Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ και μερικές ημέρες όσο πάει και χειροτερεύει η κατάσταση στα νοσοκομεία. Ανθρωποι αβοήθητοι και μπορώ να πω ότι μερικοί έχουν πεθάνει, χωρίς να το ξέρουμε. Μπορείτε να μου πείτε τι θα κάνει η Κυβέρνηση με αυτή την κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή είναι πολύ σοβαρή η κινητοποίηση των γιατρών, χρειάζεται να σχολιάζουμε τα σχετικά θέματα με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο. Είναι ακραία η επισήμανση που κάνατε. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο και για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις θα πρέπει να το επισημάνω τώρα. Οσον αφορά την απεργία, είναι παντελώς αδικαιολόγητη, γιατί τα οικονομικά αιτήματα που έθεσε ο ιατρικός κόσμος έχουν ικανοποιηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση αντιμετώπισε και έλυσε ένα χρόνιο πρόβλημα. Και μιλώ για το καθεστώς των πλασματικών εφημεριών. Αυξήθηκαν οι αμοιβές των γιατρών, σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και ξεπερνά το 30% και, βεβαίως, ικανοποιούνται τα οικονομικά αιτήματα των νοσοκομείων, όσον αφορά την πληρωμή των γιατρών για εφημερίες που κάνουν, με βάση κατάλογο τον οποίο έχουν προτείνει οι Διοικήσεις των νοσοκομείων. Το Υπουργείο Υγείας, επίσης, έχει ανακοινώσει ότι δημιουργείται επιτροπή στην οποία εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς, προκειμένου η επιτροπή αυτή να καταρτίσει τον κατάλογο των πραγματικών εφημεριών που είναι απαραίτητες για κάθε νοσοκομείο για το 1999. Οπου υπάρχουν μικρές διαφορές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοιες και να μην οδηγούν στη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων. Είναι απαράδεκτο, ενώ ασκεί κάποιος -όπως εν προκειμένω οι γιατροί- το δικαίωμά του να απεργεί, ταυτόχρονα να παρεμποδίζει την προσέλευση και την είσοδο στα νοσοκομεία συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Το πολύ σημαντικό αγαθό της υγείας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο τέτοιου είδους διενέξεων για οικονομικούς και μόνο λόγους. Πιστεύουμε ότι η λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να επιδιωχθεί μέσα από συνεννόηση και διάλογο. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει στη διάθεση των γιατρών που απεργούν. Τα νοσοκομεία σε μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με το νέο σύστημα που δημιουργείται, λειτουργούν και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κοινού για παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών. Υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλού περισσότερα, αλλού λιγότερα. Πιστεύουμε ότι είναι θέμα λίγου χρόνου να αντιληφθούν και οι γιατροί τη σημασία, την ιδιαιτερότητα, την κρισιμότητα του ρόλου τους και να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Ο, τι πρόβλημα έχει σχέση με οικονομικά αιτήματα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από διάλογο και συνεννόηση και, βέβαια, με καλή πίστη, δεδομένου ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές τους δόθηκαν και η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με συνέπεια στην κατάρτιση του ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς. Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε μια διαδικασία, η οποία θα επαναφέρει το καθεστώς των πλασματικών εφημεριών, την αμοιβή δηλαδή για εργασία που ποτέ δεν έγινε. Με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι πρέπει να συζητήσουν όλες οι πλευρές. Σε αυτή τη συζήτηση παραμένει με καλή διάθεση η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι γιατροί δεν απεργούν για τις αμοιβές τους. Απεργούν γιατί δεν αυξάνονται τα κονδύλια για την υγεία, να δίνονται στα νοσοκομεία κονδύλια. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν μηχανήματα, δεν έχουν πολλά πράγματα. Δεν απεργούν για τις προσωπικές αμοιβές τους. Βγήκαν και είπαν δεν μας ενδιαφέρουν οι προσωπικές αμοιβές. Είπαν να ενισχυθεί το νοσοκομείο.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν, πραγματικά, αυτή είναι η επίσημη θέση των γιατρών, να τη θέσουν έτσι σε μία συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας και τότε η απεργία, πιστεύω, θα λυθεί σε ένα λεπτό. Αν, πραγματικά, οι γιατροί δηλώνουν ότι το θέμα που τους απασχολεί δεν είναι ο αριθμός των εφημεριών και οι αμοιβές τους για τις εφημερίες, αλλά γενικώς η ενίσχυση και η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τότε πιστεύω ότι έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα, τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση και παύει να υφίσταται λόγος για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ομως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι έτσι. Το μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί επειδή ακριβώς οι γιατροί, σε κάποιο ποσοστό, δεν συμφωνούν με τον αριθμό των εφημεριών και την αμοιβή των εφημεριών αυτών, όπως καταρτίστηκε από το Υπουργείο Υγείας, μετά από προτάσεις των Διοικήσεων των νοσοκομείων. Πιστεύω ότι στην πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας για διάλογο και συνεννόηση πρέπει να προσέλθουν με αυτό το πνεύμα, με κριτήριο και γνώμονα την ιδιαίτερη αποστολή τους και, βεβαίως, θα πρέπει να αποδοκιμάσουν ακραίες συμπεριφορές, συχνά αξιόποινες, όπως αυτές της παρεμπόδισης συμπολιτών μας να εισέλθουν στα νοσοκομεία για να δεχτούν νοσηλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι να κάνουν να μπουν στα νοσοκομεία όταν δεν υπάρχουν γιατροί μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Τα περισσότερα νοσοκομεία λειτουργούν ικανοποιητικά και προσφέρουν υπηρεσίες στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά παρέμβαση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ασκήθηκε, σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων για τα θέματα που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζετε ότι το πρωί...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο εισαγγελέας κ. Κολλιοκώστας άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη συνεννόηση και συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των απεργούντων γιατρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι απειλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί αυτόνομα. Οι επιλογές των εισαγγελικών λειτουργών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση: Από τις ειδήσεις το άκουσα, ότι ο Εισαγγελεύς -που αναφέρεστε κι εσείς- κάλεσε την Αστυνομία να επιληφθεί του θέματος, για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Αυτά, επί λέξει. Τι γνωρίζετε επ' αυτού εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω ότι άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου, θεωρώντας πως περιστατικά κατά τα οποία κάποιοι έχουν εμποδίσει άλλους να εισέλθουν στα νοσοκομεία, θα πρέπει όχι μόνο να αποδοκιμαστούν, αλλά να αντιμετωπιστούν αυτομάτως και ακαριαία. Κατά την ειδησεογραφία εκλήθησαν δυνάμεις της Αστυνομίας να μην επιτρέψουν τέτοια φαινόμενα. Παρεμπόδισης, δηλαδή, πολιτών να εισέλθουν στα νοσοκομεία από οποιονδήποτε άλλον, από γιατρούς, εν προκειμένω.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, πρακτικά σημαίνει ότι θα παραταχθούν τα ΜΑΤ, μπροστά στα νοσοκομεία; Τι θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία τέτοια επιλογή. Η Κυβέρνηση έχει θέση την οποία διατύπωσα μόλις πριν. Καλεί τους εκπροσώπους των απεργούντων γιατρών, να συζητήσουν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Θα είμαστε ευτυχείς, η βάση των αιτημάτων των γιατρών να είναι αυτή που έθεσε στην ερώτησή του ο κ. Σταματόπουλος. Ελπίζουμε ότι, αν αυτή είναι η βάση, θα πάψει να υφίσταται λόγος για συνέχιση της απεργίας. Ελπίζω ότι θα ανταποκριθούν σε αυτή τη διαρκή και ανοικτή πρόσκληση του υπουργού Υγείας οι απεργούντες γιατροί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού ένα θέμα το οποίο, όσο παραμένει εκκρεμές, οδηγεί σε ταλαιπωρία αλλά και σε κινδύνους, για την υγεία πάρα πολλών πολιτών της Αθήνας, αλλά και όλης της χώρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι σχολιάζει η Κυβέρνηση για σημερινό δημοσίευμα βάσει του οποίου ο κ. Αβραμόπουλος έκανε μια δωρεά, η οποία είναι αντίθετη με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτό το θέμα. Αν υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δια της δικαστικής οδού, όποιοι έχουν, αμέσως ή εμμέσως, έννομο συμφέρον μπορούν να αναθέσουν τα θέματα αυτά στα όργανα της Δικαιοσύνης, αναλαμβάνοντας και τις σχετικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης αυτό. Ο νόμος υπάρχει και πρέπει να γίνεται σεβαστός. Πάντα πρέπει ο νόμος να γίνεται σεβαστός και ο σεβασμός και η τήρηση των νόμων είναι διαρκής και αδιάκοπη υποχρέωση όλων.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιος τον εφαρμόζει το νόμο κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολίτες πρώτα απ' όλα.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση με τα όργανά της δεν τον εφαρμόζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, αλλά έχει αναθέσει τον έλεγχο για την εφαρμογή των νόμων στα όργανα της Δικαιοσύνης. Όταν, λοιπόν, διαπιστώνεται από κάποιους το ενδεχόμενο ή η βεβαιότητα κατ' αυτούς ότι έχουμε παράβαση του νόμου, τότε απευθύνονται στα όργανα της Δικαιοσύνης, τα οποία στο πλαίσιο των καθηκόντων τους ενεργούν αναλόγως.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά ο νόμος προβλέπει και διοικητικού τύπου μέτρα σε περίπτωση κατά την οποία αποδειχθεί η σχετική παράβαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε, βεβαίως...

ΜΙΧΑΗΛ: Ερευνα γίνεται από την πλευρά...

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αναλήφθηκε από κάποιους συμπολίτες μας αυτή η πρωτοβουλία με την οποία, πλέον, καλούνται να ασχοληθούν τα όργανα της Δικαιοσύνης. Θα αναμείνουμε τις δικές τους αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν να εκδώσουμε εμείς, αυτή την ώρα, απόφαση.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ επιμένω για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος, ως αρμόδιος Υπουργός, έχει από το νόμο το δικαίωμα να κάνει έρευνα και αν διαπιστώσει ότι όντως αυτά τα οποία σήμερα αναφέρονται στο δημοσίευμα ισχύουν, να επιβάλλει διοικητική ποινή. Από κει και πέρα εάν υπάρχουν άλλου τύπου νομικές εκκρεμότητες, βεβαίως από το νόμο είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο κ. Παπαδόπουλος, λοιπόν, και τα αρμόδια όργανα της Κυβέρνησης, του κράτους, θα επιληφθούν του θέματος; Αυτό ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν σαφής. Πολίτες που θεωρούν ότι έχουν γίνει παραβάσεις των νόμων ανέλαβαν πρωτοβουλία. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να προβεί σε έρευνες και θα το κάνει. Αλλά θα το κάνει με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δώσει σε οποιονδήποτε το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι κάποια σκοπιμότητα το ωθεί σε μια τέτοια έρευνα. Αρα, λοιπόν, θα πρέπει, σύμφωνα με την πρωτοβουλία που ανελήφθη, να αποσαφηνιστεί πώς έχουν τα πράγματα, γιατί διατυπώνονται πάρα πολλές απόψεις, και ακριβώς τότε, όταν έχουμε σαφή και δεδομένα τα αποτελέσματα αυτής της δικαστικής έρευνας, θα πράξουμε αναλόγως.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αρα υπάρχει δικαστική έρευνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποιοι απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε εμείς. Είπα, δεν μας απασχολεί αυτό. Γνωρίζετε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί αυτόνομα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπέης έστειλε μια επιστολή στον Πρωθυπουργό και του ζητάει στην επόμενη, όταν έχει περάσει στο δεύτερο γύρο, να τον υποστηρίξει η κα Δαμανάκη. Ο Πρωθυπουργός απαντά; Τι απαντά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν τεχνάσματα, τα οποία είναι ευφυή, υπάρχουν και τεχνάσματα τα οποία είναι ανεπιτυχή. Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσεται και το συγκεκριμένο. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζετε ότι δεν ασχολείται με αυτό το θέμα, πολύ περισσότερο όταν δεν φαίνεται ότι στο δημοτικό αθηναϊκό ορίζοντα, μπορεί να προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί; Δεν θα απαντήσει...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα του Πρωθυπουργού αυτό. Γι αυτό ακριβώς μίλησα περί "τεχνάσματος".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ τον είδα τον Πρωθυπουργό μαζί με τους Δημάρχους στην Ηλιούπολη, με τους Δημάρχους από δω και με την κα Δαμανάκη. Πώς δεν είναι, πώς δεν μετέχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Και ο κ. Παπαδόπουλος με τον κ. Αβραμόπουλο επισκέφθηκαν τον κ. Καραμανλή. Ασφαλώς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους, όλοι οι φορείς της πολιτικής εξουσίας ή της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Δεν σημαίνει ότι επειδή εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πλήρη αδράνεια, προκειμένου να μην κατηγορηθούμε ότι παρεμβαίνουμε στις εκλογικές διαδικασίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν θα απαντήσει, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ήδη σε εσάς.

ΦΙΛΗΣ: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΝΑΤΟ προτίθεται να αποφασίσει συντόμως -ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα- αν θα κάνει στρατιωτική επέμβαση στη Σερβία. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ποια είναι η θέση της και τι θα ψηφίσει στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της Συμμαχίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Ελλάδας έχει εκφρασθεί με σαφήνεια και σας είναι γνωστή. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να επιδιώκονται αποτελέσματα με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, πριν εξαντληθούν τα όρια του διαλόγου και της συνεννόησης. Και πιστεύουμε ότι δεν έχουν εξαντληθεί. Πιστεύουμε, επίσης ότι στα όρια του κράτους της Νέας Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να επιτευχθεί η αυτονομία που έχει προβλεφθεί εδώ και αρκετά χρόνια για το Κοσσυφοπέδιο. Σ` αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλες οι πλευρές για να ξεπεραστεί η κρίση. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης των μελών του ΝΑΤΟ θα διατυπώσουμε αυτή τη θέση. Και βεβαίως, εκτιμώντας τη θέση που θα διατυπώσουν και οι άλλες πλευρές, θα σταθμίσουμε και τη δική μας τελική θέση ή ψήφο. Και εν πάση περιπτώσει, θα κινηθούμε έτσι, ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης με τρόπο ο οποίος θα είναι αποτελεσματικός, χωρίς να οδηγεί σε περαιτέρω όξυνση της κρίσης.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, αναλόγως και των θέσεων που θα εκφράσουν οι υπόλοιποι, να κάνει χρήση του δικαιώματος του βέτο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσουμε με λεπτομέρειες, όσον αφορά τη θέση την οποία θα αναπτύξουμε στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων. Δεν το κάνει κανείς και θα επιτρέψετε και σε μας να έχουμε τη δυνατότητα και την ευχέρεια, το σύνολο των θέσεών μας να το αναπτύξουμε εκείνη την ώρα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων. Αλλιώς δεν έχει νόημα και αξία μια τέτοια διαβούλευση. Σας είπα ποια είναι η θέση μας. Στη θέση αυτή παραμένουμε.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή ως θέση αρχής, η Κυβέρνηση δεν μπορεί από τα τώρα, ό, τι κι αν συμβεί, να αποκλείσει ότι δεν μετέχει ή είναι αναγκαίο μιας στρατιωτικής επεμβάσεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση, η χώρα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι υποχρεώσεις στις οποίες οφείλει να ανταποκρίνεται, χωρίς να βλάπτονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΚΟΛΩΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα το σχόλιο της Ελληνικής Κυβέρνησης σε δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας για την αλλαγή στάσης του Ραούφ Ντενκτάς, όπου αποδέχθηκε να προσέλθει στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν επιβεβαιωθεί ότι τούτο αποτελεί την επίσημη θέση του κ. Ντενκτάς, μπορούμε να μιλήσουμε για θετική εξέλιξη. Είναι μια ευχάριστη τροπή. Και βεβαίως, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει δηλώσει πως είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να λάβει μέρος σε μια τέτοια διαδικασία συζητήσεων, οι οποίες στηρίζονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής 1977 και 1979. Απομένει, λοιπόν, να αποσαφηνιστεί και να διευκρινιστεί απολύτως, ποια είναι η επίσημη θέση του κ. Ντενκτάς.

ΦΙΛΗΣ: Στο προηγούμενο θέμα: Η ελληνική θέση για το θέμα της νατοϊκής επέμβασης στη Σερβία δεν συναρτάται και με το δεδομένο αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα δώσει το πράσινο φως ή όχι στην επέμβαση; Θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ νομιμοποιείται από μόνο του να λάβει τέτοια απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ` επανάληψη έχουμε μιλήσει, πέραν της πολιτικής, και για τη νομική βάση και αιτιολογία, προκειμένου να αναληφθεί μια τέτοια δραστηριότητα. Παραμένουμε σ` αυτή τη θέση. Οταν σας είπα ότι παραμένουμε σ` αυτή τη θέση, μεταξύ των άλλων, εννοούσα ότι συμπεριλαμβάνεται και αυτό το σημείο, το οποίο κατ` επανάληψη έχουμε διακηρύξει.

ΦΙΛΗΣ: Πιο συγκεκριμένα δηλαδή, θεωρούμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ σαφής ήμουν.

ΦΙΛΗΣ: Το ΝΑΤΟ έχει τη νομική και πολιτική, βεβαίως, δυνατότητα μόνο του να αποφασίσει, χωρίς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τέτοια επέμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θέσαμε ευθύς εξ αρχής και αυτό το θέμα της απόφασης οργάνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η θέση αυτή παραμένει. Το θέμα αυτό λοιπόν, το θέτουμε. Δεν έχουμε άρει αυτή την επιφύλαξη ή αυτή την απαίτηση, να εξασφαλιστεί και να διασφαλιστεί η νομική βάση επί της οποίας αυτή η στρατιωτική πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί και θα αναληφθεί.

ΦΙΛΗΣ: Συνιστά προϋπόθεση για την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία τέτοια επέμβαση του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, είναι ένα από τα σημεία τα οποία έχουμε θέσει, προκειμένου να προχωρήσουμε σε ανάληψη δράσης. Παραμένει αυτή η θέση, δεν αλλάζει. Θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη "προϋπόθεση". Συμμερίζομαι ότι μπορεί να είναι προϋπόθεση, γιατί έχουμε πει κατ` επανάληψη, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, πως πάντοτε απαιτείται η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και η δημιουργία μιας νομικής πλατφόρμας, προκειμένου να υπάρξει από κοινού με άλλες χώρες μία τέτοια δράση. Παραμένουμε σ` αυτή τη θέση, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Είμαι κατηγορηματικός.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει και η Διαβαλκανική Σύνοδος στην Αττάλεια. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι διευκολύνεται ή επηρεάζεται ή δεν επηρεάζεται η πραγματοποίηση και η ευόδωση των στόχων αυτής της Σύσκεψης από το γεγονός ότι μπορεί να έχει προϋπάρξει νατοϊκή επέμβαση της Σερβίας, δηλαδή σε ένα βαλκανικό κράτος, σε ένα κράτος που ο ηγέτης του θα συμμετάσχει σ` αυτή τη Σύνοδο στην Αττάλεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό είναι χρήσιμη η Βαλκανική Διάσκεψη. Γι` αυτό η Ελλάδα -που είχε την ιδέα- πρότεινε την οργάνωση, σε ετήσια βάση, αυτής της Βαλκανικής Διάσκεψης, επειδή τα ιδιαίτερα θέματα της περιοχής πρέπει να τα συζητούν οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής, προκειμένου να αναζητούν και να βρίσκουν τις καλύτερες λύσεις. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι αυτή την ώρα παρέλκει να κάνουμε διάφορα σενάρια περί του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Γιουγκοσλαβία, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει καν συνεδριάσει ένα όργανο, προκειμένου να λάβει απόφαση. Είναι πολύ πρόωρο λοιπόν, να πούμε ο, τιδήποτε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, ασφαλώς εμπεριέχει και κινδύνους. Το γνωρίζουμε κι εμείς πολύ καλά, γι` αυτό ευθύς εξ αρχής έχουμε διατυπώσει τη θέση που κατ` επανάληψη έχουμε εκφράσει. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Καλό είναι να αποφευχθεί. Αλλά αυτό το οποίο είναι ζητούμενο, δεν είναι να μην υπάρχει γενικώς στρατιωτική δράση. Αυτό το οποίο είναι ζητούμενο είναι να πάψουν οι εχθροπραξίες στην περιοχή, να πάψει ο πόλεμος, να μην έχουμε θύματα αθώους πολίτες από αυτή τη διαμάχη, να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ασφάλεια και η τάξη. Αυτός είναι ο σκοπός και σ` αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινούνται όλοι.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πληροφορία που αποδίδεται στο νέο Αλβανό Πρωθυπουργό ότι πρόκειται να αναληφθεί μια πρωτοβουλία κοινή από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ελλάδα για την ανάπτυξη της Αλβανίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το νέο Αλβανό Πρωθυπουργό. Τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, τον διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση που θα έχει σ` αυτή την προσπάθειά του για την ανασυγκρότηση της χώρας του από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη, προσωπικά. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας, με το δίαυλο που άνοιξε, η Ελλάδα θα κάνει, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με άλλες χώρες τα πάντα, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια της Αλβανίας να αναπτυχθεί, να προοδεύσει και βεβαίως να διασφαλίσει την εσωτερική ηρεμία και τάξη, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχει τους στόχους της.

ΜΙΧΑΗΛ: Μέρες τώρα μας λέτε για το γεγονός που συνέβη, να μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να αφήσουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα που έχει αναληφθεί για την υπόθεση Ματέι και να περιμένουμε τα πορίσματα της έρευνας. Παρ` όλα αυτά, έρχονται νέα στοιχεία στο φως. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε το ότι άφησε κάποιο οπλοστάσιο και κάποια άλλα αντικείμενα ο Ματέι στο σπίτι της φίλης του. Αυτό αποκαλύφθηκε από δημοσιογραφική έρευνα, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να περιμένει.

ΡΕΠΠΑΣ: Τις προηγούμενες ημέρες, μιλώντας για το ίδιο θέμα, είπα ότι πολλά πράγματα δεν γνωρίζω. Και ασφαλώς δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία έχουν σχέση με το βίο και την πολιτεία του κακοποιού. Αυτό είναι λογικό, είναι φυσιολογικό. Τα όργανα της Πολιτείας που έχουν αναλάβει το έργο αυτό, να ερευνήσουν όλες τις πτυχές του θέματος, πιστεύω ότι θα αξιολογήσουν και αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται στην επιφάνεια, αλλά θα αναζητήσουν και οτιδήποτε άλλο είναι χρήσιμο, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι θέμα δικό μας.

ΦΙΛΗΣ: Εσείς, στις επίμονες ερωτήσεις για την μεταγωγή και τα συναφή θέματα για την υπόθεση του Ματέι Σορίν, παραπέμπατε στη διενεργούμενη δικαστική έρευνα. Χθες, ο κ. Γιαννόπουλος έβγαλε, κατά κάποιο τρόπο, ένα απαλλακτικό βούλευμα, δεν ξέρουμε όμως με τι στοιχεία, για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας. Και είπε, μάλιστα, ότι όλα ορθώς γίνανε, ορθώς έδρασε η Αστυνομία κατά την μεταγωγή του κρατούμενου, όπως επίσης και ότι ορθώς είχε βάλει χειροπέδες πάνω στο φορείο. Εχει κάποια στοιχεία, που δεν γνωρίζετε εσείς, ο κ. Γιαννόπουλος στα οποία στηρίζονται αυτές οι εκτιμήσεις και συμφωνεί με την αντίληψη περί δικαιοκρατικής και ευνομούμενης Πολιτείας για την οποία έχει πει πολλές φορές η Κυβέρνηση ότι συνάδει με την αντίληψη η άποψη του κ. Γιαννόπουλου για τις χειροπέδες στο φορείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Γιαννόπουλος, πιστεύω, ότι έκανε διδασκαλία υψηλού επιπέδου. Γιατί; Γιατί είναι αυτός ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο είπε ότι ακόμη και ο πλέον στυγνός εγκληματίας θα πρέπει να έχει μια τέτοια μεταχείριση, ώστε να του δίνεται η δυνατότητα να ασκεί τα δικαιώματά του. Αυτό είναι κράτος δικαίου. Και σ` αυτό το πνεύμα μίλησα και εγώ. Ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος είναι Υπουργός Δικαιοσύνης, μιλάει πάντα πολύ προσεκτικά. Δεν νομίζω ότι έχει δώσει λαβή για να διατυπώνονται κατηγορίες περί της μεροληψίας η οποία μπορεί να διακρίνει κάποια από τα όργανα τα οποία έχουν αναλάβει αυτό τον έλεγχο, αυτή την έρευνα. Ο κ. Γιαννόπουλος, ασφαλώς, δεν έβγαλε πόρισμα. Ασφαλώς, δεν απέδωσε ευθύνες, ούτε απάλλαξε των ευθυνών, αν υπάρχουν ευθύνες τέτοιες, κάποιους. Ο κ. Γιαννόπουλος θέλει να δημιουργήσει μία αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι όλα πρέπει να γίνονται μακριά από σκοπιμότητες, μακριά από επηρεασμούς, μακριά από φανατισμό που πολλές φορές αποτελούν αρνητικούς παράγοντες και επηρεάζουν την ορθή και δίκαιη κρίση. Αυτή την ορθή και δίκαιη κρίση των οργάνων που έχουν αναλάβει την έρευνα, θέλει να διασφαλίσει ο κ. Γιαννόπουλος. Και να είστε σίγουρος ότι πάντοτε διασφαλίζεται. Θα προστατεύσει η Κυβέρνηση την αυτονομία των αρμοδίων φορέων να ολοκληρώσουν με επιτυχία την έρευνά τους.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχουν προς το παρόν, πορίσματα της δικαστικής έρευνας γι` αυτό που είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ότι η Αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της στο θέμα της μεταγωγής;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει κατ` επανάληψη γι` αυτό. Συζητήσαμε με λεπτομέρειες...

ΦΙΛΗΣ: Τι λεπτομέρειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Με λεπτομέρειες συζητήσαμε για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, μέχρι την ώρα που διατάχθηκε η δικαστική έρευνα. Θα ολοκληρωθεί η έρευνα και θα γνωρίσουμε τις λεπτομέρειες όλων αυτών των συμβάντων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, μία εβδομαδιαία εφημερίδα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε την επέμβαση. Και ενημερωνόταν και γνώριζε και έδωσε, μάλιστα, την εντολή, όπως αφήνει να εννοηθεί. Εχετε να πείτε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω να πω ότι απλά το "ΠΟΝΤΙΚΙ" αναδημοσιεύει το διάλογο που είχαμε εδώ. Γνωρίζουμε εσείς τι ρωτήσατε και εγώ τι απάντησα. Δεν προκύπτει κάτι νέο. Από εκεί και πέρα -και αυτό δεν δημοσιεύεται- έχω απαντήσει σε σχετική ερώτηση και είπα ότι ασφαλώς, μπορούν παράλληλα να υπάρχουν, αφενός η ενημέρωση που προσφέρεται προς το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και προς τον Πρωθυπουργό και αφετέρου η δραστηριότητα που, με δική τους απόφαση, έχουν αναλάβει τα όργανα της Αστυνομίας. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Εχω απαντήσει, δηλαδή, σ` αυτό το θέμα, εδώ και αρκετές ημέρες, όταν τέθηκε ανάλογη ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την εντολή, λέει, ότι την έδωσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε όλα αυτά με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Και σας παραπέμπω σ` αυτές τις απαντήσεις, τις οποίες -αν θέλετε- μπορώ να προσδιορίσω ποιας ημέρας συζήτηση αφορούν και σε ποια σελίδα του briefing, περιέχονται.

ΚΙΑΟΣ: Οταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης βγαίνει και κάνει αυτές τις δηλώσεις, για τις οποίες ερωτηθήκατε, εσείς, πότε θα μας δώσετε την απάντηση, ποιος διέταξε την μεταγωγή από το ένα νοσοκομείο στο άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν δίνω απαντήσεις που εκφράζουν εμένα. Δεν εκφράζω τους δικούς μου προβληματισμούς. Εγώ μπορώ να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα μιας έρευνας, εφόσον όμως, υπάρξουν αποτελέσματα, εφόσον ολοκληρωθεί η έρευνα. Μέχρι τότε, λοιπόν, θα είστε υπομονετικοί και συγκρατημένοι.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 1 October 1998 - 15:28:00 UTC