Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σε λίγα λεπτά θα έχετε στη διάθεσή σας την ομιλία του Πρωθυπουργού. Εγώ σας ενημερώνω, εν τάχει, για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα με τη νέα σύνθεσή του. Ο Πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη ομιλία. Αναφέρθηκε σε θέματα συγκυρίας και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ομιλία του Πρωθυπουργού, κάνοντας επίσης κάποιες πρόσθετες επισημάνσεις. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση, η οποία, χωρίς αλλαγές στη σύνθεσή της, θήτευσε για περισσότερο από δύο χρόνια, υπήρξε μια από τις μακροβιότερες κυβερνήσεις, στη μεταπολιτευτική περίοδο. Αυτό αν συνδυαστεί με την παραγωγή θετικού έργου πιστεύουμε ότι από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο για τη λειτουργία των θεσμών.

Οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο Πρωθυπουργός, όσον αφορά τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, έχουν στόχο τη δημιουργική προοπτική της Κυβέρνησης. Είμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο και θα πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας, προκειμένου να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει κατά προτεραιότητα:

-Να διασφαλίσουμε, δηλαδή, την ακεραιότητα της χώρας έναντι εξωτερικών κινδύνων και οποιασδήποτε επιβουλής.

-Να πετύχουμε την ένταξη της χώρας μας ως ισότιμου μέλους στην ΟΝΕ.

-Να φανούμε πιο αποτελεσματικοί, πιο ταχείς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην καθημερινή ζωή του ο πολίτης. Η ποιότητα ζωής του πολίτη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εξασφαλίζουν την απαραίτητη συνέχεια, μιας και βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση, στην προσπάθεια που κάνουμε για την επίτευξη των μεγάλων εθνικών και κοινωνικών στόχων. Και από την άλλη η ανανέωση, η οποία και αυτή είναι αναγκαία, οδηγεί σε μία νέα προσέγγιση πολλών θεμάτων, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά. Δίνει τον τόνο μιας νέας έντασης στο ρυθμό λειτουργίας της Κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Το πρόγραμμά της, όπως έχει εξαγγελθεί, εφαρμόζεται και είναι γνωστό σε σας.

Αυτή η σαφήνεια του προγράμματος και της πολιτικής της Κυβέρνησης απαιτεί να είναι το ίδιο σαφής η πολιτική στήριξη που απολαμβάνει η Κυβέρνηση και γι` αυτό, ακριβώς, πέραν των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, ο Πρωθυπουργός ζητά, στο πλαίσιο των συνταγματικών διαδικασιών, ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, για να καταδειχθεί αυτή, ακριβώς, η πολιτική στήριξη την οποία απολαμβάνει η Κυβέρνηση. Να επιβεβαιωθεί η πολιτική κυριαρχία της Κυβέρνησης και η δυνατότητά της να πετύχει την ολοκλήρωση του προγράμματός της.

Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση πως δεν αρκείται στη συνταγματική πλειοψηφία, αυτή που θα του επέτρεπε να κυβερνά, εφόσον εκφραζόταν στο πλαίσιο της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, όπως προβλέπεται από την παρ. 6 του άρθρου 84 του Συντάγματος.

Επιδιώκουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα εξασφαλίσουμε την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, προκειμένου έτσι να καταδειχθεί η αδιατάρακτη και αταλάντευτη πορεία της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματός της.

Πιστεύουμε, ότι το σύνολο των βουλευτών που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν την Κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε πως μια τέτοια κίνηση έχει ένα ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Επίσης, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα δώσει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να παρουσιάσει, για μια ακόμη φορά, το έργο της στον ελληνικό λαό και θα αποκαλύψει την ένδεια θέσεων και προτάσεων της Αντιπολίτευσης, την απουσία εναλλακτικών λύσεων, σε σχέση με τις λύσεις ή τις επιλογές της Κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε σας παρακαλώ να μας διευκρινίσετε τι σημαίνει το σύνολο των βουλευτών ή η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών; Δηλαδή, το 151 σας αρκεί ή θέλετε το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Επιθυμούμε και πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης του συνόλου των βουλευτών που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Το θέμα που τίθεται, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, έγκειται σε τούτο: Δεν αρκείται ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση στην έκφραση εμπιστοσύνης, η οποία ικανοποιεί το συνταγματικό κριτήριο του άρθρου 84 παρ. 6, αλλά τοποθετούμε πιο ψηλά τον πήχη και ζητούμε να εκφραστεί η εμπιστοσύνη προς την Κυβέρνηση από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών και όχι μόνον των παρόντων βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να εκφραστεί και πάλι η "δεδηλωμένη" της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών. Από την άλλη, δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση αρκείται στην απόλυτη πλειοψηφία και δεν προσβλέπει στην επιψήφιση του προγράμματος και των προτάσεών της από το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αλλά -και εδώ είναι η ειδοποιός διαφορά- από 151 ψήφους και άνω γνωρίζετε ότι μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Και είναι θέμα εσωτερικό πλέον το αν, στο πλαίσιο αυτής της ψηφοφορίας, εκφράσουν με αρνητική προς την Κυβέρνηση ψήφο ή στάση τη διαφωνία τους κάποιοι συνάδελφοι. Είναι άλλο το εσωτερικό θέμα και άλλο το συνταγματικό-θεσμικό πρόβλημα, το οποίο θα προκύψει αν η Κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά την Κυβέρνηση και τη χώρα, δηλαδή, η μη εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των βουλευτών. Και είναι άλλο θέμα το αν κάποιοι από τους ανήκοντες στο ΠΑΣΟΚ βουλευτές δεν ψηφίσουν θετικά σ` αυτή την πρόταση της Κυβέρνησης. Δεν μπορεί να προκληθεί σύγχυση για το πώς θα χειριστεί ο Πρωθυπουργός ένα εσωτερικό θέμα, σε σχέση με τους χειρισμούς και τις ανάλογες επιλογές που αφορούν τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή τη διευκρίνιση έκανα χθες το βράδυ στους συναδέλφους σας και την επαναλαμβάνω σήμερα με αφορμή την ερώτησή σας για να είναι αυτό σαφές.

ΚΙΑΟΣ: Για ποιους λόγους ο Πρωθυπουργός προχωρεί σε αυτή την πρόταση και ζητεί να αναβαθμιστεί με την ψήφο εμπιστοσύνης; Για ποιους λόγους;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων της χώρας. Αυτό απαιτεί από την Κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα στο μέλλον να έχει μία σαφή πολιτική, την οποία θα ασκεί αταλάντευτα και αδιατάρακτα. Η ίδια σαφήνεια, όμως, πρέπει να προκύπτει και όσον αφορά την πολιτική στήριξη, που απολαμβάνει η Κυβέρνηση στη Βουλή -πέραν από οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή αμφιβολία- και γι` αυτό ακριβώς οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα συνοδεύονται με την πρωτοβουλία αυτή του Πρωθυπουργού να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής προς την Κυβέρνηση και μάλιστα στο όριο εκείνο που βρίσκεται πολύ ψηλότερα από αυτό το οποίο το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 84 παρ. 6 προβλέπει. Επειδή, ακριβώς, πρέπει να είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη αυτή η στήριξη, προχωρήσαμε σ` αυτή την πρωτοβουλία.

ΚΙΑΟΣ: Εχει διαταραχθεί, ως τα τώρα, και ποιο είναι το παράδειγμα, να μας το δώσετε συγκεκριμένα, που ο συνολικός αριθμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ότι δεν στηρίζει την Κυβέρνηση σήμερα και χρειάζεται να αναβαθμιστεί με την ψήφο του στη Βουλή. Ρωτώ γιατί είπατε ότι "η σαφής πολιτική απαιτεί και σαφή πολιτική στήριξη". Δεν την έχει τη σαφή πολιτική στήριξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώντας για σχετικά θέματα, κατ` επανάληψη, με ακούσατε να λέω πως, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, είναι στοιχείο υγείας να εκφράζονται διάφορες απόψεις. Αυτό το οποίο πρέπει να επισημαίνεται πάντοτε είναι η απόλυτη στήριξη που έχει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τη στηρίζει για να συνεχίσει το έργο της. Η διαδικασία αυτή, την οποία ο Πρωθυπουργός προκρίνει, πιστεύουμε ότι θα αποδείξει πως αυτή η πολιτική στήριξη παρέχεται προς την Κυβέρνηση. Δεν τίθεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή αμφιβολία για την εμπιστοσύνη που χαίρει η Κυβέρνηση στη Βουλή από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Και, βεβαίως, επειδή υπάρχει ο πολιτικός συμβολισμός, που δεν είναι αμελητέος, πιστεύουμε ότι η εμπιστοσύνη αυτή πρέπει αμέσως να εκφραστεί και στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που προβλέπει το Σύνταγμα, αυτή την ώρα, που μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε μία νέα αφετηρία -ανοίγει μια νέα περίοδος- προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός και να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους. Γι` αυτό, ακριβώς, προχωρούμε σ` αυτή τη διαδικασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να καταδειχθεί με άμεσο και ευθύ τρόπο ότι η Κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής και έχει την απαραίτητη ισχυρή πολιτική στήριξη για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.

ΚΙΑΟΣ: Προσβλέπετε και στις ψήφους των τριών διαγραφέντων-απομακρυνθέντων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, επειδή πιστεύουμε ότι το έργο της Κυβέρνησης είναι θετικό, θα έπρεπε να προσβλέπουμε στην επιψήψιση της πρότασης ακόμη και από βουλευτές που ανήκουν στα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Αλλά, επειδή, βεβαίως η μικροκομματική σκοπιμότητα πάντοτε σ` αυτές τις περιπτώσεις παίζει τον κύριο ρόλο, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Πιστεύω, όμως, ότι μια τέτοια προσδοκία, κάτω από άλλες συνθήκες, θα ήταν μια απόλυτα δικαιολογημένη προσδοκία.

ΚΙΑΟΣ: Ηρθατε σε συνεννόηση, καθίσατε στο τραπέζι με τα κόμματα στα οποία αναφέρεστε; Επειδή, τώρα, ανοίγετε ένα μεγάλο κεφάλαιο. Γι `αυτό σας ερωτώ. Καθίσατε στο τραπέζι με την κα Παπαρήγα, τον κ. Κωνσταντόπουλο, τον κ. Τσοβόλα και τον κ. Καραμανλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καθίσαμε στο τραπέζι με κανέναν. Γιατί, δεν συνηθίζουμε να καθόμαστε σε τραπέζια και να κάνουμε τέτοιου είδους πολιτικές κινήσεις. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να ανταποκριθούμε στο χρέος μας. Το χρέος επιβάλλει να συνεχίσουμε το έργο το οποίο, ήδη, αποδίδει καρπούς. Επιτυγχάνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε σωστή πορεία. Από εκεί και πέρα είναι χρέος των άλλων κομμάτων, αν δεν συμφωνούν με αυτή την πολιτική, να αντιπροτείνουν το δικό τους πρόγραμμα, πράγμα το οποίο μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Και εν πάση περιπτώσει στα σημεία εκείνα στα οποία αναγνωρίζουν τις επιτυχίες της Κυβέρνησης, όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες από τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει, όχι από τις διακηρύξεις και τις εξαγγελίες μόνο, σ` αυτές, τουλάχιστον, τις περιπτώσεις θα έπρεπε να εκφράσουν τη συμπαράταξή τους. Και δεν το κάνουν.

ΚΙΑΟΣ: Αποστάτες γυρεύετε δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από φαινόμενα αποστασίας έχει πληγεί η δημοκρατική παράταξη. Η δημοκρατική παράταξη λοιπόν, η οποία σήμερα εκφράζεται κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ, έχει το χρέος να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον και θα το κάνει αυτό επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης και γιατί όχι την υπερψήφιση των θέσεων της Κυβέρνησης από τον μεγαλύτερο κατά το δυνατό αριθμό βουλευτών. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως θεμιτό.

ΚΙΑΟΣ: Εχετε ξαναδεί βουλευτή που βρίσκετε σε ένα κόμμα να πηγαίνει να ψηφίζει άλλο κόμμα για να το βγάλει κυβέρνηση, χωρίς να καθίσει να συζητήσει μαζί του ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Εγώ γνωρίζω και χαίρομαι που μεταθέτετε τη συζήτηση σ' αυτό το πεδίο -ότι...

ΚΙΑΟΣ: Γιατί απευθύνεστε στους βουλευτές οι οποίοι σας ψηφίσουν του ΠΑΣΟΚ και τους ζητάτε να ξαναψηφίσουν και λέτε ότι εάν δεν με ψηφίσετε είναι το Καταστατικό του Κόμματος και σας διώχνω. Γιατί το λέτε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί πιστεύουμε ότι το έργο το οποίο έχει κάνει η Κυβέρνηση συγκινεί, προκαλεί ενδιαφέρον και γι' αυτό το λόγο συγκεντρώνει την επιδοκιμασία και κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να συγκεντρώσει και την ψήφο δυνάμεων που μέχρι σήμερα δεν έχουν εκφραστεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

ΚΙΑΟΣ: Δεν μου απαντήσατε για τους τρεις βουλευτές. Σας ξαναρωτώ για να τελειώνουμε. Κεδίκογλου, Κηπουρό και Γικόνογλου..

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζετε, από την άλλη, ότι έχουν εκλεγεί με τη σημαία και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Είναι πιθανότατο και μπορεί κάποιος λογικά σκεπτόμενος να αναμένει να ψηφίσουν θετικά σ' αυτή την πρόταση. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα γνωρίσετε με ακρίβεια αν ρωτήσετε τους ίδιους τους συναδέλφους. Είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ να μιλήσω εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι είναι θέμα εσωτερικό πλέον, εάν κάποιοι βουλευτές δηλαδή από τους 151 έως τους 160 δεν ψηφίσουν. Αυτοί αν δεν ψηφίσουν θέτουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοιο θέμα δεν έχει προκύψει. Εμείς έχουμε τη βεβαιότητα ότι η πρόταση θα υπερψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, αν θέλετε να θεωρητικολογήσουμε, μπορώ να δεχτώ ότι εφόσον προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αντιλαμβάνεστε ότι θα επιληφθούν τα αρμόδια όργανα προκειμένου να υπάρξει η δέουσα απάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ενάμιση μήνα θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Το είχατε πει και εσείς. Γιατί ζήτησε τώρα, αφού σε ενάμιση μήνα ούτως ή άλλως θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που είστε τόσο σίγουρος ότι ούτως ή άλλως σε ένα μήνα, όταν θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός, θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η Κυβέρνηση. Σ' αυτό τουλάχιστον συμφωνούμε. Αυτό το οποίο οδήγησε σ' αυτή την απόφαση, είναι ακριβώς η απαίτηση ώστε όπως είναι σαφής η πολιτική της Κυβέρνησης, να είναι σ' αυτή την κρίσιμη φάση, που γίνεται μια καινούργια αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, το ίδιο σαφής η μεγάλη πολιτική στήριξη που έχει στη Βουλή η Κυβέρνηση. Είναι ο τρόπος αυτός -όπως είπα και πριν- ευθύς και άμεσος και εδώ καλούνται οι συνάδελφοι να ψηφίσουν αναλόγως. Το ότι θα έχει η Κυβέρνηση τη χαρά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να τύχει διπλής επιδοκιμασίας, αυτό είναι θετικό, δεν είναι αρνητικό. Μιλάμε για την Κυβέρνηση και για τον ελληνικό λαό. Από κει και πέρα -είπα πριν- ποιος είναι ο λόγος αυτής της επιλογής και πιστεύω ότι ο λόγος αυτός είναι πειστικός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, κύριε Υπουργέ, φοβήθηκε την πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση και έτρεξε να προφτάσει ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι μόνο δεν φοβόμαστε, αλλά...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μπορεί για έξη μήνες τώρα να έχει εγκλωβίσει την αντιπολίτευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είστε καλά ενημερωμένος

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Διότι η αντιπολίτευση μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί. Αλλά βεβαίως, αν η Κυβέρνηση με αυτή την πρωτοβουλία έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολιτικά άκαιρο και πάντως άνευ νοήματος η αντιπολίτευση να προβεί σε πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση. Δεν έχει καμία σχέση η μια διαδικασία με την άλλη. Το Σύνταγμα τις έχει πλήρως διαχωρίσει. Μπορεί η αντιπολίτευση να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία και ας την αναλάβει. Η Κυβέρνηση, άλλωστε, με την πρωτοβουλία της αυτή, αν θέλετε, προκαλεί και την αντιπολίτευση. Γιατί η Κυβέρνηση θεωρεί αυτό που όλοι εσείς λέτε ότι είναι δεδομένο, πως το διεκδικεί και πάλι. Αρα, λοιπόν, αφήνει -και μιλούμε θεωρητικά- όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Να πάμε ακόμα και σε εκλογές, αν καταψηφιστεί η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα όλοι εκείνοι οι οποίοι αμέσως ή εμμέσως δείχνουν ότι επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, αυτή την ώρα να φαντάζουν αιφνιδιασμένοι και ολίγον πανικόβλητοι. Αρα λοιπόν, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει το έργο της και να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις. Η Κυβέρνηση είναι "επιθετική", η Κυβέρνηση -αν θέλετε- προκαλεί την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της. Με αυτή την έννοια -γιατί έχει και αυτή τη διάσταση η πρωτοβουλία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς στην Κυβέρνηση- ας πράξουν όλοι αναλόγως και θα κριθούν από αυτό το οποίο θα πράξουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιους απειλείτε τώρα; Την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ; Αυτούς λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τόση ώρα για την αντιπολίτευση σας μιλάω. Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν σας μιλούσα τόση ώρα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την εσωκομματική αντιπολίτευση μιλήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ας το κλείσουμε αυτό το θέμα. Μπορεί η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Σας συνιστώ να τη μεταφέρετε αν δεν πληροφορηθεί τη θέση μου αυτή, προκειμένου να προβεί σε κατάθεση πρότασης μομφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού να τη μεταφέρω;

ΡΕΠΠΑΣ: Να τη μεταφέρετε στο κοινό, ώστε εμμέσως να ληφθεί υπόψη απ' όλους εκείνους οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον να αξιοποιήσουν έξυπνες ιδέες, έξυπνες προτάσεις.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον: Δοθέντος ότι διήρκεσε μισή ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο, αν διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις ή ενστάσεις εκ μέρους των Υπουργών.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι δεν μίλησε ουδείς άλλος, πλην του Πρωθυπουργού.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Δεύτερον, εάν απαντάτε κάτι στις επικρίσεις στελεχών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τρίτον, πώς θα εκλάβετε το γεγονός αν υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης από τους κυρίους Σουφλιά και Μάνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούν με τη Κυβέρνηση στη Βουλή, προκειμένου έτσι στο πεδίο όπου πρέπει να αναπτύσσεται ο πολιτικός διάλογος, κατ' εξοχήν, στο Κοινοβούλιο δηλαδή, να φανερώσουν τα επιχειρήματά τους, τα προγραμματικά τους όπλα, για να κρίνει η κοινή γνώμη ποιος είναι αυτός ο οποίος διαθέτει πρόγραμμα και ποιος είναι αυτός ο οποίος εξαντλεί την παρουσία του σε ωραίους λόγους χωρίς περιεχόμενο. Οσον αφορά τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή, είπα πριν ότι εμείς επιθυμούμε να αποδειχτεί, για μια ακόμη φορά, ότι η Κυβέρνηση διαθέτει την ισχυρή πολιτική στήριξη που προκύπτει από τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας των ψήφων του συνόλου των βουλευτών. Οποιοσδήποτε βουλευτής ψηφίσει έτσι ή αλλιώς, θα κριθεί για την επιλογή του. Και πάντως πιστεύω ότι κάθε βουλευτής θα ψηφίσει κατά συνείδηση και σύμφωνα με τις δικές του αντιλήψεις και προτιμήσεις. Είναι κάτι το οποίο εκ των προτέρων δεν θα προδικάσω και πολύ περισσότερο δεν θα κρίνω.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Μη υπερψήφιση κυβερνητικών βουλευτών σηματοδοτεί κάτι, όπως είπατε πριν. Υπερψήφιση εκ μέρους ανεξαρτήτων βουλευτών, όπως Σουφλιά και Μάνου σηματοδοτεί κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου, γιατί δεν είναι και πολύ δεοντολογικό να συζητούμε για τη στάση συναδέλφων ερήμην των συναδέλφων. Με αυτή την έννοια δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο στην απάντηση που έδωσα προηγουμένως.

ΚΙΑΟΣ: Προηγουμένως άλλα λέγατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έκανα καμία ονομαστική αναφορά. Αλλά εδώ, ασφαλώς, από τους 300 βουλευτές της Βουλής, είμαι μόνο εγώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τους βουλευτές και τη Βουλή. Δεν έκανα καμιά ονομαστική αναφορά. Υπάρχει παρανόηση, προφανώς.

ΚΙΑΟΣ: Δεν είναι συγκεκριμένα ονόματα οι βουλευτές οι οποίοι πέραν του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα κόμματα της Ν. Δ., του Κ. Κ. Ε., του ΔΗΚΙ και του Συνασπισμού; Δεν είναι συγκεκριμένες πολιτικές οντότητες; Σ' αυτούς δεν απευθυνθήκατε προηγουμένως;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι 300 βουλευτές έχουν συγκεκριμένα ονόματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητούμε για τους βουλευτές, για τα δικαιώματά τους, για τις δυνατότητές τους...

ΚΙΑΟΣ: Δεν είπατε ότι "προσδοκούμε να `ρθείτε να μας ψηφίσετε"; Αυτό δεν είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι κάτω από άλλες συνθήκες, αυτό θα ήταν κάτι που λογικά θα το προσδοκούσε κάποιος. Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει θετικό έργο το οποίο δεν μπορεί παρά να συγκεντρώνει την επιδοκιμασία και άλλων δυνάμεων. Αυτό είναι μια πολιτική εκτίμηση που μου επιτρέπεται να κάνω. Και δεν έχει καμία σχέση με την κρίση της συμπεριφοράς ή την εικασία για την ψήφο, που θα δώσουν συγκεκριμένοι και ονοματιζόμενοι συνάδελφοι. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Και παρακαλώ όλα αυτά τα θέματα να τα σχολιάζετε αφού δείτε το σύνολο των τοποθετήσεων, χωρίς να τεμαχίσετε τις απόψεις μας, γιατί έτσι βγαίνει τελικώς ένα συμπέρασμα, το οποίο είναι μερικό συμπέρασμα.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχει ο κ. Σημίτης με όλους τους Υπουργούς, αλλά και με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε την άποψη ορισμένων κορυφαίων Υπουργών για τη σύνθεση της Κυβέρνησης; Και αν γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός εντός των ημερών θα προβεί και σε μερικό ανασχηματισμό του στενού του επιτελείου ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, ο Πρωθυπουργός προχώρησε στις επιλογές κατά τον τρόπο που εκείνος έκρινε ως τον καταλληλότερο. Γνωρίζετε ότι έχει αυτή την εξουσία και αρμοδιότητα που από όλους αναγνωρίζεται και αυτή την αρμοδιότητα άσκησε κατά τρόπο κατάλληλο.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, δεν έχει προκύψει ο, τιδήποτε σχετικό. Δεν υπάρχει ο, τιδήποτε το οποίο να οδηγεί σε μια τέτοια υπόθεση.

ΦΙΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από επεισοδιακό Υπουργό να παραιτηθεί, να διευκολύνει τον ανασχηματισμό και εκείνος με τον τρόπο του αρνήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μπορούσα να απαντήσω λέγοντας δύο πράγματα: Η ότι όλοι οι Υπουργοί είναι "επεισοδιακοί", άρα δεν γνωρίζω σε ποιον αναφέρεστε ή ότι δεν υπάρχει "επεισοδιακός" Υπουργός, άρα εκ των πραγμάτων δεν έχει γίνει αυτή η επικοινωνία!

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι αν ζήτησε από μακρόβιο Υπουργό να διευκολύνει αποδεχόμενος την παραίτησή του από την Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε τις επικοινωνίες που έπρεπε να έχει, προκειμένου να καταλήξει στη σύνθεση της Κυβέρνησης η οποία και ανακοινώθηκε. Δεν είχε οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία.

ΦΙΛΗΣ: Και μια άλλη ερώτηση: Ο Πρωθυπουργός κατά τη διερεύνηση των διαφόρων υπουργησίμων ή των διαφόρων στελεχών που θα μετατίθεντο σε Υπουργεία, πρότεινε και σε άλλους το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή η επιλογή του κ. Πετσάλνικου ήταν η πρώτη και η τελευταία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς γνωρίζει ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς ο Πρωθυπουργός χειρίστηκε το θέμα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Πιστεύω -και είναι μια πολιτική θέση αυτή- ότι οι χειρισμοί που έκανε ο Πρωθυπουργός είναι αυτοί και μόνον αυτοί που οδήγησαν στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο και τελικώς ανακοινώθηκε.

ΦΙΛΗΣ: Ακούσαμε το σκεπτικό με το οποίο ο Πρωθυπουργός επέλεξε τη μέθοδο, το τέχνασμα -όπως θέλετε πείτε το- τη συνταγματική δυνατότητα να προσφύγει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή η επιλογή εξ αντικειμένου θέτει δύο προβλήματα, απ' ό, τι κατάλαβα από την ανάλυσή σας. Το πρώτο είναι ότι θέλει ένα νέο ξεκίνημα για την Κυβέρνησή, είπε ο Πρωθυπουργός. Αν ισχύει αυτό φαντάζομαι ότι είναι μια έμμεση ομολογία, ότι κάτι δεν πάει καλά με το παρελθόν, γιατί για να ξεκινάς κάτι καινούργιο δεν πάει καλά το παλιό. Και δεύτερον, όπως ειπώθηκε, είναι ένας έμμεσος τρόπος να αποσπάσει την ψήφο των βουλευτών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το δεύτερο θέμα, δεν είναι θέμα αμιγώς εσωκομματικό, είναι και συνταγματικό πρόβλημα. Θα ήθελα ένα σχόλιο, αν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Αν, δηλαδή, υπάρχει ένα στοιχείο πίεσης προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, κατά τη γνώμη σας, και δεύτερο εάν υπάρχει μια νέα αρχή, κατά την άποψη του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση πίεσης. Η άσκηση πίεσης δεν συνηθίζεται. Οι βουλευτές δεν υφίστανται πιέσεις, δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν υπό το κράτος των πιέσεων. Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι, αυτό το οποίο βοήθησε τον ίδιο και την Κυβέρνησή του να προχωρήσει μέχρι τώρα στην ψήφιση τόσων νομοσχεδίων, στην εφαρμογή του προγράμματός μας, ώστε να μιλούμε για το θετικό έργο της Κυβέρνησης, πρέπει να επαναβεβαιωθεί, μέσω μιας διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ώστε να καταφανεί και πάλι ότι η Κυβέρνηση διαθέτει την απαραίτητη πολιτική στήριξη για να ολοκληρώσει το έργο της.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, το οποίο αφορά τη νέα αρχή, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έγιναν κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό αυτομάτως δείχνει ότι σε κάποιους τομείς ο Πρωθυπουργός θεωρεί πως πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, με μια νέα προσέγγιση των θεμάτων, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, γιατί η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, είναι το ζητούμενο. Τα περιθώρια βελτίωσης πάντοτε υπάρχουν, ακόμη και αν έχεις πετύχει τα άριστα αποτελέσματα, πολύ περισσότερο όταν αναγνωρίζεις ότι σε πολλούς τομείς υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινή ζωή τους. Σ' αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να προχωρήσεις σε εκείνες τις αλλαγές, στο κυβερνητικό σχήμα, που θα σου επιτρέψουν να έχεις, τουλάχιστον, στους τομείς αυτούς καλύτερα αποτελέσματα από ότι στο παρελθόν.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός θέτει το δίλημμα "ή με ψηφίζετε, τουλάχιστον 151 βουλευτές, ή πέφτω"; Γιατί εσείς μιλήσατε για εκλογές, πριν από λίγο, εδώ σ' αυτή την αίθουσα. Αυτό δεν είναι μια πίεση προς τους βουλευτές να τον ψηφίσουν οπωσδήποτε και μάλιστα όταν έχουμε μπροστά μας την κρίσιμη χρονιά της ΟΝΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι απολύτως καμία πίεση. Μπορεί κάποιος να την ονομάσει πίεση -όπως κάνετε εσείς- επειδή θεωρεί ότι οι βουλευτές φοβούνται τις εκλογές. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές φοβούνται τις εκλογές. Και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ένα τόσο ταπεινό κριτήριο, που θα καθορίσει τη στάση τους. Εγώ πιστεύω ότι οι βουλευτές θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν ένα συγκεκριμένο έργο. Ο Πρωθυπουργός ζητά την επαναβεβαίωση αυτής της πολιτικής στήριξης προς την Κυβέρνηση, για λόγους τους οποίους ανέφερα πριν. Και δεν πρέπει, επειδή θεωρητικολογώντας αναπτύξαμε κάποιες απόψεις και για άλλα θέματα, να θεωρήσετε ότι αυτό, εκ των πραγμάτων, οδηγεί εκεί. Γιατί περίπου έτσι το παρουσιάσατε. Είπα ότι είναι μια ακραία εκδοχή, ένα ενδεχόμενο, το οποίο θεωρητικά, αν συζητήσουμε, μπορεί να προκύψει. Τα πάντα μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, αν κάνουμε θεωρητικές συζητήσεις ή ακραίες υποθέσεις. Δεν είναι πάντως αυτό το θέμα που συζητούμε τώρα. Αυτό για να μην υπάρξει παρανόηση. Γιατί περίπου -αυτό αντιλαμβάνομαι από την ερώτησή σας- εσείς εκλάβατε αυτό το οποίο είπα, ως εξαγγελία ότι πάμε σε εκλογές. Κάθε άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Ως δίλημμα το εξέλαβα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα δίλημμα. Εγώ πιστεύω ότι οι βουλευτές σταθμίζουν την ψήφο και χαράζουν τη στάση τους, με βάση τη συνείδηση και τις απόψεις που έχουν, κρίνοντας προγράμματα και ανθρώπους.

ΦΙΛΗΣ: Οι 149 ψήφοι, μεθαύριο στη Βουλή, σημαίνουν εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν η Κυβέρνηση -λόγω του ότι θέσαμε τον πήχη υψηλότερα από το όριο, το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα- αποδειχθεί ότι δεν διαθέτει την υποστήριξη, την εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας του συνόλου των βουλευτών, μια τέτοια εξέλιξη, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, γνωρίζετε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.

ΦΙΛΗΣ: Με δεδομένο το θέμα της ΟΝΕ και την κρίσιμη χρονιά μπροστά μας, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η προοπτική να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές σήμερα, και μάλιστα σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, είναι ένα στοιχείο που δεν θα εκτιμήσουν οι ίδιοι οι βουλευτές και δεν θα ψηφίσουν υπό πίεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα μην υποτιμάτε τους βουλευτές. Δεύτερον, το ίδιο το δικό σας σκεπτικό εγώ θα το αναγνώσω διαφορετικά και θα πω ότι επειδή ακριβώς είμαστε σε αυτή την κρίσιμη φάση της προσπάθειας για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, επειδή ακριβώς είμαστε σε μια περίοδο που χρειάζεται ανασύνταξη των δυνάμεων του έθνους και της κοινωνίας για να επιτύχουμε τους μεγάλους στόχους, γι` αυτό ακριβώς απαιτείται ένα νέο ξεκίνημα, γι αυτό ακριβώς προχώρησε ο Πρωθυπουργός σ' αυτόν το συνδυασμό της συνέχειας στη σύνθεση της Κυβέρνησης και της ανανέωσης που δίνει τη δυνατότητα μιας νέας εντατικής προσπάθειας για να επιτύχουμε τους μεγάλους στόχους. Γι` αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός ζητά την επαναβεβαίωση της ισχυρής πολιτικής στήριξης προς τη Κυβέρνηση από τη Βουλή. Για τους λόγους στους οποίους εσείς αναφερθήκατε, κάνοντας εγώ τη δική μου ανάγνωση, λέω και πάλι ότι γι` αυτούς τους λόγους ήταν επιβεβλημένο να γίνει αυτό το οποίο έγινε.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επαναλάβατε πολλές φορές με διάφορες διατυπώσεις, ότι ένας από τους στόχους του Πρωθυπουργού να προσφύγει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης είναι και να καταδειχθεί η πολιτική κυριαρχία της Κυβέρνησης. Το ερώτημά μου είναι συγκεκριμένο: Από ποιούς θεωρείτε ότι αμφισβητείται; Και ένα δεύτερο, με δεδομένο ότι αναφερθήκατε πάλι αρκετές φορές στην κρισιμότητα της χρονικής συγκυρίας και είπατε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι η πολιτική που ακολουθεί να στηρίζεται αταλάντευτα και αδιατάραχτα. Το ερώτημα είναι: Μετά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανεχθεί πλέον φραστικές έστω διαφοροποιήσεις κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών από την πολιτική που ακολουθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Και στα δύο ερωτήματα που έχετε θέσει έχω απαντήσει και έχω απαντήσει πολλές φορές.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα σας είπα, για ποιόν λόγο προχώρησε ο Πρωθυπουργός σ' αυτή την επιλογή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί έχει ένα σημαντικό πολιτικό συμβολισμό αυτή η κίνηση. Γιατί πρέπει να επιβεβαιωθεί η ισχυρή πολιτική στήριξη προς την Κυβέρνηση από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Γιατί πρέπει σ' αυτή τη νέα αφετηρία να ξεκινήσουμε έχοντας ως δεδομένη τη φρέσκια ετυμηγορία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, δεν θα πρέπει να μελλοντολογούμε. Ο Πρωθυπουργός, ως Πρωθυπουργός και ως Πρόεδρος του Κινήματος, έχει τις δυνατότητες να κάνει τους χειρισμούς που είναι κατάλληλοι και αποτελεσματικοί για να βελτιώσει τη λειτουργία της Κυβέρνησης και του Κόμματος. Θα παίξει το δικό του ρόλο και θα ασκήσει τις δικαιοδοσίες του. Το έχει κάνει μέχρι τώρα με τρόπο, που εκείνος επιλέγει και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ ο κ. Παπαθεμελής, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό είπε ότι πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση των εκσυγχρονιστών. Δεδομένου ότι ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση, θεωρείτε ότι το πρόβλημα της ψυχικής ενότητας που προέκυψε στο ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές, εντείνεται μετά τον ανασχηματισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω τις απόψεις των συναδέλφων. Εχουν δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους. Αυτό είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, το έχουμε κερδίσει και φανερώνει υγεία στη λειτουργία των θεσμών και των κομμάτων. Από κει και πέρα, αυτό το οποίο θα πω είναι ότι, εμείς πιστεύουμε πως όλοι οι Ελληνες είμαστε μια εθνική οικογένεια και η προσπάθεια που κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε, μεταξύ των άλλων, και την κοινωνική συνοχή. Αρα, αυτό σημαίνει αλληλεγγύη, αυτό σημαίνει να μην υπάρχουν ψυχικές αποστάσεις μεταξύ των πολιτών, για να νιώθουν όλοι ότι συμβάλλουν, κατά το μέτρο του δυνατού ο καθένας, σ' αυτή την κοινή εθνική και κοινωνική προσπάθεια να επιτύχουμε τους μεγάλους στόχους.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω γιατί ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει το σκεπτικό: Ποιος αμφισβήτησε την παραμονή στην Κυβέρνηση του κ. Σημίτη και γιατί ο Πρωθυπουργός σ' αυτή τη χρονική συγκυρία επιζητεί εναγωνίως μια φρέσκια ανανέωση της εμπιστοσύνης, όπως είπατε, από την πλειοψηφία των βουλευτών του; Ποιος αμφισβήτησε την κυβερνητική πορεία του κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Σ' όλα αυτά απάντησα με κάθε λεπτομέρεια και κατ' επανάληψη.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ποιος κ. Υπουργέ; Δεν απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε αυτή την άποψη. Εγώ έχω διαφορετική.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Για λειτουργικούς λόγους, θέλω να ρωτήσω: Η νέα Κυβέρνηση, το νέο σχήμα, θα αλλάξει πολιτική ή θα κινηθεί στην ίδια πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σ' αυτό. Η πολιτική παραμένει αυτή που έχουμε εξαγγείλει. Το πρόγραμμα με το οποίο ο ελληνικός λαός μας εξέλεξε για τη διακυβέρνηση του τόπου, μας ανέδειξε κυβέρνηση της χώρας, είναι αυτό το οποίο εφαρμόζουμε. Αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρώσουμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι, λοιπόν, προφανές και μετά από αυτή την αυτονόητη διευκρίνιση, ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με παροχή εμπιστοσύνης σε κάποιες νέες προγραμματικές θέσεις. Και, επ' αυτού του δεδομένου, θέλω να ρωτήσω το εξής: Ο Πρωθυπουργός θέτει το συνταγματικό του δικαίωμα να αλλάζει την Κυβέρνησή του και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, υπό την έγκριση των βουλευτών του; Εχει και τέτοιο χαρακτήρα η ψήφος εμπιστοσύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι προχώρησε σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πριν κριθεί στο πλαίσιο αυτής της ψηφοφορίας από τους συναδέλφους στη Βουλή. Γνωρίζετε πολύ καλά -και κάνω εδώ μια παρένθεση- πως συχνά οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκαλούν και δυσαρέσκεια. Ο Πρωθυπουργός, εν τούτοις, προχωρά σ' αυτή τη διαδικασία της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, επειδή θεωρεί ότι αποτελεί μια επιβεβλημένη πολιτική κίνηση, προκειμένου να επαναβεβαιωθεί η στήριξη που απολαμβάνει στη Βουλή η Κυβέρνηση. Δεν έχει σχέση το ότι δεν αλλάζει το πρόγραμμά μας, με το ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος πρέπει να γίνει μέχρι τέλους, με τέτοιο τρόπο, ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος απαιτεί, μεταξύ των άλλων, πολιτικές συνθήκες, κλίμα και περιβάλλον τέτοιο, ώστε να ευνοείται η εξέλιξη της προσπάθειας της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή του προγράμματός της. Αυτό είναι το νόημα για το οποίο μιλούμε, σε σχέση με τη διαδικασία που επελέγη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η ψήφος εμπιστοσύνης και η επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των κυβερνητικών βουλευτών προς την Κυβέρνηση λειτουργεί αντισταθμιστικά, κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και τη δική σας ενδεχομένως, σε ό, τι αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος, όπως εκφράστηκε στις Δημοτικές εκλογές, πριν από 15 ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα στο οποίο οδηγείστε εσείς. Εμείς έχουμε μια άλλη άποψη. Δεν γνωρίζω κόμμα της αντιπολίτευσης να έχει θέσει θέμα εκλογών, προκειμένου ο ελληνικός λαός να κληθεί και πάλι αμέσως και ευθέως να κρίνει ποια είναι η παράταξη που πρέπει να κυβερνά τον τόπο. Ο Πρωθυπουργός, επειδή η Κυβέρνησή μας διαθέτει τη στήριξη του ελληνικού λαού, θεωρεί πως αυτή την ώρα που είναι κρίσιμη, όπως κατ' επανάληψη τονίσαμε, χρειάζεται μια ανανέωση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής προς την Κυβέρνηση, πράγμα το οποίο θα λειτουργήσει ενισχυτικά, στην προσπάθεια που κάνουμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Συνετέλεσε το κλίμα που διαμορφώθηκε και στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και του Κόμματος, μετά τις Δημοτικές εκλογές, στην απόφαση του Πρωθυπουργού; Και αναφέρομαι, βεβαίως, στις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και κομματικών παραγόντων, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι παράγοντες οι οποίοι σταθμίζονται, προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση, είναι πολλοί. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαμε πρόσφατα Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, όπως είχαμε και άλλες εξελίξεις, πράγμα το οποίο δεν μπορεί παρά να υπήρξε, μεταξύ των άλλων, στοιχείο το οποίο έλαβε υπόψη του ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές. Μπορεί να πει κάποιος, πως οι εκλογές που έγιναν πρόσφατα, τα μηνύματα των εκλογών αυτών, αξιολογήθηκαν από τον Πρωθυπουργό και στο πλαίσιο των αλλαγών στις οποίες προχώρησε έχει μεταφράσει αυτά τα μηνύματα.

Ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 30 October 1998 - 17:58:05 UTC