Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-08-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας και καλή εβδομάδα.

Εισαγωγικώς, λίγα λόγια για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτής της εβδομάδος:

* Σήμερα, γνωρίζετε ότι επισκέπτεται τη χώρα μας, ο Γάλλος Πρωθυπουργός κ. Ζοσπέν, ο οποίος θα μιλήσει με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, στις 7.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", σε εκδήλωση για την προοπτική της Αριστεράς στην Ευρώπη. Θα του παρατεθεί γεύμα το μεσημέρι και δείπνο το βράδυ. Θα αναχωρήσει αργά το βράδυ, γύρω στις 11.30, για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

* Αύριο το πρωί στις 10, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαντωνίου. Αργότερα, γύρω στις 12 το μεσημέρι, θα δεχτεί τη Διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και θα συζητηθούν σχετικά θέματα.

* Την Τετάρτη το πρωί στις 10, θα συνεργαστεί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο. Στις 12 το μεσημέρι -έχει καθιερωθεί πλέον να γίνεται αυτό μια φορά το μήνα- θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συζητήσουν τις εξελίξεις. Αργότερα, στη 1.30 μ.μ., θα δεχτεί τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σάμαρανκ, τον οποίο θα συνοδεύουν οι επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του ΑΘΗΝΑ 2004. Το βράδυ, γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός παραθέτει δεξίωση προς τιμήν σας.

* Την Πέμπτη, το πρωί θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία από κοινού, ενόψει της ΔΕΘ. Υπό μια μορφή, θα συνεχίσουν τα δύο όργανα τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρωθυπουργός έχει μια κομματική δραστηριότητα, θα επισκεφτεί, στην έδρα της, μια Νομαρχιακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, τη Β3, για να μπούμε στους κομματικούς κωδικούς.

* Την Παρασκευή αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ θα κηρύξει, με το λόγο του, την έναρξη της ΔΕΘ.

* Το Σάββατο το βράδυ - μένω σε βασικές δραστηριότητες, γιατί θα υπάρχουν διάφορες συναντήσεις με φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη - θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία του.

* Την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αυτά για τις επόμενες ημέρες, όσον αφορά τις δραστηριότητες του Πρωθυπουργού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις Ντενκτάς, ο οποίος εξαπολύει επίθεση κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας και χαρακτηρίζει την πολιτική τους ως τυχοδιωκτική, ενώ όπως γνωρίζετε, σήμερα, επισκέπτεται τα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζεμ.

ΡΕΠΠΑΣ: Επισκέπτεται τα κατεχόμενα ο κ. Τζεμ και γνωρίζετε ότι έχουν προβεί σε ένα κοινό ανακοινωθέν. Ο κ. Ντενκτάς είναι αυτός που, χωρίς ουδείς να έχει αναγνωρίσει την ιδιότητα που επικαλείται, τη χρησιμοποιεί κατά κόρον, διεκδικώντας δικαιώματα που δεν του ανήκουν, κατά το Διεθνές Δίκαιο. Η στάση αυτή της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων δείχνει με ανάγλυφο τρόπο ότι η πολιτική της Τουρκίας είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα περίμενε η Διεθνής Κοινότητα, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος. Εχουμε μια διπλή επιβεβαίωση με τη στάση της Τουρκίας: Επιβεβαίωση, αφενός, του επιθετικού και προκλητικού χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και για το Κυπριακό και αφετέρου έχουμε επιβεβαίωση της ορθότητας των επιλογών και των αποφάσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης, σε συνεργασία και συνεννόηση με την Κυβέρνηση της χώρας μας, για θέματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα. Αν ο διεθνής παράγων ενδιαφέρεται για το Κυπριακό, πρέπει να ταυτίσει το ενδιαφέρον του αυτό με την εξασφάλιση συγκεκριμένων θετικών βημάτων από την πλευρά της Τουρκίας, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος. Η στασιμότητα επί τόσα πολλά χρόνια δεν δίνει σε οποιονδήποτε το δικαίωμα να ομιλεί περί ενδιαφέροντος, όταν το ενδιαφέρον αυτό, έστω και κατά το ελάχιστο, δεν έχει μεταφραστεί σε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Και αυτό πρέπει όλους να μας προβληματίσει. Δεν θα χαρακτηρίσω τον κ. Τζεμ ή τον κ. Ντενκτάς με συγκεκριμένες λέξεις. Δεν χαρακτηρίζουμε πρόσωπα, χαρακτηρίζουμε πολιτικές. Πολιτικές που αφορούν τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι πολιτικές που ακολουθούν οι απανταχού δυνάμεις κατοχής. Είναι ανελεύθερες, είναι αυταρχικές. Και με αυτή την έννοια, όχι μόνο αποδοκιμάζονται, αλλά θα πρέπει να λάβουν τέλος με την ενεργό δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το κοινό ανακοινωθέν, τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πληροφορήθηκα ότι έχουν προβεί σε μία κοινή δήλωση που μέσω αυτής προτείνουν τη δημιουργία συνομοσπονδίας. Δεν δέχονται την πορεία του Κυπριακού, όπως έχει διαγραφεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί και τη βάση των διεθνών πρωτοβουλιών για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Με την πρότασή τους για δημιουργία συνομοσπονδίας, ουσιαστικά ζητούν να επισημοποιηθεί η διχοτόμηση και η κατοχή στην Κύπρο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Σήμερα ο Δημήτρης Τσοβόλας δίνει μία συνέντευξη στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" με την οποία επιτίθεται κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, για τα οικονομικά αλλά και για τα εθνικά θέματα. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο ολόκληρο για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου. Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τη συνέντευξη του κ. Τσοβόλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοβόλας καλείται να φέρει στη δημοσιότητα το σχέδιο το οποίο γνωρίζει και κατέχει ίσως, επειδή είναι τόσο πολύ κατηγορηματικός, προκειμένου να αποδείξει τα λεγόμενά του. Κατά τα άλλα, οι ισχυρισμοί του κ. Τσοβόλα έχουν μικρή αξία, όταν διατυπώνονται με τέτοιο επιπόλαιο τρόπο σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο.

ΜΙΧΑΗΛ: Οταν ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Κουβελάκης είχε καταργήσει τη διάταξη περιύβρισης της Αρχής. Η Κυβέρνηση εξετάζει, κατά οποιονδήποτε τρόπο, την επαναδιατύπωση και επαναφορά στο νομικό μας σύστημα τέτοιας διάταξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 September 1998 - 8:17:37 UTC