Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-04-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Απριλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τα θέματα που αφορούν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ.

Εχετε ενημερωθεί από το ρεπορτάζ, για τις χθεσινές κινήσεις και παρουσίες του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας. Θέλω να επισημάνω εδώ την παρουσίαση -από όλα τα βήματα από τα οποία μίλησαν ο Πρωθυπουργός και οι Ελληνες υπουργοί- των ελληνικών θέσεων με καθαρότητα, σαφήνεια και πληρότητα. Και δεν το λέω με την έννοια των δυνατοτήτων τους, οι οποίες είναι δεδομένες. Το λέω με την έννοια της πληρότητας των θέσεών μας, τόσο για τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής όσο και για τα άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, για τις εξελίξεις στη χώρα μας, για το ρόλο της στην περιοχή. Αντιλαμβάνομαι απολύτως ότι, μέσα στο ρυθμό της δημοσιογραφικής δουλειάς, στο επίπεδο του καθημερινού ρεπορτάζ αυτά όλα παρουσιάζονται σε περίληψη, στα κύρια σημεία τους. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να σκύψετε λίγο πάνω στα κείμενα αυτά, να τα ξαναδείτε, γιατί πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμα και για τις αναλύσεις και για τη δουλειά σας και βεβαίως για την ενημέρωση -μέσα από τα μέσα ενημέρωσης όπου εργάζεστε- του ελληνικού λαού. Παρακαλώ, λοιπόν, να ξαναδείτε αυτά τα κείμενα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, στο Βελιγράδι έγινε κάποια συμφωνία του κ. Μιλόσεβιτς με τον κ. Τσερνομίρντιν που επρόκειτο να προωθηθεί. Ξαφνικά, όμως, χτύπησαν το κέντρο της τηλεόρασης με θύματα ανθρώπους του Τύπου. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το σχόλιό μας στις περιπτώσεις αυτές, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις των βομβαρδισμών, πολύ περισσότερο όταν έχουμε και θύματα αμάχους, είναι η επισήμανση της τραγικότητας όλων αυτών των εξελίξεων και της ανάγκης να προχωρήσουν οι διαδικασίες για πολιτική λύση. Να βρουν δρόμο οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και να καταφέρουμε να οδηγηθούμε σε λύση αυτής της κρίσης. Γνωρίζετε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα στρατιωτικά μέσα μόνον, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καμία λύση. Υπάρχει ανάγκη για τη διπλωματία και για την πολιτική λύση του προβλήματος. Να σημειώσω -επειδή το συνδυάσατε με την επίσκεψη Τσερνομίρντιν- ότι ήδη από χθες το βράδυ, (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο CNN στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του Ρώσου πρώην Πρωθυπουργού. Πρόσθεσε, βεβαίως, ότι η διεθνής δύναμη που πρέπει να πάει στο Κόσσοβο για την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας, πρέπει να είναι μια ένοπλη δύναμη, όπως προβλέπουν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, ούτως ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή. Δεν είναι διευκρινισμένα όλα τα σημεία της συμφωνίας Τσερνομίρντιν - Μιλόσεβιτς, όπως παρουσιάστηκε. Ο κ. Τσερνομίρντιν -όπως βλέπω από τα πρακτορεία ειδήσεων- κινείται για να ενημερώσει. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος, ειδικά για το είδος της διεθνούς παρουσίας, και ότι το θέμα "ποιες χώρες θα είναι" πρέπει να είναι αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων. Ελπίζουμε ότι όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα το οποίο να έχει συνέχεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά είναι αυτά τα λόγια που λέτε "θετική πρωτοβουλία", αλλά συνεχίζουν όμως να σκοτώνουν. Δεν έρχονται σε αντίθεση οι φονικές επιδρομές με τις πρωτοβουλίες για ειρήνη; Μπορεί να γίνει ειρήνη όταν πηγαίνουν και σκοτώνουν μετά από δυο ώρες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γνωρίζετε ότι υπήρξε μια συζήτηση από την αρχή, στην οποία οι μεν έλεγαν να υποχωρήσει ο Μιλόσεβιτς, οι δε έλεγαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί για να υπάρξει η οποιαδήποτε συζήτηση. Και γνωρίζετε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να πάμε σε μια λύση που να προβλέπει ταυτόχρονη διαδικασία αποχώρησης των δυνάμεων του Μιλόσεβιτς από την περιοχή και διακοπή των βομβαρδισμών. Είναι θέματα που πρέπει να προχωρήσουν. Πρέπει να βρεθεί λύση. Μπορεί και πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση. Από την άλλη πλευρά έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για μια τέτοια λύση. Και οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, να βρεθεί μια λύση με τις φονικές επιδρομές να συνεχίζονται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απάντησα, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και δυστυχώς έχουμε υπογράψει και εμείς σ' αυτές.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απάντησα, κ. Σταματόπουλε. Και για το θέμα του αν η χώρα μας μπορούσε να ασκήσει "βέτο" ή να επηρεάσει διαφορετικά τα πράγματα, σας είναι γνωστές οι θέσεις των πολιτικών δυνάμεων και πέραν της κυβέρνησης. Εχουν συζητηθεί αυτά επαρκώς, πιστεύω. Και όχι μόνον έχουν συζητηθεί, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει και ευρεία κατανόηση από τον ελληνικό λαό για τις υπεύθυνες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ευρεία κατανόηση από πού βγαίνει; Ο ελληνικός λαός καθημερινά διαμαρτύρεται και αν έχετε δει και τα γκάλοπ όλοι είναι εναντίον αυτής της στρατιωτικής επέμβασης.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι έχω δίκιο εγώ και όχι εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, διαβάζουμε διαφορετικά.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ. Αν έχετε ερώτηση, να σας δώσω το λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά τις 8ωρες-9ωρες συνομιλίες του κ. Τσερνομίρντιν στο Βελιγράδι και τα όσα έγιναν, υπήρξε μια δήλωση του κ. Κλίντον που έλεγε ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, μια πρώτη χαραμάδα ή κάπως έτσι. Ομως, λίγο αργότερα -ίσως ξημερώματα ώρα Ελλάδος- υπήρξε δεύτερη δήλωση μαζί με τον κ. Μπλερ, που απορρίπτουν αυτή την κίνηση Μιλόσεβιτς, (με ή χωρίς εισαγωγικά, όπως θέλει το βάζει ο καθένας). Θέλω, λοιπόν να ρωτήσω: η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η άμεση απόρριψη τέτοιων κινήσεων συμβάλλει στο να δημιουργηθεί το πλαίσιο, που λέτε εσείς, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σ' αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται αρκετές συζητήσεις, διευκρινίσεις και διπλωματικές κινήσεις, αν πρόκειται να πάει κανείς σε μια συμφωνία. Υπάρχει η πρώτη αντίδραση του Προέδρου Κλίντον, την οποία είδα και εγώ, όπως είδατε και εσείς. Υπήρξε στη συνέχεια μια εμπλοκή -αν καταλαβαίνω καλά από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, γιατί δεν έχω αυτή την ώρα άλλη δυνατότητα- για το εάν η δύναμη που αποδεχόταν ο κ. Μιλόσεβιτς να πάει στο Κόσσοβο ήταν ένοπλη ή άοπλη δύναμη παρατηρητών και άρα υπήρξαν δεύτερες δηλώσεις. Υπάρχει ένα σημερινό, πρωϊνό τηλεγράφημα του Ιντερφαξ το οποίο εμφανίζει τον κ. Τσερνομίρντιν να λέει ότι ο κ. Μιλόσεβιτς έχει συμφωνήσει σε στρατιωτική δύναμη, άρα -κατά μια ερμηνεία- ένοπλη. Όλα αυτά, όμως, είναι στην αφετηρία τους. Εκφράζω την ευχή να έχουν συνέχεια.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Η Αθήνα είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σ' αυτή τη ειρηνευτική ένοπλη δύναμη, εφόσον αυτή πάει και αν στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες, ενδεχόμενες, επιφυλάξεις του κ. Κλίντον και του Βρετανού Πρωθυπουργού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το θέμα του Κόσσοβο και των εκεί εξελίξεων, θα συζητηθεί στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σήμερα και αύριο. Στο πλαίσιο, δηλαδή, των προγραμματισμένων συζητήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει την πρωτοβουλία της και το πλαίσιο των θέσεών της. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε επανειλημμένα, τις θέσεις αυτές στις ομιλίες και τις συναντήσεις του στις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι αυτό θα κάνει και στο επίπεδο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής.

Σε ότι αφορά την ειρηνευτική δύναμη, είχα τοποθετηθεί χθες αναλυτικά. Δεν έχω κάτι καινούργιο. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί να μετέχει σε κάτι τέτοιο. Να πω, όμως, κάτι άλλο. Ακουσα να μεταδίδονται διάφορα πράγματα για "μετακινήσεις δυνάμεων", για "επιστρατεύσεις" κλπ. Κατηγορηματικά λέω ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, σε καμία περίπτωση.

Και για να επανέλθω στην προηγούμενη απορία του κ. Σταματόπουλου, (επειδή τον βλέπω έτοιμο να υποβάλει ερώτηση), πιστεύω ότι υπάρχει ευρεία αποδοχή των θέσεων, των κινήσεων και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, από τον ελληνικό λαό. Και πιστεύω ότι υπάρχει στην ουσία -δεν θα το έλεγα αποδοχή των θέσεων της κυβέρνησης- κοινή αντίληψη και στο επίπεδο των πολιτικών κομμάτων. Θέλω να σημειώσω, ως καταρχήν θετικές τις χθεσινές ανακοινώσεις της Ν. Δ. ως προς το σκέλος που συμπεριλαμβάνει αναφορά στην ελληνική πρωτοβουλία και στη σημασία που έχει ως βάση για την ανάπτυξη των κινήσεων της χώρας, όπως επίσης και για το θέμα του "εμπάργκο" του πετρελαίου. Αυτά είναι θετικά. Πιστεύω -το έχω πει από την πρώτη στιγμή- ότι ο κόσμος απαιτεί από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, υπεύθυνες τοποθετήσεις, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, σε μια περίοδο που πραγματικά είναι δύσκολη και σε ένα θέμα που είναι πολύπλοκο. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και μόνο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρώτησα αν θα μετέχουμε, αν θα πάμε εμείς στο Κόσσοβο, έστω σε ειρηνευτική αποστολή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από την αρχή έχουμε πει ότι μπορεί να υπάρξει ελληνική συμμετοχή, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο θέμα. Χθες ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας στην Επιτροπή για τον Οτσαλάν, είπε ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε τα πάντα και ενέκρινε τα πάντα. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι' αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πώς είστε βέβαιος ότι ο κ. Πάγκαλος είπε αυτά που λέτε, από μια απόρρητη...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα διαβάζω σήμερα, σε όλες τις εφημερίδες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε. Είναι μια διαδικασία κλειστή. Υποθέτω ότι θέλετε να μου πείτε, ότι με βάση κάποια συγκεκριμένα δημοσιεύματα αποδίδονται στον κ. Πάγκαλο αυτά που είπατε. Εισάγετε την ερώτησή σας λέγοντας "ο κ. Πάγκαλος είπε αυτά". Είσαστε παρών; Το λέτε από το δικό σας προσωπικό ρεπορτάζ, οπότε θα πρέπει να το αξιολογήσω;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απ' αυτά που βλέπω σε όλες τις εφημερίδες σήμερα. Βλέπω το ίδιο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε όλες, όχι!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επεσαν θύματα...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ. Δέχομαι ότι ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν κάπως έτσι αυτά που είπατε. Σε ότι αφορά γενικώς την Επιτροπή της Βουλής, δεν έχω διάθεση να εμπλακώ και δεν έχω και τη δυνατότητα να εμπλακώ, από τη στιγμή που είναι μια κλειστή διαδικασία. Θα προκύψουν τα πορίσματα. Τώρα είναι μια κλειστή διαδικασία και μόνο ακριτομυθίες ή έμμεση πληροφόρηση μπορεί να υπάρχει μέσα από τις συνεδριάσεις της. Γνωρίζω, όμως, ότι ο κ. Πάγκαλος δεν έχει πει τα πράγματα αυτά έτσι όπως μου τα λέτε. Ο κ. Πάγκαλος έχει κάνει δημόσια δηλώσεις στο παρελθόν. Δεν πιστεύω ότι έχει υπάρξει διαφορά στο συγκεκριμένο θέμα, από τις παλαιότερες δηλώσεις του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που γράφονται στις εφημερίδες μεταφέρθηκαν από βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή, από όλα τα κόμματα. Και από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές επιβεβαιώνουν αυτό, ότι ο κ. Πάγκαλος είπε πως γνώριζε ο Πρωθυπουργός τα πάντα και ενέκρινε. Γι` αυτό σας λέω όλοι οι βουλευτές. Διαψεύδετε όλους τους βουλευτές;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εσείς μου λέτε, εδώ, ότι όλοι οι βουλευτές, με μία φωνή, είπαν τα ίδια πράγματα, όπως τα γράφει η εφημερίδα σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι μόνο η δική μου. Και άλλες.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Και ορισμένες άλλες, ίσως. Δεν είναι πανομοιότυπα παντού τα ρεπορτάζ εάν κοιτάξετε. Είμαι λίγο σε δύσκολη θέση, γιατί ενώ θα μπορούσα αναλυτικά να τοποθετηθώ, προσπαθώ να βρω τη θεσμική ισορροπία με την απόρρητη διαδικασία των εργασιών της Επιτροπής της Βουλής. Πρώτον, δεν είναι έτσι αυτά. Και δεύτερον, είναι λάθος να ανακυκλωθεί μια συζήτηση, η οποία εδώ έχει γίνει σε υπερθετικό βαθμό και σε ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, για να εξαχθούν ορισμένα αστήρικτα συμπεράσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δεδομένα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είστε μέλος της Επιτροπής, κ. Σταματόπουλε. Αν εκλεγείτε κάποτε βουλευτής -δεν γνωρίζω εάν το φιλοδοξείτε- θα πάτε σε κάποια αντίστοιχη Επιτροπή και θα συμβάλετε στην έκδοση του τότε πορίσματος. Γιατί σπεύδετε να βγάλετε πόρισμα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, εσείς τα διαψεύδετε, από ότι καταλαβαίνω.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Παραπέμπω σ` αυτά που σας είπα και στην όλη συζήτηση με τον υπουργό Τύπου κ. Ρέππα, που έχει προηγηθεί, που έχει γίνει εδώ στο παρελθόν, αναλυτικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν ρωτάω για εκείνα που είχαμε πει εδώ. Ρωτάω για τα χθεσινά.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Παραπέμπω, λοιπόν, και για τα χθεσινά και για τα τότε στις συζητήσεις αυτές.

ΜΙΧΑΗΛ: Πριν από λίγο, είπατε ότι είναι θετική, κατ` αρχήν, η στάση της Ν. Δ. με τις χθεσινές τοποθετήσεις της για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μάλιστα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω πώς εκτιμάτε εσείς την πρωτοβουλία του κ. Καραμανλή να συναντηθεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όταν μάλιστα τα στελέχη της Ν. Δ. -και ενδεχομένως να το έχετε, ήδη, διαβάσει- εκτιμούν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι αυτό που δεν κάνει ο Πρωθυπουργός. Να δει τους εκπροσώπους των κομμάτων.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, τους έχει ενημερώσει και έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεσή τους να τους συναντήσει ξανά, εάν υπάρχει θέμα περαιτέρω ενημέρωσής τους, αν κρίνουν και οι ίδιοι ότι χρειάζεται περαιτέρω ενημέρωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτή είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης, που ξέρουμε.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι η πραγματικότητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν το αμφισβητώ. Τα στελέχη της Ν. Δ., όμως, λένε ότι παρ` όλη τη θέση αυτής της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής πήρε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί επιβάλλεται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά να μείνει σε μία συνολική, ενδεχομένως, διαβούλευση με τα κόμματα και συνεννόηση. Γι` αυτό το λόγο παίρνει αυτή την πρωτοβουλία, έτσι λένε αυτοί, και θέλω, λοιπόν, ένα σχόλιο της κυβέρνησης επ` αυτής της πρωτοβουλίας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το μόνο που μπορώ να κάνω, αυτή τη στιγμή, είναι να περιμένω να δω, μετά τις συναντήσεις ή μετά την πρώτη συνάντηση, το πλαίσιο που θα παρουσιαστεί επισήμως από τη Ν. Δ. για τις συναντήσεις αυτές. Εάν πρόκειται -όπως διαβάζω σε κάποια δημοσιεύματα- για προσπάθεια συγκρότησης αντικυβερνητικού μετώπου, εάν πρόκειται για κάτι τέτοιο -και μιλώ υποθετικά, γιατί ελπίζω ότι δεν θα είναι αυτό και μπορεί να είναι στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής- τότε, προφανώς, θα πρόκειται για ένα ακόμη λάθος. Πολύ περισσότερο που θα είναι, ίσως, η πρώτη φορά που θα επιχειρείται να συγκροτηθεί ένα μέτωπο, χωρίς να υπάρχει βάση. Και λέω, χωρίς να υπάρχει βάση, σε ότι αφορά τουλάχιστον τη Ν. Δ., διότι επί της ουσίας μπορεί να υπάρχουν οριακές διαφοροποιήσεις ή μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τόνοι, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφορετική πολιτική. Οπως, επίσης, θα ήμουν περίεργος να δω πώς θα μπορούσαν να ταυτιστούν, ας πούμε, εάν υπήρχε τέτοια πιθανότητα, οι θέσεις της Ν. Δ., οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, για να συγκροτηθεί ένα τέτοιο μέτωπο, εάν -επαναλαμβάνω- όσα δημοσιεύονται ή διοχετεύονται αποδειχθεί ότι θα επιχειρηθούν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων υπήρξε διάσταση απόψεων σε ότι αφορά το γιουγκοσλαβικό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υποθέτω ότι όλοι οι αρχηγοί θα εξέφρασαν τις απόψεις τους που δεν θα αφίστανται από αυτά που δημοσίως υποστηρίζουν. Βεβαίως, μία κλειστή συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό ενός κόμματος, μπορεί να έχει πάντα και περαιτέρω σημεία. Αλλά, αυτό είναι κάτι άλλο.

Αν δεν έχετε άλλη ερώτηση, να κλείσω με ένα θέμα που έχω εγώ:

* Η Ν. Δ., χθες, ανακοίνωσε ότι ασχολήθηκε επί μακρόν, στη συνεδρίαση των Τομεαρχών, με την καμπάνια δημοσιότητας και προβολής των έργων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από διάφορους φορείς. Βεβαίως, η Ν. Δ. έχει -κατά συνήθεια- βαριές διατυπώσεις στις ανακοινώσεις της, προβαίνοντας και σε χαρακτηρισμούς γι` αυτά, αλλά και συνδυάζοντάς τα με την προεκλογική περίοδο. Ανακοινώνει, επίσης, και διάφορες δράσεις της γι` αυτό, το κατά τη δήλωσή της "αίσχος".

Αποφεύγω, σήμερα, τους χαρακτηρισμούς. Θέλω, όμως, να σας ενημερώσω πώς έχει αυτό το θέμα, για να μη χρειαστεί να εκδώσω, αργότερα, γραπτή ανακοίνωση: Τα προγράμματα δημοσιότητας και προβολής των έργων του Β' Κ. Π. Σ. προβλέπονται στα κονδύλια αυτών των έργων. Εγκρίνονται δε, από Επιτροπές στις οποίες μετέχουν και κοινοτικοί εκπρόσωποι. Γίνονται, ούτως ή άλλως. Αυτό συνέβη και με το προηγούμενο Κ. Π. Σ. Αυτό συμβαίνει και με τούτο. Αυτό θα γίνει και με το επόμενο. Η προσπάθεια να συνδυαστούν με τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, είναι παντελώς αστήρικτη. Πολύ περισσότερο, όταν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Πάχτας, από τις 15 Απριλίου, έχει στείλει έγγραφο -αυτό, προφανώς, δεν το γνωρίζει η Ν. Δ. - σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται σ` αυτή τη διαδικασία, με το οποίο ζητά να ανασταλούν οι ενέργειες δημοσιότητας και προβολής του προγράμματος, από το τέλος Απριλίου, ενόψει Ευρωεκλογών. Πριν, δηλαδή, την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Αυτή είναι η πρακτική την οποία έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν, διακόπτοντας τα προγράμματα αυτά, όχι γιατί είναι προγράμματα κομματικής προβολής (είναι προγράμματα τα οποία προβλέπονται και πρέπει να γίνονται), αλλά για να μην υπάρξει, έστω, κακόπιστη και κακόβουλη κριτική γι` αυτά.

Λέω, μόνο, προς τη Ν. Δ., ότι αυτό που έκανε, χθες, είναι ένα "ξαναζεσταμένο φαϊ", για τον εξής απλό λόγο: Εκανε, ακριβώς, το ίδιο πράγμα, ενόψει των δημοτικών εκλογών, βάζοντας τους ευρωβουλευτές της να παρέμβουν, με ερωτήσεις προς την αρμόδια Επίτροπο, για να σταματήσουν τα προγράμματα αυτά, ενώ -και τότε- είχε προβλεφθεί διακοπή τους σε επαρκή χρόνο πριν από τις εκλογές. Στη συνέχεια, η Ν. Δ. υποστήριξε ότι τα προγράμματα προβολής των έργων αυτών σταμάτησαν με τις δικές της, τότε, ενέργειες. Για να είναι καθαρό κι αυτό, υπενθυμίζω ότι η Επίτροπος κα Ματίες, στις διευκρινίσεις της τότε, είχε πει τα εξής: "Επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να επαναλάβω ρητά ότι στην Ελλάδα, από τη δική μας σκοπιά, συνολικά όχι μόνο έχει τηρηθεί η κομματική ουδετερότητα, αλλά ότι επιπλέον έχουν ληφθεί ορισμένα ιδιαίτερα θετικά μέτρα κ. λπ., τα οποία, σε κάθε περίπτωση, είναι υποδειγματικά". Αυτά συνέβησαν το ' 98. Θυμίζω, επίσης -και από την προσωπική μου εμπειρία- ότι στις εκλογές του 1993, με κυβέρνηση Ν. Δ., για να διακοπούν αυτά τα προγράμματα την προεκλογική περίοδο, είχε δοθεί πολύ μεγάλη μάχη από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά ενημερωτικά για το θέμα. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθω σ` αυτό, αλλά, αν βεβαίως χρειαστεί, εδώ είμαστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς γίνεται, κάθε φορά, τρεις μήνες πριν από εκλογές, να γίνεται αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, γίνεται όλο το χρόνο. Αν δείτε την ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιο πριν, δεν είχαμε τέτοια...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι τα προγράμματα αυτά δημοσιότητας και προβολής, προβλέπουν μια σειρά δράσης. Ορισμένες είναι στα ΜΜΕ, άλλες είναι εκδηλώσεις, εκδόσεις κ. λπ. Κάθε έργο έχει το πρόγραμμά του. Αυτά γίνονται εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Μπορεί ένα μέρος να γίνεται στην περιφέρεια και να μην το έχετε δει εγκαίρως για να το καταγγείλετε, εάν θέλατε να το καταγγείλετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να θέλω να το καταγγείλω.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υποθέσεις κάνω, κ. Σταματόπουλε. Και συμπληρώνω: Τα προγράμματα αυτά θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές. Αυτά που, τώρα, αναστέλλονται, εφόσον τα έργα συνεχίζονται και υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημοσιότητα και τη προβολή τους, θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές. Μην ανησυχείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν ανησυχώ καθόλου.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ούτε εγώ.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 23 April 1999 - 16:19:41 UTC