Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Θέλω πρώτα απ` όλα να εκφράσω τη λύπη μας για την κατάληξη της άτυχης Αμαλίας Γκινάκη. Είναι βαθιά η οδύνη μας για την τραγική τύχη αυτής της νέας γυναίκας. Στην οικογένειά της απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα ο Πρωθυπουργός, το οποίο είναι στη διάθεσή σας.

* Θα κάνω μία πολύ σύντομη αναφορά στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Εχετε, ήδη, υπόψη σας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας. Θα μείνω σε τίτλους και αν νομίζετε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις θα επανέλθουμε μετά από δικές σας ερωτήσεις.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, τα εξής στο ΚΥΣΕΑ:

Πρώτον, την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου PATRIOT. Τα συστήματα αυτά είναι συνολικά έξη. Προχωρούμε στην προμήθεια τεσσάρων συστημάτων, με δικαίωμα για δύο ακόμη. Δεύτερον, την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς, SHORADS. Τα συστήματα αυτά είναι συνολικά 32. Τα 21 είναι για το Στρατό Ξηράς τύπου TOR, ρωσικής παραγωγής. Και τα 11 είναι για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και είναι τύπου CROTALE, γαλλικής παραγωγής. Πρέπει να πω ότι η κατεύθυνση που δίνει το ΚΥΣΕΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις, για την προμήθεια κάποιων συστημάτων, είναι να προχωρήσει περαιτέρω η διαπραγμάτευση, προκειμένου να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί μία βελτίωση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, βελτίωση στην τιμή, το κόστος. Τρίτον, την προμήθεια αμφίβιων αεροσκαφών, για την οποία είχαμε αποφασίσει σε παλαιότερη συνεδρίαση, τύπου CANADAIR. Στην αρχή είχαμε πει για πέντε, με δικαίωμα άλλων πέντε. Καταλήγουμε στην απόφαση προμήθειας 10 τέτοιων αεροσκαφών, υπό το πρίσμα της εξασφάλισης καλύτερης τιμής. Και αυτό για λόγους οι οποίοι είναι προφανείς. Μας ενδιαφέρει να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν με την εκδήλωση των πυρκαγιών. Τέταρτον, όσον αφορά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα προχωρήσουμε στην προμήθεια 45 αεροσκαφών τύπου Τ-6Α της RAYTHEON. Εννοείται ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατεύθυνση για περαιτέρω συζήτηση, όσον αφορά την επίτευξη καλύτερης τιμής, είναι δεδομένη. Πέμπτον, όσον αφορά την προμήθεια τεσσάρων αντιτορπιλικών τύπου KIDD από το αμερικανικό ναυτικό δίνεται κατεύθυνση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, προκειμένου σε επόμενη συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ να καταλήξει σε οριστική απόφαση. Εκτον, όσον αφορά τα υποβρύχια -τελευταία κατηγορία οπλικών συστημάτων που μας απασχόλησε σήμερα- καταλήγουμε στην επιλογή υποβρυχίων που κατασκευάζονται στο Κίελο, αλλά πλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κατασκευή τους γίνεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Είναι μια συνεργασία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά -για την οποία έχουμε αποφασίσει παλαιότερα- με τη γερμανική εταιρεία HDV και αφορά την κατασκευή τριών υποβρυχίων. Κρίνουμε, ότι με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την υφιστάμενη, εδώ και αρκετά χρόνια, συνεργασία μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή των υποβρυχίων αυτών σε συνεργασία με τη HDV στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές, όσον αφορά τις αποφάσεις που λάβαμε σήμερα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η συζήτηση για τους εξοπλισμούς, οι οποίοι αποτέλεσαν το κύριο θέμα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ήταν ουσιαστική και πολύ σημαντική. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι καθοριστικές για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μας, τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, την αύξηση της ετοιμότητας και του αξιόμαχού τους. Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση των πόρων που δίνονται γι' αυτό το σκοπό, γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα της χώρας απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή. Η ενίσχυση της άμυνας της χώρας, αυτή την περίοδο, αποτελεί βασική προτεραιότητα. Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός δέχεται με αίσθημα ικανοποίησης τη λήψη υπεύθυνων αποφάσεων για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αξιοποίηση -κατά τον καλύτερο τρόπο- των χρημάτων που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, έγινε, επίσης, ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι γνωστή η θέση που έχει εκφράσει η Κυβέρνησή μας. Πιστεύουμε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας, δεν αποτελεί την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ελληνική Κυβέρνηση, βεβαίως, εφόσον η Διεθνής Κοινότητα, το ΝΑΤΟ, αποφασίσει να αναλάβει δραστηριότητα, δεν θα παρεμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη ασκώντας το δικαίωμα του βέτο. Από την άλλη, όμως, η απόφασή μας είναι να μην αναμιχθούμε, διαθέτοντας αεροπλάνα και παρέχοντας άλλες διευκολύνσεις για την ανάπτυξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας. Πίστη μας είναι πως θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια του διαλόγου. Και πιστεύουμε ότι τέτοια περιθώρια υπάρχουν ακόμη. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα μιας επιλογής, η οποία οδηγεί αναφανδόν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ακόμη, η ελληνική Κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο, σ' αυτή τη φάση, να κάνει δύο επισημάνσεις:

Πρώτον, οι διπλωματικές αρχές της χώρας συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά στην Γιουγκοσλαβία. Δεύτερον, συστήνουμε στους Ελληνες οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδεύσουν και να επισκεφτούν τη Γιουγκοσλαβία, να το αποφύγουν, αν ο λόγος της επίσκεψής τους δεν είναι τόσο σημαντικός, ώστε να καθιστά αναγκαίο το ταξίδι αυτό. Οπως επίσης και στους Ελληνες που διαβιούν στη Γιουγκοσλαβία, να κρίνουν -αν δεν υπάρχει πολύ ιδιαίτερος και σημαντικός λόγος- το αν πρέπει να παραμείνουν στη Γιουγκοσλαβία ή όχι, εν όψει των όποιων ενδεχομένων κατά τις επόμενες ημέρες. Εμείς προσφέρουμε κάθε βοήθεια η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου να εφαρμόσουν την επιλογή τους, αν η επιλογή τους είναι να ταξιδεύσουν από τη Γιουγκοσλαβία στην Ελλάδα ή αλλού.

* Τέλος, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα γενικό σχόλιο, με αφορμή την ανακοίνωση του ρυθμού εξέλιξης του πληθωρισμού στη χώρα μας. Η αύξηση η οποία εκδηλώνεται ήταν αναμενόμενη, όπως επίσης αναμένεται μια περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού την επόμενη περίοδο. Στο τέλος του έτους -αυτό έχει σημασία- θα επιτύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει για πληθωρισμό που θα κινείται στο 4,5%. Οι διακυμάνσεις, είναι λογικό να εκδηλώνονται, στο πλαίσιο της οικονομικής συγκυρίας, και για τον πληθωρισμό. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι η τάση. Η τάση είναι καθοδική, ο πληθωρισμός σταδιακά μειώνεται. Πιστεύουμε ότι έχουμε επιτύχει σε μεγάλο βαθμό και πολύ ικανοποιητικά να δαμάσουμε και αυτό το μέγεθος. Υπενθυμίζω, όταν αποφασίστηκε η προσαρμογή της ισοτιμίας του νομίσματός μας, λίγους μήνες πριν, τους φόβους που είχαν εκφραστεί και τις κριτικές που ασκήθηκαν για το ότι θα ξεφύγει ο πληθωρισμός, λόγω αυτής της επιλογής. Tώρα, μπορούμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα, ότι είμαστε εντός των στόχων που έχουμε θέσει, άρα δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε μεμψιμοιρία για τις εξελίξεις αυτές.

Αυτά από την πλευρά μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ποιο θα είναι το κόστος αγοράς των οπλικών συστημάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήθελα να αποφύγουμε, αυτή την ώρα, να συζητήσουμε για το κόστος, δοθέντος -όπως είπα άλλωστε και πριν- ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, για να επιτύχουμε ακόμη καλύτερες τιμές. Αρα δεν πρέπει να θεωρείται ότι το θέμα του κόστους, έχει κλείσει οριστικά. Μπορώ όμως, αν θέλετε, ενδεικτικά, να κάνω κάποιες αναφορές: Για παράδειγμα, τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, τα SHORADS, έχουν ένα κόστος κατά τι μικρότερο από 200 δις δραχμές. Τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς έχουν ένα κόστος περίπου στα 350 δις δραχμές. Για τα πρώτα πέντε αμφίβια αεροσκάφη, τα CANADAIR, το κόστος είναι γύρω στα 135 δις δραχμές. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι όταν διαπραγματεύεσαι για 10 μπορείς να επιτύχεις πολύ καλύτερη τιμή. Γι' αυτό είπα ότι είναι σχετικό το κόστος και δεν θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Οσον αφορά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, μπορείτε να υπολογίσετε ένα κόστος που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Μην ξεχνάτε ότι οι τιμές οι οποίες αναφέρονται στις προσφορές είναι τιμές δολαρίου ΗΠΑ. Οι διακυμάνσεις των νομισμάτων, ασφαλώς επηρεάζουν το τελικό κόστος, αν και όπως είπα πριν το τελικό κόστος θα προκύψει μετά από τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Το συνολικό κόστος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν κάνετε μια πρόσθεση θα δείτε ότι φτάνει περίπου στο 1 τρις δραχμές. Επαναλαμβάνω όμως και δεν πρέπει να σας διαφύγει αυτό, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε, ότι δεν θεωρούμε πως αυτό είναι το τελικό κόστος.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, στο κόστος αναφέρομαι, έχει θέσει κάποια όρια η Κυβέρνηση, που σημαίνει ότι κάποια στιγμή μπορεί να ανατραπεί η απόφαση ή η απόφαση είναι τελεσίδικη;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί το κόστος να είναι αυτό που θα καθορίσει την επιλογή. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ασφαλώς όταν έχεις θεωρήσει πως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που πρέπει να κάνεις, θα διαπραγματευτείς μόνο την τιμή. Γι' αυτό ακριβώς, στα θέματα του κόστους, δεν θα είμαι περισσότερο διαφωτιστικός, για λόγους που αντιλαμβάνεστε και σέβεστε πιστεύω.

ΚΙΑΟΣ: Πότε παραγγέλλονται αυτά που αποφασίστηκαν, πότε έρχονται στην Ελλάδα και πότε αρχίζουν να πληρώνονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε ένα τεράστιο θέμα. Πρέπει να σας ενημερώσω για όλο το φάκελο. Πρώτα απ' όλα παραλλάσσει από κατηγορία σε κατηγορία, από οπλικό σύστημα σε οπλικό σύστημα, η ημερομηνία παράδοσης.

ΚΙΑΟΣ: Οι Patriot πείτε μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρουμε, π. χ. ότι για τα πυροσβεστικά, τα CANADΑΙR, η παράδοση του πρώτου θα γίνει εντός του Ιανουαρίου του '99, σε πολύ λίγους μήνες, δηλαδή. Ανάλογα θα εξελιχθεί η προμήθεια και των άλλων, πλοίων, αεροπλάνων ή συστημάτων. Αλλά θα πρέπει, πρώτον, να μιλήσουμε για κάθε μια κατηγορία και να πούμε συγκεκριμένα για την κατηγορία ημερομηνίες παράδοσης. Και δεύτερον, να πούμε συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης κάθε τμήματος ή κάθε τεμαχίου ή κάθε μονάδας, γιατί δεν θα παραδοθούν όλες οι μονάδες μαζί. Η παράδοση έχει μια χρονική έκταση η οποία φτάνει μετά το 2001. Και βέβαια η πληρωμή θα γίνει με το πρόγραμμα που έχουμε αποφασίσει, το γνωστό σας ΕΠΑΕ, με τη σύναψη δανείων. Είναι κάτι το οποίο συζητείται, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, από τη διαπραγματευτική ομάδα με τους κάθε φορά ενδιαφερομένους, για κάθε κατηγορία. Και βέβαια η αποπληρωμή αυτή εκτείνεται χρονικά μέσα στην πρώτη δεκαετία του 2000, και σε ορισμένες περιπτώσεις πάει και πιο πέρα. Αρα λοιπόν, όπως είχαμε πει στην αρχή ότι θα υπάρχει μια ισόρροπη κατανομή των οικονομικών βαρών σε μάκρος χρόνου,. σ' αυτή την πορεία συνεχίζουμε, χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορώ να σας πω, αφού δεν ξέρουμε το τελικό κόστος, πώς θα κατανεμηθούν οι δόσεις αυτές τα επόμενα χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε, σήμερα, πλέον, ένα θύμα την τραγική κοπέλα, η οποία πέθανε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κάποιοι υπεύθυνοι; Μπορεί να μας πει η Κυβέρνηση ποιοι ευθύνονται για το θάνατο της κοπέλας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Εκφράζουμε τη λύπη μας, αλλά, νομίζω ότι θα ήταν τουλάχιστον ασέβεια, αυτή την ώρα, οποιοσδήποτε και εμείς, να προβούμε σε απόδοση ευθυνών, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι έχουν τις ευθύνες και σ` αυτούς να αποδοθούν οι ευθύνες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως, το έδειξε από την πρώτη στιγμή με τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς, να λάμψει η αλήθεια. Σ` αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είναι ασέβεια, κ. Υπουργέ, αφού πέθανε η κοπέλα. Τι ασέβεια είναι; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί θεωρούμε πως θα πρέπει, με σεμνότητα ή και σιωπή, να ενδιαφερθούμε για την αναζήτηση των υπευθύνων αυτής της μοιραίας τύχης της κοπέλας, αλλά να αποφύγουμε, με αφορμή αυτό, μια γενική συζήτηση η οποία δεν προσφέρει τίποτα αυτή την ώρα, αφού δεν έχουμε, τουλάχιστον αυτή την ώρα, στη διάθεσή μας κάποια νέα στοιχεία τα οποία να μας επιτρέπουν να είμαστε περισσότερο διαφωτιστικοί από ό, τι ήμασταν λίγες ημέρες, πριν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ο οποίος έδωσε την εντολή, δεν είναι και ο υπεύθυνος του θανάτου της κοπέλας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά αποτελούν αντικείμενο των ερευνών. Ποιος έδωσε την εντολή, ποιος είχε την ευθύνη να πράξει κάτι το οποίο είτε έπραξε εσφαλμένα, είτε αμέλησε και δεν έπραξε. Ολα αυτά, λοιπόν, εξετάζονται, ελέγχονται για να αποδοθούν ευθύνες. Μέχρι τότε, παρακαλώ, να είμαστε πιο επιφυλακτικοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να είμαστε επιφυλακτικοί; Δεν ξέρει η Κυβέρνηση, ακόμα, ποιος έδωσε την εντολή, μετά από τόσο καιρό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν εκδοθούν τα πορίσματα η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να εκφράσει θέση. Γιατί, μέσα από το πόρισμα αυτό και με τη γνώση όλων των στοιχείων, θα μπορούμε να έχουμε μία τεκμηριωμένη ανάλυση των γεγονότων. Αρα, θα μπορούμε να προβούμε και σε απόδοση ευθυνών. Αυτό, τώρα, δεν συμβαίνει και άρα, είναι πρόωρο -θα έλεγα ότι είναι άδικο, δεν είναι υπεύθυνο- να κάνουμε το δεύτερο, χωρίς να υπάρχει το πρώτο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά το θάνατο και της κοπέλας έχει την ευαισθησία κάποιος να παραιτηθεί από την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για λόγους ευαισθησίας έθεσαν στη διάθεση του Πρωθυπουργού τις παραιτήσεις τους και ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Η ευαισθησία και η ευθιξία που επέδειξαν οι δύο πολιτικοί άνδρες εκτιμάται, αλλά ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι πρέπει να παραμείνουν και να συνεχίσουν το έργο τους, γιατί το έργο τους δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε μία ανεπιτυχή αστυνομική επιχείρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε δεν είχε πεθάνει η κοπέλα, που δεν δέχθηκε τις παραιτήσεις. Τώρα πέθανε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δυστυχώς, το πλήγμα που δέχθηκε η κοπέλα ήταν τέτοιο που, όπως αποδείχτηκε, είχε καταστήσει μονόδρομο την εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτή είναι η αλήθεια και εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας γι` αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, αν η Κυβέρνηση μελετάει κάποιο έκτακτο σχέδιο, ώστε να μειώσει τις εκδηλώσεις της εκτίναξης του πληθωρισμού στο 5,2% και τι ακριβώς μέτρα σκέπτεται να λάβει και δεύτερον, αν μελετάει η Κυβέρνηση αναστολή του προεδρικού διατάγματος για την Ολυμπιακή Αεροπορία, όπως ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Το τελευταίο θέμα που θέτετε είναι θέμα του Υπουργείου Μεταφορών. Αυτή η επιστολή και ό, τι συνεπάγεται, αντιμετωπίζεται από τον αρμόδιο Υπουργό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν έχετε να κάνετε σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα γενικότερο σχόλιο. Δεν είναι θέμα που απασχολεί την Κυβέρνηση, αυτή την ώρα, ώστε να λάβει συγκεκριμένη απόφαση. Συνεχίζοντας την απάντησή μου στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνηση, για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, έχει λάβει αποφάσεις και έχει προσανατολιστεί σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία, πιστεύω, θα έχουν ευεργετική επίδραση. Μιλούμε για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη η οποία, ήδη, έχει γίνει. Μιλούμε για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Γνωρίζετε ότι σε πάρα πολλά είδη καθημερινής χρήσης, τρόφιμα και άλλα, 250 είδη περίπου, έχουν μειωθεί οι τιμές και αυτό, βεβαίως, έχει θετική επίδραση στον πληθωρισμό, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσής του. Πιστεύουμε, όπως άλλωστε λένε και οι αρμόδιες υπηρεσίες, ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για το ποσοστό του πληθωρισμού, στο τέλος του χρόνου, θα επιτευχθεί με την πολιτική που ακολουθούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο, μετά τη χθεσινή αποτυχία της Ελλάδας να μην εκλεγεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών με λεπτομέρειες.

ΦΑΦΟΥΤΗΣ: Πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την προσπάθεια της Ε. Ε. να μεταφέρει τα χρηματοδοτικά προγράμματα για την Τουρκία στα αναπτυξιακά προγράμματα που απαιτείται σχετική πλειοψηφία και δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται, εδώ και αρκετό καιρό. Επίσημα, όμως, δεν έχει τεθεί σε κάποιο όργανο της Ε. Ε.. Από το Συμβούλιο Υπουργών έχει κληθεί η Κομισιόν να διατυπώσει την έκθεσή της, μεταξύ των άλλων, και γι` αυτό το θέμα. Πολλοί εικάζουν ότι η Κομισιόν θα προβεί σε μία τέτοια πρόταση. Πριν διατυπωθεί επίσημα, μην περιμένετε να σας ανακοινώσω την αντίδρασή μας, δοθέντος ότι δεν έχει τεθεί αυτό το θέμα επίσημα. Από εκεί και πέρα η θέση που έχουμε είναι γνωστή σε σας και παραμένει η ίδια. Δεν αλλάζει.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 9 October 1998 - 16:12:48 UTC