Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αληθεύει αυτό που δημοσιεύεται και λέγεται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ. Αρσένη να αρχίσει διάλογο, με σκοπό να υπάρξει κάποια τροποποίηση, κάποια αλλαγή στο θέμα της εκπαίδευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της Παιδείας το χειρίζεται πολύ υπεύθυνα ο αρμόδιος υπουργός. Στο πλαίσιο των χειρισμών του, έχει μεταξύ των άλλων προχωρήσει και σε διάλογο. Εχει καλέσει τους ενδιαφερόμενους φορείς να συζητήσουν θέματα εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Αρσένης, ως Υπουργός Παιδείας, είναι ο μοναδικός αρμόδιος να κάνει όλους τους κατάλληλους χειρισμούς, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην ολότητά της κι έτσι, αυτός ο νόμος που είναι πολύ σημαντικός και χρήσιμος, να πάρει "σάρκα και οστά". Από εκεί και πέρα, βεβαίως, ο κ. Αρσένης, στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς, επιδιώκει την αντιμετώπιση και της κρίσης που έχει εκδηλωθεί, με τις κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, τις καταλήψεις ορισμένων σχολείων. Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται υπεύθυνα ο κ. Αρσένης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει παρέμβαση του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν παρεμβαίνει στο έργο των υπουργών. Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με τους υπουργούς, για κάθε τομέα αρμοδιότητας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί του είπε, λοιπόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Του είπε, κάνοντας αυτή την επισκόπηση για τις αντιδράσεις, τις εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας, να χειριστεί τα θέματα, με τον τρόπο με τον οποίο εκείνος κρίνει ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός και ωφέλιμος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, όμως, λέτε ότι θα εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση στην ολότητά της. Τι διάλογο να κάνουν τότε, εφόσον οι άλλες πλευρές δεν συμφωνούν με όλες τις πτυχές αυτής της μεταρρύθμισης; Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να αλλάξει κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι άλλες πλευρές θα πρέπει να προσέλθουν σε ένα τέτοιο διάλογο, να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να έχουν προτάσεις και θέσεις. Καλό είναι να τις ακούσουμε. Πέρα από τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις των σχολείων, υπάρχει και το πεδίο της ευθύνης, στο οποίο θα πρέπει όλοι να είμαστε παρόντες. Και πρέπει να είμαστε παρόντες με υπεύθυνες προτάσεις. Ο κ. Αρσένης έχει καλέσει τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και έχει επιδιώξει με συστηματικό τρόπο τη συζήτηση με τους ίδιους τους μαθητές, των θεμάτων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση από τις άλλες πλευρές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού βγάζετε αυτό το συμπέρασμα ότι θα έχει ανταπόκριση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί πιστεύουμε ότι είναι καλών διαθέσεων τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές. Γνωρίζουν ότι δεν είναι προς όφελος των ιδίων, δεν είναι προς όφελος της χώρας, η επί μακρό χρονικό διάστημα συντήρηση αυτής της κατάστασης. Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα. Η κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη πρότασή της, έχει καλέσει σε διάλογο και συνεννόηση τους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση της κυβέρνησης, οι συγκεκριμένοι φορείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διάλογος για το διάλογο; Θα κάνει, σας λέω, σε κάποια σημεία πίσω η κυβέρνηση; Είναι διατεθειμένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει πει την πρότασή της. Πιστεύουμε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης ανταποκρίνεται σε ώριμες ανάγκες της κοινωνίας. Ο διάλογος έχει την κοινωνική σημασία και την αξία του. Είναι αγαθό σε μία κοινωνία ο διάλογος. Ομως, διάλογος δεν σημαίνει οπωσδήποτε και σε κάθε περίπτωση αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης. Γιατί κάποιοι αντιλαμβάνονται το διάλογο και σε μία τέτοια διάσταση και εκδοχή. Ο διάλογος είναι μία σύνθεση απόψεων. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική με βάση νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Αρσένης έχει καλέσει τους ενδιαφερόμενους φορείς για να συζητήσει μαζί τους τα θέματα της εφαρμογής αυτού του νόμου. Και θα πρέπει οι άλλοι φορείς να προσέλθουν σ` αυτό το διάλογο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τον έκανε αυτό το διάλογο, πριν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτά τα θέματα. Ο κ. Αρσένης έχει καλέσει όλα τα κόμματα, όλους τους φορείς, εδώ και πάρα πολύ καιρό -ένα, ενάμισι χρόνο, πριν- πολύ πριν ακόμη ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, προκειμένου να συζητηθούν τα συναφή θέματα. Δυστυχώς, τότε, δεν ανταποκρίθηκαν οι φορείς. Οι επιστολές που έχουν αποσταλεί, από τις αρχές του 1997 και μετά, έως την ώρα που ψηφίστηκε ο νόμος, είναι αψευδής μάρτυρας για το ότι είχαν προσκληθεί οι ενδιαφερόμενοι φορείς να πάρουν μέρος σε μια τέτοια διαδικασία διαλόγου, για τη συζήτηση των θεμάτων της εκπαίδευσης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μήπως έφθασε η στιγμή να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, κάτι που δεν έχει γίνει από το 1995 και μετά; Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κάνει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει ζητήσει ο Πρόεδρος, ο κ. Πανάρετος, τη σύγκλιση του Συμβουλίου. Είναι κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζουμε -γιατί δεν είναι κυβερνητικό όργανο- προγραμματίζεται και μπορεί να γίνει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η άλλη μέθοδος που εφαρμόζει εδώ και δύο μέρες ο κ. Αρσένης, η τηλεδιάσκεψη, αποδίδει; Εχετε κάποια στοιχεία να μας δώσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, μόλις πριν, μιλούσαμε για την αξία του διαλόγου. Μία μορφή διαλόγου με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η τεχνολογία, είναι κι αυτός. Ασφαλώς αποδίδει, γιατί όπως είπα και στην αρχή, όσο περισσότερο ενημερώνονται οι μαθητές και οι άλλοι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τόσο λιγότερος χώρος μένει στην άγνοια, την αμάθεια και την παραπληροφόρηση. Γι` αυτό πιστεύουμε ότι ο δρόμος αυτός, είναι ένας σωστός δρόμος για να εκτονωθεί η κρίση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Το συμβόλαιο για τους S-300, όσον αφορά το σχέδιο της παράδοσης, τηρείται κανονικά ή έχουμε εκ των πραγμάτων κάποια προβλήματα;;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει γι` αυτά τα θέματα. Τα χειρίζεται υπεύθυνα η κυπριακή κυβέρνηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν μιλήσει για το θέμα αυτό. Οι θέσεις παραμένουν στο επίπεδο εκείνο που είχαν εκφραστεί όταν έγινε η παραγγελία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό το οποίο θέλετε να ρωτήσετε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ημερομηνία.

ΡΕΠΠΑΣ: Με ρωτήσατε, έδωσα μια απάντηση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο ίδιος Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος είχε δώσει κάποια ημερομηνία, πριν από δυο-τρεις εβδομάδες, σ' αυτό αναφέρομαι, η οποία ημερομηνία ήταν η χθεσινή.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Η ερώτηση ποια είναι;

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αληθεύει αυτό που μας είχε πει ο Υπουργός Εξωτερικών ή όχι; ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι τα θέματα τα χειρίζονται οι δύο πλευρές, η κυπριακή κυβέρνηση και η ρώσικη εταιρεία. Γνωρίζετε ότι οι θέσεις που έχουν εκφράσει, είναι αυτές στις οποίες και σήμερα παραμένουν. Δεν έχουν αλλάξει πολιτική, δεν έχουν εκφράσει διαφορετικές θέσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αρα, φορτώθηκαν οι πύραυλοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι το θέμα αυτό το χειρίζονται οι δύο πλευρές. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι συνεννοούνται οι δύο πλευρές για το πώς θα μεταφερθεί στην πράξη αυτό που αποτελεί συμφωνία τους, εδώ και αρκετό καιρό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Σε συνεννόηση με την Ελλάδα είχε πει ο κ. Σημίτης στην κοινή σύσκεψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεννόηση με την Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στην Αθήνα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επαναφέρουμε το ερώτημα: Φορτώθηκαν οι πύραυλοι στις 15 του μηνός, όπως είχε πει ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το πώς οι δύο πλευρές χειρίζονται ένα θέμα που τους αφορά άμεσα. Εμάς μας αφορά, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Πιστεύουμε ότι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις -το έχει αποδείξει άλλωστε- ο Πρόεδρος της Κύπρου χειρίζεται αυτό το θέμα, με γνώμονα το συμφέρον της άμυνας της Κύπρου. Δεν είναι θέμα δημόσιας συζήτησης οι λεπτομέρειες ή το περιεχόμενο αυτών των συμβάσεων, πώς εφαρμόζονται, πώς υλοποιούνται. Εχουν μια πάρα πολύ ειδική σημασία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ουσιαστικά αφήνετε ανοιχτό το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων. Μπορεί και να έχουν φορτωθεί, αυτό μας λέτε. Εχουν φορτωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό το θέμα το χειρίζονται οι δύο πλευρές. Εγώ δεν έχω τίποτα άλλο υπόψη μου, πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί δημόσια. Δεν έχω πληροφορηθεί τα θέματα, το πώς οι δύο πλευρές, στις λεπτομέρειές της, χειρίζονται μια συμφωνία που έχουν κάνει εδώ και αρκετό καιρό. Απλά, προσβλέπουμε πάντοτε με εμπιστοσύνη στους χειρισμούς που κάνει υπεύθυνα η κυπριακή κυβέρνηση. Ηταν σαφές αυτό το οποίο είπα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 16 December 1998 - 17:21:14 UTC