Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενημέρωσε για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, όσον αφορά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική. Συζήτησε μαζί του το θέμα της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004. Πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τεθεί επικεφαλής, ως Πρόεδρος, της Εθνικής Επιτροπής, στην οποία, όπως έχουμε ανακοινώσει, θα λάβουν μέρος όλες οι δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να συμβάλουν στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Λόγω της συνταγματικής πρόβλεψης του άρθρου 30 παρ.2, κατά την οποία δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος να έχει οποιοδήποτε άλλο αξίωμα, θέση ή έργο, δεν θα είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά, η Επιτροπή αυτή, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού, θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο Πρωθυπουργός. Πρόεδρος της 15μελούς Οργανωτικής Επιτροπής, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα σχετικά με τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, θα αναλάβει ο κ. Στρατής Στρατήγης. Το προσχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις σχετικές ρυθμίσεις για το οργανωτικό σχήμα, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των μελών που θα στελεχώσουν τα όργανα τα οποία δημιουργούνται, δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δοθεί στα πολιτικά κόμματα και στους φορείς, συντομότατα. Είναι θέμα ημερών να προωθηθεί στη Βουλή, προκειμένου να καταστεί νόμος του κράτους. Και έτσι, θα ανακοινωθούν και τα ονόματα εκείνων, οι οποίοι θα στελεχώσουν αυτά τα όργανα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το νομοσχέδιο είπατε ότι δόθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, το προσχέδιο. Ένα σχέδιο νομοσχεδίου, θα έλεγα.

* Οσον αφορά τη δραστηριότητα του Πρωθυπουργού, αυτή την εβδομάδα, γνωρίζετε ότι σε λίγη ώρα, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, πέραν της τελετής της κοπής της πίτας, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο. Θα ασχοληθεί με τα θέματα των υποψηφίων δημάρχων στις μεγάλες πόλεις.

* Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην κοινοβουλευτική διαδικασία "Η "Ωρα του Πρωθυπουργού", απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Σιούφα, όσον αφορά τα πορίσματα που έχουν εκδώσει οι διακομματικές επιτροπές από το 1990 και μετά. Επίσης, θα απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Ζαφειρόπουλου, για θέματα που αφορούν την οργάνωση της Ολυμπιάδας.

* Πέραν των άλλων συσκέψεων που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτή την εβδομάδα, στις οποίες δεν αναφέρομαι με λεπτομέρειες σήμερα, μπορώ να πω μόνο ότι θα συνεδριάσει την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση και η λήψη απόφασης για το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας και επίσης, συμπεριλαμβάνεται το θέμα της ποιότητας των υλικών και των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δημόσιο.

* Εν τάχει, θα αναφερθώ σε ορισμένες άλλες δραστηριότητες: Αύριο, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με βουλευτές που εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες των νομών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Εχει σύσκεψη για θέματα Πληροφορικής στο Δημόσιο με συναρμόδιους Υπουργούς. Αυτή την εβδομάδα, επίσης, θα συνεργαστεί με στελέχη - μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει εγκαινιάσει εδώ και αρκετές ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε και ποιους θα δει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα έχει συνάντηση με τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με την κα Μαρία Αρσένη και τον κ. Μανώλη Δασκαλάκη...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον κ. Πάγκαλο...;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έχει και με τον κ. Πάγκαλο αυτή την εβδομάδα. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημέρα. Ισως αυτή την εβδομάδα να γίνει και αυτή η συνάντηση, αναλόγως και του προγράμματος του κ. Πάγκαλου.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, τι ώρα θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα, το μεσημέρι. Πριν από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού, επειδή γράφηκε στον Τύπο, θα υπάρχει σύγκληση κάποιου οργάνου με τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι προγραμματισμένη τέτοια συνάντηση. Οι συνεργασίες αυτές του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς, γνωρίζετε ότι είναι τακτικές. Δεν είμαι σε θέση, αυτή την ώρα, να σας ανακοινώσω κάποια τέτοια, ευρείας μορφής, σύσκεψη.

ΚΙΑΟΣ: Ποιες είναι οι σκέψεις της Κυβέρνησης και ποιος ο τελικός σκοπός που υπηρετεί η διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία παρακάμπτεται η διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων και ρυθμίζονται θέματα σχέσεων εργασίας κ.λπ. των εργαζομένων, με νόμο; Και το λέω εδώ μέσα, επειδή δεν είναι απλώς ένα συνδικαλιστικό θέμα του Υπουργείου Εργασίας, επειδή άπτεται γενικότερα της κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό το φέρνω στο PRESS ROOM.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα των συλλογικών συμβάσεων ουδόλως θίγεται από μία τέτοια ρύθμιση. Πράγματι, στο φορολογικό νομοσχέδιο έχει περιληφθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία το θέμα των αλλαγών στους γενικούς κανονισμούς προσωπικού διαφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου, μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσω της νομοθετικής διαδικασίας στη Βουλή. Για το θέμα αυτό ισχύει ο νόμος 2414, ο οποίος στο άρθρο 4 παρ. 10 προβλέπει πως για να αλλάξει ο γενικός κανονισμός προσωπικού σε μία ΔΕΚΟ, θα πρέπει να εκφράσουν σύμφωνη γνώμη οι εργαζόμενοι. Η πρωτοβουλία την οποία έχει αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι για επιχειρήσεις του Δημοσίου, οι οποίες βρίσκονται σε μία διαδικασία εξυγίανσης, επιχορηγούνται δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το Δημόσιο, ή επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, η διαδικασία της αλλαγής του γενικού κανονισμού προσωπικού, μπορεί να προωθηθεί μέσω της νομοθετικής διαδικασίας. Δεν παίρνει συγκεκριμένη θέση επί της ουσίας των εργασιακών σχέσεων, η ρύθμιση αυτή. Απλά, προτείνει μία άλλη διαδικασία. Δεν επηρεάζει καθόλου το θέμα των συμβάσεων εργασίας ή των συλλογικών συμβάσεων -αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν και θα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης των δύο πλευρών. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει και έχει συνεργασία και με τους ενδιαφερόμενους, με τους εργαζόμενους, με τους εκπροσώπους τους, με τα συνδικάτα τους. Πιστεύουμε πως μια τέτοια διάταξη έχει τη θέση της, επειδή βρισκόμαστε, σε πάρα πολλές περιπτώσεις -οι περισσότερες θα έλεγα περιπτώσεις των δημοσίων επιχειρήσεων- μπροστά στο φαινόμενο οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν μεγάλα ελλείμματα. Θα πρέπει να εξυγιανθούν. Θα πρέπει, λοιπόν, σ' αυτή την κατεύθυνση, με καλή πίστη, να συμβάλουν όλες οι πλευρές. Δεν θίγεται το καθεστώς εργασίας, επαναλαμβάνω, όσων απασχολούνται στις δημόσιες αυτές επιχειρήσεις.

ΚΙΑΟΣ: Σας ρώτησα, γιατί παρακάμπτεται η διαδικασία που ισχύει ως τώρα και που είναι θεσμός.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, ποια είναι η διαδικασία. Η διαδικασία αυτή έχει εγκαθιδρυθεί με νόμο, τον οποίο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει στη Βουλή. Η Κυβέρνηση, με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, προτείνει να αντικατασταθεί η διαδικασία αυτή με άλλη, η οποία θα προβλεφθεί με νόμο, όταν συντρέχει λόγος, ο οποίος, στο πλαίσιο της διαφάνειας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Δεν μου απαντήσατε "γιατί";

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σας απάντησα. Γιατί αυτή είναι μία επιλογή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα, τα οποία οι επιχειρήσεις του Δημοσίου, σε μεγάλο αριθμό θα έλεγα, έχουν μπροστά τους. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η νομοθετική διαδικασία, τουλάχιστον καθόσον αφορά τη δική μας Κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων, διακρίνεται για την επιδίωξη συνεννόησης, διαλόγου, συμφωνίας, προκειμένου οι ρυθμίσεις που αφορούν εργαζόμενους, να έχουν εξασφαλίσει και τη δική τους έγκριση.

ΚΙΑΟΣ: Ακριβώς, προχωρείτε σε νέες διαδικασίες, αφήνοντας στην άκρη την άλλη πλευρά που λέγεται "συνδικαλισμός";

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Είπα ότι υπάρχει αυτή η επικοινωνία, αλλά αντιλαμβάνεστε και εσείς πως αν, πραγματικά, πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμιστικές τομές, προκειμένου να εξυγιάνουμε και να βοηθήσουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, είναι, μεταξύ των άλλων, και αυτό ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Και μας απασχολεί.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στόχος της Κυβέρνησης, δηλαδή, είναι να θίξει προνόμια των εργαζομένων στα οποία φοβάται ότι δεν θα συναινέσουν οι συνδικαλιστές;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι η διάταξη αυτή δεν αναφέρεται στην ουσία της διαδικασίας που θα ακολουθείται εφεξής, εφόσον βεβαίως η διάταξη αυτή ψηφιστεί και καταστεί νόμος. Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές σε Κανονισμούς Προσωπικού διαφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου. Κάθε άλλο παρά επιθυμούμε να θίξουμε το καθεστώς εργασίας όσων απασχολούνται στις επιχειρήσεις αυτές. Πιστεύουμε ότι, όπως και εκείνοι, έτσι και εμείς ως Κυβέρνηση, έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε όλες τις θετικές πρωτοβουλίες για να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστικές τις δημόσιες επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που είναι στο Χρηματιστήριο ή εκείνες οι οποίες, επειδή παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα, επιχορηγούνται από το Δημόσιο.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Εξ όσων έγινε γνωστό, η Τουρκία προχωρά σε νέο κύκλο ασκήσεων στο Αιγαίο. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της Κυβέρνησης επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι, επειδή ακριβώς σε πολλούς τομείς υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη -όπως για παράδειγμα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξελίσσεται η διαδικασία για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης- είναι παράλογη, τουλάχιστον και περισσότερο από αντιφατική, η στάση της Τουρκίας: Την ώρα που υπάρχει σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, ταυτοχρόνως, η Τουρκία με τη συμπεριφορά της, την άτακτη στρατιωτική δράση την οποία αναπτύσσει, να δημιουργεί όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει να χρησιμοποιεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της, κατά τον τρόπο που το κάνει μέχρι τώρα. Είναι απαράδεκτο και νομίζω ότι την ίδια, τελικώς, εκθέτει. Χωρίς να της λύνει κανένα πρόβλημα, της δημιουργεί πολλά.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Προκύπτει από όσα λέτε ή θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς, ότι η Αθήνα προτείνει ένα μορατόριουμ, έστω και άτυπο, μέχρι να υπάρξει λύση στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ);

ΡΕΠΠΑΣ: Η Αθήνα δεν προτείνει κάποιο μορατόριουμ, γιατί είδα να γράφεται και αυτό. Η Αθήνα προτείνει να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, να τηρούμε τις Συνθήκες οι οποίες ορίζουν το καθεστώς στην περιοχή και οι οποίες αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η κάθε πλευρά πρέπει να δείξει καλή πίστη, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και καλή πίστη επιδεικνύεται, όταν αποφεύγεις τέτοιου είδους προκλητικές και επιθετικές ενέργειες, σαν αυτές στις οποίες προβαίνει η Τουρκία.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Μήπως γνωρίζετε το λόγο της επίσκεψης του κ. Μίλερ στην Αθήνα; Νομίζω πως βρίσκεται ήδη εδώ. Γνωρίζετε ποιους Υπουργούς ήρθε να δει και με ποιους θα συναντηθεί τελικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μίλερ επισκέπτεται την Αθήνα. Θα έχει συναντήσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών. Παρακαλώ να αναζητήσετε από το Υπουργείο Εξωτερικών το σχετικό πρόγραμμα. Προέρχεται από την Τουρκία ο κ. Μίλερ. Γνωρίζετε ότι έχει αναλάβει σχετικά καθήκοντα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Χόλμπρουκ για το Κυπριακό. Αυτό, νομίζω, ορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων που θα έχει, εδώ στην Αθήνα, σήμερα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ μία διευκρίνιση: Γράφεται σε πολλές εφημερίδες ότι στο περασμένο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Πρωθυπουργός έκανε μία συγκεκριμένη αναφορά σε διάφορες εξυπηρετήσεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, απόντος του ΥΠΕΘΑ κ. Τσοχατζόπουλου. Και γράφτηκε, επίσης, ότι υπάρχει και μία ενόχληση από τον κ. Τσοχατζόπουλο. Θα σας παρακαλέσω να μας πείτε, αν έκανε τέτοια αναφορά ο Πρωθυπουργός και τι ακριβώς είπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα είπα με λεπτομέρειες την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επανέρχομαι στα όσα είπα τότε. Πράγματι, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πελατειακού χαρακτήρα φαινόμενα και συμπεριφορές και έκανε μία παραδειγματική αναφορά. Κυρίως, έχουν σχέση με αποσπάσεις ή μεταθέσεις υπαλλήλων, ιδιαιτέρως για θέσεις στο εξωτερικό. Οπως, επίσης, έχουν σχέση με τις μεταθέσεις των στρατιωτών. Πρέπει να πω ότι η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται βεβαίως κεκλεισμένων των θυρών και είναι απόρρητη. Αλλά γνωρίζετε κι εσείς -όπως και εγώ γνωρίζω πολύ καλά- ότι για πάρα πολλά τα οποία συζητούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν έρχεστε εδώ, για να δεχθείτε από εμένα την πολιτική ενημέρωση, είστε ήδη ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι με αποτέλεσμα, θα μου επιτρέψετε να πω, εγώ να παραβιάζω ουσιαστικά "ανοιχτές πόρτες". Και βεβαίως στην ενημέρωση πρέπει να υπάρχουν "ανοιχτές πόρτες", αλλά θα πρέπει να υπάρχει και καλοπιστία και καλή διάθεση, ώστε η πολιτική ενημέρωση να επιδιώκει την πραγματική ενημέρωση και όχι τη δημιουργία εντυπώσεων. Αρα, λοιπόν, αυτό πραγματικά ελέχθη από τον Πρωθυπουργό, ως ένα παράδειγμα, μεταξύ των άλλων πολιτικών επισημάνσεων που έκανε. Σ' αυτές αναφερθήκαμε. Ηταν κάτι, άλλωστε που το ξέρατε πριν το πω εγώ.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την ενημέρωση που είχε ο Πρωθυπουργός για να πει αυτά που είπε, την είχε από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κάνουμε υποθέσεις τι είναι αυτό το οποίο οδήγησε τον Πρωθυπουργό να πει αυτά τα οποία είπε. Γνωρίζετε ότι, λίγες ημέρες πριν, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Αμυνας είχαν στενότατη συνεργασία, μεγάλης διάρκειας, όπου συζήτησαν διάφορα θέματα. Θέματα που αφορούν το Κίνημά μας, θέματα που αφορούν το κυβερνητικό έργο. Δεν είναι δυνατόν, αυτή την ώρα, να πάμε πέραν του πραγματικού γεγονότος. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι ο Πρωθυπουργός έκανε αυτή τη συγκεκριμένη αναφορά. Τίποτα άλλο.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, εάν μεν ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν εκείνος που έδωσε αυτές τις πληροφορίες ώστε να κάνει αυτή την επισήμανση ο Πρωθυπουργός -για τις Ενοπλες Δυνάμεις μιλάω αυτή τη στιγμή- τότε δεν κατανοώ τη φημολογούμενη αντίδρασή του. Εάν δεν την έδωσε, οπότε δικαίως διαμαρτύρεται, απορώ ποιος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Λακόπουλε, πρώτον, δεν θα πρέπει να θέτετε σε μένα ερώτηση, η οποία περιέχει μία υπόθεση και δεύτερον, να αναφέρεται σε φημολογούμενες αντιδράσεις. Εγώ, σχολιάζω συγκεκριμένες αντιδράσεις και ομιλώ επί πραγματικών γεγονότων.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμη: Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλής, μιλώντας στη Θεσσαλία, επέκρινε και την πολιτική σας στον αγροτικό τομέα, επέκρινε και τον Υπουργό Γεωργίαςο οποίος απάντησε. θα ήθελα όμως ένα σχόλιό σας για τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύει ότι προκειμένου να ασκήσει αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση, πολύ λίγο ενδιαφέρεται να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του, προκειμένου να συμβάλει έτσι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε κρίση διαρθρωτικού χαρακτήρα. Αυτό το έχουμε αναγνωρίσει. Εχουμε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις. Πολλές από τις προτάσεις αυτές επαναλαμβάνει, αναμασώντας τες, ο κ. Καραμανλής. Πολλές φορές είναι υπερβολικός, εν γνώση του ότι αυτά τα οποία προτείνει δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στη μείωση του ΦΠΑ την οποία ζητά για τα γεωργικά μηχανήματα από ποσοστό 18% σε ποσοστό 8%. Για να ωφεληθούν ποιοι; Οι εισαγωγείς μηχανημάτων, οι οποίοι πραγματικά, έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν και να ζητούν μία τέτοια μεταβολή. Αναφέρεται στην περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με αύξηση της έκπτωσης, από το 38% που είναι σήμερα, στο 50%. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται και αλλού, πέραν των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Πολύ περισσότερο, σας είναι γνωστό ότι δεν είναι μακριά ο χρόνος, η στιγμή εκείνη όπου η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, θα κάνει δύσκολη ή και αδύνατη αυτή την επιδότηση, στο υψηλό ποσοστό που βρίσκεται σήμερα, στο 38%.

Πώς είναι δυνατόν, ένας ευρωπαϊκού χαρακτήρα πολιτικός, όπως θέλει να εμφανίζεται ο κ. Καραμανλής, να προτείνει τέτοιου είδους ρυθμίσεις;

Πρέπει να πω, ότι για μία ακόμη φορά, ο κ. Καραμανλής αποδεικνύεται πολιτικός των λόγων, επειδή ακριβώς δεν έχει άλλη δυνατότητα -ζωτικό χώρο, θα έλεγα- να αναπτύξει με υπεύθυνο τρόπο την πολιτική παρουσία του, προσφέροντας από τη θέση την οποία έχει, στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός λαός, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. Αλλά με τους λόγους δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα. Αντιμετωπίζεις, ίσως, τις εσωκομματικές σου ανάγκες, οι οποίες όμως μόνον εφήμερα, μπορούν έτσι να αντιμετωπιστούν, γιατί επανέρχονται ως μεγαλύτερα προβλήματα και εξελίσσονται σε ένα φαύλο κύκλο. Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε έναν φαύλο κομματικό κύκλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αποφύγατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του κ. Λακόπουλου, όσον αφορά την ενόχληση του κ. Τσοχατζόπουλου. Μα, ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε ρητή δήλωση και εξέφρασε τη σαφέστατη ενόχλησή του, από το γεγονός ότι έγινε τέτοια αναφορά, τη στιγμή που ο ίδιος, δεν είχε ερωτηθεί αν πραγματικά την εξέφρασε. Και δεύτερον, προφανώς, θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ποιο είναι το επίσημο σχόλιο της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το επίσημο σχόλιο της Κυβέρνησης είναι ότι αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός αποτελούν πολιτικές επισημάνσεις του Πρωθυπουργού και πρέπει έτσι να ληφθούν υπόψη. Από εκεί και πέρα, είναι μια ερμηνεία την οποία έχουν δώσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε σχέση με την ενόχληση, η οποία δήθεν έχει δημιουργηθεί στον κ. Τσοχατζόπουλο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, βεβαίως, έκανε τη δήλωσή του. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μία τέτοια δήλωση συνιστά και ενόχλησή του. Κάθε άλλο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ασκεί τα καθήκοντά του, με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να ασκήσει δυσμενή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο ως Υπουργός Εθνικής Αμυνας ασκεί τα καθήκοντά του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός για διάφορα θέματα, τα οποία υπάρχουν σε περιοχές του Δημόσιου τομέα, δεν θα κάνει τις δικές του πολιτικές επισημάνσεις, οι οποίες έχουν βάση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο αναφερόμαστε, ο Πρωθυπουργός έκανε επισημάνσεις για ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου. Θέλω να ρωτήσω ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθεί το χάος που υπάρχει σήμερα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Αναφέρομαι και στις πρόσφατες περιπτώσεις θανάτου στα νοσοκομεία, όπως γράφει σήμερα η "ΕΞΟΥΣΙΑ".

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας με εντολή που έχει δοθεί για διεξαγωγή έρευνας. Δυστυχώς, σε πολλούς τομείς έχουμε τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία μας λυπούν. Δεν είναι ευχάριστα. Κάθε άλλο μάλιστα. Αυτό το οποίο πρέπει να πω - το γνωρίζετε άλλωστε- είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει στενότατη συνεργασία με τους Υπουργούς του για θέματα αρμοδιότητάς τους. Και μ' αυτή την έννοια, και τα συγκεκριμένα θέματα του χώρου της Υγείας, θα αποτελέσουν, την ερχόμενη περίοδο, αντικείμενο στενής συνεργασίας του Πρωθυπουργού με το Υπουργείο Υγείας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για συγκεκριμένες ενέργειες δεν μας είπατε, όμως...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για ένα περιστατικό στον τομέα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο Υπουργός Υγείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Οι συνάδελφοί σας συντάκτες του Υπουργείου Υγείας έχουν λάβει απάντηση γι' αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προηγουμένως είπατε ότι αυτό το 18% αν γίνει 8% το κερδίζει ο εισαγωγέας. Μα, ο αγρότης πληρώνει αυτό το 18%. Ο εισαγωγέας κάνει την εισαγωγή του και μετά το φόρο 18% τον πληρώνει ο αγρότης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς η τιμή των γεωργικών μηχανημάτων, κάποιοι προτείνουν, να μειωθεί. Πρέπει να πω, όμως, ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα, της έλλειψης των μηχανημάτων, που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία. Και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα και να μη δημιουργούμε εντυπώσεις.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η αναλογία γεωργικών μηχανημάτων σε σχέση με την καλλιεργούμενη έκταση είναι στη μεν Ευρωπαϊκή Ενωση ένα μηχάνημα για 500 στρέμματα, στη δε Ελλάδα ένα μηχάνημα για 80 στρέμματα. Δεν λείπουν, λοιπόν, τα γεωργικά μηχανήματα...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο σας ρώτησα εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: ...και παρακαλώ πάρα πολύ, να γίνει σαφές ότι αυτοί που κερδίζουν κυρίως από μία τέτοια μεταβολή είναι οι εισαγωγείς γεωργικών μηχανημάτων, δεν είναι οι αγρότες. Παρεμπιπτόντως και πολύ λιγότερο, μπορεί να ωφεληθούν και οι αγρότες. Δεν είναι, λοιπόν, αυτές οι προτάσεις οι πλέον ενδεδειγμένες, όταν κάποιος επιχειρεί να δικαιοολογεί το ενδιαφέρον του για τη γεωργία και τελικώς εξαντλεί το ενδιαφέρον του αυτό με τέτοιες προτάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 18% ποιος το πληρώνει κ. Υπουργέ; Ο αγρότης δεν το πληρώνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, όλα αυτά, επειδή υπάρχουν κοινοτικές ρυθμίσεις οι οποίες είναι δεσμευτικές και για μας...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Α, πέστε το.

ΡΕΠΠΑΣ: ... αποτελούν ένα καθεστώς στο οποίο πρέπει να ανατρέξουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, μίλησα πριν για το χαρακτήρα ενός Ευρωπαίου πολιτικού, ο οποίος κάνει προτάσεις που γνωρίζει πολύ καλά, ότι με βάση τα ισχύοντα στην Ε.Ε. , άρα και στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Αυτό μαρτυρά την ανειλικρίνεια και την υποκρισία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι. Υπάρχει δέσμευση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα έχουν τη θέση τους κ. Σταματόπουλε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το ερώτημά μου είναι ποια κριτήρια πρυτάνευσαν για την επιλογή του κ. Στρατή Στρατήγη και αν ήταν προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού. Και το δεύτερο ερώτημα είναι εάν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέγνωσε, μια και γνωρίζει περί τα συνταγματικά, ότι είναι ασυμβίβαστη η θέση του με άλλο αξίωμα. Γιατί μας είχατε πει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Πρωθυπουργός θα προτείνει να ηγηθεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συνταγματολόγοι δικοί σας δεν είχαν την πρόνοια να πουν ότι υπάρχει το ασυμβίβαστο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ακριβώς όπως το θέτετε το θέμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας. Αφού δεν είναι δυνατόν να είναι αυτός Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, η Εθνική αυτή Επιτροπή θα τελεί υπό την αιγίδα του. Είναι σαφές αυτό. Δεν υπάρχει κανένα θέμα και παρακαλώ να μη δημιουργείται αυτή τη εντύπωση, ότι δεν υπήρχε ανάλογη προετοιμασία. Κάθε άλλο. Ο κ. Στρατήγης επελέγη από τον Πρωθυπουργό. Θεωρείται ότι έχει γνώσεις και επαρκή ικανότητα για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα τα οποία του ανατίθενται. Οταν ανακοινωθούν και τα ονόματα των υπολοίπων μελών των Επιτροπών που θα συσταθούν, παρακαλώ τότε να κάνετε τα σχόλιά σας, αφού θα έχετε μια πλήρη εικόνα της "ανθρωπογεωγραφίας" αυτών των φορέων που θα αναλάβουν τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή μεσολάβησε Σαββατοκύριακο, θα ήθελα εάν υπάρχει κάποιο κεντρικό σχόλιο από την Κυβέρνηση για την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι στην Τουρκία υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Είναι μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει και τους ισχυρισμούς μας, ότι στην Τουρκία δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, δεν γίνονται σεβαστές οι πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική για την Τουρκία, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Πράγμα το οποίο πιστεύουμε ότι με τη σειρά του μπορεί να επενεργήσει αρνητικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως είναι μια αρνητική εξέλιξη αυτή η οποία σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Τουρκία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μετά ταύτα ποια μπορεί να είναι η πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία, όσον αφορά την πορεία της προς την Ε.Ε., θα κριθεί με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει κληθεί να ικανοποιήσει στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν λάβει τα όργανα της Ε.Ε. Αυτό είναι το βαρόμετρο με το οποίο οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα αναπτύσσονται.

ΚΙΑΟΣ: Ησασταν προηγουμένως στην εκδήλωση που έκοψε την πίτα η ΠΟΕΣΥ και ακούσατε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη και τις απόψεις του γενικά για τους εκδότες, μεγαλοεκδότες, κυρίως καναλάρχες και τις παρεμβάσεις τους και που ζήτησε ουσιαστικά να ληφθεί κάποια πρόνοια και μέσω της αναθεωρήσεως του Συντάγματος. Ολο αυτό πώς το απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, ήμουν παρών και άκουσα τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη αυτονομίας των δημοσιογράφων, γενικότερα όσων εργάζονται στα Μέσα Ενημέρωσης, απέναντι στις πιέσεις ή τις κατευθύνσεις και εντολές που δέχονται από τους εργοδότες τους, προκειμένου έχοντας αυτή τη δημοσιογραφική αυτονομία, να προβάλλουν τα γεγονότα στις σωστές διαστάσεις τους και με τη σωστή σειρά και να μην υποκύπτουν σε πιέσεις των εργοδοτών τους, να παρουσιάζουν μια εικόνα στην κοινή γνώμη που ίσως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο θέμα που απασχόλησε για αρκετό καιρό -πολλά χρόνια θα έλεγα- και τους δημοσιογράφους. Είναι το περίφημο θέμα του αγγελιόσημου. Σ' αυτό αναφερόταν, όπως αντιλαμβάνεστε. Το θέμα αυτό το έχουμε αντιμετωπίσει. Χαίρομαι, γιατί η παρουσία μου στο Υπουργείο συνέβαλε, προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι συνεννοήσεις και να έχουμε πλέον μία ρύθμιση, κατά την οποία εισπράττεται και αποδίδεται απευθείας στους δικαιούχους ασφαλιστικούς οργανισμούς ο κοινωνικός αυτός πόρος, με αποτέλεσμα σήμερα τα ασφαλιστικά σας ταμεία να παρουσιάζουν μία πρωτοφανή οικονομική ευρωστία. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Από κει και πέρα, βεβαίως, η προσπάθεια που κάνουμε στο πλαίσιο του νόμου, τον οποίο σχεδόν το σύνολο της Βουλής ψήφισε το 1995 για τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την ποιότητα στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, αποβλέπει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Επειδή, όπως κατ' επανάληψη έχω πει, η πολιτική είναι μια λειτουργία που έχει το δικό της χώρο, η ενημέρωση είναι μία λειτουργία σημαντικότατη που έχει το δικό της χώρο, ούτε η Κυβέρνηση θα κατευθύνει την ενημέρωση, την οποία παρέχουν στην κοινή γνώμη τα ΜΜΕ, ούτε τα ΜΜΕ πρέπει να επιδιώκουν να υποκαταστήσουν την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα στις λειτουργίες και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τις αποφάσεις τους. Εχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμη. Νομίζω, όμως, ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, πράγμα το οποίο δικαιολογεί κάθε αισιοδοξία, προκειμένου κάποια στιγμή να υπάρξει αυτή η νομιμότητα, η διαφάνεια και η ποιότητα σε πλήρη βαθμό. Γιατί τα σημαντικά αυτά βήματα δείχνουν ότι κινούμαστε σ' αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε κι εσείς, κατά τη συζήτηση για την αλλαγή διατάξεων του Συντάγματος, μεταξύ των άλλων, συζητείται να προβλεφθεί η συνταγματική κατοχύρωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλέορασης, το οποίο με τον αυτόνομο ρόλο του, ως θεσμικός εγγυητής της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού στα Μέσα Ενημέρωσης, θα μπορέσει έτσι απερίσπαστο, χωρίς οποιαδήποτε έξωθεν παρέμβαση, να ασκήσει τις πολύ δύσκολες, πραγματικά, αρμοδιότητες που του έχουμε αναθέσει.

ΚΙΑΟΣ: Σας ρώτησα ειδικότερα για τις επισημάνσεις του κ. Κακλαμάνη, όσον αφορά τους επιχειρηματίες στο χώρο του Τύπου, εφημερίδες έως τηλεοράσεις, που αλλάζουν επαγγέλματα, όπως είπε, με χαρακτηρισμούς διαφόρους που έφερε και κάλεσε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό ακριβώς: τους εκδότες - επιχειρηματίες που είναι έξω από το χώρο του Τύπου και μπαίνουν-βγαίνουν και εκμεταλλεύονται το χώρο του Τύπου, για ίδια συμφέροντα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ελλάδα στο χώρο του Τύπου να δραστηριοποιούνται και επιχειρηματίες, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση, είτε άμεση, είτε έμμεση με το χώρο της ενημέρωσης. Γνωρίζετε πολύ καλά, όμως, ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως και άλλες λειτουργίες στην Ελλάδα, είναι ελεύθερη και δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε εμπόδιο. Αυτό το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ορίζει τα ασυμβίβαστα ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων συγκέντρωσης δυνάμεως στα χέρια των λίγων, προκειμένου δι' αυτού του τρόπου να εξασφαλίσουμε την αυτονομία στη λειτουργία των ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ δεν πρέπει να επιδιώκουν μία εύκολη κερδοφορία. Το έχουμε πει κατ' επανάληψη. Αυτό είναι αυτονόητο. Αλλά, σύμφωνα και με τη συνταγματική επιταγή, θα πρέπει να παρέχουν αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτική ψυχαγωγία και επιμόρφωση στον ελληνικό λαό. Οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούμε, εκεί κατατείνουν. Οποιοι δεν συμμορφώνονται -και μιλώ για εκείνους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης- ασφαλώς θα αντιμετωπίσουν τα όργανα της Πολιτείας ή το ίδιο το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που με τις αποφάσεις τους θα φράξουν το δρόμο σε τέτοιες άνομες επιδιώξεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνείτε με τις επισημάνσεις του κ. Κακλαμάνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι επισημάνσεις τις οποίες έχουμε κάνει κατ' επανάληψη. Ας μη μείνουμε σ' αυτό. Σημασία έχει -ασφαλώς συμμερίζομαι αυτές τις ενστάσεις- να προχωρήσουμε, με το έργο μας, στην ολοκλήρωση αυτού του πλαισίου και να εφαρμόσουμε το πλαίσιο αυτό. Είμαστε σ' αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε σημαντικά επιτεύγματα. Θα ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας αυτή με επιτυχία.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, όπου θα συζητήσουν αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έχει συνεργασία ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Υγείας, όπως με όλους τους Υπουργούς. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών συζητούνται αυτά τα θέματα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Γνωρίζετε πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί κάποια τέτοια συνάντηση. Υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες με όλους τους Υπουργούς και με τους επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της Κυβέρνησης για την τάση που φαίνεται ότι υπάρχει, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στην οποία εκφράζουν την άποψη οι ερωτηθέντες, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ηγετική ομάδα, όπου ο κ. Τσοχατζόπουλος θα είναι στην πρώτη θέση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω μιλήσει κατ' επανάληψη για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, οι οποίες γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Δεν είναι δυνατόν, όπως αντιλαμβάνεστε, να το σχολιάσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι το έργο μας να επιτύχουμε, να ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς την Κυβέρνηση, πράγμα το οποίο θεωρώ περίπου βέβαιο, αν συνεχίσουμε, με ακόμη πιο έντονο ρυθμό, την προσπάθεια την οποία έχουμε ήδη κάνει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν βοηθούν την υποψηφιότητα της κας Δαμανάκη, που μάλλον θα ανακοινωθεί σήμερα, οι συνεντεύξεις, όπως του Γ. Παπανδρέου, που εν δυνάμει θα έθετε τον εαυτό του, ως υποψήφιο Δήμαρχο Αθηνών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από ιδιοσυγκρασία πολιτική, πάντοτε είναι ένας στρατευμένος πολιτικός. Πάντα θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των οργάνων του Κινήματος. Και μ' αυτή την έννοια, είπε ο κ. Παπανδρέου -και δεν πρέπει να μας διαφεύγει- ότι θα συστρατευθεί και ο ίδιος στην προσπάθεια για την επιτυχία της υποψηφιότητας της κας Δαμανάκη. Αυτό είπε. Είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι θέτει τον εαυτό του -εάν τεθεί τέτοιο θέμα- στη διάθεση του Κινήματος ή της ηγεσίας, εφόσον ληφθεί τέτοια απόφαση. Αυτό, όμως, ισχύει για τον οποιοδήποτε. Είναι αυτονόητο. Σε σχετική ερώτηση, απάντησε. Εχουμε πει κατ' επανάληψη ποιοι είναι οι όροι του παιχνιδιού. Να είμαστε τίμιοι. Εγώ γνωρίζω ότι αυτοί οι όροι ευνοούν μάλλον εσάς.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αυτό εσείς το ξέρετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, βέβαια, το ξέρω. Οταν εμένα μου θέτουν ερώτηση -γιατί αυτό έχει συμβεί- τι γνώμη έχω για την κα Δαμανάκη μόνο και απαντώ για την κα Δαμανάκη, ο τίτλος ο οποίος βγαίνει είναι ότι "ο Ρέππας είπε για την κα Δαμανάκη αυτό". Αν είχα ερωτηθεί και για άλλους, θα σας έλεγα και για άλλους. Αλλά εσείς τεχνιάντως ρωτάτε γι' αυτόν για τον οποίο θέλετε να δημιουργήσετε θέμα. Αυτό είναι δεκτό. Αλλά, επειδή κι εσείς κι εγώ γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, παρακαλώ να τους τηρούμε αμοιβαίως.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, σήμερα, σε λίγο, θα γίνει συζήτηση προκειμένου να ληφθεί απόφαση ή θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την υποψηφιότητα της κας Δαμανάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για τα θέματα αυτά έχουν συζητήσει τα κομματικά όργανα και το Εκτελεστικό Γραφείο. Εχουν γίνει συζητήσεις. Είναι πιθανότατο σήμερα, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, να ανακοινωθούν τα ονόματα των τριών υποψηφίων για τους μεγάλους Δήμους της χώρας. Είναι πιθανότατο. Αλλά επειδή αυτό αφορά μία κομματική διαδικασία, θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε συζητήσεις για τέτοια θέματα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ανακοινωθεί τέτοια συνάντηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Monday, 19 January 1998 - 15:33:37 UTC