Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο συζήτησης τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και τον Προϋπολογισμό του νέου έτους. Για το θέμα αυτό έχει κάνει δηλώσεις ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαντωνίου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Απλά σας επισημαίνω ότι -όπως έχουμε ήδη πει- στο τέλος Δεκεμβρίου 1999 πρέπει να έχουμε πετύχει όλους τους στόχους, όσον αφορά τα βασικά μεγέθη, βάσει των οποίων θα κριθούμε για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο Προϋπολογισμός του 1999, είναι ο Προϋπολογισμός του τελευταίου έτους εντός του οποίου θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθεια για την ένταξη στην ΟΝΕ. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Με αυτή την έννοια, ο Προϋπολογισμός αυτός θα αποτελέσει το επιστέγασμα ή την κατάληξη μιας προσπάθειας αρκετών ετών, προκειμένου να επιτύχουμε το μεγάλο αυτό στόχο. Είναι ένας Προϋπολογισμός, όχι απλά σύγκλισης, αλλά Προϋπολογισμός ένταξης στην ΟΝΕ.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, στις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, όπως και στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, με την κατάθεση του Προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα μπορώ να πω ότι είναι χαρακτηριστικό -και μένω σε αυτό- ότι, μεταξύ των άλλων, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε μείωση εμμέσων φόρων, που σημαίνει απώλεια δημοσίων εσόδων της τάξης των 180 δις δραχμών, προκειμένου να επιτύχουμε έναν από τους δύσκολους στόχους που πρέπει να επιτύχουμε ακόμη: την τιθάσευση του πληθωρισμού. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η αντιπληθωριστική πολιτική έχει πολλές εκφάνσεις. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία "συμφωνίας κυρίων", όπως ονομάζεται μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και των διαφόρων παραγωγικών τάξεων και κλάδων για τη μείωση των τιμών.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ανακοινώσει ότι, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δεν πρόκειται, εντός του 1999, να αυξηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Και, βέβαια, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα αυξηθεί σημαντικά, θεαματικά την επόμενη χρονιά (περίπου κατά 400 δις δραχμές), προκειμένου να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην προσπάθεια αυτή κι έτσι και δι αυτού του τρόπου να επιτύχουμε τους στόχους μας.

* Οπως γνωρίζετε αύριο και μεθαύριο πραγματοποιείται στο Pοrtschach της Αυστρίας η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που οργανώνει η Αυστριακή Προεδρία. Οι συνάδελφοί σας ταξιδεύουν ήδη. Εμείς, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, αναχωρούμε αύριο το πρωί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να καταθέσει κάποιο μνημόνιο στη Σύνοδο αυτή; Και αν ναι τι περιέχει αυτό το μνημόνιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί με τα θέματα του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και της προοπτικής της. Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, προτίθεται να καταθέσει ένα μνημόνιο, ένα κείμενο "πιλότο" για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις, το οποίο θα απαντά στα ερωτήματα που έχουν προκύψει για το τι θα γίνει μετά την ένταξη και της Ελλάδας, αλλά και του συνόλου των άλλων χωρών στην ΟΝΕ. Πώς, δηλαδή, η περίφημη αυτή ΟΝΕ θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών. Το κείμενο αυτό, το οποίο επεξεργάστηκε ο Πρωθυπουργός, αποτελεί τη δική του συμβολή στον προβληματισμό που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη για το μέλλον της. Και πιστεύουμε ότι στον τομέα αυτό ο Πρωθυπουργός, όπως και άλλες φορές έχει δείξει, θα ανοίξει ένα νέο δρόμο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με όσα είπατε για τον Προϋπολογισμό. Μιλήσατε για μειώσεις 180 δις δραχμών. Ποιές είναι αυτές και από πού θα καλυφθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για μια τάξη μεγέθους. Δεν μίλησα για το μέγεθος, επακριβώς. Και παρακαλώ να το λάβετε υπόψη σας για να μην κληθούμε εκ των υστέρων να "απολογηθούμε" για το ότι οι μειώσεις αυτές έχουν ύψος κατά τι μεγαλύτερο ή κατά τι μικρότερο. Αυτό το διευκρινίζω. Από εκεί και πέρα, με τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την κατάθεση του Προϋπολογισμού θα προσδιοριστεί και η διάρθρωση των εμμέσων φόρων που θα μειωθούν. Εχουμε ένα γενικό προσανατολισμό. Η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη. Θα λάβουμε την τελική απόφασή μας, αφού αξιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από που θα καλυφθούν, δεν είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι θα έχουμε μία αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Προσδοκούμε ότι θα έχουμε μία φυσιολογική αύξηση των εσόδων, όπως προκύπτει κάθε χρόνο. Και, εν πάση περιπτώσει, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κόστος, επειδή πιστεύουμε ότι οι αναπτυξιακές ή οι παραγωγικές δραστηριότητες θα μπορέσουν, σε σημαντικό βαθμό, να αντισταθμίσουν αυτή την απώλεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είχαμε ένα "μπαράζ" αερομαχιών και παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Τι σχόλιο κάνει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, χθες, αλλά και σήμερα, δυστυχώς, η Τουρκία αναπτύσσει μία δραστηριότητα στην περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, η οποία κάθε άλλο παρά δείχνει διάθεση να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, σε πολλές περιπτώσεις, παραβαίνουν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, εισερχόμενα στο FIR Αθηνών, χωρίς προηγουμένως να ζητούν και να παίρνουν την άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι μια τακτική την οποία ακολουθεί η Τουρκία. Πιστεύουμε, ότι η έξαρση του φαινομένου τις ημέρες αυτές σχετίζεται, απόλυτα, με τη διεξαγωγή των ασκήσεων "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ". Με την ευκαιρία που μου δίνει η ερώτησή σας, πρέπει να πω ότι η εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), στην οποία έχουμε προχωρήσει, την τελευταία περίοδο, μεταξύ των άλλων συνεπάγεται και κάποιο "κόστος". Θα πρέπει να δούμε στο θέμα αυτό, της πολιτικής μας, δηλαδή, στον τομέα της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου πολλές άλλες παραμέτρους. Γιατί, βεβαίως, πάρα πολλοί, με εύκολο και συχνά επιπόλαιο τρόπο, συζητούν για τα εθνικά θέματα ή τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ποιές είναι οι συνέπειες, οι οποίες δημιουργούνται, όταν κάνεις κάποιας μορφής επιλογές, που είναι απαραίτητες, προκειμένου να ενισχύσεις την άμυνά σου και να διασφαλίσεις τα εθνικά συμφέροντά σου, αλλά πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνουν και μια τέτοια προκλητική συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι αδικαιολόγητη αυτή η επιθετική στάση της Τουρκίας, η οποία υπονομεύει κάθε προσπάθεια που έχει γίνει, μέχρι τώρα, για την προσέγγιση και εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Πιστεύουμε ότι η στάση αυτή της Τουρκίας, για την οποία η Ελλάδα ενημερώνει το διεθνή παράγοντα, θα αξιολογηθεί αρνητικά και θα έχει επιπτώσεις, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Τουρκία ο διεθνής παράγοντας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ελλάδα; Διαβήματα έχουν γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει καταγράψει όλα αυτά τα στοιχεία και ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Γνωρίζετε ότι τα στοιχεία αυτά καταγράφονται από τα Επιτελεία της Εθνικής Αμυνας, προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και μέσω της διπλωματικής οδού αξιοποιούνται διπλωματικά και πολιτικά. Αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και πρέπει να σας πω ότι έχει επιδειχθεί μια ευαισθησία από το διεθνή παράγοντα στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται και αντιδρά η Τουρκία. Και νομίζω ότι οι δυσμενείς συνέπειες για την Τουρκία, παρ` όλο ότι δεν είναι πάντα ορατές ή δεν είναι τόσο δυσμενείς γι` αυτή, όσο θα έπρεπε να είναι, λόγω ακριβώς της συμπεριφοράς της, δεν παύουν να υπάρχουν.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις στην Κυβερνητική Επιτροπή, από ποιους και για ποια θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Μπορώ να πω ότι διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, οι οποίες έχουν κοινό στόχο να επιτύχουμε όλα τα μεγέθη, κυρίως την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο επιθυμητό μέγεθος, κατά το τέλος Δεκεμβρίου του 1999, προκειμένου να εκπληρώσουμε τα κριτήρια που προβλέπονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και να ενταχθούμε στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Οι προσεγγίσεις, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, έχουν τη σφραγίδα του κάθε μέλους που συμμετέχει σε ένα τέτοιο όργανο. Δεν σημαίνουν, όμως, σε καμία περίπτωση, απόκλιση ή διαφωνία. Σημαίνουν προσπάθεια μέσω ενός προβληματισμού, να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του κοινού θέματος. Είμαστε ταυτισμένοι στην επίτευξη αυτών των στόχων για την ένταξη στην ΟΝΕ, για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο τέλος του Δεκεμβρίου του 1999 και βεβαίως, για τη συστράτευση όλων μας, προκειμένου, στην προθεσμία αυτή, να έχουμε επιτύχει τους στόχους μας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Παπανδρέου επανήλθε στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ και στη διαφορά που είχε με τον κ. Παπαντωνίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν τεθεί διάφορες απόψεις για το θέμα αυτό. Είπα και πριν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι θα προσδιοριστεί ακριβώς το πώς διαρθρώνεται αυτή η μείωση των έμμεσων φόρων, όταν έρθει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να λάβουμε την τελική απόφαση.

ΦΙΛΗΣ: Πότε θα υπάρξει τελική έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρόθεσή μας είναι, παρά το ότι προβλέπεται πως μέχρι τέλους Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί ο Προϋπολογισμός, να προχωρήσουμε στην κατάθεσή του περί τα μέσα Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει, για να λάβει την τελική απόφαση.

ΦΙΛΗΣ: Θα γίνει Κυβερνητική Επιτροπή για το θέμα αυτό ξανά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως μπορείτε να προσδιορίσετε κάποιους άξονες ή κάποιες απόψεις, για την ακολουθητέα πολιτική που είπε ο κ. Παπαντωνίου ή η κα Παπανδρέου ή ο κ. Λαλιώτης ή ο κ. Αρσένης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησαν όλα τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΚΙΑΟΣ: Συγκεκριμένα πράγματα, αν μπορείτε να μας πείτε: Να γίνει αυτό ως προς την ακολουθητέα πολιτική ή να μην γίνει εκείνο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι σκόπιμο, αυτή την ώρα, να αναφερθώ με λεπτομέρειες στο τι είπε κάθε μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρω κατά τρόπο που δεν είναι ορθός τις απόψεις του. Αυτό το οποίο, όμως, αποτελεί κοινό πλαίσιο και βάση είναι η προσπάθεια όλων να επιτύχουμε την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο επιθυμητό επίπεδο και η αξιοποίηση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Πρέπει να σας πω ότι η συζήτηση η οποία έγινε, αφορά το σύνολο της οικονομικής πολιτικής. Δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα του Προϋπολογισμού. Συζητήσαμε για τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής, ενόψει του 1999. Και ταυτιζόμαστε στο πλαίσιο ή στη βάση για την πολιτική αυτή. Λεπτομέρειες, αυτή την ώρα, δεν είναι εύκολο να σας μεταφέρω. Δεν θεωρώ σκόπιμο να σας μεταφέρω.

ΚΙΑΟΣ: Επιμένω στο εξής: Ο στόχος, εντάξει. Συμφωνούν όλοι να πετύχουμε τους στόχους μας που είναι ένας, δύο τρεις. Ο δρόμος που οδηγεί σ` αυτό το στόχο -που όπως είπατε υπάρχουν διάφορες απόψεις- ποιος είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι συμφωνούν στο ότι, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να προχωρήσουμε και στη μείωση των έμμεσων φόρων. Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι οι οποίες και αυτές αξιοποιούνται. Μίλησα γι` αυτές. Στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής μας έχουμε πολλές δυνατότητες.

ΚΙΑΟΣ: Ποιοί άλλοι Υπουργοί είχαν κληθεί και πήραν μέρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΚΙΑΟΣ: Εκτός από τα μέλη της Κ. Ε. εκλήθησαν και άλλοι!

ΡΕΠΠΑΣ: Λογικό είναι να συμμετέχουν όλα τα στελέχη που ανήκουν στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, όπως το ονομάζουμε, παρά το ότι δεν είναι τυπικά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Και μιλώ για τους Υφυπουργούς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εκτός του κ. Μπαλτά, που ασχολείται με τα θέματα του εξωτερικού εμπορίου. Συμμετείχαν, δηλαδή, ο κ. Πάχτας, ο κ. Δρυς και ο κ. Χριστοδουλάκης, όπως επίσης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοϊδη, που ασχολείται με τα θέματα Εμπορίου. Επίσης, συμμετείχε στη συνεδρίαση, όπως γνωρίζετε, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος και αυτός πήρε το λόγο.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έγινε, σήμερα, καθόλου συζήτηση για το ποιά αγαθά θα αφορά η μείωση των εμμέσων φόρων ή έγινε και δεν υπήρξε συμφωνία και γι` αυτό πάμε στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συζητήσεις που έγιναν για τη μείωση των εμμέσων φόρων αναφέρθηκαν και σε συγκεκριμένα αγαθά. Υπάρχει σύμπτωση, ταύτιση των απόψεων για την ανάγκη της μείωσης των φόρων σ` αυτά τα αγαθά. Υπάρχει, όμως, μια τέτοια προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα από κάθε έναν που πήρε το λόγο, η οποία επιβάλλει να μελετηθεί ακόμη περισσότερο αυτό το θέμα και να πάρουμε την τελική απόφασή μας, αφού πάρουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή και τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη μελέτη και να είναι πολύ πιο υπεύθυνη η απόφασή μας.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή το θέμα της διαφορετικής προσέγγισης -ή όπως θέλετε πέστε το- μεταξύ των δύο κορυφαίων Υπουργών, του κ. Παπαντωνίου και της κας Παπανδρέου, έχει τεθεί ξανά προ 20 ημερών σε κάποια σύσκεψη υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού και τότε είχε ανατεθεί στους αρμόδιους να υπάρξει μια μελέτη για την πρόταση της κας Παπανδρέου. Σήμερα, παρουσιάστηκαν στοιχεία αυτής της μελέτης; Υπήρξε μελέτη της πρότασης της κας Παπανδρέου από το κυβερνητικό επιτελείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αποτέλεσμα αυτής της μελέτης ή αυτής της συνεργασίας των οικονομικών Υπουργών και Υφυπουργών, υπήρξε ακριβώς αυτό που αποτελεί -όπως το ονόμασα πριν- πλαίσιο και βάση για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μελέτης. Και βεβαίως, για όλα αυτά τα θέματα θα αποφασίσουμε, όταν έρθει η ώρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΦΙΛΗΣ: Ερωτώ εάν οι αρμόδιοι να μελετήσουν την πρόταση της κας Παπανδρέου, όπως είχε πει τότε ο Πρωθυπουργός, έφεραν σήμερα κάποια μελέτη, και τι λέει αυτή η μελέτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό, ακριβώς, είπα ότι ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας προέκυψε αυτό το πλαίσιο, αυτή η βάση, η οποία μας βρίσκει όλους σύμφωνους.

ΦΙΛΗΣ: Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής διατυπώθηκε από κάποιον πρόταση να επιβληθεί έκτακτη φορολογία σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν την απασχολούν θέματα φορολογικής πολιτικής, δεν την απασχολούν στο πλαίσιο ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Κατέστη και πάλι σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου κατά το επόμενο έτος.

ΚΙΑΟΣ: Μετεδόθησαν από ραδιόφωνα κάποια πράγματα σχετικά με δολοφονία ή, εν πάση περιπτώσει, σκοτώθηκε από πιστόλι ή περίστροφο αστυνομικού ένας Σέρβος 16 χρονών, και μάλιστα τουρίστας, στη Θεσσαλονίκη. Πώς έχει το πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα λυπηρό γεγονός το οποίο μας θλίβει. Θα σας μεταφέρω τις πληροφορίες που έχω μέχρι στιγμής, επισημαίνοντάς σας ότι η κατάσταση, αυτή την ώρα, φαίνεται ότι δεν είναι απολύτως σαφής. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν ότι μια γυναίκα κάλεσε την Αμεση Δράση, τις δυνάμεις της Αστυνομίας, προκειμένου να συλλάβουν κάποιους που αποπειράθηκαν να τη ληστέψουν. Οταν έφθασαν εκεί οι άνδρες της ειδικής δύναμης, η γυναίκα υπέδειξε μια συγκεκριμένη ομάδα νέων ανθρώπων, τους οποίους κατήγγειλε ως δράστες της επίθεσης εναντίον της. Στην προσπάθεια της ομάδας αυτής των αστυνομικών να τους θέσουν κάτω από έλεγχο, είχαμε αυτό το ατύχημα. Κάποιο όπλο εκπυρσοκρότησε ή χρησιμοποιήθηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκληθεί αυτό το ατύχημα. Λυπούμαστε γι αυτό. Βεβαίως, έχει ξεκινήσει αμέσως, από την ίδια στιγμή, αφού έχει επιληφθεί Εισαγγελέας, δικαστική έρευνα και όχι μόνο διοικητική στο πλαίσιο της Αστυνομίας, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες εντός των οποίων έγινε το τραγικό αυτό γεγονός.

ΚΙΑΟΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω, αλλά αφού δεν ξέρετε ακόμη τίποτα...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ανέφερα όλα όσα έχουμε στη διάθεσή μας.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή εκφράσατε τη λύπη σας, πάει να πει ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος από έναν αστυνομικό, ο οποίος σήκωσε το όπλο και χτύπησε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό. Εξέφρασα τη λύπη μου για την απώλεια ζωής ενός συνανθρώπου μας. Γι` αυτό, για την απώλεια μιας ζωής, εκφράζω τη λύπη μου. Τώρα το πώς χάθηκε αυτή η ζωή είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθεί η δικαστική έρευνα, η οποία ήδη ξεκίνησε. Και παρακαλώ να περιμένουμε το πόρισμά της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν έχει γίνει προσφυγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απόφαση της Commission;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για το θέμα αυτό δεν έχει ληφθεί απόφαση της Ε. Ε. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο Υπουργών. Το θέμα αυτό δεν έχει έρθει ακόμη στο Συμβούλιο Υπουργών των χωρών-μελών της Ε. Ε. Αρα, λοιπόν, πριν υπάρξει απόφαση της Ε. Ε. ουδείς μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία προσφυγής εναντίον μιας απόφασης, αφού δεν υπάρχει απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προχθές, όμως, το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που έκανε ανέφερε ότι θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα προσφύγουμε. Και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή, όπως λέει η σχετική ανακοίνωση, εάν και εφόσον υπάρξει αυτή η απόφαση.

Ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 October 1998 - 16:52:49 UTC