Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως σας έχω ανακοινώσει από τη Δευτέρα, την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει το θέμα του συντονισμού στην πολιτική Ερευνας, με εισηγήτρια την Υπουργό Ανάπτυξης κα Βάσω Παπανδρέου. Επίσης, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οσοι ενδιαφέρεστε να ταξιδεύσετε και να παρακολουθήσετε την περιοδεία του Πρωθυπουργού μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που προφανώς έχετε υπόψη σας, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει το Σάββατο το βράδυ, στις 20.30, στο Αγρίνιο και την Κυριακή θα επισκεφθεί το Μεσολόγγι -την άλλη μεγάλη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας- όπου το μεσημέρι θα συναντηθεί με τους φορείς του Νομού με τους οποίους θα συζητήσει τα θέματα της περιοχής.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη χθεσινή συγκέντρωση στην Καλλιθέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη. Νιώθουμε ικανοποίηση από την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος με ένα λόγο πραγματικό, σαφή, ευθύβολο και υπεύθυνο περιέγραψε την πραγματική κατάσταση στη χώρα μας και προδιέγραψε την πορεία της για τα επόμενα χρόνια. Είπε, χαρακτηριστικά, πως εμείς με το έργο μας θα γυρίσουμε τη σελίδα της νέας χιλιετίας. Είμαστε, επίσης, ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκλησή μας. Η μεγάλη συμμετοχή δείχνει ότι ο λαός μας συμπορεύεται με το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση σ` αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας. Πιστεύω, ότι όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία κι εσείς γνωρίζετε, αποτελούν δικαιολογημένα για μας πηγή ικανοποίησης.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η αισιοδοξία, την οποία εκφράσατε τώρα, μήπως οδηγεί τον Πρωθυπουργό σε σκέψεις ότι είναι καιρός να τροποποιήσει το κυβερνητικό σχήμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε, για μια ακόμη φορά χθες, μεταξύ των άλλων, και για το χρόνο, λέγοντας ότι η ώρα που θα κριθεί η Κυβέρνηση είναι το 2000, όταν θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Αναφερόμενος, επίσης, στο έργο της Κυβέρνησης έκανε μία αποτίμηση των επιτευγμάτων της. Αντιλαμβάνεστε, πως οι επιτυχίες της Κυβέρνησης οφείλονται και στο έργο των Υπουργών. Εμμέσως, έτσι, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο των Υπουργών, για το έργο του συνόλου των προσώπων που συναπαρτίζουν το κυβερνητικό σχήμα. Δεν τίθεται, λοιπόν, τέτοιο θέμα, αυτή την ώρα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, όμως, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις γνωστές επιστολές του προς τους Υπουργούς κάθε άλλα παρά ικανοποιημένος έδειχνε, αφού αναγκάστηκε να τους παροτρύνει για ένα συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό το θέμα συζητήσαμε εκτεταμένα, τις προηγούμενες ημέρες. Ο Πρωθυπουργός, ευθύς ως αναδείχθηκε σ` αυτή τη θέση, μεταξύ των άλλων, και με επιστολές, με κείμενα -μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους κάθε φορά Υπουργούς- έχει ιεραρχήσει τα θέματα, τα οποία πρέπει κατά προτεραιότητα να απασχολήσουν τους αρμόδιους Υπουργούς, τους Διοικητές των διαφόρων Οργανισμών, όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η πρακτική αυτή είναι συνήθης. Μιλήσαμε για τις επιστολές, οι οποίες δεν αποδεικνύουν τίποτα άλλο, παρά μόνον το μεθοδικό και συστηματικό τρόπο με τον οποίο εργάζονται ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, όπου, μεταξύ των άλλων, τίθενται οι προτεραιότητες για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το κάθε Υπουργείο, ώστε έτσι να είναι πολύ ευκολότερη η επικέντρωση του ενδιαφέροντος και των δυνάμεών μας στην προσπάθεια να επιτύχουμε αυτούς τους κεντρικούς στόχους μας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, η ύπαρξη των επιστολών, καθώς και το ύφος και το περιεχόμενό τους έρχεται σε κάποια αντίθεση με την αισιοδοξία για την πορεία και τον απολογισμό και το μέλλον της Κυβέρνησης, για το οποίο μιλήσατε. Και σας ρωτώ πάλι, εάν, στο πλαίσιο αυτής της πορείας, ο Πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να επιφέρει κάποιες αλλαγές στην Κυβέρνηση ακριβώς για τους λόγους που λέτε εσείς. Θεμιτό θα ήταν κάτι τέτοιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, ήμουν σαφής. .Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, όσον αφορά τις αλλαγές. Δεν έχει καν απασχολήσει τον Πρωθυπουργό το θέμα αυτό. Οσον αφορά όλα τα άλλα, πιστεύω ότι οι απαντήσεις που έχουμε δώσει ήταν λεπτομερείς, ήταν απαντήσεις πολύ σαφείς.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάποια πιο ειδικά στοιχεία ή αριθμούς, σ΄ αυτή την περίπτωση, που σας δίνουν αυτή την ικανοποίηση από την προσέλευση του κοινού, χθες.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του λαού ήταν μεγάλη. Το πλήθος των συμπολιτών μας που συμμετείχε σ΄ αυτή τη συγκέντρωση μαρτυρά το ενδιαφέρον για το λόγο του Πρωθυπουργού και για το έργο της Κυβέρνησης και βεβαίως, αποδίδει ανάγλυφα τη συμπόρευση του λαού με το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση. Γιατί, πιστεύω ότι στην εποχή μας που έχουν με εκρηκτικό τρόπο αναπτυχθεί τα Μέσα Ενημέρωσης και έχουμε πάρα πολλούς διαμεσολαβητές των φορέων της εξουσίας προς την κοινή γνώμη, το να έχεις μια συμμετοχή αυτού του μεγέθους, σε ανοικτή συγκέντρωση, είναι κάτι το εντυπωσιακό. Και πρέπει να το επισημάνουμε. Επειδή βλέπω να γίνονται σχόλια και συγκρίσεις με άλλες εποχές, η απάντηση σ΄ αυτά τα σχόλια και τις συγκρίσεις περιέχεται σ΄ αυτά τα ίδια τα σχόλια και τις συγκρίσεις αφού αναφέρονται σε άλλες εποχές. Σε εποχές που δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα των επικοινωνιακών μέσων, τα οποία σήμερα, σε καθημερινή βάση, φέρνουν σε επαφή τους πολίτες με τους εκπροσώπους της εξουσίας και κατά ένα τρόπο, αυτή τη σχέση σε κάποιο βαθμό την απομυθοποιούν. Την κάνουν μια σχέση, θα έλεγα, ίσως πεζή. Το ότι ενώ λειτουργούν όλα αυτά τα Μέσα, έχουμε σε μια τέτοια εκδήλωση, τόσο μεγάλη συμμετοχή, είναι ένα στοιχείο εντυπωσιακό, το οποίο δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην εξαγωγή και των ανάλογων πολιτικών συμπερασμάτων.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτησή μου ήταν σαφής. Αν έχετε στοιχεία, αν έχετε εκτιμήσεις για το πόσοι πολίτες παρακολούθησαν τη συγκέντρωση του Πρωθυπουργού, χθες.

ΡΕΠΠΑΣ: Το συγκεκριμένο αριθμό όσων συμμετείχαν στη συγκέντρωση αυτή, ομολογώ ότι δεν τον γνωρίζω. Δεν είχε αναλάβει κάποιος την αρμοδιότητα ή το ρόλο να καταμετρήσει έναν-έναν, όσους έλαβαν μέρος σ΄ αυτή τη συγκέντρωση. Μ΄ αυτή την έννοια, δεν θα διακινδυνεύσω να πω κάτι που δεν θα ανταποκρίνεται απολύτως στα πράγματα. Γι΄ αυτό δεν θα αναφέρω συγκεκριμένο αριθμό. Οι πολλές χιλιάδες, όμως, των πολιτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αποτελούν, πιστεύω, την πολιτική απάντηση και αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον. Η πολιτική απάντηση και όχι βεβαίως, η στατιστική. Το συγκεκριμένο αριθμό των πολιτών, τον οποίον με καλείτε αυτή την ώρα να αναφέρω, σας πληροφορώ ότι δεν τον γνωρίζω και δεν τον γνωρίζει κανείς. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, ήταν εντυπωσιακή και αυτό έχει καταγραφεί, με κάθε τρόπο, ώστε, μεταξύ των άλλων -το αντιλαμβάνομαι αυτό- φαίνεται πως δημιουργεί σε πολλούς ενόχληση. Δεν είναι κάτι το οποίο αναμέναμε, τουλάχιστον σ΄ αυτό το βαθμό, την ενόχληση, δηλαδή, που εκδηλώνεται από την αντιπολίτευση. Αυτό το οποίο εμείς επιδιώκουμε είναι η συνέχιση του έργου μας. Βέβαια, σε μεγάλο βαθμό, η επίτευξη των στόχων μας, καθώς προχωράει το έργο μας, συναρτάται από τη συμμετοχή σ΄ αυτή την προσπάθεια του λαϊκού παράγοντα. Η χθεσινή εκδήλωση έδωσε ένα τόνο συμμετοχής του λαού σ΄ αυτή την κυβερνητική προσπάθεια και μ΄ αυτή την έννοια, μόνο θετικά μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από την ομιλία του κ. Σημίτη, χθες στην Καλλιθέα, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη μας έλεγαν ότι πάνε να γεμίσουν 40 στρέμματα. Εγινε κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα απαντήσω στις προσεγγίσεις ή τις εκτιμήσεις που έκαναν διάφορα στελέχη στα οποία αναφέρεστε, παρά το ότι αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι θέμα το οποίο μπορούμε να συζητούμε δι΄ αυτού του τρόπου και με λεπτομέρειες εδώ. Θα πω ότι η συγκέντρωση ήταν πολύ μεγάλη. Ασφαλώς, τα 40 στρέμματα στα οποία αναφέρεστε, μπορεί να είναι μια ενδεικτική αναφορά, ένας πιλότος για να μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για τον όγκο της συγκέντρωσης. Δεν χρειάζεται να κάνετε τέτοιου είδους υπολογισμούς, αφού πλέον έχει γίνει η συγκέντρωση και όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός γιατί την έκανε αυτή την συγκέντρωση; Τι το καινούργιο είχε και ήθελε να πει; Τι είπε; Είπε κάτι καινούργιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Επιβεβαιώνετε, λοιπόν, αυτό που είπα πριν, ότι έχει εκδηλωθεί μια ενόχληση, ιδιαίτερα έντονη μάλιστα, από την αντιπολίτευση, λόγω της επιτυχίας αυτής της συγκέντρωσης...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μένα, καμία ενόχληση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μιλώ για σας κε Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα...

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς ρωτήσατε όμως, εγώ απαντώ τώρα. Απαντώ σε σας, αλλά απαντώ με ένα τρόπο που επιλέγω εγώ, όπως και εσείς ρωτάτε με τον τρόπο που επιλέγετε. Και επειδή είδα αυτό το πνεύμα να διαχέεται σε πολλά δημοσιεύματα, σήμερα, ότι ήταν άνευ αντικειμένου ή αξίας η συγκέντρωση αυτή, και εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο είπα εγώ. Για την ομιλία είπα, δεν είπα για τη συγκέντρωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η ομιλία ήταν πολύ χρήσιμη, αυτή την περίοδο, γιατί ο Πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, με επίσημο και έγκυρο τρόπο, οριοθέτησε τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, έθεσε τους κεντρικούς στόχους και κάλεσε σε συστράτευση όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ήταν μια εθνικού μεγέθους και σημασίας εκδήλωση αυτή η οποία έγινε, χθες, στην Καλλιθέα και με αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμη στην πολιτική ζωή, στη δημόσια ζωή του τόπου. Τέτοιες διαδικασίες ανοικτής επικοινωνίας, χωρίς διαμεσολαβητές, με κινητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική λειτουργία, πιστεύουμε ότι βοηθούν την πολιτική. Είναι κάτι που αποτελεί κεκτημένο για τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και τηρουμένων των αναλογιών, κάτω από τις νέες συνθήκες, με βάση τα νέα δεδομένα, δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιείται ως μέσον, ώστε να ανανεώνεται και να διαρκεί επ΄ άπειρον αυτή η επικοινωνία των πολιτικών με τους πολίτες, ως μια επικοινωνία με ισχυρούς δεσμούς. Αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι θετικό. Ολοι συμφωνούμε πως τέτοιου είδους επιλογές είναι θετικές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στο Περιστέρι τα ίδια είπε. Για συστράτευση είπε και εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε εκδήλωση έχει το δικό της χαρακτήρα. Γίνεται σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον. Εχει το δικό της νόημα, τους δικούς της πολιτικούς συμβολισμούς. Και βεβαίως, η ομιλία του Πρωθυπουργού, θα δείτε ότι από εκδήλωση σε εκδήλωση παραλλάσσει. Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν μια κορυφαία ομιλία που έθεσε τους κεντρικούς στόχους. Σε άλλες ομιλίες που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή μια ειδικότερη θεματολογία , θα δείτε ότι αναφέρεται σε επιμέρους θέματα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή προηγήθηκε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ δεν εκφράστηκε ενιαία, θέλω να μου πείτε εάν ως Κυβέρνηση έχετε την αίσθηση ότι στη χθεσινή συγκέντρωση μετείχαν και πολύ περισσότερο αν εργάστηκαν για την επιτυχία της, όλες οι τάσεις του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάω για τους πολίτες, μιλάω για το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα πρέπει να δημιουργείται μια τέτοια σύγχυση και στην κοινή γνώμη. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας ζωντανός κομματικός οργανισμός. Οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ζωογονούν τη λειτουργία του Κινήματος και γι΄ αυτό ακριβώς, είναι καλοδεχούμενοι. Πιστεύω, ότι όλοι επιδιώκουν, με τις δικές τους απόψεις, με τους δικούς τους ιδιαίτερους προβληματισμούς και την κριτική που ασκούν , να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Κινήματος. Από κει και πέρα, βεβαίως, «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», όπως κατ΄ επανάληψη, έχει ειπωθεί. Αυτό αποδείχτηκε και χθες. Ολες οι δυνάμεις τους Κινήματος συμβάλλουν, κάτω από την ίδια στέγη, που είναι το ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμα της Κυβέρνησής μας, προκειμένου η σχέση μας με το λαό να είναι μια σχέση αξιοπιστίας , μια σχέση αποτελεσματική , γιατί σε τελευταία ανάλυση η σχέση αυτή δεν αφορά ένα κόμμα, αφορά την Κυβέρνηση της χώρας, αφορά την ίδια τη χώρα και το μέλλον του λαού. Ολοι λοιπόν συμβάλλουν σ΄ αυτή την προσπάθεια.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες μας είπατε ότι δεν έχετε να σχολιάσετε κάτι από τα όσα ενδεχομένως ξέραμε μέχρι το μεσημέρι, ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε συζητήσει με τον κ. Γιλμάζ και θα το κάνατε αφού είχατε μια ενημέρωση αν ο κ. Μητσοτάκης προέβαινε σε ενημέρωση του Πρωθυπουργού, όπως και το έκανε. Τώρα, λοιπόν, που ξέρετε τι είπε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Γιλμάζ, τι έχετε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να πω τίποτα νεώτερο. Δεν είπα χθες ότι θα σας ενημερώσω μετά. Είπα ότι δεν γνωρίζουμε, αυτή την ώρα, ποιό είναι το περιεχόμενο της συζήτησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Γιλμάζ.

ΜΙΧΑΗΛ: Τώρα γνωρίζετε, γι αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σημαίνει, όμως, αυτό ότι θα κάνουμε δημόσια συζήτηση επί ενός θέματος, το οποίο θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συζητηθεί δημοσίως. Γενικά σας λέω ότι, από όλες τις πλευρές, επαναλήφθηκαν οι πολιτικές θέσεις που είναι γνωστές σε εσάς. Δεν έχει προκύψει κάτι νεώτερο.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω λίγο, για ποιο λόγο δεν θέλετε να κάνετε ένα δημόσιο διάλογο, όπως λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημόσιο διάλογο. Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί χρήσιμο να ενημερώσει το κοινό για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Γιλμάζ, μπορεί να το κάνει. Εμείς θεωρούμε πως, μετά την ενημέρωση που προσέφερε στον Πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο, δοθέντος ότι δεν έχει προκύψει κάποια εξέλιξη, κάτι το οποίο να αποτελεί ένα νέο στοιχείο στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων επί του οποίου θα πρέπει να κάνουμε τους δικούς μας σχολιασμούς.

ΜΙΧΑΗΛ: Μια διευκρίνιση: Ηταν θετική τελικά η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να πάει να συναντηθεί με τον Γιλμάζ, να κουβεντιάσει μαζί του, να σας πει τι είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τη συνομιλία που είχε με τον κ. Γιλμάζ. Και αυτό ασφαλώς είναι απολύτως θετικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς όλη αυτή την ενέργεια πως την κρίνετε; Προσέφερε κάτι ή ήταν έτσι μόνο σε δουλειά να βρισκόμαστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει γνωριμία με τον κ. Γιλμάζ. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Κωνσταντινούπολη, είχε αυτή τη συνάντηση και θεώρησε χρήσιμο να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ενημέρωσε με αυτό τον υπεύθυνο τρόπο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ θετικό.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι οι πλευρές διατύπωσαν τις απόψεις τους. Στην προκειμένη περίπτωση, η μια πλευρά είναι ο κ. Μητσοτάκης. Οι απόψεις, οι οποίες εξέφρασε είναι οι προσωπικές του...;

ΡΕΠΠΑΣ: Για να μην υπάρξει παρανόηση: Μιλώντας για πλευρές, αναφέρομαι στις πολιτικές των δύο χωρών. Δεν μιλώ για τα πρόσωπα. Μιλώ για τον κ. Γιλμάζ, ο οποίος ανέπτυξε την πολιτική της χώρας του και ο κ. Σημίτης, από τη δική του πλευρά, και πριν από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, είχε αναπτύξει τις θέσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Σ΄ αυτές τις θέσεις παραμένει η χώρα μας. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.

ΚΙΑΟΣ: Μετά τη χθεσινή συνάντηση, λοιπόν, οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης είναι σύμφωνες με τις απόψεις της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για το περιεχόμενο μιας συζήτησης...

ΚΙΑΟΣ: Ανεξαρτήτως αυτού...

ΡΕΠΠΑΣ: ...η οποία δεν έχει γίνει εν μέση οδώ.

ΚΙΑΟΣ: Επιτρέψετε μου, εδώ πρόκειται για συνάντηση και απόψεις που αντάλλαξαν δύο συνομιλητές. Εγινε η ενημέρωση χθες. Και ερωτώ: Αυτά που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης βρίσκουν σύμφωνη την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει εξωτερική πολιτική την οποία γνωρίζετε. Ο κ. Μητσοτάκης έχει διατυπώσει τις θέσεις του για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και αυτές τις γνωρίζετε. Εγώ δεν έχω να κάνω οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

ΦΙΛΗΣ: Επί άλλου θέματος: Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Κυβέρνηση για την επιστολή που έστειλε η κα Μάργκαρετ Παπανδρέου στην κα Χίλαρι Κλίντον και η οποία αναφέρεται σε θέματα προσωπικά των δύο γυναικών, αλλά, όμως επέλεξε να τη δημοσιοποιήσει η κα Παπανδρέου και συνεπώς να καταστεί αντικείμενο μιας δημόσιας κριτικής. Ερωτώ διότι η κα Παπανδρέου, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποτελεί μέρος -και έτσι είναι- του πολιτικού συστήματος και του κύκλου επιρροών της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνουν διάφοροι πολίτες, ακόμη και για τα πιο σημαντικά θέματα. Οι πολίτες της χώρας μας είναι ελεύθεροι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να διατυπώνουν τις απόψεις τους, να προβαίνουν σε ενέργειες που θεωρούν ότι είναι κατάλληλες και χρήσιμες για κάποιο θέμα, το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη.

ΦΙΛΗΣ: Ωστόσο...

ΡΕΠΠΑΣ: Ωστόσο, δεν έχει οποιαδήποτε σχέση αυτό με την κυβερνητική δραστηριότητα.

ΦΙΛΗΣ: Ωστόσο, η κα Παπανδρέου μέσα από τους προσωπικούς της λόγους, αναφέρεται απαξιωτικά για τον ιδρυτή του Κινήματός σας, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εχετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε, κατ΄ επανάληψη, μιλήσει για τον Ανδρέα Παπανδρέου, παρέλκει αυτή την ώρα να επαναλάβουμε πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα και πολύ γνωστά σε εσάς.

ΦΙΛΗΣ: Ισχύει συνεπώς η χθεσινή αναφορά του κ. Πρωθυπουργού για την προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι τα όσα αναφέρει η κα Παπανδρέου για το μακαρίτη τον Ανδρέα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας υπενθυμίζω ότι την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα, εξέφρασα πρώτα από όλα την ευγνωμοσύνη μου στον Ανδρέα Παπανδρέου και τις ευχαριστίες μου, στον Πρωθυπουργό. Αυτό κάτι σημαίνει. Είναι κάτι που έχουμε κάνει κατ΄ επανάληψη. Η αναφορά μας στον Ανδρέα Παπανδρέου είναι πάντα αναφορά τιμής και σεβασμού στη μνήμη του.

ΚΙΑΟΣ: Πολιτική αναφορά εννοείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πολιτική συζήτηση κάνουμε, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης.

ΠΑΡΙΣ: Ο κ. Κίνοκ την Παρασκευή, όταν τον ρωτήσαμε για την Ολυμπιακή Αεροπορία μας έδωσε μία απάντηση, η οποία πραγματικά μας εξέπληξε. Είπε ότι η Ολυμπιακή δουλεύει σε επίπεδα ευρυθμίας πρωτόγνωρα για την εταιρία. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση δίνει αγώνα, μετά από το αλαλούμ του καλοκαιριού και αυτό που συνεχίζεται τώρα για την εξασφάλιση κάποιων κοινοτικών πόρων; Και εν πάση περιπτώσει, σας είχα ρωτήσει στις αρχές του καλοκαιριού τι θα γίνει, εάν θα εξετάσετε την περίπτωση της Ολυμπιακής. Μου είχατε πει ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα δείτε τι θα γίνει και θα πάρετε κάποιες αποφάσεις. Εχετε κάτι να μας πείτε ως Κυβέρνηση για το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει την πρωτοβουλία η οποία ανελήφθη μέσω της Βουλής, με την ψήφιση νόμου για την εξυγίανση της Ο.Α. Είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Εχει αποδώσει θετικούς καρπούς. Δεν είναι αφελής ο Κοινοτικός Επίτροπος. Εχει τρόπους να πληροφορείται πώς έχουν τα πράγματα. Δεν αρκείται μόνο στην πληροφόρηση που έχει από το αρμόδιο Υπουργείο. Με αυτή την έννοια, τα σχόλια και τα συμπεράσματα τα οποία διατύπωσε, πιστεύουμε ότι αποδίδουν την πραγματικότητα και μας ικανοποιούν. Από κει και πέρα, η Ο.Α. ασφαλώς αντιμετωπίζει και πάλι προβλήματα, πολύ λιγότερα όμως από το πρόσφατο παρελθόν. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας. Οταν έρθει η ώρα ο αρμόδιος Υπουργός θα αναλάβει την πρωτοβουλία να θέσει και πάλι το θέμα αυτό, ως ένα από τα πρώτα, της ημερήσιας διάταξης, που τον απασχολεί και τότε θα είναι πιο λεπτομερής.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θέλω να επιστρέψω στις εκτιμήσεις σας για τη συγκέντρωση της Καλλιθέας. Είπατε και αρκετές φορές μάλιστα, ότι από τη συγκέντρωση αποδεικνύεται μια συμπόρευση του λαού με την Κυβέρνηση. Ωστόσο, 24 ώρες πριν από τη συγκέντρωση της Καλλιθέας υπήρχε μια έρευνα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ σύμφωνα με την οποία 3 στους 4 Ελληνες είναι δυσαρεστημένοι, δεν είναι ικανοποιημένοι μάλλον, από το έργο της Κυβέρνησης. Αυτά πώς συμβαδίζουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές δημοσκοπήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς, ας μείνουμε όμως στην πραγματικότητα. Στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνει την εμπιστοσύνη του προς τα κόμματα και τους πολιτικούς ο ελληνικός λαός. Γνωρίζω ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνονται μετρήσεις επί μετρήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει τα 2/3 της πολιτικής περιόδου από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Σε πείσμα πολλών δημοσκοπήσεων, που ίσως οδηγούσαν σε άλλα συμπεράσματα, ο ελληνικός λαός κάνει τις επιλογές του και παρακαλώ ο κυρίαρχος ελληνικός λαός να γίνει σεβαστός στις επιλογές που κάνει.

ΦΙΛΗΣ: Χθες δημοσιεύθηκαν αναλυτικά τα στοιχεία από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, από όπου προκύπτει ότι και φέτος τα συνήθη «φορολογικά υποζύγια», οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, συνεχίζουν να είναι τα ίδια. Πληρώνουν το μεγάλο μέρος της φορολογίας εισοδήματος. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Κυβέρνηση για την τόσο κραυγαλέα άδικη φορολογική πραγματικότητα και ανισοτιμία ή ισχύουν οι χθεσινές επάρσεις του Πρωθυπουργού στην ομιλία του, για το πόσο δίκαιο έχει γίνει το φορολογικό σύστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το φορολογικό σύστημα έγινε αντικειμενικό με την εισαγωγή των αντικειμενικών κριτηρίων. Ασφαλώς, υπάρχει -λόγω των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση- μία εξισορρόπηση της κατανομής των βαρών. Σας θυμίζω την απόφαση της Κυβέρνησης για την επιβολή νέων φόρων σε τραπεζικούς οργανισμούς, σε ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, στους «ραντιέρηδες», στους οποίους αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός. Αυτά τα πράγματα για πρώτη φορά έγιναν στην πατρίδα μας. Και αυτό, ενώ οι μεγάλες περιουσίες υπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια στην πατρίδα μας ή οι τράπεζες απεκόμιζαν αυτά τα τεράστια κέρδη από συναλλαγές στις οποίες προέβαιναν εδώ και αρκετά χρόνια στην πατρίδα μας. Αυτές, λοιπόν, οι τομές στο φορολογικό σύστημα, πιστεύω ότι λειτουργούν μεταφέροντας τα βάρη στην πλευρά που μπορεί να τα σηκώσει με μεγαλύτερη ευκολία. Θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά βήματα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος. Αυτό θα το επιτύχουμε απολύτως, όταν εφαρμοστεί το πρόγραμμα ΤΑΧΙS. Είναι θέμα των επόμενων λίγων χρόνων. Εχουμε μιλήσει κατ` επανάληψη γι` αυτό. Παρακαλώ να αναγνωρίσετε την προσπάθεια που γίνεται και τις πολύ σημαντικές επιτυχίες που έχουμε στον τομέα αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Κάποιες εξαγγελίες παρηγοριάς για τους φορολογούμενους, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγιναν εξαγγελίες, όσον αφορά τους κοινωνικά αδύναμους, στην Θεσσαλονίκη. Δεν είμαστε Κυβέρνηση των εξαγγελιών. Είμαστε Κυβέρνηση της αισιόδοξης πράξης. Και πιστεύουμε ότι η πράξη αυτή και το αποτέλεσμα της δουλειάς μας θα κριθούν από τον ελληνικό λαό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για δίκαιο φορολογικό σύστημα. Δηλαδή, οι βιομήχανοι που πληρώνουν το 12%, με τους μισθωτούς που πληρώνουν το 28%, είναι δίκαιο φορολογικό σύστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το ποσοστό των πολιτών που είναι βιομήχανοι σε σχέση με τους πολίτες που είναι μισθωτοί, είναι πάρα πολύ μικρό. Υπάρχει και πληθυσμιακή αναλογία την οποία δεν πρέπει να παραβλέπετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό πληρώνουν τόσα λίγα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα συνεκτιμήσετε, για να βγάλετε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Δεν πρέπει να είστε τόσο κακόπιστοι. Δεν πρέπει, μόνο και μόνο για να μας κατηγορήσετε, να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε στοιχεία κατά τρόπο ο οποίος δεν είναι ο πιο έγκυρος και επιστημονικός.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 September 1998 - 14:44:03 UTC