Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Μαίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Να μου επιτρέψετε να εκφράσω την -αυτονόητη άλλωστε- καταδίκη μας για την τρομοκρατική ενέργεια που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ, εναντίον του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα. Ολος ο ελληνικός λαός αποδοκιμάζει και καταδικάζει τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες. Οι πράξεις αυτές δεν στρέφονται εναντίον συγκεκριμένου στόχου. Στρέφονται εναντίον της Ελλάδας. Αυτό είναι σαφές. Και πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία, όλοι οι πολίτες από την ίδια θέση και με τον ίδιο έντονο τρόπο, καταδικάζουν τέτοια φαινόμενα.

* Θέλω επίσης να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Δημήτρη Λεβεντάκου, αλλά και στο σύνολο της δημοσιογραφικής οικογένειας για το θάνατό του. Ο Δημήτρης Λεβεντάκος, ταμίας της ΕΣΗΕΑ, ήταν παρών, ήταν ενεργός στην ενημέρωση αλλά και το συνδικαλισμό, ήταν πάντοτε χρήσιμος. Θα τον θυμόμαστε.

* Επιθυμώ ακόμη να επισημάνω ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύουμε θέματα τα οποία έχουν εθνική σημασία. Οι χειρισμοί πρέπει πάντοτε να είναι προσεκτικοί και δεν πρέπει να επιβαρύνονται από εντυπώσεις οι οποίες δημιουργούνται και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή τουλάχιστον δεν αποδίδουν στη σωστή διάστασή τους τα πράγματα.

Πριν από μία ώρα, στην περιοχή των Ιμίων προσέγγισαν δύο καίκια που έφεραν τουρκική σημαία και στα οποία επέβαιναν πολίτες, ίσως δημοσιογράφοι. Η ελληνική περίπολος, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που πλέει στην περιοχή τους επισήμανε ότι βρίσκονται σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο και απομακρύνθηκαν. Δεν συνέβη κάποιο επεισόδιο. Ετσι έχουν τα πράγματα και πρέπει να μείνουμε σε αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πυροβολισμοί δεν έπεσαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε οποιοδήποτε επεισόδιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ακούμε για πυροβολισμούς...

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά ακούστηκαν. Οτι είχαμε πυροβολισμούς, ότι είχαμε συλλήψεις, ότι είχαμε εμπλοκές και διάφορα άλλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Δύο από τους επιβαίνοντες στα τουρκικά καίκια έπεσαν στη θάλασσα και προσπάθησαν να προσεγγίσουν, αλλά επέστρεψαν, επιβιβάστηκαν και πάλι στο σκάφος που τους μετέφερε και απομακρύνθηκαν προς τα τουρκικά παράλια. Ετσι έχουν τα πράγματα.

* Οσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας, έχω να σας πω, ότι αυτή την ώρα δέχεται και συνεργάζεται με το νέο Πρόεδρο της Commission, τον κ. Ρομάνο Πρόντι.

* Αύριο, στη 1 μετά το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

* Την Τετάρτη το απόγευμα θα λάβει μέρος στη συζήτηση, στη Βουλή, που αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μια συζήτηση που γίνεται σε τακτά διαστήματα για την ενημέρωση του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού και αφορά την πορεία των ευρωπαϊκών θεμάτων.

* Την Πέμπτη το πρωί η Ελλάδα, η Αθήνα υποδέχεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ο Πρωθυπουργός θα είναι παρών στις εκδηλώσεις υποδοχής του, καθώς και στη δοξολογία.

Αργότερα, ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί εργοστάσιο στη Μάνδρα Αττικής.

* Την Παρασκευή, ημέρα της ονομαστικής του εορτής, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και το μεσημέρι στη Βουλή θα δεχθεί βουλευτές, όπως και το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα δεχθεί φίλους και γνωστούς που επιθυμούν να του ευχηθούν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Μια διευκρίνιση: Είπατε την Τρίτη θα δεχθεί τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και την Τετάρτη θα πάει στη Βουλή για τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή πορεία. Δεν θα πάει την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή στη συζήτηση για την υπόθεση Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση επί του πορίσματος γνωρίζετε ότι είναι μία διαδικασία αμιγώς κοινοβουλευτική. Δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Δεν έχουν λόγο η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός σε αυτή τη συζήτηση, ούτε διενεργείται ψηφοφορία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το θεωρείτε εσείς φυσιολογικό να πάνε δύο καίκια με πολίτες ή δημοσιογράφους, όπως είπατε, να πέσουν στη θάλασσα, να κοιτάξουν να βγουν στην ακτή, δεν υπήρχε κάποια σκοπιμότητα πίσω από όλη αυτή την ιστορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς υπάρχει σκοπιμότητα από τουρκικής πλευράς. Και αν θέλετε να κρίνω αυτή τη σκοπιμότητα, την οποία θέλουν να υπηρετήσουν οι Τούρκοι, θα την κατακρίνω. Θα πω ότι δηλητηριάζει ακόμη περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επηρεάζει αρνητικά την ήδη επικρατούσα κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Από κει και πέρα, μίλησα όμως και για τη σκοπιμότητα η οποία πολλές φορές γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθεί, με την προβολή, κατά τρόπο υπερμεγέθη και αναντίστοιχο με την πραγματικότητα, τέτοιων θεμάτων. Και αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και το "πολίτες" που λέτε, επειδή φορούσαν πολιτικά θεωρείτε ότι ήταν πολίτες; Μπορεί να ήταν και στρατιώτες με πολιτικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική περίπολος δεν έκανε έλεγχο ταυτοτήτων. Απλά, από τον εξοπλισμό που έφεραν -κάμερες, φωτογραφικές μηχανές κ. τ. λ. - θεωρήθηκε ότι είχαν κατά βάση αυτή την ιδιότητα, του δημοσιογράφου. Αλλωστε, ο αριθμός των επιβαινόντων στα δύο καίκια δεν ήταν τόσο μεγάλος. Στο ένα σκάφος επέβαιναν, αν γνωρίζω καλώς, εννέα και στο άλλο έντεκα. Κρίθηκε ότι αποτελούσαν δημοσιογραφικές ομάδες, χωρίς -επαναλαμβάνω- να μπορεί να είναι κάποιος κατηγορηματικός για την ακριβή ταυτότητά τους.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ηταν δύο καίκια ή υπήρχε και τουρκική ακταιωρός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η τουρκική ακταιωρός παρακολουθούσε από μακριά αυτή την κίνηση στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είδαμε από τουρκικά κανάλια, την τουρκική ακταιωρό. Ηταν πράγματι αυτή και εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η τουρκική ακταιωρός, η οποία κινείται σ` εκείνη την περιοχή, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Κι όταν γίνεται προσπάθεια να πλησιάσει ή να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πάντοτε της επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε ελληνικό χώρο. Και τουλάχιστον, μέχρι τώρα, δεν έχει δημιουργηθεί οποιοδήποτε θέμα. Η συνεννόηση αυτή αποδίδει και επανερχόμαστε και πάλι στην ήρεμη κατάσταση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το πρώτο ερώτημα είναι, κατά τη γνώμη σας, αυτή η επίθεση με ρουκέτα, πού απευθυνόταν; Τι ήταν; Τι λέει η κυβέρνηση; Και το δεύτερο ερώτημα είναι, από ότι κατάλαβα δεν ανοίχτηκε πυρ καθόλου, από όσα μας περιγράφετε. Γιατί πέσανε μέσα στη θάλασσα; Τι έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να ερμηνεύσει κανείς αυτή την κίνηση, σαν μία προσπάθεια να προσεγγίσουν σε μία ακτή. Οσον αφορά την τρομοκρατική ενέργεια, ασφαλώς, στρεφόταν εναντίον συγκεκριμένου στόχου. Πιστεύουμε εμείς, όμως -και αυτή είναι η πολιτική θέση- ότι τέτοιες ενέργειες στρέφονται εναντίον της Ελλάδας, εναντίον της πολιτικής σταθερότητας, εναντίον της ομαλής πορείας της χώρας, εναντίον του ελληνικού λαού, εντέλει. Οι ρουκέτες που χρησιμοποιήθηκαν, μαρτυρούν ότι η ενέργεια αυτή έχει γίνει από τη 17 Νοέμβρη, η οποία με ανάλογο τρόπο έχει δράσει και παλαιότερα. Πιστεύουμε ότι η ομόθυμη καταδίκη του ελληνικού λαού τέτοιων ενεργειών, είναι ένα πολύ θετικό σημείο. Παραμένουμε σ` αυτή τη θέση.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, πριν μας πείτε τα περιστατικά, όπως εσείς τα πληροφορηθήκατε, κάνατε μία εισαγωγή, λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που προβάλλουμε τα εθνικά θέματα, να μη δίνουμε διαστάσεις κ. λπ. Ασφαλώς, το θέμα θα το ψάξουμε, αλλά γιατί να είναι έτσι τα πράγματα, όπως μας τα λέτε και να μην αληθεύουν οι μαρτυρίες περί επεισοδίου όντος, περί τουρκικής ακταιωρού που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Καταλαβαίνουμε τη λογική της κυβέρνησης να θέλει να υποβαθμίσει το θέμα και να το κρατήσει σε επίπεδα, όσο γίνεται, χαμηλότερα. Αλλά, αν δεν είναι έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ομολογώ ότι με έχετε αφοπλίσει, πλήρως!

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν σας αφόπλισα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ σας είπα πώς έχουν τα πράγματα και αποδίδω την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, εσείς θεωρείτε πως μόνο η κυβέρνηση υπηρετεί σκοπιμότητες και ουδείς άλλος, ούτε καν εσείς. Εγώ λέω ότι, τέτοιου είδους θέματα, όλοι θα πρέπει να τα χειριζόμαστε με υπεύθυνο και συνετό τρόπο, μακριά από παγίδες οι οποίες ελλοχεύουν. Μεταξύ των άλλων, τέτοιες παγίδες είναι και η πρόκληση ενδιαφέροντος στην κοινή γνώμη. Είναι η απόκτηση υψηλής τηλεθέασης ή ακροαματικότητας ή υψηλής αναγνωσιμότητας για τον Τύπο. Και βεβαίως, παγίδα είναι μία συζήτηση η οποία καλύπτει, ίσως, κενά ενημέρωσης, όταν δεν υπάρχουν άλλα θέματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να προκληθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και η οποία, θα μου επιτρέψετε να πω, οδηγεί σε μία φόρτιση της κοινής γνώμης και μάλιστα, με στοιχεία τα οποία δεν είναι αληθή. Αυτό, αντιλαμβάνεστε πως όχι μόνο είναι αρνητικό, αλλά δημιουργεί και κινδύνους, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Γιατί, πολλές φορές, υπάρχει λόγος, υπάρχει πραγματική αιτία να αντιμετωπίσεις κινδύνους. Να βρεθείς απέναντι σε προκλήσεις και να απαντήσεις σε προκλήσεις. Αλλά, όταν δημιουργείται, εκ του μη όντος, θέμα, αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα έχουν πάρει μία άλλη τροπή και αυτό, ακριβώς, σας καλώ να αποφύγουμε όλοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι ξεκάθαρο γιατί σας ρώτησα. Οχι από τη μεριά μου, αλλά γιατί το ίδιο ακριβώς σκεπτικό επικράτησε και στο επεισόδιο της 27ης Δεκεμβρίου του 1995, όταν είχε πάλι εξοκείλει στην περιοχή τουρκικό σκάφος και δύο μήνες μετά είχαμε τα Ιμια. Πάλι τότε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είχε πει ότι δεν είναι τίποτα, ότι δεν είναι σημαντικό γεγονός κ. λπ. και προκλήθηκαν τα Ιμια. Το λέω, λοιπόν, ακριβώς, επειδή υπάρχει αυτό το προηγούμενο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ας μην κάνουμε αυτή την ιστορική αναδρομή. Αυτό το οποίο έχει σημασία τώρα -και θέλω σ` αυτό να μείνουμε- είναι να χειριστούμε υπεύθυνα τα θέματα, αποδίδοντάς τα στις σωστές διαστάσεις τους. Αυτό σας καλώ να κάνετε. Αυτό κάνει η κυβέρνηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα μπορούσε κανείς να συνδέσει το σημερινό γεγονός με τις χθεσινές αυστηρές δηλώσεις Ντεμιρέλ, ο οποίος μίλησε για γκρίζες ζώνες, ότι οι βραχονησίδες τους ανήκουν, ότι η Τουρκία είναι συνεχιστής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ως εκ τούτου, της ανήκουν αυτές οι βραχονησίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τότε που κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει συμφωνίες, έχουν υπογραφεί διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ισχύουν και πρέπει να γίνονται απ` όλους σεβαστές. Αυτό το παραλήρημα, πιστεύω ότι μαρτυρά αμηχανία ή αποκαλύπτει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Τουρκία, ασκώντας αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική. Η Ελλάδα, κατ` επανάληψη, έχει καλέσει την Τουρκία, αν θεωρεί ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα, αν αμφισβητεί το καθεστώς στην περιοχή, να αξιοποιήσει τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Τουρκία αποφεύγει να το κάνει. Αυτό δείχνει πως, εμμέσως, ομολογεί ότι τα επιχειρήματά της δεν είναι ισχυρά, ότι δεν έχει στοιχεία, ντοκουμέντα, τα οποία θα μπορούσε να επικαλεστεί, ώστε να δει τις θέσεις της να δικαιώνονται. Και επειδή, ακριβώς, γνωρίζει ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί στη λύση που εκείνη επιθυμεί, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, προσπαθεί με άλλους τρόπους να προκαλέσει τριβές, εντάσεις και να συντηρήσει ανοικτά μέτωπα στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Δεν είναι ο καλύτερος δρόμος αυτός που ακολουθεί. Ας το αντιληφθεί, επιτέλους. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση, η Ελλάδα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία της ανήκουν και τα ασκεί. Η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο για το δικό της καλό, προκειμένου έτσι και το λαό της να βοηθήσει για να ζήσει σε καλύτερες συνθήκες και η ίδια να ενταχθεί, να ενσωματωθεί στη διεθνή έννομη τάξη.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από την ενημέρωση που έχετε, εάν στους έλεγχους που έκανε το Λιμενικό, δήλωσαν οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες για ποιο λόγο πήγαιναν στη νησίδα και αν μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η ελληνική περίπολος όταν αντιλήφθηκε ότι κινούνται στην περιοχή εκείνη τα δύο τουρκικά καίκια, τους επισήμανε ότι κινούνται σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο και ζήτησε να απομακρυνθούν. Και πράγματι, αυτό έγινε. Απομακρύνθηκαν.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Ποιό νησί προσπαθούσαν να προσεγγίσουν; Οι προειδοποιήσεις έγιναν μόνο με λόγια ή έριξαν και φωτοβολίδες στον αέρα ή με κάποιο άλλο τρόπο; Γιατί τα καίκια αυτά τα έδιωξαν; Δεν επιτρέπεται τουρκικά καίκια να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές και δεν το κάνουν τακτικά σε όλα τα νησιά; Τι παράνομο είχαν κάνει τα δύο καίκια;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν, ασφαλώς, συμφωνίες, βάσει των οποίων εκτελούνται συγκεκριμένα δρομολόγια σε πολλές περιοχές. Γνωρίζετε ότι όπου υπάρχουν λιμάνια, υπάρχουν και τοπικές υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν τα πλοία που προσεγγίζουν, τους πολίτες που αποβιβάζονται και τα φορτία που ίσως μεταφέρουν. Ηταν φανερό ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο την προσέγγιση στη νησίδα Ιμια και ίσως την αποβίβαση κάποιων από τους επιβάτες αυτών των σκαφών στην ξηρά. Αυτό αντιμετώπισε η περίπολος η οποία βρίσκεται μονίμως εκεί και ασκεί έλεγχο της περιοχής. Και όπως σας είπα πριν, όλο αυτό το γεγονός ολοκληρώθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ένταση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μια διευκρίνιση: Δηλαδή η προειδοποίηση ήταν ότι βρίσκεστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι πρέπει να βγείτε ή δεν πρέπει να προσεγγίσετε σ' αυτή τη βραχονησίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά. Τους επισημάνθηκε πως βρίσκονται σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να κινούνται μ' αυτόν τον τρόπο και απομακρύνθηκαν.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Για άλλο θέμα θέλω να ρωτήσω κάτι. Μπορείτε να μας ενημερώσετε τί ακριβώς συνέβη με το θέμα των S-300; Οσον αφορά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται και στον κυπριακό και στον ελληνικό Τύπο περί εκδιώξεως Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα την προηγούμενη εβδομάδα γι` αυτό το θέμα. Η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων είναι σε άριστο επίπεδο. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αντιμετωπίστηκε ένα εσωτερικό θέμα. Εχει λήξει αυτό. Δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την εφαρμογή της απόφασης που έχουμε λάβει για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κρήτη.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τόσους μήνες τώρα έχουμε αρχίσει να σας ψυχολογούμε, όπως μας ψυχολογείτε και εσείς. Πολλές φορές απαντώντας "έχω ήδη απαντήσει", κοιτάζοντας κάπως δεξιά κάπως αριστερά -με συγχωρείτε που σας το λέω έτσι, γιατί το έχουμε ζήσει από το Νοέμβριο αυτό- ήθελα να μου απαντήσετε, αν μπορείτε σας παρακαλώ, υπήρξαν βολές προειδοποιητικές ναι ή όχι; Οχι "δεν υπήρξαν", όχι "σας απάντησα", κοιτάζοντας, με συγχωρείτε πάρα πολύ...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, απάντησα σε συναδέλφους σας πριν γι` αυτό το θέμα και είπα ότι απλώς επισημάνθηκε στα δύο καϊκια ότι κινούνται σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο και τους ζητήθηκε να απομακρυνθούν. Οπερ και εγένετο. Και ανέφερα και το συγκεκριμένο συμβάν, ότι δύο -αν έχω πληροφορηθεί σωστά τον αριθμό- έπεσαν στη θάλασσα και κολύμπησαν, επιδιώκοντας κατ' αρχήν να προσεγγίσουν στην ακτή. Δεν τους επιτράπηκε, επέστρεψαν. Επιβιβάστηκαν και πάλι στα καίκια και μαζί με την άλλη ομάδα αναχώρησαν προς την Τουρκία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κύριε Υπουργέ, με ντουντούκα επισημάνθηκαν; Πώς επισημάνθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι γίνεται συνήθως. Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ετσι έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνήθως δια των λόγων ανακοινώνεται η θέση στην άλλη πλευρά και η άλλη πλευρά την παίρνει υπόψη της. Ετσι έγινε.

ΜΙΧΑΗΛ: Σ` ένα άλλο θέμα. Η κυβέρνηση έχει κοινοποιήσει την πρόταση του κ. Παπανδρέου περί 48ωρης κατάπαυσης του πυρός, στη Γιουγκοσλαβία, στο Βελιγράδι και τί ανταπόκριση έχει βρει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου έχει διατυπώσει δημοσίως αυτή τη θέση. Θα την επαναδιατυπώσει, σήμερα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, στο οποίο παίρνει μέρος. Είναι θέμα της Διεθνούς Κοινότητας, όλων των άλλων κρατών να αξιοποιήσουν και αυτή την ιδέα. Γνωρίζετε ότι είχε διατυπώσει την ιδέα για την κατάπαυση του πυρός την περίοδο του Πάσχα. Αυτό τότε δεν έγινε δεκτό. Η νέα ιδέα, πιστεύουμε ότι μπορεί να τύχει εφαρμογής. Θα είναι προς το συμφέρον των δυνάμεων εκείνων που προσπαθούν για να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η πλευρά της Γιουγκοσλαβίας δεν έχει διατυπώσει επισήμως και δημοσίως τη θέση της. Αλλωστε, δεν το έχει κάνει ούτε για τη Συμφωνία της Ομάδας των Οκτώ. Για το συγκεκριμένο θέμα πιστεύουμε ότι δεν έχει αντίρρηση. Αλλά η θέση αυτή τώρα συζητείται και άρα ουδείς από τους άμεσα εμπλεκόμενους έχει πάρει ακόμη θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της Ελλάδας για μη παραχώρηση εδάφους και αέρος για επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Γυρνάμε στο χθεσινοβραδινό επεισόδιο με τη ρουκέτα: Απ' ότι φαίνεται, υπάρχουν διάφορες επιθέσεις. Δεν ξέρω εσείς πως το κρίνετε. Πού αποδίδετε αυτό το ότι τώρα πάλι, είναι επιθέσεις που δεν είναι εναντίον ελληνικών στόχων ή αμερικάνικων στόχων, όπως ήταν παλαιότερα, είναι περισσότερο ευρεία η εκάστη. Πού το αποδίδετε αυτό και τί μέτρα σκέπτεστε να πάρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το αποδίδουμε -το είπα άλλωστε πριν, παρουσιάζοντας συνοπτικώς την πολιτική θέση μας- σε κύκλους οι οποίοι επιθυμούν να υπονομεύσουν την πορεία της χώρας μας. Να δημιουργήσουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις και στο διεθνή προσανατολισμό της χώρας μας. Να δημιουργήσουν συνθήκες ρευστότητας και αποσταθεροποίησης. Επαναλαμβάνω όμως, επειδή σύσσωμος ο ελληνικός λαός, ομοθύμως καταδικάζει τέτοιες αποκρουστικές ενέργειες, δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους. Και αυτό το γνωρίζουν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Γιατί τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνεται τώρα επειδή οι κύκλοι αυτοί θεωρούν ότι είμαστε σε μια περίοδο, που λόγω της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να παρέμβουν, να δηλώσουν την παρουσία τους. Αλλά αυτό το οποίο επιτυγχάνουν δεν είναι να προωθούν κάποιες ιδέες και κάποιες απόψεις, επιδιώκοντας να στερήσουν τη ζωή πολιτών. Αυτό το οποίο τελικώς επιτυγχάνουν είναι να εισπράττουν την καταδίκη όλων και την απομόνωσή τους. Και πιστεύω ότι αυτό είναι δεδομένο και όλοι συμφωνούμε σ' αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 17 May 1999 - 14:56:41 UTC