Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, συμπληρώνονται δύο χρόνια (και με δική σας ευθύνη!) από τις 22 Ιανουαρίου 1996, όταν για πρώτη φορά αρχίσαμε την επικοινωνία μας.

ΚΙΑΟΣ: Να είστε καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εσείς να είστε καλά.

* Θα σας ανακοινώσω τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, όπως έχει ανακοινωθεί, αναλαμβάνει ο κ. Στρατής Στρατήγης. Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ. Κώστας Μπακούρης. Ο κ. Μπακούρης είναι υψηλόβαθμο στέλεχος σε μεγάλη διεθνή εταιρία. Είναι επικεφαλής του ευρωπαϊκού κλάδου της εταιρίας RALSTON ENERGY SYSTEMS. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί επιτυχώς στα καθήκοντα που αναλαμβάνει και στο ρόλο που του αναθέτει η Κυβέρνηση. Τα άλλα 13 μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, από τα οποία ορισμένα συμμετέχουν εξ officcio, είναι τα εξής:

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο κ. Νίκος Φιλάρετος και ο κ. Λάμπης Νικολάου από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Ο κ. Γιάννης Παπαδογιαννάκης και ο κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, Α' Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αντίστοιχα.
Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο κ. Γιάννης Σγουρός, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.
Ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου.
Η κα Νίκη Τζαβέλλα, μέλος του Συμβουλίου Πρυτάνεων του Χάρβαρντ.
Ο κ. Σπύρος Καπράλος, ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.
Ο κ. Γιάννης Μάνος, από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.
Ο κ. Γιάννης Πυργιώτης, Αρχιτέκτονας - Πολεοδόμος και
Ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου.

Αυτή είναι η σύνθεση της 15μελούς Οργανωτικής Επιτροπής. Οταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και ψηφιστεί και καταστεί νόμος του κράτους, γνωρίζετε ότι θα συσταθεί πλέον Ανώνυμη Εταιρία. Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, θα αποτελέσουν και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρίας που θα συσταθεί. Αυτά, εισαγωγικώς. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα οριστούν με απόφαση του Πρωθυπουργού ή δια του νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Με απόφαση του Πρωθυπουργού ορίζεται η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής. Είπαμε ότι Ανώνυμη Εταιρία δεν υφίσταται ακόμη, άρα δεν υπάρχει και το Δ.Σ. της Εταιρίας. Οταν συσταθεί η Ανώνυμη Εταιρία, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα είναι και τα μέλη του Δ.Σ. Αυτή είναι η απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία θα ψηφίσει το νόμο, όπως -φαντάζομαι- θα πράξουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι αν η αλλαγή της σύνθεσης θα γίνεται με νόμο ή με απόφαση του εκάστοτε Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ψήφιση του νόμου οδηγεί στην ίδρυση αυτής της Ανώνυμης Εταιρίας και στη δημιουργία του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν προβλέπεται στις διατάξεις του νόμου ποια πρόσωπα θα συνθέσουν το Συμβούλιο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι δεν συμμετέχει κάποιος από το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο κ. Λιάσκας, για παράδειγμα, αφού πρόκειται να γίνουν τόσα έργα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Οργανωτική Επιτροπή θα έχει μία συνολική εποπτεία για τα θέματα της διοργάνωσης των Αγώνων. Θα υπάρχουν δραστηριότητες τις οποίες θα αναπτύξουν φορείς και πρόσωπα, σχετικά με επιμέρους ζητήματα. Εκεί θα κληθούν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι έχουν εξειδίκευση, γνώση και αποδεδειγμένη ικανότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Προβλέπονται κάποια καινούργια μέτρα μετά το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν τη νύχτα στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σημειώθηκαν αυτές οι εκρήξεις. Η δραστηριότητα αυτή, η οποία είναι οριακή μεν, αλλά αποδεικνύει ότι αναπτύσσονται ακραίες συμπεριφορές οι οποίες υπονομεύουν την ασφάλεια των πολιτών, μας έχει απασχολήσει και μας απασχολεί εντονότατα. Είχαμε πρόσφατα μία επιτυχία. Η προσπάθεια την οποία καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία θα μπορεί να έχει αποτελέσματα, εφόσον και οι πολίτες τη συνδράμουν. Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει πάρει την έκταση με την οποία εκδηλώνεται σε άλλες χώρες, αλλά ασφαλώς μας ανησυχεί και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Μια διευκρίνιση για το προηγούμενο θέμα. Είπατε ότι τα ονόματα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ούτε στην περίπτωση που έχουμε αλλαγή στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ή του Προέδρου του Συνδέσμου των Αθλητικών Συντακτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιες είναι οι θεσμικές εκπροσωπήσεις. Αν προκύψει κάποια αλλαγή μέσα από εκλογές, αν αλλάξει, για παράδειγμα, ο Δήμαρχος ή ο Πρόεδρος ή ο Γραμματέας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, επειδή είναι θεσμικές οι εκπροσωπήσεις, θα συμμετέχουν στο σχήμα οι θεσμικοί εκπρόσωποι. Υπάρχουν από εκεί και πέρα οι επιλογές συγκεκριμένων προσώπων, που έχουν ένα χαρακτήρα ατομικής - προσωπικής επιλογής, δεν εκπροσωπούν δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο φορέα, οι οποίοι και παραμένουν στη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής.

ΚΙΑΟΣ: Ποιά είναι η λογική που πρυτάνευσε και ακολούθησε η Κυβέρνηση για να ορίσει την Επιτροπή αυτή; Δηλαδή, ποια πράγματα "έβαλε κάτω" και είπε "ορίζω τον ένα, δεν ορίζω τον άλλο";

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση προσπάθησε να συγκροτήσει τη 15μελή Οργανωτική Επιτροπή με πρόσωπα τα οποία έχουν σχέση με το αντικείμενο. Εκπροσωπούν δραστηριότητες και χώρους που αφορούν την οργάνωση της Ολυμπιάδας. Και δεν είναι μόνο ο Αθλητισμός, είναι οι Υπηρεσίες, είναι η Διοίκηση, είναι οι επενδύσεις, είναι τα έργα. Με αυτή την έννοια, έχουν ληφθεί υπόψη: Η σχέση των επιλεγέντων με το αντικείμενο με το οποίο καλούνται να ασχοληθούν. Η μέχρι τώρα εμπειρία που έχουν αποκτήσει διακρινόμενοι σε δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει, γιατί ο καθένας στο δικό του χώρο έχει κάτι να επιδείξει. Και βεβαίως το ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει, προκειμένου η στελέχωση αυτή να επιβεβαιώνει, να αποδεικνύει, μεταξύ των άλλων, την αμεροληψία, η οποία πρυτάνευσε ως κριτήριο σ' αυτή την επιλογή. Δεν έχουν, δηλαδή, κομματικό ή πολιτικό χαρακτήρα οι επιλογές αυτές. Αρα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι γίνεται μια προσπάθεια να μεταβληθεί η Οργανωτική Επιτροπή σε όργανο, στο πλαίσιο των πολιτικών λειτουργιών στη χώρα μας. Θα έχει την αυτονομία της. Ολοι οι παράγοντες οι οποίοι έχουν επιλεγεί, είναι προσωπικότητες, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρουν στην επιτυχία του έργου που αναλαμβάνουν.

ΚΙΑΟΣ: Με αυτά που λέτε, γιατί απουσιάζει εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος σε κάθε Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει το θέμα των τεχνικών έργων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο αρμόδιος υφυπουργός, προκειμένου να παρακολουθεί και να εποπτεύει τις διαδικασίες για την πρόοδο των τεχνικών έργων που αποτελούν απαραίτητη υποδομή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επαναλαμβάνω ότι θα υπάρχουν δραστηριότητες, θα δημιουργηθούν θυγατρικές εταιρίες και θα δοθεί η δυνατότητα να λάβουν μέρος σ' αυτές τις διαδικασίες φορείς και πρόσωπα, καθένα στο αντικείμενο που έχει μία εξειδίκευση. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της Οργανωτικής Επιτροπής.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή ακριβώς αναφέρομαι στη γενική εποπτεία, που λέτε, και στη λογική την οποία κατάλαβα, απ' ότι είπατε, γι' αυτό ρώτησα ο κατ' εξοχήν τεχνικός σύμβουλος της εκάστοτε κυβερνήσεως, που είναι το Επιμελητήριο, τη στιγμή που είναι μέσα η Τράπεζα της Ελλάδος επί παραδείγματι, είναι μέσα εκπρόσωποι αθλητικών ....

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι φορείς θα εκπροσωπούνται θεσμικά στη Μεγάλη Εθνική Επιτροπή. Η θεσμική εκπροσώπηση στην Οργανωτική Επιτροπή περιορίζεται σε συγκεκριμένο αριθμό προσώπων που έχουν μία ορισμένη ιδιότητα. Από κει και πέρα, βεβαίως, αν μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση, καθένας μπορεί να επικαλεστεί την ανάγκη να συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος, επειδή θα έχουμε θέματα τα οποία αφορούν προσφορά υπηρεσιών ή νομικές διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν, το Τεχνικό Επιμελητήριο με τον Πρόεδρό του, επειδή θα έχουμε τεχνικά έργα. Η, επειδή θα έχουμε θέματα υπηρεσιών και διοίκησης, πρέπει να συμμετέχουν άλλοι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς. Ομως, δεν είναι αυτό το κριτήριο. Συμμετέχει αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, χωροτάκτης, ο κ. Πυργιώτης ο οποίος έχει ασχοληθεί με τέτοια θέματα. Αρα, η δική του γνώση και εμπειρία θα συμβάλει, ώστε να έχει μία γενική κατεύθυνση η Οργανωτική Επιτροπή, προκειμένου να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα είναι άμισθη η συμμετοχή αυτών των μελών και αν θα είναι έμμισθη, ποιος θα καθορίσει το ύψος των μισθών που θα παίρνουν όλοι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε ότι όποιοι συμμετέχουν σε συμβούλια έχουν μια αποζημίωση. Αυτό είναι κάτι το οποίο η Ανώνυμη Εταιρία θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση που θα λάβει την απόφαση.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Σήμερα έχουμε την απεργία στις ΔΕΚΟ. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την περίφημη τροπολογία, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστών ή θα επιμείνει στην αρχική της θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφής. Στόχος μας είναι να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε την εξυγίανση επιχειρήσεων του Δημοσίου που είναι ζημιογόνες, που παρουσιάζουν ελλείμματα πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. Επιδιώκουμε να κάνουμε κερδοφόρες τις επιχειρήσεις αυτές και γι' αυτό ακριβώς ζητούμε και από τους εργαζόμενους, με τη δική τους συνεισφορά, να συμβάλουν, ώστε να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Κάτω από αυτό το πρίσμα διατύπωσε τη σχετική πρόταση η Κυβέρνηση. Υπάρχουν αντιδράσεις οι οποίες είναι σεβαστές. Πιστεύουμε, όμως, ότι απέναντι στις περιστάσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι, δεν δικαιολογούνται αυτού του τύπου οι αντιδράσεις. Βλέπετε ότι γίνεται συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή και μία συγκεκριμένη διάταξη που αφορά τον κανονισμό προσωπικού σε ορισμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου, εκείνες δηλαδή που είναι ζημιογόνες, προκαλεί μια τόσο μεγάλη αναστάτωση. Πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε. Ασφαλώς, αναγνωρίζουμε την ευαισθησία που έχουν οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι, φοβούμενοι ότι θίγονται κεκτημένα δικαιώματά τους. Δεν πρόκειται κάποιος να χάσει την εργασία του, δεν πρόκειται οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών να μεταβληθούν σε αυταρχικούς εργοδότες, όπως καταγγέλλουν πάρα πολλοί από τους συνδικαλιστές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαλόγου, συνεννόησης. Πρέπει να υπάρχει συμφωνία. Για πολλά θέματα έχουμε επιτύχει συμφωνία με τους εργαζόμενους. Εδώ υπάρχει μία διαφωνία. Η Κυβέρνηση θα επιμείνει, λοιπόν, σ' αυτή την κατεύθυνση, γιατί πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο αυτό το μέτρο, προκειμένου να επιτύχουμε το σκοπό που είναι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εξυγίανση των ζημιογόνων επιχειρήσεων. Και νομίζω ότι όλοι δέχονται πως αυτό είναι το μείζον που πρέπει να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θεωρείτε ότι είναι σύγκρουση της Κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές ή με τα συνδικάτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι η ευαισθησία την οποία επιδεικνύουν οι συνδικαλιστές, είναι ευαισθησία την οποία έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Αλλά την ίδια ευαισθησία για τα δικαιώματα των εργαζομένων την έχει και η Κυβέρνηση. Δεν στερείται ευαισθησίας η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση, όμως, έχει ευθύνη απέναντι στη χώρα, στο μέλλον του λαού μας, και γι' αυτό κινείται με αυτό τον τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα, όπως είναι οι ελλειμματικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες διαρκώς. Πρέπει να κάνουμε κάποιες τομές. Καλούμε, λοιπόν, τα συνδικάτα, με τη θετική προσέγγισή τους στο πρόβλημα, χωρίς να εθελοτυφλούν, προβάλλοντας τις ευαισθησίες και τις αντιρρήσεις τους, τελικά να συμβάλουν, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γιατί είναι κοινό πρόβλημα, είναι πρόβλημα της χώρας. Δεν αποτελεί αυτή η διαφωνία πεδίο διένεξης μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικάτων, συνδικαλιστών. Θα πρέπει ίσα-ίσα να αποτελεί τον κοινό τόπο συνάντησής μας, προκειμένου μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι πρόβλημα για όλους. Αυτό είναι που επιδιώκουμε.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι μεταξύ των αντιδρώντων είναι και συνδικαλιστές που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, δοθέντος ότι το Κίνημά μας διαθέτει πολύ μεγάλες δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αρα, λοιπόν, οι φορείς, οι παράγοντες που εκπροσωπούν το συνδικαλιστικό κίνημα σε μεγάλο βαθμό ανήκουν στις κομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουν ότι έτσι δείχνουν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους να υπερασπιστούν τα κατά τη δική τους άποψη συμφέροντα των εργαζομένων. Πιστεύουμε, όμως, ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης, ώστε και εκείνοι να αντιληφθούν, αυτή την ώρα που δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ότι πρέπει μαζί να πορευθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο θέμα. Αυτό είναι το μήνυμά μας.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή εκτός των συνδικαλιστικών ηγεσιών και στελεχών και κυβερνητικοί βουλευτές, απ' ότι ακούσαμε σήμερα, εναντιώνονται σ' αυτή τη μεθόδευση και το περιεχόμενο της τροπολογίας. Ο Πρωθυπουργός θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έχουν ακουστεί πολλές απόψεις για το θέμα αυτό. Εχουν προκληθεί συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις. Πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η ευθύνη, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλει την επιψήφιση του νομοσχεδίου, έτσι όπως ακριβώς το εισηγείται η Κυβέρνηση. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι αν, επειδή αυτή η διάταξη δεν αποτελεί παρακολούθημα του προϋπολογισμού, δεν είναι θέμα εσόδων του Δημοσίου ...

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό ακριβώς δεν χρησιμοποίησα αυτό το επιχείρημα.

ΦΙΛΗΣ: Θα υπάρξει ή όχι από την πλευρά της Κυβέρνησης θέμα κομματικής πειθαρχίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι εμείς πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η ευθύνη η οποία επιβάλλει την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Δεν είναι δυνατόν -είναι υπερβολικό θα έλεγα- να συζητούμε για τόσο σημαντικά θέματα υπό την αίρεση ή τον περιορισμό της καλούμενης κομματικής πειθαρχίας. Η πειθαρχία υπάρχει. Είναι η πειθαρχία σε κάποιες αρχές, σε κάποιους κανόνες, σε κάποιες αξίες. Είναι η πειθαρχία εν ονόματι της ευθύνης που έχουμε όλοι μας. Και αυτή την πειθαρχία, απέναντι στην ευθύνη που έχουμε να εκσυγχρονίσουμε την κοινωνία μας, πιστεύω ότι πάνω από όλα πρέπει να σεβόμαστε και να τηρούμε.

ΦΙΛΗΣ: Για το συγκεκριμένο μέτρο, κ. Υπουργέ, έχει ψηφιστεί συγκεκριμένη διάταξη από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Υπουργό τον κ. Παπαντωνίου. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής αξιών και ανατροπής του εκσυγχρονισμού. Η ερώτηση είναι εάν θα επιμείνει ή όχι η Κυβέρνηση στο να υπάρξει, από τους κυβερνητικούς βουλευτές, επιψήφιση αυτής της διάταξης.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε ότι αυτός ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε το 1996, είναι νόμος πολύ σημαντικός. Νόμος εκσυγχρονιστικός και μεταρρυθμιστικός. Αλλωστε ο τίτλος του αυτός ήταν, "για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων". Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι εισήγαγε πρωτοποριακές ρυθμίσεις με τις διατάξεις του για τα ελληνικά δεδομένα. Ισχύει το σύνολο του νόμου αυτού του 1996. Απλώς, γίνεται μια αλλαγή, σε μία περίπτωση μόνο, που αφορά την απαίτηση της σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων, προκειμένου να αλλάξει ο γενικός κανονισμός προσωπικού σε μία δημόσια επιχείρηση. Αυτό είναι μία γενική αρχή λειτουργίας. Σήμερα, προχωρούμε σ' αυτή την αλλαγή, όσον αφορά τις περιπτώσεις εκείνων των ελλειμματικών, των ζημιογόνων δηλαδή επιχειρήσεων του Δημοσίου. Δεν αποσύρουμε στο σύνολό της αυτή τη ρύθμιση. Αντιμετωπίζουμε μόνο ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα, επειδή πιστεύουμε ότι ο μείζων στόχος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ακριβώς η εξυγίανση των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατόν κάποια στιγμή να γίνουν και αυτές κερδοφόρες. Αυτό επιδιώκουμε. Και νομίζω ότι αυτό είναι επιβεβλημένο να το κάνουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με ποια λογική τα συνδικάτα στις επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες είναι υπεύθυνα και τα συνδικάτα στις επιχειρήσεις που δεν είναι κερδοφόρες δεν είναι υπεύθυνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα συνδικάτα έχουν το ρόλο και την παρουσία τους σε όλες τις περιπτώσεις. Απλώς, πρέπει να πούμε ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι ζημιογόνες, έχουν γίνει ζημιογόνες, μεταξύ των άλλων, επειδή αντιμετωπίζουν και κάποια εσωτερικά, λειτουργικά προβλήματα. Αν δεν ήταν ζημιογόνες, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν είναι δικαιολογημένος ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν αυτά τα εσωτερικά προβλήματα, δοθέντος ότι επιτυγχάνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οταν, όμως, έχεις ελλειμματικές επιχειρήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσεις το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν μια τέτοια επιχείρηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιός ευθύνεται γι' αυτά, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ευθυνόμαστε όλοι μας κύριε Μιχαήλ. Ολοι μας ευθυνόμαστε γιατί...

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ δεν αισθάνομαι ευθύνη, τουλάχιστον, και το ίδιο πιστεύω και οι υπόλοιποι συνάδελφοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σχήμα λόγου αυτό που είπα. Οταν λέω ευθυνόμαστε όλοι μας, ασφαλώς, δεν ευθύνεται ο κάθε πολίτης χωριστά. Αλλά, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι σταθμίσεις, τις οποίες κάνει η Κυβέρνηση κάθε φορά, πρέπει να είναι τέτοιες, που αφενός, να δείχνουν και την ευαισθησία που έχει, ώστε να κρατά σε χαμηλό επίπεδο π.χ. το εισιτήριο των Αστικών Συγκοινωνιών -γιατί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι εργαζόμενοι πολίτες τα χρησιμοποιούν καθημερινά, δεν τα χρησιμοποιούν αυτοί που έχουν δικά τους Μέσα Μεταφοράς- και αφετέρου, πέραν της ευαισθησίας αυτής, πρέπει να δείξουμε ενδιαφέρον, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να είναι υγιείς επιχειρήσεις. Αυτό το συνδυασμό επιδιώκουμε να επιτύχουμε. Δεν είναι εύκολο. Πιστεύω, όμως, ότι αξίζει να προσπαθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό κάνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτιμάτε ότι ήταν λανθασμένες οι επιλογές παλαιότερων Κυβερνήσεων να στηρίξουν τους απεργιακούς αγώνες, που κατέληξαν σε συγκεκριμένες λύσεις, στις Αστικές Συγκοινωνίες, στον ΟΣΕ και αλλού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ας μην κάνουμε ιστορική αναδρομή. Εχουν περάσει πολλά από τότε. Εμείς, γνωρίζετε πολύ καλά, ανήκουμε σε ένα κόμμα, το οποίο έχει μια πολύ σημαντική παράδοση στο συνδικαλιστικό κίνημα της νεώτερης πολιτικής ιστορίας. Στην περίοδο μετά το 1974 το ΠΑΣΟΚ, κατ' επανάληψη, μίλησε, πέραν του Κοινοβουλίου, για το Συνδικαλισμό και την Αυτοδιοίκηση. Και στο Συνδικαλισμό και στην Αυτοδιοίκηση πολλές καινοτομίες έχουμε εισαγάγει, με νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε, με μέτρα πολιτικής τα οποία εφαρμόσαμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει, ενώ έχουμε αυτό το πλαίσιο θέσεων, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τα οποία εκ των πραγμάτων έχουν προκύψει. Και μέσα σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Αυτό επιχειρούμε.

ΦΙΛΗΣ: Με βάση την τωρινή εμπειρία και τις απόψεις των Συνδικάτων ότι υπήρξε κυβερνητικός αιφνιδιασμός, η Κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτή την τακτική να φέρνει και άλλες άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια, τροπολογίες που δημιουργούν συνολική αναταραχή χωρίς διάλογο νωρίτερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία που μπορεί να κατηγορηθεί ότι αιφνιδιάζει με τροπολογίες, τις οποίες καταθέτει στη Βουλή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο αριθμός των τροπολογιών έχει περιοριστεί, έως εξαφανιστεί. Καλό είναι, και έχει δώσει συγκεκριμένη εντολή ο Πρωθυπουργός σε όλους τους Υπουργούς, όλα τα νομοσχέδια όταν κατατίθενται στη Βουλή να είναι έτσι επεξεργασμένα ώστε -όχι μόνο για άσχετα θέματα, αλλά και για το αντικείμενο που αποτελεί το βασικό αντικείμενο του κάθε νομοσχεδίου- να μην υπάρχουν επιπρόσθετες τροπολογίες. Η Κυβέρνηση η οποία έχει εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα τον κοινωνικό διάλογο, δεν πρέπει να κατηγορείται για αποφυγή συνεννόησης ή επικοινωνίας ή επιδίωξης συναίνεσης με τους εργαζόμενους. Είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίσαμε καθώς συζητούσαμε τα του Προϋπολογισμού και του Φορολογικού Συστήματος της χώρας. Και με αυτή την έννοια θεωρούμε πως είναι επίκαιρη και έχει τη θέση της σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο η συγκεκριμένη διάταξη.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί δεν τον προτείνατε στον κοινωνικό διάλογο κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν επειδή κατάλαβα ποιά είναι η ερώτηση την οποία θα κάνατε. Είπα, λοιπόν, συζητώντας τα του Προϋπολογισμού -και αφού είχε ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος- και τα του φορολογικού συστήματος, ότι θεωρούμε επίκαιρη και επιβεβλημένη αυτή τη διάταξη.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί δεν το προτείνατε κατά τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου, όταν βλέπω ότι αυτό προκαλεί μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορείς να προβλέψεις πάντα το βαθμό της κοινωνικής αναταραχής. Αυτό το οποίο, όμως, δεν μπορείς να προβλέψεις, επίσης, είναι ο βαθμός ωριμότητας και ευθύνης που θα επιδείξουν όλες οι πλευρές, όταν καλούνται να ασχοληθούν με ένα μείζον θέμα. Και η λειτουργία ζημιογόνων, ελλειμματικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι μείζον θέμα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αυτή είναι η θέση μας.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και για τα 10 μίλια του εναερίου χώρου. Υπήρξε κάποια αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει η οποιαδήποτε αντίδραση. Ο κ. Πάγκαλος ήταν πολύ σαφής. Αν θέλετε να κάνω ένα σχόλιο, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο, ούτε στο προβλεπτό μέλλον. Η Τουρκία δεν νομίζω ότι θα επιδιώξει να ανοίξει σχέσεις με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση, στην οποία καλούμε την Τουρκία να ανταποκριθεί. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. Ελπίζουμε να ξεπεράσει αυτή την αδυναμία. Το ευχόμαστε, δεν το βλέπουμε, όμως, σαν πιθανό.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η ίδια προτροπή για προσφυγή στη Χάγη, απευθύνεται και στην Ουάσιγκτον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχουν αυτού του είδους ελληνοαμερικανικές διαφορές, για τις οποίες μπορεί το Δικαστήριο της Χάγης, λόγω αρμοδιότητας, να επιληφθεί. Ελληνοτουρκικά θέματα, τα οποία είναι ανοικτά και λόγω αρμοδιότητας το Δικαστήριο της Χάγης έχει λόγο, υπάρχουν. Αυτή είναι η διαφορά.

ΚΙΑΟΣ: Η πρόσκληση αυτή του κ. Πάγκαλου προς την Τουρκία, έρχεται προσθετικά στα των Ιμίων και στην υφαλοκρηπίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική μας για όλα αυτά τα θέματα είναι σαφής. Εχουμε πει πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Εχουμε πει ποια είναι η πολιτική μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιούργησαν οι γείτονες στα Ιμια. Εχουμε πει ποια είναι η πολιτική μας για το θέμα του εναέριου ή θαλάσσιου χώρου. Αυτό το οποίο είπε ο κ. Πάγκαλος και επαναλαμβάνω με μια μόνο πρόταση, είναι τούτο: Καθένας, και η Τουρκία εν προκειμένω, αν θεωρεί ότι υπάρχουν θέματα, ας πάρει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στο Δικαστήριο της Χάγης, να θέσει αυτά τα θέματα, αντί να επιδιώκει δι' άλλου τρόπου, με την άτακτη στρατιωτική δράση, να αντιμετωπίσει και να λύσει αυτά τα θέματα που πιστεύει ότι υπάρχουν. Αυτή είναι η διαφορά. Είπε επίσης ο κ. Πάγκαλος, ότι εμείς προσπαθούμε και επιθυμούμε να εξευρωπαϊστεί η Τουρκία και όχι να εκτουρκιστούμε εμείς ή η Ευρώπη. Γιατί τελικά, όπως έχω πει και παλαιότερα, η Τουρκία δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρώπη, επιδιώκει η Ευρώπη να ενταχθεί στην Τουρκία. Αν, λοιπόν, η Τουρκία θέλει να έχει αυτή την ευρωπαϊκή τροχιά, αν φιλοδοξεί να ενταχθεί ή να βρεθεί σε αρμονία η πολιτική της με τη διεθνή έννομη τάξη, ας αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Δικαστηρίου της Χάγης, για θέματα που πιστεύει ότι υπάρχουν, αντί να καταφεύγει σε αυτές τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες. Αυτό είναι το θέμα. Αυτά λέει η ελληνική Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Σας ρώτησα και επαναλαμβάνω, επειδή δεν έχει παρουσιαστεί άλλη φορά τέτοια πρόταση, εκ μέρους στελέχους της Κυβερνήσεως: Το θέμα προσκλήσεως της Τουρκίας στο Δικαστήριο της Χάγης για τον εναέριο χώρο, προστίθεται μαζί με τις προσκλήσεις για τα Ιμια και την υφαλοκρηπίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι για τα δύο θέματα, στα οποία αναφερθήκατε, έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, είναι το θέμα των Ιμίων. Το θέμα του θαλάσσιου και εναέριου χώρου βρέθηκε στην επικαιρότητα, τις τελευταίες ημέρες. Επανήλθε πάλι ως θέμα στη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Αλλά, γι αυτό το θέμα, όπως για όλα τα θέματα, λέμε ότι οποιαδήποτε χώρα θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει το πρόβλημα αυτό να επιδιώκει να το αντιμετωπίσει μέσα από τις διαδικασίες του Δικαστηρίου της Χάγης, αντί να καταφεύγει στην άτακτη στρατιωτική δράση, με προκλητικές και επιθετικές ενέργειες, σε βάρος των γειτόνων της. Αυτό είναι μια γενική θέση. Δεν είναι κάποια πρόταση ειδικά για τον εναέριο χώρο. Πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι αποσαφηνισμένα από κανόνες δικαίου, από την πρακτική που ακολουθείται επί 10ετίες. Και σε τελευταία ανάλυση δεν είναι δυνατόν να συζητάς αυτά τα θέματα ή να τα διαπραγματεύεσαι με οποιονδήποτε τρίτο. Αυτό το οποίο είπα, για να μην υπάρχει παρανόηση, είναι τούτο: Οποιος θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα μπορεί να αξιοποιήσει τις διαδικασίες του Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτή είναι η θέση μας.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Ξεκινήσαμε από την υφαλοκρηπίδα. Ζητήσαμε παραπομπή του θέματος στη Χάγη. Μετά από λίγο καιρό πάμε στο θέμα των Ιμίων. Ερχόμαστε χθες και προτείνουμε παραπομπή και του θέματος του εναέριου χώρου σε σχέση με τα ναυτικά μίλια. Ο,τι κι αν θεωρεί πρόβλημα η οποιαδήποτε χώρα που γειτονεύει σε μας προτείνετε να κάνει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης; Είναι για παράδειγμα οι "γκρίζες ζώνες". Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο. Προτείνουμε το ίδιο και για τις "γκρίζες ζώνες";

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρότασή μας είναι πολύ συγκεκριμένη, για δύο θέματα, τα οποία έχουν έντονα απασχολήσει τη χώρα μας: Το θέμα της υφαλοκρηπίδας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το θέμα των Ιμίων εδώ και δύο χρόνια. Από κει και πέρα είναι μια θέση για τον τρόπο με τον οποίο κάποια χώρα πρέπει να προβάλει τα θέματα τα οποία θεωρεί ότι υπάρχουν και να διεκδικεί τη λύση τους. Αυτή είναι η θέση την οποία εξέφρασε ο κ. Πάγκαλος. Είναι κάτι που δικαιούται και η Ελλάδα. Και η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης και να θέσει διάφορα θέματα, τα οποία θεωρεί ότι υπάρχουν στις σχέσεις της με γειτονικές χώρες. Το ίδιο καλούμε να κάνει και η Τουρκία, αν νομίζει ότι υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να φέρει στο Δικαστήριο της Χάγης. Ας τα φέρει στο Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η συνολική θέση μας. Δεν κάνουμε κάποια πρόταση να πάρει πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένο θέμα, επειδή δήθεν για συγκεκριμένο θέμα εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Μην γίνει κάποια τέτοια παρανόηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δηλαδή αν παρουσιάσει η Τουρκία μια λίστα με διαφορές που έχει με την Ελλάδα, εμείς θα αποδεχθούμε συνολικά να συζητηθούν τα θέματα στο Δικαστήριο της Χάγης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε, τώρα, κάνουμε μια πολύ θεωρητική συζήτηση. Είπατε "αν παρουσιάσει η Τουρκία θέματα". Πρέπει να σας πω ότι η Τουρκία απέχει πολύ από το να μπορεί να το κάνει αυτό. Πολύ περισσότερο όταν δεν έχει δεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Και εγώ εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να τη δεχθεί, για δικούς της λόγους. Με αυτή την έννοια είναι πολύ θεωρητική αυτή η συζήτηση. Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη, καθώς απέχει από τη σχέση την οποία άλλες χώρες έχουν συνάψει με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μέσω της αναγνώρισης της δικαιοδοσίας του. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, εξ αντικειμένου, να αντιμετωπίσει δι αυτού του τρόπου, που εσείς υποθέτετε, τέτοια θέματα.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Thursday, 22 January 1998 - 17:50:39 UTC