Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας και καλή εβδομάδα.

Για το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας, σας αναφέρω τα πιο σημαντικά:

* Αύριο, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με τον κ. Βενιζέλο και συνεργάτες του, για το θέμα των εκδηλώσεων που αφορούν το 2000, δηλαδή, την αλλαγή της χιλιετίας. Ο κ. Θέμελης και ο κ. Βουτσάκης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για πολιτιστικά θέματα, θα λάβουν, επίσης, μέρος στη συνεργασία αυτή.

* Την Τετάρτη, στις 10.30, θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου, με αντικείμενο της σύσκεψης, θέματα απασχόλησης. Αργότερα, στις 12.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρσένη για θέματα αρμοδιότητάς του.

* Την Πέμπτη, το πρωί, στις 10.30, θα δεχθεί τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Λυσαρίδη και αργότερα, στις 11.30, θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας κ. Γιοβάνοβιτς, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Το μεσημέρι, στις 13.00, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη.

* Την Παρασκευή, στις 10 π. μ., θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέμα της συνεδρίασης θα είναι η βαλκανική πολιτική της Κυβέρνησης. Ο κ. Πάγκαλος και άλλοι συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, δοθέντος ότι η βαλκανική πολιτική έχει πολλές πλευρές, θα λάβουν το λόγο.

* Το Σάββατο το πρωί, έχουμε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των Νομαρχιακών και Δημοτικών Εκλογών, το οποίο θα γίνει στο Γήπεδο Περιστερίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό λέγεται "Ανδρέας Παπανδρέου"...

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ ωραία, γι αυτό το κάνουμε εκεί άλλωστε.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και να κάνω ένα σύντομο σχόλιο, όσον αφορά τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τα οποία ανέπτυξε και τις εξαγγελίες που τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

* Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός εξήγγελε σημαντική ελάφρυνση, όσον αφορά αυτούς που έχουν ανάγκη φαρμακευτικής περίθαλψης από τους δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Θα καταβάλλουν, από την 1η Ιανουαρίου 1999, το 10% της τιμής των φαρμάκων που αγοράζουν, έναντι του ποσοστού 25%, με το οποίο συμμετέχουν σήμερα. Επίσης, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, για όλους τους δικαιούχους, αυξάνεται από δύο σε τρία μεροκάματα, έχουμε μια αύξηση 50%. Από τις περίπου 12.000, ανεβαίνει στις 18.000 δραχμές.

* Οσον αφορά την κατηγορία των ατόμων με ειδικά προβλήματα, περίπου 100.000 άτομα που ανήκουν σε τέτοιες κατηγορίες, για την περίοδο μέχρι το 2000, θα ευνοηθούν με προγράμματα, των οποίων το κόστος ανέρχεται σε 55 δις δραχμές. Μιλούμε για άτομα με ειδικές ανάγκες, μιλούμε για παλιννοστούντες Ελληνες και για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, όπως είναι, φερ' ειπείν, οι χρήστες ναρκωτικών. Ολα αυτά τα ειδικά προγράμματα υποστήριξης των ομάδων αυτών έχουν κόστος 55 δις δραχμών.

* Οσον αφορά τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, επεκτείνεται το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, το οποίο, ήδη, ισχύει με χρηματοδότηση νέων που σήμερα είναι άνεργοι και αναλαμβάνουν υπηρεσία, στο πλαίσιο των ΟΤΑ, με αντικείμενο αυτής της υπηρεσίας, της εργασίας τους, να υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτού του προγράμματος. Προβλέπεται η δημιουργία 700 νέων θέσεων εργασίας.

* Οσον αφορά τα νέα ζευγάρια, γνωρίζετε ότι θα δαπανηθούν πόροι ύψους 12 δις δραχμών, για τη δημιουργία ή επέκταση βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι θα εξυπηρετούν 30.000 βρέφη. Στο πλαίσιο της δημιουργίας αυτών των νέων βρεφονηπιακών σταθμών, δημιουργούνται 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

* Οσον αφορά τους ανέργους, για το χρονικό διάστημα, από τώρα έως το 2000, επιχορηγούνται διάφορα προγράμματα, των οποίων το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 400 δις δραχμές. Επιδοτούνται 200.000 θέσεις για νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας και, επίσης, 50.000 θέσεις για μακροχρόνια ανέργους. Θα χρηματοδοτηθούν ειδικά προγράμματα για 20.000 γυναίκες. Συνολικά, το πρόγραμμα αυτό επιχορηγείται με πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. Τέλος με 100 δις δραχμές επιχορηγείται η κατάρτιση χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων ή αυτοαπασχολουμένων.

* Οσον αφορά τους αγρότες και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης, το ποσοστό επιστροφής που μέχρι τώρα ήταν 30%, ανεβαίνει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους στο 40%. Εχουμε μια επιβάρυνση του προϋπολογισμού, για το συγκεκριμένο μέτρο, περίπου 10 δις δραχμών. Το κόστος, δηλαδή, αυτού του μέτρου έως τώρα είναι περίπου 24 δις και θα ανέρχεται, μετά την πρόσθετη ελάφρυνση, στα 33 δις δραχμές.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα γενικό σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί σχολίασαν τις ομιλίες του Πρωθυπουργού. Λυπούμεθα για τον τρόπο που επέλεξαν. Εμείς δεν πρόκειται να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Καραμανλή και τους άλλους πολιτικούς Αρχηγούς σε επίπεδο ύβρεων ή χαρακτηρισμών που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί δεν το επιθυμούμε. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι ο κ. Καραμανλής και οι άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί δεν πρόκειται να επιδιώξουν πολιτική αναμέτρηση και αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση σε επίπεδο ανταλλαγής επιχειρημάτων ή ανάδειξης πολιτικών θέσεων. Και αυτό, γιατί δεν το μπορούν. Εμείς επιδιώκουμε συνάντηση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, των δυνάμεων της χώρας, ώστε έτσι να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά το δημόσιο πολιτικό βίο και να βοηθήσουμε την πρόοδο της χώρας. Καλούμε τα άλλα κόμματα να συναντηθούμε στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, της ανάδειξης ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων, της πρότασης συγκεκριμένων λύσεων, για τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Αν επιμένουν να μας καλούν να συναντηθούμε σε ένα επίπεδο ανταλλαγής ύβρεων, είναι βέβαιο ότι αυτό το ραντεβού δεν θα γίνει ποτέ. Ζητούμε και πάλι, με βάση τις θέσεις που περιλαμβάνονται στο σαφές συγκροτημένο και ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, να κριθούμε από όλους και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Δεν έχουμε κανένα φόβο να συζητήσουμε επί των συγκεκριμένων αυτών θεμάτων. Αλλά, βεβαίως, είναι επιλογή μας να μην επιδοθούμε σε ανταλλαγή ύβρεων, γιατί αυτό πιστεύουμε ότι και την πολιτική ζωή δεν προάγει, αλλά βλάπτει και το συμφέρον της χώρας και του λαού μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα προσωπικό θέμα για να δούμε πώς μπορώ να προστατευθώ εγώ ή ο κάθε πολίτης. Σήμερα έχει ένα σχόλιο η "Ελευθεροτυπία", που μου αποδίδει πράγματα τα οποία είναι τελείως αντίθετα από αυτά που είπα. Και το αναφέρω εδώ, γιατί αναπαράγεται, αυτό το οποίο δήθεν είπα, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς με ειρωνικά σχόλια. Οι συνάδελφοι στο "FLASH", φερ' ειπείν, σήμερα το πρωί, δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν αυτά που είπα, το Σάββατο, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, στη Θεσσαλονίκη. Απλά, διάβασαν το σχόλιο το οποίο γράφει στην "Ελευθεροτυπία" ένας συνάδελφός σας, όπου λέει ότι είπα εγώ το Σάββατο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός, διαγράφοντας το όραμα της Ελλάδας, αναδεικνύει αυτό το όραμα όπως μια φαντασίωση την οποία μεταποιούμε σε πολιτικό λόγο. Ουδέν σχόλιο". Αυτό το άκουσα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και γι' αυτό το λέω δημοσίως, για να υπάρχει αποκατάσταση. Γιατί αύριο μπορεί να το αναπαράγουν και άλλες εφημερίδες. Και επειδή δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια σας υπενθυμίζω τι ακριβώς είπα -και τα πρακτικά της συζήτησης είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου. "Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός, διαγράφοντας το όραμα της Ελλάδας, αναδεικνύει αυτό το όραμα, όχι ως μια φαντασίωση την οποία μεταποιούμε σε πολιτικό λόγο για να δημαγωγήσουμε. Το όραμά μας είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο ήδη εφαρμόζει η Κυβέρνηση". Πώς είναι δυνατόν ένας δημοσιογράφος να λέει ότι εγώ είπα "πως αναδεικνύει το όραμα, ως φαντασίωση", ενώ εγώ είπα "όχι ως φαντασίωση", δηλαδή το τελείως αντίθετο. Προχωρώ σ` αυτή την επισήμανση επειδή δεν έχω άλλο τρόπο να προστατεύομαι, παρόλο ότι έχω επιλέξει όλα αυτά να τα αντιμετωπίζω δια της σιωπής.

Κλείνω αυτή την παρένθεση και ακούω τις ερωτήσεις σας:

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μια κι αναφερθήκατε στη δική σας προστασία, σας λέω ότι η "Αθηναϊκή" καταδικάστηκε σε ένα πρόστιμο το οποίο χαρακτηρίζεται υπερβολικό, εξοντωτικό, 150 εκατομμυρίων δραχμών, επειδή χαρακτήρισε όνειδος τον κ. Κατσανέβα. Μετέφερε μια φράση από τη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός είπε, χθες, ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται για την προστασία των πολιτών από την αυθαιρεσία των ΜΜΕ. Η ερώτηση είναι, για την προστασία των ΜΜΕ από αυθαίρετες, ενδεχομένως, κινήσεις πολιτών, ενδιαφέρεται η πολιτεία; Γιατί, προκαλείται η εντύπωση, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις παραγόντων, ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί μία νομική ζώνη γύρω από τους πολιτικούς που θα τους θωρακίζει από οποιονδήποτε έλεγχο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα είναι σε υψηλό επίπεδο. Το αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης είναι σε υπερεπάρκεια στη χώρα μας. Δεν θα κρίνω μια δικαστική απόφαση. Ο Πρωθυπουργός είπε -κι όλοι πιστεύω συμφωνούμε- ότι ο καθένας έχει το δικό του ρόλο. Ουδείς, και ο πολίτης, πρέπει να είναι υποτελής σε κάποιον άλλον. Οταν ένας πολίτης θεωρεί ότι θίγεται, έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Τα δικαστήρια, με βάση τους νόμους που ισχύουν στην πατρίδα μας, εκδίδουν τις αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές, όποιες κι αν είναι, πρέπει να γίνονται σεβαστές. Και έχουμε αποφάσεις δικαστηρίων οι οποίες κινούνται σε κατευθύνσεις που άλλοτε μας ικανοποιούν κι άλλοτε όχι. Νομίζω ότι θα πρέπει να τιθασεύσουμε αυτή την εκδήλωση, είτε ικανοποίησης, είτε απαρέσκειας κι αυτό το οποίο θα χαρακτηρίζει τη στάση μας να μην είναι τίποτε άλλο παρά ο σεβασμός και η τήρηση των αποφάσεων των δικαστηρίων.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, ακούσαμε προσεκτικά τον κ. Σημίτη, τόσο τα όσα ανέφερε στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όσο και στη συνέντευξη και θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η Κυβέρνηση ευελπιστεί - με τα όσα ο κ. Σημίτης επεσήμανε και εξήγγειλε και εσείς σήμερα επαναλάβατε περί κοινωνικής πολιτικής- ότι θα αποτρέψει πιθανή δυσαρέσκεια του κοινωνικού σώματος στις δημοτικές εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει κατ' επανάληψη ότι το κυβερνητικό έργο θα ολοκληρωθεί και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό στις εκλογές που θα γίνουν το 2000. Και πιστεύουμε ότι τότε και πάλι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα εκφραστεί στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και του Κινήματός μας. Οσον αφορά τις επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, ασφαλώς έχουν την πολιτική σημασία τους. Δεν πρόκειται, όμως, το αποτέλεσμα των δημοτικών-νομαρχιακών εκλογών να εκτρέψει την πορεία του κυβερνητικού έργου από τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει. Στόχους που αποτελούν και εθνική προτεραιότητα. Πιστεύω ότι δεν θα εκφραστεί, στο πλαίσιο των εκλογών αυτών, δυσαρέσκεια σαν αυτή την οποία εσείς εικάζετε, με την έννοια ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση έχει ανταπόκριση, γιατί ο ελληνικός λαός βλέπει να υπάρχει χειροπιαστό αποτέλεσμα στην προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση κι αυτό το εκτιμά.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Αναρωτιέμαι για ποιό λόγο αισθανθήκατε την ανάγκη να επαναλάβετε τα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής που τα ακούσαμε κι από τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί αυτά τα οποία ακούσατε εσείς από τον Πρωθυπουργό δεν τα άκουσαν οι πολιτικοί αρχηγοί των άλλων κομμάτων. Και προκειμένου να σχολιάσω τη θέση τους και να αναδείξω το ψέμα των λόγων τους, επανέλαβα με συγκεκριμένα στοιχεία, ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, που αναφέρεται σε μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν και λαμβάνονται. Μέτρα που συνεπάγονται κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. Κάτι το οποίο δεν δέχονται οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για να κρίνετε, επιτέλους, εσείς και ο ελληνικός λαός, ποιος λέει την αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε μερικές από τις ύβρεις, που λέτε, του κ. Καραμανλή και των άλλων αρχηγών των κομμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα με μετατρέψετε σε συνάδελφο του κ. Μπαμπινιώτη. Αυτή την ώρα δεν θα κάνουμε λεξικογραφία. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Καραμανλής απαντά στα επιχειρήματα, τις θέσεις και τις προτάσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία συρραφή χαρακτηρισμών και ύβρεων, που δεν έχει καμία θέση -κατά τη δική μας άποψη- στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιές είναι οι ύβρεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα μόλις πριν, σ' αυτό ακριβώς και ανέφερα συγκεκριμένα στοιχεία, γιατί εμείς μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία. Ας αναφέρουν, λοιπόν, κι αυτοί συγκεκριμένα στοιχεία, ας αναδείξουν τα επιχειρήματά τους, προκειμένου να μπορούμε να αντιπαρατεθούμε στη βάση των επιχειρημάτων τα οποία προβάλλουν. Οχι στη βάση αστήρικτων ισχυρισμών.

ΦΙΛΗΣ: Απ' ότι άκουσα και τώρα από εσάς, με πιο συνοπτικό τρόπο, περίπου 300.000 θέσεις εργασίας υπόσχεται η Κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν το προσεχές έτος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όλων των Οργανισμών και της Στατιστικής Υπηρεσίας και των Οικονομικών Υπουργείων, αλλά και διεθνών Οργανισμών προβλέπεται ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα "καβατζάρει" ξανά το 10% τα επόμενα δύο χρόνια. Πώς κατά τη γνώμη σας θα αποφευχθεί η ανεργία; Υπάρχει μια "μαγική εικόνα". Εξαγγέλλετε 300.000 θέσεις εργασίας, είναι περίπου 400.000 οι άνεργοι σήμερα, παραμένουν τόσοι. Τι συμβαίνει μ' αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ανεργία, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό, υπάρχει σε όλες τις χώρες. Δεν είπαμε ότι θα εξαλείψουμε απολύτως το φαινόμενο της ανεργίας. Είναι λυπηρό, είναι όμως μια πραγματικότητα. Αυτό το οποίο είπαμε είναι, ότι το ποσοστό της ανεργίας στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Και προκειμένου εμείς να ενισχύσουμε με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, τις επιδοτούμε με πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. Επιδοτούμε την απασχόληση. Γι' αυτό ακριβώς, πάρα πολλοί συμπολίτες μας προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτά τα μέτρα της Κυβέρνησης, μετά την εξαγγελία τους, προσέρχονται -κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν- και καταθέτουν τα στοιχεία τους, ώστε να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους τα πλεονεκτήματα τα οποία περιέχονται σ' αυτά τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει. Είπαμε ότι θα επιδοτηθούν -και τα ποσά αυτά έχουν εξαγγελθεί και υπάρχουν, έχουν δεσμευτεί- 200.000 θέσεις για την είσοδο νέων στην αγορά εργασίας και ακόμη 6.000 θέσεις εργασιακής εμπειρίας γι' αυτούς που εργάζονται, αλλά πρέπει να ανανεώσουν το γνωσιακό οπλοστάσιό τους, προκειμένου να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Είπαμε επίσης, ότι για μακροχρόνια ανέργους θα επιδοτηθούν 50.000 θέσεις εργασίας. Η επιδότηση αυτή είναι πολύ σημαντική. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει ώστε να καταπολεμηθεί ως ένα βαθμό το φαινόμενο της ανεργίας, που πλήττει όλες τις κοινωνίες στο σύγχρονο κόσμο. Και νομίζω ότι μ' αυτό το πρίσμα πρέπει να κρίνετε αυτή την πρωτοβουλία και να μην ερμηνεύεται ως αρνητική εξέλιξη ο εξορθολογισμός της καταγραφής της ανεργίας στην πατρίδα μας. Γιατί, πραγματικά, για πρώτη φορά έχουμε μια αντιστοίχηση των στοιχείων που διαθέτουν όλες οι υπηρεσίες. Τα ποσοστά ανεργίας κινούνται και το '96 και το '97 και το '98 στα ίδια πραγματικά επίπεδα. Και σας καλώ να ανατρέξετε στις πηγές για να διαπιστώσετε του λόγου μου το αληθές.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη, αναφερόμενος στο πρόβλημα της Ιονικής, να επικρίνει τις κερδοσκοπικές πιέσεις που εκτόξευσαν την τιμή της μετοχής της. Αυτή η φράση του Πρωθυπουργού, όταν μπροστά μας έχουμε ένα νέο διαγωνισμό για την πώληση της Ιονικής, δεν μπορεί να εκληφθεί ως σινιάλο προς την "απρόσωπη" αγορά, ότι η Ιονική θα πουληθεί φτηνότερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισα-ίσα ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής στην τοποθέτησή του όταν απαντούσε σε σχετικό ερώτημα. Είπε ότι εμείς επιδιώκουμε την ποιότητα, τη διαφάνεια και το υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος αποτέλεσμα σε τέτοιες διαδικασίες, γι' αυτό δεν προχωράμε έναντι οποιουδήποτε τιμήματος σε πώληση μιας επιχείρησης, όπως της Ιονικής εν προκειμένω. Από κει και πέρα ο Πρωθυπουργός, όπως κατ' επανάληψη η Κυβέρνηση έχει κάνει, μέσω εμού αλλά και πολλών άλλων συναδέλφων, ήθελε να δώσει ένα τόνο ότι η πολιτική μας δεν εξαρτάται από τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο. Πάντοτε διατηρούμε αυτή την απόσταση, δηλώνοντας πως το Χρηματιστήριο είναι ένας χώρος που έχει τους δικούς του κανόνες με τους οποίους λειτουργεί. Δεν αποτελεί τον απόλυτο και το μοναδικό καθρέπτη για το πώς εξελίσσεται η οικονομία σε μια χώρα. Ασφαλώς, είναι μια σημαντική ένδειξη. Αλλά πέραν τούτου, τίποτα άλλο. Και ο Πρωθυπουργός μίλησε -γιατί όλοι έχουμε αυτή την εμπειρία- και για τις κερδοσκοπικές πιέσεις που ασκήθηκαν έναντι της δραχμής, λίγους μήνες πριν, αλλά και για παιχνίδια κερδοσκοπίας τα οποία παίζονται. Αυτά είναι γνωστά, όλοι τα γνωρίζουν. Ο Πρωθυπουργός μίλησε, ως ρεαλιστής πολιτικός, τη γλώσσα της αλήθειας.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, η Κυβέρνηση προτίθεται δια της Εμπορικής Τράπεζας να πουλήσει μέχρι τέλους του έτους την Ιονική. Δεν ευρέθησαν αξιόπιστοι "μνηστήρες" για την εξαγορά της Ιονικής στο επίπεδο το χρηματιστηριακό που είχε θέσει ως προϋπόθεση η Κυβέρνηση. Και μεσούντος λοιπόν αυτού του διαγωνισμού, βγαίνει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και εξαγγέλλει εμμέσως πως θα πουληθεί φτηνότερα η Ιονική.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Ο Πρωθυπουργός στην κεντρική πολιτική ομιλία του, το Σάββατο το βράδυ, μίλησε για το πώς πρέπει μια κοινωνία η οποία είναι ώριμη, αναπτυγμένη, να αντιμετωπίζει αυτούς τους θεσμούς, όπως είναι το Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο του οποίου -όπως πολύ ορθά είπε- και όλοι το γνωρίζετε αυτό- πολλές φορές αναπτύσσονται κερδοσκοπικά παιχνίδια. Από κει και πέρα απαντώντας για το θέμα της Ιονικής, είπε ότι η Εμπορική Τράπεζα που είναι ο πωλητής θα διαμορφώσει τους όρους, θα τους θέσει υπόψη της Κυβέρνησης και προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, θα γίνει η επόμενη προκήρυξη διαγωνισμού για την πώλησή της με όρους τέτοιους, ώστε να είναι οι καλύτεροι δυνατοί. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να πούμε αυτή την ώρα, δοθέντος ότι δεν έχουν αποσαφηνισθεί από την πλευρά της Εμπορικής Τράπεζας οι όροι με τους οποίους θα επιδιωχθεί η πώληση της Ιονικής Τράπεζας.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, μήπως αναφερόμαστε σε διαφορετικά κείμενα. Ανοίγω εισαγωγικά: "Κερδοσκοπική πίεση που εκτόξευσε την τιμή πώλησης της Ιονικής". Αναφέρεται ή όχι στο κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι όμως ποιό είναι το ερώτημα που θέτετε για να γνωρίζω και εγώ ποιά είναι η απάντηση που επιθυμείτε να σας δώσω, ώστε να έχετε μια ικανοποίηση ότι λάβατε απάντηση.

ΦΙΛΗΣ: Επί πραγματολογικού επιπέδου, αν το είπε αυτό ο Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι έχετε υπόψη σας τις δύο ομιλίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Καθένας γνωρίζει τι είπε ο Πρωθυπουργός.

ΦΙΛΗΣ: Αν το είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι γνωστό και δεδομένο. Από κει και πέρα ο Πρωθυπουργός μίλησε για το ότι οι προσδοκίες οι οποίες καλλιεργήθηκαν για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας ήταν σε αναντιστοιχία με το αποτέλεσμα. Ο Πρωθυπουργός το είπε αυτό. Παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες. Αυτά είναι γνωστά.

ΚΙΑΟΣ: Για την Ιονική, πρακτικά πώς εκτιμά η Κυβέρνηση το ύψος της μετοχής και κατ' επέκταση της πωλήσεως της Τραπέζης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να εκδώσει απόφαση ή θέση...

ΚΙΑΟΣ: Οχι, καταλαβαίνετε τι ερωτώ...

ΡΕΠΠΑΣ:... για την αξία της Ιονικής Τράπεζας.

ΚΙΑΟΣ:... διότι ο Πρωθυπουργός όταν λέει ότι οι κερδοσκόποι ανέβασαν την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο, τι προσδοκά η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε, σας είπα, από την πρώτη του ομιλία, κιόλας, την Παρασκευή το βράδυ, για τις προσδοκίες οι οποίες καλλιεργήθηκαν ενόψει της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας. Και μίλησε για την αναντιστοιχία των προσδοκιών αυτών με το τελικό αποτέλεσμα. Από κει και πέρα, ο Πρωθυπουργός έκανε μια γενική αναφορά, φέρνοντας και παραδείγματα, για το ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, πολλές φορές εκτυλίσσονται κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αυτό είναι γνωστό. Αν έχει κάποιος αντίθετη άποψη, ας πει ότι κάνει λάθος ο Πρωθυπουργός να το ισχυρίζεται αυτό. Ας το πει κάποιος.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Σημίτης με τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τις κοινωνικές τάξεις. Βλέπουμε τις αντιδράσεις των συνδικάτων, βλέπουμε τις αντιδράσεις άλλων κοινωνικών φορέων. Παρόλα αυτά επέμεινε πως αν τώρα κάνει ένα βήμα πίσω, κινδυνεύει η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ. Και ζήτησε μια συστράτευση όλων -φέρνοντας και το παράδειγμα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας- για να μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Με ποια εχέγγυα ζητάτε τη συστράτευση για τα επόμενα δύο χρόνια, όταν οι εργαζόμενοι, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι απ' όσα τους έχετε προσφέρει τα δύο χρόνια που έχουν περάσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς μιλάτε κάνοντας υποθέσεις. Εγώ γνωρίζω ότι οι εργαζόμενοι με τους εκπροσώπους τους, πρόσφατα υπέγραψαν την εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εγώ γνωρίζω ότι τα εχέγγυα τα οποία προσφέρει αυτή η Κυβέρνηση, είναι το αποτέλεσμα του κόπου που έχει κάνει για να πετύχει αυτούς τους στόχους. Να έχουμε φερ' ειπείν σήμερα έναν πληθωρισμό σε επίπεδα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Και γνωρίζετε ότι τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού ευνοούν κύρια τα λαϊκά στρώματα. Σημειωτέον δε ότι ο δείκτης του πληθωρισμού είναι ο μόνος ο οποίος βρίσκεται εκτός των ορίων των κριτηρίων, με τα οποία θα κριθούμε για να επιτύχουμε την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Γιατί έχουμε πει ότι έως το τέλος του χρόνου, τους άλλους δείκτες θα τους έχουμε επιτύχει. Και όλα δείχνουν πως αυτό θα γίνει. Εχω τη γνώμη, κύριε Μιχαήλ, ότι οι αντιδράσεις οι οποίες έχουν εκδηλωθεί από διάφορες κοινωνικές ομάδες - μιλήσαμε την προηγούμενη περίοδο γι' αυτό- με προβολή αιτημάτων, που θα μου επιτρέψετε να πω έχουν κατά κύριο λόγο συντεχνιακό χαρακτήρα, ασφαλώς δεν είναι δυνατό να ανακόψουν την πορεία της Κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της, που κυρίως μεταξύ των άλλων είναι η ένταξή μας στην ΟΝΕ. Είναι κάτι το οποίο δεν το διαπραγματευόμαστε. Και δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον για να ικανοποιήσουμε συντεχνιακού χαρακτήρα αιτήματα διαφόρων ομάδων, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, ακόμη κι αν ικανοποιηθούν έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα άλλων ομάδων ή αντιστρατεύονται το συνολικό δημόσιο συμφέρον. Με αυτή την έννοια, η πολιτική που ακολουθούμε αποτελεί μια χρυσή τομή για να επιτύχουμε αφενός αυτούς τους στόχους με ρυθμούς αναπτυξιακούς που είναι οι μεγαλύτεροι στο σύνολο της Ευρώπης και αφετέρου, για να ανακουφίσουμε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, με μέτρα κοινωνικής πολιτικής, όπως αυτά ισχύουν ή θα ισχύσουν μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Από τη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η οικονομική πολιτική τελεί υπό την αίρεση των διεθνών εξελίξεων. Σε περίπτωση επιδείνωσης της διεθνούς κρίσης, που είναι ένα πραγματικό ενδεχόμενο, τι μέτρα σχεδιάζει η Κυβέρνηση για να αντιδράσει ακαριαία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα ενδεχόμενα και εξετάζει όλα τα σενάρια. Εχει λάβει τα μέτρα της, αλλά δεν πρέπει αυτή την ώρα να συζητούμε κάνοντας υποθέσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Γνωρίζετε πολύ καλά με ποια ανθεκτικότητα και ωριμότητα αντέδρασε ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρόσφατη νομισματική και οικονομική κρίση η οποία εκδηλώθηκε. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω αυτή την ώρα είναι, ότι ο στόχος μας για την ένταξή μας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι στόχος τον οποίο -επαναλαμβάνω- δεν διαπραγματευόμαστε. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, πιστεύουμε ότι έχουμε "εργαλεία" στη διάθεσή μας, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όποια κρίση εκδηλωθεί. Αλλά, βεβαίως, αυτά τα φαινόμενα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και των αγορών, αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζονται μια συνολική αντιμετώπιση. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας γενικευμένης κρίσης, όπως τη φαντάζεστε εσείς, να αποτελέσει τη νησίδα εξαίρεσης από την κρίση. Αλλά, αυτό το ενδεχόμενο είναι κάτι το οποίο δεν το ευχόμαστε.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Εγώ άλλο ρώτησα. Αν στους κόλπους της Κυβέρνησης γίνεται έστω κάποια συζήτηση, αν σχεδιάζονται μέτρα για την περίπτωση...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν σας είπα ότι έχουμε εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα; Ότι έχουμε κάνει σενάρια για κάθε ενδεχόμενο; Το είπα στην αρχή. Αλλά πρέπει να συζητήσουμε, τώρα, γι` αυτά τα σενάρια, να δώσουμε στον κόσμο μια εντύπωση, δηλαδή, ότι εμείς συζητούμε κάποιες πιθανές εξελίξεις, οι οποίες, ίσως, να μην επισυμβούν ποτέ; Αυτό θα συζητήσουμε τώρα; Σας είπα, ασφαλώς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Και πιστεύουμε ότι περισσότερο παρά ποτέ έχουμε στη διάθεσή μας μηχανισμούς και εργαλεία, ώστε να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης προκύψει. Ανέφερα, μάλιστα, το παράδειγμα της πρόσφατης κρίσης. Η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί, θα έλεγα, ένα καλό τεστ για το πόσο σημαντικά βήματα έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε τέτοιους είδους δυσμενείς εξελίξεις.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Εχει ενημερωθεί η ελληνική Κυβέρνηση ότι ο Πρόεδρος Κλίντον έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει στην Κύπρο, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, να είναι εκεί κι ο ίδιος όταν θα γίνει η συμφωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν φαίνεται λόγω της στάσης την οποία τηρεί η Τουρκία και οι δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο, το θέμα της συμφωνίας να είναι θέμα το οποίο θα προκύψει στο σύντομο μέλλον. Αν πραγματικά προκύψει συμφωνία και λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, αντιλαμβάνεστε πως τότε πολλοί και ιδιαιτέρως αυτοί που θα έχουν συμβάλει θα δικαιούνται να πανηγυρίσουν και να θριαμβολογήσουν. Μακάρι να υπάρχει λύση και εμείς σε όλους τους άλλους -πέραν την ελληνικής και της κυπριακής Κυβέρνησης- θα δώσουμε τον πιο υψηλό και λαμπρό θρόνο, ώστε εκεί να απολαύσουν τα αγαθά της νίκης τους. Ας κάνουν, όμως, κάτι να υπάρχει αυτή η νίκη υπέρ της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Γιατί, έως τώρα, είμαστε πολύ μακριά από το να πούμε ότι οι ελπίδες είναι πολλές για να προκύψει σύντομα λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 September 1998 - 15:44:34 UTC