Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Σας ανακοινώνω κατ' αρχήν ότι η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα γίνει την Πέμπτη, στις 10 το πρωί.

* Επίσης, θα μου επιτρέψετε, πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, να πω ότι χθες το απόγευμα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Αγίασμα του Αγίου Θεράποντα, κοντά στην Αγία Σοφία, εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Μετά από έρευνα που έγινε, αφού προσέτρεξαν εκεί οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, βρέθηκε νεκρός ο ομογενής μας, ο οποίος ήταν και νεωκόρος στον Αγιο Θεράποντα, Βασίλειος Χαβιαρόπουλος. Βρέθηκε μέσα στο πηγάδι του Αγιάσματος, με θραυσμένο το κρανίο του, ο άτυχος ομογενής. Οι εικόνες του Αγιάσματος και άλλα αντικείμενα αξίας είχαν αφαιρεθεί.

Γίνονται όλες οι διπλωματικές ενέργειες. Σε απάντηση τέτοιων εγκληματικών πράξεων, οι οποίες εκδηλώνονται από διάφορες ομάδες, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, θα προβούμε σε όλα τα έντονα διαβήματα.

Πρέπει να πω, ότι προκαλεί εντύπωση, πώς έγινε δυνατό να φυγαδευτούν τόσα πολλά και ογκώδη αντικείμενα και μάλιστα σε μία κεντρική λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης, την ώρα που κυκλοφορούσε τόσος κόσμος.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι για όσα επεισόδια, ανάλογου είδους, έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν εντοπιστεί οι υπαίτιοι. Δεν έχει βρεθεί ένοχος για κάποια απ' αυτά τα επεισόδια. Λυπούμεθα γι' αυτό και ταυτόχρονα διαμαρτυρόμαστε εντονότατα. Καταγγέλλουμε αυτά τα περιστατικά. Πιστεύουμε ότι, επιτέλους, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας να αποδειχτούν αποτελεσματικές.

* Σήμερα, μετά τις 11 το πρωί, είχαμε πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου. Πέταξαν επτά ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία αναχαιτίστηκαν από έξι ζεύγη ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Διαπιστώθηκαν, πέραν των παραβάσεων, και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια. Θα γίνουν όλες οι ενέργειες, προκειμένου να καταγγελθεί αυτό το γεγονός. Θα υπάρξει ενημέρωση και των εκπροσώπων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απαράδεκτη στρατιωτική δράση της Τουρκίας.

* Θα μου επιτρέψετε, τέλος, να αναφερθώ σε δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, χθες, μετά από σχετική σύσκεψη, όσον αφορά την ελληνική οικονομία και την πορεία της.

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία. Αυτό το μαρτυρούν οι οικονομικοί δείκτες. Το αναγνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός της Ελλάδας, πλην εκείνων των κακόπιστων, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν επιθυμούν ευνοϊκές εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας.

Δηλώσεις σαν αυτές του κ. Μητσοτάκη, είναι δηλώσεις εκείνων οι οποίοι επιθυμούν την πολιτική κερδοσκοπία σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, γιατί οι δηλώσεις αυτές δεν συνιστούν πολιτική κριτική, αλλά δολιοφθορά σε βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Ενθυμούμεθα, παλαιότερα, τον κ. Εβερτ ως Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να καταγγέλλει και να προβλέπει κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Είχε φτάσει, μάλιστα, στο σημείο να μιλάει για αδυναμία πληρωμής των μισθών των εργαζομένων. Βεβαίως, εκείνες οι προβλέψεις διαψεύστηκαν.

Είναι βέβαιο -και γι' αυτό είναι ακατανόητες- ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και θα διαψευστούν και οι προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη.

Εχω τη γνώμη ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να είναι παρών κάποιος στη δημόσια ζωή της χώρας να επιλέγει αυτό το πεδίο, προκειμένου με δηλώσεις του να δηλώνει την παρουσία του.

Η ελληνική οικονομία, στο στάδιο που βρισκόμαστε, έχει διανύσει μία σημαντική απόσταση από το σημείο στο οποίο βρισκόταν το 1993, όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας. Τα θετικά επιτεύγματα, τα οποία έχουμε μέχρι τώρα σημειώσει, θα τα διασφαλίσουμε. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι αισιόδοξες. Θα επιτύχουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Ομως, για να γίνει αυτό απολύτως εφικτό, πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Και πέρα από τις όποιες διαφορές και διαφωνίες θα πρέπει, με την υπεύθυνη στάση, ακόμη και όταν διατυπώνουμε αυστηρή κριτική, να δημιουργούμε ένα περιβάλλον, ένα κλίμα, το οποίο με τη σειρά του θα επενεργεί θετικά στις οικονομικές εξελίξεις.

Πιστεύουμε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι αδικαιολόγητες. Τις καυτηριάζουμε. Θεωρούμε πως όχι μόνο δεν έχουν θέση, αλλά θα έλεγα ότι, όταν γίνονται οι δηλώσεις αυτές, μας προβληματίζουν για τα κίνητρα αυτών οι οποίοι τις κάνουν.

Αυτά εκ μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μια διευκρίνιση κ. Υπουργέ, γιατί δεν είμαι εξοικειωμένη με αυτή την ορολογία. Τι ακριβώς είναι "αγίασμα";

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στο ναό του Αγίου Θεράποντα, ένας ορισμένος χώρος, όπου υπάρχει ένα αγίασμα, μια πηγή που αναβλύζει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και τί κειμήλια έχει αυτό το αγίασμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εικόνες, έχει αναθήματα, έχει αντικείμενα, τα οποία, βεβαίως, πέραν της υλικής, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά, έχουν τη λατρευτική και συμβολική αξία τους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Να καταλάβουμε. Είναι εξωτερικός χώρος ή είναι κτίριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω επισκεφθεί το συγκεκριμένο χώρο. Με βάση το δελτίο που έχω στη διάθεσή μου, μιλούμε για το ναό του Αγίου Θεράποντα και συγκεκριμένα για το αγίασμά του. Είναι διώροφο, βυζαντινό, ιστορικό αγίασμα του Αγίου Θεράποντα, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή, όπου βρίσκεται και η Αγία Σοφία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η τουρκική Κυβέρνηση έκανε κάποια δήλωση προς την ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει εκδηλωθεί οποιαδήποτε αντίδραση. Τουλάχιστον, δεν γνωρίζουμε εμείς να έχει εκδηλωθεί αντίδραση μέχρι τώρα.

ΚΙΑΟΣ: Οι τουρκικές Αρχές τι έχουν πει για το περιστατικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε οποιαδήποτε αντίδραση από τις τουρκικές Αρχές, μέχρι τώρα που συζητούμε.

ΚΙΑΟΣ: Ούτε ανακοίνωσαν τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε οποιαδήποτε αντίδραση, τουλάχιστον, με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Σας ενημέρωσα με βάση τα στοιχεία, τα οποία έχουν περιέλθει σε μας, από τις δικές μας Υπηρεσίες. Οι Αρχές, οι οποίες έσπευσαν εκεί, οι Αστυνομικές Αρχές της Κωνσταντινούπολης, υπέθεσαν ότι πρέπει ως προσκυνητές να έχουν εισέλθει στο συγκεκριμένο χώρο, οι υπαίτιοι, οι ένοχοι, περίπου στις 4 το απόγευμα. Η ειδοποίηση για την εκδήλωση της πυρκαγιάς έγινε χθες το απόγευμα περίπου στις 5 και άρα εικάζεται ότι μια ώρα πριν θα έπρεπε να έχουν εισέλθει στο συγκεκριμένο χώρο οι εγκληματίες.

ΚΙΑΟΣ: Δεν έχει εκδοθεί αστυνομικό Δελτίο στην Κωνσταντινούπολη;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι με βάση τα όσα γνωρίζω μέχρι τώρα, σας δίνω πληροφόρηση. Δεν γνωρίζω αν έχει κυκλοφορήσει αυτή την ώρα που συζητούμε κάποιο δελτίο σήμερα το πρωί. Σας ενημερώνω με βάση τα στοιχεία, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

ΚΙΑΟΣ: Οταν αναφερθήκατε, προηγουμένως, στον κ. Μητσοτάκη, ποιά είναι τα κίνητρά του, που λέτε εσείς, όπως καταλήγει η δήλωσή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, όπως το είπα πριν, για να εξασφαλίσει μια προβολή στη δημόσια ζωή της χώρας, δι αυτού του τρόπου, που δεν είναι και ο καλύτερος και ο πλέον ωφέλιμος. Και εν πάση περιπτώσει, εξ αντικειμένου, μια τέτοια στάση βλάπτει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, αν στις συζητήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός με τα στελέχη της Κυβερνήσεως ή του ΠΑΣΟΚ, αυτές τις ημέρες, έχει εκφράσει κάποια γνώμη για τα περί "αποστατών" που έχει πει ο κ. Γιαννόπουλος ή τα περί "γυμνοσαλιαγκών" που είπε, χθες, ο κ. Καψής. Εσείς τι λέτε επ' αυτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός στις συζητήσεις, τις οποίες έχει με συνεργάτες του, αντιμετωπίζει τα θέματα, τα οποία απασχολούν την Κυβέρνηση και το Κίνημα. Ο καθένας λέει ελεύθερα τις απόψεις του, μπορεί να κρίνει, στο πλαίσιο της δημοκρατικής ζωής μας, διάφορα θέματα του δημόσιου βίου ή διάφορες απόψεις άλλων. Κρίνει ο καθένας και υπόκειται σε κριτική για τις απόψεις, τις οποίες εκφράζει.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, στο ΠΑΣΟΚ και στον κυβερνητικό χώρο, υπάρχουν στελέχη, κατ'εσάς, αποστάτες και γυμνοσάλιαγκες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που ομοθύμως στηρίζουν την Κυβέρνηση, αφού έχουμε επιτύχει, μετά από τόσο καιρό, να κυβερνούμε τον τόπο και να έχουμε δώσει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό και στη χώρα μας να διαγράφουν μια σημαντική πορεία στην Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει κατορθώσει, πραγματικά, σημαντικά επιτεύγματα.

ΚΙΑΟΣ: Τελικώς, εσείς ως Κυβέρνηση, φοβάστε αποστασία; Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλος, το είπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση, και μιλάμε με βάση τα πραγματικά δεδομένα, γνωρίζει ότι τη στηρίζει το σύνολο των βουλευτών, που έχουν εκλεγεί υπό τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, στις τελευταίες εκλογές.

ΚΙΑΟΣ: Για τον κ. Γιαννόπουλο, τί λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος, όπως πάντα, λέει τις απόψεις του με το δικό του τρόπο. Ο κ. Γιαννόπουλος είναι ένας παράγων, ο οποίος έχει πολύχρονη παρουσία στα δημόσια πράγματα της χώρας. Εχει γνώση πολλών θεμάτων. Οι απόψεις του πάντα ακούγονται με προσοχή.

Με την ίδια προσοχή που ακούμε και τις απόψεις και των άλλων διακεκριμένων στελεχών.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Οταν σας μεταδόθηκε η είδηση ότι βρέθηκε νεκρός ένας νεωκόρος, για τα αίτια του θανάτου δεν μεταδόθηκε τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, ότι έχουμε σημείωμα από τις διπλωματικές υπηρεσίες που μας γνωστοποιούν τα στοιχεία αυτά, για το θλιβερό συμβάν. Ισως αργότερα έχουμε νεώτερα στοιχεία τα οποία θα γίνουν γνωστά και σε σας. Αυτά γνωρίζουμε τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προηγουμένως είπατε ότι τις δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης τις έκανε για προβολή. Πιο πριν μας είπατε ότι τέτοιες δηλώσεις γίνονται από αυτούς που επιθυμούν την κερδοσκοπία. Τι εννοείτε; Τί γίνεται από τα δύο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για πολιτική κερδοσκοπία και αυτό τα λέει όλα. Γνωρίζετε -για να είμαστε και στο κλίμα των ημερών- ότι υπάρχει και πολιτική κερδοσκοπία. Μην αφαιρείτε αυτή τη λέξη από την ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην οικονομία περισσότερο κερδοσκοπία είναι, παρά πολιτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό, λοιπόν, το οποίο λέτε, είναι νομίζω η καλύτερη απάντηση προς τον κ. Μητσοτάκη. Οτι όταν μιλάει για την οικονομία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το φορολογικό νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή. Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών -έχει δηλωθεί άλλωστε αυτό- θα προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν το φορολογικό νόμο του κράτους, όσο γίνεται αρτιότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιές είναι οι ρυθμίσεις αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία. Δεν θα προκαταλάβω εγώ τη γνώμη των συναδέλφων οι οποίοι θα ψηφίσουν, προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο κ. Παπαντωνίου χθες είπε ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή, ειδικά στους φόρους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είπε, κατ' επανάληψη, ότι είναι έτοιμος να συζητήσει αυτές τις μικρές αλλαγές, τις τροποποιήσεις, τις ρυθμίσεις. Αλλά, βεβαίως -το είπαμε άλλωστε από την πρώτη φορά- οι φόροι που επιβάλλονται και έχουν συζητηθεί και κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού, είναι δεδομένοι. Αλλιώς δεν είναι δυνατόν, χωρίς να είσαι συνεπής σ' αυτά τα οποία έχεις προβλέψει ως φορολογικά σου έσοδα, να θεωρείς ότι έχεις αξιόπιστη οικονομική πολιτική. Πρέπει να είσαι συνεπής σ' αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί είναι η ταμπακέρα, στους φόρους.

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα συζητήσαμε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και λάβαμε τις πολιτικές αποφάσεις μας. Αλλα θέματα τα οποία αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται.

ΤΣΑΚΑΝΑΣ: Ηθελα να ρωτήσω, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", πώς σχολιάζετε την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής κριτικής, έστω και μέσω της πολιτικής σάτιρας, όπως προκύπτει από την προσφυγή του κ. Πάγκαλου στα δικαστήρια, με αφορμή τη στήλη "ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Λυπούμαι. Θέλετε να μας πείτε πώς ακριβώς έχει το θέμα; Ασφαλώς, η πολιτική κριτική δεν μπορεί να ποινικοποιείται.

ΤΣΑΚΑΝΑΣ: Να σας ενημερώσω. Εχει καταθέσει αγωγή ο κ. Πάγκαλος κατά του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" και ζητά να δικαστούν και να καταδικαστούν ο εκδότης, η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα και ο διευθυντής, συνολικά με 100 εκατομμύρια πρόστιμο, γιατί θεωρεί ότι η πολιτική κριτική που του γίνεται, μέσω ενός δημοσιεύματος, σατιρικού περιεχομένου, είναι συκοφαντική.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το δημοσίευμα. Αυτό το οποίο, ως θέση αρχής, μπορώ να επαναλάβω είναι ότι ασφαλώς η πολιτική κριτική είναι ελεύθερη. Ουδείς μπορεί να την εμποδίσει. Αλλά, βεβαίως, δεν είναι δυνατό να συκοφαντούνται συμπολίτες μας, πολύ περισσότερο όταν ασκούν δημόσια καθήκοντα σαν αυτά του Υπουργού Εξωτερικών. Αλλά, επειδή για την υπόθεση αυτή έχουν επιληφθεί πλέον τα όργανα της Δικαιοσύνης, θα σας ζητήσω να σταματήσουμε τη συζήτηση και να περιμένουμε τα όργανα της Δικαιοσύνης να αποφανθούν για το συγκεκριμένο θέμα.

ΤΣΑΚΑΝΑΣ: Παρ' όλο ότι δεν γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, να θεωρήσω ότι επιδοκιμάζετε, τουλάχιστον όπως προκύπτει, την προσφυγή του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω τι θα θεωρήσετε εσείς. Αυτό το οποίο είναι σαφές, είναι ότι η πολιτική κριτική είναι ελεύθερη στην Ελλάδα. Αλλωστε, έχουμε τόσα πολλά δείγματα κριτικής, εντονότατης μάλιστα, υπερβολικής και συχνά άδικης σε βάρος της Κυβέρνησης, τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκδηλώνονται ακώλυτα. Ουδείς έχει διανοηθεί καν να τα αντιμετωπίσει με οποιοδήποτε διοικητικό, αστυνομικό ή δικαστικό τρόπο. Αυτό το οποίο, όμως, από την άλλη δεν επιτρέπεται, είναι να συκοφαντούνται οι συμπολίτες μας, όχι απλώς οι Υπουργοί. Αλλά, γι' αυτά τα θέματα, θα μου επιτρέψετε να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να λάβει τις αποφάσεις της, εφόσον, ήδη, ασχολείται με το θέμα. Μην εκδώσουμε απόφαση εμείς.

ΤΣΑΚΑΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ σας ρώτησα αν μπορεί η πολιτική κριτική να γίνεται στα δικαστήρια.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική κριτική, όταν είναι πολιτική κριτική, έχει τη θέση της και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί δικαστικά. Η συκοφαντία, όταν είναι συκοφαντία και δεν είναι πολιτική κριτική, ασφαλώς επισύρει κυρώσεις. Είναι σαφές.

ΤΣΑΚΑΝΑΣ: Επειδή, εδώ το γεγονός είναι συγκεκριμένο, μπορεί να δούμε αύριο τους γελοιογράφους ή τους σκιτσογράφους, που κάνουν σάτιρα πολιτική ή τους επιθεωρησιογράφους, εν πάση περιπτώσει, να πηγαίνουν στα δικαστήρια για να λύσουν το ζήτημα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε τόσα πολλά περιστατικά, τα οποία πείθουν για τα όσα μέχρι τώρα σας λέω. Οτι, δηλαδή, υπάρχει ελευθερία πολιτικής κριτικής, αιχμηρότατα σχόλια διατυπώνονται ελεύθερα σε βάρος της Κυβέρνησης και κυβερνητικών παραγόντων και ουδείς διανοείται να τα αντιμετωπίσει, να τα περιορίσει ή να τα εμποδίσει, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Για το συγκεκριμένο θέμα, εφόσον ασχολείται η Δικαιοσύνη, θα επιτρέψετε σε μας να μη λάβουμε θέση. Αλλά, η πολιτική κριτική είναι ελεύθερη.

Ασφαλώς είναι ελεύθερη.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Wednesday, 14 January 1998 - 4:33:17 UTC