Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ομοφώνως αποφάσισε, τις επόμενες ημέρες, να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, πολύ σύντομα, η σύμβαση αυτή θα προωθηθεί στη Βουλή, προκειμένου να καταστεί νόμος του κράτους, με την κύρωσή της.

Για όλα αυτά τα θέματα, δίνει συνέντευξη Tύπου, αυτή την ώρα, ο κ. Λαλιώτης. Εγώ δεν θα αναπτύξω, περαιτέρω, οτιδήποτε σχετικό με τη συνεδρίαση αυτή.

Μπορώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας, εφόσον το επιθυμείτε. Εχω αρκετά στοιχεία στη διάθεσή σας, όπως είμαι στη διάθεσή σας να ακούσω τις ερωτήσεις σας για θέματα της επικαιρότητας.

ΚΙΑΟΣ: Στην αρχή, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε άλλα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε συζήτηση, ούτε καν αναφορά σε οποιοδήποτε άλλο θέμα.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Η κυβέρνηση θεωρεί την αρχική απόφαση, για την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο, ορθή ή λανθασμένη; Δεδομένου ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος τη χαρακτήρισε, χθες, ορθή και ο κ. Πάγκαλος, πριν από λίγες ημέρες, λανθασμένη.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η στάση των δύο κρατών στα θέματα άμυνας είναι κοινή. Η πορεία μας είναι κοινή, όπως κοινή θα είναι και στο μέλλον. Αυτό το οποίο έχει σημασία -και σε αυτό πρέπει να μείνουμε- είναι ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Οταν ελήφθη η μια απόφαση, ελήφθη κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Οταν ελήφθη η άλλη απόφαση, ελήφθη κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Και στις δύο περιπτώσεις πρυτάνευσε το εθνικό συμφέρον. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως και σε τελευταία ανάλυση, καθένας μπορεί να έχει τις δικές του εκτιμήσεις, αυτό το οποίο, όμως, ουδείς δικαιούται να κάνει, πολύ περισσότερο όταν χειρίζεται εθνικές υποθέσεις, είναι να παραμένει άκαμπτος και δογματικός, μόνο και μόνο για να υπερασπίζεται τις εντυπώσεις που επιδιώκει να δημιουργηθούν και όχι την ουσία, που δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Με αυτή την έννοια, οι αποφάσεις των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σε όλες τις φάσεις, σε όλες τις συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν στάσεις οι οποίες στηρίχθηκαν στο εθνικό συμφέρον και μόνο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης στον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον που του λέει ότι θα θεωρήσει αιτία πολέμου την εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία -δικό της θέμα είναι- μπορεί να αναπτύσσει πρωτοβουλίες και να παρεμβαίνει όπου εκείνη νομίζει. Δικό μας θέμα είναι να οχυρώσουμε την άμυνά μας και να αξιοποιήσουμε τα δικαιώματά μας με τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα είναι ωφέλιμος για τη χώρα μας, αλλά, βεβαίως, και για την ευρύτερη περιοχή, με τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας. Η επιλογή για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στην Κρήτη, έχει γίνει. Απομένει η συζήτηση, σε τεχνικό και μόνο επίπεδο των λεπτομερειών. Η επιλογή αυτή είναι δική μας. Η απόφαση δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε έλεγχο τρίτων. Αρα, λοιπόν, είτε η Τουρκία, είτε οι ΗΠΑ, είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει διαφορετική γνώμη, παρακαλούμε να την κρατήσει για τον εαυτό της. Εμείς θα προχωρήσουμε με γνώμονα το δικό μας συμφέρον. Και πιστεύουμε ότι το συμφέρον της χώρας μας είναι απόλυτα συνυφασμένο, ταυτισμένο θα έλεγα, με το συμφέρον που έχουν όλα τα κράτη που επιθυμούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Με αυτή την έννοια, εμείς έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας, τις οποίες λαμβάνουμε πάντοτε -έχει αποδειχθεί άλλωστε αυτό- με ευθύνη για την ευρύτερη περιοχή. Αυτές τις αποφάσεις θα εφαρμόσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Απαντώντας στην ερώτηση της κας Ποδηματά, είπατε ότι όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις ήταν σωστές. Εκ των υστέρων τώρα, πιστεύετε ως κυβέρνηση ότι η απόφαση που ελήφθη για την παραγγελία των S-300, για την εγκατάσταση στην Κύπρο, τότε, εκ των υστέρων όμως, ήταν σωστή ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν μια απόφαση που ελήφθη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Ελήφθη από την Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν σύμφωνη η κυβέρνηση της Ελλάδας, γιατί έτσι, κάτω από τις συνθήκες εκείνης της περιόδου, προωθήθηκε η εφαρμογή μιας κοινής αμυντικής στάσης, προκειμένου να προασπίσουμε και να διασφαλίσουμε την Κύπρο. Οι συνθήκες από τότε έως σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά. Υπενθυμίζω και παραπέμπω σε δύο ιδιαίτερης σημασίας εξελίξεις: Η μια αφορά την πρόοδο των ενταξιακών συζητήσεων της Κύπρου στην πορεία της προς την Ε. Ε. Η δεύτερη αξιόλογη εξέλιξη αφορά την έκδοση δύο Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που επιπροσθέτως -πέραν της επανάληψης δηλαδή, της πολιτικής βάσης επί της οποίας πρέπει να στηριχθεί κάθε προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης στο κυπριακό θέμα- αναφέρονται και στην ανάγκη μείωσης της έντασης και των εξοπλισμών στην περιοχή, στην κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης. Μια θέση η οποία είναι σύμφωνη με την πολιτική που, εδώ και αρκετό καιρό, αναπτύσσει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Αυτά τα στοιχεία δεν πρέπει να τα αγνοούμε και γι αυτό ακριβώς είπα, ότι έχουμε επιδείξει και αποδείξει ότι με ωριμότητα και ευθύνη παίρνουμε τις αποφάσεις μας.

ΦΙΛΗΣ: Τα στοιχεία αυτά τα αγνοούσε ο κ. Πάγκαλος την Παρασκευή, όταν από το βήμα της Βουλής, δηλαδή, από επίσημο βήμα, όχι σε κάποιο ραδιόφωνο, έλεγε ότι ήταν λάθος η παραγγελία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε το αυτονόητο. Είπε ότι τότε είχαμε μια απόφαση, τώρα έχουμε μια άλλη απόφαση. Αυτή η διαφορά σημαίνει ότι τώρα κάνουμε την επιλογή που είναι σωστή, άρα, η επιλογή που έγινε εκείνη την περίοδο μπορεί να μην ήταν η καλύτερη επιλογή. Βεβαίως, όταν αλλάζεις θέση σε κάτι, μπορείς να πεις ότι η θέση που έχεις τώρα, επειδή ακριβώς είναι καλύτερη, εξ αντιδιαστολής προκύπτει ότι η παλαιότερη δεν ήταν η καλύτερη. Σας λέω, όμως, επιπροσθέτως, ότι αυτό είναι πολύ λογικό, είναι αυτονόητο. Κάθε φορά πρέπει να εξετάζεις, στις αποφάσεις που παίρνει κάποιος, το ανάλογο περιβάλλον. Κάτω από τις συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο συναρμόδιος υπουργός για το θέμα, από το επίσημο βήμα -όχι σε ραδιόφωνα- της Βουλής, λέει ξανά ότι ήταν σωστή η παραγγελία, αλλά στράβωσε στο δρόμο με τους χειρισμούς. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά τα θέματα. Δεν αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας, για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα, το οποίο πρέπει να είναι σύμφωνο με το συμπέρασμα που εσείς βγάζετε, ως δημοσιογράφος και ως πολίτης. Αυτό το οποίο έχει σημασία -και είπα καθένας έχει τις εκτιμήσεις του- είναι τούτο και σ` αυτό μένουμε: Οτι είναι κοινή η στάση και η πορεία των δύο κρατών στα θέματα άμυνας.

ΦΙΛΗΣ: Δεν πρέπει να έχουμε αγωνία, όταν η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση προσυνεδριακού διαλόγου, μέσα στη Βουλή, για ένα εθνικό θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Να έχετε αγωνία, αν η ελληνική κυβέρνηση φανεί στην πράξη ότι δεν είναι στο πλευρό της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ` επανάληψη ότι είναι στο πλευρό της Κύπρου, ενισχύει και διασφαλίζει την άμυνά της, με τον καλύτερο κάθε φορά τρόπο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε προχωρήσει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Υπάρχει η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, με θετικά αποτελέσματα, για την πρόοδο των ενταξιακών συζητήσεων, προκειμένου η Κύπρος να ενταχθεί στην Ε. Ε. Και βεβαίως, η κινητικότητα που παρατηρείται την τελευταία περίοδο περί το Κυπριακό δείχνει ότι το θέμα αυτό δεν είναι στο περιθώριο. Απασχολεί το διεθνή παράγοντα και τον απασχολεί σε θετική κατεύθυνση, αφού οι προσπάθειές του στηρίζονται σ` αυτό το πολιτικό πλαίσιο που επαναβεβαίωσε ο ΟΗΕ. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ θετική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος αυτά τα οποία λένε τώρα, εκ των υστέρων, ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι επιφανείς υπουργοί. Είναι δημόσιοι παράγοντες οι οποίοι έχουν προσφέρει στον τόπο. Χειρίζονται τα θέματά τους με μεγάλη ευθύνη και -πιστεύω- αποτελεσματικότητα.

ΦΙΛΗΣ: Πιστεύετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, το πιστεύουμε. Απολύτως το πιστεύουμε. Θα πρέπει, λοιπόν, η κριτική για τέτοια επιμέρους θέματα να "πέσει" και να φωτιστεί περισσότερο η προσπάθεια που κάνουν οι συγκεκριμένοι υπουργοί, αλλά και η κυβέρνηση στο σύνολό της, στην κατεύθυνση υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων. Αυτό έχει σημασία. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν την κάνουμε εμείς την κριτική. Οι ίδιοι την κάνουν. Αυτοκριτική κάνουν. Είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος αυτά τα οποία βγαίνουν και λένε τώρα; Αυτοί είναι υπεύθυνοι άνθρωποι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος οι επιλογές των δύο υπουργών, σε όλους τους τομείς. Μπορώ να απαριθμήσω ορισμένους από αυτούς, εάν το επιθυμείτε. Εχουν αποδείξει ότι η συμβολή τους είναι πολύ θετική, πρωταγωνιστική θα έλεγα, υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αρχική σας απάντηση για τους S-300 είπατε να μην είμαστε άκαμπτοι και για λόγους εντυπωσιασμού να λέμε διάφορα κ. λπ., διότι αυτό δεν είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αφορούν και τα όσα είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, με τα όσα είπε δεν δημιουργεί οποιαδήποτε εντύπωση. Ο κανόνας στον οποίο αναφέρθηκα εγώ είναι ένα γενικός κανόνας. Είναι μια αρχή, η οποία έχει γενική αξία και την επαναλαμβάνω με αφορμή την συζήτηση που κάνουμε.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιούς αφορούν αυτά; Αφορούν κάποιους συγκεκριμένους;

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσπάθεια που κάνουμε κάθε φορά πρέπει να στοχεύει στην εξυπηρέτηση της ουσίας, στην εφαρμογή του περιεχομένου μιας πολιτικής και όχι στη δημιουργία εντυπώσεων.

ΚΙΑΟΣ: Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης; Αυτή που λέει ο κ. Πάγκαλος ή αυτή που λέει ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που γνωρίζετε. Εχουμε αποφασίσει την εγκατάσταση των πυραύλων S-300, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, στην Κρήτη. Και σ` αυτό το στάδιο είμαστε τώρα.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή ο μεν κ. Πάγκαλος -να το επαναλάβω κι εγώ- είπε ότι λάθος είναι η παραγγελία, ο δε κ. Τσοχατζόπουλος σωστή η παραγγελία και στράβωσε στο δρόμο, τί από τα δύο ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά απάντησα. Θα σας παραπέμψω στον περίφημο Κούντερα και στο γνωστό έργο του "η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι", όπου αναφέρει σε κάποιο σημείο...

ΦΙΛΗΣ: Η κα Λιάνη...

ΡΕΠΠΑΣ: Βλέπω ότι είστε γνώστης πολλών στοιχείων τα οποία χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα κ. Φίλη. Τα παρακολουθείτε από κοντά, διαπιστώνω, με την αναφορά σας αυτή.

ΦΙΛΗΣ: Εδώ ζω, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν δύο φορές να αντιμετωπίσεις με τις ίδιες ιστορικές συνθήκες ένα φαινόμενο. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλάζουν οι συνθήκες. Μπορεί να έχεις μια διαφορετική άποψη ή διαφορετική επιλογή, αλλά δεν μπορείς να γυρίσεις πάλι το χρόνο πίσω, να βρεθείς πάλι σε εκείνη τη χρονική στιγμή, σε εκείνες τις συνθήκες, ώστε εξετάζοντας τα πράγματα με τη σοφία και την πείρα που έχεις στο μεταξύ, αποκτήσει, να κάνεις ίσως μια διαφορετική επιλογή. ΚΙΑΟΣ: Επειδή ο Κούντερα δεν είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος, σας παρακαλώ: Αυτό που είπε ο Πάγκαλος ή αυτό που είπε ο Τσοχατζόπουλος είναι η άποψη της κυβέρνησης; Τίποτα περισσότερο.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, δεν περίμενα από εσάς να είστε περίπου διώκτης των συγγραφέων, των πνευματικών ανθρώπων. Δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενοχλεί η αναφορά στον Κούντερα. Δεν καταλαβαίνω την ενόχλησή σας, με συγχωρείτε πολύ. Πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να προκαλέσει ευφροσύνη και όχι να αποτελέσει σημείο αντιδικίας. Από κει και πέρα, σας είπα ποιές είναι οι απόψεις μας για τα θέματα αυτά. Δεν θα χρειαζόταν ίσως να δώσω απαντήσεις. Τις έδωσα μόνο για την ανάγκη της συζήτησης που κάνουμε εδώ, δοθέντος ότι έχετε την πράξη, την εφαρμογή μιας πολιτικής, τις αποφάσεις της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες υλοποιούνται. Οταν έχετε, λοιπόν, το συγκεκριμένο έργο, παρέλκει η συζήτηση σε θεωρητικό επίπεδο.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Εχει υιοθετήσει η κυβέρνηση κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των συζητήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία, για την αντιμετώπιση ακριβώς των λεπτομερειών που έχουν τεχνικό και διαδικαστικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πάντως, ο χρόνος εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη είναι συνάρτηση της ολοκλήρωσης αυτών των συζητήσεων. Πιστεύουμε ότι δεν θα μακρύνει αυτός ο χρόνος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Αττικό-Μετρό για τη λειτουργία του μετρό πριν τις εκλογές του 2000 και αν αυτό έχει να κάνει σε σχέση με την αλλαγή στάσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, που δεν δέχεται πλέον ότι όλοι η ευθύνη για την καθυστέρηση του έργου βαραίνει την εταιρία, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δοθούν επιπλέον 65 δισ.

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα οι συνάδελφοί σας, φαντάζομαι ότι θα ρωτήσουν σήμερα τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος δίνει συνέντευξη, μάλιστα για ένα θέμα πολύ συγκεκριμένο, όπως είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Αρα θα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει για θέματα που αφορούν το Μετρό της Αθήνας. Εχω πει κατ` επανάληψη ότι ένα τμήμα του Μετρό θα είναι έτοιμο και μπορεί εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες να τεθεί σε λειτουργία πριν από τις εκλογές. Αν πραγματικά μπορεί το κοινό να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Οργανισμού αυτού, του Μετρό της Αθήνας, θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει. Δεν θα πρέπει να σκεφθούμε ότι, επειδή ακριβώς οδεύει η χώρα προς εκλογές, κάποιοι Οργανισμοί δεν πρέπει να λειτουργούν, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθούμε ότι το κάνουμε για την προσέλκυση ψηφοφόρων. Πιστεύω ότι αυτά είναι πράγματα αδιανόητα. Το γνωρίζετε κι εσείς. Δεν σταματάει η ζωή. Η ζωή συνεχίζεται και μετά τις εκλογές, αλλά και πριν από τις εκλογές. Ολη η ζωή μας είναι μετά από εκλογές και πριν από εκλογές. Τί να κάνουμε. Στις δημοκρατίες, στον κοινοβουλευτισμό έτσι γίνεται.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πότε θα γίνουν οι εκλογές για να ξέρουμε πότε θα λειτουργήσει το μετρό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έχω πει πότε θα λειτουργήσει το μετρό. Γνωρίζετε ότι στις αρχές του 2000 ένα τμήμα του θα έχει τεθεί σε λειτουργία. Αφού, λοιπόν, είπα ότι ένα τμήμα του μετρό θα λειτουργήσει πριν από τις εκλογές, γνωρίζετε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000.

ΦΙΛΗΣ: Αύριο έρχεται ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα στην Αθήνα, όπως έχετε ανακοινώσει. Υπάρχει μια πρόταση, ένα σχέδιο της Ομάδας Επαφής για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο -από ότι γράφουν οι εφημερίδες- παρέχει ευρεία αυτονομία, στα όρια της απόσχισης, στο Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχει κάποια τοποθέτηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς γι` αυτή την εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε στο καλούμενο σχέδιο Χιλ, το οποίο προβλέπει, εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, ευρεία αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό είναι το βασικό σχέδιο επί του οποίου καλούνται να συζητήσουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, αυτές τις ημέρες, στη Γαλλία. Εχει πει ο καλούμενος "Απελευθερωτικός Στρατός" του Κοσσυφοπεδίου ότι θα στείλει εκπροσώπους. Αναμένεται να κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί από τις πρώτες επί του θέματος αυτού, μιλώντας για την ανάγκη αναγνώρισης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στο Κοσσυφοπέδιο και, βεβαίως, τη δημιουργία ενός status, ενός καθεστώτος που προβλέπει αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς να αλλάζουν τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας.

ΦΙΛΗΣ: Το σχέδιο Χιλ, κατά τη γνώμη σας, εξυπηρετεί αυτή την κατεύθυνση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αποτελεί τη βάση για συζήτηση. Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να προέλθει, εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν. Και αν συμφωνήσουν και τηρήσουν τη συμφωνία τους, θα έχουν ξεπεράσει την κρίση. Αν δεν συμφωνήσουν, μικρή σημασία έχει η όποια πρόταση διατυπώνεται. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή βάση επί της οποίας μπορεί να αναπτυχθεί η συζήτηση και να προκύψει συμφωνία.

ΦΙΛΗΣ: Το Βελιγράδι ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επ` αυτού, έχετε εσείς κάποια εκτίμηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουν οι χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ. Θεωρούν ότι πρέπει να προηγηθεί η συνάντηση που γίνεται τώρα στο Ραμπουϊγιέ, στη Γαλλία, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα, να αποσαφηνιστούν οι θέσεις των δύο πλευρών και να οικοδομηθεί όλη η προσπάθεια πάνω στη συμφωνία που μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης. Από εκεί ξεκινούν όλα. Αναμένεται η έκβαση της συνάντησης αυτής. Και εκτιμούμε ότι η Διεθνής Κοινότητα, θα επιδείξει φαντασία και ικανότητα, προκειμένου να αναπτύξει και άλλες πρωτοβουλίες, αν αυτό είναι απαραίτητο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Φρανκφούρτε Αλγκεμάινε"...

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που με ρωτάτε, γιατί ήθελα να κάνω εγώ ένα σχόλιο. Διατυπώστε την ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ... συμφωνεί η κυβέρνηση με αυτά που γράφει περί "σιδηρού παραπετάσματος" και το οποίο είναι πληρωμένο από το Ελληνικό Δημόσιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν είναι πληρωμένο από το Ελληνικό Δημόσιο αυτό το δημοσίευμα. Δεύτερον, το ένθετο αφιέρωμα, το οποίο έκανε η συγκεκριμένη έγκυρη και μεγάλη γερμανική εφημερίδα για την Ελλάδα, έχει πολύ θετικές αναφορές στη χώρα μας, με εξαίρεση βεβαίως, τις ατυχείς αυτές αναφορές, οι οποίες και από την εφημερίδα "Βραδυνή" σήμερα περιγράφονται και για τις οποίες το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βόννη, έχει διαμαρτυρηθεί έγκαιρα, στέλνοντας σχετική επιστολή με τις ανάλογες επισημάνσεις.

Πρέπει να πω ότι είναι ψευδής η αναφορά ότι υπήρξε φιλοξενία στην Ελλάδα ενός ή πολλών δημοσιογράφων, οι οποίοι οργάνωσαν το δημοσίευμα αυτό. Ουδείς φιλοξενήθηκε με δικά μας έξοδα. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε. Απλά, στο πλαίσιο του αφιερώματος, οργανισμοί οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να προβάλουν στο αναγνωστικό κοινό της Γερμανίας τις υπηρεσίες τους ή τις θέσεις τους, έκαναν διαφημιστικές καταχωρήσεις για τις οποίες πλήρωσαν βεβαίως. Ουδείς πλήρωσε για να υπάρξει συγκεκριμένο περιεχόμενο σ` αυτό το αφιέρωμα. Οποιες δαπάνες έγιναν, δόθηκαν για διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Επίσης, πρέπει να πω ότι αυτή η εφημερίδα -και έχω τα αντίτυπα στη διάθεσή σας- και μετά από αυτό το αφιέρωμα, αλλά και άλλες φορές, έχει αναφερθεί, με πολύ θετικό τρόπο, και στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό και στην προσπάθεια που κάνει -αν θέλετε- η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός. Είναι πρόσφατο το κύριο άρθρο το editorial της εφημερίδας αυτής, που αναφέρεται με πολύ επαινετικά λόγια στην Ελλάδα. Αρα, λοιπόν, είναι άδικη αυτή η επίθεση, πολύ περισσότερο όταν αγνοεί αυτός ο οποίος έγραψε το συγκεκριμένο θέμα στην εφημερίδα σας, κ. Σταματόπουλε, αυτές τις λεπτομέρειες στις οποίες αναφέρθηκα και τις οποίες μπορώ να επεκτείνω ακόμη περισσότερο, αν αυτό είναι απαραίτητο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εσείς ο ίδιος είπατε ότι διαμαρτυρηθήκατε. Εσείς είπατε ότι ήταν ατυχείς οι αναφορές και ότι διαμαρτυρήθηκε το Γραφείο Τύπου. Τι φταίει η εφημερίδα, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα, λέει, πρώτον, ότι πληρώσαμε γι` αυτό το δημοσίευμα και δεύτερον...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι οργανισμοί πού ανήκουν, κ. Υπουργέ; Δεν είναι κρατικοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι οργανισμοί κάνουν διαφημιστικές καταχωρήσεις. Δεύτερον, δεν προχωρήσαμε σε διαφημιστική καταχώρηση, ώστε αφενός να πρέπει να πληρώσουμε και αφετέρου (εξ αυτού του λόγου, της δαπάνης δηλαδή στην οποία υποβληθήκαμε) να έχουμε ελέγξει το περιεχόμενο του αφιερώματος. Σας λέω ότι το περιεχόμενο του αφιερώματος το οποίο αναπτύσσεται σε αρκετές σελίδες, είναι γενικά θετικό για την Ελλάδα. Ατυχείς είναι αυτές οι αναφορές, στις οποίες αναφέρεται σωστά και η εφημερίδα σας και τις οποίες και εμείς επισημάναμε έγκαιρα, με αντίδραση του αρμόδιου υπαλλήλου, του Προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου, στη Βόννη. Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει κάνει θετικές αναφορές κατ` επανάληψη πριν, αλλά και μετά από αυτό το αφιέρωμα στην Ελλάδα και στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας.

Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι αληθές πως φιλοξενήσαμε με έξοδά μας κάποιον, όπως δεν είναι αληθές ότι πληρώσαμε χρήματα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε το δημοσίευμα. Δεν ελέγχουμε το περιεχόμενο αυτών των αφιερωμάτων. Κάθε οργανισμός είναι ελεύθερος να διαφημιστεί, αν θεωρεί ότι έχει μία ευκαιρία να προβάλει τις υπηρεσίες του. Και, βέβαια, πρέπει να πληρώσει γι` αυτό. Δωρεάν διαφήμιση δεν υπάρχει στα ΜΜΕ. Το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά από ποιόν πήρε εντολή...

ΡΕΠΠΑΣ: Και πρέπει, επίσης, να πούμε, με αφορμή την προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη της πραγματικής εικόνας της σύγχρονης Ελλάδας στον κόσμο, προχωρούμε αυτές τις ημέρες -είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες- σε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου σε μία μεγάλη εταιρία. Ηδη, στο διαγωνισμό ο οποίος γίνεται με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, έχουν προσέλθει επτά υποψήφιοι και έχουν καταθέσει τις μελέτες τους, τους φακέλους των υποψηφιοτήτων τους. Επιτροπή από ειδικούς εμπειρογνώμονες υπό την προεδρία του καθηγητού Μάρκετινγκ και Διαφήμισης του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Αυλωνίτη, θα κρίνει και θα αξιολογήσει τους φακέλους των υποψηφίων και θα καταρτίσει τον πίνακα, βάσει του οποίου θα γίνει η επιλογή του επικρατέστερου.

Από εκεί και πέρα, λυπούμαι γιατί βλέπω πολλά δημοσιεύματα να γίνονται, τα οποία προφανώς γίνονται μετά από παρακίνηση ή παραπληροφόρηση που δίδεται από ενδιαφερόμενους.

Λυπούμαι, γιατί ενώ η Ελλάδα, επί των ημερών μας, για πρώτη φορά, κάνει μία συστηματική και επιστημονική προσπάθεια να προβάλει το πραγματικό πρόσωπό της στον κόσμο, αυτό αντιμετωπίζεται με καχυποψία και άδικη κριτική. Λυπούμαι πάρα πολύ.

Λένε κάποιοι: "την ώρα που έχουμε λιτότητα, δίνουμε χρήματα γι` αυτό το σκοπό". Τι εννοούν;

Οταν έχουμε πρόβλημα στα νοσοκομεία, εννοούν ότι όλα τα χρήματα πρέπει να τα δώσουμε στα νοσοκομεία; Να μην κάνουμε αθλητικά έργα; Να μην κάνουμε έργα αναστηλώσεων στον τομέα του Πολιτισμού. Να μην κάνουμε έργα που αφορούν ακριβώς την ανάδειξη του πραγματικού προσώπου της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο; Αυτό πάντα προβλεπόταν. Απλά, για πρώτη φορά τώρα, ακολουθούμε συστηματικό τρόπο και κάνουμε έρευνες, ώστε να στηρίζεται η προσπάθειά μας αυτή σε επιστημονικά δεδομένα. Για πρώτη φορά γίνεται αυτό το έργο. Είναι άδικη αυτή η κριτική και λυπούμαι, γιατί πολλές φορές και οι δημοσιογράφοι, "ελαφρά τη καρδία", παραπληροφορούμενοι, μεταφέρουν αυτά που τους λένε άλλοι, τρίτοι, οι οποίοι έχουν βεβαίως ιδιοτέλεια, στα φύλλα ή στα Μέσα που εργάζονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιόν αναφέρεστε, τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γενικώς ομιλώ, κ. Σταματόπουλε.

ΦΙΛΗΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε ότι στα Ιμια η Ελλάδα υπέστη μία εθνική ταπείνωση. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κρίση στα Ιμια ήταν μία εθνική κρίση, την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Και τελικώς, τα αποτελέσματα τα οποία είχαμε, θα έλεγα ότι ήταν μάλλον θετικά για τη χώρα μας. Η Τουρκία είναι εκείνη η οποία ενεπλάκη σε μία περιπέτεια, από την οποία η ίδια δεν μπορεί να απεμπλακεί, γιατί δεν το επιθυμεί. Και βρίσκεται απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα, η οποία την καλεί επανειλημμένα να αξιοποιήσει τις διαδικασίες του Δικαστηρίου της Χάγης και η Τουρκία το αποφεύγει, δείχνοντας έτσι, τις πραγματικές προθέσεις της. Από εκεί και πέρα, βεβαίως ο Μακαριότατος είπε αυτά τα οποία και εσείς επαναλαμβάνετε. Δεν θα κρίνω τα όσα είπε ο Μακαριότατος. Αυτό το οποίο, όμως, μπορώ με κατηγορηματικό τρόπο να πω και να διαβεβαιώσω έτσι, μέσω υμών και τον ελληνικό λαό, είναι τούτο: Οτι τόσο στα Ιμια, όσο και σε οποιαδήποτε άλλη γωνιά της Ελλάδας, η κυβέρνηση είναι παρούσα, προασπίζεται τον εθνικό χώρο και κάνει τα πάντα, ώστε να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο όλες οι αμφισβητήσεις. Και πιστεύω ότι αποτελεσματικός τρόπος είναι να διασφαλίζεις την ακεραιότητα του χώρου σου, χωρίς να οδηγεί σε οποιασδήποτε μορφής περιπέτειες, οι οποίες δια της άλλης οδού, από την "πίσω πόρτα", όπως θα λέγαμε, σε οδηγούν σε συρρίκνωση ή σε μείωση και έκπτωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σου.

Η Ελλάδα παραμένει στις θέσεις που έχει διατυπώσει από τότε για πρώτη φορά, μετά την εκδήλωση αυτής της κρίσης. Πιστεύουμε ότι έχουμε δικαιωθεί, ακολουθώντας αυτή την πολιτική. Και εν πάση περιπτώσει, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε επίθεση ή καταφορά εναντίον της κυβέρνησης για την κρίση εκείνη. Η κυβέρνηση έκανε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου έχει έναν ευθύ, πολιτικό, επικριτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση. Το αντιλαμβάνεστε ή όχι και τι λέτε επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Λέμε αυτά τα οποία σας είπα.

ΦΙΛΗΣ: Οτι έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του ο Αρχιεπίσκοπος;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι ο Μακαριότατος, αν πρέπει να δεχθεί ερωτήσεις από εσάς, θα τις δεχθεί από εσάς. Αν πρέπει ο ίδιος να πει κάτι, το οποίο θεωρεί ότι είναι σωστό, εκείνος θα επιλέξει να το πει. Αυτό το οποίο έχουμε να κάνουμε εμείς, δεν είναι να μιλούμε για τα διάφορα θέματα, αλλά να ασκούμε συγκεκριμένη πολιτική. Να εφαρμόζουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να διασφαλίζουμε την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα, να εξασφαλίζουμε την πρόοδο και την ευημερία για τον ελληνικό λαό.

Εμείς ομιλούμε, λοιπόν, με το έργο μας. Αυτός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης. Και είναι ένας ρόλος, τον οποίο είναι αδύνατο να αναλάβει ή να διεκπεραιώσει οποιοσδήποτε άλλος. Γιατί την υποχρέωση της απόφασης και της υπογραφής την έχουν ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί. Αυτή είναι η αλήθεια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 February 1999 - 16:34:46 UTC