Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και Χρόνια Πολλά.

Θα ήθελα αρχικά να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτών των ημερών.

* Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό η διυπουργική ομάδα που ασχολείται με τα θέματα του εξοπλιστικού προγράμματος. Σας ανακοινώνω ότι προβλέπεται στις 30 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να λάβει τη τελική απόφαση επί του θέματος αυτού.

Στις 2 μετά το μεσημέρι, έχει συνεργασία με τον Γραμματέα της Κ. Ε. Κ. Σκανδαλίδη ενόψει και της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου το απόγευμα, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο.

Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ.

* Αύριο το πρωί, στις 10, ο Πρωθυπουργός, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, θα συνεργαστεί με τους συναρμόδιους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών.

Αργότερα, στις 13.30, θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει εκεί, το απόγευμα.

* Την Πέμπτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Σόφια, μετά από προσωπική πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Κοστόφ και θα επιστρέψει αργά το μεσημέρι στην Αθήνα.

* Την Παρασκευή στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους.

Στις 11 η ώρα θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με κύριο αντικείμενο συζήτησης την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

* Το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με θέμα τις Ευρωεκλογές.

* Την Κυριακή ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ. Θα μεταβεί κατ' αρχήν στη Νέα Υόρκη όπου θα λάβει μέρος σε σειρά εκδηλώσεων, με συμμετοχή ομογενών. Ακολούθως, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα λάβει μέρος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αυτά, σε γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας:

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για "διυπουργική ομάδα" είπατε στην αρχή. Ποιοι είναι αυτοί, που σήμερα συνεδρίασαν υπό τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Παπαντωνίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω, γιατί αυτές τις μέρες από όλα τα δίκτυα και της Ευρώπης και της Αμερικής ακούγεται το όνομα "Μακεδονία". Μια και μετά από λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σημίτης και ο κ. Γκλιγκόρωφ θα βάλουν την υπογραφή τους, έχετε κάτι να μας πείτε; Τι ακριβώς, πού είναι η αλήθεια, πώς ακριβώς είναι το θέμα γύρω από την ονομασία των Σκοπίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα θεωρείτε δεδομένο ότι θα τεθούν υπογραφές κάτω από κάποιο κείμενο συμφωνίας, όσον αφορά την ονομασία. Κάτι τέτοιο δεν επίκειται. Το θέμα της ονομασίας αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Οι συζητήσεις δεν έχουν ωριμάσει, δεν έχουν φτάσει σ' ένα στάδιο ώστε να προκύπτει συμφωνία. Βεβαίως, ο κ. Γκλιγκόροφ έχει ζητήσει να συναντήσει τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Η συνάντηση αυτή θα γίνει, προβλέπεται στο πρόγραμμα, αλλά στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου Κορυφής και στο περιθώριο των κυρίων εργασιών της, θα γίνουν πολλές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες. Δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συναντήσεις. Ειδικώς για αυτή τη συνάντηση, που αφορούσε το ερώτημά σας, μπορώ να πω ότι έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την πλευρά του κ. Γκλιγκόροφ. Και θα γίνει αυτή η συνάντηση, χωρίς όμως το περιεχόμενό της να είναι αυτό -εξ όσων γνωρίζουμε- το οποίο αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα. Εχει ζητήσει συνάντηση ο κ. Γκλιγκόρωφ και έχει λάβει θετική απάντηση. Αυτό είναι όλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, τις ημέρες εκείνες. Στις 25 του μηνός κατ' αρχήν. Το πρόγραμμα θα επισημοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι ημέρες αυτές της παραμονής του Πρωθυπουργού εκεί, προκειμένου να προβληθούν οι εθνικές θέσεις και να προωθηθούν τα εθνικά συμφέροντα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σ' αυτή τη συνάντηση ο κ. Σημίτης θα απαιτήσει να συζητηθεί μόνο η έκδοση ενός κειμένου χωρίς υπογραφές όπως ακούγεται και λέγεται; Να πάμε για άλλη ημερομηνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει οριστεί ατζέντα συζήτησης, η οποία να προβλέπει αυτό το θέμα. Αρα, λοιπόν, παρέλκει να συζητούμε οτιδήποτε σχετικό αυτή την ώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Προ ημερών, το Σάββατο αν δεν κάνω λάθος, διαψεύσατε ανάλογο δημοσίευμα το οποίο έγινε, περί υπογραφής συμφωνίας των δύο πλευρών για το όνομα. Ωστόσο, θέλω να σας θέσω το εξής ερώτημα: Η παρούσα κατάσταση στα Βαλκάνια, επιτρέπει κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης να συνεχίζεται αυτή η εκκρεμότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα για αρκετό καιρό, δεν εμπόδισε να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, δεν εμπόδισε την Ελλάδα να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου προσφυγικού κύματος στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων. Είπα, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις τις προηγούμενες ημέρες, ότι η κατάσταση αυτή έτσι όπως διαμορφώθηκε, μια κατάσταση που έφερε πολύ κοντά τα δύο κράτη -συνεργαζόμενα για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, των συνεπειών που προέκυψαν μετά την κρίση στο Κοσυφοπέδιο- μπορεί να πει κανείς ότι δημιουργεί ένα άλλο καλύτερο περιβάλλον, ώστε η άλλη πλευρά να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και έτσι να αντιμετωπιστεί και να λυθεί οριστικά και το εκκρεμές θέμα της ονομασίας. Πέρα από αυτό δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς, αυτό που περιγράφεται ως τη σημερινή κατάσταση ότι έχει δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον, έχετε δείγματα μιας στάσης από την πλευρά των Σκοπίων που ανταποκρίνεται σ' αυτό το καλύτερο περιβάλλον;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι τοποθετήσεις, οι δηλώσεις των αξιωματούχων των Σκοπίων, οι οποίες έχουν γίνει και δημοσίως, πέραν των όσων έχουν αναφέρει οι επικεφαλής του γειτονικού κράτους σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που έχουν με τους Ελληνες υπουργούς που επισκέφτηκαν το γειτονικό κράτος, τις τελευταίες ημέρες. Εχουν πει ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος, έχουν αναγνωρίσει τον πολύ σημαντικό, το θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία κυρίως αυτούς έχει πλήξει, όπως και τη γειτονική Αλβανία, πράγμα το οποίο δείχνει πως αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με την Ελλάδα ως μια σχέση η οποία είναι καθοριστική για το μέλλον και του δικού τους κράτους.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να επιμείνω. Υπάρχει η πληροφορία ότι η πλευρά των Σκοπίων -ακριβώς για τους λόγους που εσείς είπατε τώρα και το έχουν πει και οι ίδιοι στις τελευταίες, νέες, δηλώσεις τους- θα ήθελε να προχωρήσει σε μια σειρά αναβάθμισης, περαιτέρω σχέσεων με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τη σύναψη συμφώνου αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Υπάρχει όμως το τυπικό, νομικό πρόβλημα του ονόματος. Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς -το έχω πει άλλωστε κατ' επανάληψη- θεωρούμε πως πρέπει το κράτος των Σκοπίων να παραμείνει, ως κρατική οντότητα, στο πλαίσιο των σημερινών συνόρων του. Εχουμε πει ότι θα συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει το γειτονικό κράτος, χωρίς περαιτέρω κλυδωνισμούς και προβλήματα, την κρίση που το έχει πλήξει. Εχουμε πει ότι θα πρωτοστατήσουμε σε ενέργειες και πρωτοβουλίες, προκειμένου η νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχονται ξεπερνώντας τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα, με την εκπόνηση σχεδίων ανάπτυξης για να δημιουργήσουν συνθήκες ευημερίας για τους λαούς στην περιοχή, που σήμερα δοκιμάζονται, με την εισαγωγή σύγχρονων κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών, με το να συμβάλουμε ώστε οι κοινωνίες των χωρών αυτών να γίνουν σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και βεβαίως, θέλουμε να διαδραματίσουμε -όπως κάνουμε μέχρι τώρα- το ρόλο της γέφυρας που θα συνδέει τις χώρες αυτές με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Ε. Ε. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι σε εξέλιξη. Εχει διατυπώσει σχετική σκέψη ο κ. Φίσερ, αλλά πρέπει να σας πω ότι, μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει σχετικές δηλώσεις και πρόκειται από κοινού με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία αλλά και την Τουρκία -εφόσον ενδιαφέρεται- να αναληφθούν πρωτοβουλίες σ' αυτή την κατεύθυνση. Και βεβαίως, πάντοτε σε επαφή και συνεννόηση και με τα άλλα κράτη, όπως είναι το κράτος των Σκοπίων και η Αλβανία και -γιατί όχι- η Γιουγκοσλαβία.

Από κει και πέρα, οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδος και του κράτους των Σκοπίων είναι σε καλό επίπεδο. Ασφαλώς υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Στην κατεύθυνση αυτή εμείς επιθυμούμε να κινηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μπορεί να προαχθούν ακόμη περισσότερο. Είναι γνωστές οι προτάσεις που έχει κάνει ο κ. Γκλιγκόροφ προς την Ελλάδα, προς το Δημόσιο ή και ιδιωτικούς φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προχωρήσουν σε επενδυτικά προγράμματα στη χώρα του. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη περίοδος, εφόσον ξεπεράσουμε τις συνέπειες της κρίσης στο Κοσυφοπέδιο, θα είναι πολύ καλύτερη, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώκουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξαρτήτως των όσων λέμε εμείς, η Ελλάς, εσείς συμμερίζεστε την άποψη του κ. Μιλόσεβιτς ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξει όνομα το κράτος των Σκοπίων, να περιμένουμε λίγο; Και δεύτερον, χρησιμοποιώ το ρήμα που χρησιμοποιήσατε προηγουμένως, μήπως επίκειται και κάποια συνάντηση μεταξύ των ηγεσιών Τουρκίας-Ελλάδας για να αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, δεν έχει προσδιοριστεί τέτοια συνάντηση, δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Ασφαλώς, στο πλαίσιο τέτοιων κορυφαίων διασκέψεων πάντοτε υπάρχει δυνατότητα, σε ένα χώρο που κινούνται πολλοί ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν κάποιες απόψεις. Πάντως, δεν έχει προγραμματιστεί, δεν προβλέπεται αυτή την ώρα που συζητούμε συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας. Και βέβαια, είμαστε πολύ μακριά από ένα ενδεχόμενο, σαν αυτό στο οποίο εσείς αναφερθήκατε με την ερώτησή σας για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο που εσείς προσδίδετε σε αυτή την φράση.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, ασφαλώς έχουμε διαφορετική άποψη. Γι' αυτό ακριβώς δεν έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο των διαδικασιών που εξελίσσονται, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και έχουν σχέση με την ονομασία του γειτονικού κράτους. Ο κ. Μιλόσεβιτς παλαιότερα είχε διατυπώσει μια τέτοια θέση. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος των Σκοπίων θα δείξει μια πιο ευέλικτη, πιο εποικοδομητική και παραγωγική στάση, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας του ΟΗΕ, προκειμένου και αυτό το θέμα να λυθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει η Κυβέρνηση κάτι υπόψη της για τους Ελληνες φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία; Πρόκειται να κάνει κάποια νομοθετική ρύθμιση; Πρόκειται να τους πάρει εδώ; Τι θα κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα. Οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, έχουν με δική τους ευθύνη επιλέξει τους τόπους, τα πανεπιστήμια όπου θα κάνουν τις σπουδές τους. Εμείς, όταν προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις, συμβάλλουμε ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά το καθεστώς σπουδών κάποιας κατηγορίας φοιτητών που σήμερα φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πανεπιστήμιο στην Πρίστινα ισοπεδώθηκε. Πού θα πάνε; Μπορούν να επιστρέψουν εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι καθόλου εύκολο κάθε φορά να προβαίνουμε σε ρυθμίσεις, προκειμένου στα ελληνικά πανεπιστήμια να φοιτούν πλέον φοιτητές, οι οποίοι κατ' αρχήν επέλεξαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, για δικούς τους λόγους. Είναι δικαίωμά τους, δεν το κρίνω αυτό. Αντιλαμβάνεστε πως τον πρώτο λόγο έχουν τα πανεπιστήμια, τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουν μια θετική προσέγγιση σε τέτοιου είδους θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν τα επέλεξαν, δεν υπήρχε πόλεμος.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα κ. Σταματόπουλε. Οταν ξεπεραστεί η κρίση, μη θεωρείτε ότι οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου ή της Πρίστινας θα πάψουν να σπουδάζουν. Ασφαλώς, το κράτος, οι τοπικές αρχές θα κάνουν όλες τις κατάλληλες επιλογές, θα αξιοποιήσουν τις υποδομές που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να συνεχιστούν και τα προγράμματα σπουδών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν ρωτάω για τους κατοίκους της Πρίστινα, ρωτάω για τους έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιοι επέλεξαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, γνωρίζουν ότι σπουδάζουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες, με τις οποίες σπουδάζουν και οι φοιτητές της συγκεκριμένης περιοχής και του συγκεκριμένου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα: Η Κυβέρνηση συμφωνεί με αυτό το σχέδιο που προωθείται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για διχοτόμηση του Κοσόβου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη για την ανάγκη να αναζητηθεί, δια της πολιτικής οδού, μια λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα προβλέπει ευρεία αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο των σημερινών συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται δεν έχουν οδηγήσει σε διατύπωση άλλων προτάσεων. Βεβαίως, διατυπώνονται σκέψεις σε διάφορα επίπεδα, αλλά στα επίσημα όργανα κορυφής δεν έχουν διατυπωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις. Η θέση μας παραμένει η ίδια, όσον αφορά τη διατήρηση των σημερινών συνόρων στη Βαλκανική. Είναι μια θέση, η οποία βρίσκει σύμφωνους - αυτήν εκφράζουν άλλωστε- και τους ηγέτες των άλλων χωρών.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να επανέλθω στο θέμα των Σκοπίων: Στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει πάλι μια συζήτηση για το όνομα " Σλαβομακεδονία". Υπάρχει περίπτωση εμείς να επαναφέρουμε αυτή την ιστορία τώρα και να προτείνουμε κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά τα θέματα πριν. Δεν γνωρίζω ποιος διατυπώνει ποια σκέψη. Σας λέω ότι το θέμα αυτό συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν έχει επιτευχθεί προσέγγιση. Αρα δεν είμαστε στα πρόθυρα κάποιας συμφωνίας, η οποία να αφορά ένα όνομα σαν αυτό, μεταξύ των πολλών άλλων που ακούγεται και στο οποίο αναφερθήκατε κι εσείς.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Και κάτι ακόμα κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι δεν προβλέπεται συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και ενδεχομένως του κ. Ντεμιρέλ που θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και ότι δεν αρχίζει ο διάλογος. Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα, από τη μια μεριά με το άτυπο εμπάργκο -για το οποίο σας έχουμε ξαναρωτήσει και δεν πήραμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση- και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα πιέσεων από την αμερικανική πλευρά, ώστε να αμβλυνθούν λίγο οι τεταμένες κατά καιρούς σχέσεις με την Τουρκία. Μήπως στα πλαίσια αυτά, ευκαιρίας δοθείσης, υπάρξει κάποια συνάντηση και αρχίσει κάποια συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το θέμα του εμπάργκο, έχουμε απαντήσει, έχω κάνει κάποιο σχόλιο. Σας είπα ότι είμαστε εντός των προγραμμάτων που έχουμε εξαγγείλει. Σας ανακοίνωσα σήμερα την ημερομηνία συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα προχωρήσει κανονικά. Δεν δικαιολογείται ανησυχία και φόβος για πιθανή καθυστέρηση.

Οσον αφορά το θέμα των συναντήσεων στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ήμουν σαφής. Ο κ. Γκλιγκόροφ -για να κάνω αυτή την αντιδιαστολή- ζήτησε ραντεβού και θα γίνει αυτή η συνάντηση με τον κ. Σημίτη. Δεν έχει προγραμματιστεί οποιαδήποτε άλλη συνάντηση. Δεν έχει υποβληθεί άλλο αίτημα εκ μέρους της Τουρκίας για συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Η ελληνική κυβέρνηση ή ο Πρωθυπουργός δεν διατυπώνει κάποιο αντίστοιχο αίτημα για συνάντηση με τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας. Αρα δεν έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Στην εσωτερική σκηνή: υπάρχουν εισηγήσεις εκ νέου στον Πρωθυπουργό για διπλές εκλογές τον Ιούνιο; Τις εξετάζει ο Πρωθυπουργός και ποια είναι η θέση του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είμαι κατηγορηματικός. Απορρίπτω κάθε τέτοια ιδέα ότι είναι πιθανό να διεξαχθούν ταυτόχρονα εθνικές εκλογές και εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο. Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά τη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και το ανακοινωθέν που εξεδόθη, το νέο στοιχείο είναι η έκκληση, με ή χωρίς εισαγωγικά, για συμμετοχή σε κάποιες πρωτοβουλίες και της Ρωσίας. Εχουμε και τη συνάντηση της κας Ολμπράϊτ με το Ρώσο ομόλογό της. Η ελληνική κυβέρνηση τι αναμένει από τη διάσκεψη που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες, τόσο από τέτοιου είδους συναντήσεις σαν αυτή που πραγματοποιείται σήμερα, όσο και από άλλες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως να εκδηλωθούν, όπως ακούμε ή διαβάζουμε, αύριο, από τον κ. Σρέντερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε τοποθετηθεί θετικά και έχουμε δηλώσει την υποστήριξή μας στην πρόταση που διατύπωσε η Γερμανία, η οποία παραμένει στο τραπέζι, θα την επαναφέρει ο κ. Σρέντερ. Πρόταση, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την αξιοποίηση του ρόλου της Ρωσίας με την έναρξη των διαδικασιών σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αναπτυχθεί μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη που θα επιτηρήσει την εφαρμογή της όποιας λύσης συμφωνηθεί για την κρίση στο Κοσυφοπέδιο. Να ελπίσουμε η σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας να στεφθεί από επιτυχία. Ελπίζουμε, αυτή την ύστατη ώρα, να αξιοποιηθούν οι όποιες δυνατότητες υπάρχουν, προκειμένου δια της πολιτικής οδού να εξευρεθεί μια λύση. Πάντοτε σε πρωτοβουλίες, οι οποίες δίνουν προβάδισμα στην ειρηνευτική οδό, προκειμένου να φτάσουμε στη λύση του προβλήματος, εμείς θα παρέχουμε τη στήριξή μας και θα είμαστε μεταξύ εκείνων που θα επιθυμούν και θα προσφέρουν, προκειμένου τα πράγματα να καταλήξουν όσο γίνεται καλύτερα. Καλύτερα για τους λαούς που δοκιμάζονται στην περιοχή, για την ειρήνευση της περιοχής, για να επανέλθει η ομαλότητα που όλοι επιθυμούμε. Αυτή είναι η θέση μας. Από κει και πέρα, βεβαίως, πρέπει να αντιληφθούμε και τα όρια των δυνατοτήτων. Τα όρια των δυνατοτήτων μας πιστεύουμε ότι εμείς περίπου τα έχουμε εξαντλήσει, ασκώντας τον εποικοδομητικό ρόλο μας ως χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε. Ε., αλλά ταυτόχρονα είναι και μια χώρα της οποίας τα συμφέροντα στην περιοχή είναι νευραλγικά και έχουν τεθεί σε κίνδυνο. Αυτά προσπαθούμε να περιφρουρήσουμε και πιστεύω ότι το επιτυγχάνουμε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Χθες, μεταδόθηκε από τη γιουγκοσλαβική τηλεόραση και το είδα σε κάποιο κανάλι, ότι έχουν μεταφερθεί από το Βελιγράδι στη Θεσσαλονίκη 40 πτώματα στρατιωτών του ΝΑΤΟ. Ξέρετε κάτι, έχετε κάποιες πληροφορίες για όλα αυτά τα οποία ακούγονται κατά καιρούς για πτώματα στο αεροδρόμιο Μακεδονία ή σε άλλα σημεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρουμε ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 April 1999 - 21:04:07 UTC