Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Αύριο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Γερμανίας κ. Σάρπινγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των βαλκανικών χωρών που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκύριακο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, αύριο, θα ζητήσει και κάποιες παραιτήσεις υπουργών ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε για τον κ. Αρσένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης είναι μέλος της κυβέρνησης. Οταν μιλώ για την κυβέρνηση δεν εξαιρώ κάποιον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, γιατί δεν πήγε στο Επιμελητήριο, στον Πειραιά; Μας το είχατε ανακοινώσει χθες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες το απόγευμα, συμμετείχε σε συνεδρίαση στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού". Εκτακτη απασχόλησή του οδήγησε κατ` αρχήν σε καθυστέρηση τη μετάβασή του στον Πειραιά, η οποία τελικά ακυρώθηκε, λόγω και των συνθηκών, πέραν των άλλων απασχολήσεών του που προέκυψαν εκτάκτως, που είχαν δημιουργηθεί σε εκείνο το χώρο του Πειραιά.

Με την ευκαιρία αυτή, πρέπει να καταγγείλω τέτοιου είδους ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν ολιγάριθμες ομάδες να επιβάλουν τον αυταρχισμό τους και να παρακωλύουν δημόσιες λειτουργίες. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό, είναι και παράνομο. Σε τελευταία ανάλυση, ουδείς εξουσιοδότησε κάποιους να επιβάλουν την τυραννία τους σε μία ολόκληρη κοινωνία. Φαινόμενα τέτοια τα αποδοκιμάζουμε. Καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τις απόψεις τους. Δεν μπορεί, όμως, να δημιουργεί συνθήκες, όπου μέσω απειλών ή εκβιασμών στερεί αυτό το δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση της άποψης ή της δράσης σε οποιονδήποτε άλλον, πολύ περισσότερο σε πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση ειδοποίησε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην πάει για τους ίδιους λόγους; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι άλλο πράγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας μίλησα για συγκεκριμένους λόγους, όσον αφορά τη μη μετάβαση εκεί του Πρωθυπουργού. Οσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν γνωρίζω οτιδήποτε σχετικό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αν θυμάμαι καλά πριν από λίγες ημέρες από αυτό το βήμα, μας είχατε πει ότι το θέμα της Παιδείας, με τις καταλήψεις και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, βαίνει προς ύφεση. Όμως, εδώ και ένα διήμερο, τριήμερο, τα πράγματα έχουν σκληρύνει. Προχθές το βράδυ, έκαναν άνω-κάτω την Αθήνα κάποιοι. Σήμερα τα ίδια. Πού οδηγούμεθα με αυτή την κατάσταση και τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει για φθίνουσα πορεία των καταλήψεων όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάποιοι οι οποίοι φέρονται με τρόπο ανεύθυνο, δεν βρίσκουν ευκαιρία να προβαίνουν σε πράξεις αποκρουστικές σαν αυτές στις οποίες προχωρούν, σε επεισόδια, σε βανδαλισμούς. Λίγοι είναι, αλλά δεν είναι εύκολο, επειδή εκείνοι επιλέγουν τον τόπο και το χρόνο, να προληφθούν οι ενέργειές τους. Αντιλαμβάνεστε πως αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν σχέση με τον αγώνα που κάνουν οι μαθητές. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι το μαθητικό κίνημα έχει στους κόλπους του τέτοιους πυρήνες, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους έχουν αποκαλυφθεί και έχουν αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται για τα θέματα που έχουν σχέση με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Είναι βέβαιο ότι η δραστηριότητά τους αυτή αναπτύσσεται με την εκμετάλλευση των συνθηκών που δημιουργούνται λόγω των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Ασφαλώς, λοιπόν, η καλύτερη απάντηση και σ` αυτά τα φαινόμενα δεν είναι άλλη, παρά η επίδειξη μιας υπεύθυνης στάσης από όλους μας, προκειμένου να λειτουργήσουν και πάλι αμέσως και ομαλά τα σχολεία, ώστε να πάψουν να υφίστανται και οι συνθήκες εκείνες, το ανάλογο περιβάλλον, που δίνει τη δυνατότητα σε τέτοιους πυρήνες κακοποιών στοιχείων, να μετέρχονται τέτοια μέσα, να υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και να προβαίνουν σε βανδαλισμούς και αξιόποινες πράξεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στα κακοποιά στοιχεία συμπεριλαμβάνετε και αυτούς που χτυπούν μαθητές με ρόπαλα ή που τους τραυματίζουν με τα αυτοκίνητά τους, όπως ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όποια αξιόποινη πράξη, έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε πολίτης κρίνεται από τα Οργανα της Δικαιοσύνης, όταν αυτά επιλαμβάνονται. Από εκεί και πέρα, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι αθώος, σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Γνωρίζετε ποιο είναι το πρόβλημα για την πολιτική, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από τη μία πρέπει να δείξουμε ευαισθησία και να αντιμετωπίσουμε με λεπτότητα το δικαίωμα των πολιτών να δραστηριοποιούνται, να εκφράζουν τις απόψεις τους, να κινητοποιούνται, να διαδηλώνουν. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να υπερασπιστούμε και το δικαίωμα εκείνων που δεν συμμετέχουν σ` αυτές τις κινητοποιήσεις, να συνεχίσουν ακώλυτα το καθημερινό έργο τους. Και αντιλαμβάνεστε πως η επίτευξη της χρυσής τομής είναι πάντοτε δύσκολη. Η στάθμιση αυτών των αγαθών είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα και πάντοτε ασκείται κριτική από όλους εκείνους οι οποίοι, είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, μπορούν να καταμαρτυρήσουν στην πολιτική αδυναμίες ή λάθη.

Οταν τα πράγματα αφήνονται να εξελιχθούν ελεύθερα, με το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δημιουργώντας προβλήματα σε άλλους συμπολίτες, η πολιτική κατακρίνεται, γιατί δεν κάνει κάτι, ώστε να διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών στο σύνολό τους. Οταν παρεμβαίνει η πολιτική ή το κράτος, τότε κατηγορείται για παρέμβαση η οποία δημιουργεί ένταση και αντιπαράθεση, με πιθανά επεισόδια και ατυχήματα, με αποτέλεσμα και πάλι να ασκείται κριτική. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο αυτό και γι` αυτό επαναλαμβάνω, ότι χρειάζεται όλοι να έχουμε μία υπεύθυνη στάση. Μόνον έτσι αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ κ. Υπουργέ, δεν μίλησα για ένδικα μέσα. Εγώ μίλησα γι` αυτούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν ρόπαλα, άλλοι το αυτοκίνητό τους και χτύπησαν μαθητές και μαθήτριες. Σ` αυτούς αναφέρομαι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν και μαθητές οι οποίοι έχουν βιαιοπραγήσει; Δεν το έχετε αντιληφθεί; Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν και νέοι άνθρωποι οι οποίοι στρέφονται εναντίον ηλικιωμένων με τρόπο βίαιο; Θέλετε να μπούμε σε μία περιπτωσιολογική αναφορά αυτών των φαινομένων που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες; Ας το αποφύγουμε. Περιορίζομαι να πω ότι εκεί που επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη έχει το λόγο, δεν τον έχουμε εμείς. Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα ένδικα μέσα τα οποία διαθέτει, προκειμένου να αποδείξει το δίκαιό του. Ολοι θα πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

ΦΙΛΗΣ: Πριν είπατε ότι οι καταλήψεις βαίνουν μειούμενες, φθίνουν. Εχετε κάποια στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει γι` αυτό. Εχουμε στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις. Το υπουργείο Παιδείας, έχει υπόψη του τα στοιχεία αυτά, τα οποία επίσης προκύπτουν και από τις κρατικές Αρχές, τις Περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Στην ελληνική περιφέρεια τα σχολεία, σχεδόν στο σύνολό τους, λειτουργούν πλέον κανονικά.

ΦΙΛΗΣ: Στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Αθήνα έχουμε σχολεία στα οποία έχουν λήξει οι καταλήψεις. Αναφέρομαι στο παράδειγμα του λυκείου του Χαλανδρίου, του οποίου οι μαθητές συζήτησαν χθες με τον υπουργό Παιδείας. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο αυτό θα έχει μία τέτοια εξέλιξη, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία.

ΦΙΛΗΣ: Μήπως έχετε κάποιο στοιχείο που να δείχνει πόσα σχολεία τελούν σε κατάληψη και σε τι μαθητικό πληθυσμό αντιστοιχούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω -δεν το έκανα καμία ημέρα- τη διάθεση να κάνω μια αριθμητική αναφορά σε σχολεία που βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο καθεστώς. Τα στοιχεία αυτά τα δίνει το υπουργείο Παιδείας, είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου, δεν είναι μυστικά. Αλλά είναι κάτι το οποίο δεν έχει την πρώτη σημασία, κατά τη δική μας άποψη. Σημασία έχει όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν και πάλι γρήγορα και ομαλά. Και ένα σχολείο να βρίσκεται υπό κατάληψη, υπάρχει πρόβλημα. Εμείς επιθυμούμε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία αμέσως.

ΦΙΛΗΣ: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Παιδείας διαφωνούν ως προς τον αριθμό των σχολείων που λειτουργούν. Αυτό προκύπτει από τις διάφορες πληροφορίες και τα δημοσιεύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία διαφωνία. Τα στοιχεία τα οποία έρχονται στις υπηρεσίες είναι περίπου ταυτόσημα. Οι όποιες μικρές διαφοροποιήσεις προκύπτουν από ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: Το καθεστώς σε κάθε σχολείο παραλλάσσει. Σε κάποια σχολεία έχουμε ένα καθεστώς κατάληψης, σε κάποια άλλα σχολεία απέχουν μαθητές ή εμποδίζονται κάποιοι άλλοι μαθητές να προσέλθουν και να διδαχτούν τα μαθήματά τους. Αρα και εκεί δεν λειτουργεί το σχολείο. Αν θέλετε να μιλήσουμε για τον αριθμό των σχολείων που δεν λειτουργούν κανονικά, θα μιλήσουμε για έναν αριθμό, που είναι ίδιος, είτε τα στοιχεία αυτά έρχονται από το Υπουργείο Παιδείας, είτε από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Αν θέλετε να κατατάξουμε τα σχολεία σε διάφορες κατηγορίες, θα δείτε ότι και πάλι εκεί η εκτίμηση των στοιχείων είναι η ίδια. Δεν είναι οι διαφορές τέτοιες, ώστε να δικαιολογούν την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων για δήθεν σκοπιμότητες που υποκρύπτονται στην ανάδειξη αυτών των στοιχείων.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε κάποιες δηλώσεις. Στέκομαι στο μέρος που αφορά την Παιδεία. Εκεί είπε ότι κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να τίθεται ως προϋπόθεση να ανοίξουν τα σχολεία, για να υπάρξει διάλογος -και μάλιστα ανοιχτός, όπως είπε, διάλογος- μεταξύ των μαθητών και της κυβέρνησης. Συμμερίζεται αυτή την άποψη η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ο Υπουργός Παιδείας είναι σε διάλογο με φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Συνάντησε χθες τους εκπροσώπους των καθηγητών της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Εχει σήμερα συνάντηση με τους καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων. Εχει συζητήσει και με μαθητές. Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή του κ. Τσοχατζόπουλου καλό είναι να ακουστεί από τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς και τους μαθητές, να επιδιώξουν μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα που έχουν κοινό ενδιαφέρον. Κατά τα άλλα, το θέμα της αντιμετώπισης αυτών των κινητοποιήσεων με διάλογο είναι δική μας επιλογή. Κατ` επανάληψη έχουμε μιλήσει για την αξία του διαλόγου, δεν είναι κάτι καινούργιο. Σ` αυτό συμφωνούμε όλοι. Αυτό το οποίο όμως δεν μας βρίσκει σύμφωνους είναι η υποκρισία που επιδεικνύεται από διάφορες πλευρές, να χρησιμοποιείται κάθε δήλωση με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται εντυπώσεις, χωρίς να επιδιώκεται η παραγωγή ουσιαστικού αποτελέσματος. Και αναφέρομαι, π. χ., τώρα στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος από τη μία καλεί τους μαθητές να επανέλθουν στα σχολεία, από την άλλη φανερά υποκριτής -στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση- δεν μπορεί να επιβάλει τη γραμμή του κόμματός του στα κομματικά του στελέχη, τα οποία στη διοίκηση της ΟΛΜΕ τηρούν μία σκληρή στάση και συντελούν με κάθε τρόπο στο να συνεχιστεί η μη λειτουργία των σχολείων.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ζητήσουν να δουν τον κ. Αρσένη. Ο κ. Αρσένης θα έχει να τους πει κάτι συγκεκριμένο ή θα είναι μια άγονη συνάντηση με τους μαθητές;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θεωρούμε ότι ο διάλογος έχει εκ των πραγμάτων αξία πρέπει να τον επιδιώκουμε, χωρίς να προδικάζουμε το αποτέλεσμά του. Πιστεύω ότι, όπως στο παρελθόν έγινε διάλογος, έτσι και τώρα η γέφυρα του διαλόγου δεν πρέπει να πέσει. Θα πρέπει οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, την πόρτα του Υπουργείου Παιδείας που είναι ανοιχτή, να την πλησιάσουν, να τη διαβούν, να πάνε στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας και να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιλήσατε για υπεύθυνη στάση από όλους, για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Κατ` αρχήν, για να το λέτε, ποιοι δεν τηρούν τη στάση αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι άλλοι εκτός της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιοι είναι οι "άλλοι";

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι άλλοι οι οποίοι έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Συγκαταλέγετε σ` αυτούς και πολιτικούς φορείς; Το ΚΚΕ, το Συνασπισμό, τη Ν. Δ....;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν μιλήσαμε γι` αυτά, συγκεκριμένα, μια εβδομάδα πριν στην Ελληνική Βουλή;

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει σημασία. Στη Βουλή σας είπαν τις απόψεις τους και είπατε τις δικές σας. Εννοώ μετά από μία εβδομάδα, συνεχίζετε να θεωρείτε πως ...

ΡΕΠΠΑΣ: Σε μία εβδομάδα δεν έχουμε αλλάξει απόψεις. Πιστεύουμε ότι και τα πολιτικά κόμματα με τη στάση τους συμβάλλουν στη συντήρηση αυτού του φαινομένου. Η στάση τους δεν είναι υπεύθυνη στάση.

ΜΙΧΑΗΛ: Να ρωτήσω κάτι ακόμη: Ολες αυτές οι κινητοποιήσεις των μαθητών, στα όσα υπό κατάληψη σχολεία υπάρχουν κατά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Παιδείας, το χθεσινό γεγονός στον Πειραιά, εκτιμάτε ότι εντάσσεται σε κάποιες συντονισμένες ενέργειες κάποιων κομμάτων για να φθείρουν την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το εκτιμήσει κανείς. Αλλά νομίζω ότι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι λογικό να επιδιώκουν τη φθορά της κυβέρνησης. Το θέμα είναι εάν αυτό το επιδιώκουν με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες ή με την επίδειξη μιας αλαζονικής και αυταρχικής συμπεριφοράς μικρών ομάδων οπαδών τους. Στο δεύτερο διαφωνούμε. Το πρώτο είναι παραδεκτό. Είναι στοιχείο των κανόνων μιας δημοκρατικής λειτουργίας στην κοινωνία. Και στην ελληνική κοινωνία. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος -επανέρχομαι- είπε επί λέξη, απαντώντας στην ερώτηση για διάλογο με κλειστά ή ανοιχτά σχολεία, ότι "προϋποθέσεις ή όροι εφευρίσκονται από εκείνους οι οποίοι αδυνατούν να δουν την ουσία κατάφατσα" και σε στοιχεία που παραβάλλει, δίνει μόνο "ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος". Αναφέρεται στο διάλογο και με τους μαθητές, σαφώς. Τι απαντάτε, τί θέση παίρνετε επί του θέματος που λέει "όχι προϋποθέσεις, όχι προαπαιτούμενα, όχι όροι, όπως είναι";

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι` αυτό το θέμα πριν. Απλά συμπληρώνω, υπενθυμίζοντάς σας τη δήλωση που έκανε εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ, πριν λίγες ημέρες, όταν εκλήθησαν οι καθηγητές να συναντήσουν τον Υπουργό Παιδείας, δήλωση η οποία ήταν πολύ συγκεκριμένη: "Αυτή η πρόσκληση για διάλογο είναι ένα πρόσχημα χωρίς περιεχόμενο και γι` αυτό την απορρίπτουμε". Αρα, λοιπόν, ο διάλογος για μας αποτελεί επιλογή πρώτης γραμμής. Πέραν του διαλόγου και της συνεννόησης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να λύνουμε τα προβλήματα.

ΚΙΑΟΣ: Ο διάλογος βάσει ποιάς ημερησίας διατάξεως των θεμάτων θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το ελάχιστο. Μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι φορείς που επιθυμούν να συναντηθούν και να συζητήσουν. Μόλις χθες ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή και καλεί όλους να τον συναντήσουν και να συζητήσουν. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η σημαία του διαλόγου είναι σημαία που εμείς την έχουμε πάντοτε ψηλά. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με την προηγούμενη αναφορά σας στον κ. Καραμανλή. Το λέτε το ίδιο και για τους συνδικαλιστές που είναι στελέχη της ΠΑΣΚΕ του ΠΑΣΟΚ και είναι συνδικαλιστές στο χώρο των καθηγητών; Το ίδιο πράγμα που είπατε για τον κ. Καραμανλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς όχι, γιατί έχουν διαφορετική στάση. Οι καθηγητές, στη συγκεκριμένη περίπτωση, που εκφράζουν την παράταξη που πρόσκειται πολιτικά στο κυβερνών κόμμα, γνωρίζετε ότι έχουν ζητήσει την επαναλειτουργία των σχολείων. Υπάρχει μια πολύ διαφορετική στάση. Ο λόγος μας είναι ευθύς και συνεπής. Αυτά που λέμε, αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν. Δεν μιλούμε για να δημιουργούμε εντυπώσεις και μόνο.

ΚΙΑΟΣ: Θεωρείτε ότι οι συνδικαλιστές μπορεί να κινούνται ακηδεμόνευτα και αυτόνομα από τα κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, πρέπει να κινούνται αυτόνομα. Ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι ακηδεμόνευτος. Και λυπούμαστε γιατί υπάρχουν συνδικάτα τα οποία υπακούουν τυφλά σε κομματικές και μόνο γραμμές και, προκειμένου να στηρίξουν την πολιτική ενός κόμματος, διακυβεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Τέτοια παραδείγματα μπορώ να αναφέρω πολλά.

ΚΙΑΟΣ: Δεν κατάλαβα πώς "παντρεύετε" αυτά με τον κ. Καραμανλή τότε!

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς δεν "παντρεύονται"; Ασκεί επιρροή κάθε πολιτικός. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μία τέτοια σχέση που δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σαν αυτά στα οποία εσείς οδηγείστε. Οτι υπάρχουν συνδικάτα, τα οποία ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τη γραμμή του ΚΚΕ. Δεν κάνουν, θα 'λεγα, πολιτική για τα συνδικάτα τους. Κάνουν πολιτική για το ΚΚΕ, στο οποίο πρόσκεινται κάποιοι που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε συγκεκριμένο συνδικάτο. Το ίδιο συμβαίνει περισσότερο ή λιγότερο και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

ΚΙΑΟΣ: Και στην ΟΛΜΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Και στην ΟΛΜΕ συμβαίνει, βεβαίως, σε κάποιο βαθμό. Γι` αυτό ακριβώς κάνει εντύπωση και η στάση του κ. Καραμανλή ο οποίος, "στεντορία τη φωνή", για να δείξει ότι είναι πολιτικός με ευθύνη μιλάει με αυτόν τον τρόπο την ώρα που οι "εκπρόσωποι" του κόμματός του, στο συγκεκριμένο συμβούλιο της ΟΛΜΕ, έχουν τελείως διαφορετική στάση.

ΚΙΑΟΣ: Εν πάση περιπτώσει αυτό που είπατε για τον αυτόνομο, τον ακηδεμόνευτο κ. τ. λ. συνδικαλισμό είναι απλώς ευχή, είναι διακήρυξη...;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέση στην οποία συμφωνούμε όλοι. Μακάρι, κάποια στιγμή, αυτό να αποτελέσει καθεστώς στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, έπρεπε η ΔΑΚΕ να συμφωνεί με τον κ. Καραμανλή, επειδή δεν σας συμφέρει εσάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Με την ερώτησή σας αναδεικνύετε ένα πρόβλημα που έχει ο κ. Καραμανλής. Δεν το έχουμε εμείς. Αν θέλετε να το επισημάνετε δεν έχω καμία αντίρρηση να το κάνετε. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι, όταν κάποιος πολιτικός αρχηγός μιλάει με αυτόν τον τρόπο και σε αυτόν τον τόνο για να παρουσιαστεί, δήθεν, ως υπεύθυνος πολιτικός θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η υποκρισία έχει τα όριά της. Δεν μπορεί, την ίδια στιγμή, οι βραχίονες του κόμματός του σε ένα συγκεκριμένο χώρο να έχουν μια τέτοια στάση, η οποία βρίσκεται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτή την οποία ο ίδιος δημόσια αναγγέλλει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, να εξαρτώνται από το κόμμα 100% οι συνδικαλιστές; Να μην έχουν προσωπική άποψη ή προσωπική γνώμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς αυτό καταλάβατε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς αυτό δεν το θέλετε, σας ενοχλεί δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, επειδή τα περισσότερα χρόνια κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις του έχουν δοκιμάσει την αυτονομία των συνδικαλιστών στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν τη συνδικαλιστική δραστηριότητά τους, η οποία είναι παραδεκτή, θεμιτή και μέσα στους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εδώ και ενάμισι μήνα, και εσείς από αυτό το βήμα και ολόκληρη η κυβέρνηση, μιλάτε για την αναγκαιότητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Θέλω να ρωτήσω: Για οτιδήποτε συμβαίνει φταίνε όλοι οι άλλοι; Η κυβέρνηση και ο κ. Αρσένης δεν έχουν μερίδιο ευθύνης, που φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης ήταν εισηγητής ενός νόμου τον οποίο ψήφισε η ελληνική Βουλή. Πέρασε ένας χρόνος και τα κόμματα δεν συμμετείχαν σε οποιαδήποτε διαδικασία, η οποία θα υποδήλωνε την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νόμου. Οταν εκδηλώθηκαν αυτές οι κινητοποιήσεις, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ανακάλυψαν μια "σημαία ευκαιρίας" την οποία ύψωσαν. Προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν για να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση, με τρόπο άγονο και μη παραγωγικό. Αυτό καταγγέλλουμε.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κ. Δήμητρα Παπανδρέου με συνεντεύξεις της στα ΜΜΕ, ένα από αυτά ήταν το MEGA, κατηγόρησε και τον Πρωθυπουργό προσωπικά και γενικότερα την κυβέρνηση ότι δεν τοποθετήθηκαν στη δίωξη γι` αυτήν και τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση πώς τοποθετείται, τι λέει γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε επ` αυτού και ήταν πολύ συγκεκριμένη. Θα μου επιτρέψετε να πω, όμως, ότι η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι εθνική περιουσία. Αν, πραγματικά, ειλικρινά πιστεύουμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μία προσωπικότητα εθνικού διαμετρήματος δεν θα πρέπει να τεμαχίζουμε τη μνήμη του, ούτε να την προσεταιρίζονται κάποιοι, προκειμένου να στραφούν εναντίον κάποιων άλλων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στο σύνολο του λαού μας, ανήκει στην ελληνική ιστορία.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η κ. Παπανδρέου τεμαχίζει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί αυτό για προσωπικό όφελος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο εσείς οδηγείστε. Εγώ είπα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι εθνική περιουσία, ανήκει σε όλους. Δεν ανήκει σε κάποιους! Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο κάποιων για να χρησιμοποιηθεί εναντίον κάποιων άλλων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η κ. Δήμητρα Λιάνη, σε συνέντευξή της χθες, στο STAR, είπε ότι έχει υποστεί πάρα πολλά δεινά, ότι η δίωξή της στην ουσία αποτελεί δίωξη ενός νεκρού και χαρακτήρισε τις δηλώσεις των επώνυμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ γενναίες. Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να κάνει κάποια δήλωση συμπάθειας προς την κ. Δήμητρα Λιάνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, η οποία διατύπωσε σαφώς τη θέση της για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Πρωθυπουργός, σε κάθε ευκαιρία, εκφράζει την τιμή του στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι κάτι το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Και αυτό είναι που έχει σημασία.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, χθες, μίλησε με απαξιωτικό τρόπο για τους δικαστές, κάνοντας λόγο για μικρότητα ανάξιων δικαστικών λειτουργών. Το ερώτημά μου είναι ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Συμμερίζεται αυτές τις απόψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια θέση έχει η κυβέρνηση επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Είναι μια θέση συνέπειας, η οποία σας είναι γνωστή. Δεν σχολιάζει τις πρωτοβουλίες ή τις δραστηριότητες των δικαστικών οργάνων. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, το κοινό περί δικαίου αίσθημα θα πρέπει κι αυτό να λαμβάνεται υπόψη.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 January 1999 - 14:55:36 UTC