Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27.4.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να σας πω λίγα λόγια για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

* Σήμερα, συνεδριάζει η Βουλή, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θα γίνει ένα πολιτικό μνημόσυνο.

* Αύριο, θα γίνει η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης.

* Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή.

* Την Πέμπτη, στις 10 π.μ., έχουμε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής. Σημειώνω ότι η πολιτική ενημέρωση θα γίνει κανονικά, στη 1 το μεσημέρι. Η συνεδρίαση των δύο αυτών οργάνων, δεν συνιστά κάποιο άλλο όργανο, δεν έχει δηλαδή τυπικό, θεσμικό χαρακτήρα. Γι' αυτό η συνάντησή μας εδώ θα γίνει κανονικά, την προβλεπόμενη ώρα.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα συνεδριάσει, όπως είχε προγραμματιστεί, το Εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, για τα θέματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Στη συνεδρίαση αυτή θα είναι παρών και ο κ. Παπαντωνίου για να ενημερώσει το καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος.

* Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας, θα μεταβεί στις Βρυξέλες, προκειμένου να λάβει μέρος στις διαδικασίες για την ΟΝΕ.

Αυτό είναι σε πολύ γενικές γραμμές το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις προσεχείς ημέρες.

ΚΙΑΟΣ: Αναφερθήκατε στην αρχή, στη συζήτηση στη Βουλή για την απότιση φόρου τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, για το πολιτικό μνημόσυνο ...

ΚΙΑΟΣ: Η Κυβέρνηση πότε ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει ανάλογο πολιτικό μνημόσυνο και για τον Ανδρέα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα γίνει ανάλογη εκδήλωση στη Βουλή στις 23 Ιουνίου, που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Η δυνατότητα μιας ανάλογης εκδήλωσης στις 23 Ιουνίου του 1997 δεν ήταν δυνατή, διότι δεν συνεδρίαζε η ολομέλεια της Βουλής. Γνωρίζετε, όμως, ότι πέρυσι με τη συμπλήρωση ενός χρόνου, το ΠΑΣΟΚ οργάνωσε μια σχετική εκδήλωση, στο Μέγαρο Μουσικής, με ομιλητή, μεταξύ των άλλων, τον ίδιο τον Πρόεδρο του Κινήματος και Πρωθυπουργό, για να τιμηθεί η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Εγινε αυτή η εκδήλωση πέρυσι και βεβαίως, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, αποφασίστηκε, αφού θα είναι ανοιχτή η Βουλή και θα συνεδριάζει η ολομέλεια, εκείνη την περίοδο, λόγω των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε στις 23 Ιουνίου -που συμπληρώνονται τα δύο χρόνια- να γίνει μια ανάλογη εκδήλωση προς τιμήν της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής.

ΚΙΑΟΣ: Σας ρώτησα πότε ακριβώς ζητήσατε την εκδήλωση αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν απόφαση της Κυβέρνησης από τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι η Βουλή θα συνεδριάσει εκείνη την ημέρα, ότι η ολομέλεια της Βουλής θα λειτουργεί. Τότε αποφασίσαμε, εφόσον συμπληρώνονται δύο χρόνια, να αποδοθεί αυτή η τιμή.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή την εκδήλωση στις 23 Ιουνίου, η Κυβέρνηση τη ζήτησε; Γιατί εγώ διάβασα ότι τη ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρξε συνεννόηση της Κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Βουλής και ο Πρόεδρος της Βουλής την ανακοίνωσε.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι διαδικαστικό: Το πρόγραμμα του διημέρου, στις 2 και 3/5 έχει τροποποιηθεί ή είναι αυτό που γνωρίζουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόγραμμα, σε αδρές γραμμές, είναι αυτό το οποίο γνωρίζετε. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας την Παρασκευή, το απόγευμα. Το πρωί συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο και γνωμοδοτεί και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ή αργά το μεσημέρι, όπως σας είπα και άλλη φορά, θα συνέλθουν οι ηγέτες των χωρών. Γύρω στις 5.30-6 μ.μ., αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, οπότε ο Πρωθυπουργός, θα σας παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με ένα δημοσίευμα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για αντιστασιακές δραστηριότητες του Πρωθυπουργού τον καιρό της δικτατορίας, οι φάκελοι έχουν καεί ή όχι; Οι φάκελοι των πολιτικών κρατουμένων στην Ασφάλεια, στην ΚΥΠ, σε όλες αυτές τις γνωστές και μη εξαιρετέες υπηρεσίες, στρατό, Χωροφυλακή κ.λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό έχει ψηφιστεί νόμος. Γνωρίζετε ποια ήταν η θέση του Κινήματός μας εκείνη την περίοδο. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες επί του θέματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να έχετε λεπτομερή στοιχεία.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ ρωτώ την Κυβέρνηση ...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι έχει ψηφιστεί ένας νόμος, ο οποίος ισχύει. Δεν έχει αλλάξει ο νόμος. Κάθε νόμος ο οποίος είναι σε ισχύ, εφαρμόζεται. Αυτή είναι η απάντησή μου.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή το θέμα δεν είναι αν εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος, αλλά αν όντως διατηρούνται ακόμη φάκελοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί και ισχύει. Δεν έχει αλλάξει ο νόμος. Οποια άλλη λεπτομέρεια θέλετε επί του θέματος, παρακαλώ να απευθυνθείτε αρμοδίως.

ΚΙΑΟΣ: Στον κ. Ρωμαίο δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι.

ΚΙΑΟΣ: Και για την ΚΥΠ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τόσο εύκολο για σας, κ. Κιάο, να αναζητήσετε τα στοιχεία. Γνωρίζω ότι ισχύει ένας νόμος. Να μείνουμε σ' αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Η ίδια η Κυβέρνηση τι κάνει; Δεν σκέφτεται ότι μπορεί να μην εφαρμόζεται ο νόμος, ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη φάκελοι, ότι μπορεί, μπορεί ...

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό ακριβώς, επί όλων αυτών των θεμάτων που αφορούν διάφορα Υπουργεία, παρακαλώ εάν θέλετε λεπτομέρειες, να απευθύνεστε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση που είχε διατυπώσει τότε το ΠΑΣΟΚ, ενόψει αυτής της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η συγκυβέρνηση. Παρακαλώ λοιπόν, να απευθυνθείτε αρμοδίως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης υποτίμησης, μήπως η Κυβέρνηση πρόκειται να προβεί, την άλλη εβδομάδα, σε δεύτερη υποτίμηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ίδια η αγορά και οι δυνάμεις οι οποίες είναι -αυτό το δέχεστε όλοι- έξω από τον έλεγχο οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης και της Κυβέρνησης, έχουν διατηρήσει τη δραχμή σε ένα επίπεδο, το οποίο είναι πολύ καλύτερο για την αξία του νομίσματος από αυτό το οποίο αποφασίσαμε, προκειμένου να ενταχθούμε στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, οδηγούμενοι σε προσαρμογή της ισοτιμίας του νομίσματός μας κατά 14%. Αυτό είναι ένα δείγμα της καλής, της θετικής εξέλιξης που υπάρχει μετά την απόφαση αυτή. Θέμα οποιασδήποτε αλλαγής δεν υφίσταται, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχουν οι πιέσεις, οι οποίες, πρέπει να πούμε, εκείνη την περίοδο είχαν εκδηλωθεί. Η ίδια η αγορά έχει αναγνωρίσει ότι η δραχμή βρίσκεται σήμερα σε ένα επίπεδο, το οποίο ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία της. Και επειδή όλα -όπως και εσείς σωστά είπατε- πάνε ικανοποιητικά, πάνε καλά, η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι προφανές ότι η απάντησή σας δεν μπορούσε να ήταν άλλη. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε ή δεν πιστεύετε εμείς οφείλουμε να το καταγράψουμε. Θέλω να σας ρωτήσω, όμως, στο σκέλος που είπατε ότι δεν υφίσταται πιέσεις από χθες το βράδυ μεταδίδεται και σήμερα το πρωί, πιστεύω το έχετε ακούσει κι εσείς, οι πιέσεις που δέχεται η δραχμή είναι πάρα πολύ έντονες. Γίνεται εκροή συναλλάγματος πάρα πολύ σημαντική. Εσείς εκτιμάτε ότι όλα αυτά είναι παροδικά φαινόμενα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκτιμώ ότι η προσαρμογή του νομίσματός μας στην ισοτιμία πήγε πολύ καλά. Η ίδια η αγορά δεν έχει δεχθεί αυτή την προσαρμογή την οποία τότε αποφασίσαμε, θεωρώντας πως η δραχμή είναι πιο ισχυρή. Αυτό λένε τα δεδομένα της αγοράς. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα περιθώρια εκείνα εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί η δραχμή χωρίς να χρειάζεται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Επαναλαμβάνω ότι δεν μας έχει απασχολήσει, γιατί δεν έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε κάποιο ανάλογο θέμα σαν εκείνο που είχε σχέση με την ένταξή μας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, θέμα δηλαδή αλλαγής στην ισοτιμία του νομίσματός μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν λέτε ότι υπάρχουν περιθώρια στα οποία μπορεί να κινηθεί η δραχμή, μήπως εννοείτε διολίσθηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση. Αποφασίσαμε να αναπροσαρμόσουμε την ισοτιμία του νομίσματός μας, ενόψει του στόχου να ενταχθούμε στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Το λόγο τον έχει η αγορά και η αγορά με τις εξελίξεις έχει δικαιώσει εκείνη την επιλογή. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αγορά έδειξε πως η δραχμή είναι πιο ισχυρή από τη θέση στην οποία ο Μηχανισμός αυτός, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την ένταξη στις συναλλαγματικές ισοτιμίες της δραχμής, αποφάσισε τότε. Και γνωρίζετε πολύ καλά πως σήμερα η δραχμή βρίσκεται, σε σχέση με την αρχική θέση της, υποτιμημένη κατά 10% - 11%. Οχι κατά 14% που είχε αποφασιστεί. Αυτό κάτι δείχνει. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας ανακοινώσατε το πρόγραμμα ότι την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα γίνει η κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ θα γίνει το Εκτελεστικό Γραφείο, με θέματα όλες τις πολιτικές εξελίξεις, Σύνοδος Κορυφής κ.τ.λ. Γιατί άλλαξε ημερομηνία; Ηταν να γίνει αύριο. Μήπως επειδή μεσολαβεί μετά ένα τριήμερο αργίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Μιχαήλ. Μην είστε τόσο ευφάνταστος. Η δημιουργική φαντασία είναι πάντα χρήσιμη. Αλλά γιατί πρέπει πάντα να αναζητείτε κάποιον τόσο σημαντικό λόγο ή κάποια σκοπιμότητα. Πρέπει να σας πω ότι η κοινή αυτή συνεδρίαση προβλεπόταν να γίνει την προηγούμενη Παρασκευή. Δεν έγινε για τον λόγο που γνωρίζετε. Ορίστηκε ως νέα ημέρα συνεδρίασης η Τρίτη. Αμέσως μετά, όμως, αποφασίστηκε να μη γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική τη Δευτέρα, επειδή θα γίνει το πολιτικό μνημόσυνο, και η συνεδρίαση αυτή, η προ ημερησίας διάταξης, θα γίνει τη Τρίτη. Αρα, αυτομάτως, αποφασίσαμε τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας να τη μετατοπίσουμε χρονικά και να την πάμε, αφού ούτως ή άλλως δεν γινόταν, την Τετάρτη, γιατί έχουμε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την Πέμπτη. Είναι όλα πολύ απλά.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το Σάββατο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σας είπε κάποια πράγματα μιλώντας σε κομματικά στελέχη, τα γνωρίζετε, αφού γνωρίζετε και τις ερμηνείες που εδόθησαν. Θέλω να σας ρωτήσω, πρώτον, ποιούς εννοεί, αν η Κυβέρνηση γνωρίζει, ο κ. Σκανδαλίδης με αυτά που είπε, ποιοί για παράδειγμα είναι αυτοί που επιδιώκουν πρόωρες εκλογές και δεύτερον, αν ο Πρωθυπουργός γνωρίζει αυτές τις επισημάνσεις και αν συμφωνεί μ' αυτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τα θέματα που αφορούν τις κομματικές λειτουργίες, θα μου επιτρέψετε να μην κάνω και εγώ σχόλιο. Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε, υπερθεματίζοντας κιόλας, στην αναγκαιότητα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, στην αξία την οποία έχει η προσπάθειά μας και ανέλυσε τα βήματα που πρέπει να κάνει η Οργάνωση, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους, τον κύριο στόχο μας για μια σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα. Επισήμανε αστοχίες και παραλείψεις οι οποίες υπάρχουν και δυσκολεύουν την προσπάθειά μας και βεβαίως ανέδειξε την αξία που έχουν οι συλλογικές, θεσμικές λειτουργίες που έχουν καταξιωθεί ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο. Ολα τα θέματα που αφορούν την πολιτική συγκυρία, ο κ. Σκανδαλίδης τα ανέπτυξε σύμφωνα με τις θέσεις της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε τέτοιας αλλαγής, γιατί πολλές φημολογίες υπάρχουν την τελευταία περίοδο. Γι' αυτό ακριβώς θα πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί, για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες σταθερότητας, πολιτικής και οικονομικής. Αυτό είναι απαραίτητο και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σ' αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Σκανδαλίδης με την υπεύθυνη θέση που έχει, είπε για διάφορα θέματα τις θέσεις του ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν έχω κανένα λόγο να τις σχολιάσω. Ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των κομματικών διαδικασιών συνεργάζεται με τον κ. Σκανδαλίδη και ως Πρωθυπουργός ακολουθεί μια κυβερνητική πολιτική, την οποία τη στηρίζουμε όλοι και κυρίως η ομάδα των στελεχών, που απαρτίζει τα ηγετικά κομματικά όργανα. Και βεβαίως και ο κ. Σκανδαλίδης. Αυτό είναι σαφές.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αυτά τα στελέχη, όμως, είναι Υπουργοί της Κυβερνήσεως. Εχουν να κάνουν, δηλαδή, με αυτό που θεωρούν όντως κυβερνητική πολιτική. Εγώ σας ρώτησα αν ο Πρωθυπουργός συμφωνεί με τις διαπιστώσεις του τύπου ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συρρίκνωση, να σημειώσω ότι έτσι το είπε και διάφορες άλλες διατυπώσεις τις οποίες γνωρίζετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Είπα ότι όλα αυτά τα θέματα τα συζητούν συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο των κομματικών διαδικασιών. Επισημαίνω, όμως, με αφορμή την ερώτησή σας ότι ο κ. Σκανδαλίδης δεν είπε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης. Είπε ότι η εικόνα που υπάρχει δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει μία συρρίκνωση. Αλλά, ο αγώνας τον οποίο κάνουμε όλοι, με πρώτον τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, είναι ο αγώνας να επιβεβαιώσουμε την πολιτική μας που θεωρούμε ότι είναι η ορθή πολιτική. Αυτό το λένε όλοι. Και ο κ. Σκανδαλίδης με λεπτομέρειες το ανέπτυξε στην ομιλία του. Ετσι και πάλι, την ώρα της κρίσης το 2000, θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και την ψήφο του.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τα περί βραχονησίδων, τα περί προσπάθειας εποικισμού των βραχονησίδων στο Αιγαίο. Υπάρχει σχετικό δημοσίευμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω το δημοσίευμα. Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τη λύπη μου, γιατί ένα έγκυρο έντυπο όπως είναι το συγκεκριμένο περιοδικό, φιλοδοξεί φαντάζομαι, να είναι αντικειμενικό και πάντοτε να αναφέρει την αλήθεια. Εγώ, ουδέποτε έκανα δηλώσεις τις οποίες χρεώνει σε μένα και μάλιστα τις παραθέτει εντός εισαγωγικών. Εγώ, ποτέ δεν είπα ότι "με ένα σμπάρο, πετυχαίνουμε δύο τριγώνια". Δεν το είπα ποτέ. Γνωρίζετε ...

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Είστε σίγουρος...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έρθω και σ' αυτό κα Καρασάββα. Θα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε. Γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο ακολουθείται στο πλαίσιο της Ε.Ε, λόγω του οικολογικού ενδιαφέροντος που υπάρχει σε ορισμένα νησιά. Διότι δεν είναι μόνο οι βραχονησίδες, είναι και νησιά τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τη συνοριακή γραμμή, όπως είναι η νησίδα Παχιά της Ανάφης, είναι νησιά τα οποία κατοικούνται, αναπτύσσεται σ' αυτά δραστηριότητα, όπως είναι η Ψέριμος, αλλά δίνεται μία εντύπωση από αυτό το δημοσίευμα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Πολύ περισσότερο, λυπούμαι να πω, ότι η κα Παπαζώη, η οποία ως Υφυπουργός Περιβάλλοντος παλιότερα και Υπουργός Αιγαίου τώρα, μίλησε με τους συντάκτες, γιατί ζήτησαν να τη δουν και τους ανέφερε τις απόψεις της Κυβέρνησής μας και την πρωτοβουλία που η ίδια, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, έχει αναπτύξει, είναι παραπονούμενη γιατί δεν αναφέρεται τίποτα από τα πολλά και χρήσιμα τα οποία είπε. Γνωρίζετε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη με χρηματοδότηση και της Ε.Ε. Δεν έχει κανένα άλλο στόχο, παρά μόνο να διασφαλιστεί η πανίδα και η χλωρίδα, ιδιαιτέρως στα πτηνά που υπάρχουν σε ορισμένα νησιά. Και βεβαίως για το λόγο ότι τα νησιά αυτά έχουν γίνει πλέον επισκέψιμα από ιδιώτες. Πρέπει να διασφαλίσουμε αυτό τον οικολογικό πλούτο που διαθέτουν και στο πλαίσιο μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης να δώσουμε τη δυνατότητα με τη δημιουργία υποδομής και επισκέψιμα να είναι, χωρίς να προκαλούνται βλάβες όμως και ανισορροπίες του οικολογικού περιβάλλοντος. Παρακαλώ κα Καρασάββα, θέλετε μήπως το λόγο; Τον είχατε ζητήσει.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Οχι, όχι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακούγονται κάποιες πληροφορίες ότι...

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Να τον πάρω, πάλι το λόγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεχίστε κ. Γαργαλάκο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακούγονται κάποιες πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει συγκεκριμένο Μητροπολίτη για τη θέση του Αρχιεπισκόπου. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Βλέπω σήμερα ότι είναι ένα θέμα το οποίο παίζει πολύ στις εφημερίδες. Βλέπω ότι όπου υπάρχει εκλογική διαδικασία, προκαλείται αυτόματα μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει να πω ότι η εκλογή του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Εκκλησίας. Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει υπέρ κάποιου υποψήφιου. Η Κυβέρνηση δεν έχει οποιασδήποτε μορφής ανάμειξη στο θέμα αυτό. Είναι μία ξεχωριστή διαδικασία κατά την οποία οι Ιεράρχες θα αναδείξουν τον Προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας. Είναι δική τους υπόθεση, δική τους αποκλειστική ευθύνη να επιλέξουν τον κατά την κρίση τους αξιότερο. Η Πολιτεία, η Κυβέρνηση ιδιαιτέρως, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα και στο μέλλον, θα επιδιώξει και θα επιτύχει να έχει άριστη συνεργασία με τον Προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας, με τους Ιεράρχες, με την Ελληνική Εκκλησία και τα Οργανά της, στο σύνολό τους.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε πού οφείλεται η ξαφνική αισιοδοξία που εκδηλώθηκε και ιδιαίτερα του κ. Κληρίδη για το Κυπριακό, μετά την επίσκεψη του κ. Μίλερ στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κληρίδης δεν έδειξε ότι είναι ξαφνικά υπεραισιόδοξος. Απλά είπε ότι είναι λιγότερο απαισιόδοξος μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Μίλερ, επειδή, νομίζω, αντελήφθη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνει η Κυπριακή Κυβέρνηση από τον ξένο παράγοντα, ιδιαιτέρως από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, στην κατεύθυνση να επαναρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες. Και αν πραγματικά η μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση που τηρεί ο Ντεντκάς μεταβληθεί και αρχίσουν οι διακοινοτικές συνομιλίες, αυτό είναι μία θετική εξέλιξη, η οποία δικαιολογημένα δίνει και στον κ. Κληρίδη το δικαίωμα να είναι λιγότερο απαισιόδοξος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση πότε έχει προγραμματίσει να πουλήσει την Ολυμπιακή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, η Κυβέρνηση, με βάση το νόμο ο οποίος ψηφίστηκε, κάνει τα πάντα, προκειμένου το εγχείρημα της εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης της Ο.Α. να επιτύχει. Είμαστε σε ένα μήνα προσαρμογής. Αντιμετωπίζονται προβλήματα, όπως αυτά τα οποία έχουν προκύψει λόγω της απεργίας των χειριστών των αεροσκαφών. Πρέπει να πω ότι ο προγραμματισμός των πτήσεων που είναι γνωστός έχει γίνει από πέρσι και βασίζεται σε εκείνο τον Κανονισμό Προσωπικού ο οποίος μεταξύ των άλλων προβλέπει πολλές ώρες υπερεργασίας. Η υπερεργασία, όμως, δεν προβλέπεται με βάση τα όσα προσφάτως ψηφίσαμε. Λογικό είναι λοιπόν, να μην είναι εύκολο η Ολυμπιακή να ανταποκριθεί στα δρομολόγια εκείνου, του περσινού δηλαδή, προγραμματισμού. Γίνεται ένας νέος προγραμματισμός με βάση τις δυνατότητες της επιχείρησης. Και πρέπει να πω ότι δρομολόγια τα οποία είναι ζημιογόνα, δεν είναι απαραίτητο να εκτελούνται. Θα πρέπει να υπάρχει μια συγχώνευση των δρομολογίων, με τέτοιο τρόπο, όμως, ώστε να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό. Εκεί π.χ. που οι πτήσεις είναι επτά, αν γίνουν έξι, δεν δημιουργείται μείζον θέμα. Αλλά, βεβαίως, προκειμένου να πάμε στην εξυγίανση, όπως την έχουμε σχεδιάσει, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο της υπερεργασίας, το οποίο οικονομικά επιβάρυνε πάρα πολύ την επιχείρηση. Και επειδή τώρα δεν προβλέπεται υπερεργασία, έχουμε, μεταξύ των άλλων και γι' αυτό το λόγο, τα προβλήματα στα οποία και εσείς αναφερθήκατε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει εξυγίανση τώρα; Προχωράει η εξυγίανση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι παρά τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις, είμαστε σε μια κατεύθυνση που πιστεύουμε ότι είναι η ορθή. Ο μήνας αυτός είναι μήνας προσαρμογής. Και η Ο.Α. επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της, ώστε στο επόμενο διάστημα να επιδιώξει να αναπτύξει συνεργασίες και με άλλες εταιρείες, προκειμένου έτσι να εξασφαλίσει στο διεθνή χώρο μια καλύτερη θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, πρόκειται να μπει στρατηγικός επενδυτής, κάποιος μάνατζερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει από την αρχή ότι επιδίωξη της Ο.Α. είναι να ενταχθεί σε μια από τις στρατηγικές συμμαχίες, τις μεγάλες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η Ολυμπιακή είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία, τουλάχιστον χώρας του λεγόμενου σύγχρονου κόσμου, που είναι εκτός αυτών των μεγάλων συμμαχιών. Θα πρέπει, λοιπόν, να ενταχθεί σε ένα τέτοιο συνεργατικό σχήμα. Ομως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιώσει τη θέση της, προκειμένου να διαθέτει ανάλογη αξιοπιστία, να γίνει δεκτή σε μια τέτοια συμμαχία και να έχει μια θέση σημαντική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε και με ποιούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα το οποίο εξετάζει η Διοίκηση της Επιχείρησης. Γνωρίζετε ότι έχει την αυτονομία των επιλογών και των χειρισμών. Ο στόχος, όμως, παραμένει αυτός, όπως τον έχουμε θέσει από την αρχή, η εξυγίανση και η ανάκαμψη της Ο.Α.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ, ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα να καταργηθούν κάποια δρομολόγια και ίσως όχι προορισμοί, αλλά δρομολόγια και θα ήθελα να σας πω, αν υπάρχουν κάποια κριτήρια που να λένε ότι υπάρχουν κάποιες ζημιογόνες γραμμές και κάποιες μη ζημιογόνες γραμμές. Γιατί να σας θυμίσω, ότι το 1994 πάλι με Πρόεδρο τον κ.Τσακιρίδη καταργήθηκε μια γραμμή Αθήνας-Τόκιο ως ζημιογόνα τότε .Οι πιλότοι φωνάζουν ότι αυτή η γραμμή ήταν κερδοφόρα και αντικαταστάθηκε με άλλες, που τώρα η Κυβέρνηση λέει και η Διοίκηση ότι είναι ζημιογόνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα πάντα εξετάζονται υπό το πρίσμα των τελευταίων αποφάσεων, όπως αυτές αποτυπώνονται στο νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Ο νόμος αυτός, μεταξύ των άλλων, προβλέπει αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, έχουν επίσης αποφασισθεί διάφορες άλλες μεταβολές. Αυτές, ακριβώς, λαμβάνονται υπόψη, αποτελούν το πλαίσιο, προκειμένου και τα δρομολόγια της Ο.Α. να εκτελούνται με ένα νέο τρόπο. Να επιλέγονται οι προορισμοί με διαφορετικά κριτήρια και να εκτελούνται τα δρομολόγια, ώστε να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό, χωρίς να βλάπτεται, όμως, από οικονομική άποψη η επιχείρηση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα -δεν ξέρω αν μπορεί να τεθεί ως θέμα διαδικαστικό- αλλά θα ήθελα να καταγραφεί παρακαλώ ότι η δήλωση, όπως έγινε, κατεγράφη στο περιοδικό ΤΙΜΕ είναι όπως και αυτή που μας κάνατε εσείς , που κάνατε σε εμένα. Είναι πιστή.

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι είπα εγώ ποτέ, ότι με ένα σμπάρο πετύχαμε δυο τρυγόνια;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Να σας πω ακριβώς τι είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Είπατε και αυτό και όπως λέτε και στο δικό σας το χωριό, με μια τουφεκιά δυο...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα εγώ στην ενημέρωση τέτοιο πράγμα;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Στην ιδιωτική ενημέρωση....

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ποια ιδιωτική ενημέρωση; Είχαμε συζήτηση επί αυτού του θέματος, κα Καρασάββα εμείς;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Βεβαίως.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηρθατε στο γραφείο μου και συζητήσαμε τέτοιο θέμα ή σας συνάντησα κάπου και συζητήσαμε τέτοιο θέμα;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Να σας δώσουμε το φαξ με το τι συζητήσαμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ. Εχετε κάτι το οποίο δείχνει ότι είχαμε τέτοια συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ναι , κε Ρέππα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι ότι είπα αυτό ακριβώς, που δεν το είπα, αλλά ότι έστω συζητήσαμε γι' αυτό το θέμα, κατ' ιδίαν , οι δυο μας;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ναι, κε Ρέππα.

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι πάρα πολύ.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Και εγώ λυπούμαι.

ΡΕΠΠΑΣ: Και λυπούμαι γιατί το δημοσίευμα στο περιοδικό ΤΙΜΕ, έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων που είχαμε σε τουρκικές εφημερίδες την προηγούμενη εβδομάδα. Και λυπούμαι πάρα πολύ, γιατί επιλέγουν κάποιοι τέτοια θέματα να τα αναδεικνύουν με αυτό τον τρόπο, μια συγκεκριμένη περίοδο.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Λυπάμαι που κάνετε εσείς αυτή τη σύνδεση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα έχει γίνει και είναι ιστορικώς αποδεδειγμένη. Δεν είναι αυθαίρετο αυτό το οποίο λέω εγώ, ενώ αυτά τα οποία γράφονται είναι αυθαίρετα. Διότι δεν είπα αυτό το οποίο το περιοδικό αναφέρει, θέτοντάς το μάλιστα εντός εισαγωγικών, ως να το είπα λέξη προς λέξη.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Κύριε Ρέππα, εγώ δεν σας ρώτησα και δεν αναφέρθηκα καν σε τουρκικά δημοσιεύματα. Και ούτε με ενδιαφέρουν εμένα προσωπικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν έχω καμία αμφιβολία.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Με ενδιαφέρει προσωπικά το δημοσίευμα του οποίου είμαι η συντάκτις εγώ. Αυτά απλώς. Και να καταγραφεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ είπα τις απόψεις μου. Καταγράφηκε και η δική σας άποψη. Επαναλαμβάνω, λυπούμαι γιατί ένα περιοδικό το οποίο φιλοδοξεί να είναι έγκυρο και αντικειμενικό....

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Είναι , κύριε Ρέππα.

ΡΕΠΠΑΣ: .... αποδίδει πράγματα τα οποία δεν έχουν αντίκρυσμα αλήθειας. Και είμαι κατηγορηματικός σ' αυτό. Αναμένω από εσάς να πάρετε πρωτοβουλία για να δείξετε ότι είναι έτσι τα πράγματα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Βεβαίως.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν τυχόν εμμένει η Κυβέρνηση στο πρόγραμμα της εκπαιδευτικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει ο κ. Αρσένης ή πρόκειται να το τροποποιήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδα το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", σήμερα. Πρέπει να πω ότι, όπως συνήθως συμβαίνει, οι απαντήσεις που δίδονται έχουν σχέση με τις ερωτήσεις που τίθενται. Πραγματικά υπάρχει σ' ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μια αδυναμία να γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις αλλαγές αυτές στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει αποφασισθεί. Θα προχωρήσουμε με βάση τις αποφάσεις που έχουμε πάρει, γιατί πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες για μια σύγχρονη εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας εντείνει τις προσπάθειές του. Και θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι -και δεν εννοώ μόνο τα στελέχη του Κόμματος ή της Κυβέρνησης αλλά και τους κοινωνικούς φορείς- προκειμένου οι επιλογές αυτές, που είναι κρίσιμες, να προχωρήσουν γρήγορα, γιατί τις έχει ανάγκη ο τόπος. Αναφέρω, για παράδειγμα, το διαγωνισμό για την επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μια νέα διαδικασία που προκύπτει μετά από την κατάργηση της επετηρίδας. Υπάρχουν και στο θέμα αυτό αντιδράσεις, οι οποίες δεν είναι δικαιολογημένες. Βλέπετε, όταν προσπαθούμε να κάνουμε τομές εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων, συναντούμε αντίδραση, η οποία δεν είναι δικαιολογημένη. Και παρακαλώ, μην κολακεύετε αυτούς οι οποίοι αντιδρούν σε τέτοιου είδους αποφάσεις, οι οποίες είναι ωφέλιμες για τη χώρα.

ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΥ: Ισχύει αυτό που ακούγεται για κάποιο σχέδιο της Κυβέρνησης να μπουν διόδια σε όσους έρχονται στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αστείο και να το συζητούμε. Ούτε καν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα, γιατί απλώς δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Monday, 27 April 1998 - 15:29:52 UTC