Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Απριλίου 1999.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί, σε λίγη ώρα, για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε. Ε. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Εχουμε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι επιθυμούμε την αναζήτηση, δια της ειρηνευτικής και πολιτικής οδού, μιας λύσης στο πρόβλημα αυτό. Και πιστεύουμε ότι το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, με εισηγήσεις που έχουν διατυπώσει για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, είναι ισχυρό και θα είναι και αποτελεσματικό. Υπάρχουν πιθανότητες και καλές προϋποθέσεις να γίνει ένα βήμα προόδου σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργούμε υπέρμετρη αισιοδοξία.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί επίσης και με το θέμα της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Προέδρου της COMMISSION κ. Πρόντι.

Εμείς επιθυμούμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει το σημαντικό ρόλο της, να μη μειωθούν οι αρμοδιότητές της, να παραμείνει ένα ισχυρό όργανο της Ε. Ε. Θα συζητηθούν και θέματα διαδικαστικά, που έχουν σχέση με τον τρόπο, την οργάνωση και την ανάληψη των καθηκόντων από τα μέλη της Επιτροπής, την επόμενη περίοδο.

Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν, σήμερα.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός, κατά την επιστροφή στην Αθήνα, θα διέλθει από τη Σόφια, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Κοστόφ ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Σήμερα, το πρωί, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έγινε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Οι δύο υπουργοί προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις, τις οποίες έχετε υπόψη σας.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών το γνωρίζετε. Παραμένουμε σε αυτά που έχουμε πει.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Γνωρίζετε κάτι, γιατί μεταδίδεται ότι το πρωί το κέντρο του Βελιγραδίου δέχτηκε επίθεση με πύραυλο. Εχει κάποια πληροφορία η κυβέρνηση γι' αυτό το θέμα; Είναι αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε τις πληροφορίες που έχετε και εσείς, από τα ΜΜΕ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κάποια σχετική επίσημη ενημέρωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε άλλες πληροφορίες από τις διπλωματικές αρχές μας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι επιθέσεις με πυραύλους συνεχίζονται με βάση το πρόγραμμα και το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι αρχές του ΝΑΤΟ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση επιθυμεί να σχολιάσει το περιστατικό στο Πολεμικό Ναυτικό που σημειώθηκε με την επιστολή αντίστασης ενός ναύτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα όσοι υπηρετούν τη θητεία τους έχουν διαθέσει, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπακούουν στις οδηγίες και τις εντολές των ανωτέρων τους, γιατί αλλιώς δεν είναι δυνατό να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει στρατός σε μια χώρα.

Το αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" θα αντικαταστήσει το αντιτορπιλικό "ΚΙΜΩΝ" που για αρκετά χρόνια πλέει σ' αυτή την περιοχή της Μεσογείου, στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, μαζί με άλλα νατοϊκά πλοία. Δεν συμμετέχει το πλοίο αυτό σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η παραμονή του εκεί εντάσσεται στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας ναυτικής νατοϊκής δύναμης και έχει εκπαιδευτικούς σκοπούς και μόνο. Αρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται αυτή η αντίδραση. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι δυνατόν ο οπλίτης, ο ναύτης, ο σμηνίτης να διαπραγματεύεται κάθε φορά με την ηγεσία, δηλαδή με την πατρίδα το πώς θα προσφέρει τις υπηρεσίες του.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν αρνηθεί να πάει δηλαδή, θα τιμωρηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ισχύσει αυτό το οποίο προβλέπει ο στρατιωτικός κώδικας. Νομίζω ότι στην περίπτωση αυτή θα θεωρηθεί λιποτάκτης.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ο κ. Σρέντερ ενόψει του σημερινού άτυπου Συμβουλίου έχει στείλει κάποια επιστολή στον κ. Σημίτη με τις ιδέες της Γερμανίας για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αποσταλεί επιστολή. Υπάρχει επικοινωνία μέσω των συνεργατών, μέσω των επιτελών των δύο πολιτικών ηγετών για το θέμα αυτό το οποίο, για πρώτη φορά, η Γερμανία έθεσε στην Ομάδα Επαφής την προηγούμενη εβδομάδα, την Μ. Τετάρτη συγκεκριμένα, όπως θα θυμάστε.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια στροφή στη δική μας στάση με την ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών, αν δεν απατώμαι. Ο κ. Παπανδρέου έχει κάνει κάποιες δηλώσεις με αφορμή τέτοια ζητήματα...

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα χθες για πρώτη φορά, όσον αφορά το θέμα αυτό, δηλαδή της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Βαλκανική.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα εμείς δεν αναλαμβάναμε κάποια πρωτοβουλία. Ο Πρωθυπουργός είχε κάνει σχετικές δηλώσεις ότι θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες που πρέπει αυτές να έχουν κάποιες προϋποθέσεις να μην πέσουν στο κενό και είχε συμφωνήσει, απ` ότι ανέφεραν οι πληροφορίες με τους κυρίους Σρέντερ, Νταλέμα και Ζοσπέν να στηριχτεί η πρόταση της γερμανικής Προεδρίας. Τι έχει αλλάξει και τι είναι εκείνο το οποίο μας διασφαλίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν θα πέσει στο κενό και δεν είναι για το θεαθήναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα ουδέποτε είπαμε ότι δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Αντιθέτως, λέμε ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες. Οσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των Βαλκανίων, η πρόταση που έγινε δεν αφορά την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και γι` αυτό δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση. Είναι μια άλλη πρόταση, αυτή που κατά κάποιο τρόπο διατυπώθηκε από το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών κ. Φίσερ, η οποία επανήλθε μετά την πρόσφατη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προχθές, στις Βρυξέλες, από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τη σταθερότητα και την ασφαλή προοπτική των βαλκανικών χωρών, την οικονομική ανάπτυξή τους και βεβαίως την εμπέδωση των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτοί, μπορεί να πει κανείς, είναι οι τρεις κεντρικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί αυτή η πρωτοβουλία. Είναι ώριμες οι συνθήκες. Αλλωστε, γνωρίζετε ότι αύριο, όπως προείπα, θα επισκεφθεί τη Σόφια ο Πρωθυπουργός. Αλλά και στο πλαίσιο της βαλκανικής διάσκεψης έχουν γίνει ανάλογες συζητήσεις για να κάνουμε ένα ακόμη βήμα παραπέρα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή, αφού αντιμετωπιστεί και λήξει η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Αφορά την υποβοήθηση των χωρών της περιοχής να βρουν πιο γρήγορα και με πιο ασφαλή τρόπο το δρόμο τους προς το μέλλον, ώστε να ενταχθούν στους θεσμούς και τις συνεργασίες της Ενωμένης Ευρώπης.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό σημαίνει ότι όσο διαρκεί η κρίση η Ελλάδα θέλει να δώσει έναν άλλο χαρακτήρα στις επαφές της και στις πρωτοβουλίες της και στο ρόλο που παίζει σε σχέση με τις άλλες χώρες. Δηλαδή αν αυτή είναι ένας προάγγελος και έχει κάποιου είδους...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αναγνωριστεί από το διεθνή παράγοντα ότι η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση στις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Και η ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας απορρέει ακριβώς από το ότι είναι μια χώρα της περιοχής, η οποία δοκιμάζεται από την κρίση αυτή, ενώ όλες οι άλλες χώρες βεβαίως έχουν την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ ή της Ε. Ε. ή άλλων μεγάλων Οργανισμών, αλλά δεν συνορεύουν με την περιοχή στην οποία έχει ξεσπάσει η κρίση. Η Ελλάδα επιθυμεί -το έχουμε τονίσει άλλωστε κατ' επανάληψη- σε συνεννόηση και συνεργασία με τις άλλες χώρες της περιοχής να συμβάλλει σε πρωτοβουλίες, σε προσπάθειες για την ανασυγκρότηση των κοινωνιών των χωρών αυτών. Το θέμα αυτό το έχουμε αναδείξει κατ' επανάληψη στα διεθνή φόρα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοινή στάση στην κρίση επιθυμεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό, γνωρίζετε πολύ καλά, απασχόλησε τη Βαλκανική Διάσκεψη που έγινε στο Βουκουρέστι όταν διαφαινόταν ότι ξεσπάει η κρίση. Και γνωρίζετε επίσης ότι η Διάσκεψη αυτή είχε καταλήξει σε ένα κείμενο θέσεων το οποίο εκφράζει το σύνολο των χωρών της Βαλκανικής.

Σας υπενθυμίζω, χωρίς να αναφέρομαι σε λεπτομέρειες, ότι τότε είχε εκφραστεί η θέση ότι πρέπει να παραχωρηθεί ευρεία αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσίο των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Η θέση αυτή εκφράζει τις χώρες της Βαλκανικής. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό. Σ ' αυτή τη θέση παραμένουμε.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Μπλερ δήλωσε χθες ότι αποστέλλει 2.000 Βρετανούς στρατιώτες στα Σκόπια και την Ελλάδα. Υπάρχει κάποια ενημέρωση επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να φιλοξενήσει Βρετανούς στρατιώτες. Γνωρίζω επίσης από τις πηγές ενημέρωσης που έχετε κι εσείς στη διάθεσή σας, ότι το κράτος των Σκοπίων έχει απαντήσει αρνητικά κατ' αρχήν, θεωρώντας πως πρέπει η συνεννόηση αυτή να γίνεται με τις αρχές του ΝΑΤΟ και όχι μεμονωμένα με κάθε μια από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ υποχρεούται να διευκολύνει τη διέλευση αυτών των στρατιωτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον υπάρξει απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία των δυνάμεών του στην περιοχή, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν έχει θέσει στην Ελλάδα τέτοιο ζήτημα.

ΦΙΛΗΣ: Διμερώς δεν αντιμετωπίζεται το θέμα πάντως...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Ασφαλώς θα πρέπει το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των δικών του διαδικασιών, να πάρει κάποιες αποφάσεις. Αλλά τέτοιο θέμα δεν έχει απασχολήσει το ΝΑΤΟ.

ΦΙΛΗΣ: Χθες ο Πρόεδρος Κλίντον ανήγγειλε μία ένταση των βομβαρδισμών και είπε ότι αποστέλλονται ήδη και 300 πολεμικά αεροσκάφη επιπλέον στην περιοχή. Αυτό είναι μία απόφαση που ελήφθη μονομερώς από την Αμερική ή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η απόφαση, προφανώς, ελήφθη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και είναι απόφαση η οποία αντιμετωπίζει θετικά εισήγηση του επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στρ. Κλαρκ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΝΑΤΟ έχει λάβει ήδη την απόφαση -και αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται και οι στρατιωτικοί ηγέτες του- να βομβαρδίσει περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, διαχωρίζοντας -θα έλεγα- αυτό το σχέδιο σε ορισμένες φάσεις, σε ορισμένα στάδια. Ηδη είμαστε στη δεύτερη φάση, όπως έχει ονομαστεί. Πιστεύω ότι η ενίσχυση των δυνάμεων που θα λάβουν μέρος σ` αυτό το βομβαρδισμό, είναι αποτέλεσμα του αιτήματος, που έχουν θέσει ο κ. Κλαρκ και οι στρατιωτικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικές, κατά τη δική τους εκτίμηση, οι επιχειρήσεις των οποίων ηγούνται.

ΦΙΛΗΣ: Ηταν σε γνώση της Ελλάδας αυτό το αίτημα του κ. Κλαρκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν σε γνώση της Ελλάδας, με την έννοια ότι σε κυβερνητικό επίπεδο δεν ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα. Οι Ελληνες υπηρεσιακοί παράγοντες που συμμετέχουν στα όργανα του ΝΑΤΟ, προφανώς, έχουν μια πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα, η οποία αφορά την καθημερινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή η συμφωνία στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που εδόθη το πολιτικό "ΟΚ" για την ένταση των βομβαρδισμών -μετά το εξήγγειλε ο κ. Κλίντον- κατά τη γνώμη σας δεν ήταν ένα στοιχείο που θα έπρεπε να οδηγήσει την Ελλάδα, όπως έκανε πριν λίγες ημέρες στην Ε. Ε., σε μια διαφοροποίηση, τουλάχιστον λεκτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ έχουν ληφθεί εδώ και καιρό. Δεν λαμβάνονται εκ νέου αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση άλλων θεμάτων. Εχουν ληφθεί αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες εφαρμόζονται. Τώρα, ο τρόπος εφαρμογής των αποφάσεων αυτών επαφίεται στους στρατιωτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ, που έχουν και την ευθύνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο κάποια άλλη συζήτηση για τη λήψη νέων αποφάσεων, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης. Αρα, λοιπόν, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα, δεν υπήρχε περιθώριο από την πλευρά μας να αναδείξουμε κάποια άλλη θέση. Από κει και πέρα, βεβαίως, έχουμε κάνει γνωστό -και το κάνουμε σε κάθε ευκαιρία- ποια είναι η δική μας θέση. Πάντοτε είμαστε με την πλευρά εκείνων, οι οποίοι επιδιώκουν την αναζήτηση λύσης στην κρίση αυτή, μέσω της πολιτικής οδού.

ΦΙΛΗΣ: Μα, αυτοί ψηφίζουν βομβαρδισμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η απόφαση που έχει λάβει το ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν ζητάει κανείς να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Δεν φαντάζομαι να το κάνετε εσείς.

ΦΙΛΗΣ: Οχι. Να κάνετε ότι έκανε ο μακαρίτης ο Παπανδρέου. Μια υποσημείωση, έναν αστερίσκο. Οτι έκανε ο νυν κ. Παπανδρέου στην ΕΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας άποψη. Εσείς ζητάτε να πληροφορηθείτε τη δική μας θέση. Η δική μας θέση σας είναι ήδη γνωστή. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο είναι μυστικό και επί του οποίου να χρειάζεται να συζητήσουμε περισσότερο για να διαφωτιστείτε κι εσείς. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις που έχουμε ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα -επαναλαμβάνω- δεν παραλείπουμε, όπου υπάρχει δυνατότητα, να προβάλλουμε τη δική μας θέση, ελπίζοντας πως έτσι συμβάλλουμε στην αναζήτηση πολιτικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί νόμιμες τις πράξεις του ΝΑΤΟ και συνυπογράφει τις αποφάσεις που παίρνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Προφανώς, συμμετέχει, έστω κατά τον οριακό τρόπο που συμμετέχει, στην εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν είπα, γιατί συμμετέχει...

ΡΕΠΠΑΣ: Κανείς δεν κάνει κάτι το οποίο πιστεύει ότι δεν είναι νόμιμο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει πάρει ούτε έγκριση από τον ΟΗΕ (διότι είναι πολιτική οργάνωση του ΟΗΕ με στρατιωτικό σκέλος), ούτε από το Συμβούλιο Ασφάλειας. Αυτές οι πράξεις είναι έωλες, δεν έχουν πάρει από πουθενά έγκριση. Επειδή αναφέρεστε πολύ στους στρατιωτικούς και στους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση νομοτύπως και ουσιαστικώς θεωρεί ότι είναι νόμιμες αυτές οι ενέργειες του ΝΑΤΟ; Εχουν πολιτική κάλυψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύετε ότι συμμετέχουμε σε μια επιχείρηση -με τον οριακό τρόπο που συμμετέχουμε- πιστεύοντας πως αυτή δεν είναι νόμιμη; Είναι νόμιμη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, λέω τί θεωρεί η κυβέρνηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο απορρέει από την ίδια τη στάση της κυβέρνησης. Και η στάση της κυβέρνησης δηλώνει ότι, επειδή συμμετέχει ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, με τον οριακό -επαναλαμβάνω- τρόπο που συμμετέχει σ` αυτές τις επιχειρήσεις, ασφαλώς έχουν ληφθεί κατά νόμιμο τρόπο οι αποφάσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" επανέρχεται σήμερα και δημοσιεύει -το είχε δημοσιεύσει και παλαιότερα και είχατε διαψεύσει την πληροφορία- ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τα 50 χρόνια στις ΗΠΑ, ο κ. Κλίντον έχει έτοιμο σχέδιο, "πακέτο" με λύσεις των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού, το οποίο θα παρουσιάσει στον κ. Σημίτη και στον κ. Ντεμιρέλ. Εχετε κάποια πληροφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε υπόψη μας οτιδήποτε σχετικό. Δεν έχουμε στοιχεία τα οποία να συνηγορούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για μια τέτοια εξέλιξη. Από κει και πέρα, βεβαίως, ο κ. Κλίντον θα πρέπει να ερωτηθεί, αν έχει κάτι σκεφτεί ή αν έχει κάτι ετοιμάσει, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζουμε εμείς.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης προβλέπεται από το ΝΑΤΟ η επίθεση με ελικόπτερα τύπου "Απάτσι". Εχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει σ` αυτή τη φάση με δικά της ελικόπτερα και αν ναι τί θα απαντήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ζητηθεί, αλλά έχουμε δηλώσει κατ` επανάληψη ότι δεν συμμετέχουμε με δικές μας δυνάμεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία που έχει αρχίσει η Κυβέρνηση. Κατ` αρχήν, τί κόστος έχει, από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά και ποιά η ανάγκη που επιβάλλει αυτή τη διαφημιστική καμπάνια; Και ακόμη, αν πρόκειται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες μέχρι να φτάσουμε στις Ευρωεκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν είναι διαφήμιση της κυβέρνησης. Είναι καμπάνια επικοινωνίας την οποία έχει σχεδιάσει, έχει οργανώσει και εκτελεί το Κίνημα. Εχει τη δυνατότητα κάθε πολιτικό κόμμα -και το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, πολύ περισσότερο, ως κυβερνητικό κόμμα- να κάνει τις επιλογές που θεωρεί χρήσιμες και ωφέλιμες για τον τόπο και για το ίδιο το κόμμα, ώστε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις πολιτικές θέσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, μπορεί να αναμένει ο οποιοσδήποτε -και εσείς- ότι το ΠΑΣΟΚ, με βάση τις επιλογές των αρμοδίων οργάνων και στελεχών του, θα επιλέγει κάθε φορά τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει, προκειμένου να επικοινωνήσει με τον πολίτη, όπως άλλωστε έχει δικαίωμα να κάνει κάθε πολιτικό κόμμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως γνωρίζετε το κόστος όλης αυτής της προπαγανδιστικής καμπάνιας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η καμπάνια αυτή έχει διάρκεια χρόνου. Είναι πολύ νωρίς ακόμη, αν κάποιοι έχετε την εντύπωση ότι τα πρώτα αυτά μηνύματα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της καμπάνιας, θα διαψευστείτε. Είναι ένα πολύ μικρό μέρος της καμπάνιας, η οποία θα εξελιχθεί όλη την επόμενη περίοδο, με μεσοσταθμό τις Ευρωεκλογές, αλλά με τελικό ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του 2000. Αρα, λοιπόν, και το κόστος θα μπορούμε κάποια στιγμή να το αποτιμήσουμε, όταν έχουμε υπόψη μας το μεγαλύτερο τμήμα ή το σύνολο της καμπάνιας αυτής, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Χθες η "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", έγραψε και σήμερα η "ΕΞΟΥΣΙΑ" επανέρχεται στο θέμα των διπλών εκλογών τον Ιούνιο. Το διαψεύδεται και σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι δεν υπάρχει θέμα διπλών εκλογών, είναι περισσότερο από βέβαιο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Συζητήθηκε το θέμα χθες στο Εκτελεστικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι δεν υπάρχει θέμα διπλών εκλογών. Με κατηγορηματικό τρόπο, για μια ακόμη φορά, σας καλώ να το ξεχάσετε. Δεν υπάρχει ως θέμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κάποιο στέλεχος, βασικός υπουργός, κοντά στον κ. Σημίτη πρότεινε, επειδή το κλίμα είναι ευνοϊκό και βολεύει την κυβέρνηση, να γίνουν εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις σε συνεδριάσεις οργάνων στα οποία συμμετέχει ο Πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζω πόθεν κινείται αυτό το θέμα. Αν κάποια στελέχη έχουν διατυπώσει προσωπικές απόψεις κάπου -κάτι που δεν το αποκλείω, γιατί δεν γνωρίζω αν έχει γίνει- δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει μια τέτοια θέση. Ισα-ίσα η Κυβέρνηση έχει την εντελώς αντίθετη θέση. Θα πάμε στις Ευρωεκλογές και θα ακολουθήσουν οι εθνικές εκλογές το 2000.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση πιθανή μια σύρραξη στα σερβοαλβανικά σύνορα μετά την ένταση που επικρατεί εκεί τις τελευταίες τρεις ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες επιβαρύνουν την ήδη υπάρχουσα κρίση. Αυτό είναι ευθύνη των χωρών, των κρατών που έχουν σύνορα με την περιοχή που έχει εκδηλωθεί η κρίση. Πιστεύουμε ότι όλοι θα πρέπει να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, γιατί η κρίση αυτή -άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο- μας αφορά όλους. Και θα πρέπει να είμαστε στο μέγιστο βαθμό υπεύθυνοι, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πρωτογενούς κρίσης. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι χώρες της περιοχής.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η κρίση αυτή επηρεάζει τις σερβοαλβανικές διαφορές;

ΡΕΠΠΑΣ: Να ρωτήσετε τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Πιστεύω ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο επηρεάζει όλες τις χώρες της περιοχής. Οταν τελειώσει αυτή η κρίση -και ελπίζω αυτό να γίνει πολύ σύντομα- θα μπορούμε να εκτιμήσουμε εκ του αποτελέσματος τις συνέπειές της και να δούμε τότε πώς θα είναι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ελπίζω να μην έχουν τραυματιστεί ανεπανόρθωτα. Αλλά, δυστυχώς, πάντοτε υπάρχουν προβλήματα μετά από μία κρίση αυτού του χαρακτήρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 April 1999 - 21:04:21 UTC