Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Μαϊου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία πήραν μέρος οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών και απ' ότι πληροφορούμαι συζητήθηκαν εθνικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα των S-300. Εχετε να μας πείτε κάτι γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν σας ενημέρωσα για την πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις ηγεσίες των δύο υπουργείων, πριν από λίγες εβδομάδες, σας είχα ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη, στις αρχές Ιουνίου. Η σύσκεψη αυτή έγινε σήμερα, ήταν προγραμματισμένη από αρκετό καιρό. Το περιεχόμενό της αφορούσε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Συζήτησαν ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, με την παρουσία και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όλο το φάσμα των θεμάτων της αμυντικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθούμε. Θέματα που έχουν σχέση με το Κυπριακό, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, την εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος, τη συζήτηση που γίνεται για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει η Ελλάδα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στη Μεγάλη Βρετανία. Ολα αυτά τα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, συζητήθηκαν και σήμερα. Μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος των συσκέψεων. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Συζητήθηκε το θέμα των ΜΟΕ και πού βρίσκεται αυτή η ιστορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος. Δεν έχει προκύψει συμφωνία, δεν είναι κάτι προς ανακοίνωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα. Ελήφθησαν και κάποιες αποφάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ασκούμενη εξωτερική και αμυντική πολιτική παραμένει αυτή η οποία έχει εξαγγελθεί και σας είναι γνωστή. Δεν αλλάζει τίποτα. Το ότι ανταλλάσσονται απόψεις ή λαμβάνονται αποφάσεις για επιμέρους θέματα ή χειρισμούς ή τακτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, αυτό είναι λογικό και αυτονόητο. Σας είπα ποια είναι τα πεδία επί των οποίων η Κυβέρνηση αναπτύσσει τη δραστηριότητά της, αυτή την περίοδο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Συζητήθηκε τελικά το θέμα των S-300, που σκοπεύει να πάρει η Κυπριακή Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τις δύο Κυβερνήσεις, Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους. Γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις μας για το θέμα αυτό. Δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά την τοποθέτησή μας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μάλλον δεν έγινα κατανοητός. Το θέμα των S-300 συζητήθηκε στο πλαίσιο της αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα θέμα, το οποίο μας απασχολεί, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου. Δεν αφορά θέμα άμυνας της Ελλάδας. Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είπατε ότι ο κ. Παπουτσής πρέπει να κινείται σε κάποια όρια και η Εκπρόσωπος της Ε.Ε. είπε ότι οι Επίτροποι είναι πολιτικοί άνδρες και όχι πολιτικοί ευνούχοι. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι` αυτό, χθες. Εκανα ένα σχόλιο για τον πολιτικό που συμβαίνει να είναι Επίτροπος. Και σ` αυτές τις περιπτώσεις, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μια υποχρέωση να επιφυλάσσεται για το όριο εντός του οποίου πρέπει να κινείται ο κάθε κοινοτικός παράγοντας. Το όριο αυτό το θέτει και το γνωρίζει ο ίδιος. Αλλά, η συζήτηση εδώ δεν είναι για το λόγο, αλλά για τα όρια του λόγου. Σαφώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει την άποψή του, αλλά να κινείται εντός ορίων τα οποία τίθενται. Εγώ, ακριβώς, έκανα προσέγγιση και σχόλιο επί του θέματος αυτού, αναφερόμενος στα όρια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοι οι Επίτροποι είναι πολιτικά πρόσωπα, ανήκουν σε κόμματα, είναι πρώην βουλευτές, πρώην υπουργοί, πρώην Πρωθυπουργοί. Ολοι αυτοί είναι πολιτικά πρόσωπα. Γιατί για σας υπάρχουν όρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Να μείνετε σ` αυτά τα οποία σας είπα και παρακαλώ να τα μελετήσετε, όταν θα τα έχετε στη διάθεσή σας και γραπτά για να αντιληφθείτε τι ακριβώς είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μελέτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα οποία είπα σήμερα. Υπάρχει ένας κανόνας για όλους τους κοινοτικούς παράγοντες. Και όπως και χθες, έτσι και σήμερα, είμαι σαφής, μιλώ για τα όρια και δεν μιλώ για το δικαίωμα του να εκφράζει κάποιος την άποψή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο για τον Επίτροπο της Ελλάδας υπάρχουν όρια; Εσείς τα βάζετε, δηλαδή, τα όρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσα, η οποία καλύπτει το ερώτημα που θέτετε. Θα διαβάσετε την απάντηση μετά και θα δείτε ότι σας καλύπτει. Ηταν πολύ σαφής και συγκεκριμένη η απάντηση που έδωσα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, ο κ. Παπουτσής για να ξαναμιλήσει πλέον για τα εσωτερικά της χώρας μας πρέπει να παραιτηθεί; Του απαγορεύετε να μιλάει από εδώ και πέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι εσείς ερμηνεύετε την απάντηση που έδωσα πριν;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Βεβαίως, όταν εσείς χθες είπατε ότι υπάρχουν κάποια όρια.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος, λοιπόν. Σας καλώ να διαβάσετε την απάντηση που έδωσα πριν.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Επειδή δεν είναι εξαιρετικά σαφή αυτά τα όρια, μήπως μπορείτε να μας τα προσδιορίσετε; Να μας πείτε πού ακριβώς μπορεί να κινείται ο Επίτροπος; Για να σας διευκολύνω το κάνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι το κάνετε για να με διευκολύνετε! Σας ευχαριστώ γι` αυτό προκαταβολικώς. Εγώ, όμως, επειδή θέλω να σας βοηθήσω στο έργο σας, έκανα μία δήλωση και σήμερα, η οποία είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη και σας καλώ να ανατρέξετε κι εσείς σ` αυτά που είπα μόλις πριν, προκειμένου να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, αν ο κ. Παπουτσής ξεπέρασε τα όρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, γι` αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν τίθεται πολιτικό ζήτημα σε σας, ως εκπροσώπου Τύπου, όταν ο κ. Σαντέρ λέει ότι οι Επίτροποι είναι πολιτικά πρόσωπα και όχι ευνούχοι; Και ένα άλλο ερώτημα, ποιός έχει θεσπίσει αυτούς τους κανόνες για τους οποίους εσείς μιλήσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά τα θέματα, χθες, με λεπτομέρειες. Μίλησα για τους πολιτικούς παράγοντες που, βεβαίως, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους. Είπα, χθες και επανέλαβα σήμερα, ότι υπάρχουν όρια τα οποία προσδιορίζονται από το ρόλο και την αρμοδιότητα που έχει κάθε παράγοντας. Ορια έχουν όλοι στο πλαίσιο των δικών τους ασχολιών και αρμοδιοτήτων Τα όρια αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να σας πω ότι κατά τρόπο εθιμικό, αν θέλετε, έχουν τεθεί από την ίδια την Ε.Ε. Υπάρχει μία αναφορά στην υποχρέωση επιφύλαξης που έχουν οι κοινοτικοί παράγοντες να κινούνται εντός κάποιων ορίων. Αυτά είναι θέματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν. Τα συζητήσαμε. Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανα και σήμερα, οπότε το θέμα αυτό έκλεισε.

EΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου της Επιτροπής φαίνεται να διευρύνονται κατά πολύ τα όρια, πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάναμε μια συζήτηση οριολογίας. Αυτό το οποίο επανέλαβα, είναι ότι το δικαίωμα της έκφρασης, γνώμης είναι απεριόριστο και ελεύθερο. Και χρησιμοποιώ σκοπίμως τη λέξη "απεριόριστο". Από κει και πέρα, όπως είπα και πριν, ο καθένας, βεβαίως, ορίζει τα όρια εντός των οποίων κινείται. Και τα όρια αυτά ορίζονται αναλόγως του αξιώματος που έχει ή της αρμοδιότητας η οποία του έχει ανατεθεί .

ΚΙΑΟΣ: Πώς θα χαρακτηρίζατε ή πως θα περιγράφατε, με λίγες λέξεις, την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία Υπουργοί , Επίτροποι, μέλη Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτές, πρώην Υπουργοί, στελέχη, χρησιμοποιούν ο ένας για τον άλλον βαρύτατες εκφράσεις που φτάνουν έως τις ύβρεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εικόνα αυτή αδυνατίζει την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει τους εθνικής σημασίας στόχους που έχει θέσει ενόψει του 21ου αιώνα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, απαιτείται η συμβολή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί μια ισχυρή χώρα στο νέο διεθνές περιβάλλον. Οταν οι δυνάμεις ενός κόμματος δεν είναι συντονισμένες, αλλά διασπασμένες ή δίνουν την εντύπωση ότι είναι διασπασμένες, αντιλαμβάνεσθε πως δημιουργείται μια εικόνα η οποία δεν ευνοεί την προσπάθεια της Κυβέρνησης. Μένω σήμερα σε μια επισήμανση: ότι η Κυβέρνηση στηρίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ. Έτσι νοιώθει ότι έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός, χωρίς ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις. Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να αγνοήσω ότι φαινόμενα τα οποία εκδηλώνονται την τελευταία περίοδο, έχουν τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στην προσπάθεια την οποία κάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει αυτούς τους μεγάλους στόχους. Αυτό είναι μια αλήθεια.

ΚΙΑΟΣ: Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις που κάνετε, με ποιο τρόπο μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια, να διορθωθεί η κατάσταση, να επανέλθει σε προηγούμενη που ήταν πριν από χρόνια, εν πάση περιπτώσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Με τις δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες οι οποίες ανθούν στο ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως ο καθένας έχει το μερίδιο της δικής του ευθύνης, προκειμένου να συμβάλει από τη δική του σκοπιά, ώστε να καταστεί δυνατό με τη συνένωση όλων των δυνάμεων , με τον απόλυτο συντονισμό, να έχουμε τα άριστα αποτελέσματα στο κοινό έργο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, να μην περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και υπέρβαση αυτής της διχαστικής κατάστασης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει στο παρελθόν, αναλαμβάνει και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο στο οποίο κινείται η Κυβέρνηση, αλλά και το Κίνημά μας. Γιατί από κοινού θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη νηοψία που αναγκάστηκε να υποβληθεί το ελληνικό εμπορικό καράβι ανοικτά της Κύπρου, από βρετανικό ελικόπτερο, και για τη δράση κατασκόπων στο νησί.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μια παρεξήγηση. Δεν πρόκειται περί νηοψίας. Πρέπει να πω, ότι πράγματι ζητήθηκε από τον επικεφαλής του ελληνικού εμπορικού πλοίου η άδεια προκειμένου να διεξαχθεί μια άσκηση έρευνας και διάσωσης. Η αδυναμία συνεννόησης δημιούργησε μια παρεξήγηση , καθότι οι μεν θεώρησαν ότι έχουν αυτή την έγκριση , προκειμένου να προβούν σε μια οιονεί άσκηση, αυτής της μορφής, η δε άλλη πλευρά η οποία δεν αντελήφθη τι είναι αυτό ακριβώς το οποίο εξελίσσετο , θεώρησε πως υφίσταται μια νηοψία. Δόθηκαν οι εξηγήσεις. Πρόκειται για μια παρεξήγηση. Δεν υπάρχει πλέον θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Μα, το θέμα ήταν για εξαρτήματα των πυραύλων S-300, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι όλα αυτά αφορούν μια φιλολογία η οποία αναπτύχθηκε, με βάση αυτή την παρεξήγηση. Λύθηκε η παρεξήγηση , το θέμα αυτό έχει λήξει.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 June 1998 - 16:27:56 UTC