Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέμα της συνεδρίασης ήταν η Βαλκανική πολιτική. Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό είχαμε συνεδριάσει και πριν, περίπου, ένα χρόνο. Οσον αφορά τη συνεργασία με τις άλλες βαλκανικές χώρες, διαπιστώνεται μια σημαντική πρόοδος, η οποία έχει συντελεστεί σε όλες τις περιοχές δράσης της Κυβέρνησης. Εχουν αναληφθεί πολιτικές πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Υπεγράφη το Σύμφωνο Φιλίας και συνεργασίας με την Αλβανία. Αναφέρομαι σ'αυτή τη συγκεκριμένη πράξη, επειδή πραγματικά απετέλεσε -η υπογραφή αυτής της Συνθήκης- την αρχή μιας νέας περιόδου στις σχέσεις των δύο χωρών. Εχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες στον πολιτιστικό τομέα. Υπάρχουν δραστηριότητες οι οποίες είναι ποικίλες και συνεχείς. Και βεβαίως, ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Η Ελλάδα υπήρξε ένας πολύ καλός οικονομικός συμπαραστάτης των γειτονικών χωρών, όταν χρειάστηκε. Και στο πλαίσιο της αμοιβαίας ωφέλειας και της ισότιμης συνεργασίας, βρίσκεται σε μια πολύ καλή -προωθημένη σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. - εμπορική συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Οι δείκτες είναι όλο και πιο ευνοϊκοί και μαρτυρούν την πρόοδο στη σχέση της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης θα συνεχιστεί στην ίδια κατεύθυνση. Δεν θέλω να μπω τώρα σε λεπτομέρειες. Εκανε κάποια δήλωση ο κ. Πάγκαλος. Θα είμαι στη διάθεσή σας -αν θέλετε για επιμέρους θέματα- να σας ενημερώσω.

Πριν τη συζήτηση του θέματος της ημερήσιας διάταξης ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες πολιτικές επισημάνσεις:

* Είπε ότι κλείνει ένας διετής κύκλος από την εκλογική αναμέτρηση του 1996. Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου είναι θετικός. Σε όλους τους τομείς έχουμε αποτελέσματα, τα οποία μας ικανοποιούν. Αυτό, όμως, υπαγορεύει σε όλους μας την ευθύνη και το χρέος να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε στη διετία που ακολουθεί έως το 2000, ολοκληρώνοντας την εφαρμογή του προγράμματός μας να διεκδικήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

* Αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η Κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Όπως, επίσης, τις πολύ επιτυχείς επιλογές και τα σημαντικά βήματα που κάναμε, προκειμένου να προσεγγίσουμε το μεγάλο στόχο για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

* Υπογράμμισε την ανάγκη να εντείνουμε, ακόμη περισσότερο, την προσπάθεια και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινή ζωή του ο πολίτης.

* Επισήμανε την ανάγκη, να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό και παράλληλα, να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα του, αξιοποιώντας τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή.

* Σε ένα άλλο σημείο των επισημάνσεών του, μίλησε για την ανάγκη η Κυβέρνηση, οι Υπουργοί, να βρίσκονται σε στενή επαφή και με την Περιφέρεια, τους πολίτες που ζουν στην ελληνική επαρχία. Να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν και να αναδεικνύουν το έργο της Κυβέρνησης, ενημερώνοντας τους πολίτες και ταυτόχρονα κάνοντας τις καλύτερες επιλογές, αφού επιτόπου μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα πως έχουν τα θέματα.

* Αναφέρθηκε στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και είπε ότι βεβαίως, είναι σαφές το πολιτικό μήνυμα, το οποίο πάντα περιέχεται σε τέτοιου είδους εκλογικές αναμετρήσεις. Ολες οι εκλογές, άλλωστε, έχουν και ένα πολιτικό μήνυμα. Οι εκλογές είναι για την Αυτοδιοίκηση. Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι προνομιακός για το ΠΑΣΟΚ. Χώρος στον οποίο όποιες θεσμικές ή διαρθρωτικές αλλαγές έχουν επιτευχθεί, επιτεύχθηκαν μετά από νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

* Τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της αταλάντευτο, προκειμένου στο πλαίσιο -που αποτελεί και αυτό μια κατάκτηση- της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής για τους Ελληνες πολίτες.

* Μίλησε και πάλι για την ανάγκη να είμαστε όλοι ενεργώς παρόντες στις εξελίξεις. Με το έργο μας να συμβάλουμε, ώστε να αποδειχθούμε άξιοι της εμπιστοσύνης του λαού. Και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επόμενη διετία θα είναι το ίδιο αποτελεσματική, θετική, όπως και η διετία που παρήλθε.

* Αναφέρθηκε σε σημεία του προγράμματός του έως τα Χριστούγεννα, σε εκδηλώσεις, στις οποίες ο ίδιος θα λάβει μέρος. Οπως:

-Στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Καλλιθέα, στις 22 Σεπτεμβρίου, όπου θα εκφωνήσει λόγο.
-Σε περιοδεία που θα κάνει στο τέλος Σεπτεμβρίου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
-Στη συνάντηση που θα έχει με τους ηγέτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της βαλκανικής συνεργασίας στις αρχές Οκτωβρίου στους Δελφούς.
-Στη Βαλκανική Διάσκεψη της Αττάλειας στην οποία θα λάβει μέρος.
-Σε επισκέψεις που προγραμματίζονται, εντός των επομένων μηνών, στην Πολωνία και την Ισπανία. Και σε διάφορες άλλες δραστηριότητες τις οποίες παραλείπω να αναφέρω αυτή την ώρα.

Μένω σ'αυτά και είμαι στη διάθεσή σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που κάνουν οι Υπουργοί και συγκεκριμένα άφησε να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις που κάνουν οι κύριοι Τσοχατζόπουλος, Πάγκαλος, Γιαννόπουλος, αλλάζουν την εικόνα της Κυβέρνησης; Είπε κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία απολύτως τέτοια αναφορά δεν έγινε. Ο Πρωθυπουργός ούτε καν χρησιμοποίησε τη φράση "δηλώσεις Υπουργών ή στελεχών". Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε αυτά τα θέματα. Μίλησε για τη διαχείριση, που πολλές φορές γίνεται, από τους μηχανισμούς ενημέρωσης, δραστηριοτήτων που άπτονται της καθημερινότητας της ζωής όλων μας, με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος πολλές φορές επικαλύπτει τα πρωτεύοντα και σημαντικά θέματα. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι, εμείς θα πρέπει με την ενεργή παρουσία μας -μίλησα γι αυτό άλλωστε και πριν- να είμαστε συνεχώς παρόντες, ώστε η κοινή γνώμη, ο ελληνικός λαός να έχει έναν θετικό προσανατολισμό. Να γνωρίζει, δηλαδή, ποια είναι τα σημαντικά και να μην επικαλύπτονται τα σημαντικά από τα δευτερεύοντα, όπως για λόγους επικαιρότητας, πολύ συχνά, γίνεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι εννοείτε "μηχανισμούς ενημέρωσης"; Δηλαδή, ποιοι είναι αυτοί οι μηχανισμοί που έχει εντοπίσει ο Πρωθυπουργός...

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς οι ίδιοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, που, πολλές φορές θέματα τα οποία έχουν πολύ μικρή σημασία τα προβάλλετε πολύ περισσότερο από σημαντικά γεγονότα ή θέματα, τα οποία καθορίζουν τη ζωή των πολιτών. Γνωρίζετε πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ. Ολοι έχουμε μια τέτοια εμπειρία. Μπορεί να συνεδριάζει ένα κυβερνητικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ φερ ειπείν, για να λάβει μια απόφαση, σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας και να αποτελέσει πρώτη είδηση στο δελτίο ειδήσεων η εξομολόγηση ενός συμπολίτη μας που είναι "τρανσέξουαλ" ή τα ΜΜΕ να στρέφουν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στο γάμο κάποιων άλλων συμπολιτών μας, ενώ την ίδια ημέρα μπορεί να έχει ληφθεί μια πολύ σημαντική απόφαση για ένα θέμα που αφορά αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Αυτό δεν είναι μια εμπειρία που την έχουμε όλοι; Γιατί σας κάνει εντύπωση;

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε, αρχισυντάκτης θα γίνει ο Πρωθυπουργός, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Αλλά ο Πρωθυπουργός, όπως ο οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, έχει δικαίωμα να διατυπώνει αυτή την άποψη, την οποία διατυπώνω κι εγώ ευθέως και ευθαρσώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, τι πρέπει, να μας δίνει κάθε μέρα κάποιο χαρτί ο Πρωθυπουργός, για να γράφουμε αυτά...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε κ. Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...για να είναι ικανοποιημένος, για να μη μας βρίζει δηλαδή; Αυτό θέλετε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σας έβρισε κανείς. Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός κι εγώ προσωπικώς εκτιμούμε το έργο σας. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω, όπως κάθε άλλος πολίτης, ότι ζω κι εγώ σε αυτή τη χώρα. Δεν είμαι εκτός αυτής της χώρας. Λυπούμαι που φαίνεται ότι πάρα πολλοί από εσάς, ενώ είστε σε ΜΜΕ, δεν θέλετε να δεχθείτε ότι είναι μια πραγματικότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μίλησε για "μηχανισμό". Μηχανισμός είναι μια περίεργη λέξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι καθόλου περίεργη λέξη. Θέλετε να χρησιμοποιήσω κάποια άλλη λέξη; Μέσα Ενημέρωσης, οι λειτουργοί των ΜΜΕ, οι άνθρωποι των ΜΜΕ;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, "μετέχουν σε έναν μηχανισμό" λέτε. Σε "μηχανισμό";

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς, καλώς κ. Σταματόπουλε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι είναι αυτό το οποίο είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να γνωρίζω; Τον "μηχανισμό";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε πολύ καλά, το είπατε εσείς, δεν έχω αντίρρηση. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι μια πραγματικότητα, της οποίας όλοι είμαστε μάρτυρες.

ΠΑΠΠΑ: Σε αυτό το πλαίσιο που περιγράψατε, ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται σχόλια σε ανθρώπινο και προσωπικό επίπεδο που αποπροσανατολίζουν; Δεν είπε ο Πρωθυπουργός κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μόλις τώρα αυτό δεν είπα; Οτι πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται τα θέματα, όταν υπάρχει, βεβαίως, το πρωτογενές υλικό, είναι τέτοιος ο οποίος αδικεί τα πρωτεύοντα και σημαντικά.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε κάποια αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και της Υπουργού Ανάπτυξη;. Είπε κάτι η κα Παπανδρέου στον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε απολύτως καμία αντιπαράθεση. Οταν μιλούσαμε για τις διόδους της χώρας, ο κ. Πάγκαλος που έκανε και την εισήγηση είπε ότι θα πρέπει η εικόνα στις εισόδους της χώρας να είναι πολύ καλύτερη. Να είναι η εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Και αυτό σήμερα δεν συμβαίνει. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα. Το θέμα της λειτουργίας εκεί πολλών υπηρεσιών. Θα πρέπει, επιτέλους, κάποιος να έχει το λόγο της διοίκησης όλων αυτών των υπηρεσιών. Η επιλογή που κάνει η Κυβέρνηση, είναι το ρόλο αυτό να τον αναλάβουν οι Γ.Γ. της Περιφέρειας, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας που συνορεύει με γειτονικές χώρες, όπου υπάρχουν είσοδοι. Και, βεβαία, υπάρχουν και οι υπηρεσίες του ΕΟΤ. Η κα Παπανδρέου είπε ότι συμφωνεί απολύτως ο ΕΟΤ να υπαχθεί σ'αυτή την ενιαία Διοίκηση. Ο Υπουργός Εσωτερικών αργότερα είπε -μιας και αναφέρεστε σε αυτό το θέμα- ότι θα αναληφθεί τις επόμενες ημέρες, νομοθετική πρωτοβουλία και θα λυθεί αυτό το θέμα. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη αντιπαράθεση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν της είπε, δηλαδή, ότι το γραφείο του ΕΟΤ στον Προμαχώνα είναι βρώμικο, ότι ο ίδιος το βρήκε κλειστό, ότι έλειπε ο υπάλληλος κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι υπάρχουν κτίρια τα οποία ανήκουν στον ΕΟΤ και τα οποία, κατά τη δική του εμπειρία, δεν χρησιμοποιούνται πάντα. Η κα Παπανδρέου είπε ότι οι παράγοντες, οι υπάλληλοι του ΕΟΤ, χρησιμοποιούν τα γραφεία ως βάση ή ως ορμητήριο για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Και το θέμα οδηγήθηκε στην τελική θέση να μεταβιβαστούν όλα αυτά στις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών, πράγμα το οποίο, όπως σας είπα, νομοθετείται τις επόμενες ημέρες.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση. Πριν είπατε ότι αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στον τρόπο που οι μηχανισμοί της Ενημέρωσης διαχειρίζονται κάποια προβλήματα. Κατόπιν, απαντώντας στην κα Παππά είπατε ότι βεβαίως, είπε αυτό ο Πρωθυπουργός. Ότι, δηλαδή, να αποφεύγονται από στελέχη της Κυβέρνησης σχόλια προσωπικού ή ανθρώπινου χαρακτήρα. Τι από τα δύο τελικά ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στο ότι πολλές φορές γεγονότα τα οποία είναι μικρής σημασίας, αναδεικνύονται ως γεγονότα μεγάλης σημασίας. Και επικαλύπτουν τα σημαντικά. Αυτό είπα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από τα Μέσα, όχι από τα στελέχη, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν μια πολύ γενική αναφορά του Πρωθυπουργού. Εγώ έδωσα μια έκταση -αν θέλετε- αναφέροντας και παραδείγματα, τα οποία αποτελούν κοινή εμπειρία όλων των Ελλήνων πολιτών. Από κει και πέρα ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής σε αυτό που είπε. Μίλησε πολύ σύντομα. Μεταξύ όλων των άλλων που είπε, έκανε κι αυτή την επισήμανση. Τίποτα άλλο.

ΛΙΑΡΕΛΗΣ: Επειδή δεν κατάλαβα, για τον Πρωθυπουργό το πρόβλημα ποιο είναι; Η ανάδειξη κάποιων γεγονότων όπου -κατά τον Πρωθυπουργό- η ευθύνη ανήκει στα ΜΜΕ και στους μηχανισμούς τους -όπως τους είπατε- ή το πρόβλημα αφορά αυτούς που δημιουργούν αυτά τα δευτερεύοντα γεγονότα, που εν προκειμένω είναι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση είναι αυτονόητη και περιέχεται στην ερώτησή σας. Ο Πρωθυπουργός δεν είναι αυτός που ορίζει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών. Ο Πρωθυπουργός είναι αυτός, ο οποίος έχει χρέος, και αυτό επιδιώκει, να λειτουργεί η Κυβέρνηση όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και να προβάλλεται το έργο της, αλλά και το έργο των Υπουργών με θετικό τρόπο. Αυτό τον απασχολεί. Δεν τον απασχολεί το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ. Αλλά, βεβαίως, είναι μια διαπίστωση αυτή την οποία κάναμε.

ΦΙΛΗΣ: Στις πολιτικές επισημάνσεις του Πρωθυπουργού υπήρξε κάποια αναφορά στην ένταση ανάμεσα στο Φανάρι και την Εκκλησία της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε οποιαδήποτε τέτοια αναφορά.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή το θέμα της εγκατάστασης μόνιμης αντιπροσωπείας, Γραφείο όπως λέγεται, του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, αφορά και την ελληνική εσωτερική έννομη τάξη, υπάρχει κάποια τοποθέτηση για το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό και όλα τα άλλα συναφή θέματα, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία, γνωρίζετε πολύ καλά, έχει έναν δικό της Κανονισμό, τη δική της αυτονομία, αλλά δεν παύει να έχει αδελφικές σχέσεις με το Πατριαρχείο. Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται και έχει γνώμη επί των θεμάτων αυτών. Τα θέματα αυτά απασχολούν τη συνεργασία της Κυβέρνησης, μέσω του αρμόδιου Υπουργού, με την ηγεσία της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΦΙΛΗΣ: Το θέμα έχει προκύψει και με το Φανάρι. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει μια πολιτική σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει συζητήσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας δεν έχει οποιαδήποτε άλλη σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο πέραν της σχέσης που υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία για τη χώρα μας και για τον Ελληνισμό, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη πτυχή του πολιτισμού μας, της ζωής μας και της κοινωνίας μας. Αυτή είναι η σχέση που έχουν και εξ αυτού του λόγου την έχουν. Τα θέματα τα οποία αφορούν τη λειτουργία θρησκευτικών υπηρεσιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πατρίδα μας, στην Αθήνα, συζητούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κυβέρνησης με την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είναι άλλο νομικό πρόσωπο από την Εκκλησία της Ελλάδος, να ανοίξει στην Ελλάδα δικό του γραφείο, ένα αίτημα που αφορά την ελληνική εσωτερική έννομη τάξη και όχι τα εσωτερικά της Εκκλησία της Ελλάδος, δεν έχει απασχολήσει την ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει απασχολήσει την ελληνική Κυβέρνηση. Γνωρίζετε ποιά είναι η θέση μας και σας είπα δεν υπάρχει τίποτα νεότερο, πέραν των όσων γνωρίζετε. Αφού δεν έχει ανοίξει γραφείο, γνωρίζετε ότι δεν έχει ανοίξει γραφείο. Υπάρχει καμιά εξέλιξη; Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Εχει ληφθεί κάποια απόφαση; Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση. Αν είχε ληφθεί απόφαση θα είχε ανακοινωθεί.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Επειδή μιλάγαμε, πριν από λίγο, για τηλεοπτικές εικόνες θα ήθελα να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος Υπουργός ή κάποιος άλλος από το Υπουργικό Συμβούλιο ευαισθητοποιήθηκε από τις εικόνες που έδειξαν χθες τα κανάλια από γυμνάσια και λύκεια που άνοιξαν και βρίσκονται σε μια άθλια κατάσταση για να στεγάσουν παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά. Εννοώ σχολεία του Δημοσίου που είναι ετοιμόρροπα, χωρίς τζάμια και χωρίς καρέκλες.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο χώρο που έχει σχέση με την εκπαίδευση υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει, ενώ επισημαίνουμε τα προβλήματα, για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί να προβάλλουμε και τα επιτεύγματα. Γιατί έχουμε πραγματικά θεαματική βελτίωση και στην εκπαίδευση. Τόσο όσον αφορά την υποδομή και τον εξοπλισμό των εκπαιδευτηρίων, αλλά και όσον αφορά και τη στελέχωση. Μπορεί να πει κανείς ότι τα πράγματα, φέτος, είναι πολύ καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν σχολεία, σε κάποιες περιοχές, όπου οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Ισως βρίσκονται κάτω από το επίπεδο εκείνο στο οποίο θα έπρεπε να γίνεται διδασκαλία το 1998. Αλλά πρέπει να δείτε τα πράγματα και από την άλλη πλευρά. Τα πολύ ουσιαστικά βήματα που έχουν γίνει. Υπάρχουν σχολεία στην Ελλάδα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και είναι δυνατόν με την ανταλλαγή εκπαιδευτικής πείρας ή τη διδασκαλία από απόσταση, πολλά παιδιά σε σχολεία της Ελλάδας να μορφώνονται με ένα τρόπο πρωτοποριακό. Υπάρχουν σχολεία στα οποία είναι πρότυπη η διδασκαλία. Υπάρχουν πολλά καινούργια κτίρια, ιδιαιτέρα στην ελληνική περιφέρεια. Στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή για λόγους που αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα έχουν σχέση με τους χώρους, οι οποίοι δεν είναι και τόσο πολλοί. Υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά την υποδομή των σχολείων.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητάτε στη Βουλή. Προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δεν χρειάζεται να έχουν ονομαστικές μετοχές για να συμμετάσχουν σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα. Αντιθέτως, μια εκδοτική επιχείρηση ή εφημερίδα ή ένα εκδοτικό όμιλο πρέπει να έχει ονομαστικές μετοχές. Μπορείτε να μας πείτε γιατί αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε -δεν θέλω να επιμείνετε- να μη συζητήσουμε τα του νομοσχεδίου εδώ, δεδομένου ότι συζητούνται ήδη στη Βουλή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το παρακολουθούν το θέμα οι συνάδελφοί σας, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες και δεν νομίζω ότι είναι ωραίο να υπάρχει μια παράλληλη διαδικασία. Συζητήσαμε πολλές φορές και απάντησα σε ερωτήσεις σας μέχρι να έρθει το θέμα στη Βουλή. Γνωρίζετε ότι ήδη ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της Επιτροπής και, την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει η συζήτηση στο Τμήμα της Βουλής. Θα ήθελα για λόγους δεοντολογίας, να μη συζητήσουμε αυτό το θέμα εδώ στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης. Θέτετε ένα θέμα. Μπορώ να σας απαντήσω ευχερέστατα, αλλά δεν είναι ωραίο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ως επιλογή σας γιατί το κάνατε; Αυτό με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει το τεχνικό μέρος.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ'όλα αναφέρεστε πολύ αποσπασματικά σε μια ρύθμιση η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο αυτό στο οποίο αναφέρεστε. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να επισημάνω ότι το καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης δεν αλλάζει. Τα όσα ήδη προβλέπονται, όσον αφορά την ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σ'αυτόν τον τομέα εξακολουθούν να ισχύσουν. Οσον αφορά τις νέες συνδρομητικές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούμε, λαμβάνουν υπόψη τους αφενός τη διεθνή εμπειρία και αφετέρου την τεχνική και τεχνολογική πρόοδο. Γνωρίζετε ότι στις παραδοσιακές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, λόγω της σπανιότητας των συχνοτήτων, δίνεται η δυνατότητα μόνο σε λίγους να δραστηριοποιούνται σ'αυτόν τον τομέα. Και γι'αυτό ακριβώς, πρέπει να επιβάλουμε περιορισμούς ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλούς παίκτες να αναπτύξουν δραστηριότητα. Αντίθετα, στις νέες τεχνολογίες, την ψηφιακή τεχνολογία, οι τεχνικοί αυτοί περιορισμοί δεν υπάρχουν. Καθένας κρίνεται αυτοτελώς και εφόσον εκπληρώνει ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να αναπτύξει αυτή τη δραστηριότητα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι σ'αυτές τις δύο δραστηριότητες που απαιτούν υψηλό κόστος για τις απαραίτητες επενδύσεις, πρέπει να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον ελληνικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που είναι φερέγγυες και αξιόπιστες. Και γι'αυτό, ακριβώς, θέτουμε τέτοιους περιορισμούς ώστε αφενός να εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια που επιθυμούμε, και αφετέρου να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ή το ενδεχόμενο υπερβολικής συγκέντρωσης δύναμης. Λέμε, λοιπόν, ότι τις επιχειρήσεις αυτές που είναι εισηγμένες σε ελληνικό ή ξένο Χρηματιστήριο, επειδή με την ένταξή τους σ'αυτό το μηχανισμό θα έχουμε μια επαρκή διασπορά μετοχών και μια ικανοποιητική διαφάνεια, μπορούμε να τις εξαιρέσουμε. Δεν είναι εφικτό, άλλωστε, να γίνει κάτι διαφορετικό λόγω της υποχρέωσης να έχουν ονομαστικές μετοχές μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου μετόχων. Είναι κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Σας λέω -για να κλείσω έτσι- ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο σε ότι αφορά τη συγκέντρωση και τη διαφάνεια είναι τόσο αυστηρές, τόσο προωθημένες, ώστε οι άλλες χώρες της Ευρώπης στον τομέα αυτό, βρίσκονται πάρα πολύ πίσω. Θα έλεγα ότι δεν έχουν καν ρυθμίσει αυτά τα θέματα. Εμείς δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε ούτε αυτή την εμπειρία, ούτε την πρόοδο που έχει κάνει η τεχνολογία, η οποία και μας δίνει περισσότερες δυνατότητες.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι, το οποίο είναι ευρύτερα κοινωνικό. Πληροφορούμαι, ενδεχομένως να το δείτε και εσείς υπό μορφή τροπολογίας που θα καταθέσουν η οποία να απαγορεύει σε σημερινούς ιδιοκτήτες αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, η συμμετοχή σε συνδρομητικά καλωδιακά ψηφιακά κανάλια. Θα δεχθείτε μια τέτοια ρύθμιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Αν τεθεί θα το αντιμετωπίσουμε. Θα μου επιτρέψετε να μην ανακοινώσω αυτή την ώρα τη θέση μας, δοθέντος ότι όλα αυτά τα θέματα μας έχουν απασχολήσει, τα έχουμε επεξεργαστεί, έχουμε μελετήσει το Κοινοτικό Δίκαιο και πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούμε, με όποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν, εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων, με δίκαιο, λογικό και ισότιμο τρόπο.

ΠΑΠΠΑ: Πέραν του Υπουργικού Συμβουλίου, συνεδριάζει τώρα κάποιο άλλο όργανο;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μια σύσκεψη του Πρωθυπουργού με Υπουργούς που συμμετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή και με άλλους παράγοντες, για τρέχοντα θέματα που αφορούν κυρίως την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Γίνεται μια συζήτηση σε ένα πλαίσιο πάρα πολύ γενικό ενόψει των επόμενων συστηματικών συνεδριάσεων για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού γίνεται η σύσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Είναι μια άτυπη σύσκεψη.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν έγινε καμιά ιδιαίτερη αναφορά από τον Πρωθυπουργό, όταν μιλούσατε για τις δημοτικές εκλογές, για την συγκεκριμένη αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού για την υποψηφιότητα της κας Δαμανάκη, με συστάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία ονομαστική αναφορά, σε οποιοδήποτε σημείο. Και βεβαίως, δεν ειπώθηκε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό που εσείς ονομάζετε αντιπαράθεση. Εγώ το ονομάζω έκφραση κοινής αγωνίας για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

ΦΙΛΗΣ: Οι Υπουργοί που εξέφρασαν την κοινή τους αγωνία για το θέμα που αναφέρατε, μήπως είχαν κάποια άποψη, αυτοί ή ο Πρωθυπουργός, για την "αγωνία" που εξέφρασε ο κ. Σουλαδάκης, χθες, επιτιθέμενος στο Συνασπισμό και στον κ. Κωνσταντόπουλο για το θέμα της κας Δαμανάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά. Το είπα μόλις πριν. Πρέπει όμως να πω ότι ο κ. Σουλαδάκης δεν επιτίθεται και δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται επιτιθέμενος. Γιατί δεν είναι επιτεθέμενος. Είναι μαχόμενος υπέρ ενός σκοπού στον οποίον πιστεύει.

ΦΙΛΗΣ: Όταν ο κ. Σουλαδάκης λέει στοιχεία ανακριβή, όπως ότι "ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν έχει πάει σε καμιά εκδήλωση της κας Δαμανάκη", η ερώτηση είναι: Μάχεται υπέρ ενός σκοπού ή μάχεται εναντίον μια πολιτικής σύμπραξης στις δημοτικές εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι δίνουν τη μάχη τους με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

ΦΙΛΗΣ: Και ένα θέμα που αφορά τη βαλκανική πολιτική : Για τα Σκόπια τι ειπώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τη συνεργασία μας με το γειτονικό κράτος, ειπώθηκε ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει ιδιαίτερες οικονομικές σχέσεις. Είμαστε, ως χώρα, ο δεύτερος -μετά τη Σερβία- οικονομικός εταίρος του γειτονικού κράτους και ο πρώτος επενδυτής σ'αυτό. Υπάρχει το θέμα της ονομασίας, το οποίο δεν έχει την ένταση του παρελθόντος, αλλά βεβαίως, κατά καιρούς έρχεται στο προσκήνιο. Επιθυμία μας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με λύση η οποία θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα.

Ειπώθηκε, επίσης, ότι η Ελλάδα -και ιδιαιτέρως η Βόρεια Ελλάδα- μπορεί να αποτελέσει το κέντρο για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής, μέσα από προγράμματα ισότιμης συνεργασίας. Ο κ. Πάγκαλος έκανε μια χαρακτηριστική -αν θέλετε- επισήμανση, τονίζοντας ότι όλες οι άλλες χώρες που γειτονεύουν με τα Σκόπια δεν έχουν, ίσως, τη δυνατότητα συνεργασίας με τα Σκόπια που έχει η Ελλάδα. Γιατί κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει κυρίως θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος και επειδή όλες οι γειτονικές με τα Σκόπια χώρες βρίσκονται σε ένα επίπεδο ανάπτυξης το οποίο δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν σε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την ανάπτυξη ενός γειτονικού τους κράτους. Αντίθετα, η Ελλάδα, η Β. Ελλάδα, έχει επιτύχει ένα τέτοιο επίπεδο ώστε να της παρέχεται αυτή η δυνατότητα.

ΦΙΛΗΣ: Θέμα επίσκεψης του κ. Σημίτη, υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 September 1998 - 18:36:28 UTC