Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ και επέλεξε τους νέους Αρχηγούς Στρατού κ. Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη και Αεροπορίας κ. Δημήτρη Λιτζεράκο.

* Τη Δευτέρα, επισκέπτεται τη χώρα μας ο πρωθυπουργός της φίλης χώρας Φιλανδίας κ. Λίπονεν. Η Φιλανδία είναι η χώρα που θα ασκήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους την Προεδρία της Ε. Ε., για πρώτη φορά από την ένταξή της. Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και προσβλέπουμε στην περαιτέρω σύσφιγξή τους και τη βελτίωση του επιπέδου της συνεργασίας μας, ιδιαίτερα αφού οι θέσεις μας είναι απόλυτα ταυτόσημες στα θέματα που αφορούν την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ε. Ε., τομέα στον οποίο πιστεύουμε ότι θα δώσει έμφαση η Φιλανδία κατά την Προεδρία της.

* Είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή, μετά την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ψηφοφορία, η οποία -πιστεύουμε- θα αποδείξει για μια ακόμη φορά την πολιτική και προγραμματική πληρότητα και υπεροχή της κυβέρνησης και την ένδεια προγραμματικών θέσεων, όπως και την αδυναμία ανάληψης σημαντικών και θετικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Μετά την εξέλιξη που προέκυψε χθες, της συζήτησης δηλαδή του θέματος της Παιδείας στη Βουλή, αποφασίστηκε να μη γίνει σήμερα η συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί δεν ανακοινώθηκε χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, τα οποία θα έπαιρναν μέρος σε αυτή τη συνεδρίαση ειδοποιήθηκαν για την αναβολή. Σας το ανακοινώνω σήμερα. Δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος. Θέλουμε - τονίζω με την ευκαιρία της ερώτησής σας- να εστιαστεί το ενδιαφέρον στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, γιατί πιστεύουμε ότι είναι πολύ χρήσιμη η συζήτηση αυτή, αφού και ο ελληνικός λαός και οι μαθητές θα ενημερωθούν για το πώς τα κόμματα αντιλαμβάνονται τα θέματα Παιδείας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και θα καταδειχθεί η πολιτική ορθότητα που διακρίνει τους χειρισμούς που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μετά την πρωινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Κωνσταντόπουλο, ο κ. Πρόεδρος φέρεται να έχει πει ότι, μετά τις εξελίξεις στο θέμα της μεταρρύθμισης της Παιδείας, ίσως θα ήταν σκόπιμο να ξαναδούμε τα πράγματα. Εχετε κάποιο σχόλιο επ' αυτού, έχετε κάποιους ανάλογους προβληματισμούς, δεδομένου ότι μέχρι τώρα, ο κ. Στεφανόπουλος έχει δείξει, με κάθε τρόπο, ότι η μεταρρύθμιση είναι ορθή και πρέπει να προχωρήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορώ όμως να συμμεριστώ απολύτως τις ανησυχίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις ανησυχίες τις δικές σας, τις ανησυχίες του συνόλου του ελληνικού λαού για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Γι' αυτό, ακριβώς και η Κυβέρνηση, όπως και όλοι οι Ελληνες, πιστεύει ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν αμέσως. Και με ανοικτά πλέον και λειτουργούντα τα σχολεία να συζητηθούν τα σχετικά θέματα για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή είναι γνωστό ότι, ανεξαρτήτως δικαίου ή αδίκου, όταν έφηβοι έχουν δύο μήνες εκδηλώσει αυτούς τους αγώνες που έχουν εκδηλώσει, σήμερα κάνουν μια διαδήλωση της τάξεως των 15.000 ανθρώπων περίπου, 12.000 είναι η επίσημη εκτίμηση της Αστυνομίας, είναι δυνατόν τη Δευτέρα αυτά τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία τους; Τι εκτιμά η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η σημερινή εκδήλωση είναι μια σημαντική εκδήλωση. Πιο σημαντική όμως είναι η απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων να λειτουργήσουν και πάλι αμέσως τα σχολεία. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό. Οπως αποδεικνύεται από τη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή η πρόταση που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχει αποφασιστεί και καταστεί νόμος του Κράτους, δεν έχει αντιπρόταση. Αρα, λοιπόν, αυτό το οποίο θα πρέπει αυτή την ώρα να πρυτανεύσει είναι η υπευθυνότητα και η ψυχραιμία. Δεν είναι πεδίο για νικητές και ηττημένους η εκπαίδευση στην πατρίδα μας. Πιστεύουμε ότι με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες, μπορεί να αναπτύσσει καθένας τη δραστηριότητά του, να εκδηλώνει τις αγωνιστικές διαθέσεις του, αλλά εντός αυτών των ορίων κινούμενος και ασκώντας τα δικαιώματά του θα πρέπει να αντιληφθεί, πως δεν μπορεί να βλάπτει τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό είναι το κύριο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Και οι μαθητές οι οποίοι από πολλούς κολακεύονται για την ωριμότητά τους, δεν μπορεί από την άλλη να αντιμετωπίζονται ως μικρά παιδιά και εξ αυτού του λόγου ως μη ώριμοι για να συναισθανθούν τις ευθύνες που έχουν ως πολίτες αυτής της χώρας, ώστε και αυτοί να δεσμεύονται από ένα πλαίσιο νομιμότητας μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται. Πιστεύω ότι οι μαθητές είναι ώριμοι και ότι στην πλειοψηφία τους έχουν αντιληφθεί πως το συμφέρον τους είναι να λειτουργήσουν αμέσως και ομαλά τα σχολεία. Και με ανοικτά πλέον και λειτουργούντα τα σχολεία να συζητήσουμε τα θέματα για την καλύτερη εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία είναι ένα ώριμο πλέον αίτημα των καιρών και πρέπει να εφαρμοστεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η γερμανική προεδρία με δηλώσεις του κ. Σρέντερ φαίνεται πως προσανατολίζεται να σταματήσει, να φρενάρει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με το αιτιολογικό ότι υπάρχει εκκρεμότητα στο Κυπριακό. Μάλιστα, σήμερα, στον Τύπο αναφέρονται και δηλώσεις από την Ισπανία του Ελληνα Πρωθυπουργού ότι και αυτός ανησυχεί αν θα προχωρήσουμε φυσιολογικά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όπως έχει αποφασιστεί στο Λουξεμβούργο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν ληφθεί αποφάσεις για το θέμα αυτό από την Ε. Ε. Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παράκαμψη αυτών των αποφάσεων. Αλλωστε, είναι πρόσφατη η έκφραση εκτίμησης της Ε. Ε. προς την Κύπρο με τη δήλωση του προεδρεύοντος Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας ότι αυξήθηκε η εμπιστοσύνη της Ε. Ε. προς την ηγεσία της Κύπρου μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της. Πιστεύουμε ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ε. Ε. -παρά τα εμπόδια που συχνά παρεμβάλλονται και αυτά που παρεμβλήθηκαν μέχρι τώρα δεν είναι τα τελευταία ή τα μόνα- θα ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων που γνωρίζουμε. Σύμφωνα, δηλαδή, με την πορεία που θα λάβει η ενταξιακή διαδικασία και για τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να παραμένει αιχμάλωτη των διαθέσεων και των πολιτικών της Τουρκίας. Αυτό το γνωρίζει η Διεθνής Κοινότητα και ιδιαίτερα η Ε. Ε., η οποία πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί στις ευθύνες της και θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση με τον καλύτερο τρόπο των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, ο κ. Ετζεβίτ, με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας, έκανε κάποιες πολύ αυστηρές δηλώσεις, λέγοντας ότι στην Κύπρο, ήδη, υπάρχουν δυο ξεχωριστά κράτη, μιλώντας, βέβαια, για τη διχοτόμηση του νησιού. Θα ήθελα κάποιο σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Την απάντηση, στις δηλώσεις αυτές των Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντενκτάς, έδωσε ο ίδιος ο ΟΗΕ με το πρόσφατο ψήφισμά του. Επανέλαβε την πολιτική βάση, επί της οποίας θα πρέπει να αναζητηθεί λύση για το κυπριακό θέμα, απορρίπτοντας έτσι ευθέως και κατηγορηματικά, οποιεσδήποτε άλλες ορέξεις ή επιδιώξεις της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός καθεστώτος δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, παρακολουθώντας τον κ. Αρσένη να μιλά στη Βουλή, τον άκουσα έκπληκτος, αναφερόμενο στη δράση άλλου κόμματος, και ειδικά στο ΚΚΕ, να διατυπώνει την εξής πρόταση: "Εχουμε στείλει στοιχεία στη Δικαιοσύνη για τη δράση του συγκεκριμένου κόμματος". Επειδή δεν γνωρίζω αν αυτή η δήλωση έγινε εκ παραδρομής ή για συγκεκριμένους λόγους, παράκλησή μου είναι, αν, αφενός, γνωρίζετε τι εννοεί, να μας εξηγήσετε, εάν όχι να δοθούν οι διευκρινήσεις σε εύθετο χρόνο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης κάθε άλλο παρά αναφέρθηκε σε ευθύνες που έχει το ΚΚΕ, ποινικές ή άλλες παρόμοιου χαρακτήρα, με την πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσει. Ο κ. Αρσένης κάνει πολιτική αντιπαράθεση στο ΚΚΕ. Οπως όλοι μας, γνωρίζει πάρα πολύ καλά -γιατί είναι έμπειρος πολιτικός- ότι το ΚΚΕ είναι ένα νόμιμο, κοινοβουλευτικό κόμμα, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Δεν τίθεται, λοιπόν, τέτοιο θέμα. Γι αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε αυτού του είδους τις παρερμηνείες και τις διαστρεβλώσεις.

Από κει και πέρα έχουμε μιλήσει, κατ' επανάληψη, για την ανάγκη να σεβόμαστε και να τηρούμε τους νόμους του κράτους. Και βεβαίως, αν κάποιοι παραβιάζουν το νομικό αυτό πλαίσιο και παραβαίνουν τους νόμους, δεν είναι δυνατό να μην αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους. Θα πρέπει να γίνει αυτό ανεξαρτήτως του αν ανήκουν σε ένα κόμμα ή όχι. Αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία. Μπορεί να είναι ένα στοιχείο, το οποίο οδηγεί στην εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον αν κάποιος θα αντιμετωπίσει τις ευθύνες του εξαιτίας των πράξεών του. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως η ισονομία επιβάλλει, όλοι να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το αν οι πράξεις τους είναι νόμιμες ή όχι και όχι με το αν είναι μέλη ενός κόμματος ή όχι. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

Εν πάση περιπτώσει, την παρέμβαση και την ομιλία του κ. Αρσένη χθες στη Βουλή, καλό είναι να τη δούμε στην ολότητά της. Πιστεύω ότι ήταν καταλυτική, ήταν εντυπωσιακή θα έλεγα, γιατί απομυθοποίησε τα κίνητρα, τα οποία ισχυρίζεται η ΝΔ, ότι την οδήγησαν στην πρωτοβουλία αυτή και απέδειξε ότι πέραν του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, δεν υπάρχει πρόταση για τα εκπαιδευτικά ζητήματα της χώρας, από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Η ΝΔ, φερ' ειπείν, κλήθηκε κατ' επανάληψη να καταθέσει τις προτάσεις της, για τα θέματα Παιδείας. Δεν το κατόρθωσε και τελικά κατέληξε σε μια πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Παιδείας. Κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας γιατί εφαρμόζει ένα νόμο, ενώ το κανονικό θα ήταν να τον κατηγορήσει εάν δεν εφάρμοζε ένα νόμο που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή. Κατηγορεί την κυβέρνηση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί, την ώρα που στο πρόσφατο παρελθόν, πριν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, άσκησε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης, ισχυριζόμενη ότι απαιτούνται αλλαγές στο χώρο της Παιδείας, χωρίς την ίδια στιγμή να προτείνει συγκεκριμένη κατεύθυνση ή περιεχόμενο αλλαγών για την εκπαίδευση στη χώρα μας. Αυτό δείχνει πως η ΝΔ όταν αναλάμβανε αυτή την πρωτοβουλία, είχε άλλα κίνητρα και άλλους στόχους. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα, τα οποία, αυτή την ώρα φαίνεται, συμπαρατάσσονται με τη ΝΔ για λόγους ευκαιριακούς και μικροκομματικούς.

Πιστεύουμε ότι η συζήτηση στη Βουλή θα βοηθήσει την κυβέρνηση, μεν, να καταδείξει την προγραμματική πληρότητα και την πολιτική υπεροχή της και για τα θέματα Παιδείας, θα υποχρεώσει, δε, την Αντιπολίτευση -ιδιαίτερα τη ΝΔ- να υποστεί τη δοκιμασία της αποκάλυψης της υποκρισίας της, αφού δεν ενδιαφέρεται για την Παιδεία, παρά τα όσα αντίθετα λέει, αλλά και της απόγνωσής της, αφού διαπιστώνει ότι ζει τελικά με πλάνες και ψευδαισθήσεις. Ζει ένα φαινόμενο πολιτικού αντικατοπτρισμού, όπως έχω πει και στο παρελθόν.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε αν ο Πρωθυπουργός έχει στείλει στους υπουργούς κάποιο έγγραφο, γράμμα, σημείωμα με το οποίο να τους δίνει εντολή, όλη η δραστηριότητα σε επίπεδο, τουλάχιστον, νομοθετημάτων ή θεσμικών παρεμβάσεων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι υπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Και στο πλαίσιο του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, οι επιστολές που έχει απευθύνει ο Πρωθυπουργός προς τους υπουργούς, αφορούν την ανάληψη, από μέρους των υπουργών, νομοθετικών ή άλλων πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση θεμάτων σε συγκεκριμένους τομείς, που από κοινού -μεταξύ δηλαδή του Πρωθυπουργού και του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού- έχει αποφασιστεί ότι είναι οι τομείς που έχουν το μείζον ενδιαφέρον. Οτι είναι οι τομείς, τα θέματα των οποίων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για κάθε υπουργείο έχει γίνει αυτή η ιεράρχηση, εδώ και αρκετό καιρό και επί του κειμένου αυτού, εργάζονται -αφού αποτελεί τον οδηγό, την πυξίδα- όλοι οι υπουργοί. Αυτό είναι που έχει γίνει.

Ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 January 1999 - 18:44:38 UTC