Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Ρόμπλες. Συζήτησαν θέματα για τη λειτουργία του Ευρω-κοινοβουλίου και τις διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης. Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον ξένο επίσημο παράγοντα, για τα εθνικά μας θέματα, για τις εξελίξεις στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι πάντοτε η Ελλάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρέχει υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πάντα παίρνει θέση υπέρ της διεύρυνσης των εξουσιών του.

* Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή. Στη συνεδρίαση αυτή έγινε μία επισκόπηση του κυβερνητικού έργου, ένας έλεγχος της προόδου, όσον αφορά την εφαρμογή των διαφόρων αποφάσεων που έχουμε λάβει κατά καιρούς. Και επίσης, προχωρήσαμε σε έναν πολιτικό σχεδιασμό, με βάση τα χρονικά σημεία τα οποία αποτελούν συγκεκριμένες και σημαντικές πολιτικές οριοθετήσεις, όπως είναι οι Νομαρχιακές και οι Δημοτικές Εκλογές.


-Υπάρχουν υποχρεώσεις για την Κυβέρνηση, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο.


-Υπάρχει η Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις 12 Μαρτίου.


-Το Μάιο θα έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής που θα ασχοληθεί με τα θέματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.


-Εχουμε μπροστά μας την Προεδρία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.


-Στο εσωτερικό της χώρας, θα πρέπει το κυβερνητικό έργο, μέχρι το καλοκαίρι, να έχει ολοκληρωθεί -σε σχέση με τους σχεδιασμούς που έχουμε κάνει- προκειμένου στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές ο ελληνικός λαός να έχει μία εικόνα για το έργο αυτό.

Η συζήτηση στην Κ.Ε. αφορούσε διάφορους τομείς της κυβερνητικής δράσης.


-Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρατηρήθηκε ότι υπάρχει αυτή η πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία. Εμείς επιθυμούμε οι εξελίξεις στην Τουρκία να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός τοπίου που θα διακρίνεται για τη σταθερότητα και θα παρέχει τη δυνατότητα για υπεύθυνη αντιμετώπιση των θεμάτων. Η θέση μας για τη συνέχιση της διαδικασίας της επικοινωνίας-διαλόγου, μέσω εμπειρογνωμόνων, παραμένει η ίδια. Και η Ε.Ε. συμφωνεί ότι πράγματι πρέπει να εξελιχθεί αυτός ο διάλογος μέσω των εμπειρογνωμόνων. Η Τουρκία, όπως γνωρίζετε, αρνείται να συμμετάσχει, επειδή ακριβώς έχει λάβει τη θέση να μην συμμετέχει σε οποιεσδήποτε διαδικασίες, οι οποίες αναπτύσσονται με πρωτοβουλία της Ε.Ε. Και για το θέμα της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιθυμούμε τη συμμετοχή της Τουρκίας σ' αυτή. Η Τουρκία έχει δηλώσει -μέχρι τώρα τουλάχιστον, αυτή είναι η θέση της- ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και γι' αυτό δεν θα πάρει μέρος στη Διάσκεψη. Ελπίζουμε να αλλάξει θέση.


-Οσον αφορά το Κυπριακό, επίκεινται οι εκλογές στην Κύπρο. Μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, αναμένονται οι εξαγγελθείσες πρωτοβουλίες, για την αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος.


-Οσον αφορά την άμυνα της χώρας, αποφασίσαμε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει με βάση τον αρχικό σχεδιασμό. Για τα θέματα αυτά θα συγκληθεί, ίσως, την επόμενη περίοδο Κυβερνητικό Οργανο. Πέραν των εθνικών αναγκών που καλύπτονται με την πρόοδο του εξοπλιστικού προγράμματος, είπαμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε, μέσω οικονομικών συμμαχιών ή διπλωματικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβουμε, και οφέλη σε άλλους τομείς.


-Στο εσωτερικό της χώρας -μια και μιλήσαμε για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές- είναι ήδη σε εξέλιξη ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει για τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ο γνωστός σας "Καποδίστριας". Διακόσιοι εβδομήντα επιστήμονες, επιλεγέντες από τα Κέντρα Κατάρτισης, μελετούν τα προβλήματα των νέων οργανισμών για να προτείνουν εγκαίρως λύσεις. Συντομότατα ένα επιστημονικό, στελεχιακό δυναμικό 2.500 ανθρώπων, θα αναλάβει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του κάθε Δήμου χωριστά, κατανεμημένο σε ομάδες, προκειμένου να προτείνει τεκμηριωμένες και εφικτές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.


-Επίσης, συζητήσαμε για τα θέματα της οικονομίας. Η ένταξή μας στην ΟΝΕ παραμένει στόχος κορυφαίας σημασίας για τη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι, όπως μέχρι τώρα με επιτυχία, έτσι, αν παρουσιαστεί ανάλογη πίεση και στο μέλλον, θα την αντιμετωπίσουμε. Και μιλώ για πιέσεις στο εθνικό νόμισμα. Δεν φαίνονται στον ορίζοντα, τουλάχιστον από τα στοιχεία τα οποία έχουμε υπόψη μας, ως πιθανές αυτή την ώρα τέτοιες πιέσεις. Είμαστε όμως έτοιμοι -κι αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε- να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα.


-Υπάρχει η κινητοποίηση ομάδων, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, μας είναι γνωστά. Η Κυβέρνηση ευαισθητοποιείται. Επιθυμεί μέσω του διαλόγου των ομάδων που διεκδικούν τη λύση αιτημάτων τους, με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, να αντιμετωπίζονται και να λύνονται τα προβλήματα αυτά. Πιστεύουμε πως η αντιπαράθεση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις. Αντίθετα αποβαίνει σε βάρος όλων.


-Τέλος, έγινε λόγος για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου. Για μία ακόμη φορά μιλήσαμε για τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στο πλούσιο κυβερνητικό "είναι" και το λιγότερο -σε σχέση με το "είναι"- ελκυστικό κυβερνητικό "φαίνεσθαι". Πιστεύουμε ότι το μήνυμα της κοινής προσπάθειας, της αλληλέγγυας στάσης, της από κοινού συμπόρευσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων -γιατί αυτό αποτελεί την αποστολή που ανέθεσε ο ελληνικός λαός στην Κυβέρνηση και το κόμμα μας- είναι ένα μήνυμα το οποίο θα έχει αποδέκτες όλους εκείνους που πρέπει να το λάβουν, να το ενστερνιστούν και να το μετουσιώσουν σε κανόνα συμπεριφοράς, σε κανόνα καθημερινής πολιτικής πρακτικής.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Πότε άρχισε η συνεδρίαση και τι ώρα τελείωσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι εγώ συμμετείχα από ένα σημείο και μετά, διότι έπρεπε να απαντήσω στη Βουλή, σε ερωτήσεις συναδέλφων βουλευτών. Νομίζω ότι ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 και τελείωσε περίπου στη 1.30.

ΚΙΑΟΣ: Τρεις ώρες δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, περίπου τρεις ώρες.

ΚΙΑΟΣ: Απόντες είχε ή ήταν όλοι παρόντες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν όλα τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΚΙΑΟΣ: Εκτός των μελών προσήλθαν κι άλλοι Υπουργοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκτός των μελών της Κυβερνητικής Επιτροπής, ήμουν παρών εγώ, ήταν παρόντες ο κ. Πασχαλίδης, ο κ. Γιανίτσης, οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο κ. Θέμελης και ο κ. Κοσμίδης βέβαια, όπως πάντα, ως γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΙΑΟΣ: Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, δηλαδή, στην ημερήσια διάταξη ήταν γραμμένο θέμα γενικό, όπως είπατε στην αρχή ...

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρόσκληση η οποία απευθυνόταν ονομαστικά στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής και στους άλλους στους οποίους αναφέρθηκα, μας καλούσε να λάβουμε μέρος σε μία συνεδρίαση, της οποίας το θέμα ήταν "η πορεία του κυβερνητικού έργου". Αυτός ήταν ο τίτλος. Μπορώ να τη θέσω στη διάθεσή σας την πρόσκληση αν θέλετε.

ΚΙΑΟΣ: Ανεπτύχθησαν απόψεις και κριτική για την πορεία του κυβερνητικού έργου και για το αν πρέπει να είναι έτσι ή αλλιώς η κυβερνητική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, στις συνεδριάσεις δεν συζητούμε για να απονέμουμε έπαινο στον εαυτό μας. Συζητούμε για να επισημαίνουμε τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες προκειμένου να βελτιώνουμε το έργο μας. Θα έλεγα ότι έγινε μία αναφορά στα σημαντικότερα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής. Ακροθιγώς αναφέρθηκαν κάποια θέματα, με περισσότερες λεπτομέρειες κάποια άλλα. Οπως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής φερ' ειπείν, για τα οποία σας είπα κάποια κεντρικά στοιχεία αυτής της συζήτησης. Αυτό ήταν το πνεύμα το οποίο επικράτησε.

ΚΙΑΟΣ: Αν μπορείτε να προσδιορίσετε τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και της πορείας του κυβερνητικού έργου, οι οποίοι συνάντησαν περισσότερο, θα έλεγα, την κριτική σύμφωνα με αυτό που είπατε και από ποιους συγκεκριμένα Υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατόν να καταστήσουμε δημόσιες τις συνεδριάσεις αυτές. Η ενημέρωση που σας έδωσα, αναφέρεται σε όλα τα θέματα που εθίγησαν και αναφέρθηκα με έναν τέτοιο τρόπο ο οποίος επαναλαμβάνω ότι καλύπτει την ανάγκη της ενημέρωσης. Αν θέλετε για κάποιο θέμα να θέσετε κάποια ερώτηση, ευχαρίστως. Είμαι στη διάθεσή σας. Μπορώ όμως να πω -μια και με θέτετε απέναντι σ' αυτόν τον πειρασμό- ότι όλοι επέκριναν την επικοινωνιακή πολιτική, η οποία ακολουθείται. Ολοι μηδενός εξαιρουμένου. Και όλοι δεχθήκαμε ότι πράγματι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ του "είναι" και του "φαίνεσθαι" του κυβερνητικού έργου.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό είναι εύκολο και σε σας να το πείτε, διότι φορτώνεστε, θέλετε δεν θέλετε ...

ΡΕΠΠΑΣ: Το λέω για να μη θεωρηθεί ότι προσπαθούμε να αποκρύψουμε ένα μέρος της συζήτησης αυτής. Ασφαλώς, αυτό είναι μια πραγματικότητα.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, εγώ δεν το δέχομαι αυτό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και εκτιμάμε ότι βάζετε το στήθος σας μπροστά.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό να λέγεται. Αλλά, επί παραδείγματι, επισημάνθηκε, ας πούμε, η πορεία του κυβερνητικού έργου στον τομέα της οικονομίας και με τους χειρισμούς που ακολουθούνται ή όχι και επισημάνθηκαν τρωτά ή επισημάνθηκαν σημεία που μπορούν να βελτιωθούν ή όχι σ' αυτόν τον τομέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε αναφορά στις επιτυχίες που είχαμε και αναφορά στους γνωστούς δείκτες οι οποίοι μαρτυρούν την πρόοδο που έχουμε επιτελέσει. Εγινε συγκεκριμένη αναφορά, ενόψει της συζήτησης για τη συγκεκριμένη διάταξη που αφορά την αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Ειπώθηκε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις αυτές, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Δεν είναι δυνατόν να μένουμε απαθείς. Θα πρέπει να επιδιώξουμε, βεβαίως, μέσα από διαδικασίες συναίνεσης να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων του Δημοσίου, ερχόμενοι σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους, με τα συνδικάτα που τους εκπροσωπούν. Δεν θα πρέπει, όμως, να μας διαφεύγει ότι ο αποδέκτης των υπηρεσιών αυτών των επιχειρήσεων, που είναι ο πολίτης, πρέπει να αποτελεί τον κύριο σκοπό, προκειμένου αυτός να υπηρετείται με την πολιτική μας. Μ' αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι η πολιτική την οποία ακολουθούμε στους τομείς αυτούς, είναι η ενδεδειγμένη πολιτική. Δεν ειπώθηκε κάτι διαφορετικό. Είναι η κοινή αντίληψη, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε τομές και αλλαγές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά προβλήματα στη διετία -οικονομικά, εξωτερικά, εθνικά- επέλυσε η Κυβέρνηση, στον απολογισμό που κάνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε τη χαρά να κάνω μια απαρίθμηση όλων των επιτυχιών της Κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν θέλουμε, "έλεος"!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια επέλυσε; Αλλο απαρίθμηση και άλλο ποια επέλυσε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε ήδη προσεγγίσει πάρα πολύ, τους στόχους που είχαμε θέσει με το πρόγραμμα σύγκλισης. Αυτή είναι μία μεγάλη επιτυχία. Θα έλεγα ότι πετύχαμε σχεδόν το ακατόρθωτο. Αυτό το παραδέχονται και οικονομικοί κύκλοι και διεθνείς οργανισμοί. Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να παραβλέπετε αυτή την πρόοδο που επιτελείται σ' αυτούς τους τομείς. Στα εθνικά θέματα: Εχουμε μία ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ένας χώρος ο οποίος μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αφού είμαστε μέλος αυτής της μεγάλης Ενωσης. Θα επιτύχουμε να είμαστε αύριο στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Αυτό ισοδυναμεί, θα έλεγα, με μια νέα ένταξη πλέον, σε ένα διεθνή οργανισμό του οποίου τα κριτήρια και οι προδιαγραφές είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που είχε η ΕΟΚ τότε, όταν ενταχθήκαμε για πρώτη φορά. Αυτό κάνει τη νέα ένταξη πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα. Πιστεύουμε ότι θα το επιτύχουμε. Είμαστε, λοιπόν, στη σωστή κατεύθυνση. Εχουμε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε Συνόδους των οργάνων της Ε.Ε. για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι οποίες ως πολιτικό πλαίσιο απηχούν τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής μας, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εχουμε την αντιμετώπιση, όσον αφορά εσωτερικά θέματα, προβλημάτων που απασχολούν μεγάλες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση -μέσω των ειδικών προγραμμάτων- στην αντιμετώπιση της ανεργίας, τη δημιουργία ενός ιστού κοινωνικής προστασίας, για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους, τους ασθενέστερους οικονομικά και κοινωνικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν ρώτησα για τα "θα". Ποιά, ρώτησα. Τι έκανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά είναι πραγματικότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπούμε στην ΟΝΕ, "θα".Θα λύσουμε την απεργία, "θα".

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, γιατί θα μπούμε; Γιατί έχουμε πετύχει αυτό το βήμα...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε πετύχει. "Θα" πετύχετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας άποψη. Με είχατε ρωτήσει κάποτε αν το τελικό κείμενο της Διακυβερνητικής προβλέπει αυτή τη διάταξη, την οποία είχαμε εισηγηθεί πρώτοι εμείς. Όταν δημοσιεύθηκε το κείμενο και είδατε ότι συμπεριλαμβάνεται αυτή η διάταξη δεν με ξαναρωτήσατε. Γιατί μέχρι τότε, περίπου δείχνατε ότι δεν πιστεύατε, ότι είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί στο κείμενο της Διακυβερνητικής αυτή η διάταξη, αυτή η προσθήκη. Και όμως, συμπεριελήφθη. Και ξέρετε ότι αυτό το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων για πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της χώρας, μετά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Διακυβερνητικής, στο Τορίνο της Ιταλίας. Άρα, λοιπόν, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δίπλα στα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν και θα υπάρχουν και είναι πολλά και κάποια έχουν και οξύτατη μορφή και μας απασχολούν, υπάρχουν και επιτυχίες. Εχουμε να παρουσιάσουμε ένα έργο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ενωση εγγυάται τα σύνορα της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να συζητήσουμε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτάω, αν εγγυάται ότι τα σύνορα της χώρας είναι και σύνορα της Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα σύνορα της χώρας τα υπερασπίζεται ο ελληνικός λαός, ιδιαιτέρως οι Ενοπλες Δυνάμεις, που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο αποτρεπτικής ικανότητας. Επιπροσθέτως, όλες αυτές οι θέσεις που σε διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβάνονται στα ντοκουμέντα τους ή εκφράζονται με διάφορους τρόπους, βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί, αν δεν είχαν την αξία, που λέω εγώ ότι έχουν, τότε δεν δικαιολογείται το δικό σας ενδιαφέρον, να θέτετε και να ξαναθέτετε αυτά τα θέματα, ως σημαντικά. Εσείς τα θέτετε και ζητάτε απαντήσεις, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να κάνει τα ανάλογα βήματα. Οταν έχετε αυτές τις απαντήσεις, θεωρείτε ότι δεν είναι σημαντικά τα θέματα. Τι από τα δύο συμβαίνει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είδα να συζητήσετε καθόλου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν σας απασχολεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήσαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν ήταν αντικείμενο της συζήτησης. Η διαδικασία αυτή, γνωρίζετε ότι αναλήφθηκε πλέον από την Οργανωτική Επιτροπή. Πιστεύουμε ότι με πολύ θετικό τρόπο θα προωθηθούν και σ' αυτό τον τομέα τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή δεν σας απασχολεί..

ΡΕΠΠΑΣ: Βγάζετε το συμπέρασμα ότι δεν μας απασχολεί; Ασφαλώς, μας απασχολεί. Γι' αυτό ορίσαμε αυτή την Οργανωτική Επιτροπή. Γιατί σας ακούω να ψιθυρίζετε, "άρα, δεν σας απασχολεί η Ολυμπιάδα". Αυτό το συμπέρασμα βγάλατε από την απάντηση που έδωσα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ έχει γίνει χαμός με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εσείς δεν το συζητάτε σαν ένα θέμα κυβερνητικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς το συζητάμε, αλλά, με τον τρόπο και στο χρόνο που πρέπει να γίνεται αυτή η συζήτηση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είπατε στην εισαγωγή σας για αποδέκτες του μηνύματος. Ποιους εννοείτε; Τους Υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι βέβαια τους Υπουργούς. Οι Υπουργοί, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είναι μέλη του κυβερνητικού σχήματος και συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είπατε για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ότι θα υπάρξει συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου και θα καθορίσει τι; Και το ρωτάω αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και δεν είδα καμία διάψευση, αντίδραση, υπάρχει μια εμπλοκή. Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση εμπλέκει το εξοπλιστικό και τους χειρισμούς στο εξοπλιστικό με τις εσωκομματικές ισορροπίες και μια αλλαγή τακτικής απέναντι στον κ. Τσοχατζόπουλο, που από σύμμαχος γίνεται εχθρός, κ.λ.π. Πείτε μας, λοιπόν, τι θα συζητήσετε επιτέλους;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω σε ποιο θέμα αναφέρεστε ή σε ποια δημοσιεύματα. Αν θέλετε να ρωτήσετε πιο συγκεκριμένα, ευχαρίστως να κάνω ένα σχόλιο. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι, το εξοπλιστικό πρόγραμμα, πιστεύουμε ότι πρέπει να εξελιχθεί στους χρόνους που έχουμε αποφασίσει. Είπαμε ότι είναι πιθανό να συνεδριάσει και πάλι ένα κυβερνητικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ ίσως, προκειμένου να παρακολουθήσει αυτή τη διαδικασία, να εκτιμήσει την πρόοδο που έχουμε κάνει και να λάβει κάποιες αποφάσεις, ώστε αν κάτι πρέπει να βελτιώσουμε, να το κάνουμε κι αυτό. Στα δημοσιεύματα για τα οποία αναφέρεστε, δεν έχω υπόψη μου κάτι συγκεκριμένο, αλλά, μπορώ να κάνω ένα γενικό σχόλιο, αν θέλετε. Θέλετε να μου πείτε κάτι συγκεκριμένο;

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Υπήρξε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός αλλάζοντας τα στοιχεία που έδωσε στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, για εσωκομματικούς λόγους, αλλάζει και τους χειρισμούς για τα εξοπλιστικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Αναφέρεστε στο δημοσίευμα της "Καθημερινής", όπως αντιλαμβάνομαι, έτσι όπως το εξειδικεύσατε. Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν είναι σύμμαχοι. Είναι συνεργάτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εχουν μία κοινή, παράλληλη πορεία. Και η θητεία του κ. Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, νομίζω ότι δεν αφήνει περιθώρια να προκληθούν τέτοιου είδους κριτικές. Ο Πρωθυπουργός προσβλέπει σε αυτή την προσπάθεια που κάνει ο κ. Τσοχατζόπουλος ως Υπουργός Εθνικής Αμυνας, για τη θωράκιση της χώρας μας και τη δημιουργία νέων συνθηκών, προκειμένου και σ' αυτό τονν τομέα η Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια, να είναι μια ισχυρή Ελλάδα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι, συνέχεια αυτού ακριβώς που είπατε. Το γεγονός ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει εκφράσει δημοσίως αντιρρήσεις για τις εξελίξεις στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, σας απασχολεί και τι σχόλιο έχετε να κάνετε γι' αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα με το οποίο ασχολούνται τα κομματικά όργανα. Είναι ένα εσωκομματικό ζήτημα και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι υπεύθυνοι το χειρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση.

ΜΙΧΑΗΛ: Το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω είναι: μιλήσατε στη Κυβερνητική Επιτροπή για επισκόπηση του κυβερνητικού έργου, αλλά και για έναν πολιτικό σχεδιασμό συγκεκριμένο. Κάποιες πρωτοβουλίες, κάποιες καινούργιες πολιτικές που σκέπτεστε να εξαγγείλετε ή που αποφασίσατε, υπάρχουν και ποιές είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει το πρόγραμμά μας και σ' αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα. Απλά, θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, με βάση τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες που ήδη έχουμε καθορίσει, εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί το συνδυάσατε και με τις νομαρχιακές εκλογές...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί κατά καιρούς τα κυβερνητικά όργανα ασχολούνται μ' αυτή τη γενική θεώρηση της εξέλιξης του κυβερνητικού έργου. Είναι κάτι το οποίο έγινε και σήμερα. Δεν είναι ένα πολιτικό χρονικό σημείο η διεξαγωγή των τοπικών εκλογών, το οποίο σε μεγάλο βαθμό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας; Βεβαίως, πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιές προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, αναδεικνύετε εσείς για τους επόμενους μήνες και σε ποιούς τομείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλους τους τομείς υπάρχουν ένα-δύο-τρία θέματα τα οποία είναι τα κορυφαία. Και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και στον τομέα της οικονομίας και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Θέλετε να σας πω σε κάθε τομέα τι είναι αυτό το οποίο αποτελεί την προτεραιότητα;

ΜΙΧΑΗΛ: Σε ποιούς τομείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλους τους τομείς. Είναι δυνατόν μία Κυβέρνηση να πει ότι ασχολούμαι μόνο με τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και δεν ασχολούμαι με την εξωτερική πολιτική;

ΜΙΧΑΗΛ: Αλλη βαρύτητα έχουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, άλλη βαρύτητα έχει η σύγκλιση της οικονομίας και άλλη βαρύτητα έχει η ρύθμιση.....

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα έχουν την ίδια βαρύτητα, αναλόγως των συνθηκών που κάθε φορά επικρατούν. Ενα θέμα που κάποια στιγμή, λόγω των συνθηκών που επικρατούν, δεν φαίνεται να αποτελεί αντικείμενο προτεραιότητας ως προς την απασχόληση ή τη συγκέντρωση ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης και της Κοινής Γνώμης, κάποια άλλη στιγμή, εκ των πραγμάτων, καθίσταται κυρίαρχο ζήτημα. Η Κυβέρνηση ασχολείται με όλα τα θέματα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, συναρμόδια Υπουργεία, χθες και προχθές, διένειμαν καταλόγους, με αυτό που ονομάζουν προνόμια των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Θέλω ένα σχόλιό σας, για το σχόλιο της ΓΣΕΕ, επ' αυτής της πρακτικής, που τη χαρακτήρισε γκεμπελισμό και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση προτίθεται να εκδώσει κατάλογο με το πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό τα διευθύνοντα στελέχη, οι γραμματείς και οι διάφοροι άλλοι στις δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και το πόσο κοστίζουν στον ελληνικό λαό οι Υπουργοί, κ.λ.π.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι γνωστά. Είναι εύκολο, κάποιος, ο οποίος θέλει να τα ερευνήσει να έχει τα στοιχεία που τον ενδιαφέρουν. Δεν είναι κρυφά τα στοιχεία αυτά, όσον αφορά τις αποδοχές.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αν σας παρακαλούσα να μας τα διανείμετε το απόγευμα, θα το κάνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τα έχω στη διάθεσή μου. Αλλά και δεν είναι και δικό μου έργο. Απευθυνθείτε σε κάθε Υπουργείο, σε κάθε δημόσιο Οργανισμό και θα έχετε τα στοιχεία αυτά. Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια διαδικασία, η οποία προβλέπει τη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων, προκειμένου συγκεντρωμένα να είναι κάπου, ώστε να μελετηθούν. Είναι κάτι το οποίο δεν προβλέπεται. Αλλά, επειδή ακριβώς γνωρίζετε ότι η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής όσον αφορά τη μισθοδοσία των στελεχών του Δημοσίου και των πολιτικών παραγόντων, ευκολότατα ο καθένας από σας μπορεί να έχει πρόσβαση σ' αυτά τα στοιχεία. Δεν είναι μυστικά. Οσον αφορά τώρα το πληροφοριακό υλικό, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι δημοσιογράφοι, προκειμένου να υποβοηθούν στο έργο τους, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία πρακτική, η οποία ακολουθείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μια πρακτική που και εσείς δέχεστε ότι βοηθάει. Γίνεται για τεχνικούς ή πρακτικούς λόγους, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Δεν είναι λογικό, όταν υπάρχει μια διαφωνία επί της ουσίας για συγκεκριμένο ζήτημα, να προσπαθούμε με άλλους τρόπους να στρέψουμε προς άλλες κατευθύνσεις το ενδιαφέρον και να μη συζητήσουμε επί της ουσίας το συγκεκριμένο ζήτημα. Εχουμε ένα θέμα που αφορά τη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων, που είναι ζημιογόνες ή πολύ ελλειμματικές. Υπάρχει πρόταση, βούληση, πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα της αλλαγής των κανονισμών Προσωπικού σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους. Είμαστε σ' αυτό το σημείο. Η Βουλή πλέον έχει το λόγο.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε σε μια μέθοδο που ακολουθείται. Ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν επέλεξε η Κυβέρνηση τη μέθοδο να ανακοινωθούν επισήμως ως θέσεις της αυτά τα περί προνομίων και διοχετεύθηκαν σε ορισμένα μόνο Μέσα. Δεν ασπάζεται η Κυβέρνηση επισήμως αυτή τη θέση που διενεμήθη από τα αρμόδια Υπουργεία, όπως είπε ο συνάδελφος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι η δημοσιογραφία προκειμένου να υποβοηθηθεί ο καθένας από σας, πρέπει και δια αυτού του τρόπου να υποστηρίζεται. Πρέπει να υποστηρίζεται η δημοσιογραφία, προκειμένου να υπάρχει πλήρης ενημέρωση. Διευκολύνεστε και εσείς στο ρεπορτάζ το οποίο κάνετε. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι μεμπτό. Για να έχετε υπόψη σας στοιχεία, τα οποία είναι σημαντικά, προκειμένου να τα αξιοποιήσετε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός δημοσιογράφος ζήτησε τέτοια στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, εδώ θέτετε ένα μεγάλο θέμα. Διότι ουσιαστικώς, εμμέσως έστω, αλλά ουσιαστικώς, επιχειρείτε να περιορίσουμε την κυκλοφορία των απόψεων που υπάρχουν για διάφορα θέματα. Παρακαλώ πάρα πολύ, ξέρετε πότε θα υπήρχε πρόβλημα; Αν σε κάποιο Μέσο Ενημέρωσης βάσει κάποιας διάταξης ή με τρόπο που συνιστά αυθαιρεσία, η Κυβέρνηση επέβαλε τη δημοσίευση αυτού του πληροφοριακού υλικού ή την προβολή του. Τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα πρόβλημα. Αλλά, παρακαλώ πάρα πολύ, αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μην επιμένετε, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ως μέλος του δημοσιογραφικού κόσμου, εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι χρησιμοποιείτε ως "ασπίδα" τους δημοσιογράφους για να κάνετε αυτό που λέει η ΓΣΕΕ, επαναλαμβάνω, "γκεμπελισμό". Σας παρακαλώ, τέτοιου είδους μομφή προς το δημοσιογραφικό κόσμο να μην την απευθύνετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απηύθυνα καμία μομφή στο δημοσιογραφικό κόσμο. Εσείς απευθύνετε, όμως, θα μου επιτρέψετε να πω...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μεταφέρω εκτίμηση τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Και φαίνεται ότι συμφωνείτε. Εμείς διαφωνούμε με αυτό το σχόλιο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το τι κάνω εγώ, είναι άλλο θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Λέω, φαίνεται. Και φαίνεται ότι συμφωνείτε για να θέτετε έτσι το θέμα. Εμείς, λοιπόν, διαφωνούμε. Θεωρούμε ότι είναι αποκλειστικό σας δικαίωμα να αναδείξετε τα θέματα τα οποία θεωρείτε κρίσιμα για τον τόπο και τον Ελληνικό Λαό, με τον τρόπο που εσείς θα επιλέξετε. Εμείς, θεωρούμε απαραίτητο, προκειμένου εσείς να έχετε επαρκή ενημέρωση, να έχετε υπόψη σας όλο εκείνο το πληροφοριακό υλικό που θα σας βοηθήσει να μορφώσετε γνώμη και αυτή τη γνώμη να τη μεταφέρετε και στον Ελληνικό Λαό, στους αναγνώστες, τους τηλεθεατές και ακροατές.

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ρώτησα γιατί δεν θεώρησε σκόπιμο η Κυβέρνηση, δια του αρμοδίου Υπουργού, να τα ανακοινώσει επίσημα και τα διοχέτευσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μπορούσα να πω κι εγώ, κατ' αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν θεωρούν σκόπιμο και οι δημοσιογράφοι, εάν θέλουν να κάνουν ένα πλήρες ρεπορτάζ, να αναζητήσουν αυτά τα στοιχεία, όπως ο κ. Μπογιόπουλος ενδιαφέρεται να ζητήσει τα στοιχεία, τα οποία αφορούν κρατικά στελέχη σε διάφορους Οργανισμούς ή πολιτικούς παράγοντες. Μην μπούμε σε αυτό το διάλογο.

ΚΙΑΟΣ: Υπάρχει μία διαφορά...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο έχει αξία, είναι να γνωρίζετε τη θέση της Κυβέρνησης. Τη θέση της Κυβέρνησης τη γνωρίζετε.

ΚΙΑΟΣ: Ποια είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα έχει διατυπωθεί και συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την πολύ πυκνή διάταξη, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή.

ΚΙΑΟΣ: Η ερώτηση και το θέμα που ετέθη είναι για τα προνόμια με ή χωρίς εισαγωγικά, όπως θέλετε πάρτε το. Και το ξαναλέω: είναι επίσημη θέση της Κυβέρνησης αυτό το χαρτί που διοχετεύτηκε ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η πρακτική που παγίως ακολουθείται.

ΚΙΑΟΣ: Σας ερωτώ συγκεκριμένα, άλλο οι πρακτικές. Είναι θέση της Κυβέρνησης αυτή που διοχετεύτηκε ή όχι; Και δεν μου απαντάτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, διυλίζετε τον κώνωπα...

ΚΙΑΟΣ: Αφήστε τον κώνωπα...

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε το σχόλιό σας. Εγώ θα κάνω το δικό μου.

ΚΙΑΟΣ: Δεν σχολιάζω, ερωτώ, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση είναι η εξής: διυλίζετε τον κώνωπα. Αυτή η πρακτική ακολουθείται πολλά χρόνια. Είναι κάτι το οποίο κι εσείς επιθυμείτε και επιδιώκετε. Είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιείτε ως υλικό, προκειμένου να κάνετε ένα πλήρες ρεπορτάζ και να παρουσιάσετε τα θέματα στην κοινή γνώμη. Αν δεν θέλετε να υπάρχει πλέον αυτή η διαδικασία, να πείτε επίσημα, ότι την καταδικάζουμε εμείς, ως δημοσιογράφοι. Και μην κρατάτε τις αποστάσεις από το σχόλιο της ΓΣΕΕ. Πείτε ότι συμφωνούμε, ότι θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι ένα μέσο το οποίο σας εξυπηρετεί, για να έχετε με έναν ημιεπίσημο τρόπο κάποια στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα για τη δουλειά σας.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε αρκετά πράγματα, αν μου επιτρέπετε, χωρίς να ρωτήσω, να σας πω πρώτον, ότι ο δημοσιογράφος έχει δικαίωμα να ψάξει και να βρει και να ανασκαλίσει ο,τιδήποτε. Δεν υπάρχει φραγμός. Πουθενά, σε τίποτα δεν υπάρχει φραγμός...

ΡΕΠΠΑΣ: Μη βιάζεστε, δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν υπάρχει φραγμός. Ο φραγμός μπαίνει μονάχα με τη λογοκρισία και μονάχα με το "απαγορεύεται". Δεύτερον, η ερώτηση ήταν, αν εσείς, ως Κυβέρνηση, επισήμως, τα υιοθετείτε και αποτελούν θέση σας. Άλλο η δουλειά που κάνει ο δημοσιογράφος, πού ερευνά, πού κάνει ρεπορτάζ και άλλο η επίσημη θέση της Κυβέρνησης. Ούτε "κώνωπες", ούτε τίποτα άλλο. Είναι συγκεκριμένα τα πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή τα χειριζόμαστε αυτά τα θέματα κι έχουμε ολίγον κατατοπιστεί, παρά το ότι δεν είμαστε οι πλέον ειδικοί, πρέπει να σας πω, κ. Κιάο, ότι ασφαλώς υπάρχουν όρια εντός των οποίων κινούνται όλοι. Και υπάρχουν φραγμοί. Δεν μπορεί η ευχέρεια που έχετε να συλλέγετε πληροφορίες για να ενημερώσετε αντικειμενικά τον Ελληνικό Λαό, να οδηγούν σε παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων συμπολιτών μας. Το όριο στο οποίο θα σταματήσετε, είναι εκείνο το οποίο ορίζεται από την ανάγκη να περιφρουρείται και να προστατεύεται η αξιοπρέπεια και η προσωπικότητα των συμπολιτών μας. Την ευχέρεια αυτή να συλλέγετε πληροφορίες, δεν την έχετε ως ατομικό δικαίωμά σας, την έχετε εξ αντανακλάσεως, ως υποχρέωση να προσφέρετε αντικειμενική ενημέρωση. Και μόνο γι' αυτό. Πέραν τούτου, ουδείς υποχρέωσε --για να είμαστε ειλικρινείς- οποιονδήποτε από εσάς ή τους συναδέλφους σας, να δημοσιεύσει κείμενα ή να προβάλει μήνυμα. Αλλά, λυπούμαι γιατί θέτετε το θέμα αυτό σαν να είναι μέγιστο. Για μας πρέπει να υπάρχει πληροφοριακό υλικό, το οποίο δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό, παρά να υποστηρίξει το έργο το οποίο κάνετε εσείς. Μπορείτε να το πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων αν δεν το αξιολογείτε ως σημαντικό για τη δουλειά σας. Κάντε το. Μη φθάνετε στο σημείο, όμως, μια πρακτική την οποία γνωρίζετε, γιατί εργάζεστε στο χώρο της ενημέρωσης πολύ πιο παλιά απ' ό,τι βρέθηκα εγώ, να την προσεγγίζετε μ' αυτόν τον τρόπο.

ΚΙΑΟΣ: Αν θέλετε να ορίσετε μία ημέρα για να μιλήσουμε γι' αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα, χθες, γι' αυτά τα θέματα, σε σχετική εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα απευθύνω μία ερώτηση, η οποία έχει τεθεί πολλές φορές εδώ στο Press Room. Θα θέσει ο Πρωθυπουργός θέμα κομματικής πειθαρχίας τη Δευτέρα; Και το ερωτώ αυτό, γιατί σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας είχατε πει εδώ ότι οι βουλευτές έχουν αίσθηση της ευθύνης κ.τ.λ. Σήμερα, όμως, άκουσα βουλευτές να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την επίμαχη διάταξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Επανέρχομαι, ακριβώς, στα όσα έχω πει τις προηγούμενες ημέρες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κι ένα δεύτερο ερώτημα, εάν ο Πρωθυπουργός έχει κατά νού να κάνει δεκτό το αίτημα των αγροτών, να συναντηθεί μαζί τους. Μάλιστα, και ο κ. Εβερτ ανακοίνωσε ότι αυτό θα πράξει, θα συναντηθεί μαζί τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι γνώστης των αγροτικών θεμάτων. Καλούμε τους αγρότες να έχουν μία επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας. Οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοικτές, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι στη διάθεσή τους. Κάνει τα πάντα, εδώ και πάρα πολύ καιρό, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αγροτών. Πρέπει να υπάρχει αυτός ο διάλογος. Μίλησα άλλωστε στην αρχή, για την ανάγκη της συνεννόησης και της συνεργασίας, για την απόφυγή της αντιπαράθεσης, η οποία δεν οδηγεί πουθενά και βλάπτει τη χώρα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Με τον Πρωθυπουργό δεν θα συναντηθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα τώρα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση -παίρνω ένα πρόχειρο παράδειγμα από αυτά που διοχέτευσε προς τα έξω- θεωρεί ότι π.χ. το γάλα που πίνουν οι εργαζόμενοι, λόγω του ανθυγιεινού της εργασίας τους, είναι προνόμιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει για όλα αυτά τα θέματα, τα οποία μας απασχολούν, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, αναφερθήκατε στη χθεσινή παρουσία σας, στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου, εκεί η συνάδελφος κα Κανέλλη είπε -φαντάζομαι ενώπιον σας- "μήπως δεν γνωρίζετε ποιος παίρνει στα κανάλια τους εκεί υπεύθυνους και τους λέει τί να προβάλλουν;. Ο Τσουκάτος παίρνει". Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο επ' αυτού που είπε η συνάδελφος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακουσα την πρώτη ομιλία της κας Κανέλλη και μπορώ να σας πω ότι την προσυπογράφω απόλυτα. Μίλησε με ωμό τρόπο για τον κυνισμό των ΜΜΕ, διεκτραγώδησε μία κατάσταση, η οποία υπάρχει, ιδίως στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Μίλησε με τέτοιο τρόπο που σε τελευταία ανάλυση νομίζω ότι αποδίδει ίσως την πραγματικότητα. Δεν φανταζόμουν όμως ότι είναι τόσο ζοφερή. Εδωσε εικόνα δημοσιογράφων που εν όψει του άγχους της υψηλής τηλεθέασης είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα. Αυτό μου ήταν αδιανόητο. Το άκουσα χθες.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αφού υποβάλω πρόταση να κάνουμε μία ημερίδα σε ένα από τα προσεχή Σαββατοκύριακα...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ απαντώ σε ερωτήσεις. Αυτό που λέτε απευθύνεται σε συναδέλφους σας, όχι σε μένα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω αν υπάρχει ενδεχόμενο στην περίπτωση που κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο να υποστούν κάτι ανάλογο με τους τρεις συναδέλφους τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι υπερβολικό να μιλούμε για κομματική πειθαρχία. Υπάρχει πειθαρχία απέναντι στην ευθύνη και αποστολή που ο Ελληνικός Λαός μας ανέθεσε και αναμένει να ανταποκριθούμε σε αυτήν.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτηθήκατε πριν αν η παραίνεση για κοινή προσπάθεια και αλληλέγγυα στάση, που είναι ένα μήνυμα με αποδέκτες όλους και πρέπει να είναι κανόνας συμπεριφοράς και είπατε ότι δεν απευθύνεται στους Υπουργούς. Ρωτώ σε ποιους απευθύνεται εάν δεν απευθύνεται στους Υπουργούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι υπουργοί οι οποίοι συζήτησαν για τα θέματα αυτά επανέλαβαν κι εκείνοι την ανάγκη να υπάρχει αυτή η κοινή στάση και συνεργασία, ως πολιτική προτεραιότητα, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει και την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Είναι κάτι το αυτονόητο. Πολλές φορές αυτές οι πολιτικές επισημάνσεις έχουν μία γενική αξία. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. μην προσπαθείτε να τις παρερμηνεύσετε. Απευθύνονται σε όλους και καλούνται όλοι να τις ενστερνισθούν.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν θεωρήσουμε ότι έχουν δεδομένο αυτό τον κανόνα συμπεριφοράς, δηλαδή είναι μεταξύ τους αλληλέγγυοι και παρουσιάζουν προς τα έξω μία κοινή προσπάθεια, ερωτώ ποιοι είναι αυτοί που δεν το πράττουν και υποχρεούνται να το πράξουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχει έστω και ένας που δεν το πράττει, το μήνυμα απευθύνεται σε έναν, εάν υπάρχουν δύο, απευθύνεται σε δύο, αν υπάρχουν περισσότεροι, απευθύνεται σε περισσότερους. Απευθύνεται σε όλους εκείνους οι οποίοι έχουν υποχρέωση να φέρονται μ' έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σύμφωνοι με τους κανόνες λειτουργίας της Κυβέρνησης και, αν μιλάμε και για το ΠΑΣΟΚ, και του κόμματός μας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Για τα ελληνοτουρκικά υπήρχε εισήγηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών; Αν υπήρχε σ' αυτή την εισήγηση κάποιος χαρακτηρισμός όσον αφορά τη συγκυρία των ελληνοτουρκικών και αν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση ή παρατήρηση σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος έκανε μία εισήγηση, ενώ άλλοι έλαβαν το λόγο και μίλησαν για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μίλησα στην αρχή και είπα ότι κρίνουμε πως υπάρχει μία ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας αυτή την περίοδο. Επιθυμούμε να υπάρχει σταθερότητα, να υπάρχουν ομαλές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Να αναπτύσσουμε μία αξιόπιστη σχέση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Τουρκία. Από κει και πέρα, αναμενόμενες είναι οι εντάσεις. Πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν οδηγεί στην επίτευξη των στόχων που λέει ότι έχει θέσει. Εμείς επιμένουμε αυτό το θέμα, της συμπεριφοράς της Τουρκίας, να το αναδεικνύουμε, καλώντας την να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές δομές, ώστε να συμπεριφέρεται και ανάλογα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Αυτές οι επισημάνσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός για αλληλεγγύη και κοινή στάση, ήταν συγκεκριμένες και εάν ναι μπορείτε να μας πείτε μερικές, σε μερικούς τομείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά. Ηταν μια επισήμανση η οποία έχει μια γενική πολιτική αξία, την οποία και εσείς αναγνωρίζετε.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Από τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Από όλους.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Από Υπουργούς προς τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι προς τον Πρωθυπουργό. Είναι κάτι το οποίο προέκυψε κατά τη συζήτηση, ως θέμα το οποίο μας απασχολεί όλους. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει σημασία και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε "συζητούμε για να επισημαίνουμε αδυναμίες και καθυστερήσεις". Είναι δυνατόν να μας πείτε εάν επισημάνθηκαν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους υπάρχουν καθυστερήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αναφέρω ένα παράδειγμα -και θα απαντήσω έτσι, χωρίς να εκλάβετε ως υπεκφυγή την απάντησή μου- που δείχνει τις νοοτροπίες οι οποίες υπάρχουν και τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ελληνική κοινωνία. Σήμερα ή αύριο λήγει η προθεσμία εντός της οποίας θα έπρεπε τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης να καταθέσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να πιστοποιηθεί η καταλληλότητα των εγκαταστάσεών τους ή η επάρκεια των σπουδών που παρέχουν. Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 600 τέτοια Κέντρα. Πρέπει να σας πω ότι μέχρι χθες, και ενώ η προθεσμία λήγει σήμερα ή αύριο, δεν είχε προσέλθει ούτε ένας. Ολοι θα προσέλθουν σήμερα ή αύριο. Αυτά είναι προβλήματα πραγματικά. Εχουν σχέση με νοοτροπίες, με ρυθμούς, που δημιουργούν και τεράστια προβλήματα στη γενική προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Τα προβλήματα της διοίκησης, τα προβλήματα που προκύπτουν, με τρόπο αιφνιδιαστικό πολλές φορές, μας αναγκάζουν να βγούμε έξω από τον προγραμματισμό μας. Όπως είναι οι κινητοποιήσεις για παράδειγμα, οι οποίες εκδηλώνονται για θέματα για τα οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να προκύψει συμφωνία, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να ικανοποιηθούν στο οικονομικό μέρος τους τα αιτήματα αυτά. Αυτά δημιουργούν εμπόδια στο έργο μας.

ΚΙΑΟΣ: Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. ακούστηκαν περισσότερο εκτιμήσεις ή και αποφάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε εκτίμηση, επισκόπηση, σχεδιασμός. Δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι -θα έλεγα- πολιτικού και όχι νομικού περιεχομένου. Είναι πολιτικού περιεχομένου αποφάσεις και λύσεις.

ΚΙΑΟΣ: Οι αποφάσεις αυτές, οι πολιτικού περιεχομένου, έχουν σχέση και με καινούργια πολιτική σε κάποιους τομείς ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορούν την εφαρμογή του προγράμματός μας, όπως το έχουμε εξαγγείλει και περιλαμβάνει τα πάντα.

ΚΙΑΟΣ: Και οι εκτιμήσεις ήταν ομόφωνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι και λέμε ότι θα πάμε πολύ καλά.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Friday, 30 January 1998 - 18:54:01 UTC