Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά τις φιλοτουρκικές κορώνες Κλίντον-Μπλερ και όσα γράφονται σήμερα στον Τύπο, πιστεύετε ότι τελικά οδηγούμεθα σε ένα πακέτο λύσεως Κυπριακού-Αιγαίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό γνωρίζετε ότι ο κ. Πάγκαλος αυτή την ώρα δίνει συνέντευξη. Μου δίνετε την ευκαιρία απλά να πω ότι δεν είναι δυνατόν, δεν το δέχεται κανείς αυτό, υπό μορφή πακέτου να προωθηθεί η αντιμετώπιση των θεμάτων που μας απασχολούν, είτε αυτό είναι το Κυπριακό, που είναι ένα διεθνές θέμα, είτε αυτό είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, είτε είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στις οποίες η Ελλάδα έχει, βεβαίως, μία εμπλοκή, επειδή ακριβώς οι σχέσεις αυτές είναι σχέσεις όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Είναι τρία διαφορετικά πράγματα. Εμείς έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένη πολιτική. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι ο χρόνος και ο τόπος εντός των οποίων γίνονται οι δηλώσεις του κ. Κλίντον έχουν τη σημασία τους.

ΚΙΑΟΣ: Ποια είναι η θέση της Κυβερνήσεως στην εξέλιξη που είχε η υπόθεση των αστυνομικών, οι οποίοι διασκέδαζαν με το γνωστό τρόπο στη Θέρμη της Χαλκιδικής και βγήκε το πόρισμα χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική θέση της Κυβέρνησης είναι αυτή που είχε διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή, πριν από μήνες. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ρωμαίος είχε μιλήσει, άλλωστε, τότε για την απόφαση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης να πατάξει κάθε φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από επίορκους αξιωματικούς. Δεν επιτρέπεται αυτή την ώρα -ενώ επαναλαμβάνω αυτή την πολιτική θέση που παραμένει η ίδια και απαράλλακτη- να μπω σε λεπτομέρειες και άλλους σχολιασμούς για να μην κριθεί ότι αυτό επιδιώκει να επηρεάσει μια εσωτερική διαδικασία της ΕΛ.ΑΣ., που είναι σε εξέλιξη. Γνωρίζετε ότι εκρίθη το θέμα σε πρώτο βαθμό. Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζω ότι ζήτησε το φάκελο και τον μελετά, προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες και το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί εξ υπαρχής σε δεύτερο βαθμό από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, του οποίου την κρίση θα πρέπει να αναμένουμε. Η πολιτική θέση, λοιπόν, είναι γνωστή και παραμένει ίδια. Οσον αφορά το θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας που εξελίσσεται, θα πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθεί, προκειμένου να έχουμε κι εμείς μια σαφέστερη εικόνα.

ΚΙΑΟΣ: Ποια είναι η θέση της Κυβερνήσεως στη συνεννόηση που εμφανίζεται να γίνεται με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση του λαχείου "ξυστό" στη Βουλή με αίτηση που έχει υποβάλλει, επειδή είναι σε συνεννόηση και με τα κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αίτηση που έχει υποβάλλει η Νέα Δημοκρατία, αφορά μια κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής θα ακολουθηθεί. Η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει τις απόψεις της. Ασφαλώς, επειδή μας ενδιαφέρει η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα διασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια στις αποφάσεις και τις επιλογές, γι` αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της όλα αυτά τα δεδομένα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις της Επιτροπής των Υπουργών, που εξέτασε χθες το θέμα της Ιονικής; Ηταν για μια εξειδίκευση θέσεων και αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα ειδικό θέμα. Γίνεται μια εξέταση των δεδομένων που έχουν προκύψει. Δεν αλλάζει η κεντρική πολιτική επιλογή για την πώληση αυτής της Τράπεζας. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οι συναρμόδιοι Υπουργοί θα πρέπει να εξετάσουν τις λεπτομέρειες με τις οποίες θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Γνωρίζετε ότι πωλητής είναι η Εμπορική Τράπεζα. Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το ποιος τρόπος θα ακολουθηθεί για να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Είναι τεχνικά, διαδικαστικά θέματα, τα οποία απασχολούν τους συναρμόδιους Υπουργούς.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως: Πιστεύει η Κυβέρνηση ότι όλες αυτές οι κινητοποιήσεις που γίνονται γύρω από την Ιονική Τράπεζα δεν ξεκινάν τόσο από τη διατήρηση ή μη κεκτημένων, αλλά πρόκειται και από την πλευρά της πλειοψηφούσας μετόχου, δηλαδή της Εμπορικής Τράπεζας και κατ` επέκταση του Δημοσίου, και από την πλευρά των εργαζομένων, για ένα παιχνίδι γύρω από το Χρηματιστήριο και τη μετοχή της; Ρωτώ γιατί γράφτηκαν κατά κόρον αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι παιχνίδια στο Χρηματιστήριο μπορούν να αποτελέσουν τον γνώμονα, προκειμένου να κάνουν τις επιλογές τους σημαντικοί παράγοντες, όπως είναι ένα τραπεζικό ίδρυμα, η Εμπορική Τράπεζα εν προκειμένω. Η απόφαση της Κυβέρνησης για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, προκάλεσε αντιδράσεις στο τμήμα εκείνων των εργαζομένων που διαφωνούν με μία τέτοια πολιτική επιλογή. Πιστεύουμε ότι δεν είναι λογική η αντίθεσή τους, δοθέντος ότι διασφαλίζεται η εργασία τους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο, όπως είπα από την πρώτη στιγμή, το οποίο προσμετρήσαμε, προκειμένου να λάβουμε αυτή την απόφαση. Η προσπάθεια που κάνει η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας, για να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία του ιδρύματος, θα πρέπει να ευοδωθεί, με τη βοήθεια που πρέπει όλοι να δώσουν -και οι εργαζόμενοι- ώστε η Ιονική Τράπεζα να ενισχύσει τη θέση της και να μπορέσει να διεκδικήσει, ενόψει της πώλησης, μια πολύ καλύτερη τιμή. Δηλαδή, όλη αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί με καλές προϋποθέσεις, οι οποίες, δυστυχώς, αντιλαμβάνεστε πως εξασθενούν όταν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ιονική Τράπεζα αποτελεί πεδίο αντιπαραθέσεων και έχει οδηγηθεί σε παραλυσία, αφού ένα μεγάλο τμήμα της δεν λειτουργεί, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γκαλήπ Γκαλήπ, περιφέρεται στους σταθμούς και δηλώνει ότι είναι Τούρκος. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Γκαλήπ έχει εκλεγεί με την ψήφο του ελληνικού λαού. Αν πραγματικά τίθεται κάποιο θέμα παράνομης δραστηριότητας οποιουδήποτε, έχω απαντήσει και άλλη φορά ότι υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες σ` αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ακολουθούνται. Γνωρίζετε πολύ καλά, ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα. Ολα αυτά τα θέματα είναι λυμένα με τέτοιο σαφή τρόπο, ώστε δεν επιτρέπεται όχι απλά να τα συζητούμε, ούτε καν να υπάρχει υπόνοια ότι είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε. Είναι δεδομένες οι θέσεις μας. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε νέο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν πιστεύετε ότι έχει κάνει ορισμένες παραβάσεις με αυτά; Και με την έκθεση που κατέθεσε στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και με αυτά που δηλώνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει περιορισμούς στους βουλευτές, στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δοθέντος ότι εκείνα φέρουν την ευθύνη να αναπτύξουν την πολιτική δραστηριότητα τους, με τρόπο, βεβαίως, ο οποίος είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Αλλωστε, ορκίζονται στο Σύνταγμα. Και η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, προκειμένου ένας πολιτικός να είναι συνεπής στα καθήκοντα τα οποία του εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Αυτό πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αυτά τα οποία κάνει είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα, στο οποίο έχει ορκιστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν θα κρίνει τη δραστηριότητα των βουλευτών. Τους κρίνει ο ελληνικός λαός. Οτιδήποτε αντιβαίνει το Σύνταγμα και τους νόμους, υπάρχουν πάντοτε τρόποι και όργανα για να το αντιμετωπίσουν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 May 1998 - 13:21:34 UTC