Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση το πρόστιμο που επεβλήθη στο Δήμο Αθηναίων για τη μη απόδοση του ΦΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αρμόδια οικονομική αρχή έχει διαπιστώσει παράβαση. Η μη απόδοση του ΦΠΑ, όπως οφείλουν όλοι οι φορολογούμενοι -φυσικά ή νομικά πρόσωπα- αποτελεί μία παράβαση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θα πρέπει να συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις ή με πρόσωπα. Σε μια πολιτεία όπου λειτουργούν οι νόμοι και οι κανόνες δεν αναστέλλεται η ισχύς τους, όταν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Είναι διαρκής. Και πρέπει με συστηματικό τρόπο και επιμέλεια να εφαρμόζουμε τους νόμους.

ΚΙΑΟΣ: Ηθελα να επανέλθω σε ορισμένες συγκεκριμένες ερωτήσεις, αν εν τω μεταξύ μάθατε για να μας πληροφορήσετε. Πώς λέγεται ο υπεύθυνος για τη φύλαξη του Ματέι Σορίν στο νοσοκομείο της Νικαίας. Πώς λέγεται ο υπεύθυνος της μεταγωγής του. Πώς λέγεται αυτός ο οποίος ήταν υπεύθυνος στο ιατρικό τιμ για τη χορήγηση αυτών των κατασταλτικών φαρμάκων. Αν μπορείτε, αν τα μάθατε και να μας τα πείτε. Ονόματα, τίποτε άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία απάντηση δεν έχω να δώσω. Θα σας πω απλά ότι διαφωνώ με τη θέση που πήρε και ο κ. Φίλης, ο οποίος θεωρεί αυτές τις ερωτήσεις τόσο σπουδαίες και έκανε σήμερα ένα πολύ τιμητικό για σας σχόλιο στην εφημερίδα στην οποία γράφει. Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα δικό μου και δεν είναι θέμα πολιτικής ενημέρωσης το να συζητούμε ποιοι είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, στο επίπεδο που ο καθένας έχει αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, οι οποίοι κρίνονται αν ανταποκρίνονται ή όχι σ` αυτές τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει. Είναι θέματα εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών. Εφόσον οι παράγοντες, οποιασδήποτε βαθμίδας, έχουν σχέση με ένα συμβάν το οποίο ερευνά η δικαστική εξουσία, θα κληθούν, θα πουν τις απόψεις τους κι αν έχουν ευθύνες θα τους αποδοθούν. Δεν είναι θέμα πολιτικής συζήτησης και ενημέρωσης, ποιοί έχουν αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους ή καθήκοντα αυτής της μορφής, στο εσωτερικό μιας δημόσιας υπηρεσίας. Αυτή είναι η θέση μου.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ δεν σας ρώτησα αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε. Αυτό είναι θέμα απόψεων. Εδώ, πέρα από τις απόψεις της Κυβερνήσεως τις οποίες εκφράζετε, απαντάτε ή καλείσθε να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση η διάσταση του προβλήματος, της υποθέσεως Ματέι Σορίν σαφέστατα -και εσείς ο ίδιος το έχετε παραδεχθεί πιστεύω- ότι έχει ξεφύγει από το τυπικό αστυνομικό μέρος. Πέραν του ότι στο σπίτι της οδού Νιόβης ήταν αστυνομική επιχείρηση, κατά την έκφραση του αρμοδίου υπουργού και του Πρωθυπουργού. Επανέρχομαι, λοιπόν, και σας λέω ότι, επειδή δεν υπάγεται μόνο στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, πέραν από το ότι έχει ασχοληθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως, εσείς ο ίδιος μας είπατε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε η Τρίτη και η Τετάρτη είναι οι όψεις της πολιτικής, οι δύο όψεις της ζωής. Και η κατάληξη, η τελευταία, γι` αυτό επανέρχομαι στα συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία δεν αποτελούν προσκόμματα στην έρευνα. Είναι συγκεκριμένα, υπαρκτά πρόσωπα που υπηρετούν σε υπηρεσίες συγκεκριμένες και επανέρχομαι, χωρίς καμία άλλη διάθεση, απλώς για να πληροφορηθούμε από τα πλέον αρμόδια χείλη της ενημερώσεως της Κυβερνήσεως τα συγκεκριμένα ονόματα και τίποτε παραπέρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένω στις απαντήσεις που έχω δώσει, συμπληρώνοντας απλώς ότι δεν είναι δικός μου ρόλος να κάνω δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

ΚΙΑΟΣ: Επιτρέπεται σ` αυτό που λέτε, ένα τελευταίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ.

ΚΙΑΟΣ: Γιατί μας ενημερώνετε τι είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο; Δεν μπορούμε να μάθουμε από συναδέλφους σας τι γίνεται μέσα; Γιατί αισθάνεστε την ανάγκη, μόνο για λόγους προπαγάνδας ή για να μας πληροφορήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια είναι η ερώτηση που κάνετε; Γιατί σας ενημερώνω για όσα λέει ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΚΙΑΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι "δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω δημοσιογραφικό ρεπορτάζ κ. τ. λ".

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, απλούστατα, αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις έχετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις οποίες, παρά το ό, τι εσείς θεωρείτε το θέμα πολύ σοβαρό, δεν έχετε απευθυνθεί μέχρι σήμερα. Αυτό καταλαβαίνω.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω από εσάς...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα από δικαστές και ιατροδικαστές, να πούμε ο, τιδήποτε, προκειμένου έτσι -έστω και εμμέσως- να παρέμβουμε στο έργο των αρμόδιων υπηρεσιών. Αυτή είναι η θέση μας.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως είχατε πει ότι δεν λέτε τίποτα, ενώ διαρκεί η έρευνα. Μα, είπατε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του αρμοδίου Εισαγγελέα, για τον οποίο μάλιστα σας ακούσαμε να θεσπίζετε ένα τεκμήριο αμφιβολίας για όσα λέει. Αυτό δεν είναι παρέμβαση σε μια έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, το θέμα της έκθεσης του Εισαγγελέα το θέσατε εσείς και μάλιστα με τρόπο, ο οποίος δημιούργησε πρόβλημα στην επικοινωνία μας. Γιατί είπατε ότι υπάρχει η έκθεση αυτή, "την οποία δεν προτίθεμαι να συζητήσουμε εδώ", έτσι κάνατε την εισαγωγή στην ερώτησή σας και εν συνεχεία, κάνατε σχόλια, προκειμένου να διατυπώσετε μια ερώτηση αιχμής προς την Κυβέρνηση. Και σας είπα ότι ασφαλώς υπάρχει αυτή η άποψη, υπάρχουν και άλλες απόψεις. Ολες αυτές οι απόψεις θα σταθμιστούν, θα συνυπολογιστούν, θα συνεκτιμηθούν, προκειμένου να εκδοθεί το τελικό πόρισμα. Και αυτό πρέπει να αναμένουμε. Και είπα, επίσης, ότι στο πλαίσιο των ενεργειών, μεταξύ των άλλων, μετά από εντολή που εδόθη, ο Αντιεισαγγελέας κ. Ζαβολέας διενεργεί έρευνα και για το αν ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός έκανε καλά τη δουλειά του. Ανέφερα ένα πραγματικό περιστατικό. Τίποτα άλλο. Η έρευνα θα αποδείξει αν την έκανε καλά ή όχι. Δεν παρεμβαίνουμε σ' αυτό. Εσείς μπήκατε στην ουσία αυτής της έκθεσης του Εισαγγελέα, την οποία σχολιάσατε και θέλατε να τη δεχθούμε. Εγώ είπα, δεν θα τη δεχθούμε, όπως δεν θα την απορρίψουμε. Θα μείνουμε ουδέτεροι, θα μείνουμε σε απόσταση από όλες τις μαρτυρίες, προκειμένου να αφήσουμε απερίσπαστες τις Αρχές να κάνουν το έργο τους. Αυτή είναι η θέση μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σήμερα αναφέρονται πολλά πράγματα, ιδιαίτερα στην εφημερίδα "Εξουσία", όπου λέγεται ότι ο κ. Σημίτης είναι θυμωμένος, ενοχλημένος με τις καθυστερήσεις, ότι υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Στρατήγη και τον κ. Μπακούρη, αν δεν κάνω λάθος. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεργασία της Διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής είναι πολύ καλή. Είμαστε μέσα στους προγραμματισμούς χρόνου και έργων. Αλλωστε, λίγες ημέρες πριν, η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επισκέφθηκε την Ελλάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη, όσον αφορά το ρυθμό και την ποιότητα των έργων και των υπηρεσιών που δημιουργούνται ενόψει της Ολυμπιάδας. Δεν έχει προκύψει καθυστέρηση, άρα δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε έκφραση δυσφορίας. Δεν υπάρχει τέτοια έκφραση δυσφορίας.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός χθες επισκέφθηκε και γνώρισε αυτοπροσώπως, συναντήθηκε με έναν ηλικιωμένο στο σπίτι του. Θα ήθελα να γνωρίζω, αν πρόκειται ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί και άλλα σπίτια ανήμπορων γερόντων ή ατόμων που έχουν ανάγκη περιθάλψεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται επισκέψεις σε υπηρεσίες, σε φορείς και σε σπίτια πασχόντων συμπολιτών μας, προκειμένου να δηλωθεί το ενδιαφέρον, και δι αυτού του τρόπου της Πολιτείας, σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, σε ανθρώπους στους οποίους πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πνεύμα της πολιτικής μας, μεταξύ των άλλων, είναι πνεύμα αλληλεγγύης. Επιθυμούμε τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, τη διεύρυνση του ιστού κοινωνικής ασφάλειας, που μεθοδικά δημιουργούμε σ' αυτή την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από λαϊκές και δημαγωγικές "κορώνες" και συνθήματα, υπάρχει συγκεκριμένη δράση, υπάρχει συγκεκριμένη πράξη, υπάρχει αποτέλεσμα, το οποίο φαίνεται στα προγράμματα, που αφορούν αφενός τη λειτουργία εκατοντάδων κέντρων ανοικτής περίθαλψης ηλικιωμένων, σε όλη την Ελλάδα και, αφετέρου, την εφαρμογή του προγράμματος της παροχής βοήθειας στο σπίτι σε πάσχοντες συμπολίτες μας. Αυτό αποδεικνύει ότι η Πολιτεία, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, δίνει υψηλή προτεραιότητα στη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουμε σ' αυτούς τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αν ο Πρωθυπουργός κρίνει ότι πρέπει να αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες, θα τις αναλάβει. Δεν θα διστάσει. Και δεν θα διστάσει, γιατί θεωρεί ότι έτσι επιτελεί το χρέος του, προκειμένου να είναι, ως πολιτικός και ως Πρωθυπουργός, κοντά στα προβλήματα, κοντά στους ανθρώπους, οι οποίοι τα βιώνουν, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και στη λύση τους.

ΦΙΛΗΣ: Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού που είπατε ότι θα συνεχιστούν, θα γίνουν με τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων και τοπικών υποψηφίων δημοτικών παραγόντων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι παράγοντες, οι οποίοι έχουν συμβάλλει στη δημιουργία και εφαρμογή τέτοιων μέτρων κοινωνικής πολιτικής, έχουν βεβαίως το δικαίωμα να είναι παρόντες, να απολαμβάνουν και αυτοί τη χαρά και την τιμή που απορρέει από τη συναίσθηση της ευθύνης τους που απέδειξαν ότι τους διακατέχει. Δεν πρέπει αυτό να δημιουργεί μια βάση για τόσο κακόπιστη προσέγγιση, γιατί αρκετά τα Μέσα Ενημέρωσης τα έχουν κολακέψει πάρα πολλοί πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν λένε τίποτα κακό γι αυτά, ενώ είχαν λόγους και αφορμές να το κάνουν. Τώρα, όμως, βλέπω να υπάρχει μια επικριτική διάθεση για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ προβάλλουν ορισμένα πραγματικά γεγονότα.

ΦΙΛΗΣ: Για τα ΜΜΕ ή για τον Πρωθυπουργό; Τι καταλάβατε ακριβώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδα ότι υπάρχει κριτική, αλλά βεβαίως τα ΜΜΕ επιλέγουν τα θέματα τα οποία θα αναδείξουν. Δεν επεμβαίνει κανείς στη θεματολογία τους. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι σημαντικά θέματα έχουν παραληφθεί -κατ' επανάληψη έχει γίνει αυτό- από τα ΜΜΕ, ιδίως τα ηλεκτρονικά, ενώ φιλοξενούνται στα προγράμματά τους μικρότερης σημασίας θέματα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Να επανέλθω. Εσάς προσωπικά σας ικανοποιεί αισθητικά να εμφανίζεται ο Χ Υπουργός, ως "Μαρία Τερέζα", και να αγκαλιάζει, ας πούμε, τα ΚΑΠΗ, τη σύζυγο του γέροντα και να συναγελάζεται με άλλους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και από πάνω να είναι οι κάμερες και τα τηλεοπτικά συνεργεία; Σας ικανοποιεί αισθητικά αυτό; Δεν έχει προηγούμενο, νομίζω.

ΡΕΠΠΑΣ: Με ικανοποιεί το γεγονός ότι λειτουργούν -και λειτουργούν εύρυθμα- 300 ΚΑΠΗ σε όλη την Ελλάδα, όπως, επίσης, με ικανοποιεί το ότι βρίσκεται, πλέον, το πρόγραμμα της "βοήθειας στο σπίτι" σε πιλοτική εφαρμογή, σε πολλούς Δήμους, οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 100 σε όλη την Ελλάδα. Με ικανοποιεί το ότι ένα σημαντικό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό αξιοποιείται με αυτό τον τρόπο, ώστε να προσφερθεί βοήθεια σε ανήμπορους συμπολίτες μας αφενός και αφετέρου να προσφερθεί αυτή η νέας μορφής εργασία σε νέους ανθρώπους που έχουν μια εξειδίκευση, οι οποίοι νοσηλεύουν και περιθάλπουν αυτούς τους συμπολίτες μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ολα τα άλλα, βεβαίως, μπορεί να τα κρίνει ο καθένας από μας. Αυτό το οποίο δεν πρέπει να κάνει, όμως, είναι να αγνοήσει, μιας και πολλές φορές διατυπώνονται ανάλογες κατηγορίες, ότι στον τομέα αυτό έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία άλλωστε, δια του λόγου μου το αληθές, φαίνεται από την αδιάψευστη εικόνα, της οποίας και εσείς χθες γίνατε μάρτυρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ο κ. Παπαντωνίου έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα μεγάλων, επωνύμων καλλιτεχνών, καθηγητών, γιατρών, οι οποίοι λέγεται ότι από έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή. Θέλω να σας ρωτήσω πώς προστατεύονται αυτοί οι πολίτες, αν καταφύγουν στα Δικαστήρια και δικαιωθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Προστατεύονται από τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όποια ένδικα μέσα διαθέτουν, προκειμένου να ισχυριστούν τη δική τους εκδοχή και να τους αποδοθεί δικαιοσύνη. Η οποία δικαιοσύνη, βεβαίως, αντιλαμβάνεστε πως δεν υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες. Με αυτή την έννοια ο κ. Παπαντωνίου είχε τα πορίσματα των ερευνών, των ελέγχων που έκανε το ΣΔΟΕ. Οταν οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, οι γνωστές σας ΔΟΥ, αξιοποιήσουν αυτά τα πορίσματα, προφανώς, θα ενημερώσουν και τους άλλους εμπλεκόμενους. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι είναι μια συμβολή στην προσπάθεια για τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης στους Ελληνες πολίτες φορολογούμενους, αυτή η δημόσια ανακοίνωση, κλασικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Η έρευνα που κάνει το ΣΔΟΕ είναι σημαντική έρευνα, έχει αναγνωριστεί αυτό. Το Σώμα έχει επιτυχίες σε πολλούς τομείς, αναγνωρίζεται από όλους. Θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στην περιστολή της φοροδιαφυγής και όχι στο γεγονός της ανακοίνωσης ονομάτων, κάνοντας μία υπόθεση που φαίνεται ότι δεν έχει βάση.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, όμως, όπως γνωρίζετε από το υπάρχον νομικό καθεστώς στη χώρα μας, κάποιος που θεωρείται από έναν έλεγχο αρμόδιας υπηρεσίας ως φοροδιαφεύγων, έχει τη δυνατότητα -όπως και εσείς παραδεχθήκατε- να προασπίσει τον εαυτό του καταφεύγοντας στα δικαστήρια. Ο κ. Παπαντωνίου, όμως, δεν περίμενε να τελεσιδικήσει η διαδικασία, αν είχαν ενστάσεις ή παρατηρήσεις, παρά μόνο ανακοίνωσε ονόματα και η εντύπωση που έχει σχηματιστεί είναι ότι όλοι έχουμε φοροδιαφύγει. Πώς μπορούν, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να προστατευτούν, μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορούν να προστατευτούν, αξιοποιώντας τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί δεν περιμένατε να τα ασκήσουν τα ένδικα μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν αφήνετε τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους να αναλάβουν όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπερασπίσουν τον εαυτό τους; Εχουν δικαίωμα να το κάνουν. Ουδείς μπορεί να τους εμποδίσει. Μπορούν να το κάνουν. Και πιστεύω ότι αν κρίνουν ότι αδικούνται, θα επιδιώξουν τη δικαίωσή τους, χρησιμοποιώντας και τη δικαστική οδό.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου κάτι: Εκπρόσωπός τους δικηγόρος, χθες και ένας εξ όσων ανακοινώθηκαν ότι φοροδιαφεύγουν, βγήκαν και είπαν ξεκάθαρα, ότι ιδέα δεν είχαν, ούτε καν είχαν ενημερωθεί για να μπορούν να προσφύγουν και να ασκήσουν τα ένδικα μέσα που προβλέπονται.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα μόλις πριν. Δεν είπα ότι οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, γνωστές ως Δ. Ο. Υ., θα τους ενημερώνουν; Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σ' αυτό το στάδιο. Από κει και πέρα τα πορίσματα της έρευνας, που έκανε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, είναι δεδομένα. Αυτά ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός που είναι και Προϊστάμενος του Σώματος. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Από κει και πέρα, αν οι αναφερόμενοι αναλάβουν νόμιμες πρωτοβουλίες, επειδή θεωρούν ότι ετρώθη η τιμή τους, βεβαίως, είναι δικαίωμά τους να τις αναλάβουν και θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι η ενέργεια του κ. Παπαντωνίου είναι συμβολή στην προσπάθεια να δημιουργηθεί φορολογική συνείδηση. Φορολογική συνείδηση των πολιτών, απέναντι σε ποιόν, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα έχουν υποχρέωση απέναντι στον εαυτόν τους. Γιατί οι πολίτες μιας χώρας θα πρέπει να διακρίνονται από κοινωνική ευθύνη. Υστερα, απέναντι στους συμπολίτες τους, που δεν φοροδιαφεύγουν. Και βεβαίως, απέναντι στη χώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Το κράτος είναι εντάξει απέναντί τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Το κράτος εγκαλείται όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες αδικούν πολίτες. Πέραν της πολιτικής ευθύνης, -και γνωρίζετε ότι σε τακτά διαστήματα, αφού κρίνονται οι πολιτικοί, αποδίδονται οι ευθύνες- το κράτος εγκαλείται, όταν παρατηρείται κάποια παράλειψη ή παράβαση και ανάλογα αποφασίζουν τα αρμόδια όργανα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα υπάρξουν και άλλα ονόματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει σωρεία περιπτώσεων πολιτών, οι οποίοι προσφεύγουν στα δικαστήρια και εναντίον του κράτους ή κρατικών υπηρεσιών. Δεν το γνωρίζετε αυτό;

ΚΙΑΟΣ: Εάν δικαιωθούν κάποιοι απ' αυτούς στα δικαστήρια που λέτε να προσφύγουν, θα βγει ο κ. Παπαντωνίου και με τον ίδιο τρόπο θα δώσει τα ονόματά τους ως δικαιωθέντων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να συζητήσουμε αυτή την υπόθεση, τώρα;

ΚΙΑΟΣ: Λέω...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να βιαστούμε να συζητήσουμε μια εξέλιξη, η οποία είναι πάρα πολύ θεωρητική, την ώρα που συζητούμε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο δεδομένο, όχι ένα ενδεχόμενο. Το δεδομένο είναι το αποτέλεσμα της έρευνας του Σ. Δ. Ο. Ε. Δεν θα συζητήσουμε στην ίδια βάση ένα πραγματικό γεγονός, ένα δεδομένο με κάτι που είναι ενδεχόμενο, είναι θεωρητικό. Είναι μια εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει, αλλά μπορεί και να μην υπάρξει. Η έρευνα του Σ. Δ. Ο. Ε. είναι δεδομένη, όμως, δεν αλλάζει. Κατέληξε σ' αυτό το πόρισμα.

ΚΙΑΟΣ: Κατάλαβα. Αν συνεχίζεται η έρευνα διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και αν θα δοθούν άλλα ονόματα, σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει αυτή η έρευνα ; Αν εντοπίζετε κάποιες κραυγαλέες ιστορίες μεγαλοεπιχειρηματιών, κατά πόσο είναι εντάξει, μπορείτε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είναι μια υπηρεσία η οποία δημιουργήθηκε από Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εχει σημαντικά αποτελέσματα. Οι έρευνες που κάνει είναι διαρκείς, δεν σταματούν. Και τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών γνωστοποιούνται δημοσίως. Από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι, στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίσαμε, προβλέπεται ότι θα ανακοινώνονται τα ονόματα εκείνων που έχουν προβεί σε παραβάσεις της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας. Αρα, θα γίνουν τέτοιες ανακοινώσεις, όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτό είναι μια άλλη διαδικασία. Οπως επίσης -και για πολλά τέτοια θέματα βλέπω να υπάρχουν δημοσιεύματα και να γίνονται ανακοινώσεις- θα συνεχιστούν οι έρευνες που κάνει το Σ. Δ. Ο. Ε.

ΦΙΛΗΣ: Πρόκειται να υπάρξουν εξαγγελίες εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων για θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, αυτές τις μέρες ή να εκδηλωθεί ενδιαφέρον Υπουργών για αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, κατά την προεκλογική περίοδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για όλη τη χώρα. Και βεβαίως οι πολιτικοί παράγοντες, αναλόγως των αρμοδιοτήτων τους, όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για θέματα που απασχολούν περιοχές της χώρας. Λογικό είναι το ενδιαφέρον αυτό, να μην περιμένετε να μειωθεί τώρα, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Νομίζω, ότι θεωρείτε και σεις λογικό, πως το ενδιαφέρον αυτό πρέπει να παραμείνει αμείωτο. Να παραμείνει, δηλαδή, στο ίδιο υψηλό επίπεδο, όπως όλη την προηγούμενη περίοδο. Και το ενδιαφέρον αυτό θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και θα επιδειχθεί με διάφορους τρόπους.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 30 September 1998 - 14:22:33 UTC