Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γειά σας και καλό μεσημέρι.

* Είναι σήμερα μια θλιβερή, μαύρη επέτειος, η επέτειος της 21ης Απριλίου 1967. Μια επέτειος που ανακαλεί στη μνήμη μας μια μαύρη περίοδο απολυταρχίας, καταπάτησης των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, εθνικής υποβάθμισης που κατέληξε με την τραγωδία της Κύπρου.

Η δικτατορία έκλεισε τον κύκλο της με την κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών. Εκτοτε, η Δημοκρατία και οι θεσμοί μας έχουν πλήρως κατοχυρωθεί, έχουν ισχυροποιηθεί, διευρύνονται.

Ο ελληνικός λαός σήμερα πορεύεται με σιγουριά στο δρόμο της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της προόδου. Αλλά, η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη και για τις νέες γενιές, που έχουν ευτυχήσει να μην ζήσουν τέτοιες θλιβερές ιστορικές περιόδους, αλλά και για να αποτίσουμε και να αποτίνουμε διαχρονικά φόρο τιμής σε όλους εκείνους που σε δύσκολους καιρούς όρθωσαν το ανάστημά τους, στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Δεν έχω κάτι άλλο να πω εισαγωγικά. Για να είμαι ειλικρινής, έχω ένα-δύο πράγματα, αλλά υποθέτω ότι θα με ρωτήσετε, οπότε θα επανέλθω.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη χθεσινή συνάντηση των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών και αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί γι αυτή τη συνάντηση και την πρωτοβουλία των τεσσάρων;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών -και αναφέρεστε στους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας- είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα Επαφής. Υποθέτω ότι ενόψει και της Διάσκεψης στο ΝΑΤΟ, καθώς, επίσης, ίσως και του Συμβουλίου Υπουργών, τη Δευτέρα, θεώρησαν σκόπιμο να συναντηθούν για μια εξέταση της κατάστασης και τη διαμόρφωση των θέσεών τους. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, δεν μετέχει στην Ομάδα Επαφής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Φρονείτε ότι αυτή την ώρα υπάρχει μια αλλαγή πλεύσης της Ευρώπης, όσον αφορά τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια στη Γιουγκοσλαβία;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να το δηλώσω αυτό. Πρέπει να περιμένουμε τις δικές τους δηλώσεις. Αυτό -εάν υπάρχει ή εάν υπάρξει- θα προκύψει από δικές τους δηλώσεις. Είναι γενικά μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση. Δεν αναμένει κανείς -νομίζω- ραγδαίες εξελίξεις από λεπτό σε λεπτό και από μέρα σε μέρα. Αναπτύσσονται, όμως, πρωτοβουλίες, όπως είναι και η ελληνική πρωτοβουλία. Πρωτοβουλίες που επισημαίνουν την ανάγκη πολιτικής λύσης, που επισημαίνουν ότι το πρόβλημα αυτό, τελικά, δεν μπορεί παρά να λυθεί πολιτικά, μέσα από διπλωματία. Ελπίζουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα ευοδωθούν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εννοούσα ότι αυτή την ώρα στην Ευρώπη αρχίζει να υπάρχει ένα κλίμα διαφοροποίησης από τα σχέδια...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εγώ μιλώ για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για τις χθεσινές δηλώσεις του τέως, γι αυτό που είπε ότι αν του ζητηθεί, μπορεί να αναλάβει κι αυτός κάποιο ρόλο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Για τις δηλώσεις γενικώς, δεν έχω κανένα λόγο να κάνω κάποιο σχόλιο ή να μπω σε κάποιο διάλογο. Η κρίση στη Γιουγκοσλαβία φαίνεται ότι δίνει την ευκαιρία επανεμφάνισης διαφόρων.

Σε ότι αφορά τα της πρωτοβουλίας κάνω μια γενική δήλωση. Ισχύει γενικώς: Το θέμα της επίλυσης του γιουγκοσλαβικού δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα μεμονωμένων προσωπικών πρωτοβουλιών, δημοσίων σχέσεων οποιουδήποτε. Δεν απαντώ -είναι σαφές από την απάντησή μου- και δεν ανοίγω διάλογο με τον τέως βασιλέα, ο οποίος έκρινε σκόπιμο, παραμονή της 21ης Απριλίου, να κάνει αυτές τις δηλώσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Απαντάτε και στον κ. Μητσοτάκη που ζήτησε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν προσδιορίζω αποδέκτη. Αναφέρομαι σε μια θέση που θεωρούμε ότι ισχύει για όλους. Αλλωστε, αρκετά αναλυτικά έχει αναφερθεί σε αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην τελευταία Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Από τις επαφές του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προκύπτει κάτι καινούργιο, όσον αφορά και τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και το κυπριακό, το οποίο έθεσε ανοικτά προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γνωρίζετε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα κ. Κόφι Ανάν. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, έως τώρα, είναι στη Νέα Υόρκη. Οι επαφές θα γίνουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Χθες, είχε ομιλία στην ομογένεια. Εγινε μια παρουσίαση των πρωτοβουλιών μας, των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και παρακαλώ να προστρέξετε σε αυτή την ομιλία. Σήμερα, επίσης, συνεχίζει το πρόγραμμά του, με ένα γεύμα στο Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για Ουάσιγκτον. Αρα, από αύριο, τα των επαφών του. Ομως, για να ολοκληρώσω την απάντηση, θα σας πω ότι ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι σε όλες τις επαφές του θα θέσει τα θέματα αυτά, που απασχολούν ιδιαίτερα την περιοχή μας, αυτή την περίοδο, καθώς, βεβαίως και τα δικά μας, τα ιδιαίτερα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το ερώτημα που απασχολεί την κυπριακή κοινή γνώμη είναι τί απάντηση πήρε ο Πρωθυπουργός από τον Γενικό Γραμματέα, όταν έθεσε ωμά και πολύ καθαρά το κυπριακό. Αυτό είναι το ερώτημα. Μήπως έχετε υπόψη σας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχετε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κόφι Ανάν. Η ανάγκη κινήσεων για την επίτευξη μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό είναι διαρκής. Επισημαίνεται πάντα, ισχύει πάντα και οι κινήσεις δεν πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει σειρά κινήσεων όλα αυτά τα χρόνια και τον τελευταίο χρόνο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει σκέψη στην ελληνική κυβέρνηση να μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί, πράγματι, στη Μόσχα αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κ. Ιβάνωφ. Τις ίδιες ημέρες, αμέσως μετά -από ότι γνωρίζω- στη Μόσχα θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προτίθεται η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να ζητήσει ότι για κάθε περαιτέρω απόφαση του ΝΑΤΟ στη κρίση της Γιουγκοσλαβίας θα απαιτείται εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχει μια συζήτηση, ακόμη, σε εξέλιξη. Τα τελικά κείμενα δεν έχουν κλείσει σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ, τον τρόπο κίνησής του, το πλαίσιο κίνησής του, που αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται, για το ΝΑΤΟ του 21ου αιώνα. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Οι θέσεις έχουν παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας τις προηγούμενες ημέρες. Προφανώς, η θέση μας, θέση με την οποία είμαστε στις συζητήσεις αυτές, είναι ότι χρειάζονται πάντα οι διαδικασίες αυτές στις οποίες έχουμε αναφερθεί. Είναι, όμως, μια συζήτηση σε εξέλιξη, όπου πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων των μερών.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υποστηρίζουν και άλλοι αυτή τη θέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είμαστε μόνοι μας, έως αυτή τη στιγμή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία ο κ. Μπριλ βγήκε με δηλώσεις του και με ωμό τρόπο επέκρινε την κυπριακή κοινή γνώμη και την κυπριακή κυβέρνηση για τις εκδηλώσεις που έκανε πρόσφατα εναντίον των αμερικανικών ή των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας και είπε μάλιστα ότι "θα δυσκολευτείτε με αυτό τον τρόπο και να λύσουμε το Κυπριακό και να μπείτε στην Ε.Ε.". Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω δει τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Μπριλ, αλλά προφανώς κάθε λαός εκφράζει τα συναισθήματά του για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή, όπως αυτός το αντιλαμβάνεται.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Χθες είχατε παρουσιάσει αποσπάσματα ενός ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τα οποία καταδεικνύονταν αντίφαση στις θέσεις της Ν. Δ., εφόσον το είχε υιοθετήσει, ανάμεσα στις θέσεις του ψηφίσματος και στις θέσεις που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος του Κόμματος στο εσωτερικό της χώρας. Σήμερα είχατε μια δημόσια αντιδικία...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αντιδικία, όχι. Εγώ δεν αντιδικούσα με κανέναν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αντιδικούσε με τον εαυτό του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σύμφωνοι. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εμφανιζόταν να λέει ότι η Ν. Δ. δεν υποστήριξε αυτό το ψήφισμα και άρα ψευδώς της καταμαρτυρείτε όσα της καταμαρτυρείτε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ηταν το θέμα το οποίο σας είπα στην αρχή ότι θα το θέσω εγώ εάν δεν ρωτήσετε. Προφανώς, δεν θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα. Ηλπιζα ότι θα είχε κλείσει αλλά θεωρώ ότι είναι ανοιχτό.

Το άφησα σήμερα για το τέλος και δεν ξεκίνησα απ' αυτό, γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι στο θέμα του Κοσσόβου και της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, τα κόμματα μπορούμε να περιορίσουμε, όσο μπορούμε, την αντιπαράθεση. Τουλάχιστον την αντιπαράθεση που δεν είναι πάνω σε θέματα ουσίας. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα θέμα ουσίας.

Θα κάνω μια μικρή, σύντομη αναδρομή, τί έχει συμβεί ως τώρα: Η Ν. Δ. και ο αρχηγός της ο κ. Καραμανλής, περιοδεύοντας ανά τη χώρα, από πόλη σε πόλη, έκανε δριμύτατες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για "διγλωσσία", σε σχέση με τις θέσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Σημείο απάντησης εδώ, για να μην μείνει για παρακάτω: Η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει καμία διγλωσσία, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει αποκρύψει σε καμία περίπτωση ποιες είναι οι θέσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει στους Διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους μετέχει η χώρα. Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές. Μπορεί κανείς να τις κρίνει, να τις επικρίνει, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με αυτές. Αλλά οι θέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν αποκρυβεί. Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται, αντιμετωπίζοντας όλο αυτό το θέμα.

* Ανέτρεξα στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την περασμένη εβδομάδα, για να δω ποιά είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος στο οποίο μετέχει η Ν. Δ. και ο αρχηγός της με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου. Στην σελίδα του ΙΝΤΕΡΝΕΤ βρέθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Ε. Λ. Κ., ως απόφαση του Συμβουλίου του με ημερομηνία 8 Απρίλη.

* Την περασμένη Πέμπτη, σε συζήτηση στο "ΜΕGΑ CHANNEL", ο υπουργός Τύπου κ. Ρέππας, επικαλέστηκε την απόφαση αυτή και δεν υπήρξε απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος μετείχε στη συζήτηση. Μπορεί να μην ήταν ενημερωμένος ο κ. Παυλόπουλος.

* Το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε ανακοίνωση της Ν. Δ. επικαλέστηκε την απόφαση αυτή του Ε. Λ. Κ. Και πάλι δεν υπήρξε απάντηση ουσίας για την απόφαση αυτή, από πλευράς Ν. Δ.

Εγώ επικαλέστηκα την απόφαση αυτή και τη Δευτέρα και την Τρίτη, χθες και προχθές. Επανήλθα χθες, σας θυμίζω, με αφορμή δήλωση της Ν. Δ. ότι και ο υπουργός και εγώ προσφύγαμε στην "κατασκευή ψευδών" για να απαντήσουμε στη Ν. Δ.

* Σήμερα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, στη συζήτηση στην εκπομπή του κ. Κακαουνάκη στο ραδιοσταθμό "FLASH", αρχικά υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή καταψηφίστηκε και δεν ισχύει, στη συνέχεια -εάν σωστά τα ανακαλώ, αλλά, ούτως ή άλλως, θα απομαγνητοφωνηθούν- δήλωσε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία διότι δεν την ψήφισε ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο οποίος ήταν ο κ. Δήμας και τελικώς, δήλωσε ότι η Ν. Δ. αποκηρύσσει την απόφαση αυτή του Ε. Λ. Κ.

Εάν η Ν. Δ. αποκηρύσσει ή δεν αποκηρύσσει την απόφαση, όπως και το τι έγινε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, το μεν πρώτο είναι θέμα της Ν. Δ. και του Ε. Λ. Κ., το δε δεύτερο είναι προς διερεύνηση.

Εως εδώ περιγράφω τα γεγονότα με μικρούς ενδιάμεσους σχολιασμούς.

Συμπέρασμα: Από τις 8 Απριλίου, που η απόφαση αυτή έχει δημοσιοποιηθεί, έως σήμερα 21 Απριλίου, η Ν. Δ. δεν θεώρησε σκόπιμο να διατυπώσει δημοσίως οποιαδήποτε διαφοροποίηση με τη συγκεκριμένη απόφαση του Ε. Λ. Κ. Σας θυμίζω ότι η απόφαση αυτή περιλαμβάνει πολύ σκληρές διατυπώσεις για τη Γιουγκοσλαβία, τις οποίες αποφεύγει επιμελώς η Ν. Δ. στο εσωτερικό της χώρας, επιδιδόμενη πράγματι σε διγλωσσία και επιμένοντας σε υποκριτικές τοποθετήσεις.

Ας προσέχει η Ν. Δ. Τα θέματα είναι δύσκολα και πολύπλοκα. Η απλοϊκή ανάλυση "να τί κάνουν οι κακές κυβερνήσεις, ενώ εδώ υπάρχουν -υποτίθεται, διότι αλλιώς δεν θα είχε νόημα- οι καλές χριστιανοδημοκρατικές αντιπολιτεύσεις, οι οποίες παίρνουν άλλες θέσεις" δεν είναι πραγματική. Και αν ήταν πραγματική θα ήταν απλουστευτική.

Πρέπει να λαμβάνετε, επιπλέον, υπόψη σας ότι η κυβέρνηση και τα όρια των κινήσεών της είναι συνήθως πιο στενά από τα όρια της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, όταν τοποθετείται στους Διεθνείς Οργανισμούς, δεσμεύει τη χώρα.

Το θέμα, λοιπόν, παραμένει ανοικτό και υπαρκτό. Θα διερευνηθεί το σκέλος της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Ομως, τα ελληνικά κόμματα, στην ευρωπαϊκή τους δράση, μετέχουν στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και εκφράζονται από τις ανακοινώσεις τους -οι οποίες συνήθως απαιτούν ομοφωνία ή "κονσέσους" για την έκδοσή τους- εκτός εάν ρητώς και δημοσίως διαφοροποιηθούν. Αυτοί είναι οι κανόνες.

Επεσήμανα, επίσης, στον κ. Σπηλιωτόπουλο τη συνέντευξή του, με την οποία έχει σπεύσει να δηλώσει ότι η χώρα μας, η κυβέρνηση, δεν έχει περιθώριο να θέσει "βέτο" ακόμη και για χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά αυτό επέλεξε να το αγνοήσει.

Και επειδή είπε χθες ότι "έχει βυθιστεί στην παραζάλη και την πλήρη σύγχυση το σύνολο της κυβέρνησης, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο Γενικό Γραμματέα", ως τελευταίος Γενικός Γραμματέας και εκ του πρωτοκόλλου, δίνω αυτή την απάντηση. Δεν θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να απαντήσω στην κατηγορία του για "ατάλαντο θεατρινισμό", διότι δεν θεώρησα ποτέ ότι θα ήταν προσόν για τη θέση μου ο "ταλαντούχος θεατρινισμός", όπως ίσως μπορεί να θεωρεί ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

ΦΙΛΗΣ: Θα πω κάτι και ας μην ληφθεί ως παρατήρηση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας ακούω και αφήστε με να κάνω εγώ το σχόλιο.

ΦΙΛΗΣ: Είχατε όλη την ευχέρεια να μιλήσετε με τον κ. Σπηλιωτόπουλο σήμερα δια ραδιοφώνου. Εχετε όλη την ευχέρεια από τους μηχανισμούς που ελέγχετε ως κυβέρνηση, να διεξάγετε προεκλογική αντιπαράθεση με τον κ. Σπηλιωτόπουλο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν κάνω καμία προεκλογική αντιπαράθεση.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί πρέπει το briefing να μεταβληθεί σε μια "αρένα" προεκλογικής αντιπαράθεσης.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν μεταφέρω καμία αντιπαράθεση και δεν το θέλω. Αν προσέξατε στις χθεσινές παρατηρήσεις μου, δεν έχω ουσιαστικά κανέναν επιθετικό χαρακτηρισμό. Και επιμένω ότι, πράγματι, δεν πρέπει αυτό το θέμα να τεθεί σε βάση κομματικής αντιπαράθεσης. Σας παρακαλώ, όμως, να πάρετε τις ομιλίες του κ. Καραμανλή, να πάρετε και τις ανακοινώσεις του Εκπροσώπου της Ν. Δ. και να μετρήσετε τους επιθετικούς και υβριστικούς προσδιορισμούς κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει; Θα γράψετε εσείς από μόνοι σας ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι απαράδεκτοι; Αν το κάνετε και διαμορφωθεί ένα τέτοιο κλίμα στον Τύπο, χωρίς τη δική μου παρέμβαση, προφανώς θα εκτιμήσω κι εγώ ότι δεν χρειάζεται να απαντήσω. Ομως, αυτό δεν γίνεται. Εδώ έχουμε το εξής φαινόμενο: Παρατίθεται σειρά υβριστικών χαρακτηρισμών. Και αφού παρατεθούν οι χαρακτηρισμοί αυτοί, στο τέλος της ανακοίνωσης, λέει η Ν. Δ. και ο Πρόεδρός της "η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μας υβρίζουν"! Αυτή είναι μια καινούργια μέθοδος. Και, βεβαίως, μπορεί να μεταδοθεί τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά μόνο η παράγραφος που λέει ο κ. Καραμανλής "η κυβέρνηση μας υβρίζει" και ο κόσμος να νομίζει ότι πράγματι η κυβέρνηση υβρίζει τον κ. Καραμανλή. Δεν τους υβρίζει κανείς. Υβρίζουν συνεχώς και αδιαλείπτως και από την άλλη πλευρά δεν παρουσιάζουν καμία θέση επί της ουσίας, σε ένα θέμα που είναι πραγματικά σοβαρότατο.

Χρειάζεται σοβαρότητα. Δεν χρειάζεται, πραγματικά, προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης. Δεν θα προσφέρει τίποτα - είναι η εκτίμησή μου- στη Ν. Δ αν επιχειρηθεί να γίνει μικροκομματική εκμετάλλευση και μικροκομματικό "εμπόριο" ενός πολέμου. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αλλά, βεβαίως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει βουβή όταν της επιτίθενται.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 April 1999 - 14:17:22 UTC