Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε κάτι να μας πείτε για ποιο λόγο γίνεται η σύσκεψη του κ. Σημίτη στη Βουλή, που άρχισε στις 12;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει σήμερα διάφορες συνεργασίες με Υπουργούς και άλλους παράγοντες. Το πρωί συναντήθηκε με τους συνταξιούχους. Αργότερα είχε συνεργασίες με διάφορους Υπουργούς. Δέχθηκε, όπως σας είχα προαναγγείλει, τον επικεφαλής της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων Κ. Δαφέρμο, Στη συνέχεια είχε συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Αποστολίδη, με την ευκαιρία της τοποθέτησης του δεύτερου, ως επικεφαλής της ΕΥΠ. Ακολούθως, συνεργάστηκε με τον κ. Τσοχατζόπουλο και την κυρία Παπανδρέου και αυτή την ώρα θα δεχθεί τους εκπροσώπους της αμερικανικής και εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για τη συγκεκριμένη σύσκεψη, που άρχισε στις 12 η ώρα, με παρόντες τον κ. Τσοχατζόπουλο, την κυρία Παπανδρέου και τον κ. Χρυσοχοϊδη, απ` ότι μάθαμε, μήπως έχει σχέση με την τρομοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζήτησαν θέματα της επικαιρότητας, θέματα της αρμοδιότητας των υπουργών. Ο Πρωθυπουργός αξιοποίησε τη δυνατότητα, που έχει σήμερα λόγω της μη συνεδρίασης κυβερνητικού οργάνου και προγραμμάτισε αυτές τις συνεργασίες.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Ως Υπουργός Ενημέρωσης, μπορείτε να μας κάνετε καλύτερη ενημέρωση γι` αυτές τις συνεργασίες του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι τακτικές συνεργασίες του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς. Εχω πει πολλές φορές ότι αυτές οι συνεργασίες δεν αποτελούν είδηση γιατί είναι καθημερινές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει κάποια σχέση αυτή η σύσκεψη με τις αλλαγές που σημειώθηκαν στη Γερμανία; Και κάτι άλλο: Θα προχωρήσει αυτή η ιστορία με την κίνηση των γραφείων που κατακλύζονται οι εφημερίδες καθημερινά από ανακοινώσεις διαφόρων εταιρειών που τηρούν αρχεία και αναρωτιόμαστε πώς φακελώνουν τον ελληνικό λαό, εκτός από την Ασφάλεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποιο πράγμα μιλάτε;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ανοίξετε την εφημερίδα κάθε μέρα θα δείτε οποιαδήποτε εταιρεία γνωστοποιεί βάσει του νόμου ότι τηρεί αρχείο κ. λπ., πόσοι φακελώνουν τον ελληνικό λαό εκτός από την Ασφάλεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε -άλλωστε και οι ίδιες οι εταιρείες επικαλούνται το νόμο- ότι υπάρχουν δυνατότητες, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, να οργανώνει κάθε εταιρεία, κάθε επιχειρηματικός φορέας το αρχείο των πελατών του. Από εκεί και πέρα, λειτουργεί -και ιδού η ευτυχής σύμπτωση της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Κ. Δαφέρμο- η ανεξάρτητη διοικητική αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, που περιφρουρεί τον ιδιωτικό βίο και τα απόρρητα στοιχεία ή τα προσωπικά στοιχεία τα οποία θέλει ένας πολίτης να παραμείνουν μυστικά.

Οσον αφορά, το πρώτο θέμα δεν είναι αντικείμενο τέτοιας σύσκεψης, γιατί δεν μπορεί να είναι αντικείμενο σύσκεψης κυβερνητικών παραγόντων οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Οι εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία δεν μας αφορούν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επωφελείστε από αυτή την αλλαγή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι δεν είναι θέμα που μας αφορά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν το αφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα που μας αφορά. Είναι εσωτερικό θέμα της Γερμανίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί συμμετείχε στη σύσκεψη αυτή ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος δεν είχε ανακοινωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη σύσκεψη αυτή επρόκειτο να λάβει μέρος ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως δεν έχει επιστρέψει και γ` αυτό συμμετείχε ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι υπουργοί αυτοί οι οποίοι μετείχαν στη σύσκεψη που έγινε με τον κ. Σημίτη, όπως μας είπατε, είχαν ενημερωθεί για το αντικείμενο της σύσκεψης; Γιατί τους κάλεσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου για την οποία εκδίδεται ημερήσια διάταξη. Είναι συνεργασίες του Πρωθυπουργού με υπουργούς και άλλους παράγοντες του κράτους. Τα θέματα τα οποία συζητούνται είναι θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΜΙΧΑΗΛ: Εμείς μάθαμε από το ρεπορτάζ ότι οι υπουργοί, οι οποίοι συμμετείχαν, δεν γνώριζαν γιατί τους καλούσε ο Πρωθυπουργός. Και το είπαν και σε συναδέλφους σας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και σε ορισμένους συναδέλφους εξ ημών. "Με κάλεσε στις 12 η ώρα, είπε κάποιος υπουργός, δεν γνωρίζω για ποιο λόγο";

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν εκδίδεται ημερήσια διάταξη. Οι συνεργασίες αυτές δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι τακτικές συνεργασίες του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς και τους συνεργάτες του εν γένει για θέματα κοινής αρμοδιότητας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Οι επικείμενες αλλαγές στην ΕΥΠ συζητήθηκαν και αυτές στη συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αποστολίδης, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα Αρχηγού της ΕΥΠ, είχε σήμερα συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. Το ανακοίνωσα αυτό εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Οι υπουργοί τις συζήτησαν; Γιατί αυτή είναι η μόνη κοινή -κάπως- αρμοδιότητα που έχουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι και άλλα θέματα της επικαιρότητας, τα οποία έχουν ενδιαφέρον και συζητούνται. Σας είπα ότι αξιοποίησε την ευκαιρία του χρόνου που είχε ο Πρωθυπουργός σήμερα, λόγω μη συνεδρίασης κυβερνητικού οργάνου, και προκάλεσε αυτή τη σειρά των συνεργασιών για να αντιμετωπιστούν θέματα της επικαιρότητας, θέματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ασχολείται.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Μίλερ, κατά την παραμονή του εδώ στην Αθήνα, γνωστοποίησε πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου να συμβάλει στην πραγματοποίηση συνάντησης κορυφής μεταξύ του κ. Σημίτη και του κ. Ντεμιρέλ, είτε τον Απρίλιο, είτε το Νοέμβριο στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το είδα να γράφεται στις εφημερίδες. Μπορώ να πω γενικώς -γιατί δεν ήμουν παρών σε αυτή τη συνεδρίαση και δεν γνωρίζω πώς εξελίχθηκε στις λεπτομέρειές της τουλάχιστον- ότι οι ΗΠΑ επαναδιατύπωσαν τη θέση, που και ο κ. Σνελ είχε διατυπώσει, όταν επισκέφθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών πριν από μερικές ημέρες, ότι επιθυμούν να μην κλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι σε αυτή την αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη. Επισημάναμε ότι την ένταση προκαλούν οι προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις και συμπεριφορές των Τούρκων αξιωματούχων και σε αυτή τη θέση παραμένουμε.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωστοποίησε την πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της συζήτησης. Σας είπα ποιο είναι το πνεύμα στο οποίο έγινε η συνάντηση. Αυτή τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης μετέφερε ο κ. Μίλερ. Οτι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταφέρει αυτό το μήνυμα να παραμείνουν σε χαμηλούς τόνους οι αντιπαραθέσεις, οι οποίες έχουν εκδηλωθεί. Εμείς έχουμε μιλήσει γι` αυτό το θέμα. Επαναδιατυπώσαμε, επαναλάβαμε τη θέση μας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επ` αυτού. Θα ήσασταν αντίθετοι σαν κυβέρνηση για μια τέτοια συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να προκύψει αύριο-μεθαύριο. Είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε αντιμετωπίσει, δεν μας έχει απασχολήσει, δεν έχει καν τεθεί τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σας ανάγκασε, χθες, σαν κυβέρνηση να βγάλετε αυτή τη δήλωση για το πόρισμα του εισαγγελέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα δεν μας ανάγκασε. Απλά, θεώρησα χρήσιμο, για λόγους ενημέρωσης της κοινής γνώμης, να επαναδιατυπώσω τη θέση που, ήδη, από αρκετό καιρό η κυβέρνηση έχει γνωστοποιήσει δημοσίως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πόρισμα δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα. Σε σας είχε δοθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πόρισμα είχε δοθεί στην κυβέρνηση, στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά η κοινή γνώμη δεν το γνώριζε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι το γνώριζε, αλλά προέβη σε έκδοση ανακοίνωσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτάω την κυβέρνηση, δεν με νοιάζει τι κάνει η αντιπολίτευση.

ΡΕΠΠΑΣ: Κι εγώ απαντώ, σε ερώτηση που έχετε θέσει εσείς, με το δικό μου τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να προκαταλάβετε τη Δικαιοσύνη με αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, μόνο δεν επιθυμούμε να προκαταλάβουμε τη Δικαιοσύνη, αλλά γνωρίζετε ότι εμείς είμαστε αυτοί που πήραμε την πρωτοβουλία για τη σύσταση της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής. Εμείς είμαστε αυτοί, οι οποίοι είπαμε, από την πρώτη στιγμη, ότι επιθυμούμε να υπάρξει πλήρης πληροφόρηση, απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Επιθυμούμε να λάμψει η αλήθεια, να χυθεί άπλετο φως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί μέσα στη δήλωσή σας λέτε: "Ζήτημα, όμως, ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων ή υπηρεσιακών παραγόντων που ενήργησαν υπό τις οδηγίες πολιτικών προσώπων είναι προφανές ότι δεν υπάρχει"; Δεν βγάζετε απαλλακτικό πόρισμα για τα πολιτικά πρόσωπα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν είχαμε την άποψη ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα είχαμε προχωρήσει, εμείς οι ίδιοι, στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή ανακριτικής επιτροπής. Δεν έχουμε αυτή τη θέση. Αυτή τη θέση, λοιπόν, που διατυπώσαμε, από την πρώτη στιγμή, αυτή τη θέση επανέλαβα χθες. Γιατί σας κάνει εντύπωση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνει εντύπωση. Γιατί πώς, αφού όταν πρώτα σας ρωτούσαμε λέγατε ότι το θέμα είναι στην ανάκριση. Εχει τελειώσει, έχει προχωρήσει η Εξεταστική Επιτροπή; Πώς βγάζετε απαλλακτικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλήσαμε για τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Γι` αυτό μιλούμε τώρα και σε αυτό αναφέρεται η δήλωση που έκανα χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το πόρισμα σε αυτό αναφέρεται και μιλάει για ποινικές ευθύνες υπουργών, στο τέλος, αν το διαβάσατε καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είσαστε αντικειμενικός, γιατί το πόρισμα δεν μιλάει για ευθύνες. Το πόρισμα των εισαγγελέων ζητεί από τη Βουλή να διερευνήσει αν πιθανόν υπάρχουν ευθύνες. Γιατί κρίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις και πρέπει να υπάρξει μια έρευνα και προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν λέει ότι υπάρχουν ευθύνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να διερευνήσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν, λέει. Τις ευθύνες πολιτικών προσώπων.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάει για υπουργούς. Το πόρισμα το έχουμε όλοι στη διάθεσή μας. Εγώ μεταφέρω αυτό που λέει το πόρισμα. Μιλάει για υπουργούς και λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις και ίσως η Βουλή θα πρέπει να ασχοληθεί και σε αυτή την κατεύθυνση. Να εξετάσει, δηλαδή, αν έχουν ποινικές ευθύνες και υπουργοί. Αυτό λέει το πόρισμα, δεν λέει ότι έχουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά εσείς βγαίνετε και λέτε ότι δεν έχουν. Δεν βγήκατε και είπατε αυτό το πράγμα; Γραμμένο είναι εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Επανέλαβα τη θέση που από την πρώτη στιγμή διατύπωσε η κυβέρνηση. Αν είχαμε αυτή την άποψη, επαναλαμβάνω, θα είχαμε προχωρήσει στην αίτηση για σύσταση ανακριτικής επιτροπής,

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έλειπε να βγει η κυβέρνηση και να πει ότι ευθύνονται υπουργοί.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει για τις πολιτικές ευθύνες. Εχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός, προσφάτως, στη Βουλή. Αφήστε τα πράγματα, έχουν πάρει ένα δρόμο. Νομίζω ότι όλοι με ενδιαφέρον παρακολουθούμε το πώς εξελίσσονται. Οταν εκδοθούν τα σχετικά πορίσματα κι εσείς θα μπορείτε να τα σχολιάσετε κι εμείς, βεβαίως, θα κληθούμε να δώσουμε σχετικές απαντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς βγάλατε πόρισμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βιάζονται να τοποθετηθούν επί θεμάτων για τα οποία κανονικώς δεν θα έπρεπε να είναι τόσο βιαστικά, δοθέντος ότι δεν έχουν καν στη διάθεσή τους τα στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε προηγουμένως να μελετήσουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτος βγάλατε εσείς συμπέρασμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, τουλάχιστον, είχαμε -γιατί αυτό προβλέπεται από τις κανονικές διαδικασίες- το πόρισμα στη διάθεσή μας. Υποβάλλεται το πόρισμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν γνωρίζω πώς έβγαλε ανακοίνωση;

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όπως παραδεχθήκατε και εσείς πριν λίγο, το εισαγγελικό πόρισμα το οποίο είναι ένα επίσημο έγγραφο που προκύπτει από μια επίσημη εξέταση και προκαλείται με παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης, διαπιστώνει -βάσει των στοιχείων της δικογραφίας όπως λέει- πιθανές ευθύνες υπουργών. Και ζητεί οι ενδείξεις που υπάρχουν να είναι στη δικογραφία που έχει καταρτιστεί λόγω της έρευνας, να συζητηθούν με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών από τη Βουλή. Αυτό, αν θέλει κανείς να σέβεται τη Δικαιοσύνη, ασχέτως ποια θα είναι η κατάληξη της συζήτησης στη Βουλή, σημαίνει συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

ΡΕΠΠΑΣ: Τη Δικαιοσύνη τη σεβόμαστε, αλλά πρέπει να σεβόμαστε και τη Βουλή. Οι εξουσίες είναι αυτόνομες. Η διάκριση αυτών των εξουσιών βοηθάει και στο να λειτουργεί αποτελεσματικά το κοινοβουλευτικό σύστημα, η δημοκρατία στη χώρα μας. Γνωρίζετε πολύ καλά -το λέω, άλλωστε, και στην ανακοίνωσή μου- ότι μετά την έλευση του Οτσαλάν στην Ελλάδα οι χειρισμοί έγιναν σε πολιτικό επίπεδο. Ηταν οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οι οποίες μας οδήγησαν σε σειρά χειρισμών. Αρα, θα πρέπει να κριθούν σε πολιτικό επίπεδο οι επιλογές οι οποίες έγιναν. Γιατί αντιλαμβάνεστε, όταν μιλούμε για τη διεθνή ειρήνη της χώρας, όπως αναφέρεται και στο εισαγγελικό πόρισμα, όταν μιλούμε για την εξωτερική πολιτική, για την περιφρούρηση των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού λαού, όλα αυτά θα πρέπει να τα επιδιώξουμε με βάση πολιτικές επιλογές και δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να εξετάζουμε την περιφρούρηση των συμφερόντων της χώρας, ενόψει μάλιστα ενδεχομένων μεγάλων κινδύνων, με βάση τις διατάξεις του ποινικού νόμου αποκλειστικά και μόνο. Γιατί εδώ υπάρχει, θα μου επιτρέψετε να πω, και μία αντίφαση. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω τη διατύπωση του πορίσματος. Σέβομαι απολύτως την εργασία που έκαναν οι εισαγγελικοί λειτουργοί, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε και τις λειτουργίες της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

ΦΙΛΗΣ: Αν δεχθούμε, κ. Υπουργέ, ότι σεβόσαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά η Βουλή έχει δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της, προκύπτει ένα ερώτημα: Γιατί παρεμβαίνει η κυβέρνηση; Η Βουλή είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με αυτονομία έναντι της κυβέρνησης. Γιατί η κυβέρνηση, μόλις υπεβλήθη το πόρισμα το οποίο η ίδια προκάλεσε με παραγγελία του κ. Γιαννόπουλου, σπεύδει να βγάλει ένα δικό της πόρισμα και δεν αφήνει τη Βουλή να συζητήσει το ενδεχόμενο -και να το απορρίψει αν θεωρεί η Βουλή ότι δεν ισχύουν αυτά τα στοιχεία- συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά γίνονται με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και οι νόμοι του κράτους. Δεν γίνονται αυθαιρέτως. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Επί της προτάσεως της κυβέρνησης καλείται να αποφασίσει η Βουλή. Αυτή είναι η κυρίαρχη. Μπορεί να απορρίψει την πρόταση κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες, σήμερα. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία διατυπώνει τη θέση της και η Βουλή, βεβαίως, είναι αυτή η οποία θα δεχθεί αυτή τη θέση της κυβέρνησης ή θα την απορρίψει. Ασφαλώς η Βουλή έχει τον τελευταίο λόγο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΦΙΛΗΣ: Θεωρείτε, κ. Υπουργέ, πιθανό, όπως συνέβη με την -έστω αναγκαστική- προσχώρηση του Πρωθυπουργού στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, να μετακινηθεί η κυβέρνηση και να πάμε και σε Προανακριτική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν προκύπτει αυτή την ώρα. Πιστεύω ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της και το πόρισμα που θα εκδώσει θα είναι απολύτως διαφωτιστικό. Αυτό θα καθορίσει την εξέλιξη των πραγμάτων από εκεί και πέρα. Η κυβέρνηση είπε τη θέση της, η Εξεταστική Επιτροπή θα βγάλει το πόρισμά της. Σημειώνω, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε μία "αναγκαστική προσχώρηση" στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ηταν πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της πολιτικής μας απόφασης να χυθεί άπλετο φως σ` αυτή την υπόθεση. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή και το κάναμε πράξη.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη. Υπάρχει σε briefing καταγεγραμμένη η απάντησή σας: "Δεν θα πάμε σε Εξεταστική Επιτροπή". Μετά μία εβδομάδα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απάντησα επ` αυτού; Αυτή την ερώτηση την έχετε ξαναθέσει και σας έχω απαντήσει.

ΦΙΛΗΣ: Απαντάτε στερεότυπα ξεφεύγοντας.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, σας έχω απαντήσει σ` αυτή την ερώτηση, κ. Φίλη. Σας παραπέμπω, λοιπόν στην απάντηση που έχω δώσει.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Εχει ενημερωθεί εγκαίρως από την κυβέρνηση ή από την Εισαγγελία, αν μάθατε βεβαίως, ο Πρόεδρος της Βουλής, για το πόρισμα, ενόψει της συνεδρίασης, σήμερα, στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής. Γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, σήμερα, κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, διατύπωσε μια έμμεση παρατήρηση προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς, ότι το πόρισμα έφθασε πολύ καθυστερημένα στη Βουλή.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση δεν όφειλε να ενημερώσει τον κ. Κακλαμάνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να ενημερώσει τον κ. Κακλαμάνη. Ο κ. Κακλαμάνης ως πρόσωπο, μπορεί να είχε ενημέρωση και πιστεύω ότι θα είχε. Η Βουλή, όμως, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία είχε μείνει σε "μαύρα σκοτάδια" μέχρι την ώρα που άρχισε η σημερινή συνεδρίαση. Κι αυτό δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα μετά την έκδοση αυτού του πορίσματος, θα ζητήσει από τους Τούρκους την έκδοση του Οτσαλάν στην Ελλάδα για να δικαστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είμαστε ακόμη στη συζήτηση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Εσείς θέλετε να μιλήσουμε για τις εξελίξεις οι οποίες πιθανώς θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες ζωής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και λυπάμαι όταν αντιμετωπίζετε με αυτή την ελαφρότητα -γιατί περί αυτού πρόκειται- ένα τόσο τραγικό ζήτημα: της τύχης ενός ανθρώπου που είναι κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά ελαφρότητα; Δεν λέει το πόρισμα ότι έχει ευθύνες; Θα του το ζητήσει, λέω, η Ελλάδα; Τυπικό είναι αυτό, δεν είναι ουσιαστικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Το πόρισμα αυτό είναι προϊόν της εργασίας, της έρευνας που έκαναν οι εισαγγελικοί λειτουργοί. Δεν θα κρίνω εγώ το έργο των εισαγγελικών λειτουργών. Εγώ έχω τις δικές μου απόψεις, η κυβέρνηση έχει τη δική της τοποθέτηση. Είναι έργο των δικαστών να κάνουν τη δουλειά τους, με βάση τα όσα προβλέπουν οι νόμοι του κράτους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, κ. Υπουργέ, τον πάει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Εξωτερικών, έτσι γίνεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς, καλώς. Συνεννοηθήκαμε, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνεννοηθήκαμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεννοηθήκαμε απολύτως. Αλλά σας παρακαλώ, όταν μιλάτε γι` αυτό τον άνθρωπο που γνωρίζετε ποια είναι η τραγική του τύχη, μην το κάνετε με έναν τέτοιο τρόπο που δείχνει, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω τη λέξη, μία ελαφρότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ; Ποιά ελαφρότητα; Εσείς τον παραδώσατε και λέτε σε εμένα για ελαφρότητα; Η ελαφρότητα ήταν στην παράδοση.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, είναι γνωστές αυτές οι απόψεις σας, κ. Σταματόπουλε. Τις έχετε εσείς και λίγοι ακόμη, οι οποίοι βεβαίως δεν πρόκειται να δικαιωθούν, όσο κι αν επιμένουν να επαναλαμβάνουν τέτοιου είδους εκδοχές.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση φοβάται για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή κάποιας προβοκάτσιας, με αφορμή την έλευση των πυραύλων S-300 για εγκατάσταση στην Κρήτη και αν μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η κατασκευάστρια εταιρία ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεταφορά τους, η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τους πυραύλους S-300, η απόφασή μας είναι γνωστή. Προχωρούμε στην εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί αυτή η εγκατάσταση. Από εκεί και πέρα, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου. Δεν προκύπτει από κάποιες πληροφορίες και δεν έχουμε κάνει κάποια τέτοια πολιτική εκτίμηση, αλλά βεβαίως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο, δοθέντος ότι οι πολιτικές τοποθετήσεις, οι φραστικές επιθέσεις των Τούρκων αξιωματούχων συνεχίζονται και δείχνουν μία διάθεση από την πλευρά της Αγκυρας να κλιμακώσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα μία διευκρίνιση. Ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο; Υπάρχει καμία διαφοροποίηση; Επιμένουμε ότι μόνον εάν συμφωνούν και τα δύο μέρη πρέπει να πάνε ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τμήματα του ελληνικού στρατού και παραμένει ίδια.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ; Λέμε ότι μπορούν να πάνε, χωρίς τη συμφωνία του Βελιγραδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας πρέπει να προσφέρουμε κάποιες διευκολύνσεις. Το θέμα αυτό, όμως, είναι πρόωρο να το συζητήσουμε τώρα. Ας αναμένουμε τη συζήτηση που θα γίνει στο Ραμπουϊγιέ, στις 15 του μηνός. Απομένουν λίγες ημέρες ακόμη. Πιστεύουμε ότι θα πάνε όλα καλά, εκεί, γιατί νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και οι δύο πλευρές, παρά τα προβλήματα τα οποία ακόμη υπάρχουν, φαίνεται πως είναι εφικτό να καταλήξουν σε συμφωνία.

ΦΙΛΗΣ: Χθες εδώ, στην πολιτική ενημέρωση, υπήρξε μια απάντησή σας για το διχαστικό επίδομα το οποίο έχει εξαγγείλει ο κ. Χριστόδουλος ότι θα δώσει σε ορισμένους πιστούς πολυτέκνους Ορθοδόξους. Υπήρξε μια δήλωση του Προέδρου της Βουλής, με αφορμή την επίθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον βουλευτή του Συνασπισμού, τον κ. Μουσταφά Μουσταφά. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης για την επίθεση της Εκκλησίας και για το διχαστικό επίδομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν θα ονόμαζα "διχαστικό" το επίδομα, δοθέντος ότι ακόμη δεν υπάρχει επίδομα. Υπάρχει μια εξαγγελία η οποία είναι θετική. Το είπα χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα. Αυτό το οποίο πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι η Εκκλησία δεν είναι κράτος. Η Εκκλησία απευθύνεται στο πλήρωμά της, στους πιστούς της. Αρα, λοιπόν, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να επιτελεί τον κοινωνικό ρόλο της με τον καλύτερο τρόπο. Και ελπίζουμε να το κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΦΙΛΗΣ: Η Εκκλησία στην Ελλάδα έχει την ιδιορρυθμία ότι είναι κρατικοδίαιτη. Πληρώνεται από τους Ελληνες φορολογούμενους. Οταν, λοιπόν, η εξαγγελία δεν αφορά το φιλόπτωχο ταμείο της Ενορίας, όπως διευκρίνισε χθες η Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά αφορά μια εθνικού τύπου πολιτική εκ μέρους της Εκκλησίας, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα θέμα ισονομίας φορολογικής. Ολοι πληρώνουν φόρους. Και πιστοί και άπιστοι και μουσουλμάνοι και ορθόδοξοι. Πώς μπορεί η κρατικοδίαιτη Εκκλησία να πληρώνει επιδόματα μόνο όπου αυτή θέλει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν είναι ορθό να γενικεύουμε, μιλώντας για κρατικοδίαιτη Εκκλησία. Ασφαλώς, οι λειτουργοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας μισθοδοτούνται από το ελληνικό κράτος, αλλά η λειτουργία των φορέων της Εκκλησίας και των Ιδρυμάτων της χρηματοδοτείται από πηγές εσόδων που έχει η ίδια η Εκκλησία. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι και οι Μουφτήδες μισθοδοτούνται, από το ελληνικό κράτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ασκούν καθήκοντα απευθυνόμενοι σε πληθυσμούς ή πολίτες οι οποίοι έχουν ασπαστεί τα ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Αυτό είναι πολύ σαφές. Αρα, μην κάνετε αυτή τη σύγχυση και μη μιλάτε περί διχαστικού επιδόματος.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, επειδή έχει σημασία το θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει μεγάλη σημασία, βεβαίως!

ΦΙΛΗΣ: Και ίσως να έχει, λοιπόν, και διεθνείς προεκτάσεις, αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, βεβαίως! Γι` αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά και εσείς να είσαστε προσεκτικοί.

ΦΙΛΗΣ: Εμείς ερωτήσεις διατυπώνουμε σύμφωνα με την ευθύτητα των απαντήσεών σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, το αντιλαμβάνομαι. Τη θέση σας διατυπώνετε, όχι ερωτήσεις. Γιατί, από τη στιγμή που κάνατε δύο ερωτήσεις και εγώ είπα τη θέση της κυβέρνησης, πιστεύω ότι έχετε ενημερωθεί για τη θέση μας. Εσείς θέλετε να εκφράσετε τη δική σας θέση και να την υπερασπιστείτε μετά μανίας.

ΦΙΛΗΣ: Μετά μανίας, για ποιο λόγο; Δεν είμαι ούτε μουσουλμάνος, ούτε πολύτεκνος.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το λόγο πως θεωρείτε ότι είναι σωστή και πρέπει να επικρατήσει. Εγώ δεν το κακίζω αυτό. Απλά θέλω να αντιδιαστείλω την ανάγκη συζήτησης για πολιτική ενημέρωση, από τη δυνατότητα και το καθήκον που έχετε να σχολιογραφείτε, να αναλύετε τα πράγματα και να διατυπώνετε στα Μέσα που εργάζεστε τις απόψεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση, λοιπόν, είναι: Η Εκκλησία της Ελλάδος εξήγγειλε ότι το επίδομα αυτό -επαναλαμβάνω, δίκην εθνικής πολιτικής και όχι κοινωνικού καθήκοντος- θα το δίνει από περικοπές των μισθών των ιεραρχών. Δηλαδή, από χρήματα τα οποία εκταμιεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επ` αυτού σας ερωτώ: Εχει δικαίωμα η κρατικοδίαιτη, σ` αυτό τώρα το σημείο, Εκκλησία να κάνει διχαστική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ελέγξει πώς διαθέτουν τα χρήματα οι πολίτες, τα χρήματα που τους ανήκουν, ανεξαρτήτως ιδιότητας που έχουν. Γιατί τους ανήκουν αυτά τα χρήματα. Ισα-ίσα, εγώ επισημαίνω, ως θετικό το γεγονός, ότι κάποιοι αποστερούνται χρημάτων, τα οποία αφαιρούν από τη δική τους τσέπη, προκειμένου έτσι να προσφέρουν βοήθεια στους συνανθρώπους τους. Αυτό θετικό βρίσκω ότι είναι, δεν το βρίσκω αρνητικό. Κάθε άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Για την καύση των νεκρών, θα προχωρήσει το νομοσχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστή η θέση μας. Παραμένουμε στη θέση αυτή. Ασφαλώς.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 12 March 1999 - 17:04:20 UTC