Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Μαίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ασχολήθηκε με δύο θέματα:

* Το πρώτο θέμα που κυρίως συζητήθηκε, αφορά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Εγινε μία επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και επαναβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ηγέτες άλλων χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη στη Ρωσία. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα επιθυμεί να είναι παρούσα και θα συνεχίσει να συμβάλει, σε όλα τα επίπεδα, με όλες τις δυνάμεις της, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληττόμενους πρόσφυγες και άλλους πολίτες, καθώς επίσης θα παίρνει μέρος σε όλες εκείνες τις διεργασίες οι οποίες εξελίσσονται, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι επιθυμία, πλέον, πολλών χωρών, το συντομότερο δυνατό, να τερματιστεί η κρίση, να επανέλθει και πάλι η ηρεμία και η ειρήνη στην περιοχή. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα, στις ευθύνες που έχουμε όλοι να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της περιοχής και την αποκατάσταση των συνθηκών για ανάπτυξη των κρατών της Νοτιαονατολικής Ευρώπης και επίτευξη ευημερίας για τους λαούς της.

* Το δεύτερο θέμα αφορούσε τις επικείμενες ευρωεκλογές. Διαπιστώθηκε ότι η ανάδειξη της πολιτικής της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς, όπως εξελίσσεται. Όλα τα στελέχη σε όλα τα επίπεδα κινητοποιούνται. Εντάσσονται στις γραμμές μάχης, προκειμένου το αποτέλεσμα της 13ης Ιουνίου να είναι νικηφόρο. Οι προγραμματισμοί που έχουμε κάνει, πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστούν. Ηδη, νομίζω ότι θα συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία, μετά την πρόταση που διατυπώσαμε για τη διεξαγωγή αυτής της τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών, στην αρχή της τελευταίας προ των εκλογών εβδομάδας. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ενημερωθούν οι πολίτες όσον αφορά τις πολιτικές των κομμάτων, για τα μεγάλα προβλήματα, που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Μία έγινε μόλις προχθές. Μία άλλη επίκειται και θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή, 28 του μήνα, ημέρα που κλείνει η Βουλή ενόψει των ευρωεκλογών. Αντικείμενό της συζήτησης αυτής θα είναι και πάλι η πολιτική της χώρας μας απέναντι στην κρίση που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή. Η συζήτηση αυτή γίνεται μετά από πρόταση του κ. Καραμανλή και του κ. Τσοβόλα. Το αναφέρω αυτό για να σας υπενθυμίσω ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των συζητήσεων που έχουν γίνει στη Βουλή εκτός ημερήσιας διάταξης. Οι συζητήσεις αυτές, για διάφορα θέματα, έδωσαν τη δυνατότητα στους αρχηγούς των κομμάτων να αναπτύξουν το πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματός τους, ώστε να τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στην προεκλογική αυτή περίοδο θα πρέπει να συμβάλουν στην ακόμα μεγαλύτερη αποσαφήνιση των θέσεων των κομμάτων, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ξεκάθαρα ποια είναι τα σημεία σύγκλισης και ποια τα σημεία διαφοροποίησης και απόκλισης των πολιτικών των κομμάτων. Εκπρόσωποι κομμάτων θα πάρουν μέρος στις συζητήσεις που οργανώνονται από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και από έντυπα μέσα ενημέρωσης. Ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις απόψεις του. Βεβαίως, σε επίπεδο αρχηγών πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί μια τέτοια συζήτηση θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες, με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο, να γνωρίζουν ποια είναι η πολιτική που ακολουθούν τα δύο κόμματα. Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε μία ακόμα "πασαρέλα", όπου οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να εκφωνούν τους μονολόγους τους. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δύο πολιτικούς ηγέτες να μιλήσουν για τα προγράμματα του κόμματός τους, να αναφερθεί στα πεπραγμένα του κόμματός του ο καθένας και να βοηθήσουν τους Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν την ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής που ενστερνίζονται

* Θέλω, τέλος, να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του Φρέντυ Γερμανού. Ο συγγραφέας από βελούδο, ο άνθρωπος που με αλάτι και πιπέρι νοστίμισε την καθημερινή πεζή ζωή μας, έχασε τη μάχη σήμερα. Θα τον θυμόμαστε. Ηταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε "να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τα προγράμματα των ελληνικών κομμάτων". Γιατί να μη γίνει αυτή η συζήτηση και να γνωρίζει και τα προγράμματα των άλλων κομμάτων; Και τα άλλα κόμματα έχουν προγράμματα. Μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν προγράμματα;

ΡΕΠΠΑ: Είπα ότι τα άλλα κόμματα, ίσως, έχουν προγράμματα, έχουν προτάσεις. Η Ν. Δ. δεν έχει πρόγραμμα, αν θέλετε την άποψη της κυβέρνησης. Αυτό, βεβαίως, θέλουμε να συζητηθεί, προκειμένου να αποκαλυφθεί με τον εναργέστερο τρόπο. Ισως, αυτός είναι ο λόγος, που η Ν. Δ. κατ` αρχήν, δεν επιθυμεί αυτή την κατ` αντιπαράθεση συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποκαλυφθεί η ένδεια θέσεων και προγράμματος την Ν. Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού απάντησε, δέχεται...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί με διακόπτετε. Ή η Ν. Δ. θέλει να "πουλήσει εκδούλευση" στα άλλα κόμματα, παρουσιαζόμενη ως υπερασπιστής των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, ενώ στην ουσία δεν το επιθυμεί. Ή επιθυμεί συμμετοχή και των άλλων κομμάτων -και το επιθυμεί αυτό για να αποφύγει μια μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και να αποκρύψει έτσι την ένδειά της- ή δεν το επιθυμεί και υποκρίνεται, ζητώντας να πάρουν μέρος, σε μια τέτοια διαδικασία και τα άλλα κόμματα. Ενα εκ των δύο συμβαίνει. Οτι και να συμβαίνει, δεν τιμά τη Ν. Δ. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα μιλήσουν. Βεβαίως, είναι δικό τους θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον Πρωθυπουργό...

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον Πρωθυπουργό, κατ` επανάληψη, έχουν διασταυρώσει τα πολιτικά ξίφη τους σε συζητήσεις στη Βουλή. Αυτό είναι κάτι που πάντοτε γινόταν και θα συνεχίσει να γίνεται. Επίσης, τις θέσεις των κομμάτων θα αναπτύξουν οι εκπρόσωποί τους, συμμετέχοντας στις πολιτικές συζητήσεις, οι οποίες θα διοργανωθούν και θα διεξαχθούν από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και θα μεταδοθούν σε όλη την Επικράτεια. Ηδη, αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει, αφού μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο. Εχουμε εκδώσει με τη συνάδελφο Υπουργό Εσωτερικών τη σχετική απόφαση, που προβλέπει την υποχρεωτικότητα διοργάνωσης, τουλάχιστον, τεσσάρων συζητήσεων, για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα και την πορεία της χώρας, ενόψει των Ευρωεκλογών. Στις συζητήσεις αυτές θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, που ήδη εκπροσωπούνται στο ελληνικό η ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αποκλεισμός, αλλά μου επιτρέπεται να πω, ότι υπάρχει πληθωρική παρουσία των κομμάτων και των εκπροσώπων τους στα ΜΜΕ, τουλάχιστον, σε σχέση με αυτό που ισχύει σε άλλες χώρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέει μόνο η Ν. Δ. να είναι και τα άλλα κόμματα. Και τα άλλα κόμματα και οι άλλοι αρχηγοί λένε ότι πρέπει να γίνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα πριν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν δέχεται ο Πρωθυπουργός να κάνει διάλογο, μέσω τηλεοράσεως, με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει η απάντηση που έδωσα πριν γι αυτό το θέμα. Ηταν αναλυτική και αναφέρθηκα σε όλα τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οτι δεν δέχεται, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση διατύπωσε την πρότασή της αυτή, ευθύς εξ αρχής, σε ανύποπτη στιγμή, εδώ και αρκετό καιρό. Και χαιρόμαστε που η Ν. Δ. την αποδέχθηκε, έπειτα από κάποιον πρώτο δισταγμό. Αυτό είναι πολύ θετικό γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στους Ελληνες πολίτες να γνωρίζουν ποιός έχει με το έργο του βοηθήσει τη χώρα να κάνει βήματα μπροστά και ποιος είναι εκείνος, ο οποίος επιχειρεί να μηδενίσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, άρα και την πρόοδο της χώρας, και μόνο μέσα από την έωλη επιχειρηματολογία του επιχειρεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, παραπλανώντας τον ελληνικό λαό. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα αποδειχθούν. Αρα, λοιπόν, αυτή την ώρα, ας βαδίσουμε προς αυτή τη συζήτηση, χωρίς άλλους χαρακτηρισμούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε "από καιρό", όμως, χθες το είπατε. Γιατί λέτε ότι το είπατε από καιρό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας παραπέμψω σε δημοσιεύματα που έχουν γίνει, εδώ και αρκετές εβδομάδες, όταν ήδη ξεκινήσαμε την καμπάνια μας, όπου αυτό ήταν σαφές. Και θα σας παραπέμψω, επίσης, στην πολιτική ενημέρωση, όπου δέχθηκα ερώτηση και απάντησα "ασφαλώς, αυτή είναι η πρότασή μας και θα γίνει". Χθες, μίλησα συγκεκριμένα για την πρόταση, την οποία επισήμως κάνουμε. Ηδη, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναζήτησε εκπρόσωπο της Ν. Δ. και συζήτησαν σχετικά.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είπατε ότι η Ν. Δ. δεν έχει πρόγραμμα. Σε πρόσφατη τηλεοπτική σας συνομιλία με τον εκπρόσωπο της Ν. Δ. κ. Σπηλιωτόπουλο, σας είπε ότι πολύ ευχαρίστως θα σας στείλει το δικό του πρόγραμμα. Θα ενδιαφερθείτε να το πάρετε και να ενημερωθείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ευχαρίστως. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα καταρτίζει η Ν. Δ. το πρόγραμμά της.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αυτό τον καιρό, δηλαδή, το καταρτίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω λάβει οτιδήποτε σχετικό, πάντως. Αυτό σημαίνει ότι η Ν. Δ., χωρίς καν να είναι κυβέρνηση, αθετεί τις υποσχέσεις της. Φαντάζεστε τι θα γίνει στην απίθανη αυτή περίπτωση να γίνει και κυβέρνηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε ότι στη συζήτηση για τις Ευρωεκλογές ετέθη θέμα συμμετοχής όλων των στελεχών του Κόμματός σας στην προεκλογική μάχη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη θέμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Συζητήθηκε.

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήθηκε ο προγραμματισμός, ο οποίος είναι σε εξέλιξη για την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, ενόψει αυτής της προεκλογικής μάχης. Είπα ότι έχουν κινητοποιηθεί όλα τα στελέχη, σε όλα τα επίπεδα, έχουν ενταχθεί στις γραμμές αυτής της νικηφόρας πορείας προς τις Ευρωεκλογές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να ρωτήσω αν αυτή η συζήτηση είχε σαν βάση κάποια διαπίστωση μειωμένης διαθεσιμότητας, ας πούμε, συμμετοχής κάποιων στελεχών. Η αφορμή ποιά ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Εγινε μια επισκόπηση των εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η προετοιμασία και η πορεία του Κινήματος προς τις Ευρωεκλογές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Προγραμματισμός ή απολογισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο. Δεν έχουμε κάνει απολογισμό. Απολογισμό, κοινώς πολιτικό ταμείο, θα κάνουμε μετά τις εκλογές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θέλω να πω ότι, ήδη, υπάρχει προεκλογική περίοδος. Θα έχετε κάποιο πρώτο απολογισμό των κινητοποιήσεων, της απόδοσης...

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα ένα σχόλιο, το οποίο σας διέφυγε. Είπα ότι, ήδη, αποδίδει καρπούς η εκστρατεία που έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Το είπα στην πρώτη τοποθέτησή μου.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Γράφεται, σήμερα, στον Τύπο ότι ο Πρωθυπουργός είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τους βουλευτές του κόμματός του -με μερικούς από τους οποίους συνομίλησε και τηλεφωνικά- επειδή δεν συμμετέχουν στον προεκλογικό αγώνα. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όλα τα στελέχη συμμετέχουν στο αγώνα που κάνει το ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών. Ασφαλώς έχουν, με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό που κάναμε, ενταχθεί στις γραμμές της εκλογικής μάχης. Και, βεβαίως, όλοι κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν, για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, υπάρχει ισοτιμία κομμάτων στη χώρα μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς υπάρχει ισοτιμία κομμάτων η οποία αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα του Κράτους. Ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει αυτό το καθεστώς. Αλλά, βεβαίως, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι κάθε κόμμα, σύμφωνα με την κρίση του ελληνικού λαού, έχει το δικό του ξεχωριστό ρόλο. Υπάρχει το κόμμα το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, υπάρχει το κόμμα το οποίο ασκεί ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γνωρίζετε ότι ο επικεφαλής, ο ηγέτης της κυβερνητικής παράταξης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν διακριτούς ρόλους, από το Σύνταγμα της χώρας. Μη ζητάτε, λοιπόν, να καταργήσουμε το Σύνταγμα!

ΜΙΧΑΗΛ: Η αντιπαράθεση της Ν. Δ. με την κυβέρνηση όσο πάει κλιμακώνεται και παίρνει πιο έντονες και οξυμένες μορφές και σε φρασεολογία και σε τόνους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό το επίπεδο αντιπαράθεσης ταιριάζει στη συγκυρία που έχουμε εξαιτίας του πολέμου στη "γειτονιά" μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι παρούσα με το έργο της. Γνωρίζετε πολύ καλά πώς η κυβέρνηση χειρίζεται μεγάλα θέματα, που αφορούν την εσωτερική ζωή της χώρας. Οπως επίσης γνωρίζετε με πιο τρόπο χειρίστηκε αυτό το πολύ ιδιαίτερης σημασίας θέμα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η πολιτική που ακολούθησε είναι η ορθή. Θα έλεγα ότι είναι η πολιτική που δεν έχει απέναντί της άλλες εναλλακτικές λύσεις. Είναι η μόνη λύση για να είναι η χώρα ασφαλής, αφενός για να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα, τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία προς το μέλλον και αφετέρου για να ενισχύσουμε την παρουσία της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς. Πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή τους βρίσκει όλους σύμφωνους, ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού εγκρίνει, επιδοκιμάζει αυτή την πολιτική. Αρα, λοιπόν, ο δρόμος που ακολουθούμε είναι αυτός ο οποίος και μετά τις ευρωεκλογές -αν ο μη γένοιτο δεν έχει τερματιστεί η κρίση- αποτελεί το μονόδρομο για την πορεία της χώρας και για τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση απέναντι σ' αυτό το πρόβλημα.

Οσον αφορά τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως τη Ν. Δ., επειδή ακριβώς, υπολείπονται σε πολιτικές επιδόσεις, επιχειρούν με άλλο τρόπο να θολώσουν το πολιτικό τοπίο, να δημιουργήσουν ένα κλίμα οξύτατης αντιπαράθεσης, κατηγορώντας χωρίς επιχειρήματα την κυβέρνηση, γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα μειώσουν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Εγώ πιστεύω απόλυτα στην κρίση του ελληνικού λαού. Οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν, από την καθημερινή εμπειρία τους, αν η κυβέρνηση έχει βοηθήσει ώστε να γίνουν καλύτεροι οι όροι της ζωής τους, αν έχουμε θωρακίσει την Ελλάδα απέναντι σε μια τέτοια εξωτερική απειλή ή όχι. Και πιστεύω ότι η απάντηση είναι "ναι". Και ο ελληνικός λαός, επειδή ακριβώς αυτήν την απάντηση πιστεύω ότι δίνει, θα εκφράσει τη θέση του αυτή και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

ΤΣΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός σε ότι αφορά στην κρίση στη Γιουγκοσλαβία, πώς εκτιμά τα πράγματα; Πιστεύει ότι είναι κοντά μια ειρηνική λύση ή απομακρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η βασική εκτίμηση είναι ότι πολλές δυνάμεις, πλέον, στην Ευρώπη έχουν τοποθετηθεί εναντίον της χρησιμοποίησης χερσαίων δυνάμεων. Επιθυμούν τον τερματισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, το συντομότερο δυνατό και την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση τη συμφωνία της "ομάδας των οκτώ". Φαίνεται πως το έδαφος είναι πρόσφορο. Σ' αυτό το σημείο συγκλίνει και η Γιουγκοσλαβία. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η χρονική στιγμή. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που προσφέρεται στη Διεθνή Κοινότητα και τη Γιουγκοσλαβία, να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με ειρηνικό και διπλωματικό τρόπο. Και πιστεύουμε ότι την ευκαιρία όλοι πρέπει να την αξιοποιήσουν. Αρα, λοιπόν, μπορεί κάποιος να πει ότι υπάρχουν στοιχεία αισιοδοξίας, χωρίς όμως να καλλιεργούμε υπέρμετρες προσδοκίες.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, υπήρχε ένα τουρκικό αίτημα να περάσουν τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, το οποίο απερρίφθη. Αυτό ήταν το μοναδικό που έχει υποβληθεί το τελευταίο διάστημα; Υπάρχει άλλο σε εκκρεμότητα; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός έχει επαφή και με άλλους ομολόγους του. Με ποιους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι σε τακτική, σε συνεχή επικοινωνία με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Τελευταία επικοινωνία είχε με τον Καγκελάριο κ. Σρέντερ και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Ντ' Αλέμα, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις γι' αυτά τα θέματα.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε με την ερώτησή σας, δεν έχει διατυπωθεί ανάλογο αίτημα στο παρελθόν. Πράγματι, για πρώτη φορά χθες, από την πλευρά της Τουρκίας διατυπώθηκε προς το ΥΠΕΞ της χώρας μας αίτημα να περάσουν από το δικό μας εναέριο χώρο αεροπλάνα της γειτονικής χώρας με προορισμό την Ευρώπη, μεταφέροντας υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η θέση μας είναι αρνητική. Η πολιτική μας παραμένει σταθερή στο σημείο αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος μας για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Δεν προσφέρεται. Το έχουμε καταστήσει σαφές αυτό από την πρώτη στιγμή. Παραμένουμε σ' αυτή τη θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είχαμε νέο μακελειό στο Βελιγράδι. Σφαγές, πάλι, αθώων που έγιναν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, που φέρουν την υπογραφή και του Ελληνα Πρωθυπουργού. Εχετε να κάνετε κάποιο καινούργιο σχόλιο; Παρά τις ειρηνευτικές, που λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι υποδεέστερο της σημασίας που έχει αυτό το τραγικό γεγονός να εκφράσουμε απλά τη λύπη μας. Είπα ότι αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθούμε ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτύχουμε μια ειρηνική λύση. Τέτοιου είδους γεγονότα, τα οποία είναι τραγικά, είναι αποκρουστικά, επιβάλλουν ακόμη πιο επιτακτικά την ανάγκη να προσπαθήσουμε όλοι ώστε το συντομότερο δυνατό να βρούμε μια ειρηνική λύση στην κρίση αυτή.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 22 May 1999 - 11:45:55 UTC