Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας

* Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και την Τρίτη επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία.

* Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητήσει τον Προϋπολογισμό του 1999. Επιθυμούμε, ο Προϋπολογισμός να κατατεθεί αμέσως στη Βουλή, δηλαδή, την ίδια ημέρα.

* Την Πέμπτη, όπως έχει ανακοινωθεί, θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο.

Σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε με ένα πολύ ειδικό θέμα που αφορά το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας, της ισχυρής κοινωνίας και οικονομίας, έχουμε αναλάβει σειρά αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Οι στόχοι μας παραμένουν αυτοί που έχουν εξαγγελθεί. Επιθυμούμε τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινωνίας. Οσον αφορά τώρα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, μεταξύ των άλλων, ένα πολύ σημαντικό μέσο είναι, ακριβώς, οι πόροι, τα κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ. Αυτό, λοιπόν, το ειδικό θέμα μας απασχόλησε σήμερα.

Μιλούμε για το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2006. Θέσαμε σήμερα τις γενικές κατευθύνσεις, τους στρατηγικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που συνοδεύονται, βέβαια, από ανάλογη συνεισφορά εθνικών πόρων. Δεν έχει καθοριστεί, αυτή την ώρα, απόλυτα το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων. Τα σχετικά ποσά κυμαίνονται από 7 έως 8 τρις δραχμές και αποτελούν ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών και των οργάνων της Κοινότητας.

Πιστεύουμε ότι, όπως το Β'ΚΠΣ, συνέβαλε σημαντικά, το Γ' ΚΠΣ θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην προσπάθειά μας να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης. Γνωρίζετε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα, κατά την τελευταία περίοδο, είναι πολύ σημαντικοί, είναι τριπλάσιοι από τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε η χώρα μας στη δεκαετία του ` 80 και εξαπλάσιοι από τους ρυθμούς ανάπτυξης που γνωρίσαμε κατά την τριετία `90-`93. Οι ρυθμοί αυτοί είναι πολύ υψηλότεροι από τους αντίστοιχους ρυθμούς που έχουν άλλες χώρες της Ε. Ε..

Επισημάνθηκε σήμερα ότι οι δυνατότητες για την αξιοποίηση του Γ` ΚΠΣ είναι πολύ περισσότερες, δοθέντος ότι τα κονδύλια αυτά θα αξιοποιηθούν σ` ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον, λόγω του ότι θα έχουμε την ευεργετική επίδραση των αποτελεσμάτων του Β' ΚΠΣ, αλλά και -πολύ περισσότερο- λόγω του ότι οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες, αφού οι μακροοικονομικοί δείκτες θα είναι σαφώς βελτιωμένοι, θα λειτουργεί η ζώνη ΕΥΡΩ που θα δημιουργεί ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας και, βεβαίως, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες επίσης θα συμβάλουν ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Γ` ΚΠΣ.

Τα θέματα τα οποία απασχολούν και τη χώρα μας -όπως και το σύνολο των χωρών Ε. Ε. - σχετίζονται, κυρίως, με την απασχόληση, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, (ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ζώνης ΕΥΡΩ) και, βεβαίως με τα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής. Το θέμα αυτό απασχολεί και άλλες χώρες, όχι μόνον τη δική μας, και αντιμετωπίζεται με μία συνεχή προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε θεσμούς συνοχής, δοθέντος ότι στην Ε. Ε. ακούγονται φωνές για την κατάργηση του Ταμείου Συνοχής ή την κατάργηση πολιτικών, μέσω των οποίων διοχετεύονται κονδύλια και πόροι στις αδύναμες χώρες της Ε. Ε..

Αυτό που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για μας, κατά την περίοδο αυτή -και θα αναφερθώ πολύ σύντομα σε συγκεκριμένους τομείς- είναι:

-Η Παιδεία, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Πιστεύουμε ότι στον τομέα αυτό πρέπει να ρίξουμε το κύριο βάρος μας. Η Παιδεία, η επαγγελματική εκπαίδευση και η κατάρτιση δίνουν, στο πλαίσιο αξιοποίησης του Γ` ΚΠΣ, τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της προσπάθειας που θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να πλησιάσουμε τις άλλες χώρες της Ε. Ε. που, στον τομέα αυτό, έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Πιστεύουμε, ότι έτσι θα οδηγηθούμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα ανεργίας που υπάρχουν στη χώρα μας.

-Ενα άλλο μεγάλο θέμα είναι το θέμα της ανταγωνιστικότητας, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Κοινωνία της Πληροφορίας, στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας.

-Τρίτο σημείο, το οποίο προσδιορίζει τις επιλογές που θα κάνουμε, είναι ο εκσυγχρονισμός των παραδοσιακών τομέων στη γεωργία και τη βιομηχανία, προκειμένου οι τομείς αυτοί να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικοί. Διευρύνουμε την παραγωγική βάση και αναδεικνύουμε τις δυνατότητες για την παραγωγή νέων προϊόντων, τη διακίνηση και την εξαγωγή τους.

-Το Περιβάλλον είναι ένας τομέας, ο οποίος έχει για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δοθέντος ότι οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένονται κατά την επόμενη περίοδο μπορεί κάποιος λογικά σκεπτόμενος να αναμένει ότι θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο Περιβάλλον, αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Γι` αυτό κινούμαστε και σε αυτή την κατεύθυνση.

-Ενα άλλο σημείο, είναι ο Πολιτισμός σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των πολιτικών Τουρισμού. Διεθνώς, είναι αυξημένο το ενδιαφέρον γι` αυτούς τους τομείς, σχετικά με τη χώρα μας.

-Τέλος, πρέπει να πω ότι η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει είναι σημαντική. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα είχαμε συνεργασία του Δημοσίου και των ιδιωτικών φορέων που εμπλέκονται, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, σε πολλά έργα που είναι σε εξέλιξη. Είναι μία διαδικασία που θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο του Γ` ΚΠΣ με πολύ καλύτερα, πιστεύουμε, αποτελέσματα, λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας, που στο μεταξύ έχουμε αποκτήσει.

Οπως σας είπα, σήμερα, συζητήσαμε το γενικό πλαίσιο, τους στρατηγικούς άξονες, τις κατευθύνσεις της πολιτικής. Θα γίνει και πάλι συζήτηση στις αρχές του νέου χρόνου. Πιστεύουμε ότι έως το καλοκαίρι του 1999, στο πρώτο εξάμηνο του 1999, θα έχουμε -μετά τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων από τα Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες- ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ώστε να μη χαθεί ούτε λεπτό, να μη χαθεί ούτε δραχμή. Οταν, δηλαδή, αρχίσει και "τρέχει" αυτό το πρόγραμμα θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε από την πρώτη στιγμή τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Γι` αυτό ακριβώς γίνεται αυτή η έγκαιρη προετοιμασία, η οποία -υπενθυμίζω- έχει ξεκινήσει με τη δημιουργία της Διυπουργικής Επιτροπής από τον Οκτώβριο του 1997, περίπου πριν από ένα χρόνο, με αποκλειστικό σκοπό να ασχοληθεί με την προετοιμασία του Γ` ΚΠΣ.

* Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα πολύ σύντομο σχόλιο, μια αναφορά στην ικανοποίηση που εκφράζεται και από τους κοινοτικούς παράγοντες για το ρυθμό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, την τελευταία περίοδο. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, πως είναι εξαιρετικά θετική η τροπή που έχει λάβει το θέμα αυτό στη χώρα μας, λόγω των βελτιώσεων που έχουν επέλθει στη Δημόσια Διοίκηση την ελληνική οικονομία, λόγω ακριβώς των νέων θεσμών που έχουμε εισαγάγει και της πολύ μεγαλύτερης δυνατότητας για την απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, με παραγωγή ποιοτικού έργου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Δημοσιεύεται σήμερα σε κυπριακό έντυπο ότι η ελληνική Κυβέρνηση διεμήνυσε στη Λευκωσία ότι οι πύραυλοι S-300 θα εγκατασταθούν στην Κρήτη. Θα ήθελα το σχόλιό σας. ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ' επανάληψη και το επαναλαμβάνω, ότι το θέμα της Κύπρου είναι θέμα κατοχής, εισβολής ξένων δυνάμεων, δεν είναι θέμα εγκατάστασης ή μη εγκατάστασης πυραύλων. Αυτό, γιατί πρέπει πάντοτε να προσδιορίζουμε τη διάσταση, που θεωρούμε ότι είναι σωστή, για να συζητούμε το κυπριακό θέμα. Επειδή πολλοί και ο διεθνής παράγων πολλές φορές παρασύρεται και επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε αυτά τα επιμέρους θέματα, με αποτέλεσμα να αδικείται η προσπάθεια που κάνει η Κύπρος και όλοι εκείνοι που επιδιώκουν μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Την οριστική λύση, δηλαδή, του κυπριακού προβλήματος.

Οσον αφορά τώρα το ειδικό θέμα, θα μου επιτρέψετε να αρκεστώ σε μια μόνο δήλωση: Οι θέσεις που έχει εκφράσει η κυπριακή Κυβέρνηση και με τις οποίες συμφωνούμε, παραμένουν αυτές που γνωρίζετε. Τίποτε δεν έχει αλλάξει. Η εγκατάσταση ή η μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο έχει συνδεθεί με ορισμένες προϋποθέσεις και όρους. Εφόσον, λοιπόν, δεν έχουμε οποιαδήποτε εξέλιξη σε εκείνο το πεδίο, μην περιμένετε να αλλάξει και η πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή Κυβέρνηση, με την οποία είμαστε σύμφωνοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση υιοθετεί τις υβριστικές κορόνες του κ. Πάγκαλου εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει για τη δυνατότητα να εκφράζεται ο καθένας ελεύθερα. Δεν υπάρχει περιορισμός. Ο κ. Πάγκαλος, όπως και όλα τα στελέχη, έχει το δικαίωμα να λέει τις απόψεις του. Ο κ. Πάγκαλος δεν είναι πολιτικός μειωμένων δικαιωμάτων. Κατ' επανάληψη έχουμε μιλήσει στην αίθουσα αυτή για τον προβληματισμό ο οποίος αναπτύσσεται στη δημόσια ζωή της χώρας για θέματα, για πολιτικές ή για πρόσωπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τότε ο Πρωθυπουργός προχθές είπε στον κ. Καραμανλή ότι ήταν ύβρις αυτό το οποίο είπε, εφόσον είναι υπέρ και δεν υπάρχει περιορισμός και μπορεί να λέει ο καθένας ό, τι θέλει; Δεν υπάρχει κανένας δηλαδή περιορισμός για τα μέλη της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι κάναμε επισημάνσεις για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχτηκε η Κοινοβουλευτική συζήτηση. Είναι πολύ διαφορετικό πράγμα, από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι απόψεις σε δημόσιους χώρους απ' όλους τους πολιτικούς και από τους εκπροσώπους των κομμάτων. Μπορώ να αναφερθώ σε πάρα πολλά παραδείγματα εκπροσώπων ή αρχηγών κομμάτων, που μιλούν μ' ένα τρόπο ή χρησιμοποιούν μια γλώσσα, την οποία δεν χρησιμοποιούν κατά τον τρόπο που κάνουν σε δημόσιους χώρους, όταν μιλούν στο Κοινοβούλιο. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να παραβλέπετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Βουλή δεν είναι δημόσιος χώρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Βουλή είναι ο ναός της Δημοκρατίας και νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ καλό η αντιπαράθεση η οποία γίνεται στη Βουλή να τυγχάνει του ενδιαφέροντος και της προσοχής σας, όσο προσέχετε και παρακολουθείτε τις συζητήσεις που γίνονται σε άλλους χώρους εκτός Βουλής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες ο κ. Πάγκαλος είπε ότι ο Παπανδρέου γελοιοποίησε τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος. Εσείς που είσαστε και πριν και στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και τώρα στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, είχατε διαπιστώσει γελοιοποίηση; Συμφωνείτε με αυτά που είπε για τον Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο έχουμε διαπιστώσει όλοι, δεν χρειάζεται να μας το πει "τρίτος" γιατί το ζήσαμε και εμείς, είναι τούτο: Οτι το ΠΑΣΟΚ είναι ενιαίο, είναι μεγάλο και γι' αυτό επί πάρα πολλά χρόνια είναι η κυβερνώσα παράταξη στη χώρα μας. Με τη μία ή την άλλη ηγεσία, με τη μια ή άλλη μορφή στη σύνθεση των οργάνων του, το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι η αδιαφιλονίκητη κυβέρνηση της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο "τρίτος" είναι ο Πάγκαλος, που είπατε "να μας το πει τρίτος"; Αυτός είπε για γελοιοποίηση, δεν είπα εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος γνωρίζετε ότι είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι κάποιος έξω από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Πάγκαλος, λοιπόν, όπως και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχει από πρώτο χέρι αυτή την εμπειρία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ακόμα κάτι άλλο: Ποιοι Υπουργοί κατά τον κ. Πάγκαλο, ανήκουν στη "σχολή του τίποτα";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μπούμε σ' έναν τέτοιο ιδιότυπο διάλογο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αναφορές που έκανε ο κ. Πάγκαλος για πρόσωπα και πολιτικές, εκφράζουν τις δικές του απόψεις και πεποιθήσεις. Θα επιτρέψουμε στον κ. Πάγκαλο να έχει αυτό το δικαίωμα, να εκφράζει τις απόψεις του. Εγώ έχω τις απόψεις τις οποίες εκφράζω ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Παρακαλώ επ' αυτών να συζητήσουμε. Ο διάλογος που θέλετε να γίνει, δεν μπορεί να γίνει εδώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι τελευταίο. Ο συνάδελφός σας ο κ. Δαμιανίδης είπε ότι ο κ. Πάγκαλος κινείται στα βήματα του παππού του, του δικτάτορα. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις του κ. Δαμιανίδη, πράγμα το οποίο ξέρατε, άρα δεν εισπράξατε κάτι νέο από μένα.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μας είπατε ότι οι απόψεις του κ. Πάγκαλου είναι ένα είδος προβληματισμού. Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε, σε τι ακριβώς προβληματισμό αναφέρεστε όταν ο κ. Πάγκαλος συστήνει Δαφνί για τους "11" της πρωτοβουλίας στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν έχει πει ακριβώς αυτό ο κ. Πάγκαλος. Από κει και πέρα, για οποιοδήποτε σχετικό θέμα, παρακαλώ να απευθύνεστε σε αυτούς οι οποίοι κάνουν δηλώσεις και αναφορές συγκεκριμένες. Εμείς εδώ είμαστε για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης των απόψεων όλων των στελεχών. Και δεν υπάρχουν στελέχη που έχουν μειωμένα δικαιώματα.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπήρξε εισήγηση του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε εισήγηση του Πρωθυπουργού για το θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός πάντα κάνει μικρές εισαγωγές, αναφερόμενος σε θέματα τα οποία έχουν σχέση με το αντικείμενο που συζητούμε. Από κει και πέρα εισήγηση έκανε ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Παπαντωνίου και έλαβαν το λόγο όλα τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Υπήρξε παρέμβαση δηλαδή του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός όπως σε όλες τις συζητήσεις έτσι και σήμερα έκανε πολλές εύστοχες παρεμβάσεις, θέτοντας θέματα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν.

ΚΙΑΟΣ: Γιατί είναι αναγκαίο, αφού είναι Πρωθυπουργός, είναι δυνατό να μην είναι εύστοχη η παρέμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι ως εκ περισσού αναφέρεται, αλλά όταν μιλάς για ανθρώπους που θεωρούν εκ προοιμίου ότι όποιες ενέργειες γίνονται από τον Πρωθυπουργό είναι άστοχες, φαίνεται ότι χρειάζεται κι αυτό να το επισημαίνεις.

ΚΙΑΟΣ: Σε εμάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Γενικώς. Υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να τη θεωρούν εκ των πραγμάτων άστοχη. Με αυτή την έννοια καλό είναι να το επισημαίνω αυτό για να δείξω ότι εμείς δεν θεωρούμε ότι όλα είναι επιτυχή και εύστοχα. Σας καλώ και εσείς να μη θεωρείτε ότι όλα είναι ανεπιτυχή και άστοχα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε πολλά πράγματα με χιούμορ, αλλά είπε και μερικά σοβαρά, όπως για παράδειγμα ότι υπάρχουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιδιώκουν συστηματικά τον περιορισμό του Κόμματος σε μειοψηφία στη Βουλή. Αυτό αφορά άμεσα και την Κυβέρνηση. Το πιστεύει η Κυβέρνηση αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα συζητήσουμε εδώ τα θέματα λειτουργίας των κομματικών οργάνων. Αναφέρθηκε και ο κ. Πάγκαλος και σε τέτοια θέματα. Δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι πολύ νωπή η έκφραση αυτής της εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, ώστε να χρειάζεται να συζητούμε αυτό το θέμα για να διαπιστώσουμε αν η Κυβέρνηση έχει ή όχι την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής.

ΚΙΑΟΣ: Ως Υπουργός τα έλεγε.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εσείς ως δημοσιογράφος, να ρωτήσετε τον κ. Πάγκαλο σχετικά. Επρεπε να είστε, χθες, στη συνέντευξη που έδωσε ή να είστε στην επόμενη.

ΚΙΑΟΣ: Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης είστε.

ΡΕΠΠΑΣ: Και είπα ότι δεν διατρέχει κανένα τέτοιο κίνδυνο η Κυβέρνηση, δοθέντος ότι είναι πολύ νωπή η έκφραση εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής προς την Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, απαντάτε στον Υπουργό Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι συμπέρασμα το οποίο βγάζετε εσείς. Αλλά, αυτό είναι κάτι το οποίο ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Είναι κάτι το οποίο γράφτηκε στις εφημερίδες και σ` αυτή που εργάζεστε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος μίλησε για "φλαουτίστες" Υπουργούς. Και ερωτώ, ποιοί Υπουργοί που γνωρίζουν φλάουτο θα παίξουν στο Μέγαρο Μουσικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τους οργανοπαίκτες. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι η Κυβέρνηση είναι μία ορχήστρα που έχει έναν πολύ καλό μαέστρο και αποδίδει αποτέλεσμα, το οποίο ικανοποιεί το κοινό που παρακολουθεί το έργο αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μια ερώτηση, σχετικά με το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είπατε ότι ακούγονται φωνές κατά του Ταμείου Συνοχής. Αναφέρεστε στη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών που λέει ότι θα πρέπει να μειωθούν τα κονδύλια που διατίθενται για το Νότο, δηλαδή, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία. Και μάλιστα, ο κ. Φίσερ λέει ότι το Ταμείο Συνοχής δεν φτιάχτηκε για ολόκληρη την αιωνιότητα. Υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν προβεί σε τέτοιες ενστάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Επισήμως, δεν υπάρχει χώρα η οποία να έχει εκφράσει τέτοια θέση. Αλλά, βεβαίως, τέτοιες απόψεις κυκλοφορούν στην Ε. Ε. και διατυπώνονται τέτοιες ιδέες. Ο κ. Φίσερ έχει κάνει κάποιες σχετικές επισημάνσεις, κάποιους σχολιασμούς για το θέμα αυτό. Αυτό το οποίο πρέπει να είναι σαφές είναι τούτο: Οταν μιλούμε για συνοχή της Ε. Ε. για σύγκλιση, για ΟΝΕ, η ενίσχυση του έργου των πλέον αδύναμων χωρών, προκειμένου να συγκλίνουν με τις αναπτυγμένες χώρες, δεν μπορεί παρά να περνά μέσα και από τη λειτουργία του Ταμείου Συνοχής.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Είπατε ότι στη συνεδρίαση της Κ. Ε. τη βασική εισήγηση έκανε ο κ. Παπαντωνίου. Θέλετε να μας πείτε εάν υπήρξε παρέμβαση της κας Παπανδρέου και ποιά ήταν αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησαν η κα Παπανδρέου, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Αρσένης, ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Ανωμερίτης, ο κ. Μαντέλης, ο κ. Τσοχατζόπουλος. Μίλησαν όλα τα μέλη της Κ. Ε. συν οι προσκληθέντες Υπουργοί, που λόγω αρμοδιότητας, συμμετείχαν σ` αυτή τη συνεδρίαση. Το είχα ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Είπα ότι θα συμμετέχουν τα μέλη της Κ. Ε. και οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Ο καθένας είπε τις δικές του απόψεις για το χώρο της αρμοδιότητάς του και βεβαίως, συνεισέφερε στον κοινό προβληματισμό για την πολιτική προσέγγιση του στόχου. Δηλαδή, την αξιοποίηση των πόρων αυτών για την ανάπτυξη της χώρας.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν υπήρξε διαφωνία της κας Παπανδρέου σ` αυτά που είπε ο κ. Παπαντωνίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε διαφωνία από οποιονδήποτε, ούτε από την κα Παπανδρέου. Ηταν μία πρώτη προσέγγιση του θέματος. Συζητήσαμε και καταλήξαμε ομοφώνως, στο πλαίσιο αρχών και κανόνων, στο στρατηγικό άξονα γύρω από τον οποίο θα στραφούν οι προσπάθειές μας για την κατάρτιση αυτού του προγράμματος, του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν πήρατε την απόφαση της Κομισιόν για την χρηματοδότηση της Τουρκίας και αν έχετε ετοιμάσει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα ίσως τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών. Μπορεί, όμως, να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής. Αναμένουμε τις εξελίξεις. Εμείς έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια και τρόπο απόλυτο τη βασική θέση μας, που δεν αφήνει οποιαδήποτε αμφιβολία για την αντίδρασή μας. Στη θέση αυτή παραμένουμε και η όποια αντίδρασή μας θα είναι συνέπεια των όσων μέχρι τώρα έχουμε εξαγγείλει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε πει ότι περιμένατε να πάρετε την απόφαση και μόλις την πάρετε θα προσφύγετε. Εχετε πάρει αυτή την απόφαση των Επιτροπών της Κομισιόν; Σας έχει έρθει; Κάνατε καμιά ενέργεια; Αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα τότε και επαναλαμβάνω: Δεν υπάρχει απόφαση της Ε. Ε.. Προκειμένου να αναλάβεις πρωτοβουλίες, όπως π. χ. προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή να εισηγηθείς το θέμα για να απασχολήσει και πάλι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει η απόφαση αυτή να ληφθεί από την Ε. Ε. είτε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, είτε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετέχουν οι ηγέτες των χωρών. Να είναι μία απόφαση πλέον της Ε. Ε., η οποία θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ε. Ε. Οταν υπάρχει απόφαση, πλέον, επισήμως και εγκύρως, τότε αναλαμβάνεις τις σχετικές πρωτοβουλίες. Δεν είμαστε σ` αυτό το στάδιο αυτή την ώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την πήρατε την απόφαση της Κομισιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι` αυτό. Γνωρίζετε ότι η Ε. Ε. λειτουργεί με ένα σύστημα το οποίο είναι σύνθετο. Δεν είναι η Κομισιόν το ανώτατο όργανο της Ε. Ε. Η Κομισιόν έχει λάβει μία απόφαση που αποτελεί ταυτόχρονα και εισήγηση προς την Ε. Ε., δηλαδή, προς το Συμβούλιο Υπουργών ή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή, το Συμβούλιο Κορυφής. Από εκεί και πέρα έχει λόγο και το Ευρωκοινοβούλιο. Και βεβαίως, οι εκπρόσωποι των κρατών, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκανε κάποιο πολιτικό σχόλιο ή εισήγηση, στην αρχή, ο Πρωθυπουργός για την ψηφοφορία στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν αναφέρθηκε καθόλου σ` αυτά τα θέματα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό, αναμενόμενο είναι, θα γίνει στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Κ. Ε., η οποία αρχίζει σε λίγες ώρες.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 6 November 1998 - 18:03:31 UTC