτές με την ψήφο του λαού αναδεικνύονται, όπως γνωρίζετε πολύ καλά και εκλέγονται όλοι υπό συγκεκριμένη σημαία και με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι βουλευτές εκλέγονται για να συμπαρασταθούν στο έργο μιας κυβέρνησης της οποίας ο επικεφαλής, ως Πρωθυπουργός είναι γνωστός στους εκλογείς. Είναι σαφές αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Thursday, 8 January 1998 - 17:21:20 UTC