Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Μαϊου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

* Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε το πρωϊ με τον Πρωθυπουργό της Φιλανδίας κ. Λιπόνεν. Η Φιλανδία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε. Ε. για το ερχόμενο εξάμηνο. Ο Πρόεδρος της Φιλανδίας κ. Αακτισάρι, πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ως προεδρεύων της Ε. Ε. Η επικοινωνία αυτή των δύο Πρωθυπουργών, της Ελλάδας και της Φιλανδίας, οδήγησε στην κοινή θέση, τις επόμενες ημέρες, να επισκεφθεί τη Φινλανδία ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα πληροφορήσει τη φιλανδική κυβέρνηση, θα μεταφέρει την πείρα της ελληνικής κυβέρνησης, για θέματα που έχουν σχέση με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της. Πιστεύουμε η προσπάθεια αυτή, μεταξύ των άλλων προσπαθειών που έχουν αναληφθεί, να είναι θετική, να αποδώσει.

* Ο Πρωθυπουργός, σε περίπου μια ώρα, θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος.

* Ο κ. Κρανιδιώτης, βρίσκεται στην Κύπρο, είχε συνάντηση σήμερα με τον κ. Κληρίδη. Πρέπει να πω ότι οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται σε άριστο επίπεδο. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά ή διαφωνία σε θέματα πολιτικής, είτε αυτή είναι εξωτερική, είτε αμυντική. Υπάρχει σύμπλευση των δύο κυβερνήσεων. Πρέπει να σας πω, με αφορμή δημοσιεύματα ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με δήθεν διαφωνίες, όσον αφορά τον προσανατολισμό, σε ένα πολύ σημαντικό αμυντικό θέμα ή όσον αφορά χειρισμούς, οι οποίοι πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του συναφούς θέματος. Σε αυτό είμαι κατηγορηματικός.

ΜΙΧΑΗΛ: Τέθηκε από πουθενά αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Για την Κύπρο είναι ένα μεγάλο θέμα και πρέπει να είναι σαφείς οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

* Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται και τους προβληματισμούς που διατυπώνονται, όσον αφορά την τύχη του νόμου 2190 που αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Ο νόμος 2190 είναι μια θεσμική κατάκτηση, είναι ένα επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπερήφανη για το νόμο αυτό, με τον οποίο έχουν εισαχθεί διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες για την πρόσληψη πολιτών στο Δημόσιο. Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει θέμα αλλαγών του νόμου 2190, στην κατεύθυνση αποδυνάμωσης ή παράκαμψης του νόμου αυτού. Η αρμόδια Υπουργός συζητά με το ΑΣΕΠ θέματα που αφορούν την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει, όσον αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με σκέψεις, οι οποίες δήθεν υπάρχουν για αλλαγή του καθεστώτος. Επαναλαμβάνω -και αυτή είναι η τελική, σαφής και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης- ότι η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια που διέπουν αυτό το σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο θα διαφυλαχθούν από την κυβέρνηση ως κόρη οφθαλμού. Τελεία και παύλα. Οτιδήποτε συζητείται μεταξύ της κυβέρνησης και του ΑΣΕΠ, συζητείται προκειμένου να αντιμετωπιστούν με καλύτερο τρόπο τα προβλήματα, τα οποία αφορούν αναποτελεσματικότητα ή βραδύτητα στην όλη διαδικασία των διαγωνισμών για την πρόσληψη στο Δημόσιο. Τίποτα άλλο. Θα ενδυναμωθεί ακόμη περαιτέρω ο νόμος 2190. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι κατ` επανάληψη, έχει δοκιμαστεί στην πράξη, έχει επαινεθεί η αντικειμενικότητα του νόμου αυτού, του πλαισίου των διαδικασιών που προβλέπει. Είναι μια σημαντική θεσμική κατάκτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με την τελευταία δήλωση που κάνατε, απαντάτε στον κ. Γιαννόπουλο; Αυτός είπε ότι δεν μπορεί αυτός ο νόμος να λειτουργήσει. "Δεν μπορούμε να διορίσουμε, έχουμε ενάμιση χρόνο τώρα που προσπαθούμε να βάλουμε κάποιους και αυτός ο νόμος του Πεπονή μας έχει σταματήσει". Επ` αυτού απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος, επειδή γνωρίζει τα θέματα, όπως δεν τα γνωρίζουν πολλοί άλλοι οι οποίοι ασχολούνται και σχολιάζουν τα σχετικά θέματα, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται στη Βουλή, μεταξύ των άλλων, προχωρά στην πρόσληψη ενός σημαντικού αριθμού πολιτών που θα έχουν τα καθήκοντα φύλαξης των φυλακών. Τα καθήκοντα αυτά ασκούν μέχρι τώρα άνδρες της ΕΛΑΣ. Δημιουργείται ένα νέο σώμα φύλαξης των φυλακών. Η διαδικασία πρόσληψης αυτών των ατόμων, που ανέρχονται στους 1300, είναι διαδικασία αντικειμενική, βάσει μορίων, όπως ακριβώς έχει γίνει και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, για την πρόσληψη πυροσβεστών, λιμενοφυλάκων και των συνοριακών φρουρών που έγινε πρόσφατα και το σώμα αυτό τώρα ξεκινά να λειτουργεί. Αρα, είναι μια διαδικασία, η οποία προβλέπεται, έχει εφαρμοστεί, αυτήν εισηγείται ο κ. Γιαννόπουλος. Ολα τα άλλα, λοιπόν, δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η οποία είναι ενιαία, είναι δεδομένη και σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πεπονής, που έχει φτιάξει αυτό το νόμο, αντέδρασε απ` ότι ξέρουμε σε αυτή τη διαδικασία, όπως και όλοι οι άλλοι στην αντιπολίτευση, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι προσλήψεις. Δεν είναι, λοιπόν, κατάργηση του νόμου, αυτό που γίνεται τώρα στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιθέτως. Το ΑΣΕΠ μπορεί να ελέγξει τον πίνακα, ο οποίος προκύπτει από τη μοριοδότηση των υποψηφίων προς πρόσληψη. Η διαδικασία αυτή είναι απολύτως σύμφωνη και ίδια με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις. Είναι αντικειμενική και διαφανής. Δεν αλλάζει τίποτα, ούτε κατά κεραία, όσον αφορά το σύστημα προσλήψεων. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Η διαδικασία αυτή που αφορά την πρόσληψη φυλάκων στις ελληνικές φυλακές είναι ακριβώς αυτή, η οποία ακολουθήθηκε για την πρόσληψη ενστόλων υπηρετούντων στο Δημόσιο, σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει οποιαδήποτε παρέκκλιση, οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Αντιθέτως, υπάρχει επανάληψη και εξ αυτού του λόγου και επαναβεβαίωση της πολιτικής που ακολουθούμε στον τομέα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο κ. Πεπονής, δεν το καταλαβαίνει αυτό και διαμαρτύρεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα, παρακαλώ μη με καλείτε να το συμμεριστώ και να συμμετάσχω στη συμπερασματολογία σας. Οταν λέτε "δηλαδή", αυτομάτως εσείς κάνατε μια σκέψη και θέλετε κι εγώ να λάβω μέρος στη δική σας σκέψη. Εγώ σας λέω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Ο κ. Πεπονής είναι αυτός ο οποίος πρωτοστάτησε και εισηγήθηκε το νόμο 2190 και εγώ είμαι εξ εκείνων που θερμότατα υποστήριξα αυτή την εκσυγχρονιστική τομή. Είχα μιλήσει στη Βουλή, είχα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους συναδέλφους. Μπορεί να ανατρέξετε, είτε στα πρακτικά, είτε στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής, για να δείτε ότι αυτό που ήταν ένα εκ των πρώτων νομοθετημάτων του ΠΑΣΟΚ, αγκαλιάστηκε από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η Ν. Δ. ήταν αυτή, η οποία και τότε δεν στήριξε το νόμο αυτό και τον κατήγγειλε και τώρα πάλι με κροκοδείλια δάκρυα έρχεται να υπερασπιστεί δήθεν το νόμο. Αλλά, βεβαίως, η Ν. Δ. γνωρίζετε πολύ καλά, ως φτερό στον άνεμο, καιροσκοπικά αλλάζει την πολιτική της στάση, αναλόγως των συνθηκών που κάθε φορά επικρατούν, αναλόγως του ποιοι ομιλούν και αναλόγως που ομιλούν και σε ποιους απευθύνονται. Και μπορώ, με την ευκαιρία αυτή, να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο αφορά την απαλλαγή των ΟΤΑ από χρέη που είχαν συσσωρευτεί προκειμένου να ενισχυθούν οι καποδιστριακοί δήμοι και η αναπτυξιακή τους προσπάθεια:

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ν. Δ., με ανακοίνωσή του προχθές, κατηγόρησε την κυβέρνηση για φαυλότητα, λέγοντας πως το χάρισμα αυτών των χρεών δείχνει πόσο η κυβέρνηση είναι φαύλη και παλαιοκομματική. Πρέπει να σας πω ότι την τελευταία περίοδο, στις 26 Απριλίου, σε σχετική επερώτηση βουλευτών της Ν. Δ. προς την υπουργό Εσωτερικών, βουλευτές της Ν. Δ. μεταξύ των άλλων θέτουν αυτό το θέμα. Διαβάζω από τα πρακτικά: "Η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς κυβέρνησης για τη ρύθμιση παλαιών χρεών των καταργηθέντων ΟΤΑ και κυρίως των παλαιών πρώην κοινοτήτων έχει οδηγήσει πολλούς νεοσύστατους δήμους σε αδυναμία ουσιαστικής λειτουργίας τους".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος το ρώτησε αυτό, ρωτήσαμε εμείς τέτοιο πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ, όμως, απαντώ. Οπως δεν με ενοχλούν οι ερωτήσεις, δεν θα σας ενοχλούν και οι απαντήσεις. Επίσης, σε άλλο σημείο των πρακτικών λένε τα εξής: "Η κυβέρνηση, παρά το ότι το έχουμε τονίσει εδώ επανειλημμένως, δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο, να εξυγιάνει οικονομικά αυτούς τους δήμους και πρέπει να πάρει τέτοια μέτρα". Υπάρχουν πολλά αποσπάσματα που μπορώ να διαβάσω. Και βεβαίως, ο κ. Φλωρίδης από τότε απαντώντας είχε πει ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να δείτε, πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλόγως των περιστάσεων, παρουσιάζει την πολιτική του. Να μιλήσουμε για συνέπεια; Για υπευθυνότητα; Για τί να μιλήσουμε εδώ πλέον; Για παλαιοκομματισμό, για διαβουκόληση της κοινής γνώμης και για εκμαυλισμό των πολιτών; Γιατί περί αυτού πρόκειται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πεπονής στη Ν. Δ. ανήκει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πεπονής ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Εξ όσων γνωρίζω, το έχει δηλώσει ο ίδιος και τιμά με τη συμμετοχή του αυτή τη μεγάλη παράταξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί, εφόσον είναι έτσι τα πράγματα, όπως μας τα λέτε, ο κ. Γιαννόπουλος κατέθεσε τροπολογία, η οποία ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, και συγκεκριμένα τροπολογία, όχι σε δικό του νομοσχέδιο, αλλά τροπολογία που να επιτρέπει αλλαγή του νόμου 2190 στο συγκεκριμένο σημείο. Γιατί, λοιπόν, ο κ. Γιαννόπουλος -που ξέρει τόσο καλά τα νομικά και ως υπουργός Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα, ξέρει τη θέση της κυβέρνησης- πήγε να κάνει την τροπολογία και δεν έκανε αυτό που λέτε εσείς, όπως έκανε τις προηγούμενες φορές;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό, ακριβώς, είπε ο κ. Γιαννόπουλος: Οτι η διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί για την πρόσληψη των συγκεκριμένων ατόμων, είναι αυτή που έχει στο παρελθόν επαναληφθεί για ανάλογες κατηγορίες εργαζομένων. Το ότι δημιουργήθηκε όλη αυτή η συζήτηση οφείλεται, είτε σε παρανόηση κάποιων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν καλά τα θέματα και αναδείχθηκε, έτσι, ένα θέμα εκ του μη όντος.

ΜΙΧΑΗΛ: Ετσι λέτε εσείς, κ. Υπουργέ. Αλλά, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, σήμερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Τζαννής, είπε στη Βουλή ότι είναι αναρμόδιοι κάποιοι να μιλάνε για τη διαδικασία των προσλήψεων. Αρμόδιο είναι το αρμόδιο υπουργείο. Ποιοι είναι οι αναρμόδιοι της κυβέρνησης που μιλάνε γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε ότι κάθε υπουργός είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την πολιτική στο δικό του χώρο; Και δεν γνωρίζετε ότι κάθε υπουργός, αφού είναι μέλος της συγκεκριμένης κυβέρνησης, εφαρμόζει την πολιτική της κυβέρνησης; Και δεν γνωρίζετε -αφού το είπα, μόλις τώρα- ποιά είναι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των προσλήψεων; Αρα, λοιπόν, όλα αυτά είναι γνωστά, είναι αποσαφηνισμένα, είναι δεδομένα, δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Παρακαλώ, μην επανέρχεστε, γιατί τότε θα δώσετε και σε μένα τη δυνατότητα να πω ότι συντηρείτε ένα θέμα και έτσι, δημιουργούνται πολλές παρεξηγήσεις, χωρίς να υπάρχει λόγος. Δεν υφίσταται θέμα αλλαγής του νόμου 2190. Είναι σαφές αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι!

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, μην κατηγορείτε εμάς, ότι δημιουργούμε ή συντηρούμε θέματα. Οταν λέω ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου 2190 και εσείς λέτε ότι "δεν είναι ικανοποιητική η απάντηση που δίνετε, εμείς πιστεύουμε ότι θα αλλάξει ο νόμος" ή αυτό υπονοείτε, αντιλαμβάνεστε πως τότε η συντήρηση του θέματος οφείλεται σε σας, όχι σε μας. Αρα, λοιπόν, μην εγκαλείτε εμάς. Εφαρμόζεται ένα σύστημα προσλήψεων, εδώ και περίπου έξι χρόνια, το οποίο πιστεύω ότι έχει εξυγιάνει, σε σημαντικό βαθμό, και σ` ένα πολύ νευραλγικό τομέα, τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Και πρέπει να το αναγνωρίσετε αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή τη στάση της, σαφή, από την αρχή των βομβαρδισμών, ότι εφόσον είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Ταυτόχρονα, όμως, έχει εκφράσει και την πολιτικής διαφωνία για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Μήπως, λοιπόν, τώρα, μετά και τους συνεχιζόμενους ανελέητους βομβαρδισμούς των τελευταίων ωρών στη Γιουγκοσλαβία, η στάση σας παραμένει η ίδια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η στάση μας παραμένει η ίδια. Γιατί είμαστε μια κυβέρνηση η οποία έχει σαφή πολιτική, την έχει καταστήσει γνωστή σε όλες τις πλευρές. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία εκείνη, η οποία έχει αναληφθεί για να βρούμε μία πολιτική λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Συμμετέχουμε σε τέτοιες προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών εντάσσεται και η σημερινή επικοινωνία του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Φιλανδό ομόλογό του.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες, είτε της Ελλάδας, είτε της Ρωσίας, είτε της γερμανικής Προεδρίας, είτε του G-8 κ. λπ., το ΝΑΤΟ συνεχίζει να βομβαρδίζει με αυξανόμενη κλίμακα. Και έχουμε και τον κ. Μπλερ που λέει, μέχρι τελικής πτώσεως ή θα φύγει ο Μιλόσεβιτς ή δεν σταματάμε με τίποτα. Μήπως, λοιπόν, αυτό σας προβληματίζει, γενικότερα, για το πού πάει το πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε πρωθυπουργός, κάνει αυτό που πιστεύει ότι ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας του. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς για τη δική μας χώρα. Είναι σαφής η θέση μας. Ασφαλώς, η ισορροπία είναι πολύ εύθραυστη. Πιστεύω, όμως, ότι έχουμε αντεπεξέλθει με πολύ μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια αυτή να αναδείξουμε τη διπλή ταυτότητά μας, να αποκτήσουμε διπλή αξιοπιστία και να αποσπάσουμε, αν θέλετε, θετικά σχόλια απ` όλες τις πλευρές που βρίσκονται σε αντιπαράθεση, οξύτατη μάλιστα, για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζετε κι εσείς.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχουν ζητηθεί διευκολύνσεις από το ΝΑΤΟ για να περάσουν ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη από τον εναέριο χώρο ή να χρησιμοποιηθούν κάποιες στρατιωτικές βάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, έχουμε καταστήσει, από την αρχή, σαφή τη θέση μας: Οτι ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Αλλη συζήτηση για παροχή διευκολύνσεων δεν έχει γίνει. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι όλοι γνωρίζουν ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και στη θέση αυτή θα παραμείνουμε αμετακίνητοι.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η νέα δομή του ΝΑΤΟ δεν υποχρεώνει τη χώρα, την κυβέρνηση να δεχθεί ορισμένους όρους ή κανόνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η νέα δομή του ΝΑΤΟ δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ προβλέπονται ορισμένες υποχρεώσεις και υποδομές. Αλλωστε, μέχρι τώρα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του και μπορεί, με την ικανοποίηση κάποιων διαδικασιών και προϋποθέσεων, να χρησιμοποιήσει τις βάσεις που έχουν νατοϊκό χαρακτήρα και αυτές είναι η μία στη Σούδα και η άλλη στο Ακτιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν προκύπτει άλλη υποχρέωση της Ελλάδας να λάβει μέρος σε επιχειρήσεις σαν αυτές που είναι σε εξέλιξη στη Γιουγκοσλαβία. Εχουμε κάνει γνωστή τη θέση μας. Γνωρίζετε, μέχρι τώρα, ότι δεν έχουμε λάβει μέρος στις επιχειρήσεις. Παραμένουμε σ` αυτή τη θέση. Δεν έχει καμία επίπτωση η νέα δομή του ΝΑΤΟ, όσον αφορά την άσκηση της πολιτικής μας, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επαφές με τη φιλανδική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την προεδρία τον Ιούλιο, για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Ιουλίου, λέτε, δηλαδή. Τότε αναλαμβάνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτηση ποια είναι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση είναι: Εχει επαφές, επειδή αναλαμβάνει την προεδρία τον Ιούλιο. Τότε θα αναλάβει, δηλαδή, ειρηνευτικές πρωτοβουλίες η Φιλανδία. Για τότε μιλούμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς ως δημοσιογράφος, πρέπει να είστε περισσότερο από μένα ενημερωμένος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος της Φιλανδίας κ. Αακτισάρι, έχει γίνει δέκτης απόψεων, προτάσεων και εισηγήσεων και αμέσως αρχίζει να εμπλέκεται, ως επόμενος προεδρεύων της Ε. Ε., στις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, οι οποίες γίνονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό γίνεται τώρα. Ασφαλώς, η Φιλανδία αναλαμβάνει καθήκοντα Προεδρίας από τον ερχόμενο Ιούλιο. Αλλά ο κ. Αακτισάρι, ως Πρόεδρος της Φιλανδίας, είναι ένας παράγων, ο οποίος εμπλέκεται αμέσως στις διαδικασίες για την αναζήτηση πολιτικής λύσης. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Φιλανδία και ελπίζω να αποδώσει καρπούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ετέθη τώρα, στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, από κάποιο ξένο επίσημο, θέμα επέκτασης της χώρας του;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέμα επέκτασης της χώρας του;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέματα τα οποία έχει αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Διότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές -και αυτό έγινε επίσης δεκτό και περιλαμβάνεται, όπως γνωρίζετε, μεταξύ των άλλων, στη συμφωνία της ομάδας των οκτώ- ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι δεδομένα, είναι απαραβίαστα, δεν αλλάζουν. Αυτή είναι η θέση που έχουν δεχθεί όλοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί, μιλώντας σ' αυτούς τους νέους βουλευτές της Ευρώπης είπε ότι ορισμένοι ηγέτες των χωρών αυτών, των βαλκανικών δηλαδή, "νομίζουν πως διάγουμε την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, νομίζουν ακόμα πως βρίσκονται στην εποχή των Βαλκανικών πολέμων και οραματίζονται μια μεγάλη χώρα, μια σημαντικότερη χώρα"; Με ποιο αιτιολογικό το είπε αυτό ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Με βάση τα όσα έχετε και εσείς και όλοι μας υπόψη μας. Δεν γνωρίζετε, σχολιάσαμε το σχετικό θέμα την προηγούμενη εβδομάδα, ότι από την πλευρά της Αλβανίας διατυπώνονται απόψεις, από πολλούς κύκλους, για συνέχιση των εχθροπραξιών στη Γιουγκοσλαβία; Για συνέχιση των νατοϊκών επιχειρήσεων, επειδή αυτή είναι η πολιτική προσέγγιση που κάνει η γειτονική χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές. Αυτό επιβεβαιώνεται. Κινούμαστε σε ένα πολύ θετικό κλίμα, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Από κει και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν αυτές οι μικρές διαφοροποιήσεις, αυτές οι αποκλίσεις, οι οποίες υπακούουν στον κανόνα για τον οποίον μίλησα πριν απαντώντας σε άλλη ερώτηση. Οτι, δηλαδή, κάθε ηγεσία σε κάθε χώρα κάνει επιλογή πολιτικής με βάση τα συμφέροντα που εκείνη πιστεύει ότι πρέπει να προωθήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο κ. Μάικο δεν συζήτησε κάτι με τον κ. Σημίτη, δεν έθεσε τέτοιο θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Μάικο δεν έθεσε στον κ. Σημίτη θέμα ανάγκης αλλαγής των συνόρων στην περιοχή.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Γράφεται σήμερα στον Τύπο ότι το ελληνικό δημόσιο συζητά, με τη διαμεσολάβηση της αμερικανικής πρεσβείας, προκειμένου να κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική 22.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Εχετε να μας δώσετε κάποια παραπάνω στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα στοιχεία που δίνει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων, ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος έχει δώσει σαφή απάντηση: ότι έχουν γίνει μεταξύ των ενδιαφερομένων κάποιες επικοινωνίες, αλλά οι αριθμοί που αναφέρονται, π. χ. για 22.000 στρατιώτες οι οποίοι θα παραμείνουν στην περιοχή, είναι στοιχεία παντελώς ανακριβή. Επικαλούμαι αυτά τα οποία είπε και ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος γνωρίζει το θέμα.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Δηλαδή, θα είναι μικρότερος ο αριθμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει εμπλοκή σ' αυτό το θέμα. Γνωρίζω ότι σχολιάστηκε θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τους επιχειρηματίες της περιοχής. Από κει και πέρα ο κ. Ανδρεάδης έχει μιλήσει με λεπτομέρειες, ανάφερε συγκεκριμένα στοιχεία. Σας παραπέμπω στις δικές του δηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, για το ίδιο θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στρατιώτες θα είναι αυτοί. 22.000, έστω και 10.000 στρατιώτες. Δεν σας ενδιαφέρει ότι θα παραμένουν στη Χαλκιδική;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν κάποιος είναι στρατιώτης και θέλει να κάνει διακοπές, δεν νομίζω ότι του απαγορεύεται να κάνει διακοπές. Αλλά στρατιώτης ο οποίος ανήκει σε συντεταγμένη δύναμη, με οπλισμό, έτοιμος να λάβει μέρος σε επιχειρήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχει καμία σχέση με κάποιον ο οποίος κάνει τουρισμό και φιλοξενείται σε μια περιοχή. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Επειδή θέτετε, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και μάλιστα σ' ένα τόσο μεγάλο αριθμό σας λέω, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Ολα τα άλλα, τα οποία αφορούν την επίσκεψη τουριστών σε ξενοδοχεία της περιοχής, τα αντιμετωπίζει το Επιμελητήριο. Ο Πρόεδρός του έχει κάνει σχετικές δηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η μαζική επίσκεψη στρατιωτών τουριστών, δεν σας απασχολεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μας πείτε ποιά είναι η εγγύηση ότι δεν θα βρούμε κανέναν όλμο έξω από καμιά πισίνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, να κλείσουμε αυτή την παρένθεση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι παρένθεση, είναι σοβαρό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή είναι πολύ σοβαρό, γι' αυτό λέω να κλείσει η παρένθεση της, κατ' αυτόν τον τρόπο, επιπόλαιης αντιμετώπισής του, γιατί υπάρχει μια ιλαρότητα. Σας λέω, λοιπόν, ότι τέτοιο θέμα, στρατιωτικών δυνάμεων και μάλιστα σε τέτοιο αριθμό, δεν υπάρχει. Ημουν κατηγορηματικός. Από κει και πέρα, για τα άλλα θέματα που αφορούν τον τουριστικό τομέα, έχει απαντήσει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων. Δεν είμαι σαφής;

ΓΚΟΓΚΑΣ: Είπατε πριν ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με την κυπριακή Κυβέρνηση για θέματα της άμυνας. Από όσο γνωρίζω ο κ. Κληρίδης αναμένει εδώ και δύο μήνες μια απάντηση από τον κ. Σημίτη για θέματα που έχουν σχέση με την άμυνα στην Κύπρο. Δεν την έχει λάβει αυτή την απάντηση. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είστε καλά πληροφορημένος. Οι δύο πολιτικοί επικοινωνούν, ανταλλάσσουν απόψεις και επιστολές. Δεν περιμένει ο ένας εκ των δύο να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, δύο μηνών όπως λέτε, προκειμένου να λάβει απάντηση από τον άλλον. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις. Αρα, λοιπόν, δεν ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός.

ΦΛΟΡΕΣ: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα στις ΗΠΑ ώστε να δεχτεί τις νηοψίες, για το πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας; Υπάρχει κάτι νεώτερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες ημέρες, στην αρχή της επόμενης εβδομάδος. Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, θα διατυπώσει τις επιφυλάξεις της, αναφερόμενη σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις ή όρους, οι οποίοι θα πρέπει να διασφαλιστούν. Δεν θα πρέπει οι νηοψίες να γίνονται κάτω από τον 40ο παράλληλο, δεν θα πρέπει να γίνονται αδιακρίτως σε όλα τα πλοία τα οποία πλέουν στην περιοχή, και βεβαίως δεν θα πρέπει να γίνονται νηοψίες με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να πληγεί η ελεύθερη ναυσιπλο'α στην περιοχή, για λόγους που έχουν σχέση με τον τουρισμό και το εμπόριο. Αλλά, αυτό το θέμα -επαναλαμβάνω- θα συζητηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αναμένεται να γίνει η συζήτηση και τότε θα γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επιμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει στο θέμα των νηοψιών, ότι ο κατάλληλος χώρος για να εκφραστεί αυτό το ζήτημα είναι να υπάρξει κάποια απόφαση του ΟΗΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ευθύς εξ αρχής ότι ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφάλειας, θα πρέπει να εμπλακούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των διαδικασιών που εξελίσσονται για την αναζήτηση λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Το έχουμε πει αυτό. Από κει και πέρα, τα θέματα συζητούνται, η ζωή έχει ένα ταχύ ρυθμό, θα πρέπει να είμαστε παρόντες και να λαμβάνουμε τις θέσεις που πρέπει να λάβουμε, σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας. Και αυτό κάνουμε.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 May 1999 - 15:47:47 UTC