Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει διάφορες συνεργασίες αυτή την εβδομάδα. Θα έλεγα, μένοντας σε ορισμένες από αυτές, τις εξής:

* Αυτή την ώρα έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΣΡ κ. Κασιμάτη.

* Αύριο θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς που συνθέτουν τη διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπαδήμας, ο κ. Πάχτας και ο κ. Βερελής.

* Αύριο, στις 14.30, στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ, θα δεχθεί τους υποψήφιους νομάρχες που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Το απόγευμα, στις 19.30, θα εγκαινιάσει τη λειτουργία ενός κέντρου παροχής υποκατάστατων των ναρκωτικών, στην οδό Καποδιστρίου. Είναι το δεύτερο κέντρο, που λειτουργεί στην ευρύτερη περιφέρεια της Αθήνας.

ΚΙΑΟΣ: Και τα δύο είναι στα Εξάρχεια...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Είναι το παλαιότερο στην οδό Ερεσσού. Είναι στο κέντρο της Αθήνας για να είναι εύκολη η πρόσβαση από όλους τους ενδιαφερόμενους.

* Την Πέμπτη, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός έχει την ονομαστική του εορτή. Θα δεχθεί, στο Γραφείο του, ευχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε, θα δεχθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε τι έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν δύο ταχύτητες. Το πρωί πήγαιναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το βράδυ πήγαιναν άλλοι...

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιος θέλει, πηγαίνει.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ολη ημέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάποιες ώρες, δύο ώρες το πρωί και δύο ώρες το βράδυ.

* Την Παρασκευή θα γίνει η συνεδρίαση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, το πρωί στις 9.30. Θα παραστεί ο Πρωθυπουργός και θα εκφωνήσει λόγο. Μετά, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεων, με θέματα συγκυρίας, δηλαδή οι πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζετε ότι η συζήτηση σε αυτές τις συνεδριάσεις δεν οδηγεί στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Είναι μία γενική συζήτηση για τα θέματα της συγκυρίας. Θα συζητήσουμε, βεβαίως, αν ρωτάτε γι` αυτο, τα θέματα που αφορούν την ψηφιακή/δορυφορική - συνδρομητική τηλεόραση.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Αρα, σημαίνει ότι είναι επιλογή σας την Παρασκευή, να μη ληφθεί απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι τυπικό όργανο το κοινό αυτό σώμα των δύο οργάνων, άρα δεν λαμβάνονται, με την τυπική μορφή τους, αποφάσεις της Κυβέρνησης. Συζητούνται θέματα και ορίζονται πλαίσια πολιτικής για διάφορα θέματα. Θα μας απασχολήσουν διάφορα θέματα, όπως και αυτό.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ένας αριθμός στελεχών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος μιας κρατικής Τράπεζας, ο Επίτροπος κ. Παπουτσής, ζήτησαν επανεξέταση της πολιτικής της Κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τα εργασιακά θέματα. Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειές της στην εφαρμογή της πολιτικής της;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσουμε τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, μίλησε και πάλι για την πολιτική αυτή. Είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει ο διάλογος να επιδιώκεται με όλη την κοινωνία και όχι με το μικρό εκείνο τμήμα του πληθυσμού, το οποίο εργάζεται σε ένα συγκεκριμένο τομέα και έχει, στο μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, μία συντεχνιακή αντίληψη για την αντιμετώπιση των θεμάτων του συγκεκριμένου τομέα. Οι απόψεις, οι οποίες εκτέθηκαν από άλλους συντρόφους, μέλη της Κ.Ε., είναι και αυτές γνωστές. Παίρνουν δημοσιότητα αυτές οι συνεδριάσεις. Εγώ δεν έχω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες που έχει κάνει, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει εξαγγείλει. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από το λαό, αυτή είναι και η απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής: Το πλαίσιο της Κυβερνητικής πολιτικής που έχουμε εξαγγείλει, να το εφαρμόσουμε, συνεχίζοντας αυτή την προσπάθεια, που εδώ και καιρό, έχουμε αναλάβει, να οδηγήσουμε την Ελλάδα με επιτυχία στον τελικό στόχο, για την ένταξη στην ΟΝΕ. Πράγμα, που προϋποθέτει, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, μείωση των ελλειμμάτων, πτώση των επιτοκίων, βελτίωση όλων εκείνων των δεικτών της οικονομίας που μαρτυρούν, αποκαλύπτουν μια υγιή οικονομία. Αρα, εξασφαλίζουν και προϋποθέσεις για την ευημερία του Ελληνικού Λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όμως ο κ. Παπουτσής που είναι Επίτροπος και έχει τοποθετηθεί εκεί από την Κυβέρνηση, είπε ότι τον Πρωθυπουργό δεν τον υποχρεώνει κανείς να κάνει αυτές τις αποκρατικοποιήσεις και όπως τις κάνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εντολή να ακολουθήσεις συγκεκριμένα πολιτικά μέτρα. Υπάρχει, όμως, ένα δεσμευτικό πλαίσιο, το οποίο ορίζει σε τι επίπεδο πρέπει να κινηθούν οι οικονομικοί δείκτες. Η Κυβέρνηση επέλεξε, προκειμένου να επιτύχει αυτή τη βελτίωση του επιπέδου της οικονομίας μας, να ακολουθήσει αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική. Γιατί, πιστεύουμε ότι είναι η πιο αποτελεσματική, όχι μόνο για να βελτιώσουμε τους οικονομικούς δείκτες -και, βεβαίως, μας ενδιαφέρει η στατιστική, αλλά δεν υπάρχει μόνον η στατιστική, υπάρχουν και οι άνθρωποι. Κυρίως, ακολουθούμε αυτή την πολιτική, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι μόνο μπορούμε με αξιώσεις, εντασσόμενοι αύριο στην ΟΝΕ, να είμαστε ανταγωνιστικοί, προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης, να είναι βιώσιμες οι ελληνικές επιχειρήσεις, να αυξήσουμε το εθνικό εισόδημα, άρα και το εισόδημα των πολιτών. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Ποτέ η Κυβέρνηση δεν είπε ότι υπάρχει κάποιος κοινοτικός νόμος, ο οποίος επιβάλλει να κάνεις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Υπάρχει, όμως, ένα πλαίσιο, το οποίο σε δεσμεύει. Και γνωρίζετε ότι σε άλλες χώρες, προκειμένου να επιτύχουν αυτούς τους δείκτες, έχουν ακολουθήσει μία πολιτική στον τομέα π.χ. των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον ήπιο τρόπο, με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα αυτά η Ελληνική Κυβέρνηση. Ολα αυτά δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε. Να παραβλέπουμε, δηλαδή, ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είχαμε εξακόντιση του δείκτη ανεργίας σε ποσοστά πολύ υψηλά, που είναι δύσκολο να τα αντέξει μία κοινωνία. Εμείς, λοιπόν, επειδή και αυτόν τον κοινωνικό δείκτη τον λαμβάνουμε υπόψη, ακολουθούμε μία πολιτική, η οποία μας φέρνει κοντά στους στόχους, δεν παραβλέπει, όμως, ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει με ευαισθησία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε και την κοινωνική συνοχή. Αυτό κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κατ` επανάληψη έχει πει ότι αυτή την πολιτική την επιβάλλει η Ε.Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ε.Ε. δεσμεύει όλες τις χώρες της Ε.Ε. -και δεν μπορεί να είναι εξαίρεση η Ελλάδα- να τηρούν στο πλαίσιο της πολιτικής τους ορισμένους δείκτες, σε συγκεκριμένα επίπεδα. Κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει το δικό της δρόμο, προκειμένου να επιτύχει αυτό το στόχο. Εμείς επιλέξαμε αυτό τον δρόμο, ο οποίος δεν είναι άλλος, παρά ένας συγκερασμός μεταξύ μιας οικονομικής πολιτικής που περιέχει και ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς, επειδή ελέχθη και στη συνεδρίαση της Κ.Ε., του ευρύτερου οργάνου που είχατε, είστε με το Ζοσπέν ή με τον Μπλέρ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ είμαι με το ΠΑΣΟΚ. Και ο Μπλέρ και ο Ζοσπέν είναι με το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ υπήρχε πριν ανακοινώσουν τις πολιτικές τους οι δύο αυτοί σπουδαίοι πολιτικοί. Και πρέπει να σας πω ότι αυτή είναι η διαφορά: Μιλάτε για δύο πολιτικούς που κυβερνούν σε μεγάλες χώρες, σε χώρες που είναι από τις πιο ισχυρές του Πλανήτη. Η Γαλλία και η Μ. Βρετανία είναι ισχυρές οικονομίες. Ανήκουν στο "κλαμπ" των πιο δυνατών χωρών. Η Ελλάδα, βεβαίως, δεν είναι ίδια περίπτωση. Αυτό κάνει και το εγχείρημα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ πιο δύσκολο και γι` αυτό ακριβώς η προσπάθεια που κάνουμε, θα πρέπει και κάτω από αυτό το πρίσμα να εξετάζεται και να αξιολογείται.

ΚΙΑΟΣ: Στη συνάντηση που έχει τώρα ο Πρωθυπουργός με τον κ. Κασιμάτη, τον Πρόεδρο του ΕΣΡ, πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τη δυσχέρεια που διαπιστώνει το Συμβούλιο και τη δυσφορία που έχει εκφράσει και ο κ. Κασιμάτης για το ότι δεν μπορεί να στελεχώσει το ΕΣΡ, όπως νομίζει ο ίδιος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει εκφράσει το Συμβούλιο κάποια δυσχέρεια. Ο κ. Κασιμάτης έχει κάνει δηλώσεις τις οποίες βρίσκω υπερβολικές, δοθέντος ότι έχει ληφθεί μέριμνα, προκειμένου να στελεχωθεί το ΕΣΡ με το προσωπικό, το επιστημονικό και το εξειδικευμένο, που χρειάζεται. Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των 17 θέσεων, προκειμένου να στελεχωθεί το τμήμα Ελέγχου-Διαφάνειας. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη σύναψη συμβάσεων έργου, ώστε να εξεταστεί μία ορισμένη πλευρά της δραστηριότητας που αφορά την παραχώρηση αδειών σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στο Νομό Αττικής και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη σύναψη των συμβάσεων εργασίας, με οκτώ επιστήμονες, για να υποστηριχθεί το Συμβούλιο. Πρέπει να σας πω ότι κάποιες συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί και από μένα. Η πρόσληψη των στελεχών έχει προχωρήσει. Είναι σε συμφωνία το ΕΣΡ με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου για την Επιλογή Προσωπικού, του ΑΣΕΠ, προκειμένου το συντομότερο δυνατό -ελπίζω να είναι θέμα ημερών- να γίνει επιτέλους και αυτή η προκήρυξη για την πρόσληψη του προσωπικού, των 17 αυτών ατόμων, μονίμων, που στελεχώνουν το τμήμα Ελέγχου-Διαφάνειας του ΕΣΡ. Αυτή η διαδικασία, πρέπει να σας πω ότι ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 1996, από εμένα. Δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες, γραφειοκρατικές, τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Αυτό δεν έχει καμία σχέση, όμως, με την έλλειψη βούλησης, η οποία δήθεν υπάρχει για να μη βοηθηθεί στο έργο του, το ΕΣΡ. Αντιθέτως, έχουμε βοηθήσει το έργο του αποφασιστικά, έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό του. Είναι 200 εκατομμύρια, τα οποία διαθέτουμε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, πέραν των λειτουργικών δαπανών, τις οποίες αναλαμβάνει και πληρώνει το Υπουργείο Τύπου. Πρέπει να σας πω ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο έχουν απορροφηθεί -πληροφορούμαι- 8 έως10, το πολύ, εκατομμύρια. Καλό είναι, λοιπόν, να μιλούμε με συγκεκριμένα στοιχεία. Πρέπει να σας πω ότι το ΕΣΡ που κάποτε ήταν ένα Συμβούλιο, που περιφερόταν, αναζητώντας χώρο για να συνεδριάσει, σήμερα έχει υπόσταση, έχει υποδομή, έχει υποστήριξη. Πιστεύω δε ότι και τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν, συντομότατα θα αντιμετωπιστούν και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει ενδεχομένως θέμα παραιτήσεως του κ. Κασιμάτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κασιμάτης είναι γνωστός δημόσιος άνδρας. Δεν είναι απλά ένας καθηγητής, είναι ένας δημόσιος παράγοντας, ο οποίος έχει κύρος, έχει γνώση του θέματος και γι` αυτό ακριβώς πιστεύω, μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής τον επέλεξε ή τον πρότεινε για τη θέση αυτή. Η συνεργασία είναι άψογη. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Εγώ δεν θα πω αν υπάρχει θέμα παραίτησης. Με ρωτήσατε αν υπάρχει θέμα από την πλευρά της Κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Κυβέρνηση πρώτον, δεν ορίζει τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και δεύτερον, δι` εμού σήμερα επαναλαμβάνει ότι η συνεργασία μας είναι πάρα πολύ καλή. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Κασιμάτης έχει λόγους να προβάλει μία τέτοια υπόθεση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή την Παρασκευή είναι το όργανο το κυβερνητικό και κομματικό που θα συνεδριάσει, όπως είπατε, μπορείτε να προσδιορίσετε πότε θα συνεδριάσει κυβερνητικό όργανο, το οποίο θα λάβει απόφαση για την ψηφιακή τηλεόραση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο ενός συλλογικού οργάνου για πρώτη φορά την Παρασκευή. Από κει και πέρα, όποιες κατευθύνσεις έχουμε μετά τη συνεδρίαση αυτή, θα τις ακολουθήσουμε. Και οι κατευθύνσεις αυτές θα προσδιορίσουν, μεταξύ των άλλων, και τον παράγοντα του χρόνου.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον, εάν η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για πιθανή αναβολή της επίσκεψης της κας Ολμπράϊτ το καλοκαίρι. Δεύτερον, ως προς την επίσκεψη του Προέδρου Μιλόσεβιτς, ρωτώ και πάλι δεν θα έχει καμία συνάντηση με κανένα πολιτικό πρόσωπο; Και τρίτον, ενόψει των συνεχόμενων εξτρεμιστικών επιθέσεων, η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τα μέτρα ασφάλειας που υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το πρώτο θέμα: Δημοσιεύονται διάφορες πληροφορίες περί αναβολής του ταξιδιού της κας Ολμπράϊτ. Η Ελληνική Κυβέρνηση επισήμως δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση. Αρα δεν έχει αλλάξει κάτι, όσον αφορά το πρόγραμμα επίσκεψης της αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών. Για το δεύτερο θέμα: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με Ελληνα επίσημο, με κρατικό αξιωματούχο στην Ελλάδα των ηγετών της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Για το τρίτο θέμα: Ασφαλώς, δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος ικανοποιημένος, όταν έχουμε την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Τοποθετήθηκαν αυτοί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Η Αστυνομία κάνει το καλύτερο δυνατό. Τα φαινόμενα αυτά έχουν μία έξαρση την τελευταία περίοδο. Δεν παύω να τονίζω, όμως, με αφορμή την ερώτησή σας, ότι στην Ελλάδα τα φαινόμενα αυτά είναι περιορισμένα και πάντως κινούνται σε επίπεδα, τα οποία είναι πολύ πιο ήπια από τα επίπεδα στα οποία κινούνται ανάλογες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να πω ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από το ότι είναι αποδοκιμαστέες, πέραν του ότι δημιουργούν κινδύνους για τη ζωή των συμπολιτών μας, είναι ενέργειες οι οποίες θέλουν και κάποια ιδιαίτερη προσοχή για να αντιμετωπιστούν. Γιατί πάντοτε αυτός ο οποίος κάνει μία τέτοια πράξη έχει ο ίδιος την πρωτοβουλία να επιλέγει το χρόνο και τον τόπο. Αυτό, λοιπόν, κάνει άνιση την προσπάθεια. Επειδή είχαμε πριν λίγο καιρό καλά αποτελέσματα, θετικά αποτελέσματα από τη δράση των διωκτικών αρχών σ` αυτόν τον τομέα, ελπίζω σύντομα να έχουμε και πάλι καλά αποτελέσματα σ` αυτό τον τομέα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πάνω στη δεύτερη απάντηση που δώσατε στην κα Καρασάββα, σχετικά με τον Μιλόσεβιτς, είπατε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με τις ελληνικές αρχές, τους Ελληνες παράγοντες. Ηθελα να σας ρωτήσω, να το επεκτείνω λίγο παραπάνω, μήπως στην Ελλάδα υπάρχουν συνομιλίες με άλλους παράγοντες που δεν είναι Ελληνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αναφέρατε περί προγράμματος επισκέψεως της κας Ολμπράϊτ, Υπάρχει επίσημο πρόγραμμα για την επίσκεψη της κας Ολμπράϊτ; Υπάρχει επίσημη συνεννόηση, ανακοίνωση από την αμερικανική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει επικοινωνία και επίσημη συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, περί επικείμενης επίσκεψης της αμερικανίδας Υπουργού στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι πληροφορίες αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περί αναβολής αυτής της επίσκεψης. Το πρώτο είναι έτσι όπως σας το έθεσα. Το δεύτερο το πληροφορούμαι από τα δημοσιεύματα. Μένει, είναι θέμα λίγου χρόνου, να επιβεβαιωθεί πώς ακριβώς έχει το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια ήταν η ανάγκη που σας έκανε να δώσετε πληρωμένη ανακοίνωση - απάντηση για την ψηφιακή τηλεόραση;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή είναι ένα μείζον θέμα και έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, ιδιαιτέρως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε λόγω της καταχώρησης των ενδιαφερομένων, θεώρησα σκόπιμο, προκειμένου να μην υπάρχει μία μικρή αναφορά για το θέμα αυτό το τόσο σημαντικό στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά να υπάρχει πλήρης η απάντηση η οποία παρουσιάζει και τη θέση της Κυβέρνησης για το θέμα, να προχωρήσω σ` αυτή τη διαδικασία των καταχωρήσεων.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σκοπεύει η Κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο Πεπονή ή να περιορίσει το πεδίο...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δώσατε μία απάντηση για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Θέλω να σας ρωτήσω αν η Κυβέρνηση έχει υπόψη της πληροφορίες -το αρμόδιο Υπουργείο εννοώ- για ανάμειξη εξωτερικών παραγόντων που υποκινούν αυτές τις εκρήξεις, εκτός Ελλάδας, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό. Ολα τα ενδεχόμενα, σ` αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να εξετάζονται. Αλλωστε, υπάρχει συνεργασία των ελληνικών αρμοδίων υπηρεσιών με τις υπηρεσίες που διαθέτουν άλλες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Είναι μία μάστιγα για όλο τον κόσμο τέτοιου είδους πράξεις. Δεν μπορεί, όμως, να πει κανείς ο,τιδήποτε σε σχέση με αυτά τα οποία αναφέρατε εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σχετικά με το φαινόμενο που είπατε: Αυτό το φαινόμενο, της εμφάνισης των ΜΑΤ όπου πηγαίνει ο Πρωθυπουργός, θα συνεχιστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, ο Πρωθυπουργός -γνωρίζετε πολύ καλά- είναι ένας πολιτικός ο οποίος είναι παρών στην πραγματικότητα και οι Αστυνομικές Αρχές θα πρέπει κι αυτές να διασφαλίζουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, πράγμα το οποίο δεν χρειάζεται να κάνουν, αν εμείς οι ίδιοι περιφρουρούμε τον εαυτό μας και δεν εμποδίζουμε τους συμπολίτες μας από το να συναλλάσσονται ή να ασκούν καθημερινά τις απασχολήσεις τους με σύννομο τρόπο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν δημιουργεί σε διάφορους τομείς προβλήματα. Εχουμε δείξει ευαισθησία. Και αυτό αποτελεί κεκτημένο, θα έλεγα, για την πατρίδα μας, με το οποίο συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει, όμως, να μην παραβλέπουμε -και το είπα στην αρχή αυτό εμμέσως- ότι υπάρχουν κι άλλοι πολίτες, οι οποίοι από τη δική μας δραστηριότητα, βλάπτονται ή θίγονται τα συμφέροντά τους. Και αυτοί οι άλλοι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα, ίσως, να αντιδράσουν. Δεν πρέπει κάποιος να προστατεύσει κι αυτούς τους άλλους πολίτες; Εγώ θα έλεγα ότι αυτή την προστασία πρέπει να την προσφέρουμε εμείς. Πώς; Με το να είμαστε συνεπείς στη δουλειά που έχουμε αναλάβει να κάνουμε. Με το απαραίτητο, βεβαίως, δικαίωμα να αναπτύσσουμε όποια δραστηριότητα νόμιμη, να απεργούμε, να κάνουμε συλλαλητήρια, να λέμε τις απόψεις μας. Αυτό, όμως, έχει ένα όριο εντός του οποίου πρέπει να κινείσαι. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπερβαίνεις το όριο. Και αυτό, γιατί αντιλαμβάνεστε πως οι συνθήκες οι οποίες δημιουργούνται είναι βλαπτικές για όλους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και των πολιτών που διαμαρτύρονται, θίγονται συμφέροντα. Δεν είναι μόνο των άλλων πολιτών. Κι αυτοί που διαμαρτύρονται, κάποια συμφέροντά τους θίγονται. Δεν διαμαρτύρονται αδικαιολόγητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, λοιπόν, όποιος νομίζει ότι θίγονται τα συμφέροντά του, έχει σύννομους τρόπους να αναπτύξει τη διαμαρτυρία του, να πει την άποψή του. Αλλά, πάντα υπάρχουν όρια, εντός των οποίων κινούμεθα όλοι. Και δεν εξαιρείται κανείς από τα όρια αυτά, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο Πρωθυπουργός. Γιατί πρέπει να εξαιρείται ο πολίτης ο οποίος εργάζεται σε μία ορισμένη επιχείρηση; Ολοι περιορίζονται από το πλαίσιο αυτό, το οποίο είναι δεσμευτικό για όλους τους Ελληνες πολίτες. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχει Σύνταγμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να θέσω ένα ερώτημα: Συχνά αναφέρεται ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και προβάλλει τα θέματά της η Ελληνική Τηλεόραση, έχει να κάνει με τον τρόπο που αξιολογεί αυτά τα θέματα. Χθες, έγινε μία κινητοποίηση, μία πορεία, πορεία ειρήνης προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη. Πολλοί άνθρωποι ακολούθησαν αυτή την πορεία ειρήνης. Η Ελληνική Τηλεόραση -και δεν μιλάω για την ιδιωτική τηλεόραση για την οποία δεν σας θεωρώ υπεύθυνο να κάνετε ένα σχόλιο- θεώρησε σκόπιμο να αφιερώσει τηλεοπτικό χρόνο σε ρεπορτάζ για την παραγωγή κοτόπουλων και να μην κάνει καμία αναφορά σ` αυτή την κινητοποίηση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι αρμόδιος και δεν έχω αυτό το ρόλο να καθορίζω εγώ ποιο θα είναι το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Ακόμη κι αυτών των φορέων που ελέγχονται από το Δημόσιο. Πάντοτε υπάρχουν μηχανισμοί υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και της Επικοινωνίας, προκειμένου να τηρούνται κάποιοι κανόνες δεοντολογίας. Αλλά πάντα πρέπει το δημοσιογραφικό κριτήριο να είναι αυτό, με βάση το οποίο ανεπηρέαστα και χωρίς να υποκρύπτονται σκοπιμότητες, επιλέγονται τα θέματα τα οποία θα αναδειχθούν. Στο σημείο αυτό, αντιλαμβάνεστε πως χρειάζεται, πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί και εδώ υπάρχει ένα όριο, το οποίο καθορίζει ποιες είναι οι σχέσεις μας. Οι σχέσεις, δηλαδή, της Πολιτείας με τους λειτουργούς των Μέσων Ενημέρωσης. Αντιλαμβάνομαι, στο πνεύμα της δικής σας ερώτησης, πως η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει τη σημασία της για λόγους πραγματικούς και συμβολικούς, πάρα πολύ σημαντικούς. Γνωρίζετε ότι πάντοτε τιμάται με διάφορους τρόπους η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπάκη. Με αυτή την έννοια δέχομαι την ευαισθησία που κρύβει η ερώτησή σας και πιστεύω ότι έχουν ένα χαρακτήρα διαπαιδαγώγησης αυτές οι εκδηλώσεις και πρέπει να προβάλλονται. Αυτή είναι μία γενική θέση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Με την ευκαιρία κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί η ΕΡΤ δεν είναι στον κατάλογο των προς εξυγίανση Οργανισμών, των ΔΕΚΟ που ανακοινώσατε τελευταία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, για την ΕΡΤ έχουμε συζητήσει πριν συζητήσουμε για οποιαδήποτε άλλη ΔΕΚΟ, εδώ και ενάμισι χρόνο και έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να σας πω ότι ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού είναι έτοιμος. Συζητείται μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Πρέπει να σας πω ότι άλλαξε το Οργανόγραμμα. Και ότι, επίσης, εκεί έχουν αναζητηθεί πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει την ΕΡΤ να πρωτοπορεί σ` αυτό τον τομέα. Και η ΕΡΤ έχει επιτύχει και τα οικονομικά μεγέθη της να βελτιώσει και -πιστεύω- μια καλύτερη παρουσία σε μία πολύ σκληρή, ανταγωνιστική αγορά, όπως είναι η ραδιοτηλεοπτική αγορά.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Να το ρωτήσω αλλιώτικα...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας απαντήσω κι εγώ αλλιώτικα. Αλλά, δεν μπορώ να πω διαφορετικά πράγματα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για την ΕΡΤ, το δεκαοκτάμηνο ισχύει; Καταλαβαίνετε τί εννοώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει. Καταλαβαίνετε τί εννοώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: ( Γέλια ).

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 May 1998 - 14:57:46 UTC