Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Να σας πω δυο λόγια για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

* Την Τετάρτη, σημειώνω την παρουσία του Πρωθυπουργού, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", όπου θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις για θέματα που αφορούν τους αγρότες. Εχουν κατατεθεί ερωτήσεις από την κα Παπαρήγα, τον κ. Κωνσταντόπουλο και τον κ. Σιούφα.

* Την Πέμπτη, θα δεχτεί τον Αντιπρόεδρο του Βιετνάμ, ο οποίος είναι και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, κ. Μανχ Καμ.

* Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει λόγο στην ιδεολογική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ η οποία θα αρχίσει την Παρασκευή στην Αθήνα, στις 11 το πρωί. Αρα, την Παρασκευή δεν θα έχουμε συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου.

* Μέσα στην εβδομάδα θα έχει διάφορες συσκέψεις με Υπουργούς, για θέματα προώθησης του κυβερνητικού έργου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, αύριο, τι συναντήσεις έχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα το μεσημέρι θα δει τον κ. Αυγερινό και τον κ. Σκανδαλίδη.

* Αύριο, θα έχει σύσκεψη με τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Μαντέλη και τον κ. Παπαϊωάννου για θέματα που αφορούν τις δημόσιες επιχειρήσεις, τις ΔΕΚΟ. Αύριο το μεσημέρι θα δεχτεί τον κ. Αθενς. Αυτό το πρόγραμμα θα γίνει γνωστό σε σας, απλώς εγώ μένω στα πιο βασικά σημεία του.

* Την Τετάρτη θα γίνει σύσκεψη με τον κ. Παπαδόπουλο και άλλους συναρμόδιους Υπουργούς για θέματα που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα θα συζητηθεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τον κ. Τζουμάκα δεν θα τον δει, πριν απαντήσει στις ερωτήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον κ. Τζουμάκα έχει συνεργασία, έχει επικοινωνία, ανταλλάσσουν έγγραφα. Είναι γνώστης των θεμάτων αγροτικής πολιτικής ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τζουμάκας θα απουσιάσει αύριο στις Βρυξέλλες. Θα επιστρέψει, δοθέντος ότι την Πέμπτη έχει καλέσει τους αγρότες σε συνάντηση για τα θέματά τους.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Μήπως θυμάστε εάν την προηγούμενη εβδομάδα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, απαντώντας στον κ. Μαγγίνα ότι το μόνο ζήτημα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας που είναι δεκτικό επίλυσης στο Διεθνές Δικαστήριο είναι η υφαλοκρηπίδα; Το είπε αυτό ή απλώς καταγράφηκε μόνο σε κάποια ανακοίνωση του Γραφείου του;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής. Επανέλαβε τη θέση την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μας. Είπαμε ότι το θέμα το οποίο έχει τεθεί, εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχουμε καλέσει την Τουρκία να το αντιμετωπίσουμε από κοινού, μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης, είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Τίποτε άλλο. Δεν έχουμε απευθύνει πρόσκληση στην Τουρκία, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε κάποιο θέμα, πέραν του θέματος της υφαλοκρηπίδας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Αυτή είναι άλλη θέση από αυτή που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, βέβαια. Αυτή τη θέση έχει ο Υπουργός Εξωτερικών. Ο Υπουργός Εξωτερικών εγώ και οι άλλοι Υπουργοί αναφερόμενοι στα θέματα της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Χάγης έχουμε πει ότι είναι θέμα της Τουρκίας αν αναγνωρίζει τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, να αντιμετωπίζει θέματα που θεωρεί ότι υπάρχουν μέσω του Δικαστηρίου, αποφεύγοντας να αναπτύξει την άτακτη στρατιωτική δράση, πράγμα που κάνει μέχρι τώρα. Δεν καλούμε εμείς την Τουρκία να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για συγκεκριμένο θέμα ή για το σύνολο των θεμάτων, όπως κάποιοι παρερμηνεύοντας αυτή τη θέση, παρουσίασαν την πολιτική μας. Δεν είναι έτσι. Σε τελευταία ανάλυση, εσείς που ασχολείστε μ' αυτά τα θέματα ξέρετε πως αν η Τουρκία αποφασίσει να αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, δεν μπορεί να την εμποδίσει κανείς.

Η Τουρκία, αν αναγνωρίζοντας τη γενική δικαιοδοσία, φέρει στο Δικαστήριο της Χάγης διάφορα θέματα με δική της πρωτοβουλία, πάλι δεν μπορούμε να την εμποδίσουμε εμείς ή οποιοσδήποτε άλλος. Άρα, αυτή η συζήτηση έχει περισσότερο θεωρητικό χαρακτήρα. Αν η Τουρκία θέλει να αναγνωρίσει το Δικαστήριο της Χάγης, είναι κάτι που μπορεί να το κάνει. Δεν απαιτείται να εξασφαλίσει, πριν το κάνει, τη δική μας άδεια.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Δεν απαιτείται για την προσφυγή της Τουρκίας προηγούμενη αποδοχή της γενικής αρμοδιότητας της Χάγης. Μπορεί να προσφύγει βάσει των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θεωρητικό και υπερβολικό αυτό. Χωρίς να έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, δεν είναι δυνατόν, όπως καλά γνωρίζετε, να χρησιμοποιεί τις διαδικασίες του. Λοιπόν, ας προχωρήσει σε μία τέτοια αναγνώριση η Τουρκία -πράγμα πολύ αμφίβολο με τα σημερινά δεδομένα- ώστε να μιλούμε πλέον επί πραγματικής βάσεως. Αλλά, δεν πρέπει να δίνονται αυτές οι ερμηνείες οι οποίες είναι λανθασμένες, όταν διατυπώνονται αυτές οι απόψεις.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε αυτό που είπε: Για όλα τα θέματα αν μπορεί να αναθέσει κ.λπ. επειδή προκαταβολικά πιστεύει ότι δεν θα πάει η Τουρκία στη Χάγη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει κατ' επανάληψη σε σχετικές ερωτήσεις. Είπαμε ότι δεν πρέπει να αναπτύσσει αυτή την άτακτη στρατιωτική δράση η Τουρκία με παραβιάσεις και παραβάσεις. Θα μπορούσε, εάν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα, να το θέσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του. Δεν καλούμε εμείς την Τουρκία να το κάνει. Είναι κάτι που αν επιλέξει η Τουρκία να το κάνει, μπορεί να το κάνει χωρίς τη δική μας άδεια, δεν χρειάζεται να δώσουμε εμείς την έγκρισή μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι όλοι όσοι ανήκουμε στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ικανοποιημένοι για τις διαδικασίες, οι οποίες ήταν δημοκρατικότητες. Διαδικασίες οι οποίες αποδεικνύουν, πέραν όλων των άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα για την πολιτική σταθερότητα στην πατρίδα μας. Ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι εκλογές και τα αποτελέσματα των εκλογών, όπου όλο το δυναμικό του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται στη σύνθεση των οργάνων, πιστεύω ότι αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές. Εμείς θεωρούμε πως η ενότητα, η ευθύνη των μελών μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ευοίωνη προοπτική, όχι μόνο του Κινήματός μας ή της Κυβέρνησης, αλλά και της χώρας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την επομένη Παρασκευή αρχίζει, αν τελικά πραγματοποιηθεί, το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη αυτού του Συνεδρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συνεργάστηκε για το Συνέδριο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με τη Γραμματέα της Νεολαίας. Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός θα είναι παρών και θα μιλήσει κατά την έναρξη του Συνεδρίου.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπεύει ο Πρωθυπουργός τις προσεχείς ημέρες να δώσει συνέντευξη προς τα ΜΜΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός.

ΚΙΑΟΣ: Ειδοποίησε την Κυβέρνηση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του το Πεντάγωνο ενδεχομένως, η αμερικανική Κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη Σούδα ή να τεθεί σε κάποια κατάστασης επιφυλακής ή ετοιμότητας κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε οποιαδήποτε ειδοποίηση. Δεν έχουμε λάβει οποιοδήποτε μήνυμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τα όσα σας είχα πει, όταν συζητήσαμε για πρώτη φορά το θέμα, πριν λίγες ημέρες. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως.

ΚΑΚΑΒΑΣ: Υπάρχει έγγραφο από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ, όπως έγραφε χθες η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", που ενημερώνει το ΝΑΤΟ για τη δράση Τούρκων δολιοφθορέων στην Ελλάδα; Με non paper, έγραψε η εφημερίδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αληθές το δημοσίευμα. Εχουμε καταθέσει στο ΝΑΤΟ, μέσω του κ. Σαβαϊδη, έγγραφο το οποίο ανατρέπει τις αιτιάσεις της Τουρκίας. Αντιθέτως, παραθέτει στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια στάση που υπονομεύει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Monday, 9 February 1998 - 14:09:43 UTC