Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-03-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Μαρτίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε ολοκληρώθηκαν, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, οι εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Νωρίς το πρωί, ο Πρωθυπουργός έκανε σχετικές δηλώσεις. Η θετική κατάληξη των εργασιών της Συνόδου αυτής πρέπει να χαιρετιστεί ως ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας και την υπόθεση της ανάπτυξής της για τα προσεχή χρόνια.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Γνωρίζετε το περιεχόμενο του αιτήματος του κ. Μπερνς προς τον κ. Κρανιδιώτη;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μιλήσει γι` αυτό, σε λίγο, ο κ. Κρανιδιώτης. Από ότι γνωρίζω, συναντώνται αυτή την ώρα και ο κ. Κρανιδιώτης θα κάνει σχετικές δηλώσεις.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Τα κόμματα ζητούν τη σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να χαραχθεί, όπως λένε, εθνική στρατηγική. Υπάρχει τέτοιο θέμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση δεν θα πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία. Αλλωστε, θα πολιτικά κόμματα ενημερώνονται συνεχώς από τους αρμόδιους υπουργούς.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ηθελα ένα σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα της "Αθηναϊκής", σήμερα, το οποίο λέει ότι, στις 23 Μαρτίου, 300 πύραυλοι εδάφους-εδάφους μεταφέρθηκαν από το "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης χωρίς χαρτιά, ενδεχομένως σε βάσεις της Ιταλίας ή κάπου αλλού. Το γνωρίζετε, κατ` αρχήν;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεταφέρθηκαν πράγματι πύραυλοι εδάφους- εδάφους, όπως τους χαρακτηρίσατε, στη Σλοβακία, για συντήρηση.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Και γιατί χωρίς χαρτιά, κύριε Εκπρόσωπε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι πάει να πει "χωρίς χαρτιά";

ΑΛΕΞΑΚΗ: Από το ρεπορτάζ που κάναμε, δεν είχαν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα. Ετσι γίνεται συνήθως;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, δεν ξέρω τέτοιες λεπτομέρειες. Πρόκειται για μεταφορά στρατιωτικού υλικού, το οποίο προέρχεται, όπως γνωρίζετε, από την Ανατολική Γερμανία -εδώ και μια δεκαετία δηλαδή, δεν είναι καινούργιο υλικό- το οποίο έπρεπε να υποστεί τη συντήρησή του, γι` αυτό και πήγε στη Σλοβακία. Η μεταφορά αυτή ήταν προγραμματισμένη από καιρό.

Και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να πω ότι καλό είναι για τα θέματα αυτά, που αφορούν στους εξοπλισμούς της χώρας, να έχουμε μια μεγαλύτερη προσοχή στη διατύπωση ορισμένων πληροφοριών. Βεβαίως, στην Ελλάδα όλα είναι διαφανή και ο καθένας πρέπει να γνωρίζει, αλλά υπάρχουν και ορισμένα λεπτά θέματα.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Η Ελλάδα έχει ζητήσει να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο. Εχουν επηρεαστεί καθόλου οι σχέσεις Ελλάδας-ΝΑΤΟ και οι σχέσεις Ελλάδας-Αμερικής;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι, βέβαια. Ασφαλώς, όχι. Αλλωστε, όπως γνωρίζετε, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που το ζήτησε αυτό. Εμείς εξ αρχής είχαμε διατυπώσει τη θέση μας για την υπόθεση αυτή. Είχαμε αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες δια του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Παπανδρέου. Είχαμε καταστήσει σαφές και στη Διεθνή Κοινότητα και στη σερβική ηγεσία ποια είναι η θέση μας. Και τώρα, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, έχουμε διατυπώσει αυτή τη θέση: ότι είναι καιρός να επανέλθει η πολιτική συζήτηση, να επιδιωχθεί πολιτική λύση στο θέμα και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πώς σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση τη δεύτερη αναφορά, επανήλθε ο κ. Κλίντον, στην ιστορία περί ελληνοτουρκικής εμπλοκής, σύρραξης; Ολα αυτά σας ανησυχούν καθόλου και πώς τα σχολιάζετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως ξέρετε, η ελληνική κυβέρνηση έκανε και σχετικό διάβημα, δια του πρέσβη στην Ουάσιγκτον, του κ. Φίλωνα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανησυχεί, δεν πιστεύει ότι οι τραγικές εξελίξεις στο Κόσσοβο μπορούν να έχουν οποιαδήποτε επίπτωση στη χώρα μας. Η χώρα μας είναι, παραμένει και θα παραμείνει μία όαση σταθερότητας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Υπάρχει περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να θέσει στα διεθνή όργανα το Κυπριακό εκ νέου, μια και υπάρχουν έντονες ομοιότητες με αυτά που συμβαίνουν τώρα στο Κοσσυφοπέδιο και στην Κύπρο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οπως ξέρετε, τέτοιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται πάντα μετά από συνεννόηση με την Κυπριακή κυβέρνηση. Αρα είναι πρόωρο, αυτή τη στιγμή, να πούμε ο,τιδήποτε.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Υπάρχει κάποια συνεννόηση με την Κύπρο;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συνεννόηση με την Κύπρο υπάρχει τακτικά και καθημερινά. Οχι, όμως, για μια πρωτοβουλία συγκεκριμένη. Τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται πάντα σε ένα πλαίσιο κοινής δράσης.

* Θα ήθελα, τελειώνοντας, να σας μεταφέρω την παράκληση του Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κ. Ρέππα η πολιτική ενημέρωση της ερχόμενης Δευτέρας να ξεκινήσει στις 12.00 αντί στις 13.00, λόγω της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου ο κ. Ρέππας θα πρέπει να παραβρεθεί.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 March 1999 - 19:01:16 UTC