Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Δύο ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση. Το ένα είναι σχετικό με τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στο Κάρντιφ, για την οποία ο Πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στα μέλη των οργάνων και προέβη σε κάποια σχόλια. Το άλλο θέμα αφορούσε τις εσωτερικές εξελίξεις, κυρίως την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η Κυβέρνηση. Και, βεβαίως, τη σχέση την οποία η Κυβέρνηση και το Κίνημα που στηρίζει την Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, επιθυμούν να διατηρήσουν και να αναπτύξουν με το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, πέραν της ενημέρωσης ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι:

* Η Σύνοδος Κορυφής του Κάρντιφ είχε θετικά αποτελέσματα, αποτέλεσε μια πρόοδο στην προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

* Τα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας -όπως τα εξέθεσαν ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας- ακούστηκαν με προσοχή από τους εταίρους. Επανέλαβε ότι η εντύπωση που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί, πως υπήρξε μια απομόνωση της Ελλάδας από τις άλλες χώρες ή ότι δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες χωρών και στη μια κατηγορία βρέθηκε η Ελλάδα μόνη της, ενώ οι 14 άλλες χώρες βρέθηκαν στην άλλη κατηγορία, είναι μια εικόνα ψευδής, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Με πολλή κατανόηση ακούστηκαν οι θέσεις μας. Η πλειοψηφία των ηγετών των άλλων χωρών παρακολούθησε την ανταλλαγή των απόψεων, χωρίς να παρέμβει. Μπορεί κάποιος να πει ότι υπήρχε, κιόλας, μια ευμενής αντίδραση στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας από τη δική μας πλευρά.

* Για τη στάση της Τουρκίας. Ενα δεύτερο σχόλιο αφορά την ένταση, την οποία προκαλεί η Τουρκία, αυτά τα τελευταία 24ωρα. Επισημαίνεται ότι συνηθίζει η Τουρκία, λίγο πριν ή λίγο μετά τις Συνόδους Κορυφής της Ε. Ε., να επιχειρεί να προκαλέσει ένταση στην περιοχή. Επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος, ακολουθώντας την ίδια πολιτική, η οποία είναι επιθετική και προκλητική σε βάρος της χώρας μας. Εκτίμησε ο Πρωθυπουργός ότι η πολιτική ζωή στην Τουρκία βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση ενόψει των εκλογών, που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν περί τον Απρίλιο του 1999. Αρα, μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ότι σ` αυτό το πολιτικό πλαίσιο ρευστότητας πολλοί πειρασμοί υπάρχουν απέναντι στους οποίους θα βρεθούν οι ηγέτες της Τουρκίας, προκειμένου να ενισχύσουν τη δημοτικότητά τους και να αυξήσουν την επιρροή των κομμάτων τους. Το φαινόμενο αυτό, της πρόκλησης απέναντι στην Ελλάδα, μπορεί να έχει συνέχεια. Γι` αυτό ακριβώς εμείς, που έχουμε θέσει ως στόχο της πολιτικής μας να ενισχύσουμε το εσωτερικό μέτωπο, να το καταστήσουμε αρραγές, και, ταυτοχρόνως, να επιτύχουμε τους στόχους μας, ώστε στο άμεσο μέλλον να ενταχθούμε στην ΟΝΕ, δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε και να παγιδευτούμε σ` αυτή την πολιτική, την οποία η Τουρκία φαίνεται ότι έχει προκρίνει, όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Είμαστε ψύχραιμοι απέναντι στις προκλήσεις, αλλά και αποφασιστικοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, με κάθε τρόπο -υπερασπιζόμενοι το δίκαιο της πολιτικής μας και το εθνικό συμφέρον- την επιθετική στάση της Τουρκίας.

* Ενα τρίτο σημείο, όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, αφορούσε τα οικονομικά και δημοσιονομικά της Ε. Ε. Ο Πρωθυπουργός σχολίασε το θέμα της αύξησης των ιδίων πόρων. Είπε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο, όμως, ενόψει και των γερμανικών εκλογών, μπορεί να πει κάποιος πως δεν εύκολο να βρει λύση τώρα. Γνωρίζετε ότι η μεθεπόμενη Προεδρία ανήκει στη Γερμανία. Εκτιμάται ότι η περίοδος αυτή, μέχρι το Μάρτη του 1999, περίοδος εντός της οποίας έχουν προγραμματιστεί έκτακτα Συμβούλια Κορυφής, για την αντιμετώπιση των οικονομικών της Ε. Ε. θα είναι μια περίοδος έντονων διαπραγματεύσεων, διαβουλεύσεων, προκειμένου να διαμορφώσει η Ε. Ε. την τελική θέση της, επί των σημαντικών αυτών θεμάτων, για τα οποία έχει διαπιστωθεί διάσταση απόψεων μεταξύ των διαφόρων χωρών.

Οσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, ο Πρωθυπουργός έκανε τα εξής σχόλια:

* Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναγκαία πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών, με γνώμονα το συμφέρον και την προοπτική της χώρας μας για την ισότιμη ένταξή της στην ευρωπαϊκή συνεργασία. Γνωρίζουμε ότι η πολιτική αυτή συναντά αντιδράσεις από μικρές συντεχνιακές ομάδες, οι οποίες, όμως, δεν είναι δυνατόν να ανακόψουν την πορεία μας. Η Κυβέρνηση νοιώθει ότι στην προσπάθεια που κάνει έχει μαζί της την ψύχραιμη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αναγνωρίζει την ορθότητα αυτών των πολιτικών επιλογών.

* Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας δέχεται, στη συντριπτική πλειοψηφία του, ως ορθή αυτή την πορεία για το μέλλον της χώρας μας. Σ` αυτή την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας, την εξυγίανση των επιχειρήσεων του Δημοσίου, πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί έναν συνεργάτη και συμπαραστάτη πολύ σημαντικό και θετικό. Γνωρίζουμε ότι το Κίνημά μας και η Κυβέρνηση μας ιδιαιτέρως, που έχει αποδείξει με την πολιτική της ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των εργαζομένων, αποτελούν και για εκείνους τη μεγάλη ελπίδα και προσδοκία ότι θα επιτύχουμε αυτούς τους εθνικής σημασίας στόχους. Πιστεύουμε ότι το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, απορρίπτει αυτές τις συντεχνιακές νοοτροπίες και τις πρακτικές, τις συμπεριφορές που οδηγούν σε αδιέξοδο, μειώνουν τις δυνατότητες για αύξηση των θέσεων απασχόλησης και για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, αλλά και τη βελτίωση του εισοδήματος των Ελλήνων εργαζομένων.

* Η μέχρι τώρα πορεία του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης, μεταξύ όλων των άλλων, έχει στεφθεί από επιτυχία γιατί στηρίζεται και στη συνεργασία με τα μεγάλα τμήματα του συνδικαλιστικού κινήματος. Αναγνωρίζουμε και κατανοούμε τα προβλήματα και τις ανάγκες, οι οποίες προκύπτουν για τους εργαζόμενους, καθώς εξελίσσεται αυτή η πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών. Γι` αυτό ακριβώς επιθυμούμε -και πάντοτε αυτό επιλέγουμε- να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, ιδιαιτέρως, και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρωταρχικός στόχος όλων μας, σύμφωνα με την εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό, είναι να ολοκληρώσουμε αυτή την πολιτική, η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα, τα επόμενα λίγα χρόνια, να είναι ένα μέλος ισότιμο με τα άλλα στην ΟΝΕ. Αυτό απαιτεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που προσδοκά καλύτερες συνθήκες ζωής.


-Συζητήσαμε επίσης για τα θέματα που αφορούν την καλύτερη ανάπτυξη των κομματικών διαδικασιών, όσον αφορά την ενημέρωση των στελεχών, των μελών του Κινήματος, για τα θέματα της ακολουθούμενης πολιτικής.


-Επιβεβαιώθηκε ακόμη αυτό που ήδη είχε αποφασιστεί σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, η θέση μας για το καλούμενο εργασιακό νομοσχέδιο. Είχε, τότε, εγκριθεί το πλαίσιο της πολιτικής μας. Σήμερα αποφασίστηκαν και εγκρίθηκαν οι τελικές θέσεις. Ανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, να κάνει τους τελευταίους χειρισμούς. Διάφορες συμπληρωματικές προτάσεις που διατυπώθηκαν, εμπλουτίζουν το κείμενο αυτό, το οποίο θα έχει σύντομα τη μορφή νομοσχεδίου και την ερχόμενη Τετάρτη (24.6) πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα. Θα ενημερωθούν οι κοινωνικοί φορείς, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) για να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Και αφού κλείσει αυτός ο νέος κύκλος διαλόγου το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή.

Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω ότι αναμένεται η έκδοση απόφασης της δικαστικής αρχής, για την επανάληψη της Γενικής Συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας, της οποίας αντικείμενο αποτελεί η πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Για λόγους διαφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας των μετόχων, που λαμβάνουν μέρος στη Γ. Σ., κρίθηκε ότι έπρεπε να διακοπεί η Γ. Σ. και να επαναληφθεί με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις. Είναι απαράδεκτο μια ομάδα ανθρώπων, που εκπροσωπεί κάτι λιγότερο από το 1% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου, να υπονομεύει την πρόοδο τινάζοντας στον αέρα τη διεξαγωγή της Γ. Σ. Η απόφαση για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας η οποία βάσιμα μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ότι είναι αναμενόμενη αποτελεί ένα ακόμη βήμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί και αυτή η επιλογή. Πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες της Γ. Σ. θα επαναληφθούν και θα ολοκληρωθούν με τη λήψη της τελικής απόφασης, εντός της ημέρας.

Μπορώ να σας πω, τέλος, και κάτι ευχάριστο, όσον αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια. Εκεί, είναι σε εξέλιξη η δημόσια εγγραφή, ενόψει της μετοχοποίησης. Γνωρίζετε ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, θεαματικά. Στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής, για μετοχές αξίας 25 δισεκατομμυρίων δραχμών, υπάρχει, ήδη, τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς οι προεγγραφές ξεπερνούν τα 750 δις δραχμές. Για τους θεσμικούς επενδυτές στο μεν εσωτερικό το ενδιαφέρον σε αξία ξεπερνά τα 105 δις δραχμών έναντι των 13 δις δραχμών, στο δε εξωτερικό αντί των 135 εκατομμυρίων δολαρίων, το ενδιαφέρον σε αξία χρήματος ξεπερνά, ήδη, τα 950 εκατομμύρια δολάρια. Ολα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι τα πράγματα σ` αυτό τον τόπο, σε πολλές περιπτώσεις, εξελίσσονται έτσι, ώστε να δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία. Δεν υπάρχει μόνο αυτός ο μικρός κόσμος, στον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε, κόσμος στον οποίο, πολλές φορές, μας περιορίζει η εντύπωση που καλλιεργείται από ορισμένους. Υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος, υπάρχει η ελληνική κοινωνία, στην οποία πολλά πράγματα γίνονται και είναι άξια θαυμασμού.

Αυτά από μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση, μετά από αυτή την εξέλιξη επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας; Με δικαστικές αποφάσεις θα την κάνει, με τα ΜΑΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή την οποία θα εφαρμόσει. Θα ολοκληρώσει την πολιτική της. Και στο συγκεκριμένο τομέα η πολιτική για τη μεταβίβαση του πακέτου μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, πιστεύουμε ότι, εντός της ημέρας, θα γνωρίσει μια πολύ σημαντική ώθηση. Γιατί η πλειοψηφία των μετόχων κινείται, ως φαίνεται, σ` αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι οι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες διευκολύνουν αυτήν την πολιτική. Είναι η πλειοψηφία των μετόχων που είναι δεδομένη. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι, οι οποίοι κατέχουν λιγότερο από το 1% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, να εμποδίζουν τη μεγάλη πλειοψηφία των μετόχων -που επιθυμεί αυτή την εξέλιξη- να πάρει συγκεκριμένη απόφαση για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό και δείχνει αυταρχισμό. Φανερώνει μια συντεχνιακή νοοτροπία, η οποία με δυναμικό τρόπο, θέλει να ακυρώσει ένα εξυγιαντικό, διαρθρωτικό εγχείρημα. Δεν πρόκειται η Κυβέρνηση να επιτρέψει να επικρατήσουν τέτοιου είδους στάσεις και συμπεριφορές, για να επιβάλει η μικρή μειοψηφία με δυναμικό τρόπο τη θέλησή της στους πολλούς, οι οποίοι επιθυμούν την πρόοδο σ` αυτό τον τόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς ξέρετε ότι δεν είναι περισσότεροι; Δεν είναι μόνο το 1%.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι λιγότεροι από το 1%....

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί; Μίλησαν οι άλλοι;

ΡΕΠΠΑΣ:... αυτοί οι οποίοι έχουν το πακέτο των μετοχών που συμμετέχουν και αντιδρούν με αυτό τον τρόπο. Μπορείτε να το ερευνήσετε κι εσείς. Ικανός ρεπόρτερ είστε, μεταξύ όλων των άλλων, πέραν του ότι είστε πολιτικός συντάκτης. Μπορείτε να έχετε υπ όψη σας αυτά τα στοιχεία.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω εάν επιμένει η Κυβέρνηση, ότι η αποστολή των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Πάφο, είναι ανεξάρτητο γεγονός από την ένταση που προκαλεί η Τουρκία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ένταση προκαλείται από την Τουρκία και πριν υπάρξει αυτή η εκπαιδευτική πτήση των μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο. Αρα, μπορεί κάποιος, πολύ λογικά σκεπτόμενος, να πει ότι το φαινόμενο αυτό υπήρχε πριν την πτήση των αεροσκαφών και ότι θα συνεχίσει να υπάρχει όσο η Τουρκία ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική, η οποία προκρίνει την ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας: Οτι η ένταση αυτή δεν εκδηλώνεται τώρα για πρώτη φορά. Η Τουρκία, πιστεύουμε, ακολουθεί μια πολιτική, η οποία την οδηγεί σε αδιέξοδο. Αυτό, κατά τη δική μας γνώμη, έχει αποδειχθεί. Θα πρέπει να την προβληματίσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως, λοιπόν, η Κυβέρνηση έδωσε και αφορμή να εκδηλωθεί ξανά τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική, προκειμένου να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Η πολιτική αυτή είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι σε απόλυτη αρμονία με αυτό που θα έκανε κάθε χώρα η οποία σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες, σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών. Εκλήθησαν τα μαχητικά αεροσκάφη από τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση. Εγινε αυτή η εκπαιδευτική πτήση. Ολοκληρώθηκε αυτή η πτήση. Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αντίδραση, πολύ περισσότερο όταν η αντίδραση αυτή είναι σε τέτοιο βαθμό και με τέτοια διάσταση γεγονότων που δεν έχει καμία σχέση με τον τελείως ακίνδυνο τρόπο με τον οποίο έγινε η πτήση των ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Σχετικά με μια πληροφορία που μεταδίδεται από το πρωί ότι περιμένουμε εντός δεκαημέρου το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, έχετε κάποια επιβεβαίωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, μπορώ να την επιβεβαιώσω.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς την ημέρα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Αλλά είναι σε σχέση με την ένταση....

ΡΕΠΠΑΣ: Η πλεύση του αμερικανικού πλοίου στην περιοχή σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Κοσυφοπέδιο.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ηταν προγραμματισμένο να γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, δεν αποφασίσθηκε χθες ή προχθές.

ΓΥΠΑΡΗ: Είχε ψευδή εικόνα η κα Παπανδρέου, όταν μιλώντας σε κομματική εκδήλωση είπε ότι η χώρα μας ήταν απομονωμένη στη Σύνοδο Κορυφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μετέχοντες σ` αυτή τη Σύνοδο, επειδή, ακριβώς έχουν άμεση γνώση των γεγονότων, μπορούν να παρουσιάζουν το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα εκεί με τον πιο αξιόπιστο τρόπο. Ασφαλώς, το ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες εκφράζουν την αντίθεσή και τη διαφωνία τους -με έντονο, συχνά, διπλωματικό, πολιτικό, βεβαίως, αλλά έντονο τρόπο- στις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο μας απασχολεί, το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας και πολύ σωστά η κα Παπανδρέου είπε πως αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς. Αλλά, το πρόβλημα αυτό, μην ξεχνάτε ότι δημιουργείται καθώς εμείς προωθούμε μια πολιτική η οποία είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα αλλά και με τα ισχύοντα στο πλαίσιο λειτουργίας της Ε. Ε. Δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν. Αρα, λοιπόν, είναι ένα στοίχημα το οποίο έχουμε διαρκώς μπροστά μας και θα πρέπει να το κερδίζουμε. Ετσι ώστε, όλοι να ακούν τις απόψεις μας, να τις κατανοούν, ακόμα περισσότερο, -μακάρι να το επιτύχουμε και αυτό- να συμφωνούν με τις απόψεις μας και να ταυτίζονται με αυτές. Αυτός είναι ο στόχος μας και γι` αυτό εργαζόμαστε, άλλωστε.

ΚΙΑΟΣ: Με απόφαση ποιού παράγοντος είτε κυβερνητικού, είτε στρατιωτικού του Πενταγώνου, πέταξαν τα F-16 για την Κύπρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό έγινε μετά από συνεννόηση των δύο κυβερνήσεων. Η κυπριακή και η ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους -που είναι διαρκής, μόνιμη και νόμιμη- οδηγήθηκαν σε αυτό το σχέδιο των εκπαιδευτικών πτήσεων, οι οποίες και πραγματοποιήθηκαν.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ σας ρώτησα από ποιόν ελήφθη από ελλαδικής πλευράς για να το συγκεκριμενοποιήσω η απόφαση και πέταξαν τα αεροπλάνα, τα τέσσερα F-16 στην εκπαιδευτική αυτή πτήση.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι την ελληνική Κυβέρνηση για τα διάφορα επιμέρους θέματα την εκφράζει στην πολιτική της ο αρμόδιος Υπουργός. Εν προκειμένω το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, που έχει αυτή την επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου, ήταν αυτό το οποίο εφάρμοσε αυτό το σχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από συνεννόηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, απάντησα γι` αυτό. Ηταν θέμα συνεννοήσεως των δύο κυβερνήσεων. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι την πολιτική στους επιμέρους τομείς, την εφαρμόζει το κάθε Υπουργείο.

ΚΙΑΟΣ: Αν είχε ενημερωθεί επ` αυτού ο Πρωθυπουργός όταν ήταν στο Κάρντιφ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι` αυτά. Είπα από την πρώτη ημέρα ότι ήταν η συνεννόηση των δύο κυβερνήσεων αυτή η οποία οδήγησε στην υλοποίηση των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ ρώτησα για τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι` αυτό. Οταν μιλώ για την Κυβέρνηση, λέτε να υπάρχει Κυβέρνηση με την οποία διαφωνεί ο Πρωθυπουργός;

ΚΙΑΟΣ: Εγώ δεν είπα αυτό. Εγώ ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Με καλείτε να απαντήσω σε μια ερώτηση, η οποία υποκρύπτει και μια τέτοια εκτίμηση.

ΚΙΑΟΣ: Τι γίνεται με την έρευνα ή που βρίσκεται η διαδικασία και όσον αφορά το δικαστικό, το εισαγγελικό μέρος και όσον αφορά την έρευνα μέσα στην Αστυνομία για την πρόσφατη δολοφονική επίθεση εναντίον του φοιτητή του Κουσουρή και των άλλων, έξω από τα δικαστήρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η έρευνα, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα έχετε τη δυνατότητα και εσείς και όλοι μας, να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη αυτής της έρευνας και να είμαστε γνώστες των πορισμάτων της.

ΚΙΑΟΣ: Αν σημειώθηκε πρόοδος στην έρευνα που γίνεται από πλευράς δικαστικής για τους ενόχους.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο, γιατί -όπως γνωρίζετε- δεν μπορώ να έχω πρόσβαση στα δικόγραφα, στα έγγραφα μιας προανάκρισης που διεξάγεται και με την οποία ασχολούνται τα εντεταλμένα όργανα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφτεται η Κυβέρνηση να ευχαριστήσει τον κ. Κόκκαλη γιατί προσέφερε περισσότερα χρήματα απ' όσα προέβλεπε η σύμβαση για το ΞΥΣΤΟ; ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο τρόπος με τον οποίο θέτετε την ερώτησή σας, δεν μου επιτρέπει να δώσω οποιαδήποτε απάντηση και δεν δίνω καμία απάντηση γιατί πιστεύω ότι όλα αυτά τα θέματα τα παρακολουθεί ο ελληνικός λαός. Ο καθένας έχει τις απόψεις του. Υπάρχει, όμως, μια πραγματικότητα η οποία αποτελεί και την καλύτερη απάντηση. Είναι η πραγματικότητα της διαφάνειας, της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας, αλλά και της εισροής στο Δημόσιο Ταμείο σημαντικών χρηματικών ποσών, πράγμα το οποίο, όταν γίνεται με αντικειμενικότητα και διαφάνεια, μόνο ως ευχάριστο γεγονός μπορεί να χαιρετίζεται. Οχι, όμως, με το πνεύμα που εσείς είχατε συμπεριλάβει στην ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδωσε ο Πρωθυπουργός περαιτέρω εξηγήσεις, σήμερα, στην Επιτροπή για το τηλεφώνημα από τον κ. Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν έκανε κάποια αναφορά. Αλλωστε, αυτό είναι γνωστό. Εχει δώσει αναλυτική ενημέρωση ο Πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα, στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έδωσε...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Απλά αναφέρθηκε στα γεγονότα αυτά στα οποία όλοι έχουν πρόσβαση ενημέρωσης από τις προηγούμενες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος είναι αυτός, ο φύσει και θέσει Ελληνας προδότης στην Κομισιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησε γι` αυτό ο κ. Πάγκαλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μας πει η Κυβέρνηση ποιος είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σας απάντησε ο κ. Πάγκαλος, χθες, σ` αυτό το θέμα. Δεν τον ρωτήσατε και απάντησε; Εδωσε κάποια απάντηση. Αυτή η απάντηση ισχύει. Δεν αλλάξει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτάω η Κυβέρνηση τον ξέρει αυτόν τον προδότη, να φυλαγόμαστε και εμείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος στην Κυβέρνηση είναι. Είναι Υπουργός Εξωτερικών του οποίου το συνολικό θετικό έργο δεν πρέπει ουδείς να παρακάμψει.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, συνεχίζει να παραμένει στη θέση του ο συγκεκριμένος υπάλληλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο συγκεκριμένος υπάλληλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά, λέτε ότι η Κυβέρνηση τον γνωρίζει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η Κυβέρνηση λέει ότι η απάντηση που έδωσε ο κ. Πάγκαλος είναι η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών. Ο Υπουργός Εξωτερικών είναι μέλος της Κυβέρνησης, δεν είναι άλλο Κυβέρνηση και άλλο Υπουργός Εξωτερικών. Γι` αυτό το θέμα, λοιπόν, ισχύει η απάντηση που έχει δώσει ο κ. Πάγκαλος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν ένας υπάλληλος της Κομισιόν να ανατρέψει το βέτο, που δεν μπόρεσαν 14 χώρες; Δεν είναι αστείο αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος και να μη λέει και το όνομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα δεν πρέπει να είστε τόσο κατηγορηματικός, προκειμένου να ερμηνεύετε το τι είναι αυτό το οποίο αποτέλεσε την αφορμή ή την αιτία για να πει ο κ. Πάγκαλος αυτό το οποίο είπε. Ο κ. Πάγκαλος είπε κάτι. Δέχθηκε ερώτηση γι` αυτό το οποίο είπε. Απάντησε και η απάντηση αυτή παραμένει και την έχετε υπόψη σας.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη-Μπλερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Για την Ιονική ήθελα να ρωτήσω. Προηγουμένως, είπατε ότι πιστεύετε ότι θα επαναληφθεί σήμερα η συνέλευση των μετόχων. Αυτό που το γνωρίζετε, εφόσον είπατε ότι αναμένεται η έκδοση απόφασης δικαστικής αρχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο ότι η πλειοψηφία των Μετόχων έχει εκφράσει την επιθυμία να λάβει απόφαση σήμερα επί του συγκεκριμένου θέματος. Απλά, θέλει να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, ώστε χωρίς κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας των μετόχων, να λειτουργήσει η Γενική Συνέλευση και να ληφθεί απόφαση. Αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να το διασφαλίζει η Πολιτεία σε ένα Σώμα το οποίο θέλει να συνέλθει για να λάβει μια απόφαση επί συγκεκριμένου θέματος.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Η Δικαστική Αρχή τι ακριβώς πρόκειται να αποφασίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Δικαστική Αρχή είναι αυτή η οποία μπορεί να εγγυηθεί τις διαδικασίες με τις οποίες θα ολοκληρωθεί αυτή η Γενική Συνέλευση και θα ληφθούν οι αποφάσεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτεπάγγελτα έχει δραστηριοποιηθεί, δηλαδή, η Εισαγγελική Αρχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, σε κάθε περίπτωση, όταν είναι παρούσα η Εισαγγελική Αρχή και διαπιστώνει τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, αντιλαμβάνεστε πως έχει λόγο να παρέμβει.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Λέτε ότι οι μικρές ομάδες συντεχνιακές δεν πρόκειται να ανακόψουν την πορεία της Κυβέρνησης σ` αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με την ΟΝΕ. Σήμερα, όμως, το πρωί δεν ανακόπηκε μία σοβαρή συνάντηση λόγω μιας συντεχνιακής ομάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό ακριβώς είπαμε ότι εντός της ημέρας καλό είναι και πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ληφθεί απόφαση. Μπορεί να έχουμε μία μετακίνηση για λίγες ώρες, όσον αφορά τη λήψη της απόφασης, αλλά πιστεύουμε ότι εντός της ημέρας, θα ληφθεί η απόφαση.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό που λέτε δεν προκαθορίζει τη δικαστική απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου δεν προκαθορίζει τη δικαστική απόφαση. Εγώ βασίζομαι σε ένα συγκεκριμένο πραγματικό γεγονός το οποίο αφορά την εκφρασμένη θέληση της πλειοψηφίας των μετόχων να λάβει συγκεκριμένη απόφαση επί του θέματος. Και η συγκεκριμένη αυτή απόφαση επί του θέματος κινείται στην κατεύθυνση της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας. Αυτό είναι γνωστό.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό είναι άλλο επιχείρημα. Το πρόβλημα είναι, από τη στιγμή που υπάρχει εκκρεμής δικαστική απόφαση, εσείς το είπατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση. Η Δικαστική Αρχή, είπα, θα παρέμβει, προκειμένου να υπάρξουν όλες οι εγγυήσεις για να διεξαχθεί η διαδικασία.

ΚΙΑΟΣ: Και πώς προκαθορίζεται ότι θα δώσει την εντολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε να υπάρχει Δικαστική Αρχή η οποία θα πει ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα των μετόχων; Γι` αυτό ακριβώς υπάρχουν, μεταξύ των άλλων, και οι Δικαστικές Αρχές. Για να εγγυώνται τη δυνατότητα ενός εκάστου εξ ημών να λαμβάνει μέρος, με δημοκρατικό τρόπο και να ασκεί τα ατομικά του δικαιώματα, σε τέτοιες συλλογικές δραστηριότητες.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς, ουσιαστικά προκαθορίζετε τι θα πει...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κ. Κιάο, δεν προκαθορίζω. Εγώ μίλησα για την πλειοψηφία που έχει δημιουργηθεί εντός του σώματος της Γενικής Συνέλευσης. Το ένα είναι αυτό. Και είναι άλλο το θέμα των εγγυήσεων της δικαστικής προστασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού το ξέρετε ότι θα αρχίσει, πάλι; Μπορεί να πάρει απόφαση να μην αρχίσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση για τη διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης, έχει ληφθεί από τους μετόχους. Δεν αποφασίζει οποιοσδήποτε τρίτος για το αν θα γίνει η Γενική Συνέλευση ή όχι. Η Δικαστική Αρχή, όταν καλείται, παρεμβαίνει, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για να γίνει η Γενική Συνέλευση.

ΦΙΛΗΣ: Τι είναι εκείνο που σας κάνει να πιστεύετε ότι η Δικαστική Αρχή θα αποφασίσει να γίνει σήμερα η Συνέλευση και όχι τη Δευτέρα ή την Τρίτη ή μετά από 20 ημέρες, που είναι και η νόμιμη αναβολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης, το αποφασίζουν οι ίδιοι οι μέτοχοι. Η Δικαστική Αρχή παρεμβαίνει από την ώρα που υπάρχει παρακώλυση των διαδικασιών, προκειμένου να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη συμμετοχή των μετόχων, ώστε να διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι: Ποιά μέτρα θα λάβει η Δικαστική Αρχή; Θα απαγορεύσει, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους Μετόχους, όπως είχε ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής και απερρίφθη το αίτημά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ.

ΦΙΛΗΣ: Εσείς προεξοφλείτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ προεξοφλώ ότι οι Δικαστικές Αρχές εγγυώνται -γι` αυτό υπάρχουν, μεταξύ των άλλων -την ακώλυτη διεξαγωγή τέτοιων διαδικασιών.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση που σας θέτω είναι: Πώς προεξοφλείτε ότι το δικαστήριο θα πει ότι σήμερα θα γίνει η Συνέλευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, γι` αυτό το θέμα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους οι μέτοχοι της Ιονικής Τράπεζας. Περί αυτού ομιλώ.

ΦΙΛΗΣ: Οι μέτοχοι συνήλθαν σε Γενική Συνέλευση η οποία, με τα γνωστά επεισόδια, διαλύθηκε αυτή η Συνέλευση. Δεν υπάρχει, πλέον, διαδικασία που να λέει ότι θα ξαναγίνει Γενική Συνέλευση.

ΡΕΠΠΑΣ: Διακόπηκε η Συνέλευση αυτή, επειδή με βίαιο τρόπο κάποιοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την εξέλιξή της.

ΦΙΛΗΣ: Διεκόπη για να πιουν καφέ και τσάι οι μέτοχοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τους λόγους τους οποίους είπα.

ΦΙΛΗΣ: Μας είπατε διακόπηκε. Η ερώτηση είναι σαφής...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, λείπατε στην αρχή και δεν είστε αρκετά ενημερωμένος. Τα συζητήσαμε αυτά τα θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Πριν από μερικές ημέρες μας λέγατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλη ερώτηση. Απάντησα γι` αυτό το θέμα με λεπτομέρειες. Και στην αρχή συζητήσαμε το θέμα, όταν έκανα μία ενημέρωση και αργότερα απάντησα σε σχετικές ερωτήσεις. Επανέρχεστε σε ίδια θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι εδώ υπάρχουν νόμοι. Και οι νόμοι λένε...

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρω πολύ κ. Φίλη. Σε άλλους να το πείτε αυτό, μην το λέτε σε μένα. Στον εαυτό σας να το πείτε. Και παρακαλώ, τους νόμους να τους σεβόμαστε και να τους τηρούμε, αλλά και να μιλούμε γι` αυτούς με την ίδια ευαισθησία με την οποία φαίνεται ότι τους υπερασπίζεστε τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Ματαιωθείσης της Γενικής Συνέλευσης, η επανάληψη γίνεται, τουλάχιστον, μετά από 20 ημέρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε διακοπή για λόγους ανώτερης βίας οι οποίοι δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν. Η Δικαστική Αρχή θα εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΦΙΛΗΣ: Αν γνωρίζετε, ακριβώς, πιο είναι το αίτημα συγκεκριμένα των μετόχων, μάλλον του Εκπροσώπου της Εμπορικής, του Διευθυντή της Εμπορικής προς τη Δικαστική Αρχή. Τι ακριβώς ζητάει.

ΡΕΠΠΑΣ: Να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα των Μετόχων, ώστε να μπορούν, ανεμπόδιστα, να συνεδριάσουν και να λάβουν απόφαση. Το λέω τόση ώρα.

ΦΙΛΗΣ: Μπορούν να μπουν ΜΑΤ στη Γενική Συνέλευση της Εμπορικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Μια και μιλάμε για νόμους, μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ, κ. Φίλη, αν είναι δικαίωμα των μετόχων, να συνέρχονται ανεμπόδιστα και να αποφασίζουν επί συγκεκριμένου θέματος;

ΦΙΛΗΣ: Απολύτως, συνταγματικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου να εμποδίζει την πλειοψηφία να λάβει μια συγκεκριμένη απόφαση επί του θέματος που απασχολεί το Σώμα;

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχουν νομικές προϋποθέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι νομικές προϋποθέσεις αρχίζουν και εξαντλούνται στο όριο εκείνο που καθένας λέει ανεμπόδιστα την άποψή του και δίνει την ψήφο του στη θέση εκείνη η οποία τον εκφράζει. Δεν φθάνουν πέραν του ορίου αυτού, δηλαδή, στο σημείο εκείνο, όπου πλέον εμποδίζει τον άλλο να εκφράζει και εκείνος ελεύθερα την άποψή του και να δίνει την ψήφο του στη θέση η οποία τον εκφράζει. Αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα. Και λυπούμαι που τα ακούω από εσάς, οι οποίοι δείχνετε τόσο μεγάλη ευαισθησία για την τήρηση των νόμων. Αυτή η ευλάβεια, θα μου επιτρέψετε να πω, είναι υποκριτική. Και επιδιώκετε τη δημιουργία εντυπώσεων, παραβλέποντας ότι εδώ έχουμε μετόχους που έχουν το λιγότερο του 1% του Μετοχικού Κεφαλαίου της Ιονικής Τράπεζας, οι οποίοι εμποδίζουν με κάθε τρόπο, βίαιο, παράνομο, άνομο, τους πολύ περισσότερους, να λάβουν μία απόφαση. Αυτό είναι απαράδεκτο.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή είμαστε υπέρ της αγοράς όλοι εδώ πέρα, ξέρετε, παγκοσμίως και στην Ελλάδα ότι...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπέρ της αγοράς είμαστε, αλλά να μη γινόμαστε αγοραίοι, κ. Φίλη.

ΦΙΛΗΣ: Το αίτημα που υποβάλλει η Διοίκηση της Εμπορικής, αν κατάλαβα καλά, είναι: Να συνέλθει σήμερα η Γενική Συνέλευση αποκλειομένων των μετόχων του 1%;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Αλλά η συμμετοχή των μετόχων που έχουν το λιγότερο από 1% δεν μπορεί να εκδηλώνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να εμποδίζει αυτούς που έχουν το συντριπτικά πλειοψηφικά ποσοστό να λειτουργήσουν και να λάβουν απόφαση. Σας καλώ να καταδικάσετε, λοιπόν, αυτή τη μικρή μειοψηφία, η οποία μετέρχεται τέτοια παράνομα μέσα, εμποδίζοντας τη Γενική Συνέλευση να διεξαχθεί ομαλά. Γιατί δεν το κάνετε ευθαρσώς και ευθέως όλοι; Γιατί δεν καυτηριάζετε αυτές τις συμπεριφορές και παραμένετε απαθείς παρατηρητές;

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εδώ ρωτάμε για να μάθουμε. Ο ρόλος μας είναι να ρωτάμε. Τι είναι αυτά τα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα αντιλαμβάνεστε, αλλά δεν τα καυτηριάζετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να ρωτήσω εάν μας θεωρείτε εκπροσώπους φορέων που πρέπει να παίρνουν θέση θετική ή αρνητική, είτε υπέρ του κάτω του 1%, είτε υπέρ της πλειοψηφίας, είτε υπέρ της Κυβέρνησης ή υπέρ της αντιπολίτευσης. Εμείς θέτουμε ερωτήσεις και θέλουμε απαντήσεις. Δώσατε απαντήσεις; Καταγράφονται.

ΡΕΠΠΑΣ: Ωραία! Αυτό το οποίο, όμως, μας δεσμεύει όλους είναι να μιλούμε υπέρ των νόμων και να δεχόμαστε την αρχή ότι ο καθένας πρέπει...

ΚΙΑΟΣ: Τι είναι αυτό το πράγμα κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ, γιατί με διακόπτετε;

ΚΙΑΟΣ: Μα, λέτε ότι είμαστε υποχρεωμένοι...

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως είμαστε υποχρεωμένοι.

ΚΙΑΟΣ: Από ποιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καθένας από το αίσθημα ευθύνης που τον διακατέχει να σέβεται και να τηρεί με ευλάβεια τους νόμους και να ασκεί ο καθένας το συνταγματικό δικαίωμά του με τέτοιο τρόπο, που να επιτρέπει και στους συμπολίτες του να ασκούν και εκείνοι ανεμπόδιστα, τα δικά τους ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτό δεν είναι κανόνας που ισχύει για όλους; Και σας καλώ σε μια θέση κοινή. Δεν νομίζετε ότι πρέπει να τηρούμε όλοι αυτή την κοινή θέση;

ΦΙΛΗΣ: Αν γνωρίζετε στο αίτημα των εκπροσώπων της Εμπορικής Τράπεζας στο δικαστήριο, περιλαμβάνεται η λήψη αστυνομικών μέτρων μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες κ. Φίλη. Αυτό το οποίο, όμως, γνωρίζω είναι ότι κανόνας της Δημοκρατίας είναι, μεταξύ των άλλων και αυτός: Καθένας να ασκεί τις νόμιμες δραστηριότητές του, χωρίς να τον εμποδίζει οποιοσδήποτε άλλος. Και όταν εμποδίζεται, θα πρέπει να συντρέχουν αυτόν τον έναν που θέλει να ασκήσει τα δικαιώματά του, όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που υπάρχουν και λειτουργούν, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές αυτές οι διαδικασίες. Ουαί και αλίμονο, αν υπάρχει διαφορετική άποψη.

Ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 June 1998 - 18:35:58 UTC