Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας. Ελπίζω ότι σήμερα θα βοηθήσετε και εσείς, ώστε να είμαστε πολύ πιο σύντομοι από χθες.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

* Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα, στις 7.30 μ.μ. περίπου, αφού ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Τσεχία με τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Χάβελ.

* Αύριο, όπως σας έχω ήδη πει, είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη εργασίας του Ούγγρου Πρωθυπουργού κ. Χορν, στην Αθήνα, ο οποίος φτάνει στις 10.20 το πρωί, στον Ανατολικό Αερολιμένα. Θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στις 11 π.μ. Οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα ξεκινήσουν στις 11.30 π.μ. Στις 12.40 μ.μ. θα γίνει η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών με τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στις 13.00 μ.μ. ο κ. Χορν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 14.00 μ.μ. ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του Ούγγρου Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

* Αύριο το απόγευμα, ο κ. Σημίτης θα απαντήσει στη Βουλή, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", σε ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ για το θέμα της προσαρμογής, της ισοτιμίας της δραχμής και της ένταξής της στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

* Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα "Πολιτική για την Ολυμπιακή Αεροπορία".

Αυτά έχω στο πρόγραμμα, έως τώρα.

Να κάνω και ένα εισαγωγικό σχόλιο: Θα ήθελα να επισημάνω ότι συνεχίζονται οι θετικές αντιδράσεις στις αγορές που σημειώθηκαν, χθες, πρώτη ημέρα μετά τον ορισμό της νέας ισοτιμίας της δραχμής. Λίγο πριν έρθω στην αίθουσα, η σημερινή άνοδος στο Χρηματιστήριο, κυμαινόταν στο 5,56%. Συνεχίζεται εισροή σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και η δραχμή παραμένει ανατιμημένη, σε σχέση με την καινούργια κεντρική ισοτιμία, ενώ ταυτόχρονα είναι ορατές οι τάσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Σημειώνω, εδώ, την αναφορά που έχει κάνει ήδη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ότι στη πρώτη περίοδο, η πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων αναμένεται να είναι σχετικά συντηρητική. Και αυτό για λόγους πολιτικής, τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε και εδώ ή να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αν το θέλετε.

Αρα, επαναλαμβάνω -και με βάση αυτά τα δεδομένα- αυτό που η Κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη πει. Υπάρχουν οι επιπτώσεις από τις αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε συναλλασσόμενος, πρέπει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, με σωστές πληροφορίες και εκτιμήσεις, να κάνει τις επιλογές του. Γιατί πιστεύουμε ότι εάν δεν υπάρξουν κινήσεις νευρικότητας, προσπάθειες άμεσης αποκατάστασης αυτού που ο καθένας φοβάται ότι χάνει ή αυτού που στην πραγματικότητα μπορεί κάποιος να χάνει, οι αγορές θα κινηθούν θετικά, η πορεία όλη θα είναι θετική προς όφελος του συνόλου της οικονομίας και του συνόλου των Ελλήνων πολιτών. Είδατε, άλλωστε, τα πρώτα δείγματα. Η αύξηση στις τιμές των πετρελαίων, της βενζίνης, ήταν πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις που είχαν προαναγγελθεί. Κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά ποσοστά και έτσι συμβαίνει και σε άλλους τομείς, ούτως ώστε καθώς περνούν οι ημέρες και προσδιορίζονται ακριβώς οι επιπτώσεις των αποφάσεων και των κινήσεων που έγιναν, θα μπορεί κανείς να πάρει τις σωστές αποφάσεις και για τον ίδιο και κατ' επέκταση για την οικονομία συνολικά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, η Κυβέρνηση στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών διεκδίκησε δέσμευση από πλευράς Κοινότητας για τους όρους ένταξης της δραχμής στο ενιαίο νόμισμα το 2001;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή είναι λίγο "ελαστική" η απάντησή σας, θέλετε να βεβαιωθείτε και να επανέλθετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απαντώ, λοιπόν: Οχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το "δεν νομίζω" που είπα στην αρχή, κα Πουλίδου, το είπα κρατώντας την εξής μικρή επιφύλαξη για λόγους γενικότερης ασφάλειας. Χρησιμοποίησα το ρήμα "νομίζω" με βάση τη γενική αρχή που λέει ότι όταν πηγαίνεις σε μία διαπραγμάτευση, σε κάποια φάση της είναι δυνατό να κινείσαι και με θέματα που είναι απλά, διαπραγματευτικά σου σημεία. Αρα, εξετάζοντας το ποιοι ήταν οι στόχοι της ελληνικής Κυβέρνησης, όταν έθεσε το θέμα, σας λέω ότι βγήκαμε από αυτή τη διαδικασία με αυτούς τους στόχους να έχουν επιτευχθεί. Σας εξηγώ, γιατί χρησιμοποίησα το "νομίζω". Δεν μπορώ να αποκλείσω, δηλαδή, θεωρητικά, σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης να ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Αν το πω αυτό, θα μου γράψετε αύριο "δεν απέκλεισε ότι...άρα..."...

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω αν μέχρι τώρα, με τα δεδομένα που έχετε στη διάθεσή σας ως Κυβέρνηση, είστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που έφερε η προσαρμογή, όπως τη λέτε, η υποτίμηση κατ' εμέ, του περασμένου Σαββάτου.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό ήταν το όλο κλίμα του αρχικού μου σχολίου. Θεωρούμε ότι έγινε μία μεγάλη, σημαντική κίνηση, όπως αυτή της ένταξης της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Η κίνηση αυτή είχε τις επιπτώσεις της με την προσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής. Οι αγορές αντιδρούν θετικά. Οι αγορές αντιδρούν με εμπιστοσύνη. Τα σχόλια από το εξωτερικό, όλων -θα έλεγα- των αναλυτών, των περισσότερων αναλυτών και των Διεθνών Οργανισμών είναι θετικά σχόλια που εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Και εμείς πιστεύουμε ότι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες θα υπάρχει κάθε λόγος, ώστε η εμπιστοσύνη αυτή προς την ελληνική Οικονομία να εκφράζεται και από το σύνολο του ελληνικού λαού που θα βλέπει ορατά αποτελέσματα στην πορεία των επόμενων χρόνων.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω, ποια εχέγγυα υπάρχουν, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπαντωνίου την Κυριακή και τα οποία συνοδεύουν την προσαρμογή, όπως λέτε εσείς, θα εφαρμοστούν στο ακέραιο; Δεδομένου ότι έχει περάσει ενάμιση χρόνος μιας οικονομικής πολιτικής και οι ανοχές, σαφώς, του κόσμου έχουν μειωθεί. Αυτό το παραδεχθήκατε κι εσείς σαν Κυβέρνηση. Με ποια εχέγγυα, λοιπόν, τώρα, θα εφαρμοστούν αυτά;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα μπορούσα να σας παραπέμψω σε μία χθεσινή μου απάντηση, όπου έχω απαντήσει νομίζω, σχεδόν ακριβώς στην ίδια ερώτηση...

ΜΙΧΑΗΛ: Γι' αυτό σας την επαναφέρω την ερώτηση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: ... αλλά επειδή την επαναφέρετε, θα υποστείτε και μία επαναφορά της απάντησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν βλάπτει.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είπα, λοιπόν και χθες, ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν, δεν είναι νέα μέτρα. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:


-Πρώτον, ότι είναι πολιτική της Κυβέρνησης που έχει διαμορφωθεί, έχει σχεδιαστεί και έχει εξαγγελθεί, αλλά και έχουν προχωρήσει βήματα της υλοποίησής της. Και έχουμε και εμπειρίες, θετικές ή αρνητικές, από την προσπάθεια εφαρμογής μέρους αυτής της πολιτικής.

Δεν ξεκινούμε, λοιπόν, από ένα καινούργιο σημείο. Η αφετηρία δεν είναι στο σημείο μηδέν.


-Δεύτερον, η απόφαση είναι να κινηθούμε για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Πράγματα που είχαν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια, προσδιορίζουμε ότι θα γίνουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα 18 μηνών. Βεβαίως, γνωρίζουμε και τις δυσκολίες, είτε αυτές αφορούν το μηχανισμό του Δημοσίου, είτε ό,τι άλλο έχουμε βρει, μέχρι τώρα, μπροστά μας. Η απόφαση όμως της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς. Και το ότι εγώ σας ανακοινώνω σήμερα ότι θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, μεθαύριο, Πέμπτη (19.3.98), με θέμα "την πολιτική για την Ολυμπιακή Αεροπορία", νομίζω ότι σηματοδοτεί κάτι.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η υποτίμηση της δραχμής θα έχει επίπτωση στο πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού της χώρας, αν θα υπάρξει αναθεώρηση, αν θα υπάρξουν περικοπές.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το έχω εξετάσει συγκεκριμένα. Μπορώ γενικά να πω, ότι όταν αντιμετωπίζεις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, πρέπει να επαναδιατυπώνεις, να φέρνεις στα επίκαιρα δεδομένα, το σχεδιασμό σου. Δεν έχω, όμως, αυτή τη στιγμή μια απάντηση. Μπορώ να δώσω τη γενική απάντηση, ότι το πρόγραμμα των αμυντικών δαπανών της χώρας αφορά την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, στις οποίες -δυστυχώς- είμαστε υποχρεωμένοι να υποτασσόμεθα. Εφόσον οι ανάγκες αυτές έχουν προσδιοριστεί και έχουν συζητηθεί επανειλημμένα, θα καλυφθούν.

ΚΙΑΟΣ: Θα δώσει η Κυβέρνηση στη δημοσιότητα το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν, το Σάββατο, οι "15";

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχει δοθεί στη δημοσιότητα αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, η ανακοίνωση που εξέδωσαν...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να ρωτήσω. Δεν το έχω υπόψη μου, κ. Κιάο. Είχα καλύψει τη δική μου ανάγκη ενημέρωσης με το κείμενο που είχα στην αγγλική από τη Νομισματική Επιτροπή. Να ρωτήσω εάν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο αναλυτικότερο και να σας πω. Δεν είναι σίγουρο, όμως, ότι υπάρχει.

ΚΙΑΟΣ: Και επίσης, αν γνωρίζετε ότι μέσα σε ένα τέτοιο κείμενο, όπως θέλετε πάρτε το, υπάρχουν κάποιοι όροι που έχουν σχέση με το έλλειμμα, με κάποιες συστάσεις για μισθούς κλπ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν όροι σε όλη αυτή τη διαδικασία. Τα όσα αφορούν το έλλειμμα, είναι στις γενικές προϋποθέσεις στην πορεία μας προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Η διαδικασία αυτή που ακολουθήθηκε, δεν είναι διαδικασία όπου τίθενται όροι. Είναι διαδικασία, κατά την οποία η ελληνική Κυβέρνηση παρουσιάζει τις αποφάσεις της και πείθει ή δεν πείθει για να γίνει αποδεκτή η ένταξη της δραχμής στο Σύστημα. Η ελληνική Κυβέρνηση, λοιπόν, παρουσίασε τις αποφάσεις της και το χρονοδιάγραμμά της και έπεισε με βάση τα γενικότερα στοιχεία της ελληνικής Οικονομίας ότι μπορούσε να γίνει αποδεκτή στο Σύστημα, να μπει μέσα σ' αυτό "το σύστημα προστασίας" -θα το ονόμαζα έτσι- σύστημα κοινής κίνησης των νομισμάτων, παρά το ότι πράγματι, όπως σας είπα και χθες, ο δείκτης του πληθωρισμού, για παράδειγμα, δεν ήταν στο 3% ή κάτω από το 3%, που είναι το σύνηθες σημείο για να γίνει αποδεκτή μία χώρα σ' αυτό το σύστημα, ένα νόμισμα σ' αυτό το σύστημα.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε την παρουσίασε η ελληνική πλευρά και δεν έγιναν...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτά που ανακοινώθηκαν, λέω.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή τόσες ώρες μέσα που συζητούσαν, δεν είχαν απόψεις επί του θέματος οι άλλοι ομοτράπεζοι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υποθετικά μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα συζήτησης. Μπορεί να υπήρχαν αντιρρήσεις ή διαφορές απόψεων ανάμεσα σε χώρες του βορρά και χώρες του νότου για το ύψος της υποτίμησης. Αν κάποιες χώρες θεωρούν, ας πούμε, ότι είμαστε ανταγωνιστές στον τομέα του Τουρισμού, μπορεί να έχουν ένα πρόβλημα όσο η ισοτιμία διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Καταλάβατε; Δικαιολογείται μια συζήτηση, πέραν του ότι δεν ήταν η δραχμή το μόνο θέμα της συνεδρίασης.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, μα και πέρα από αυτό το παράδειγμα που φέρετε στη συζήτηση και παρουσιάζοντας τις προτάσεις της η ελληνική πλευρά, ο άλλος που παίρνει το λόγο και ομιλεί (ο ομοτράπεζος) έχει απόψεις ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υποθέτω ότι όλοι έχουν απόψεις.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό θέλω να πω. Αρα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, αυτή η διαδικασία ανταλλαγής απόψεων στη Νομισματική Επιτροπή με τη θετική απάντηση στην αίτηση της Ελλάδας για ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Δεν ήμουν παρών και δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο. Θα δω εάν υπάρχουν ειδικότερες πληροφορίες που ενδιαφέρουν και θα σας ενημερώσω αν χρειαστεί πιο αναλυτικά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αποκλείετε το ενδεχόμενο να προκύψει και πάλι ανάγκη για νέα υποτίμηση της δραχμής;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά. Και έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά, όχι μόνο γιατί το δήλωσα εδώ χθες -νομίζω με την ίδια διατύπωση ή επειδή το έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, όπως και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας- αλλά γιατί οι αντικειμενικές συνθήκες είναι τέτοιες, όπως δείχνουν και οι αγορές, που δεν μπορεί να γίνει αυτό. Να προσθέσω ότι το σύστημα μέσα στο οποίο ενταχθήκαμε, ο Μηχανισμός των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών προβλέπει θεωρητικά μία διακύμανση συν - πλην 15. Επειδή μπορεί να μην σας αρκεί η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ότι πολιτικά αυτό δεν γίνεται, διότι η διακύμανση είναι πολύ-πολύ μικρότερη και σε πολύ μικρή ζώνη, σας παρακαλώ να δείτε τις χθεσινές δηλώσεις για το θέμα αυτό του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αναφερόμενος ακριβώς σ' αυτό, δηλώνει ότι παρά το ότι θεωρητικά υπάρχει συν - πλην 15 δυνατότητα απόκλισης, στις περιπτώσεις ένταξης στο σύστημα, "στην πράξη η λειτουργία του συστήματος προβλέπει να περιορίζονται κάπως οι διακυμάνσεις γύρω από την κεντρική ισοτιμία". Αρα, δεν υπάρχει τέτοια προοπτική και κακώς τίθεται, διότι μόνο καταστροφολογικά μπορεί να λειτουργήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε για εισροή σημαντικών κεφαλαίων. Εννοείτε αυτά που έφυγαν Πέμπτη και Παρασκευή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχετε καμία ένδειξη ότι είναι τα ίδια; Θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το χρηματοπιστωτικό κέντρο που έφερε "μέσα" χθες 500 εκατ. δολάρια ήταν αυτή η Τράπεζα που έπαιξε ρόλο την Πέμπτη και την Παρασκευή στην εκροή.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ολες αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις δημοσιεύσετε, υποθέτω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δημοσιευμένες και σας ρωτώ. Ποιοι είναι αυτοί που έφεραν αυτά τα σημαντικά κεφάλαια "μέσα"; Εχουμε κατάλογο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ δεν έχω κατάλογο. Είτε από το οικονομικό ρεπορτάζ, είτε όπως σας είπα και χθες ό,τι είναι νόμιμο να δίδεται, να δίδεται και γνωστοποιούνται όλα αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι ήρθε σημαντικό κεφάλαιο εισροής. Από πού βγαίνει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τί εννοείτε "από πού βγαίνει";

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αυθαίρετο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πώς είναι αυθαίρετο, αφού υπήρξε εισαγωγή κεφαλαίων για την αγορά τίτλων;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέστε μας, ποιος έφερε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είμαι βέβαιος ότι δεν φέρατε εσείς, κύριε Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, εγώ δεν έφερα. Ούτε είχα, ούτε έχω. Αλλά λέτε ανώνυμα ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε. Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη σύνθεση σ' αυτή την αίθουσα και κάνουμε μια συγκεκριμένη δουλειά. Το πώς λειτουργεί το χρηματιστηριακό σύστημα, το Χρηματιστήριο και οι αγορές, εάν επιθυμείτε, μπορώ να ζητήσω από παράγοντες της χρηματαγοράς να έρθουν και να μας τα εξηγήσουν όλα αυτά. Τι δηλαδή μπορεί να εντοπιστεί, τι δεν μπορεί, τι υπάρχει, τι καταγράφεται, τι δεν καταγράφεται, να γίνει μία τέτοια συζήτηση. Ούτε εγώ είμαι ειδικός, ούτε εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι' αυτό λέω, πέστε μας ελληνικά...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν τα αφήνετε να τα βρει όλα αυτά ο Εισαγγελέας, στον οποίο πήγε η Νέα Δημοκρατία;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο ο Εισαγγελέας. Εγώ δεν είμαι ούτε Εισαγγελέας, ούτε τίποτα. Αλλά σας λέω. Αυτά που ήρθαν "μέσα", ποιοι τα έφεραν; Μπορούμε να ξέρουμε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας λέω: Υποθέτω ότι όλα αυτά τα θέματα τα παρακολουθούν από πάρα πολύ κοντά οι συνάδελφοι του οικονομικού ρεπορτάζ που καλύπτουν το Χρηματιστήριο, οι οποίοι μπορούν να δώσουν όλο το πλέγμα των πληροφοριών που είναι δημοσιοποιήσιμο νομίμως και πολλές άλλες -υποθέτω- που κατά καιρούς δημοσιεύονται. Δεν συζητώ, δεν θέλω να εκλάβετε την απάντησή μου ως προσπάθεια "απόκρυψης" οποιουδήποτε στοιχείου. Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες, που είναι από τη δημοσιογραφική έρευνα, από τη δημοσιοποίηση αυτών που νομίμως μπορούν να δημοσιοποιηθούν, από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ή όποιον άλλον έλεγχο, όπου όλες αυτές οι πληροφορίες συγκεντρώνονται. Αλλωστε, ζούμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μυστικά, δεν υπάρχουν απόρρητα. Να σας πω, με την ευκαιρία, τι έλεγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, όπως αυτή η ρήση έχει καταγραφεί: "Σε δύο χώρες πάνε χαμένα τα λεφτά που δίνεις για κατασκόπους: Στην Ιαπωνία, όπου δεν μιλάει κανείς και στην Ελλάδα όπου μιλάνε όλοι". Λοιπόν, δεν υπάρχουν μυστικά σ' αυτή τη χώρα, κύριε Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την υποτίμηση δεν την ήξεραν όλοι, μερικοί την ήξεραν. Ηταν μυστικό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό είναι η εξαίρεση προς επιβεβαίωση του κανόνα.

ΚΑΚΑΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με την ευκαιρία, την μηνυτήρια αναφορά της Νέας Δημοκρατίας πως την σχολιάζετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Επί της ουσίας είχα τοποθετηθεί χθες. Γνωρίζετε ότι η Ν.Δ. συνέταξε μια μηνυτήρια αναφορά για το θέμα αυτό και την κατέθεσε στον εισαγγελέα. Πιστεύω ότι η κα Ψαρούδα Μπενάκη, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ.Κεφαλογιάννης και ο κ. Καμμένος, που προτείνονται μάρτυρες, θα έχουν να προσκομίσουν σοβαρά και συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα, για να διευκολυνθεί η έρευνα αυτή η οποία έχει ενδιαφέρον και τα αποτελέσματά της θα είναι για όλους μας χρήσιμα. Ελπίζω, όμως, ότι η Ν.Δ. εκτός από το να συντάσσει μηνυτήριες αναφορές θα ασχοληθεί και με το συντάξει και καμιά πολιτική θέση, το πρόγραμμά της, κάτι άλλο εν πάση περιπτώσει, που θα συνέβαλε στο να μας πει επιτέλους ποια είναι η θέση της για τα θέματα αυτά. Διότι τίποτα δεν ακούμε όλες αυτές τις ημέρες, τίποτα δεν βλέπουμε, πέρα από μια Ν.Δ. σε διαρκή υποτίμηση, που κτυπά ενίοτε και "limit down", για να είμαι στο κλίμα των ημερών. Διότι, για παράδειγμα, δεν με ρωτάτε αλλά ....

ΚΙΑΟΣ: Ε! Θα βγει ο κ. Σπηλιωτόπουλος το βράδυ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ! Θα βγει και ο κ. Σπηλιωτόπουλος... Εχει καιρό μπροστά του να κάνει δηλώσεις, χρόνια φαντάζομαι και θα παίρνει απαντήσεις όταν χρειάζεται. Αυτό που θα σας πω δεν είναι του κ. Σπηλιωτόπουλου. Το ακραίο παράδειγμα στο οποίο θα αναφερθώ - ακούστε με, έχει ενδιαφέρον , αφορά ένα πολύ μεγάλο τομέα της Ελληνικής Οικονομίας- είναι μια χθεσινή ανακοίνωση της Γραμματείας Αγροτικού της Ν.Δ. η οποία υπογράφεται από τον Γραμματέα Αγροτικού της Ν.Δ. τον κ.Μηλιάκο, διανέμεται από τη Νέα Δημοκρατία και σήμερα αναπαράγεται σε διάφορες εφημερίδες. Κάνει έναν απίθανο υπολογισμό για το ποιές είναι οι επιπτώσεις της προσαρμογής της ισοτιμίας στον αγροτικό τομέα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αγρότες επειδή, λέει, χάνουν 466 δις δραχμές και θα έχουν οφέλη 126 δις άρα θα έχουν - υποστηρίζει η ανακοίνωση της Γραμματείας Αγροτικού της Ν.Δ. - καθαρή ζημιά 340 δις. δραχμές!!! Αν είναι δυνατόν! Εδώ πρόκειται περί απιθάνου εφευρέσεως μαθηματικών, αριθμητικής, πολιτικής, αθροίσεων και αφαιρέσεων. Οι πράξεις δηλαδή της αριθμητικής χάνουν το νόημά τους με αυτούς τους λογαριασμούς. Και σας δίνω μόνο ένα παράδειγμα: Σε 3 τρις δραχμές, λέει η ανακοίνωση ότι ανέρχονται οι καταθέσεις των αγροτών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Τρία τρισεκατομμύρια τα υπολογίζει και επ' αυτού υπολογίζει, στο σύνολο όλων αυτών των χρημάτων, 14% απώλεια. Και υπολογίζει 420 δισεκατομμύρια δραχμές ζημίες ως εάν υπήρχαν αυτά τα 3 τρις και να πήγαιναν σήμερα οι αγρότες να τα μετατρέψουν όλα σε μάρκα. Πήρα αφορμή για να πω αυτό το ακραίο παράδειγμα διότι όλες αυτές τις ημέρες, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης βλέπουμε και ακούμε τέτοια πράγματα. Και κάνω μια έκκληση, ιδιαίτερα στη Ν.Δ. με το ρόλο της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, να επιδείξει λίγη περισσότερη σοβαρότητα εάν μπορεί, να τοποθετείται με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Να προβάλει βεβαίως τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις αλλά δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε τραγέλαφο όταν ο αγροτικός τομέας -και επανέρχομαι στην προηγούμενη αναφορά μου- είναι από τους τομείς που όλοι οι αναλυτές τους καταγράφουν σε αυτούς που θα έχουν όφελος. Στις 23 του μηνός, στο Συμβούλιο, θα προσδιοριστεί η νέα ισοτιμία της πράσινης δραχμής. Από αυτήν θα προκύψουν αυξημένες ενισχύσεις για τους αγρότες της τάξεως των 126 δισεκατομμυρίων. Εγώ δεν υποστηρίζω ότι αυτά τα 126 δισεκατομμύρια θα είναι καθαρό πρόσθετο όφελος. Δεν θα είναι, διότι θα υπάρξουν οι αυξήσεις που θα προκύψουν στους συντελεστές της παραγωγής, στα μέσα, στα εφόδια, που θα πρέπει να αφαιρεθούν. Είναι, όμως, σημαντικό το όφελος και δεν είναι δυνατόν με τέτοιους λογαριασμούς παλαιάς μπακαλικής να κάνουμε αυτού του είδους τον νεολαϊκισμό που είναι άνευ ορίων και που δεν έχει θέση και δεν πρέπει να έχει θέση στην πολιτική μας ζωή

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μία διευκρινιστική ερώτηση: Πότε και από ποιο κυβερνητικό στέλεχος ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την απόφαση της Κυβέρνησης να εντάξει το εθνικό νόμισμα στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και την απόφαση περί προσαρμογή της δραχμής.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γνωρίζω ότι υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού κ.Σημίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, το Σάββατο το πρωί.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αυτό σημαίνει, κύριε Εκπρόσωπε, ότι αυτό το δίμηνο των διαπραγματεύσεων, που γνώριζαν πέντε ή έξι κυβερνητικά στελέχη, κυβερνητικοί παράγοντες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν γνώριζε γι' αυτήν την απόφαση της Κυβέρνησης; Δεν είχε ενημερωθεί ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ζήτησα πληροφόρηση για να μπορέσω να σας απαντήσω πότε υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η πληροφόρηση που έχω είναι αυτή που είπα στην προηγούμενη απάντησή μου. Δεν έψαξα το προηγούμενο διάστημα και δεν μπορώ να το φωτίσω και πρωτογενώς. Αλλά η απάντησή μου είναι αυτή που σας έδωσα. Το Σάββατο υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην επόμενη σελίδα ακολουθεί συζήτηση για διαδικαστικό θέμα που τέθηκε στην αρχή της ενημέρωσης.

Γεια σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα το λόγο για ένα διαδικαστικό θέμα, παρακαλώ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Παρακαλώ, κα Καρασάββα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, να ζητήσω, παρακαλώ, η καταγραφή, η απομαγνητοφώνηση του μπρίφινγκ να είναι πιστή, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω την εντύπωση, αν αναφέρεσθε ειδικά στις δικές σας ερωτήσεις, πρέπει να είναι ...

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν αναφέρομαι μόνο στις δικές μου.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη παρατήρηση, να μου το πείτε.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Σας το λέω.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι δικές μου, προσωπικές διορθώσεις, είναι απλά διορθώσεις του προφορικού λόγου και πολύ λίγες. Και δεν επεμβαίνω στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ακόμα και αν αυτό χρειάζεται να γίνει για λόγους προστασίας κάποιου συναδέλφου, που μπορεί να μην έχει κάνει μία καλή διατύπωση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Παρακαλώ, να καταγραφεί αυτό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, κα Καρασάββα, να το επισημάνετε. Διότι καμιά φορά η απομαγνητοφώνηση ξεκινά από την Υπηρεσία από τους συναδέλφους που απομαγνητοφωνούν το μπρίφινγκ, έρχεται επάνω σε μένα και προσπαθώ, τουλάχιστον, να είναι απολύτως πιστή. Εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ...

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μα, δεν είναι, κύριε Αθανασάκη, η πρώτη φορά που γίνεται αυτό ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ. Να σας απαντήσω. Εάν υπάρχει κάτι όπου έχει γίνει λάθος και δεν αποδόθηκε κάτι σωστά παρακαλώ να μου το επισημάνετε συγκεκριμένα και να διορθώσουμε το σχετικό κείμενο που μένει στο αρχείο μας και που είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Tuesday, 17 March 1998 - 16:55:14 UTC