Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, θα μου επιτρέψετε να κάνω αναφορά στην ευτυχή κατάληξη των συνομιλιών που είχαν οι Υπουργοί Γεωργίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τα θέματα της κοινής αγροτικής πολιτικής:

Μετά από εννέα γύρους συνομιλιών αντιμετωπίστηκε και αποκλείστηκε το ενδεχόμενο επαναφοράς της πολιτικής της συγχρηματοδότησης στο γεωργικό τομέα. Αυτό οδηγεί στη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας και ιδιαιτέρως των Ελλήνων αγροτών. Υπήρξε κίνδυνος, εάν επανερχόμασταν σε ένα καθεστώς συγχρηματοδότησης να χάσουμε σε ετήσια βάση ένα πολύ σημαντικό ποσόν, που ανέρχεται σε περίπου 200 δισεκατομμύρια δραχμές. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι όχι μόνο δεν είχαμε απώλειες, αλλά αντιθέτως πολλές προτάσεις -οι οποίες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας- έγιναν δεκτές.

Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση των ποσοστώσεων που κέρδισε η Ελλάδα στο γάλα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα δικαιούται, πλέον, να παράγει 70.000 τόνους ετησίως παραπάνω, σε σχέση με το παρελθόν. Ανάλογες αυξήσεις ποσοστώσεων είχαμε για τα βοοειδή και άλλες κατηγορίες ζώων. Επίσης, έγιναν δεκτές πολλές προτάσεις της Ελλάδας για την πολιτική Δασών που πρέπει να ακολουθήσει η Ε. Ε..

Αυτή ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη και γι` αυτό την επισημαίνω.

* Θα μου επιτρέψετε σήμερα να εκφράσω τις ευχές μου στην εφημερίδα "Το ΠΟΝΤΙΚΙ" που εκδίδεται επί 20 έτη. Εύχομαι να συνεχίσει με επιτυχία την εκδοτική πορεία της. Αλλωστε, "Το ΠΟΝΤΙΚΙ" είναι το μόνο "τρωκτικό" το οποίο όχι μόνο δεν αφαιρεί, αλλά προσθέτει στη ζωή μας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ακούγεται από ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι η έκθεση Κωστούλα διέρρευσε από το Υπουργείο Αμυνας. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο και παρακαλώ να μην παίρνουμε τοις μετρητοίς όσα λέγονται. Γνωρίζετε ότι διεξάγεται έρευνα η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και θα έχουμε τα πορίσματά της. Η διεξαγωγή αυτής της έρευνας γίνεται στο πλαίσιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα προσεγγίσει όλες τις πλευρές, όλες τις πιθανότητες. Παρακαλώ, λοιπόν, μη βγάζουμε πορίσματα πριν από την ώρα τους. Ιδίως, αυτό το οποίο αναφέρατε στην ερώτησή σας δεν ευσταθεί. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν προκύπτει από πουθενά. Πώς μπορεί να λέγεται, λοιπόν;

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ" κάνει σήμερα λόγο ότι οι Αμερικανοί παρέδωσαν στην ελληνική πλευρά λίστα με δέκα ονόματα υπόπτων για συμμετοχή τους στη "17 Νοέμβρη".

ΡΕΠΠΑΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω τη θέση μας. Να εκφράσω πάλι την αμετακίνητη βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό. Να επαναδιατυπώσω τη θέση μας ότι είμαστε τοποθετημένοι απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας με τρόπο τέτοιο που δεν επιδέχεται οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Αλλωστε, για να πετύχουμε αυτό το σκοπό έχουμε συνεχή και συστηματική συνεργασία με τις ανάλογες υπηρεσίες άλλων κρατών. Δεν υπάρχει στη διάθεσή μας οποιοσδήποτε τέτοιος κατάλογος, ο οποίος θα ήταν μια αξιόπιστη συμβολή στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε και να εξαλείψουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει κατάλογος υπόπτων ή εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μια διευκρινιστική ερώτηση. Υπάρχει άλλη έρευνα που γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Μια έρευνα υπάρχει, η οποία έχει διαταχθεί ευθύς εξ αρχής από τον Υπουργό Εξωτερικών.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θέλω να σας ρωτήσω, επίσης, για το έγγραφο το οποίο εστάλη στην εφημερίδα μας, ενδεχομένως να το έχετε δει, με ένδειξη ΕΥΠ, υπογραφή Σταυρακάκη. Η εφημερίδα έχει επιφύλαξη για το αν το έγγραφο αυτό είναι πλαστό ή γνήσιο. Εχει ημερομηνία παραμονή της σύλληψης Οτσαλάν και λένε ότι διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς δεν μπορούμε να δούμε αν πρωτοκολλήθηκε και από εκεί να καταλάβουμε αν είναι πλαστό ή γνήσιο. Εσείς μπορείτε να μας δώσετε κάποιες διευκρινίσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας καλώ να έχετε τη βεβαιότητα ότι το έγγραφο αυτό είναι πλαστό. Σας λέω ότι στο γραφείο του Υπουργού δεν υπάρχει κρυπτοφάξ αλλά και η ΕΥΠ δεν διακινεί τα έγγραφά της μέσω φαξ. Αυτό και μόνο νομίζω ότι είναι αρκετό για να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το έγγραφο αυτό δεν είναι γνήσιο.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Στις συναντήσεις που έχουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι με την ελληνική πλευρά θέτουν θέμα τρομοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Μίλησα, χθες, για ένα κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, μετά από δηλώσεις ή δημοσιεύματα τα οποία είναι σχετικά με το θέμα αυτό. Στο πλαίσιο των συζητήσεων τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί. Αλλωστε, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και γνωστή. Και είναι μια θέση, που πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα αποδεκτή και από τις άλλες χώρες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ακούγεται ότι αιφνιδίως θα υπάρξει συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι. Εχετε τίποτα υπόψη σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Χόλμπρουκ, επειδή βρέθηκαν και οι δύο στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο αποστολής με το ίδιο αντικείμενο. Συζήτησαν για το γνωστό πρόβλημα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και αντάλλαξαν απόψεις. Ηταν παρών ο Αμερικανός μεσολαβητής κ. Χιλ, ο πρέσβης, δηλαδή, των ΗΠΑ στα Σκόπια, όπως και ο εκπρόσωπος της Ε. Ε. Αυστριακός πρέσβης κ. Πέτριτς, ο οποίος σε μια πολιτική δήλωσή του είπε ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός και η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η κρίση.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Εχει αρχίσει να εφαρμόζει η Ελλάδα το εμπάργκο κατά των διεθνών πτήσεων από το Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι η θέση που έχει λάβει η Ε. Ε. μας εκφράζει. Διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας, επειδή είχαμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Η θέση της Ελλάδας είναι αυτή η οποία έχει αποφασιστεί από την Ε. Ε. Με την παρέλευση του εξαμήνου συμμετέχουμε από σήμερα στην εφαρμογή της απόφασης της Ε. Ε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ερευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ -ή συνέχεια της έρευνας- θέτει το ΠΑΣΟΚ να είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα και πάντως προς τα δεξιά έρχεται περισσότερο. Εχετε ένα σχόλιο πάνω σ` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλήσουμε για τέτοια θέματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Μπορώ να κάνω, όμως, ένα σχόλιο -για να μη θεωρηθεί ότι αποφεύγω να απαντήσω, μιας και δεν είναι θέματα πολιτικής ενημέρωσης- ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, γι` αυτό κατορθώνει να είναι ένα πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα. Καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Θα δείτε ότι τα όρια στα οποία εκτείνεται η επιρροή του είναι ευρύτατα και αυτό αντιδιαστέλλει το ΠΑΣΟΚ απ` όλα τα άλλα κόμματα, τα οποία εκφράζουν ένα περιορισμένο τμήμα του πολιτικού φάσματος της χώρας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα: Το ένα αφορά αυτό το διάβημα της Λισσαβόνας προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το διαβατήριο το πορτογαλικό, που θα μπορούσε να χορηγηθεί και να φυγαδευτεί ο Οτσαλάν στις Σεϋχέλλες. Αν είχατε κάποια αντίδραση, πώς θα απαντήσετε κ. λπ;

Και το δεύτερο είναι -άσχετο με το πρώτο θέμα- αν η ελληνική κυβέρνηση έχει κάποια πρόθεση να χρηματοδοτήσει κι εκείνη τους πολυτέκνους στη Βόρεια Ελλάδα, χριστιανούς ή και ενδεχομένως μουσουλμάνους, μετά από αυτή την αντίδραση της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας, για τη χρηματοδότηση των χριστιανών ορθοδόξων πολυτέκνων της Θράκης. Ποιά είναι η δική σας θέση στο θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορό το πρώτο θέμα, στην έκθεση του κ. Κωστούλα αναφέρεται το ενδεχόμενο αναζήτησης λύσης για εξασφάλιση διαβατηρίου στον Α. Οτσαλάν και μάλιστα υπήρξε η σκέψη το διαβατήριο αυτό να είναι ίσως πορτογαλικό. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο το οποίο να οδηγεί στη βάσιμη εκτίμηση ότι έχει εκδοθεί πορτογαλικό διαβατήριο για τον κ. Οτσαλάν. Αυτό είναι που προκύπτει από την πρώτη έρευνα που έχει γίνει. Αλλά, ασφαλώς, έχει δεσμευτεί απέναντι στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας η ελληνική κυβέρνηση, να ολοκληρώσει αυτή την έρευνα, προκειμένου να γνωρίζουμε απολύτως πώς έχει το θέμα.

Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα που θέσατε, η πολιτική που εξήγγειλε η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου της. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί σε αυτή την εξαγγελία. Το κόστος της παροχής αυτού του επιδόματος σε οικογένειες που έχουν τρία παιδιά ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές. Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί, έχει λάβει σειρά μέτρων για τις γυναίκες, για τις μητέρες, για διάφορες κατηγορίες πληθυσμού. Σ` αυτό το πολύ συγκεκριμένο θέμα, αυτή την ώρα, τουλάχιστον, δεν επίκειται μεταβολή της πολιτικής μας. Η πρωτοβουλία της Εκκλησίας είναι πολύ θετική, εφόσον εφαρμοστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μου πείτε εάν συνεχίζεται η ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και αν είχαμε σήμερα παραβάσεις και παραβιάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα έχουμε ηρεμία στο Αιγαίο. Θα μου επιτρέψετε, με αφορμή την ερώτησή σας, να βάλω τα πράγματα στη σωστή διάστασή τους, επειδή πολλά ακούστηκαν, λέχθηκαν και γράφτηκαν. Η κατάσταση στο Αιγαίο ασφαλώς επηρεάζεται από το πολιτικό κλίμα που δημιουργείται λόγω των επιθετικών και προκλητικών δηλώσεων των Τούρκων πολιτικών. Δεν υπάρχει, όμως, ένταση τέτοια η οποία να δικαιολογεί οποιαδήποτε ανησυχία, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει ένταση η οποία να οδηγεί στη δημιουργία αυτών των εντυπώσεων που κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν. Η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη. Τα μέτρα που έχει λάβει ο ελληνικός στρατός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέτρα επαγρύπνησης, για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Δεν υπάρχουν, όμως, πληροφορίες, είτε κάποια αυξημένα μέτρα, Θέλω να είμαι σαφής σ` αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε, δηλαδή, αυτή η τριών λεπτών ετοιμότητα; Τη διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καλούμενος "κόκκινος συναγερμός" ο οποίος διαρκεί τρία λεπτά, έχει τεθεί σε εφαρμογή αρκετές φορές. Δεν είναι κάτι που έγινε μόνο χθες και εν πάση περιπτώσει είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο, στο πλαίσιο της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρέπει να του δίνουμε αυτή τη σημασία, που κάποιοι του αποδίδουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντυπώσεις αναντίστοιχες με την πραγματικότητα.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Εχει πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση αν υπήρξαν μετακινήσεις στρατευμάτων ή πολεμικών δυνάμεων της Τουρκίας στα παράλια της Μικράς Ασίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα δεν θα τα συζητήσουμε σε αυτή την έκταση, διότι δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, πολύ περισσότερο για κινήσεις που αφορούν στρατεύματα μιας άλλης χώρας. Η εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών είναι ότι όλες αυτές οι κινήσεις είναι συνήθεις. Δεν προκύπτει κάτι το οποίο να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είμαστε ενόψει μιας κρίσης σ` αυτό το επίπεδο. Και μιλώ γι` αυτό το επίπεδο, γιατί πολιτική κρίση υπάρχει και τροφοδοτείται από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Το είπα αυτό στην αρχή, το επαναλαμβάνω για να μην υπάρχει παρανόηση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη ζητήσει την άρση ασυλίας κάποιων βουλευτών, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε ανεξάρτητων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα προκαταλάβουμε τη θέση της Δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 March 1999 - 15:33:58 UTC