Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας και καλό μήνα.

* Ο Πρωθυπουργός δέχεται τώρα σε συνεργασία τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Αθενς. Αμέσως μετά θα έχει συνεργασία με τον Επίτροπο κ. Παπουτσή.

* Αύριο το πρωί, θα δεχθεί αντιπροσωπεία του SPD που βρίσκεται στην Ελλάδα.

* Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα συζήτησης ένα μεγάλο έργο για τη Θεσσαλονίκη, το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού" θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις των Προέδρων του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου και του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, για την αγροτική πολιτική. Αλλωστε, όπως έχω ανακοινώσει, την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα: την αγροτική πολιτική.

* Την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό, στις 12 το μεσημέρι. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος και οι κύριοι Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος. Επίσης, την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και θα κοπεί η πίττα, στην καθιερωμένη ετήσια τελετή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει κάτι νεώτερο από το μέτωπο της Παιδείας, γιατί το θέμα παραμένει στάσιμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, η εξέλιξη η οποία έχει σημειωθεί στο χώρο της Παιδείας -και είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη- αφορά τη μείωση του αριθμού των σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι. Αυτή την ώρα, πληροφορούμαι, η ΟΛΜΕ συνεδριάζει. Η κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί αυτή η συνεδρίαση. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Παιδείας με συνεννόηση και διάλογο με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα τα οποία παραμένουν ακόμη, προκειμένου να πάμε σε μια πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στα σχολεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα σχολεία είναι ακόμη υπό κατάληψη; Ολο μειώνονται και όλο υπάρχουν υπό κατάληψη. Πόσα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο αριθμός αυτός προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας. Δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά. Πιστεύω ότι η μείωση ακριβώς του αριθμού, η τάση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες -και σήμερα θα έλεγα ότι έχει πάρει μια δυναμική αυτή η πτωτική τάση- μαρτυρά ότι ίσως είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα τι θα γίνει με τα παιδιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζει, λέει...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με αυτά τα οποία γνωρίζετε. Δεν έχει προκύψει κάτι άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε θα συνεχιστούν οι καταλήψεις, όσες υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι όπως σταμάτησαν πολλές καταλήψεις σε πολλά σχολεία, τα οποία βρίσκονταν την προηγούμενη βδομάδα υπό κατάληψη, έτσι είναι πιθανόν να σταματήσουν οι καταλήψεις σε πολλά σχολεία που βρίσκονται ακόμη υπό κατάληψη. Αυτό είναι μια πολύ λογική εκτίμηση που μπορεί κάποιος να κάνει, με βάση τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως ο αριθμός που δίνει το υπουργείο Παιδείας, με αυτόν που δίνει η ΟΛΜΕ και οι μαθητές, έχει μεγάλη διαφορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι συμπίπτουν οι αριθμοί. Απλά, γίνεται λόγος για τα σχολεία, τα οποία δεν λειτουργούν. 'Αλλα, δεν λειτουργούν γιατί βρίσκονται υπό κατάληψη, άλλα δεν λειτουργούν επειδή υπάρχει το καθεστώς της αποχής και εμποδίζονται οι μαθητές να προσέλθουν για να κάνουν μάθημα.

ΤΑΚΗΣ: Υπάρχει μια πληροφορία ότι, από στιγμή σε στιγμή, το αεροπλάνο του κ. Οτσαλάν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υπάρχει κάποια πληροφόρηση γι` αυτό; Από το υπουργείο Εξωτερικών λέγεται ότι δεν διατυπώθηκε ποτέ τέτοιο αίτημα. Ξέρετε κάτι για το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό πολλές πληροφορίες διακινούνται. Εχει δημιουργηθεί μία σύγχυση. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό το οποίο λέγεται, δοθέντος ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα. Με αφορμή την ερώτησή σας, μου δίνετε κι εμένα τη δυνατότητα να επαναλάβω τη θέση της κυβέρνησης. Γνωρίζετε ότι έχουμε πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαιτέρως στην Τουρκία. Εχουμε με πολλούς τρόπους διεκδικήσει τη συζήτηση του κουρδικού προβλήματος, στο πλαίσιο της Ε. Ε. και αλλού. Από την άλλη, έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν θεωρούμε σκόπιμη και χρήσιμη την έλευση και την παρουσία του κ. Οτσαλάν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πολιτική στην οποία παραμένουμε. Ολα τα άλλα, είναι στοιχεία τα οποία κυκλοφορούν, χωρίς κάποιος να μπορεί αυτή την ώρα, με πολύ σαφή και συγκεκριμένο τρόπο, να προσδιορίσει το τι ακριβώς συμβαίνει.

ΤΑΚΗΣ: Αν παρά ταύτα προσγειωθεί το αεροπλάνοτι θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ας αποφύγουμε αυτή την υπόθεση, δοθέντος ότι το πιο πιθανό είναι να μην είμαστε απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η θέση μας είναι γνωστή.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπάρχει, ως πιθανότητα, να μπορεί να προσγειωθεί το αεροσκάφος, χωρίς συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να μιλήσουμε και για τεχνικές λεπτομέρειες, τις οποίες δεν είναι καλό να συζητήσουμε. Μιλούμε για ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει με πολιτικό τρόπο να το προσεγγίσουμε. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ας μη μείνουμε άλλο σ` αυτό το θέμα, γιατί επιτείνουμε τη σύγχυση η οποία, ήδη, έχει δημιουργηθεί. Και καλό είναι να αποφύγουμε να συμβάλουμε εμείς στην περαιτέρω διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

ΚΙΑΟΣ: Ακούσατε κι εσείς τη φήμη αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυκλοφορεί αυτή η πληροφορία.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Οι πληροφορίες λένε ότι ήρθε ήδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι τα Μέσα Ενημέρωσης στην πατρίδα μας, όπου αποδεδειγμένα είναι πολύ καλά λαγωνικά, θα έχουν ήδη εξασφαλίσει το τεκμήριο, προκειμένου να το προβάλλουν και να δείξουν ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επειδή είναι γνωστό ποιοι δημιούργησαν αυτή τη σύγχυση, μήπως μπορείτε να το σχολιάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιος δημιούργησε τη σύγχυση, ούτε μπορώ να υποθέσω ποιος έχει λόγους να δημιουργεί σύγχυση γύρω από αυτό το θέμα. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι, αφενός να αντιμετωπιστεί και να λυθεί ένα πρόβλημα, το οποίο απασχολεί τη γειτονική χώρα και αφετέρου η Ελλάδα, επειδή έχει ξεκαθαρίσει απολύτως με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση της, να κάνει γνωστή τη θέση της αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι έχετε ζητήσει να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό στην Ε. Ε. Εχει προσδιοριστεί κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά η ελληνική κυβέρνηση, κατ` επανάληψη, στα σχετικά κεφάλαια θέτει και αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζητάει και δεν δέχεται η Ε. Ε. να το συζητήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, και η Ε. Ε. έχει βρει στον τομέα αυτό ένα θέμα, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Γιατί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αποτελεί εσωτερικό ζήτημα μιας χώρας. Είναι θέμα που έχει απασχολήσει τη Διεθνή Κοινότητα και την Ε. Ε. Αλλά, αυτό το θέμα όσο δεν λύνεται, παραμένει επίκαιρο και συζητείται. Δεν έχει προσδιοριστεί κάποια ειδική Σύνοδος, κάποια ειδική διαδικασία. Ασφαλώς, όμως, στο πλαίσιο των Συνόδων των υπουργών Εξωτερικών και των Συνόδων Κορυφής γίνεται αναφορά και σ` αυτό το θέμα. Η Ελλάδα, κατ` επανάληψη, έχει θέσει αυτό το θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Υπάρχει ενδεχόμενο, από ότι καταλαβαίνω και από ότι λένε, υπάρχει ένας άνθρωπος μέσα σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που δεν ξέρουμε την υπηκοότητά του, που ταξιδεύει στην Ευρώπη και δεν ξέρουμε ποιος είναι. Υπάρχει περίπτωση να έχει προσγειωθεί σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο και να μην έχετε πάρει μυρωδιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προκύπτει αυτό. Τώρα, γιατί να κάνουμε όλα αυτά τα σενάρια χωρίς να υπάρχει λόγος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 1 February 1999 - 17:31:09 UTC