Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε σήμερα ο Προϋπολογισμός του 1999, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Σημειώνω ότι, ενώ απώτατο χρονικό όριο κατάθεσής του είναι το τέλος Νοεμβρίου, η Κυβέρνηση προχωρεί στην κατάθεση του Προϋπολογισμού 20 ημέρες πριν από το χρονικό όριο που ήταν υποχρεωμένη να το πράξει. Αρα, έχουμε τη δυνατότητα, στο διάστημα αυτό των 35 και πλέον ημερών που μεσολαβούν έως τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, να συζητήσουμε -τα κόμματα, οι φορείς, οι Ελληνες πολίτες- όλα τα σχετικά θέματα, προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης ενημέρωση για το περιεχόμενο και τις επιδιώξεις που περιέχονται στο κείμενο του Προϋπολογισμού του 1999.

Ο Προϋπολογισμός είναι ένα "εργαλείο" της οικονομικής πολιτικής. Εφαρμόζουμε ένα ενιαίο διαχρονικό πρόγραμμα σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 1994 έως σήμερα. Εχοντας εκτελέσει με συνέπεια και πιστότητα τους Προϋπολογισμούς των ετών που πέρασαν, μπορούμε να μιλάμε πλέον, με αισιοδοξία βλέποντας προς το μέλλον, για Προϋπολογισμό ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Σε όλους τους τομείς -στον τομέα της ανάπτυξης, τον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, τον τομέα της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής ή της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, με την αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων- μπορούμε να πούμε ότι έχουμε απολύτως επιτυχή αποτελέσματα, όλα αυτά τα χρόνια. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική που οδηγεί στην ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων, οδηγεί σε μεγάλα οφέλη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ενισχύει τον πολίτη-καταναλωτή, αφού σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες οι τιμές βαίνουν μειούμενες. Οχι μόνο δεν μένουν σταθερές, όχι μόνο ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι μικρός σε σχέση με αυτόν του παρελθόντος, αλλά έχουμε και μείωση των τιμών υπηρεσιών και προϊόντων, όπως το διαπιστώνετε κι εσείς. Αυτά είναι πρωτοφανή στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και τα επισημαίνω.

Η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί με την επίτευξη του κεντρικού πολιτικού στόχου που έχουμε θέσει για την ισότιμη ένταξή μας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, δηλαδή την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Η Ελλάδα θα είναι πλήρες μέλος από την 1η Ιανουαρίου του 2001. Η απόφαση αυτή πιστεύουμε ότι θα ληφθεί εντός του 2000 στο πλαίσιο των οργάνων της Ε. Ε., όπως άλλωστε προβλέπεται.

* Κατά τη σημερινή συζήτηση ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στην Πολωνία. Οι διμερείς σχέσεις με τη φίλη χώρα είναι πολύ καλές, παρά την απόσταση που μας χωρίζει. Οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι στενότατες. Επιδιώκουμε βελτίωση και των οικονομικών σχέσεων στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας μας. Βεβαίως, στο πλαίσιο της Ε. Ε. η Πολωνία είναι από τις χώρες που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και άμεσα για τη διεύρυνση της Ε. Ε.. Αναπτύσσονται πολιτικές από διάφορες χώρες, οι οποίες επιδιώκουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς χαρακτηρίζουμε ως θετικό το γεγονός της έναρξης των διαπραγματεύσεων ένταξης και με την Κύπρο, ενόψει αυτού του νέου κύκλου διεύρυνσης της Ε. Ε.. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός.

* Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης μας ενημέρωσε με συγκεκριμένα στοιχεία για την πολιτική στο χώρο της Παιδείας υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Θα μου επιτρέψετε να μεταφέρω εδώ λίγα από τα στοιχεία αυτά, προκειμένου να τα έχετε υπόψη σας:


-Ο κ. Αρσένης είχε πρόσφατα συνάντηση με τους Προέδρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η κατάσταση στο χώρο αυτό είναι ικανοποιητική. Μετά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας ικανοποιούνται χρόνια αιτήματα των καθηγητών και των σπουδαστών των ΤΕΙ.


-Επίσης, στην Κρήτη έγινε πρόσφατα συνάντηση με τους Πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και συζητήθηκαν τα θέματα που τα απασχολούν.


-Αυτή την ώρα παρατηρούνται προβλήματα σε δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα προβλήματα αυτά, κατά την εκτίμηση του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης, δεν έχουν σχέση με τις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούμε, αλλά πηγάζουν από διαφορετικές προσεγγίσεις και τριβές στο εσωτερικό αυτών των Ιδρυμάτων.


-Οσον αφορά, το θέμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τρία είναι τα σημεία στα οποία έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον όσων συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο για τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας:

Το πρώτο, αφορά την αριθμητική σύνθεση των τάξεων

Το δεύτερο, αφορά την κάλυψη των θέσεων των εκπαιδευτικών και,

Το τρίτο, αφορά την έγκαιρη προώθηση των βιβλίων στους μαθητές.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, πράγματι, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομικό πλαίσιο, προχωρούμε, όπου είναι απαραίτητο, σε σύμπτυξη του αριθμού των μαθητών σε πολλές τάξεις, ώστε να επιτύχουμε στη μεν Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση να έχουμε κατ` ανώτατο όριο 30 μαθητές σε μία τάξη, σε μία αίθουσα, στη δε Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να έχουμε κατ` ανώτατο όριο 35 μαθητές σε κάθε τάξη. Πρέπει να σας πω ότι είμαστε μέσα στα όρια, τα οποία προβλέπονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναφορά σε αριθμούς: Από τις 46.000 τάξεις που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα -και μιλώ για την Πρωτοβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση- έχουμε μόνο σε 73 τάξεις, 73 αίθουσες, κάποιο σχετικό πρόβλημα. Δηλαδή, στις τάξεις αυτές -και γι` αυτό μιλώ για τη σχετικότητα του προβλήματος- ο αριθμός των μαθητών προσεγγίζει το ανώτατο όριο. Πουθενά δεν το υπερβαίνει. Αυτό είναι το θέμα και σας το ανέφερα για να γνωρίζετε κι εσείς ποια είναι η αλήθεια. Οι αριθμοί αυτοί των ανά τάξη-αίθουσα μαθητών έχει γίνει κατορθωτό να εξασφαλιστούν και βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Θα έλεγα ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα όρια που έχουν επιτύχει, για λόγους που αντιλαμβάνεστε, τα σχολεία της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Εχει σημειωθεί, λοιπόν, πολύ σημαντική πρόοδος.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, έχουν γίνει πολλές προσλήψεις καθηγητών. Δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Εκεί που παρατηρούνται λειτουργικά κενά, αυτά έχουν δημιουργηθεί, επειδή οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έχουν πάρει άδεια λόγω ασθένειας ή για άλλες αιτίες. Εναπόκειται πλέον στις αρμόδιες Περιφερειακές και Νομαρχιακές Υπηρεσίες να καλύψουν τα κενά αυτά. Εχουν στη διάθεσή τους τις ανάλογες πιστώσεις και πρέπει, αφού είναι δική της αρμοδιότητα, να προβούν στην κάλυψη αυτών των κενών.

Οσον αφορά τα βιβλία, πρέπει να πω ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο προβλεπόμενος και κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων αναγκαίος αριθμός βιβλίων έχει παραδοθεί στα κέντρα της επαρχίας, από τα οποία θα έπρεπε να συνεχίσει τη διανομή η αρμόδια υπηρεσία στα κατά τόπους σχολεία. Σημειώνω ότι εκδόθηκαν φέτος 82 νέοι τίτλοι βιβλίων. Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό, ίσως δεν έχει προηγούμενο στην εκπαιδευτική ιστορία του τόπου μας. Εχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και θέλω να εξηγήσω πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα προβλήματα. Λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δόθηκε η δυνατότητα σε μαθητές που φοιτούν σε ένα ορισμένο κλάδο, σε ένα ορισμένο τμήμα, στη Μέση Εκπαίδευση να επιλέξουν, μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, αν θα παραμείνουν σ` αυτό τον κλάδο ή θα μεταπηδήσουν σε κάποιον άλλον, από την κλασική για παράδειγμα στην Τεχνική την Τεχνλογική Εκπαίδευση. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: Οσον αφορά την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, τα λεγόμενα ΤΕΕ, ενώ οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει πρόβλεπαν ότι θα φοιτήσουν στα σχολεία αυτά περίπου 10.000 μαθητές, οι μαθητές οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και έχουν ήδη εγγραφεί για να φοιτήσουν σ` αυτά τα σχολεία ξεπερνούν τις 40.000. Αυτό δείχνει ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (που, μεταξύ των άλλων, επιδιώκει να ενισχύσει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατά προέκταση τη σχέση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, με την παραγωγή και την οικονομία, ώστε να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να μπορούν ευκολότερα να απασχοληθούν όταν αποφοιτούν) επιτυγχάνει. Ο αριθμός αυτός είναι αποκαλυπτικός.

Από εκεί και πέρα δεν αντιλαμβανόμαστε την κινητοποίηση αυτή. Είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Αφορά παράγοντες των οποίων τα συμφέροντα θίγονται από αυτές τις εκπαιδευτικές αλλαγές. Δεν είναι δυνατόν, δεν μπορεί να ανήκουν στο εκπαιδευτικό κίνημα οι φορείς, οι οποίοι σχεδιάζουν και υλοποιούν τέτοιες κινητοποιήσεις, με στόχο να πληγεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αναδιαρθρώνει το εκπαιδευτικό σύστημα σε κατεύθυνση που είναι πάρα πολύ καίρια, κρίσιμη και χρήσιμη για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Και με αυτή την έννοια, είναι αδικαιολόγητες οι εναντιώσεις που εκδηλώνονται. Πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιούν στοιχεία προσχηματικά, δηλαδή στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια των πραγμάτων.

* Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συνεδρίασε και το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να επιλέξει το νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ομοφώνως, νέος Αρχηγός επελέγη ο μέχρι τώρα Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Μανούσος Παραγιουδάκης. Οι στρατιωτικοί συντάκτες το γνωρίζουν, αλλά περιορίζομαι σε μια σύντομη αναφορά: Η θητεία του σημερινού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Τζογάννη εξαντλείται κατά ανώτατο όριο -αφού παρέμεινε στη θέση αυτή για τρία χρόνια και δεν προβλέπεται δυνατότητα περαιτέρω παράτασης της θητείας του- στις 15 Φεβρουαρίου 1999. Σύμφωνα με όσα ο νόμος προβλέπει, η επιλογή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πρέπει να γίνει τρεις μήνες πρωτύτερα. Η επιλογή Αρχηγών των Οπλων γίνεται ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση της θητείας των υπηρετούντων Αρχηγών. Και κατά συνέπεια, θα πρέπει να αναμένεται το αργότερο, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, να συνεδριάσει και πάλι το ΚΥΣΕΑ, για να καλύψει την κενή θέση του Αρχηγού ΓΕΣ ή να κρίνει τους άλλους Αρχηγούς. Πιστεύουμε ότι η επιλογή αυτή ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Παραγιουδάκης έχει πολύ σημαντική παρουσία και προσφορά με την ιδιότητα του Αρχηγού του ΓΕΣ, αυτά τα χρόνια. Στον απερχόμενο Αρχηγό κ. Τζογάννη, ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την ημέρα που θα παραδώσει στο νεοεπιλεγέντα Αρχηγό, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, για την πολύτιμη προσφορά του στις Ενοπλες Δυνάμεις και την πατρίδα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο και για ποιές εφημερίδες είπε ότι υποκινούν τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήθηκε αυτό το θέμα, έγιναν σχόλια και επισημάνσεις, έγινε αναφορά σε δημοσιεύματα. Αυτό το οποίο έχει σημασία, και καλώ και σας να μείνουμε σ` αυτό το στοιχείο, είναι το ότι στους τρεις τομείς, για τους οποίους πολλά λέγονται, δηλαδή, την αριθμητική σύνθεση των τάξεων, την προώθηση των βιβλίων και την κάλυψη των θέσεων από εκπαιδευτικούς, έχουν γίνει σημαντικά βήματα από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να μη δικαιολογείται η κριτική η οποία ασκείται και πολύ περισσότερο να μη δικαιολογείται η κινητοποίηση που είναι σε εξέλιξη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αρσένης στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι η "Καθημερινή" και ο "Ριζοσπάστης" υποκινούν τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης έχει κάνει και δημοσίως δηλώσεις στις οποίες αναφέρει πως οι κινητοποιήσεις αυτές -κατά τη δική του άποψη- υποκινούνται από παράγοντες των οποίων θίγονται τα συμφέροντα από την πρόοδο και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε. Εννοείτε ότι αναφέρθηκε σ` αυτές τις εφημερίδες και ότι τα συμφέροντα των εφημερίδων αυτών θίγονται από τη μεταρρύθμιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλω να με ερμηνεύετε, αλλά αντιλαμβάνεστε κι εσείς πως έχουμε την κοινή λογική όλοι εδώ πέρα, ώστε όταν μιλούμε για συμφέροντα που θίγονται, να μην αναφερόμαστε σε εφημερίδες, σε εκδοτικά συγκροτήματα, αλλά να αναφερόμαστε σε φορείς που αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία. Μιλούμε, φερ` ειπείν, για τα πολυάριθμα διδασκαλία ή ανεπίσημα "ιδιωτικά πανεπιστήμια", τα οποία λογικό είναι, λόγω των εκπαιδευτικών αλλαγών, να αντιλαμβάνονται και να φοβούνται πως η δραστηριότητά τους και η λειτουργία τους τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθεί, θα περιοριστεί. Ιδίως, με το άνοιγμα της πόρτας των πανεπιστημίων στους νέους της πατρίδας μας, μέσα από ορισμένες προϋποθέσεις με βάση τις διαδικασίες, οι οποίες έχουν ψηφιστεί. Ολα αυτά τα οποία συζητούμε, αυτή την ώρα, είναι στο νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου εξηγήσετε την αντίφαση πως είναι δυνατόν, με βάση τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιευθεί, οι εγγραφές στα φροντιστήρια, πρώτη χρονιά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, να έχουν μία αύξηση της τάξεως του 30% έως 50%, την ώρα που λέτε πως η Κυβέρνηση ακριβώς εκεί στοχεύει με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το να φύγουν, δηλαδή, τα παιδιά από τα φροντιστήρια.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το σχόλιο, χωρίς να έχω τώρα στη διάθεσή μου ανάλογα στοιχεία, για το ποσοστό αύξησης στο οποίο εσείς αναφερθήκατε, σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Εχουμε αυτή την προσφυγή στην παράλληλη παιδεία ή για άλλους παραπαιδεία. Νομίζω, όμως, ότι το φαινόμενο αυτό είναι πρόσκαιρο. Επειδή ακριβώς είμαστε στην αρχή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, πολλοί μαθητές και γονείς, που δεν έχουν κατανοήσει πλήρως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αναζητούν μέσω αυτών των ιδιωτικών φροντιστηρίων να ενδυναμώσουν τη θέση τους. Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός μέσα στα σχολεία της ενισχυτικής διδασκαλίας, της πρόσθετης δωρεάν εσωσχολικής βοήθειας, θα έχουμε μια αντίστροφη πορεία, θα έχουμε μία μείωση, δηλαδή, των μαθητών που προσφεύγουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Επίσης, καθώς ο μεγάλος όγκος των καθηγητών γνωρίζει πλήρως, πλέον, τις αλλαγές οι οποίες επέρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και άρα, μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, πιστεύουμε ότι το φαινόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν σήμερα καταγγελίες ή αναφορές και από μαθητές, οι οποίοι μιλούν για καθηγητές που τους παροτρύνουν να ενταχθούν σε φροντιστήρια, προκειμένου εκεί να διδαχθούν κάποια μαθήματα που δεν είναι εύκολο, λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει, να τα διδαχθούν από τους τακτικούς καθηγητές, από τους καθηγητές στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες, έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα. Πιστεύουμε ότι αυτή η αύξηση η οποία είναι οριακή, εξηγείται και ερμηνεύεται από το λόγο ότι είμαστε στην αρχή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πολύ σύντομα το φαινόμενο αυτό θα έχει αντίστροφη φορά. Αυτή είναι η εκτίμηση που κάνουμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφοριστικό τρόπο, στην αρχή, είπατε ότι όσοι συμμετέχουν σ` αυτές τις απολύτως αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις, δεν μπορεί να ανήκουν στο εκπαιδευτικό κίνημα. Ηθελα να ρωτήσω, αυτούς τους χιλιάδες μαθητές, τους φοιτητές, τους δασκάλους, που κινητοποιούνται από το πρωί, τους κατατάσσετε στο κίνημα των "μαριονετών", από κάποιους οι οποίοι τους υποκινούν. Αν δεν είναι εκπαιδευτικό κίνημα, τι είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε η Κυβέρνηση με ευαισθησία και προσοχή παρακολουθεί τις απόψεις ή τις αντιδράσεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Πολύ περισσότερο τις απόψεις και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε ένα χώρο, ο οποίος ιδιαίτερα μας συγκινεί και μας ευαισθητοποιεί στο χώρο της εκπαίδευσης. Από εκεί και πέρα θα μου επιτρέψετε να πω, ότι στο πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων, παρατηρούνται και φαινόμενα τα οποία, κάθε άλλο, παρά θα πρέπει να τα δικαιολογήσουμε. Ισα-ίσα, θα πρέπει να τα καυτηριάσουμε. Εγώ μίλησα για φαινόμενα, όπως είναι αυτό της κινητοποίησης, τα οποία στηρίζονται σε στοιχεία τα οποία είτε παραχαράζονται, είτε αποσιωπούνται, είτε εν πάση περιπτώσει χρησιμοποιούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δικαιολογηθούν οι κινητοποιήσεις. Τα στοιχεία, στα οποία εγώ αναφέρθηκα και μπορώ να αναφερθώ και σε πολλά άλλα ακόμη, αποδίδουν την αλήθεια. Η αλήθεια αυτή, νομίζω ότι, εφόσον γίνει γνωστή, θα οδηγήσει πάρα πολλούς στο να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Βεβαίως, θα υπάρχουν και εκείνοι που για άλλους λόγους θα φωνάζουν τα δικά τους συνθήματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Θα προβαίνουν σε πράξεις βίας που δεν έχουν καμία σχέση με την άσκηση των δικαιωμάτων τους και βεβαίως, θα παραμένουν αντίθετοι σε μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από λόγους ιδεολογικούς και πολιτικούς, πράγμα, όμως, το οποίο δεν θα εμποδίσει τη δική μας πολιτική να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της. Γιατί πιστεύουμε ότι η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης είναι προς το καλό των μαθητών και της κοινωνίας μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δηλαδή, αυτοί όλοι που μαζεύτηκαν σήμερα και ήταν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ στην Αθήνα από εκπαιδευτική κοινότητα, δεν γνωρίζουν το καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα; Δεν έχει, δηλαδή, γίνει ενημέρωση; Ποιος φταίει που δεν το ξέρουν αν δεν το ξέρουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά απάντησα. Αρκούμαι μόνο να πω πως, αν αυτό αποτελεί στοιχείο, ότι όποιοι συμμετέχουν σε μια κινητοποίηση σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τις αλλαγές και γι αυτό συμμετέχουν, μπορώ εγώ εξ αντιδιαστολής να νοιώθω την ικανοποίηση ότι οι πάρα πολλοί περισσότεροι που δεν συμμετέχουν, σημαίνει ότι έχουν αντιληφθεί πλήρως πως ακριβώς έχουν τα πράγματα, στο πλαίσιο της προωθούμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει ένα κενό ενημέρωσης και πληροφόρησης. Γίνεται προσπάθεια μέσω διαφόρων δράσεων να ενημερωθούν οι γονείς και οι μαθητές για τις αλλαγές αυτές. Πιστεύουμε ότι είναι θέμα λίγου χρόνου, αυτή η προσπάθεια να ολοκληρωθεί και να αποδώσει, ώστε να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στο χώρο της εκπαίδευσης. Και μεταξύ των άλλων, έτσι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σαν αυτά, στα οποία αναφέρθηκε και ο συνάδελφός σας, για την αύξηση, δηλαδή, της εγγραφής μαθητών σε ιδιωτικά φροντιστήρια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι φορείς σχεδιάζουν και έχουν στόχο να χτυπηθεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ποιοι είναι αυτοί οι φορείς; Πολιτικοί είναι...

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκα και σε αυτό. Δεν αναφέρθηκα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι, υπάρχουν κόμματα πίσω από αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα και σε αυτό. Είπα ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θίγει και συμφέροντα. Θίγει συμφέροντα εκείνων που αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία και διαβλέπουν ότι στο κοντινό μέλλον θα συρρικνωθεί η δραστηριότητά τους. Οι επιχειρήσεις τους θα γνωρίσουν κρίση. Γιατί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ξαναφέρνει τους μαθητές στο σχολείο -αυτό φιλοδοξεί και θα το επιτύχει- προκειμένου εκεί να αποκτούν τις γνώσεις που είναι απαραίτητες, ως εφόδια, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν τις σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί, κ. Υπουργέ; Δεν λέτε. Συγκεκριμένα πείτε ποιοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, μίλησα πριν. Δεν μίλησα για τα λεγόμενα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γι` αυτά τα διδακτήρια, τα διδασκαλεία, όπως τα ονόμασα; Μίλησα γι` αυτά, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι πίσω από αυτή την ιστορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα λεγόμενα, είπα, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα "λεγόμενα" Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι πίσω από αυτή την ιστορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να παρακολουθείτε όλες τις απαντήσεις που δίνω, όπως εγώ παρακολουθώ όλες τις ερωτήσεις, που κάνετε. Σας παρακαλώ να εντείνετε την προσοχή σας, ώστε να έχετε υπόψη σας όλες τις ερωτήσεις που γίνονται, γιατί οι απαντήσεις που δίνω -προσπαθώ τουλάχιστον- είναι σε αρμονία με τις ερωτήσεις σας. Οταν έχω αντιμετωπίσει ένα θέμα σε προηγούμενες ερωτήσεις, παρακαλώ να μην επανερχόμαστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι έγινε εκτίμηση ότι 10.000 θα πήγαιναν στα ΤΕΕ και πήγα 40.000. Ποιος την έκανε αυτή την εκτίμηση και αν είναι ακόμα στη θέση του;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εκτίμηση αυτή έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση την ιστορία. Με βάση το ποιοι ήταν οι μαθητές που μέχρι τώρα φοιτούσαν σε ΤΕΛ, με βάση ποιοι ήταν αυτοί, οι οποίοι φοιτούσαν σε άλλους κλάδους, σε άλλες κατηγορίες των Λυκείων. Είχαμε, λόγω ακριβώς της μεταρρύθμισης που φαίνεται ότι είναι ελκυστική και πειστική για τους νέους της πατρίδας μας, μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των μαθητών που επέλεξαν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ξέρετε ότι χρόνια τώρα η εκπαίδευση αυτή ήταν περίπου απαξιωμένη. Οποιοι μαθητές επέλεγαν να φοιτήσουν στα ΤΕΛ ή σε ομοειδούς κατηγορίας σχολεία, αντιμετωπίζονταν σαν μαθητές Β' κατηγορίας. Τώρα έχουμε μια μεγάλη, πραγματικά, στροφή προς την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο μας ικανοποιεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτοί είναι αρμόδιοι για την τεχνική εκπαίδευση και παραμένουν στις θέσεις τους!

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι. Και αυτό δείχνει, πόσο σωστή δουλειά έχουν κάνει αυτοί οι αρμόδιοι που σχεδίασαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ώστε να πείσουν τόσες χιλιάδες μαθητών να προσέλθουν σε αυτά τα σχολεία, τα οποία, μέχρι πρότινος, ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών τα αντιμετώπιζε περίπου με περιφρόνηση, τους γύριζε την πλάτη, ενώ τώρα τα επιλέγει, διαλέγει να φοιτήσει σε αυτά. Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή.

ΚΙΑΟΣ: Αυτά που μας είπατε προηγουμένως, περί του προβλήματος της Παιδείας κλ. π., ήταν του κ. Αρσένη, όπως τα είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο ή τα είπατε ως ανακοίνωση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Αρσένης στο πλαίσιο της ενημέρωσης. Η εισήγηση και η ενημέρωση του κ. Αρσένη έγινε δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Παρά το ότι δεν ήταν θέμα συζήτησης, δεν είχε προβλεφθεί στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού Συμβουλίου να συζητηθεί ένα τέτοιο θέμα, αντιλαμβάνεστε πως μια και έχουμε αποφασίσει για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η εφαρμογή της μας ενδιαφέρει και μας ευαισθητοποιεί. Και κατά καιρούς όλοι, για άλλα θέματα και γι αυτό, θα κάνουμε σχετικές συζητήσεις.

ΚΙΑΟΣ: Ηταν εισήγηση, ήταν ενημέρωση του κ. Αρσένη, επακολούθησε συζήτηση, τι ακριβώς έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς πώς θέλετε να το ονομάσετε; Εισήγηση, ενημέρωση, μόνο εισήγηση, μόνο ενημέρωση;

ΚΙΑΟΣ: Εσείς θα μου πείτε. Σας ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είπα πριν, δεν είπα; Χρησιμοποίησα τη λέξη μόλις πριν. Αν σας παραπέμψω στην απάντηση που έδωσα στην προηγούμενη ερώτησή σας, θα έχετε την απάντηση για την επόμενη ερώτησή σας.

ΚΙΑΟΣ: Ναι, σας λέω: Εγινε συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε συζήτηση.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, δηλαδή, μίλησε μόνο...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν θέμα το οποίο είχε προβλεφθεί να συζητηθεί. Δεν ήταν γραμμένο στην ημερήσια διάταξη. Δεν τα είπα αυτά;

ΚΙΑΟΣ: Και εγώ θέλω να ξαναρωτήσω. Τι κακό έχει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια.

ΚΙΑΟΣ: Γι` αυτό το λόγο είμαστε εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Είσαστε εδώ για να είσαστε εδώ. Δηλαδή, για να παρακολουθείτε τη συζήτηση, για να μην επανερχόμαστε σε θέματα για τα οποία έχουμε μιλήσει.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, σας παρακαλώ. Εγώ θα ρωτήσω για να καταλάβω τι γίνεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, δεν μίλησαν άλλοι υπουργοί; Μόνο ο κ. Αρσένης μίλησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι όπως το λέτε ακριβώς.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, δηλαδή, η εκτίμηση του Υπουργικού Συμβουλίου πηγάζει από την εισήγηση του κ. Αρσένη και μόνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα της εκπαιδευτικής πολιτικής, ασφαλώς πηγάζει από την εκτίμηση που κάνει ο αρμόδιος Υπουργός. Δεν είναι δυνατόν να πηγάζει από την εκτίμηση που κάνει ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, φερ` ειπείν!

ΚΙΑΟΣ: Ψηφοφορία τυπικώς, με την τυπική έννοια του όρου, μετά την ενημέρωση δεν έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο.

ΚΙΑΟΣ: Κάτι άλλο. Τα προβλήματα της Παιδείας που υπάρχουν σήμερα, έτσι όπως τα εξέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός, είναι θέμα πολιτικής ή χειρισμών εκεί που βλέπετε κάποια προβλήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απλά, θα πρέπει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, πολιτικής ή χειρισμών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική είναι γνωστή, έχουμε αποφασίσει για την εκπαιδευτική πολιτική. Από κει και πέρα, αν τα βιβλία δεν έχουν προωθηθεί μέχρι και το τελευταίο σχολείο της Ελλάδας, ενώ είναι βέβαιο ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν πάει σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα, σε όλους τους νομούς, υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα. Στην περίπτωση που έχουμε, π. χ. πρόβλημα όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών σε κάποιες τάξεις, και εκεί έχουν ληφθεί μέτρα. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός των τάξεων εκείνων που ο αριθμός των μαθητών προσεγγίζει το όριο που έχουμε θέσει. Πουθενά αλλού δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, να δημιουργείται μια κοινή εντύπωση, να υπάρχει ένα γενικευμένο συμπέρασμα περί των πολλών μαθητών σε μια τάξη. Αυτά τα γενικευμένα συμπεράσματα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

ΚΙΑΟΣ: Η Κυβέρνηση ή ο αρμόδιος Υπουργός που μίλησε, ανησυχούν για τα τεκταινόμενα σήμερα στο χώρο της Παιδείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ανησυχούμε για ό, τι συμβαίνει σε όλους τους χώρους. Είμαστε μια Κυβέρνηση, η οποία ενδιαφέρεται να επιτύχει το μάξιμουμ. Εχουμε υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες, έχουμε θέσει υψηλά τον πήχη, οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Λογικό είναι, λοιπόν, όλα αυτά να δημιουργούν αντιδράσεις, προβλήματα. Λογικό είναι και στο χώρο της Παιδείας να έχουμε αυτού του είδους τους κραδασμούς στην αρχή της εφαρμογής αυτής της νέας πολιτικής, μιας και εφαρμόζεται μια άλλη πολιτική. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μια ριζοσπαστική τομή, είναι κάτι θεαματικά διαφορετικό από αυτό που ίσχυε στο παρελθόν. Δεν έχουμε, όμως, από την άλλη πλευρά, ανησυχία όσον αφορά την πληρότητα της πολιτικής μας. Πάντοτε θα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει στον εαυτό μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ανησυχείτε το ίδιο για πιθανές επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις; Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα το τελευταίο καιρό και μια συνέντευξη του κ. Παττάκη σήμερα σε κάποια εφημερίδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ανησυχούμε για τα πάντα. Και όταν ανησυχούμε για τα πάντα είμαστε ταυτόχρονα ήσυχοι και για όλα όσα έχουμε κάνει και πιστεύουμε ότι είναι ορθά. Είναι στο πλαίσιο μιας πολιτικής, της οποίας στόχος και επιδίωξη είναι να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών διαφόρων κοινωνικών ομάδων και των αγροτών.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το ΚΥΣΕΑ μόνο με την τοποθέτηση του νέου αρχηγού ασχολήθηκε; Συζητήθηκε τίποτα άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μόνο με αυτό το θέμα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις τοποθετήσεις των Υπουργών για τον Προϋπολογισμό προκύπτουν κάποιες, ας πούμε, διαφωνίες; Γιατί ο κ. Πάγκαλος έκανε μια δήλωση και είπε ότι ο Προϋπολογισμός δεν τον εκφράζει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι δήλωση έκανε ο κ. Πάγκαλος. Γνωρίζω όμως ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο επί του θέματος αυτού δεν έλαβε το λόγο ο κ. Πάγκαλος.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στις τοποθετήσεις των άλλων Υπουργών, το συμπέρασμα ποιο είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προκύπτει οποιαδήποτε διαφωνία, ούτε καν απόκλιση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα διαδικαστικό για να μας βοηθήσετε. Θέλω να ρωτήσω, επειδή είχε κάνει σχετική νύξη ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης στο Συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, θέλω να μας πείτε αν έχετε προσδιορίσει πότε θα φθάσει η Συνθήκη του Αμστερνταμ για επικύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, το θέμα αυτό συζητείται στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία και συμμετοχή στη συζήτηση του Υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Παπανδρέου. Θα έχετε μια πλήρη ενημέρωση για το θέμα αυτό. Από κει και πέρα η επικύρωση της Συνθήκης στη Βουλή έχει πάρει το δρόμο της. Είναι θέμα χρόνου.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένο ότι θα πάτε σε επικύρωση σε επίπεδο ολομέλειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι όλα αυτά τα θέματα έχουν πάρει το δρόμο τους. Παρακαλώ να αναμένετε τη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Γίνεται σήμερα στην Ελληνική Βουλή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, άλλο σας ρωτάω...

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ σας απάντησα για αυτό το οποίο ρωτάτε. Με ρωτάτε, αν θα ασχοληθεί εν ολομελεία η Βουλή για να επικυρώσει τη Συνθήκη. Και σας απαντώ ότι το θέμα αυτό θα το αντιμετωπίσει η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συζητά σήμερα αυτό το θέμα. Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, θα προχωρήσει στην επικύρωση αυτής της Συνθήκης. Τις διαδικαστικές, λειτουργικές λεπτομέρειες θα τις συζητήσουμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση θεωρεί "λεπτομέρεια" το αν θα επικυρωθεί η Συνθήκη σε επίπεδο Ολομέλειας ή στο επίπεδο μιας κλειστής συνεδρίασης κάποιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο θέμα δεν τίθεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Και δεν είναι σωστό αυτό που λέτε, ότι στο πλαίσιο μιας κλειστής επιτροπής γίνεται δήθεν προσπάθεια να αποφύγουμε τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε εκεί να επικυρώσουμε μια Συνθήκη. Γνωρίζετε άλλωστε πολύ καλά, ότι η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών και των κομμάτων έχουν ταχθεί υπέρ της Συνθήκης και της προόδου των διαδικασιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αρα, "παίζετε εν ου παικτοίς". Μην επιμένετε σ` αυτό το θέμα με αυτό τον τρόπο. Αντιλαμβάνομαι ότι θα πρέπει να αναδείξετε το επιχείρημα: πέντε τα κόμματα, αλλά δύο οι πολιτικές. Από την άλλη όμως, αυτό είναι ήδη γνωστό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Οπως είναι γνωστό και δεν είναι καινούργιο ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων όσον αφορά τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας να αποδείξετε τη λογική "χίλια κόμματα μία η ΟΝΕ". Αυτό το οποίο εγώ ερωτώ είναι, θα πάει η Κυβέρνηση σε Ολομέλεια της Βουλής για την επικύρωση ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό το θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντήσατε. Γι' αυτό σας ξαναρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, κ. Μπογιόπουλε. Είπα στην αρχή ότι το θέμα αυτό έχει πάρει το δρόμο του. Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε άλλες λεπτομέρειες, παρά το ότι μπορώ να σας πω κατηγορηματικά ότι "ναι, θα πάμε στην ολομέλεια", αλλά θα πρέπει επίσης να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε σ' αυτή τη διαδικασία. Αντιλαμβάνεστε πως οι χειρισμοί αυτοί γίνονται παράλληλα με χειρισμούς σε άλλα θέματα, που είναι σε εξέλιξη στην Ε. Ε. Οταν δίνω μια απάντηση, παρακαλώ να αρκείστε στην απάντηση που δίνω. Δεν δίνω τυχαία την όποια απάντηση δίνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως μπορείτε να μου πείτε, πότε η Κυβέρνηση -μετά και την παράκαμψη του ελληνικού βέτο και από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών- θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η τέταρτη ή πέμπτη φορά που θέτετε την ερώτηση, θα δώσω την ίδια απάντηση. Δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απορώ πως...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί απάντηση έχει δοθεί προσωπικά σε εσάς, κατ' επανάληψη...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα πάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απορώ πως αυτό δεν το είχατε...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε πει, ότι όταν πάρετε τα πρακτικά της Κομισιόν, θα κάνετε την προσφυγή.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό θυμάστε ότι είχα πει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά υπήρξε Κορεπέρ και Συμβούλιο Υπουργών. Πότε, επιτέλους, θα πάτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν όλα όσα έχουμε πει. Οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ισχύουν και θα ακολουθήσουμε αυτή την πορεία. Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ασφαλώς θα το κάνουμε. Και είναι μια διαδικασία η οποία βεβαίως εκτείνεται σε μάκρος χρόνου, αλλά είναι κάτι το οποίο θα αναγκαστούμε να κάνουμε, εφόσον η Ε. Ε. επιμένει σε μια πολιτική η οποία δυναμιτίζει το νομικό και πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο έχει, μέχρι τώρα, λειτουργήσει ή επί του οποίου στηρίζεται για να παίρνει τις αποφάσεις της. Τα έχουμε πει αυτά.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Πέρα από τα γνωστά αντιπληθωριστικά μέτρα που έχει πάρει τώρα η Κυβέρνηση, υπάρχει σκέψη για κάποια νέα διάταξη σ` αυτή την κατεύθυνση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε επιτύχει ο πληθωρισμός να κινείται στους στόχους που έχουμε θέσει. Μέχρι τέλους του έτους θα έχουμε επιτύχει και αυτό το κριτήριο, το κριτήριο του πληθωρισμού. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει για τη μείωση των εμμέσων φόρων, του Φ. Π. Α. ή τη μείωση της τιμής των καυσίμων θέρμανσης οδηγούν σε μεγάλο βαθμό, πέραν της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, στην ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων, στην ενίσχυση των οικογενειακών εισοδημάτων. Γιατί, όπως είπα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προηγουμένως, έχουμε το φαινόμενο στην πατρίδα μας, οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, όχι μόνο να μένουν σταθερές, αλλά να μειώνονται κιόλας. Αντιλαμβάνεστε πως ο πολίτης, ο καταναλωτής είναι αυτός που κυρίως ωφελείται. Αυτό είναι το μήνυμα: Κερδίζει ο καταναλωτής-πολίτης, κερδίζει το οικογενειακό εισόδημα από την πολιτική αυτή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν οι εξαγγελίες του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη για ανάπλαση, για αναμόρφωση της Πλατείας Ομονοίας είναι στο πλαίσιο των υποσχέσεων που έδωσε ο Πρωθυπουργός, το βράδυ των εκλογών για συνεργασία με όλους τους Δημάρχους;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στο πλαίσιο των υποσχέσεων που έχει δώσει η Κυβέρνηση, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για την πρόοδο πολλών μεγάλων έργων που θα αλλάξουν τη μορφή της Ελλάδος, αλλά και τη μορφή των πόλεων της χώρας μας. Εχουν γίνει πολλά τέτοια έργα. Γνωρίζετε ότι στην οδό Ερμού, τα τελευταία χρόνια έγινε μια σημαντική ανάπλαση. Κάτι ανάλογο θα γίνει και για την Πλατεία Ομονοίας. Το αρμόδιο Υπουργείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει ένα πλήρες σχέδιο και θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι το σχέδιο αυτό το εφαρμόζει με συνέπεια.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αναφέρατε την οδό Ερμού, πιστεύω ότι όλοι θυμόμαστε εδώ ότι ο κ. Λαλιώτης ήταν δίπλα στον κ. Αβραμόπουλο, σε κάποιες γιορτές, τελετές και εγκαίνια. Γιατί αυτή τη φορά αγνοεί το Δήμαρχο της Αθήνας, μετά την πρόσφατη κιόλας εκλογική του νίκη. Και θέλω να πω αν είναι προσπάθεια φαλκίδευσης των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου Αθηναίων.

ΡΕΠΠΑΣ: Επί του θέματος αυτού δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο Δήμαρχος της Αθήνας. Όταν έρθει η ώρα και ολοκληρωθούν τα έργα και γίνουν τα εγκαίνια και στην Πλατεία Ομονοίας, ασφαλώς ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα καλέσει το Δήμαρχο Αθήνας να είναι παρών στα εγκαίνια. Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμποδίσουμε οποιοδήποτε πολίτη, πολύ περισσότερο το Δήμαρχο, να είναι παρών στα εγκαίνια. Και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί σ` αυτή την πρόσκληση ο Δήμαρχος της Αθήνας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό εξελέγη; Για να είναι παρών στα εγκαίνια; Το 57% πήρε κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να κάνει δημοτικά έργα, όπως έχει κάνει ο κ. Αβραμόπουλος. Οτι υπάρχει Δήμαρχος στην Αθήνα -όπως και σε κάθε πόλη υπάρχει ένας δήμαρχος ο οποίος κάνει έργα στην πόλη του- δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει και ο αρμόδιος Υπουργός της χώρας, ο οποίος κάνει έργα, τα οποία -επειδή είναι και ο προϋπολογισμός μεγαλύτερος- συμβαίνει να είναι και πολύ περισσότερα. Αλλο αν αυτό δεν φαίνεται πάντα. Βεβαίως, σε μια μικρή κοινωνία αντιλαμβάνεστε πως τα πάντα είναι ευκολότερο να τα πληροφορηθούν οι πολίτες, ενώ σε εθνικό επίπεδο δεν είναι εύκολο να έχουν τέτοιες πληροφορίες. Και όμως το έργο αυτό υπάρχει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ανακοινωθούν και πάλι σήμερα, ως είθισται, ονόματα φοροφυγάδων, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα του Υπουργείου Οικονομικών. Απλώς πιστεύω ότι πρέπει να κάνει τα πάντα για να εμπεδωθεί, επιτέλους, μια φορολογική συνείδηση στους Ελληνες πολίτες, πράγμα που αποτελεί, μεταξύ των άλλων, και μια συμβολή: Στο να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη, να υπάρχει μια αντικειμενική και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των φορολογουμένων από το κράτος.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 11 November 1998 - 22:47:54 UTC