Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός είχε το πρωί συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μετά τη συνεργασία τους ο κ. Παπαντωνίου έκανε δηλώσεις, οι οποίες είναι στη διάθεσή σας.

* Σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Γεωργίας Βάζαρ Λορκιπαούιτζε, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, με την ευκαιρία των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ της ηγεσίας της Γεωργίας και των Απχαζίων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση. Οι συζητήσεις αυτές άρχισαν πριν από μία ώρα στον Αστέρα Βουλιαγμένης με εναρκτήριο χαιρετισμό του Υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο. Είμαστε η χώρα που φιλοξενεί τις δύο πλευρές για να συζητήσουν τα θέματα που τις απασχολούν. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα να σχολιάσετε την πρόταση-πρόκληση Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ για άρση του Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου προς την Τουρκία από την Ε. Ε., παρακάμπτοντας ή αν θέλετε αγνοώντας το δικαίωμα της Ελλάδος για να χρησιμοποιήσει το veto. Θα ήθελα να μάθω πώς θα αντιδράσει η Ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η έκθεση της Επιτροπής δεν έχει ακόμη προωθηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών. Οι πληροφορίες μιλούν για την προσπάθεια που γίνεται να παρακαμφθεί η άσκηση αυτού του δικαιώματος από την πλευρά της Ελλάδας, προκειμένου να δοθούν τα χρήματα στην Τουρκία. Μια τέτοια προσπάθεια δεν έχει νομική στήριξη, αλλά είναι και πολιτικά ανορθόδοξη. Η Ελλάδα παραμένει στις θέσεις που έχει διατυπώσει. Θα αξιοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα χρησιμοποιήσει, δηλαδή, το veto αν χρειαστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Τα μέσα αυτά είναι ποικίλα. Πέραν του veto, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ολα αυτά θα τα εκτιμήσουμε και θα τα αποφασίσουμε, αφού αποσαφηνιστεί η έκθεση της Επιτροπής και γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια το περιεχόμενό της.

ΚΙΑΟΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο για τις διαβουλεύσεις, τα "μαγειρέματα" ενόψει των εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι ένα πολύ θετικό σημείο της εκλογικής αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής είναι ο ομαλός και δημοκρατικός τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Υπάρχει μια βεβαιότητα ως προς αυτό, αν λάβουμε υπόψη μας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο πρώτος γύρος των εκλογών. Οσον αφορά την ουσία της εκλογικής αντιπαράθεσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο δεύτερο γύρο -σε μεγάλο βαθμό- τα αποτελέσματα επηρεάζονται από τις συνεννοήσεις, τις συνεργασίες και τις συμμαχίες που συνάπτονται. Αρα, θα πρέπει και αυτό το στοιχείο να ληφθεί υπόψη, γιατί στο δεύτερο γύρο αναδεικνύονται οι αξιωματούχοι, είτε στους Δήμους, είτε στις Νομαρχίες, αλλά βεβαίως είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι έχει μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζουν έναν υποψήφιο. Πιστεύουμε, ότι στις εκλογές αυτές -στις οποίες, μεταξύ των άλλων, κρίνεται και το μέλλον αυτών των θεσμών που έχουμε εισαγάγει στην Αυτοδιοίκηση- όλες οι δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν τη διασφάλιση της αποκέντρωσης και την ενίσχυση της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα συμπορευτούν, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και να οδηγηθούμε στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου. Αυτή είναι η θέση και η επιθυμία, η οποία πιστεύω ότι απηχεί τη θέση και την επιθυμία της παμψηφίας των Ελλήνων, που θέλουν να ζωντανέψουν τα χωριά μας, να αναδειχτούν ισχυρές τοπικές ηγεσίες που θα έχουν τη γνώση, την εμπειρία, την ικανότητα και τη βούληση να ασχοληθούν με τα τοπικά και περιφερειακά προβλήματα και να συμβάλουν στην επίλυσή τους.

ΚΙΑΟΣ: Πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση, πώς εκτιμάται η διαδικασία της συγχωρέσεως που ακολουθήθηκε στην Εκκλησία της Ελλάδος, σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες κλπ. ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια εσωτερική διαδικασία της Εκκλησίας, την οποία δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάσω, επειδή ακριβώς δεν είναι σε γνώση μας το περιεχόμενο του πορίσματος το οποίο έχει εκδώσει η εξεταστική επιτροπή που είχε οριστεί από την Εκκλησία. Αν πραγματικά η υπόθεση αυτή οδηγείτο στη Δικαιοσύνη θα είχαμε μια εξέλιξη την οποία θα παρακολουθούσαμε και θα αναμέναμε την ολοκλήρωσή της. Η ηγεσία της Εκκλησίας επέλεξε αυτό το θέμα να το αντιμετωπίσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία και τους χειρισμούς επί του θέματος στο εσωτερικό της, εντός των κόλπων της. Είναι κάτι το οποίο προβλέπεται από το Χάρτη της Εκκλησίας. Είναι θέμα το οποίο αφορά την ευθύνη που νοιώθει η Ιεραρχία να αντιμετωπίσει τα του Οίκου της.

ΚΙΑΟΣ: Παρ` όλα αυτά η Κυβέρνηση, με την έννοια του διαχειριστού των πραγμάτων του κράτους, έχει λόγο ή δεν έχει στη ροή των χρημάτων που πηγαίνουν προς την Εκκλησία με οποιαδήποτε μορφή, από μισθούς έως δεν ξέρω τι άλλο; Και αυτό το αφήνετε ανεξέλεγκτο; Δεν την ενδιαφέρει δηλαδή την Κυβέρνηση, ως ελεγκτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση για τα θέματα αυτά έχει συνεργασία με την ηγεσία της Εκκλησίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο έλεγχος δεν διενεργήθηκε μετά από εντολή της Κυβέρνησης ή από όργανα τα οποία όρισε η Κυβέρνηση. Ο έλεγχος αυτός διενεργήθηκε από όργανα τα οποία αποφάσισε και όρισε η ίδια η ηγεσία της Ελληνικής Εκκλησίας. Η ίδια η ηγεσία της Ελληνικής Εκκλησίας σταθμίζει και αξιολογεί τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν τα όργανα που η ίδια όρισε. Από κει και πέρα αν η Πολιτεία έχει λόγους να προβεί σε κάποιες άλλες κινήσεις, θα το κάνει. Αλλά αυτή την ώρα δεν είναι στις προθέσεις μας, γιατί δεν έχουμε κάποιον τέτοιο λόγο, δεν έχουμε κάποιες τέτοιες αποδείξεις.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι δεν έχετε ενημερωθεί για το πόρισμα. Θα ζητήσετε από τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας, να σας δώσουν το πόρισμα για να ενημερωθείτε ως Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της συνεργασίας μέσω του αρμόδιου υπουργείου, συζητούνται όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν την Εκκλησία ή τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει τη θέση του σ' αυτή τη συζήτηση. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, η Κυβέρνηση, η Πολιτεία ούτε ανέλαβε ούτε αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε εντός των κόλπων της ίδιας της Εκκλησίας.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε ικανοποίηση από την εξέλιξη αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εκφράζουμε οποιοδήποτε αίσθημα είτε ικανοποίησης, είτε λύπης, γιατί με το θέμα αυτό δεν καταπιαστήκαμε. Η Εκκλησία είναι αυτή, η οποία αποφάσισε τους χειρισμούς αυτού του θέματος. Η Εκκλησία είχε το λόγο. Σεβαστή η θέση της Εκκλησίας.

ΦΙΛΗΣ: Οταν επί τόσους μήνες διαπιστώνονται σκιές για οικονομικές ατασθαλίες και απάτες, με πρωταγωνιστές πρόσωπα κορυφαία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αυτό δεν έχει ευρύτερο αντίκτυπο και δεν σας κάνει να λυπάστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Διατυπώνονται όλες αυτές οι αιτιάσεις. Οποιος θεωρεί ότι πρέπει να ασχοληθεί η τακτική Δικαιοσύνη με τα θέματα αυτά, μπορεί να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

ΦΙΛΗΣ: Πολίτης δεν μπορεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ανάγκη να αναμένουμε από έναν οποιονδήποτε καλούμενο ανώνυμο πολίτη να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία.

ΦΙΛΗΣ: Αρα ποιος μπορεί να αναλάβει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοια θέματα μπορεί να αντιμετωπιστούν. Οι ίδιοι οι ιεράρχες μπορούν να αποφασίσουν να έχει μια τέτοια εξέλιξη το θέμα αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι "κακώς έγιναν τα πράγματα και προχώρησαν και βγήκαν στον Τύπο. Κακώς, ουσιαστικά είπε, επελήφθη η Δικαιοσύνη. Αρα, κύριε Ιερώνυμε ζήτα συγγνώμη κι έτσι θα τελειώσει το θέμα" και ούτως εγένετο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν επελήφθη η Δικαιοσύνη. Πρώτον, όργανα της Δικαιοσύνης δεν ασχολήθηκαν και δεύτερον, η κρίση του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε και πρόβαλε το θέμα ο κόσμος των Μέσων Ενημέρωσης, είναι προσωπική του θέση. Μπορεί να την εκφράζει, μπορείτε να την κρίνετε κι εσείς και να τη σχολιάσετε. Δεν έχω κανένα λόγο να υπεισέλθω σ` αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Από τις επισημάνσεις και μόνο του Αρχιεπισκόπου, πέραν του θορύβου που έχει προηγηθεί μήνες ολόκληρους, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη ο καθ` ύλην αρμόδιος Υπουργός, το καθ` ύλην αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Οικονομικών, όποιος παράγων στην Κυβέρνηση να πει τι γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή που η ηγεσία της Εκκλησίας, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται και είναι νόμιμες, αποφάσισε να δώσει αυτή την κατεύθυνση, πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε από την πλευρά της Εκκλησίας, χωρίς να μένει περιθώριο σε μας να διατυπώσουμε κάποια άλλη κρίση.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 16 October 1998 - 13:03:39 UTC