Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναγράφεται σήμερα σε μερίδα του Τύπου ότι μεταξύ των πιέσεων που ασκούνται για να χαρακτηρίσει η χώρα μας το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, είναι και το πάγωμα στις πωλήσεις όπλων που έχει επιβληθεί με απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου. Κατ` αρχήν, θα ήθελα να μου πείτε, αν επιβεβαιώνετε αυτή την πληροφορία και μετά θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την ουσία του θέματος που αφορά τους εξοπλισμούς, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε χειρονομία ή επιλογή η οποία να συνιστά "πάγωμα". Οσον αφορά τώρα το θέμα των πιέσεων, απάντησα σε σχετικές ερωτήσεις τις προηγούμενες ημέρες και χθες πιο συγκεκριμένα. Υπάρχει ένα κλίμα πιέσεων, αλλά -επαναλαμβάνω- δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Στην Ουάσιγκτον ο κ. Μπερνς δήλωσε πριν από κάποιες ώρες ότι υπάρχει το "πάγωμα" της πώλησης όπλων προς την Ελλάδα και ελπίζει θα επιληφθεί του θέματος συντόμως. Αρα υπάρχει θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ μεταφέρω τις θέσεις της κυβέρνησης με βάση τις πληροφορίες που έχει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε να έχει τεθεί αυτό το θέμα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για "πάγωμα". Δεν μας έχει γίνει γνωστή κάποια τέτοια επιλογή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΚΙΑΟΣ: Οταν το λέει ο πρεσβευτής...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει επισήμως και με το γνωστό τρόπο, δια της κανονικής οδού, να τίθενται τα θέματα αυτά. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε να έχει τεθεί κάτι τέτοιο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με τη δίωξη κατά της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης του κ. Κωστούλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα προχθές σε αυτό. Είναι πάγια η θέση μας και σε αυτή μένω. Δεν δικαιούμαι να κρίνω πρωτοβουλίες εισαγγελικών λειτουργών. Από κει και πέρα, είπα ότι έτσι έκριναν οι υπεύθυνοι της καλής και έγκυρης εφημερίδας ότι έπρεπε να κάνουν και δημοσίευσαν την έκθεση που είχαν στη διάθεσή τους. Η έκθεση αυτή έχει τη γνωστή διαβάθμιση. Ανεζητείτο ο τρόπος, η νομική φόρμουλα, προκειμένου να κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και να συνεκτιμηθεί με τα άλλα στοιχεία. Αρα, ήταν θέμα λίγων ημερών, η γνωστοποίηση της έκθεσης, δημοσίως. Τώρα, το ότι έγινε αυτή η δημοσίευση είναι κάτι που δεν μου επιτρέπεται να κρίνω, γιατί δεν δικαιούμαι να χαρακτηρίζω πρωτοβουλίες των οργάνων της Δικαιοσύνης.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πιστεύετε ότι τα "ΝΕΑ" καλώς, σε δημοσιογραφικό επίπεδο, έκαναν αυτή τη δημοσίευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν αρχές και λειτουργίες σε μια συντεταγμένη πολιτεία, τις οποίες δεν μπορούμε να καταργήσουμε. Η ελευθεροτυπία είναι σεβαστή. Τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν χρέος και καθήκον να ενημερώνουν τους πολίτες. Από την άλλη, βεβαίως, μη ζητάτε να καταργήσουμε και τα όργανα της Δικαιοσύνης. Τα όργανα της Δικαιοσύνης έχουν και αυτά συγκεκριμένα καθήκοντα, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, τις οποίες δεν δικαιούμαι να χαρακτηρίσω και να κρίνω.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το σημερινό δημοσίευμα της "ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ". Και επειδή, ασφαλώς, δεν μπορείτε να ξέρετε όλες τις λεπτομέρειες, θα σας κάνω δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Πρώτον, αν πήγε ασύρματο τηλέφωνο στην πρεσβεία μας στη Κένυα στις 12 Ιανουαρίου και δεύτερον, αν το τηλέφωνο αυτό ήταν το τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσε ο πρέσβης με την Αθήνα, το κρίσιμο διάστημα που ήταν εκεί ο Οτσαλάν και οι Κούρδισες που ήταν μαζί του.

ΡΕΠΠΑΣ: Μια απάντηση με συγκεκριμένα στοιχεία:

Πρώτον, δεν επισκέφτηκε, μέσα στον Ιανουάριο, κλιμάκιο τεχνικών του Υπουργείου Εξωτερικών την πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι στην Κένυα.

Δεύτερον, πρόσωπο που υπηρετεί στην πρεσβεία μας στην Κένυα, δεν διέθετε, οποιαδήποτε στιγμή, στη διάθεσή του δορυφορικό, όπως ονομάζεται, τηλέφωνο. Ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει δορυφορικό τηλέφωνο στην κατοχή στελεχών της πρεσβείας μας στην Κένυα.

Τρίτον, πράγματι, εντός του Ιανουαρίου, δόθηκε η άδεια από τις τοπικές αρχές και άρχισε να λειτουργεί ένα ασύρματο ραδιοτηλέφωνο, μια μοτορόλα. Η αίτηση είχε υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. Η άδεια για τη λειτουργία αυτού του ασύρματου ραδιοτηλεφώνου, δόθηκε τώρα, ένα χρόνο μετά, τόσο στην ελληνική πρεσβεία, όσο και σε άλλες διπλωματικές αποστολές, σε άλλες εκπροσωπήσεις, χωρών της Ε. Ε., στην Κένυα, αλλά και εκπροσωπήσεις άλλων χωρών. Αυτό για να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους τα στελέχη των πρεσβειών των χωρών της Ε. Ε. Αλλά αυτό δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνείς εντός ορισμένης περιφερείας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Η μοτορόλα ναι. Το δορυφορικό όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι ουδέποτε υπήρξε δορυφορικό τηλέφωνο στην κατοχή μελών ή στελεχών της πρεσβείας μας στο Ναϊρόμπι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γυρίζω στο προηγούμενο θέμα, που είπατε ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, δηλαδή πιέσεων και αναγνώρισης. Ο κ. Κακλαμάνης χθες είπε συγκεκριμένα πράγματα, και είπε "μας ζητάνε εξευτελιστικές δηλώσεις μετανοίας". Εχει άλλη ενημέρωση ο κ. Κακλαμάνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν σχολιάζω δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Κακλαμάνης είναι έμπειρος και έγκυρος πολιτικός και λέει τη γνώμη του, την οποία σεβόμαστε απολύτως. Δεν θα κρίνω, λοιπόν, το σχόλιό του. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι τούτο: Υπάρχει ένα κλίμα πιέσεων -άλλωστε είναι γνωστές οι δηλώσεις διαφόρων παραγόντων και του Αμερικανού πρέσβη, μεταξύ των άλλων- απ' την άλλη όμως εγώ μιλώ εκ μέρους των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους, που δεν έχουν γίνει δέκτες κάποιου τέτοιου θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με το πρόγραμμα επίσκεψης του κ. Μίλερ. Τί γίνεται ακριβώς; Εχει μετατεθεί κατά μια μέρα αργότερα, τί γίνεται ακριβώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μίλερ βρίσκεται στην Αθήνα. Εχει τη δυνατότητα να παραμείνει και τις επόμενες ημέρες. Θα συναντηθεί αύριο το βράδυ με τον κ. Κρανιδιώτη. Την Παρασκευή το πρωί, μια και απουσιάζει τώρα ο κ. Παπανδρέου, θα συναντήσει μάλλον και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας. Γι' αυτό ακριβώς υπάρχει αυτή η παράταση παραμονής του.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν έχει καμία συνάντηση, σήμερα, ο κ. Μίλερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιο είναι το λεπτομερές πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μίλερ. Μην περιμένετε από εμένα να ανακοινώσω το πρόγραμμα του κ. Μίλερ.

ΣΑΒΒΑ: Σχετικά με τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς που έχουν δεχθεί μέλη της προξενικής αποστολής μας στη Σμύρνη, έχει κάνει κάτι η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει τη θέση της με το γνωστό διπλωματικό τρόπο για τέτοιες επιθέσεις. Αυτή την ώρα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, είναι επιζήμιες και συμβάλλουν στο να διατηρηθεί αυτή η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γι` αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Τις αποδοκιμάζουμε.

ΣΑΒΒΑ: Προς την Τουρκία δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, δια της διπλωματικής οδού γίνονται αυτά.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Μπακούρης σε μία συνέντευξη στα "ΝΕΑ", σήμερα, λέει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά τα έργα και όσον αφορά τα έσοδα. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά για το 1998, είπε ότι χάσαμε ήδη περίπου 15 εκατομμύρια δολλάρια από τη μη κυκλοφορία του Ολυμπιακού Λαχείου. Επίσης, παραθέτει και κάποια άλλα στοιχεία, τα οποία θα τα έχετε δει. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπακούρης είναι επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής που καθοδηγεί τις διαδικασίες για την οργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Εχει υπόψη του όλα αυτά τα στοιχεία και νομίζω ότι οι παρατηρήσεις που κάνει μπορούν να συμπυκνωθούν στην αισιοδοξία που έχει εκφραστεί από τον ίδιο και τα άλλα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής ότι είμαστε χρονικά επίκαιροι, ότι είμαστε μέσα στις προθεσμίες που έχουμε ευθύς εξ αρχής θέσει, ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι να οργανώσουμε μια άρτια Ολυμπιάδα.

ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Ο κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του στις ΗΠΑ με την κα Ολμπράτι, χθες, (δεν ακούγεται) Είστε ευχαριστημένοι; Πιστεύετε ότι υπερασπίστηκε το ελληνικό συμφέρον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θεωρείτε ότι ανέβασε τους τόνους;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι ανέβασε τους τόνους ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στο γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, προχθές. Πιστεύω ότι εξέφρασε θέσεις οι οποίες μπορεί να πει κανείς ότι σε ένα γενικό πλαίσιο είναι σύμφωνες με την πολιτική που ασκούμε. Βεβαίως, τα συμπεράσματα τα οποία έχει ο ίδιος βγάλει, δεν μας βρίσκουν πάντα σύμφωνους. Αλλά η πολιτική της χώρας μας εναντίον της τρομοκρατίας είναι πολιτική η οποία μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Συμφωνούμε σ` αυτό. Το ότι έγιναν λάθος χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν είναι κάτι που έχει ειπωθεί απ` όλες τις πλευρές, δεν είναι σημείο διαφωνίας. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο δεν είπε ο κ. Καραμανλής, είναι το δια ταύτα αυτής της υπόθεσης, το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να δει και μάλλον όχι μόνον να πει, αλλά πρέπει να κάνει κιόλας- είναι τούτο: Οτι πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτα την πορεία μας με σταθερό προσανατολισμό προς τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση. Κατά τα άλλα δεν βρήκα τίποτα καινούργιο, τίποτα πάντως το οποίο να δημιουργεί ενστάσεις από τη δική μας πλευρά, παρά το ότι βεβαίως κάποια θέματα μπορούσε να τα προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο. Αλλά αυτό είναι θέμα δικής του ευθύνης, δεν έχω λόγο να μείνω σ` αυτό τώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 March 1999 - 16:51:39 UTC