Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μου πείτε οι ιδιωτικοποιήσεις της Κυβέρνησης γιατί αποτυγχάνουν και γιατί παραιτήθηκε ο κ. Παπούλιας από τον ΟΤΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Περιλαμβάνουν αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις ή μετοχοποιήσεις Οργανισμών του Δημοσίου ή την εξυγίανση δημόσιων φορέων με προγράμματα τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους. Μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα:

-Οσον αφορά την εξυγίανση φορέων του Δημοσίου, αναφέρομαι στα ΕΛΤΑ. Το μοντέλο αυτό θα ακολουθηθεί και στον ΟΣΕ, καθώς και στις Αστικές Συγκοινωνίες.

-Οσον αφορά το θέμα των μετοχοποιήσεων, αναφέρομαι στον επιτυχή τρόπο με τον οποίο προχώρησε, σε δύο στάδια έως σήμερα -και ακολουθεί και τρίτο- η μετοχοποίηση του ΟΤΕ.

-Οσον αφορά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων - αποκρατικοποιήσεων, αναφέρομαι στην πώληση τραπεζών - η Τράπεζα Κρήτης, η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας, η Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης- και, βεβαίως, το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται με το νέο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας και των ΚΑΕ. Αρα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι οι τομές αυτές που έχει επιχειρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση στέφονται, σε μεγάλο βαθμό, από επιτυχία. Αν, δε, ληφθεί υπόψη ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας, μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά. Ασφαλώς, το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται, αλλά δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να μιλά για αποτυχία.

Οσον αφορά, τώρα, την παραίτηση του κ. Παπούλια από τη θέση του Προέδρου του Δ. Σ. του ΟΤΕ, ας αφήσουμε τον ίδιο τον κ. Παπούλια να μιλήσει, μέσω της επιστολής παραίτησής του. Ο κ. Παπούλιας, ακαδημαϊκός, εξαιρετικός από κάθε άποψη, αποφάσισε ότι ολοκλήρωσε έναν κύκλο εργασίας και προσφοράς στον ΟΤΕ και επιθυμεί να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά καθήκοντά του. Αυτός είναι ο λόγος που τον οδήγησε σ` αυτή την απόφαση. Δεν υπάρχει ο,τιδήποτε άλλο το οποίο μπορεί κάποιος να επικαλεστεί για να ισχυριστεί ότι η παραίτηση αυτή έχει πολιτικά κίνητρα ή οδηγεί σε κάποιες άλλες πολιτικές συνέπειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πού τον είδατε τον επιτυχημένο τρόπο μετοχοποίησης του ΟΤΕ; Αφού απέτυχε και τώρα γι `αυτό παραιτήθηκε ο κ. Παπούλιας. Αιτία της παραίτησης του κ. Παπούλια είναι αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είστε αρκετά ενήμερος...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είμαι ενήμερος;

ΡΕΠΠΑΣ:... ότι ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει σε μετοχοποίηση, η οποία στέφθηκε από επιτυχία, ενώ γνωρίζετε ότι παλαιότερα επιχειρήθηκε, με άλλον τρόπο, και η αποτυχία ήταν παταγώδης, επί ημερών Κυβέρνησης της Ν. Δ.. Αυτό, ακριβώς, δείχνει ότι το εγχείρημα οργανώθηκε πολύ καλά, ώστε και τα αποτελέσματα να είναι θετικά. Εχουμε δύο φορές προχωρήσει σε μετοχοποίηση ενός ορισμένου ποσοστού από το συνολικό πακέτο μετοχών του ΟΤΕ και προχωρήσαμε, επαναλαμβάνω, με επιτυχία. Αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς. Επίκειται ένα τρίτο στάδιο, μία ακόμη φάση διάθεσης ενός ποσοστού μετοχών του ΟΤΕ μέσω του Χρηματιστηρίου. Πιστεύουμε ότι και αυτό το εγχείρημα θα στεφθεί από επιτυχία, όπως και τα δύο προηγούμενα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Γι` αυτό, ακριβώς, είπα -αν θέλετε αλλάζω τη λέξη- ότι δεν είστε ενήμερος. Απλά, λέω ότι δεν είναι σωστό αυτό το συμπέρασμα στο οποίο έχετε καταλήξει, γιατί οι μετοχοποιήσεις που έγιναν ήταν επιτυχείς. Μετοχοποίηση του ΟΤΕ, η οποία να επιχειρήθηκε και να κατέληξε σε αποτυχία, δεν υπάρχει. Επίκειται μία ακόμη φάση μετοχοποίησης, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι επιτυχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ακόμη θεωρείτε επιτυχημένη την αποκρατικοποίηση με δύο μεγάλες αποτυχίες, για τα ΚΑΕ και την Ιονική; Επιτυχία είναι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει κατ` επανάληψη για όλα αυτά τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, αυτό είναι επιτυχία;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήθελα να δείτε συνολικά το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών και να βγάλετε το τελικό συμπέρασμά σας καλόπιστα, συγκρίνοντας το τεράστιο αυτό πρόγραμμα αλλαγών το οποίο προωθεί η σημερινή Κυβέρνηση, σε σχέση με αυτό το ποίο επιχείρησαν άτολμα, απρογραμμάτιστα και χωρίς διαφάνεια οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, για να οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο και αποτυχία. Από την άλλη θα πρέπει να εκτιμήσετε ότι η διαδικασία που ακολουθείται στην Ελλάδα είναι πρωτόγνωρη και γι` αυτό ακριβώς συναντά δυσκολίες το εγχείρημα. Ποτέ δεν αποκρύψαμε αυτές τις δυσκολίες. Μπορούμε, όμως, να πούμε ότι νιώθουμε μία ικανοποίηση γιατί, τελικώς, ο ισολογισμός είναι θετικός. Ανέφερα με λεπτομέρειες, παραδείγματα επιχειρήσεων του Δημοσίου, για τις οποίες έχουν αναληφθεί ορισμένες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, είτε όσον αφορά την εξυγίανσή τους, είτε τη μετοχοποίησή τους, είτε τη συνολική πώλησή τους. Και στους τρεις αυτούς τομείς έχουμε δείγματα πως το έργο μας είναι επιτυχές και πρέπει να αναγνωριστεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μιλήσατε για επιτυχία με την οποία στέφθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Παπουτσής, χθες, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη -η γνώμη του οποίου είναι βαρύνουσα- έκανε κριτική σ` αυτές τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, θεωρώντάς τες ανεπαρκείς και τονίζοντας ότι το θέμα δεν είναι η ονομαστική σύγκλιση, αλλά η πραγματική σύγκλιση. Τι έχετε να απαντήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, επιδιώκουμε την πραγματική και ουσιαστική σύγκλιση. Πιστεύω ότι κινούμαστε σ` αυτή την κατεύθυνση, όχι γιατί το μαρτυρούν οι αριθμοί, αλλά επειδή το επίπεδο της καθημερινής ζωής είναι τέτοιο που αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές. Η Ελληνική Κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επιτύχει τη σύγκλιση, με τις άλλες χώρες της Ε. Ε., μέσα από ένα πρόγραμμα το οποίο δεν είναι άψυχο, γιατί αναφέρεται πρώτα και κύρια στον ανθρώπινο παράγοντα. Η σύγκλιση αυτή θα είναι σύγκλιση του συνόλου του ελληνικού λαού, του συνόλου της χώρας. Γι` αυτό ακριβώς, με μέτρα κοινωνικής πολιτικής αντισταθμίζουμε τις δυσμενείς συνέπειες που προκύπτουν από τις διαρθρωτικές αλλαγές, όσον αφορά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στις οποίες κατ` επανάληψη έχουμε αναφερθεί. Αρα, λοιπόν, επιδιώκουμε την πραγματική σύγκλιση, κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα, ο ρυθμός και η επάρκεια των διαρθρωτικών αλλαγών είναι θέμα το οποίο, βεβαίως, μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό πρίσμα από κάποιον άλλο. Θα πρέπει, όμως, οποιοσδήποτε ασκεί μια τέτοια κριτική, να διατυπώσει πλήρως και με σαφήνεια την άποψή του για το κοινωνικό κόστος, το οποίο συνεπάγεται μία διαρθρωτική παρέμβαση, η οποία δημιουργεί, πολλές φορές, παρενέργειες που δεν πρέπει να αγνοούμε. Και οι παρενέργειες αυτές όταν αφορούν συμπολίτες μας, εργαζόμενους, θα πρέπει να έχουν στη δική μας προτεραιότητα μια πολύ υψηλή θέση και να τις αντιμετωπίζουμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Παπουτσής έκανε μία πρόταση και είπε ότι το κόστος της προσαρμογής πρέπει να το μοιραστεί ο ιδιωτικός φορέας με την Πολιτεία. Αυτή είναι μία πρόταση την οποία υπέβαλε. Το δεύτερο ερώτημά μου είναι, ότι εάν αυτά που λέτε δεν πείθουν ούτε επίσημους εκπροσώπους της χώρας, αυτό το συμβάν δεν σας ανησυχεί ως Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μας ανησυχούσε πολύ αν είχαμε διαπιστώσει ότι είμαστε σε απόκλιση από τους στόχους που έχουμε θέσει, τελικώς -δηλαδή- αν είμαστε σε απόκλιση από την προσπάθεια να συγκλίνουμε με τις άλλες χώρες της Ε. Ε., ενόψει της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ασφαλώς, το κόστος των διαρθρωτικών αλλαγών ή το κόστος της σύγκλισης, θα πρέπει να το αναλάβουν οι πολίτες της χώρας, αναλόγως των δυνατοτήτων που έχει ο καθένας. Και γι` αυτό ακριβώς δεν θέλουμε οι λαϊκές τάξεις, τα κοινωνικά στρώματα τα οποία έχουν ισχνό εισόδημα, να επιβαρυνθούν υπέρμετρα, έτσι ώστε να μην μπορέσουν να παρακολουθήσουν αυτή την πορεία σύγκλισης. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της κοινωνικής συνοχής, την οποία θέλουμε να διασφαλίσουμε -και εγγυούμαστε αυτή την κοινωνική συνοχή- παίρνουμε αυτά τα μέτρα που παίρνουμε, ώστε να μοιράσουμε ακριβοδίκαια το κόστος που συνεπάγεται η πολιτική που ακολουθούμε. Και πιστεύουμε ότι ο ιδιωτικός φορέας - έχει ειπωθεί κατ` επανάληψη- πρέπει να αναλάβει το κόστος που του αναλογεί. Και του αναλογεί ένα πολύ μεγάλο μέρος, το οποίο και αναλαμβάνει. Και, βεβαίως, η Πολιτεία αναλαμβάνει από τη δική της πλευρά την υποχρέωση, με μέτρα αντισταθμιστικής πολιτικής, να καλύψει και να προστατεύσει τους πολίτες εκείνους οι οποίοι πρέπει να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Να μην πληρώσουν, δηλαδή, τελικώς αυτοί το κόστος της σύγκλισης. Αυτό γίνεται στην πατρίδα μας. Αυτό είναι μία πραγματικότητα και δεν αποτελεί αντικείμενο συνεδρίων ή φιλολογίας.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση γνωρίζει αυτό το οποίο εγράφη ότι αναφέρεται και στην παραίτηση του κ. Παπούλια, ότι ορκωτοί λογιστές έχουν επισημάνει κάποια προβλήματα στον ισολογισμό του α' εξαμήνου του ΟΤΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στην επιστολή παραίτησης του κ. Παπούλια. Ο κ. Παπούλιας είναι σαφής στην επιστολή που έχει στείλει, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα, αν δεν έχει, ήδη, δοθεί.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα,. όπως λέγεται, ότι έχουν διαπιστωθεί από τους ορκωτούς λογιστές στον ισολογισμό του α' εξαμήνου του ΟΤΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τα εσωτερικά του ΟΤΕ με λεπτομέρειες, αλλά η Κυβέρνηση παρακολουθεί τη δραστηριότητα και τη λειτουργία του μεγάλου αυτού Οργανισμού, ο οποίος πρέπει να πω ότι έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Αναφέρεται σ` αυτά ο κ. Παπούλιας. Δεν τίθεται, εξ όσων γνωρίζουμε, θέμα αναξιοπιστίας στοιχείων, όσον αφορά τη λειτουργία του ΟΤΕ.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με την ατυχή σύμπραξη του ΟΤΕ με αμερικανική εταιρεία, για κάποιες κοινές επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Ευρώπη, υπάρχει κάποια κριτική που ασκείται από την Κυβέρνηση στη διοίκηση του ΟΤΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδεμία κριτική ασκείται. Ο ΟΤΕ είναι αυτόνομος Οργανισμός. Γνωρίζετε ότι είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο. Θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να προστατεύσει και τα συμφέροντα των μετόχων του. Η Διοίκησή του, η Διεύθυνσή του, αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του ΟΤΕ στην ευρύτερη περιοχή. Να συμβάλει, δηλαδή, στη διείσδυση του ΟΤΕ στις γειτονικές χώρες. Και αυτό θα το επιτύχει, προχωρώντας σε συνεργασία με άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς. Το αν οι συνεργασίες αυτές προχωρούν, ολοκληρώνονται ή όχι, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει, πάλι, ο ΟΤΕ να το αποφασίσει και να το εκτιμήσει με βάση τα συμφέροντα του Οργανισμού και των μετόχων του.

ΦΙΛΗΣ: Εσείς ως αρμόδιος Υπουργός Τύπου, που χειρίζεται το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, είχατε πει ότι υπήρχε μία συμμετοχή του κ. Χρυσολούρη στις κυβερνητικές συσκέψεις για το θέμα αυτό. Ο κ. Παπούλιας είχε κάποια ανάμειξη στο θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, ο κ. Παπούλιας συμμετείχε στις πρώτες συσκέψεις που είχαμε, προκειμένου να ορίσουμε ένα πλαίσιο με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης αυτών των δραστηριοτήτων, όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία.

ΦΙΛΗΣ: Εχει ανακοινωθεί ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει ένα μεγάλο ποσό, δεν θυμάμαι πόσο ακριβώς, από την ιδιωτικοποίηση του τρίτου πακέτου του ΟΤΕ, που ένα μεγάλο μέρος, να περάσει, αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με δεδομένη την αστάθεια στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Κυβέρνηση επιμένει σ` αυτό το χρονοδιάγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αυτή την ώρα, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό μας. Ο ΟΤΕ συνεργάζεται με έγκυρους συμβούλους, προκειμένου να εξετάζει κάθε φορά τις συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται και την κατάλληλη στιγμή θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του. Πάντως, ο προγραμματισμός μας για μετοχοποίηση ενός πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, στις αρχές Νοεμβρίου, παραμένει όπως ακριβώς έχει εξαγγελθεί. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ο ΟΤΕ έχει τις δυνατότητες, έχει επιστημονικό επιτελείο, έχει συνεργάτες, ώστε να γνωρίζει πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα για να κάνει τις άριστες για τα συμφέροντά του επιλογές.

ΦΙΛΗΣ: Για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο κ. Παπούλιας, είναι ένα θέμα που θα το πληροφορηθούμε, φαντάζομαι, από τον ίδιον. Ομως, ο κ. Παπούλιας είναι από τους ικανούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Το ότι η παραίτησή του αυτή έχει εξ αντικειμένου πολιτικό χαρακτήρα είναι αναμφισβήτητο. Υπάρχει κάποιο σχόλιο για την εξ αντικειμένου πολιτική διάσταση της παραίτησης του κ. Παπούλια;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπούλιας θεωρεί ότι ολοκλήρωσε έναν κύκλο προσφοράς στον ΟΤΕ και θέλει να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά καθήκοντά του. Γιατί πρέπει να βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα; Και γιατί δεν χαιρόμαστε όταν στην πατρίδα μας υπάρχουν στελέχη, τα οποία αρνούνται να συνεχίσουν να εργάζονται σε έναν Οργανισμό που ίσως τους εξασφαλίζει, καλές συνθήκες ζωής, μεγάλη προβολή, αλλά τους κρατά μακριά από αυτό που αποτελεί το πάθος της ζωής τους; Την ακαδημαϊκή τους καριέρα.

ΚΙΑΟΣ: Εχει πάθος με τί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει πάθος ο κ. Παπούλιας με τη διδασκαλία. Θέλει να διδάσκει, θέλει να ασχολείται με το Πανεπιστήμιο. Και πρέπει να σας πω -επειδή έχω και άμεση προσωπική γνώση- ότι ο κ. Παπούλιας θεωρεί ότι έμεινε και πάρα πολύ στον ΟΤΕ, σε σχέση με αυτό που ο ίδιος ήθελε. Ο κ. Παπούλιας θέλει να παραμείνει στο Πανεπιστήμιο και θέλει να αναπτύξει δραστηριότητες στη δημόσια ζωή της χώρας, οι οποίες δεν έχουν σχέση με επιχειρήσεις, όπως είναι ο ΟΤΕ, παρά το ότι η παρουσία του στον ΟΤΕ μπορεί να πει κανείς ότι ήταν τόσο επιτυχημένη, ώστε είναι απώλεια η αποχώρησή του.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση. Τότε, αφού είναι έτσι και ευνοείτε να επιστρέφουν στα καθήκοντά τους στο Πανεπιστήμιο, γιατί συνεχίζει η Κυβέρνηση να χρησιμοποιεί καθηγητές πανεπιστημίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τους εξαναγκάζει. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του για θέματα που τον αφορούν.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς, γιατί το κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν επιστρατεύεται κανείς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία. Υπάρχουν αξιόλογα στελέχη. Και βεβαίως, τέτοια στελέχη βρίσκονται στον ακαδημαϊκό χώρο και πρέπει να αξιοποιούνται. Αλλά, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι προτάσσουν, πολλές φορές, τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, σε σχέση με ο,τιδήποτε άλλο. Αυτό δεν πρέπει να σας κάνει εντύπωση. Μπορεί να είναι μειοψηφία. Μπορεί να είναι ελάχιστοι. Υπάρχουν, όμως. Και απόδειξη αυτού είναι ο κ. Παπούλιας.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς, γιατί τους χρησιμοποιείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο δυναμικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Και η ακαδημαϊκή κοινότητα διαθέτει στελέχη αυτού του επιπέδου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Με δεδομένο ότι ο κ. Παπούλιας είχε και εξακολουθεί να έχει στενές φιλικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό, έχει διατελέσει επίσης και Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Βιομηχανίας, αν θυμάμαι καλά, εξέφρασε με οποιονδήποτε τρόπο στον Πρωθυπουργό την πρόθεσή του να παραιτηθεί, πριν την επιστολή παραίτησής του και διατύπωσε παράπονα για την υπερκινητικότητα του κ. Χρυσολούρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διατύπωσε οποιοδήποτε παράπονο ο κ. Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας, πραγματικά, είναι συνεργάτης και φίλος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, του Πρωθυπουργού. Ο κ. Παπούλιας θεώρησε ότι προσέφερε ό,τι καλύτερο και περισσότερο μπορούσε στον ΟΤΕ και αποφάσισε να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο. Αλλωστε, ο κ. Χρυσολούρης επελέγη μετά από πρόταση της Κυβέρνησης για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ. Η συνεργασία τους ήταν πάρα πολύ καλή. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα που πέτυχε ο Οργανισμός με επικεφαλής τους δύο αυτούς σημαντικούς παράγοντες.

ΠΑΡΙΣ: Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, η θέση του προέδρου τέτοιων Οργανισμών σταδιακά έχει αντικατασταθεί από το διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος έχει και τους δύο ρόλους. Με ένα πακέτο μετοχών σε ιδιώτες, όπως είναι τώρα ο ΟΤΕ, σκέφτεται η Κυβέρνηση τώρα ή μελλοντικά, αυτή τη θέση να την καταργήσει, υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτή η θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά τη δομή στην ιεραρχία της μεγάλης αυτής επιχείρησης, σε διευθυντικό επίπεδο. Σας ανακοινώνω ότι ήδη ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών κ. Μαντέλης έχει κινήσει τη σχετική διαδικασία, προτείνοντας για τη θέση του Προέδρου του Δ. Σ. τον καθηγητή κ. Ράπανο, ο οποίος θα κριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να αποφασιστεί η τοποθέτησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ.

ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Η εφημερίδα "ΕΞΟΥΣΙΑ" δημοσιεύει σήμερα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η Hochtief προωθεί ένα προσύμφωνο και ζητάει το 45% με 50% για να μισθώσει τους χώρους στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει γενικότερα πρόβλημα μ` αυτό το προσύμφωνο στην πώληση των καταστημάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρκούμαι να πω τώρα ότι υπάρχει αυτό το καλούμενο, memoradum understanding, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι οριστικό. Η τελική σύμβαση θα υπογραφεί εννέα μήνες πριν τη λειτουργία του αεροδρομίου. Γνωρίζετε ότι το αεροδρόμιο ανήκει σε ποσοστό 55% στο Δημόσιο, άρα και τα έσοδα που αντιστοιχούν σ` αυτό το ποσοστό θα δίνονται στο Δημόσιο. Για το θέμα αυτό, στο οποίο αναφέρεται σήμερα με λεπτομέρειες η εφημερίδα "ΕΞΟΥΣΙΑ", θα υπάρξει λεπτομερής απάντηση από την εταιρία των αφορολογήτων ειδών.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων στο χώρο του Αιγαίου, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Γιλμάζ, ο οποίος είπε ότι αν προχωρήσει η αγορά των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, αυτό θα δημιουργήσει γενικότερο πρόβλημα στην περιοχή.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, η προμήθεια και εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο αποτελεί δικαίωμα της κυπριακής Kυβέρνησης και πολύ περισσότερο υποχρέωσή της να προασπίσει την άμυνα της Κύπρου. Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει πως, για πάρα πολλά χρόνια, παραμένει άλυτο το κυπριακό θέμα. Το γεγονός ότι το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει ανοικτό, αποτελεί αυτό από μόνο του, παράγοντα αποσταθεροποίησης και ανωμαλίας. Αρα, λοιπόν, το ζήτημα το οποίο πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε είναι το κυπριακό πρόβλημα, που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός τμήματος κράτους-μέλους του ΟΗΕ. Οσο συντηρείται αυτή η κατάσταση, όσο παραμένει ανοικτή αυτή η πληγή, δημιουργούνται κίνδυνοι αποσταθεροποίησης για την περιοχή. Οσον αφορά, τώρα, τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, χθες και σήμερα το πρωί, πρέπει να πω ότι η δραστηριότητά τους αυτή στο κεντρικό Αιγαίο επιβεβαιώνει αυτό που κατ' επανάληψη έχουμε τονίσει: Οτι, δηλαδή, η Τουρκία δεν επιθυμεί να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών. Προκαλεί, επιτίθεται και συντηρεί την ένταση, η οποία κάθε άλλο παρά της δίνει το δικαίωμα να μιλά με τον τρόπο με τον οποίο μιλά απευθυνόμενη στη Διεθνή Κοινότητα. Ως χώρα, δηλαδή, η οποία σέβεται τους διεθνείς κανόνες, επιδιώκει καλή γειτονία και επιθυμεί να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Η συμπεριφορά της αυτή αποδεικνύει το αντίθετο. Και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη Διεθνή Κοινότητα. Και όταν συζητά αυτά τα θέματα θα πρέπει να συνεκτιμά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία κάθε άλλο παρά εποικοδομητική είναι.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Το δεύτερο ερώτημά μου, αφορά τη διαγραφή των τεσσάρων αποκαλούμενων ανταρτών του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτό ένα μήνυμα και προς τους υπόλοιπους;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό αφορά το Κίνημα και τις διαδικασίες του κόμματος. Δεν θα απαντήσω εγώ γι` αυτό. Απλά, υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, ως Κίνημα, για πρώτη φορά εγκαίρως, με δημοκρατικές διαδικασίες προχώρησε στην επιλογή των υποψηφίων ενόψει των επερχόμενων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Τα όργανα του Κινήματος τα οποία έλαβαν τις αποφάσεις δεν μπορεί παρά να ασχοληθούν με τα φαινόμενα εκείνα εκτροπής στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την υποχρέωση που έχουν και τη δέσμευση που αναλαμβάνουν να σέβονται τις αποφάσεις των Οργάνων.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά προχώρησε με δημοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή των υποψηφίων. Τις προηγούμενες φορές με ποιες διαδικασίες προχώρησε... ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι εγκαίρως και με συστηματικό και δημοκρατικό τρόπο έγιναν οι επιλογές και μάλιστα πρέπει να πω -το γνωρίζετε κι εσείς- ότι έγιναν με τέτοιες διαδικασίες που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του Κινήματος. Συζητούμε θέματα του Κινήματος, αυτό, όμως είναι μια αλήθεια. Γνωρίζετε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχουν κληθεί οι Οργανώσεις, τα στελέχη και τα Οργανα του Κινήματος να ασχοληθούν με το θέμα και έχουν λάβει αποφάσεις. Ας μην μπούμε, όμως, περαπέρα σ` αυτό, γιατί δεν αποτελεί θέμα, παρά μόνον του ΠΑΣΟΚ. Εδώ συζητούμε θέματα της Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Απαντήσατε, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Δεν ανακαλώ την απάντηση. Κλείνει το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται να διαγραφούν και άλλοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν τα συλλογικά Οργανα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία επιλαμβάνονται και αποφασίζουν.

ΒΙΚΕΤΟΣ:. Θα ήθελα να ρωτήσω για το Κυπριακό: Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, απέφυγε και πάλι να τοποθετηθεί σήμερα επί των τουρκικών προτάσεων για τη συνομοσπονδία και όχι μόνο αυτό, απέφυγε να τοποθετηθεί και πάνω στο θέμα της βάσης του διαλόγου. Θα ήθελα ένα σχόλιο για την αμερικανική αυτή στάση και αν εσείς εκτιμάτε ότι η αμερικανική στάση αφήνει περιθώρια εξέτασης στις διαπραγματεύσεις της λύσης της συνομοσπονδίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκφρασθεί επίσημα και έγκυρα η θέση των ΗΠΑ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως δέχονται σαν βάση για τις συζητήσεις τις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και του 1979. Και βεβαίως, η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να αναζητηθεί λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η θέση τους αυτή ανταποκρίνεται και στις προσπάθειες που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση για λύση του κυπριακού θέματος.

ΒΙΚΕΤΟΣ: Επίσης, ήθελα να σας ρωτήσω ποιά σημασία αποδίδει η ελληνική Κυβέρνηση στις επισκέψεις, μεθαύριο στην Αθήνα, της κας Χέργκους, που είναι αντιπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα στην Κύπρο, και του κ. Μίλλερ. Και κατά τη δική σας εκτίμηση, τι μπορεί να σημαίνει το ότι ο κ. Μίλλερ τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, δεν θα πάει στην Αγκυρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα του κ. Μίλλερ να επιλέγει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των διαφόρων χωρών, ποιους θα επισκεφθεί και με ποια σειρά. Από τη στιγμή που η ελληνική Κυβέρνηση σε συνεννόηση με την αμερικανική συμφώνησαν να γίνει αυτή η συνάντηση και η συνεργασία, δεν μας αφορά πώς θα κινηθεί ο κ. Μίλλερ πέραν αυτής της συνάντησης. Πιστεύουμε ότι αυτές οι επισκέψεις των αξιωματούχων στην Ελλάδα θα είναι παραγωγικές, θα είναι εποικοδομητικές, γιατί η ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής που κινείται και η κυπριακή Κυβέρνηση, έχει προτάσεις υπεύθυνες, ουσιαστικές, χρήσιμες, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει γίνει έως τώρα και λυπούμαστε γι' αυτό. Ελπίζουμε όμως, επειδή ποτέ δεν είναι αργά, ότι έστω και τώρα ο διεθνής παράγων και οι δύο αξιωματούχοι, εκτιμώντας τις θέσεις και τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης θα αποκομίσουν κάτι καλό από αυτές τις συζητήσεις και θα προωθήσουν έμπρακτα αυτό το οποίο θα συμφωνηθεί. Δεν θα μείνει, δηλαδή όλη αυτή η συζήτηση, γράμμα κενό περιεχομένου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Την περασμένη φορά ο κ. Πάγκαλος είχε πει ότι δεν θέλει να δει τον κ. Μίλλερ, διότι γνωρίζει τις σκέψεις του και άρα θεωρεί ότι δεν έχει κάτι καινούργιο να συζητήσει μαζί του. Τι μεσολάβησε και αυτή τη φορά θεωρεί ότι έχει κάτι ενδιαφέρον να του πει ο κ. Μίλλερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στο χρόνο που πέρασε από τότε, πολλά γεγονότα...

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ενας μήνας είναι, δεν είναι χρόνος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο χρόνος που πέρασε από τότε, των λίγων, έστω, μηνών, ξέρετε για την πολιτική ότι είναι πολύς. Για την ιστορία είναι λίγος, πολύ λίγος. Για την πολιτική όμως, η διάρκεια των μηνών είναι μακρά περίοδος. Μεσολάβησαν πολλά. Για παράδειγμα, υπήρξε αυτή η πρόταση από τον κ. Ντενκτάς και τον κ. Τζεμ. Η αμερικανική πλευρά έχει διατυπώσει διάφορες θέσεις. Αλλες κυβερνήσεις έχουν εκφρασθεί ποικιλοτρόπως. Εμείς επιθυμούμε να παραμείνει ζωηρό το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας για το κυπριακό θέμα. Και θέλουμε η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί να συνεχισθεί. Δεν θέλουμε να τεθεί και πάλι στο περιθώριο του διεθνούς ενδιαφέροντος το Κυπριακό. Επιθυμούμε, λοιπόν, να διατηρηθεί υψηλά στην ατζέντα της συζήτησης που κάνει ο διεθνής παράγων. Κάτω από αυτό το πρίσμα θα γίνει η συνάντηση και πιστεύουμε να είναι ουσιαστική και παραγωγική.

ΠΑΡΙΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω για το θέμα της φορολογίας: Αν και διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά την ομιλία του Πρωθυπουργού και τις ερωτήσεις και απαντήσεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δεν έχω καταλάβει αν θα υπάρχουν προγραμματισμένοι νέοι φόροι στον καινούργιο προϋπολογισμό. Δηλαδή, σαν και αυτούς στις χρηματιστηριακές εργασίες, σε κάποια ομόλογα όπως είχε γίνει πέρυσι. Τέτοιοι φόροι υπάρχουν; Οχι έκτακτα πράγματα, τέτοιοι φόροι αν υπάρχουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν σαφείς οι απαντήσεις που δόθηκαν στις σχετικές ερωτήσεις. Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η Κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, σχολιάζοντας μια δήλωση του κ. Γιαννόπουλου στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι από εδώ και στο εξής ο Αρχιεπίσκοπος θα αρχίσει να δίνει απαντήσεις στον κ. Γιαννόπουλο. Υπάρχει κανένα σχόλιο από την πλευρά της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν να ορίσουμε εμείς το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινείται και θα ομιλεί ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής. Οι πολίτες στην Ελλάδα είναι ελεύθεροι να διατυπώνουν τις απόψεις τους. Και βεβαίως, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής έχει συγκεκριμένα καθήκοντα τα οποία υπηρετεί, ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Αλλοι θα κρίνουν, αυτοί που τον όρισαν, αν ανταποκρίνεται με επιτυχία.

ΦΙΛΗΣ: Ανταποκρίνεται στον κανόνα που έθεσε ο κ. Σημίτης, μιλώντας προχθές στη Θεσσαλονίκη, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται η Εκκλησία και πώς η Πολιτεία; Ενός τέτοιου τύπου διάλογος θα χρησιμοποιηθεί με τον κ. Γιαννόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης ήταν σαφής. Το πλαίσιο το οποίο έθεσε για την αρμονική συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας αποτελεί τη σοφή συνταγή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τις δηλώσεις που έκανε, χθες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης περί "πολιτισμού και χαρούμενης πολιτικής", η Κυβέρνηση τις ασπάζεται ή τις θεωρεί και αυτές ένα δείγμα της ιδιορρυθμίας του κ. Γιαννόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι προσωπικές πεποιθήσεις ή τα "γούστα" των πολιτικών και των στελεχών της στην καθημερινή ζωή τους. Ας αφήσουμε και ένα χώρο της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων αλώβητο και μακριά από τις "ιμπεριαλιστικές", πολλές φορές, και ισοπεδωτικές δικές σας παρεμβάσεις. Παρακαλώ, λοιπόν, να σεβαστούμε ότι αυτά τα θέματα ανήκουν στη σφαίρα του προσωπικού και ας τα αντιμετωπίζουμε κάτω απ` αυτό το πρίσμα.

ΦΙΛΗΣ: Οταν κοινοποιούνται τηλεοπτικώς, όμως, πώς να τα αντιμετωπίζουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα των Μέσων Ενημέρωσης. Αν βρίσκουν ενδιαφέρον σε τέτοια θέματα είναι δική τους επιλογή να τα προβάλλουν και να τα αναδεικνύουν. Δεν το επιδίωξε κανείς αυτό. Δεν νομίζω ότι κάλεσε οποιοσδήποτε πολιτικός ή πολίτης ένα Μέσο Ενημέρωσης προκειμένου να προβάλει μια δραστηριότητά του και να κάνει κάποια δήλωση. Αν τα Μ. Μ. Ε., στο επίπεδο που εκείνα επιλέγουν να κινούνται, θεωρούν ότι αυτά τα θέματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον και πρέπει να προβάλλονται, είναι καθαρά θέμα δικό τους. Αυτό είναι στοιχείο της Δημοκρατίας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξαρτήτως τι κάνουν τα ΜΜΕ, θα ήθελα να ρωτήσω με βάση την αντιμετώπιση του ιμπεριαλισμού, όπως αναφέρατε προηγουμένως...

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπα χαριτολογώντας για να χρησιμοποιήσω μια λέξη η οποία πλέον δεν χρησιμοποιείται, για να ευφράνω λίγο και σας!

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ χαριτολογώντας θέλω να ρωτήσω, αν η σημερινή Κυβέρνηση προτίθεται να επανέλθει στην πολιτική της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, η οποία επιδοτούσε με χρήματα της Εργατικής Εστίας τους χώρους, που σύμφωνα με τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης αποτελούν "πολιτιστικούς χώρους".

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Παραμένουμε σ' αυτή την πολιτική. Από κει και πέρα, θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στους 'Έλληνες πολίτες να επιλέγουν πώς θα ζήσουν. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει περιορισμός, ούτε επιτρέπεται κάποιος να παρακολουθεί έναν άλλον και να τον κρίνει από τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να διασκεδάσει ή να ψυχαγωγείται.

ΠΑΡΙΣ: Είναι ικανοποιημένη η ελληνική Κυβέρνηση από τις δηλώσεις Ισραηλινών επισήμων, όσον αφορά την επίσκεψη Γιλμάζ στο Τελ-Αβίβ και όλη αυτή την επισημότητα. Το ερωτώ γιατί σε πολλές χώρες όπως στη Συρία, στο Λίβανο, υψηλά ιστάμενα πρόσωπα εξέφρασαν διάφορους χαρακτηρισμούς, είπαν ότι η επίσκεψη αυτή πυροδοτεί την ένταση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε διατυπώσει την πολιτική μας για το θέμα αυτό. Είμαστε αντίθετοι στην πολιτική δημιουργίας αξόνων στην περιοχή. Εχουμε ταχθεί υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας γιατί πιστεύουμε ότι έτσι προωθείται η ειρήνη και η σταθερότητα. Από κει και πέρα, βεβαίως, είναι θετικό το γεγονός -τουλάχιστον έτσι εκφράζεται η Κυβέρνηση του Ισραήλ και της Τουρκίας- το ότι η συνεργασία των δύο χωρών δεν δημιουργεί μέτωπο εχθρικό ή αντίπαλο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο που αναφέρθηκαν συγκεκριμένα. Αυτό είναι θετικό. Βεβαίως, στην πράξη θα πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύεται ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει στόχο να βλάψει τα συμφέροντα τρίτων χωρών.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 September 1998 - 15:44:44 UTC