Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο. Το θέμα το οποίο μας απασχόλησε ήταν το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), ο σχεδιασμός για την πορεία της χώρας, κατά τα επόμενα χρόνια, με την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων που είναι απαραίτητα, προκειμένου να δώσουν την ώθηση για μια νέα ισχυρή θέση της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα. Συζητήσαμε το πλαίσιο, τη διαδικασία με βάση την οποία θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, για την με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εκπόνηση του Γ' ΚΠΣ. Συζητήσαμε, επίσης, σε πολύ γενικές γραμμές, για τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς που θα έχει το Πλαίσιο αυτό.

Εχοντας, ήδη, την εμπειρία από τα δύο προηγούμενα ΚΠΣ, επιθυμούμε να μη χαθεί ούτε μία ημέρα, ώστε -από το 2000 που θα αρχίσει να εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, μέσω των πόρων του Γ' ΚΠΣ- να είμαστε, ήδη, έτοιμοι και να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Χρειάστηκε να περάσουν ένα ή δύο χρόνια, προκειμένου να εκπονηθούν και να ολοκληρωθούν μελέτες, να τελεσιδικίσουν αποφάσεις δικαστηρίων, σχετικά με απαλλοτριώσεις και άλλες νομικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα και χρόνος να χαθεί και οι πόροι να μην είναι εύκολο να απορροφηθούν στον πρέποντα χρόνο. Αρα, λοιπόν -μια πρώτη επισήμανση κάνω- το νόημα της σημερινής συζήτησης ήταν πρώτον, η ενημέρωση και δεύτερον οι αποφάσεις και οι κατευθύνσεις, προκειμένου, με τον καλύτερο τρόπο, να είμαστε έτοιμοι την 1.1.2000, ώστε να αξιοποιήσουμε τους πόρους του Γ` ΚΠΣ.

Ηδη -και αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα- έχουν ληφθεί αποφάσεις και χρηματοδοτούνται μελέτες για έργα τα οποία είναι δεδομένο ότι θα ενταχθούν στο Γ` ΚΠΣ, ώστε όταν έρθει η ώρα να αντλήσουμε τους πόρους, να είναι έτοιμες οι μελέτες και τα έργα να προχωρήσουν από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Στο Γ` ΚΠΣ, απόφασή μας είναι:

-Να περιλαμβάνονται, βεβαίως, τα έργα τα οποία δεν θα έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του Β` ΚΠΣ, όπως είναι το μεγάλο έργο της Εγνατίας Οδού.

-Να περιληφθούν νέα έργα και νέες δράσεις.

-Να ενισχυθούν οι καινοτόμες δράσεις που για πρώτη φορά περιελήφθησαν στο Β` ΚΠΣ και ιδιαίτερα αυτές που έχουν σχέση με την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, με τις διορθωτικές παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

-Να υπάρχει, επίσης, μια ενίσχυση σε ορισμένους τομείς που θεωρούμε ότι είναι μείζονος προτεραιότητας. Οπως, για παράδειγμα, η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου -το οποίο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο- που πιστεύουμε ότι θα καταστεί εφικτή στο Γ` ΚΠΣ.

-Να προωθηθούν πολλά κονδύλια στον τομέα της Πρόνοιας, όπου δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Πέρα από τις μελέτες για τις υποδομές, που προωθούνται στο πλαίσιο των αναπτυξιακών έργων, υπάρχει μία σημαντική προεργασία γι` αυτή την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση και τους φορείς διαχείρισης αυτών των έργων, προκειμένου να έχουμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πρόκληση. Προσβλέπουμε στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Επιθυμούμε την άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου, μέσω των επενδύσεων στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, να επιτύχουμε μία νέα πραγματικότητα έως το 2006 που ολοκληρώνεται το Γ` ΚΠΣ. Και, βεβαίως -όπως αντιλαμβάνεστε- η δράση αυτή θα ενισχυθεί, πέραν των χρημάτων του Γ` ΚΠΣ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα ποσά του οποίου κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι.

Οσον αφορά τη διαδικασία, ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει συγκροτηθεί μία ομάδα, την οποία συντονίζει ο τεχνικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι-στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων. Μετά από συζητήσεις με εκπροσώπους όλων των υπουργείων, σύντομα -είναι θέμα λίγων ημερών, στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου- θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο για το Γ` ΚΠΣ, όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Ενα σχέδιο το οποίο, αφενός θα αναδεικνύει το πολιτικό στίγμα για τις κατευθύνσεις της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια και αφετέρου θα δίνει μία πολύ συγκεκριμένη και υπεύθυνη απάντηση στις ανάγκες που έχει σήμερα η χώρα μας σε όλη την έκτασή της (στις νησιωτικές περιοχές, τους ορεινούς όγκους, τα αστικά κέντρα) και σε διάφορους τομείς.

Μετά την υποβολή αυτού του πρώτου σχεδίου η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θα συζητήσει με διάφορους φορείς, προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την εκπόνηση του προγράμματος. Η διαδικασία των σχετικών συζητήσεων πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί μετά από περίπου έξι μήνες, ώστε στις αρχές του 1999 να έχουμε ένα περίπου τελικό σχέδιο το οποίο θα απασχολήσει πλέον την Κυβέρνηση, σε υψηλό επίπεδο, στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου και των άλλων κυβερνητικών οργάνων, ώστε μέσα στο 1999 να έχουμε διατυπώσει την πρόταση της χώρας μας για τα έργα και τις άλλες δράσεις (αναπτυξιακά έργα, παραγωγικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες) που πρέπει να περιληφθούν στο Γ` ΚΠΣ.

Είναι πάρα πολύ σημαντική -όπως αντιλαμβάνεστε- αυτή η προετοιμασία. Δεν ακολουθήθηκε στα δύο προηγούμενα ΚΠΣ. Πιστεύουμε ότι η έγκαιρη προετοιμασία της χώρας μας θα οδηγήσει στην με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίηση των πόρων που θα έχουμε στη διάθεσή μας μέσω του Γ` ΚΠΣ, από το 2000 έως το 2006.

Σήμερα, συζητήσαμε, επίσης, το θέμα της επιτελικής παρακολούθησης των έργων. Εγινε μία ενημέρωση για την πρωτοβουλία, την οποία είχε αναλάβει ο Πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 1997, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει μία σαφής και πλήρης εικόνα για την εξέλιξη των έργων που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να δημιουργηθεί μια επιτελική ομάδα η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων αυτών. Ηδη, στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη 20.000 εργολαβίες. Η ομάδα αυτή παρακολουθεί 4.300 έργα, τα οποία είναι έργα είτε του ΚΠΣ, είτε χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το ύψος των δαπανών για τα έργα αυτά ξεπερνά ήδη τα τρία τρισεκατομμύρια δραχμές. Αν προσθέσουμε και τα τμήματα των μεγάλων έργων, τα οποία είναι σε εξέλιξη, μπορούμε να πούμε ότι στο σύνολό τους τα έργα αυτά αφορούν δαπάνες που ξεπερνούν τα πέντε τρισεκατομμύρια δραχμές.

Η δράση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρώτον, γιατί δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζονται έγκαιρα νομικές ή οικονομικές αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό των έργων, ώστε να μπορούμε με έγκαιρες παρεμβάσεις να προβαίνουμε στις απαραίτητες διορθώσεις. Δεύτερον, καθιστούν δυνατό τον έλεγχο ως προς το αν είναι εναρμονισμένα με το πλαίσιο εκτέλεσης των δημοσίων έργων που έχουμε αποφασίσει τα έργα αυτά και ο τρόπος με τον οποίον εξελίσσονται. Και, τρίτον, παρακολουθείται και αξιολογείται η ποιότητα των υπηρεσιών, η αποδοτικότητα των οργανισμών, των φορέων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη αυτών των έργων.

Τα έργα, που παρακολουθούνται από την ομάδα αυτή, δεν ανήκουν σε όλα τα υπουργεία. Η προσπάθειά μας είναι να ενταχθούν σ` αυτό το σύστημα παρακολούθησης και τα έργα των άλλων υπουργείων που δεν παρακολουθούνται σήμερα. Και σ` αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

* Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε, επίσης, δεκτή η πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, για τις προαγωγές στα ανώτατα δικαστήρια. Εχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις ο κ. Γιαννόπουλος και έχει δώσει τα ονόματα των προαχθέντων. Η πρόταση του κ. Γιαννόπουλου έγινε ομόφωνα δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον, ποιό είναι το συνολικό κονδύλι που θα εισρεύσει στην Ελλάδα από το Γ` ΚΠΣ και δεύτερον, η εκτίμηση για την παρακολούθηση αλλά και για την πορεία της εξέλιξης των έργων, ποιά είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, δεν είναι εύκολο αυτή την ώρα να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Τα τρισεκατομμύρια δραχμές που θα έχουμε στη διάθεσή μας από το "πακέτο Σαντέρ" είναι σημαντικά, για να καλύψουν τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων αυτών. Πάντως, το ύψος τους θα κινείται περίπου στα επίπεδα στα οποία κινήθηκε και το Β` ΚΠΣ. Οσον αφορά τώρα την εξέλιξη των έργων, πρέπει να πω, για να μην υπάρχει παρανόηση, ότι σήμερα δεν συζητήσαμε και δεν αξιολογήσαμε την εξέλιξη των μεγάλων ή κάποιων άλλων έργων. Συζητήσαμε ειδικά γι` αυτό το σύστημα το οποίο εγκαθιδρύσαμε, για να παρακολουθούμε και αξιολογούμε το πώς εξελίσσονται τα έργα. Αρα, λοιπόν, δεν έγινε συζήτηση για τα έργα αυτά, καθ` εαυτά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το ερώτημά μου είναι, αν έχει γίνει κάποια απολογιστική μελέτη για το Β` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από ποιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την αξιολόγηση, γιατί περί αυτού πρόκειται, της εξέλιξης των έργων που ανήκουν στο Β` ΚΠΣ, διάφοροι φορείς, οι οποίοι μελετούν αυτό το θέμα, διατυπώνουν τις απόψεις τους. Μεταξύ άλλων, το ΚΕΠΕ έχει διατυπώσει άποψη. Συμφωνήθηκε, σήμερα, κάθε Υπουργείο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, όσον αφορά τα έργα που είναι ενταγμένα στο Β` ΚΠΣ και ανήκουν στη δική του αρμοδιότητα, προκειμένου, σε μία επόμενη φάση, να γίνει συζήτηση με πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός, σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, για την πολιτική, πλέον, αξιολόγηση και την εξαγωγή των ανάλογων συμπερασμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσοι παρελήφθησαν για να προαχθεί ο κ. Στεργιόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς τον αριθμό. Εχει ακολουθηθεί μία διαδικασία η οποία τηρείται από την Κυβέρνηση. Δικαστές οι οποίοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός των επόμενων δύο ετών να μην κρίνονται προακτέοι. Είναι κάτι το οποίο και στο παρελθόν ακολουθήθηκε ως ένα από τα κριτήρια. Ελήφθη υπόψη και σήμερα, προκειμένου το Υπουργικό Συμβούλιο να κάνει τις επιλογές για την κάλυψη των κενών θέσεων στα τρία ανώτατα δικαστήρια. Και βεβαίως, έπαιξαν ρόλο και τα κριτήρια τα οποία λαμβάνονται υπόψη, όπως είναι η κατάρτιση, η αξιοσύνη, το ήθος, το κύρος των δικαστών, προκειμένου να εισηγηθεί αναλόγως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και να αποφασίσει, σχετικά, το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, έπαιξε ρόλο και η κομματική ταυτότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση. Αυτό είναι κάτι το οποίο ουδέποτε Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το εξέταζαν, προκειμένου να λάβουν σχετικές αποφάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κ. Υπουργέ, παρελήφθησαν κάπου 14 άτομα. Δεν σας απασχολεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός, αρχικώς, έκανε καμία γενική πολιτική επισήμανση στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑ: Ο Πρωθυπουργός έκανε δύο σχόλια: Το ένα έχει σχέση με τη διαδικασία των προσλήψεων. Επειδή, ακριβώς, από πολλές πλευρές διατυπώνονται αιτιάσεις για την ανεπάρκεια της Δημόσιας Διοίκησης και την υποβάθμιση της αποτελεσματικότητάς της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, και για την ανάγκη νέων προσλήψεις εξειδικευμένων στελεχών και επιστημόνων στη Δημόσια Διοίκηση, ο Πρωθυπουργός έκανε μνεία μιας εγκυκλίου που έχει εκδώσει ο Υπουργός Εσωτερικών, όπου πάρα πολλά θέματα, σχετικά με τις προσλήψεις, ρυθμίζονται και αποσαφηνίζονται. Το άλλο σχόλιο αφορά τη στάση των Υπουργών, όσον αφορά θέματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο αρμοδιοτήτων που ξεπερνούν τα όρια ενός Υπουργείου. Ειπώθηκε, χαρακτηριστικά, ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ φειδωλοί και προσεκτικοί στις δημόσιες ανακοινώσεις μας για θέματα επί των οποίων δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης. Θα πρέπει για όλα αυτά τα θέματα να ολοκληρώνεται ο κύκλος εξέτασής τους από τους συναρμόδιους Υπουργούς ή τους συνεργάτες τους. Και όταν, πλέον, τα κυβερνητικά όργανα έχουν λάβει τη σχετική απόφαση, τότε θα είναι πρέπον να προβαίνουν οι αρμόδιοι Υπουργοί στις σχετικές ανακοινώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιούς, συγκεκριμένα, Υπουργούς αναφέρθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία γενική αναφορά. Ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει το θέμα αυτό με επιστολή που έχει στείλει παλαιότερα. Ανέφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, σήμερα, σχετικά με την απόσυρση των επιβατικών αυτοκινήτων. Είπε ότι είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, το οποίο μας απασχολεί, το εξετάζουμε. Είναι ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει την τελική θέση της, στο πλαίσιο ενός συνόλου μέτρων, επειδή, ακριβώς, πρέπει η πολιτική που θα διατυπώσουμε για κάθε θέμα να είναι πλήρης και σαφής. Να μην είναι σπασμωδική και περιστασιακή.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως αφορά και τη χθεσινή δήλωση του κ. Λαλιώτη ότι δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο του κ. Δρυ για τις καταπατήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο θέμα αυτό. Το συγκεκριμένο αυτό θέμα απασχολεί τα συναρμόδια Υπουργεία. Αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία την οποία, τελικώς, θα αναλάβει η Κυβέρνηση θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δυσλειτουργίες, οι οποίες υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα αφενός, πολλοί συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο και αφετέρου, να διατηρείται σε εκκρεμότητα, για πάρα πολλά χρόνια, ένα καθεστώς ασάφειας, το οποίο πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε. Βλέπετε η δική μας Κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει σειρά θεμάτων, τα οποία επί πάρα πολλά χρόνια, παρέμειναν λιμνάζοντα. Γιατί ουδείς είχε την τόλμη ή το θάρρος ή τη σκέψη να τα αντιμετωπίσει.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή κι εσείς κάποια στιγμή αναφερθήκατε στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πέρα από τις ανάγκες που θα "κληθεί" να ικανοποιήσει το Γ` ΚΠΣ, μήπως επισημάνθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο η απουσία προγράμματος στρατηγικής ανάπτυξης; Εγινε, δηλαδή, λόγος για χωροταξικό σχεδιασμό της ανάπτυξης, να το πω έτσι, πιο απλά;

ΡΕΠΠΑΣ: Διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις. Ουδείς είπε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αναπτυξιακό. Ολοι, όμως, επισήμαναν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, και υπό το πρίσμα των αρμοδιοτήτων του, πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία που μας παρέχεται στο πλαίσιο του Γ` ΚΠΣ, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Δηλαδή, οι δράσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν, να βρίσκονται σε αρμονία η μία με την άλλη, να μην είναι αποκομμένες, ώστε το αναπτυξιακό σχέδιο να είναι, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αποτελεσματικό, για το καλό της χώρας. Γιατί έχουμε πολλές περιπτώσεις, όπου στα προηγούμενα ΚΠΣ συμπεριλήφθηκαν έργα, τα οποία δεν αποτελούσαν τίποτα άλλο, παρά το αποτέλεσμα πιέσεων πελατειακού χαρακτήρα προς τους πολιτικούς που έλαβαν τις αποφάσεις ή μία επιλογή έργων που ανταποκρίνονταν σε συγκεκριμένα και ιδιωτικά συμφέροντα ή συμφέροντα κατοίκων ορισμένων περιοχών. Αυτά τα φαινόμενα όλοι τα καυτηρίασαν και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Γι` αυτό, ακριβώς, όλοι είπαμε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κάθε παράμετρος και κάθε Υπουργείο από τη δική του πλευρά καλείται να συνεισφέρει, προκειμένου να είναι πλήρες αυτό το σχέδιο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορώ να συμπεράνω, δηλαδή, από την απάντησή σας ότι η Κυβέρνηση εκτιμά πως διαθέτει, ήδη, σχέδιο ανάπτυξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς διαθέτει σχέδιο ανάπτυξης η Κυβέρνηση κι αυτό είναι εμφανές. Αλλωστε, αν δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο, δεν θα ήταν δυνατό να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους οι οποίοι έχουν, ήδη, επιτευχθεί, πράγμα το οποίο μαρτυρούν, αφενός οι αδιάψευστοι δείκτες, όσον αφορά συγκεκριμένα μεγέθη και αφετέρου το επίπεδο ζωής το οποίο έχει κατακτήσει ο Ελληνας πολίτης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με κατηγορηματικό τρόπο, πριν από λίγο διάστημα και αρκετές φορές στο παρελθόν, η Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για την παραγραφή των αδικημάτων των αγροτών. Εξαγγέλθηκε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρύθμιση. Τα ερωτήματά μου είναι δύο: Πρώτον, εφόσον η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σ' αυτή τη ρύθμιση και να είναι ειλικρινής σ' αυτό το οποίο...

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέτε "εξαγγέλθηκε" μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Ο κ. Τζουμάκας, σήμερα στη Βουλή, είπε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο μου ερώτημα: Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση δεν κάνει δεκτές, τις τροπολογίες που ήδη υπάρχουν, εδώ και αρκετό καιρό, από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης; Και το δεύτερο ερώτημά μου: Θα ήθελα, εφόσον γίνεται, με έναν πειστικό τρόπο να αποδεσμεύσετε, αν μπορείτε, αυτή την κίνηση της Κυβέρνησης σήμερα, από τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, όσον αφορά τη ρύθμιση, δεν μας βρίσκει σύμφωνους το περιεχόμενο την τροπολογιών που έχουν καταθέσει αφενός η Ν. Δ. και αφετέρου το Κομμουνιστικό Κόμμα. Πολύ περισσότερο -και αυτό είναι το δεύτερο σημείο το οποίο τονίζω- επειδή εναντίον αγροτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτές τις αγροτικές κινητοποιήσεις, έχουν στραφεί χρησιμοποιώντας τα ένδικα βοηθήματα που έχουν στη διάθεσή τους και ιδιώτες, όπως επίσης και διάφοροι οργανισμοί του δημοσίου. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να δεχτεί, ρυθμίζοντας μέσω της Βουλής τη σχετική εκκρεμότητα, να υποκαταστήσει τους ιδιωτικούς φορείς, συλλογικούς ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν θιγεί ή πιστεύουν ότι υπέστησαν βλάβη τα συμφέροντά τους από τις κινητοποιήσεις αυτές. Και αυτό, επειδή, ακριβώς, στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς, ως Κυβέρνηση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα το οποίο είναι σημαντικό, μας απασχολεί, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, χωρίς όμως -επαναλαμβάνω- να διασαλεύεται αυτό το πνεύμα το οποίο πρέπει να επικρατεί: Ενα πνεύμα ευνομίας, δικαιοσύνης, ευρυθμίας στην κοινωνία, που όλοι έχουμε υποχρέωση να το σεβόμαστε και να το διασφαλίζουμε. Πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς δεν σας απάντησα; Απολύτως σας απάντησα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήσατε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο, απ' ότι κατάλαβα. Οι προσφυγές των ιδιωτών και των δημόσιων φορέων κατά των αγροτών δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της ρύθμισης. Αντελήφθην καλώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιληφθήκατε πολύ καλά: Η Κυβέρνηση ασχολείται με αυτό το θέμα και θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός. Αλλά, ανέφερα επίσης και κάποια χαρακτηριστικά για να τονίσω τη σημασία που έχει, η ρύθμιση αυτή να είναι ρύθμιση δίκαιη. Και βέβαια μια τέτοια ρύθμιση δεν έχει σχέση με την πρόταση που έχουν υποβάλει κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου απαντήσετε, επίσης, γιατί τώρα και γιατί πριν από λίγο καιρό λέγατε "όχι" και πόσο αυτό συνδέεται -αν όχι πέστε μας, εξηγείστε μας γιατί δεν συνδέεται- με τις εκλογές που έρχονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες. Αν αυτό έχει κάποια σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες, τότε μπορώ να πω αβίαστα ότι πολύ περισσότερη σχέση με τις εκλογικές διαδικασίες έχει η υποκριτική πρωτοβουλία που ανέλαβαν η Ν. Δ. και το Κ. Κ. Ε., που επανέρχονται τώρα με αυτόν τον τρόπο, ενόψει των εκλογικών διαδικασιών, για να πουλήσουν φιλοαγροτισμό, όταν δεν έχουν κάνει τίποτα, προκειμένου να βοηθήσουν τους αγρότες να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους. Η στάση της Κυβέρνησης αποδεικνύει πως με υπευθυνότητα χειρίζεται ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολλούς συμπολίτες μας και ο χειρισμός της Κυβέρνησης είναι τέτοιος που δεν θα οδηγήσει σε βλάβη συμφερόντων συμπολιτών μας προκειμένου να ευνοηθούν κάποιοι. Η Κυβέρνηση θέλει, η ρύθμιση αυτή να χαρακτηρίζεται από πνεύμα δικαιοσύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να μας πει η Κυβέρνηση τί θα γίνει με την Ολυμπιακή για να μην γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο εφαρμόζεται. Πρέπει να πούμε ότι οι δυσλειτουργίες στον εθνικό αερομεταφορέα γεννούν απαισιόδοξες σκέψεις. Όλοι προβληματιζόμαστε. Δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη αυτή. Θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να υπερασπιστούν όλα αυτά τα οποία αποφάσισε η Βουλή, γιατί αυτά τα οποία αποφάσισε η Βουλή αποτελούν το δρόμο για να ανακάμψει η Ο. Α. και να γίνει ανταγωνιστική. Δυστυχώς, απέχει πάρα πολύ από το να πει κανείς ότι είναι κοντά σ' αυτό το στόχο. Η Ο. Α. όμως έχει τη δυνατότητα -πιστεύουμε εμείς- με τη συμβολή κυρίως των εργαζομένων σ' αυτή, να επαναποκτήσει τη θέση την οποία είχε άλλοτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας είπατε, τί θα γίνει; Τί θα γίνει μ' αυτό που γίνεται κάθε μέρα στα αεροδρόμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που γίνεται κάθε μέρα στα αεροδρόμια ποικίλει. Γνωρίζετε ότι όταν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία ή μεγάλη πίεση από το επιβατικό κοινό που μετακινείται με την Ο. Α. έχουμε καθυστερήσεις και ταλαιπωρείται, δυστυχώς, το κοινό και λυπούμεθα γι' αυτό. Αλλες ημέρες πάλι, τα πράγματα λειτουργούν πολύ πιο εύρυθμα. Αυτό το οποίο θα γίνει είναι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή αυτού του προγράμματος και πρέπει στην κατεύθυνση αυτή να συμβάλουν και οι εργαζόμενοι. Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τις οποίες εξήγγειλε και ανέλαβε. Θα πρέπει το ίδιο να κάνει και η πλευρά των εργαζομένων. Δεν το έχει κάνει στο βαθμό που μπορεί και πρέπει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στη Βουλή πέρασε και έλεγε εντός δύο μηνών. Πέρασαν οι δύο μήνες. Τι θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αναφορά ήταν για το γενικό κανονισμό προσωπικού και τις άλλες αλλαγές. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου που θα αξιολογηθεί -δεν απέχει άλλωστε πάρα πολύ- το πώς εξελίχτηκε αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δεν έχει γίνει τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει έρθει αυτή η χρονική στιγμή. Δεν αργεί όμως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα έρθει.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση εξετάζοντας το πώς εξελίχτηκε αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης, θα πάρει τις αποφάσεις της για το καλύτερο δυνατό, όσον αφορά την Ο. Α. Αλλά, καλούμε και πάλι τους εργαζόμενους να βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω κύριε Υπουργέ, πότε; Δεν μου λέτε το πότε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει πότε, γιατί δεν έχουμε λάβει απόφαση πότε θα κάνουμε αυτή τη αξιολόγηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα συνεχίζεται αυτό το "μπάχαλο" κάθε μέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να το ονομάσετε έτσι. Νομίζω ότι υπάρχουν ημέρες που η Ο. Α. λειτουργεί κανονικά, υπάρχουν ημέρες που πραγματικά απορυθμίζεται η λειτουργία του εθνικού αερομεταφορέα. Δεν θα ήθελα να είστε μηδενιστές. Αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Είναι σε μια δίνη η Ο. Α. Μην επιμένετε, λοιπόν, εν θερμώ και αυτή την ώρα, στη μέση δηλαδή της τουριστικής περιόδου, η Κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ` αυτά τα οποία θα επιδιώξουν να λύσουν. Είμαι νομίζω πάρα πολύ σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι περισσότερο κύριε Υπουργέ από το ξύλο που έπεσε σήμερα; Είδατε τι έγινε σήμερα; Εχετε ενημερωθεί; Επεσε ξύλο σήμερα. Εγώ αυτά είδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα των βιαιοπραγιών και των κακοποιήσεων συμπολιτών μας τα ζούμε έντονα την τελευταία περίοδο. Τα ζήσαμε στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Τα ζήσαμε, δυστυχώς, από συναδέλφους βουλευτές. Τα ζούμε και σε κοινωνικούς χώρους όπου υπάρχει μια ένταση και μια κρίση. Παρακαλώ, λοιπόν, να μην είμαστε τόσο άδικοι...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον κ. Κεδίκογλου λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ:... και βεβαίως να μην υπάρχει εθισμός, γιατί όταν το τέρας πάψει να μας τρομάζει σημαίνει ότι του μοιάζουμε αρκετά. Και αυτό θα πρέπει να το αποφύγουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιους βουλευτές λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι τα φαινόμενα της τελευταίας περιόδου τα οποία έχουν απασχολήσει ιδιαιτέρως και τα Μ. Μ. Ε. Και εσάς απασχόλησαν πάρα πολύ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον κ. Τσακλίδη, λέτε, που κυνήγαγε τον διατητή ή για τον κ. Κεδίκογλου που κτύπησε τον Κόρακα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώ για όλα τα φαινόμενα και δεν εξαιρώ κανένα από τους συναδέλφους. Κακίζω αυτά τα φαινόμενα από οποιονδήποτε και αν προέρχονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να περιορίσετε την βουλευτική ασυλία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν φταίει ο θεσμός της βουλευτικής ασυλίας ο οποίος προβλέπεται στα Συντάγματα όλων των προηγμένων χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν είχατε την ασυλία δεν θα γίνονταν αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν είναι λογικό να επιτρέψουμε πάλι τη δημιουργία ενός μεσαίωνα, όπου μέσω και της διαδικασίας των ψευτομηνύσεων πολλές φορές, ο ένας θα στρέφεται εναντίον του άλλου. Σήμερα δεν απαγορεύει ο οποιοσδήποτε σε ένα βουλευτή να ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας συναδέλφου του αν θεωρεί ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία του συνάδελφου βουλευτή. Το θέμα δεν είναι ο θεσμός της ασυλίας. Είναι η ευθύνη που πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι βουλευτές, όταν καλούνται να ψηφίσουν επί συγκεκριμένων θεμάτων. Και πρέπει κάθε περίπτωση να κρίνεται με βάση τα ιδιαίτερα στοιχεία τα οποία τη διέπουν.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Κωνσταντόπουλος σε μια συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Κακλαμάνη, πρότεινε η επόμενη ψηφοφορία που θα γίνει σε κάποια επόμενη συζήτηση για την ασυλία των βουλευτών, να είναι φανερή ψηφοφορία. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης γι' αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας κάνει εντύπωση αυτό; Αυτό το έχει προτείνει ο κ. Γιαννόπουλος εδώ και μήνες όταν γινόταν συζήτηση στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρασε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αυτό είναι κάτι που συζητείται. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ο κ. Γιαννόπουλος, έχει προτείνει η ψηφοφορία να είναι φανερή. Ο καθένας, δηλαδή, να ψηφίζει φανερά και να παίρνει την ευθύνη της ψήφου του. Αρα, λοιπόν, δεν είναι ο θεσμός ο οποίος δημιουργεί το πρόβλημα, είναι αυτοί οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν τους θεσμούς.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας εξ ονόματος 50 βουλευτών της Ν. Δ...

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω τις δηλώσεις του. Ας αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει και ο κανονισμός της Βουλής.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 17 July 1998 - 16:19:04 UTC