Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι το βράδυ πραγματοποιείται η ανοικτή συγκέντρωση στην Καλλιθέα, όπου θα εκφωνήσει λόγο ο Πρωθυπουργός. Θα έχει τη δυνατότητα να αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο που έχει επιτελεστεί αυτά τα δύο χρόνια και να προδιαγράψει την πορεία της Κυβέρνησης και της χώρας, για τα επόμενα δύο χρόνια. Θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, σχετικά με τους μεγάλους στόχους της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Για την ένταξη της χώρας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και την ΟΝΕ, για την ανάπτυξη, τη διασφάλιση της ευημερίας του Ελληνικού Λαού και την κοινωνική συνοχή. Ο Πρωθυπουργός θα καλέσει όλες τις δυνάμεις, όχι μόνον του Κινήματος, αλλά όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, να συστρατευθούν σ` αυτή την προσπάθεια, η οποία είναι μια εθνική προσπάθεια, προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τη σκοπιμότητα αυτής της πρώτης ανοικτής συγκέντρωσης, αυτό το χρόνο που πραγματοποιείται.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός -μίλησα μόλις πριν γι` αυτό- έκρινε ότι με τη συμπλήρωση των δύο χρόνων είναι η ώρα να μιλήσει για το κυβερνητικό έργο της διετίας που πέρασε και να αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο όπως το έχουμε προγραμματίσει -και ελπίζουμε να το φέρουμε σε πέρας με επιτυχία- για τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι μία απ` ευθείας επικοινωνία του λαού, των πολιτών, με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μας επαναφέρει, ίσως, στα πρότυπα παλαιότερων εποχών. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η επικοινωνία πάντοτε διατηρεί την ιδιαίτερη αξία και το νόημά της και γι` αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος, παρά το ότι έχουμε πολλά άλλα μέσα στη διάθεσή μας σήμερα, για να επικοινωνούμε, να διατυπώνουμε και να γνωστοποιούμε τις απόψεις μας.

ΚΑΡΒΟΥΝΗ: Η Κυβέρνηση πώς αξιολογεί τις κινήσεις, για τη νέα ταυτότητα της Κεντροαριστεράς, των Κλίντον, Μπλερ και Πρόντι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αναπτυχθεί διεθνώς ένας προβληματισμός, μεταξύ των ηγετών των σοσιαλιστικών και προοδευτικών κομμάτων. Γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα διεθνής συνεργασία, η οποία θα είναι ευρύτερη από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Οι προβληματισμοί αυτοί που αναπτύσσονται, βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Γνωρίζετε ότι εμείς, έτσι κι αλλιώς, έχουμε μία σημαντική συμμετοχή σε τέτοιες διεθνείς συνεργασίες, είτε είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής, είτε είναι η Ενωση των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα, κάθε τι το οποίο προάγει τον πολιτικό προβληματισμό, βοηθάει την εξέλιξη της ιδεολογίας και την αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Με αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι δεν μπορεί παρά να χαιρετιστεί ως θετικό γεγονός.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σχολιάζετε τις θέσεις που εξέφρασαν Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, όσον αφορά στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε., όπου στην ουσία τορπιλίζουν τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και μετά να προχωρήσουν οι ενταξιακές προσπάθειες για την Κύπρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διατυπωθεί επισήμως καμία τέτοια θέση από τις κυβερνήσεις των συγκεκριμένων χωρών. Ούτε έχει γνωστοποιηθεί σε μας μια τέτοια πολιτική επιλογή. Αυτό το οποίο μου δίνετε τη δυνατότητα, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, να πω, είναι σαφές και είναι τούτο: Οι Σύνοδοι Κορυφής του Λουξεμβούργου και μετέπειτα του Κάρντιφ έχουν ορίσει το πλαίσιο, μεταξύ των άλλων, και για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. Το πλαίσιο αυτό δεν είναι δυνατόν να διαρραγεί. Αν κάποιοι επιθυμούν μια άλλη πορεία θα πρέπει να θέσουν τη θέση τους αυτή επισήμως στα όργανα της Ε. Ε. και να ληφθούν αποφάσεις. Αυτό και πρακτικά δεν είναι εφικτό, αλλά και πολιτικά δεν είναι ορθό, κατά τη δική μας άποψη. Γιατί δεν είναι δυνατόν, εμείς οι οποίοι επιθυμούμε επιτέλους να βρεθεί λύση για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα πληρώσουμε και το τίμημα της μη εξεύρεσης λύσης, λόγω, ακριβώς, της αρνητικής και αδιάλλακτης στάσης που κρατά η Τουρκία. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, αυτός ο οποίος επιθυμεί την πρόοδο, στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης του Κυπριακού θέματος, επειδή δεν υπάρχει λύση, παρά το ότι το επιθυμεί και το προσπαθεί, να είναι αυτός ο οποίος θα πληρώσει και κάποιο τίμημα. Κι αυτός ο οποίος με τη στάση του δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, να είναι αυτός ο οποίος τελικά θα εισπράξει την ικανοποίηση ότι και άλλες χώρες συμφωνούν με τη δική του θέση. Αυτά είναι παράλογα, είναι άδικα, δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν και δεν πιστεύουμε ότι επισήμως, στο πλαίσιο της Ε. Ε., θα διατυπωθούν από κυβερνήσεις τέτοιες θέσεις.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Επειδή παρουσιάζεται μία κινητικότητα γύρω από τα ελληνοτουρκικά, όπως για παράδειγμα οι επαφές του κ. Μητσοτάκη κ. ά., θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν έχει κάποιο μήνυμα η ελληνική Κυβέρνηση από την Αγκυρα για κάποια αλλαγή στάσης; Εχουμε κάτι καινούργιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε οποιοδήποτε μήνυμα και δεν είναι δυνατό να σχολιάσουμε τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Γιλμάζ στον κ. Μητσοτάκη, πριν γνωρίσουμε ποιες είναι αυτές. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε δηλώσεις. Ετσι, θα έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε αυτά τα οποία είπε ο κ. Γιλμάζ στον κ. Μητσοτάκη. Ελπίζουμε να περικλείουν κάτι θετικό, γιατί οι μέχρι τώρα δηλώσεις και η στάση του κ. Γιλμάζ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία οποιασδήποτε μορφής, ούτε καν τη μικρότερη αισιοδοξία.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, την Παρασκευή μας είπατε ότι η Κυβέρνηση δεν γνώριζε...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες, σ` αυτό.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Γι` αυτό, ακριβώς, θέλω να σας ρωτήσω. Την Παρασκευή μας είπατε ότι η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν θα έχει συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Γιλμάζ. Μήπως υπάρχει κανένα πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει, απολύτως, κανένα πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ενός κοινωνικού γεγονότος, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη. Με την ευκαιρία αυτή, λόγω και της σχέσης που έχει, της φιλίας και της γνωριμίας που έχει με τον κ. Γιλμάζ, είχε μία συνάντηση. Το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης με τον κ. Γιλμάζ, θέλει να το καταστήσει γνωστό και στον Ελληνα Πρωθυπουργό. Γι` αυτό γίνεται, αυτή την ώρα, η επίσκεψή του στον Πρωθυπουργό και η συζήτηση των δύο ανδρών.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Συγγνώμη, δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω την ερώτηση. Την Παρασκευή μας είπατε ότι η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει για συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Γιλμάζ και χθες...

ΡΕΠΠΑΣ: Για να δηλώσω ότι η συνάντηση αυτή δεν είναι συνάντηση η οποία έχει οποιαδήποτε σχέση με κάποιον κυβερνητικό προγραμματισμό. Είναι συνάντηση ιδιωτική ενός πολιτικού παράγοντα της χώρας, του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, λόγω της γνωριμίας που έχει, έκανε αυτή τη συνάντηση. Από εκεί και πέρα επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό επισκεπτόμενος το Μέγαρο Μαξίμου.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη, αλλά με διακόπτετε και δεν μπορώ να ολοκληρώσω την ερώτησή μου. Την Παρασκευή μας είπατε ότι δεν γνώριζε η Κυβέρνηση για επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Γιλμάζ, ενώ χθες είπατε ότι ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε προτού πάει στην Κωνσταντινούπολη, γι' αυτή τη συνάντηση. Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις απαντήσεις που έχετε δώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα απολύτως πρόβλημα. Απάντησα πριν σ' αυτό. Δεν είχε νόημα να συζητήσουμε περαιτέρω ένα θέμα, το οποίο δεν αποτελεί αντικείμενο κυβερνητικού προγραμματισμού.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση έχει άποψη για όλο αυτό το "σόου" που παρακολούθησε ο πλανήτης, χθες το απόγευμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ορθό να καλείτε την Κυβέρνηση να διατυπώσει μια πολιτική θέση επί του θέματος αυτού. Εγώ, όμως, μπορώ να κάνω ένα σχόλιο, δεν θα αποφύγω τον πειρασμό. Και θα πω ότι το θέμα της ηθικής στην πολιτική, πρωτίστως σχετίζεται με την αξιοπρέπεια των λαών και το σεβασμό των πολιτών. Εχω τη γνώμη ότι συχνά οι ηθικολόγοι δεν έχουν αισθήματα, δεν έχουν αρχές και δεν έχουν φραγμούς. Τελικώς, είναι ανήθικοι. Γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι η ηθική στην πολιτική είναι κάτι πολύ ευρύτερο, με περιεχόμενο πολύ πιο πλούσιο και σημαντικό, είτε από την "τραγική κωμωδία", είτε από την "κωμική τραγωδία", που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. Ο αμερικανικός λαός έχει κάνει την επιλογή του. Ο Πρόεδρος Κλίντον έχει ψηφιστεί από τον αμερικανικό λαό. Τις αποφάσεις τις παίρνει ο αμερικανικός λαός. Ουδείς μπορεί να υποκαταστήσει τον αμερικανικό λαό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Κώστας Καραμανλής μέσα σε όλα τα άλλα -θα σταθώ σε δύο σημεία- είπε ότι η παράταση του βίου της Κυβέρνησής σας ζημιώνει τον τόπο. Και ότι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές η Ν. Δ. θα είναι ο μεγάλος νικητής. Θα ήθελα να μου πείτε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε και το σχόλιό σας επί των εκτιμήσεων του κ. Καραμανλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Η αισιοδοξία είναι ένα θετικό στοιχείο στην πολιτική. Ο κ. Καραμανλής, φαίνεται, ότι πέραν των όσων πολλών αρνητικών διαθέτει, έχει και κάτι θετικό: την αισιοδοξία, η οποία ακόμη και όταν δεν είναι δικαιολογημένη, είναι θετικό να υπάρχει. Στην πολιτική καλό είναι να είναι κανείς αισιόδοξος, αλλά καλύτερο είναι να είναι ρεαλιστής. Στοιχειώδης ρεαλισμός θα υποδείκνυε στον κ. Καραμανλή, ότι η Κυβέρνηση, με το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει, έχει κατορθώσει σημαντικά επιτεύγματα τα οποία αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός, ο οποίος, όταν και πάλι έρθει η ώρα, θα επιδοκιμάσει την πολιτική της Κυβέρνησης. Και έτσι δεν θα επιτρέψει στον κ. Καραμανλή να μετατρέψει αυτή την αισιοδοξία του -η οποία τότε θα αποδειχτεί περίτρανα ότι είναι χωρίς περιεχόμενο- σε πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 September 1998 - 14:56:00 UTC