Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Μαϊου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Πριν ακούσω τις ερωτήσεις σας, θέλω να σας πω ότι όσον αφορά το θέμα, το οποίο δημιουργήθηκε με το Αγαθονήσι, κλήθηκε, χθες, η υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας κα Κουμανάκου, η οποία είναι τρίτη στην ιεραρχία στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν ένταση στην περιοχή εκείνη, που κατά την Τουρκία, θεωρείται αμφισβητούμενης κυριότητας. Δεν έγινε ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένο νησί. Από τη δική μας πλευρά επαναλαμβάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις η πάγια θέση πως δεν υπάρχει αμφισβητούμενο καθεστώς σε συγκεκριμένα νησιά, τα οποία ανήκουν στην ελληνική Επικράτεια, όπως είναι και το Αγαθονήσι. Το Αγαθονήσι είναι ένα νησί με οργανωμένη κοινωνία, με κατοίκους, με υπηρεσίες, με ελληνικές σημαίες, οι οποίες αναπεπταμένες είναι πολύ καιρό πριν, εδώ και χρόνια. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, αυτή η στάση από την πλευρά της Τουρκίας. Πιστεύω ότι είναι ακραία και προκλητική μια τέτοια συμπεριφορά. Αλλά, θα έλεγα, επίσης, ότι στερείται και σοβαρότητας, γιατί για ένα νησί, το οποίο κατοικείται από Ελληνες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δημιουργείται, εκ του μη όντος, ζήτημα. Αυτό είναι απολύτως παράλογο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, πώς, από τη μια, δεν αναφέρθηκαν ονόματα, όπως μας λέτε, στο προφορικό διάβημα που έκαναν στη διπλωματική μας υπάλληλο και, από την άλλη, επιλέγεται το Αγαθονήσι.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή μια ομάδα Ελλήνων που ανήκουν σε κάποιο σύλλογο επισκέπτεται το νησί αυτό, προκειμένου να υψώσουν μια πολύ μεγάλη ελληνική σημαία. Πρέπει να σας πω ότι το νησί αυτό, όπως προκύπτει από τα διάφορα ρεπορτάζ, είναι το νησί, στο οποίο αναφέρεται η ενόχληση της Τουρκίας, η οποία -όπως είπα- είναι παντελώς αδικαιολόγητη.

ΜΙΧΑΗΛ: Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, και αφού μια ομάδα Ελλήνων πηγαίνει εκεί, που όπως δείχνουν τα πράγματα είναι το Αγαθονήσι και σηκώνει τη σημαία, ισχύει γι αυτή την ομάδα πολιτών η δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι δεν μπορούν να ασκούν εξωτερική πολιτική ιδιώτες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η δήλωση αυτή ισχύει πάντα. Δεν φαντάζομαι ότι, στις επιδιώξεις της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, είναι να ασκήσουν εξωτερική πολιτική. Το να κινείται κάποιος στην ελληνική Επικράτεια, δεν σημαίνει πρωτοβουλία άσκησης της εξωτερικής πολιτικής. Σας είπα και πάλι ότι είναι οργανωμένη η κοινωνία εκεί, με υπηρεσίες και δραστηριότητες. Δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση, περί της ταυτότητας του νησιού.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Θα ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με τις διαδηλώσεις που γίνονται στη Θεσσαλονίκη για τη διέλευση των ΝΑΤΟϊκών οχημάτων. Εσείς λέτε ότι οι κάτοικοι κακώς διαμαρτύρονται, γιατί δεν πρόκειται περί στρατιωτικής δύναμης, που για κάποιο λόγο πηγαίνουν στην εμπόλεμη περιοχή. Οι κάτοικοι, όμως, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Και η δεύτερη, έχει να κάνει με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με την κα Ολμπράιτ, γιατί πυκνώνουν οι φήμες και οι πληροφορίες, ότι οι ΗΠΑ θέλει να έχει περισσότερο έλεγχο στις ελληνικές υπηρεσίες. Θα ήθελα περισσότερες διευκρινήσεις για τη συνάντηση αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως τέτοιες συμβάσεις δεν μπορεί να περιέχουν, μεταξύ των άλλων και τέτοιους όρους, για τον έλεγχο από μια ξένη δύναμη ελληνικών υπηρεσιών και μάλιστα με έναν τόσο ιδιαίτερο και νευραλγικό ρόλο. Η σύμβαση αυτή θα γίνει γνωστή σε σας. Δεν είναι κάτι, το οποίο θα αποκρυβεί. Δεν έχει σχέση, όμως, με διαθέσεις, οι οποίες δήθεν εκφράζονται για έλεγχο των ελληνικών υπηρεσιών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έχετε περισσότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών, τις επόμενες ημέρες. Οταν επιστρέψει ο αρμόδιος Υπουργός, θα δώσει συνέντευξη. Θα έχετε τη δυνατότητα να ρωτήσετε και να μιλήσετε εκτεταμένα μαζί του για το θέμα αυτό.

Οσον αφορά τώρα, το πρώτο θέμα που θέτετε, πρέπει να σας πω ότι δεν κινητοποιείται ο λαός της Θεσσαλονίκης. Κινητοποιούνται μικρές ομάδες πολιτών, που έχουν το δικαιώματα να εκφράζουν την αντίθεσή τους, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν, ταυτοχρόνως, ότι διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα. Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη πολιτική, την οποία στηρίζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και την πολιτική αυτή η κυβέρνηση την ασκεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Οι ελληνικές δυνάμεις στο πλαίσιο ειρηνευτικών αποστολών βρίσκονται και σε άλλες χώρες, εκτός Ελλάδας. Και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυνάμεις, οι οποίες απλώς διέρχονται από την Ελλάδα, στο πλαίσιο τέτοιων ειρηνευτικών αποστολών, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται και οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε άλλες εκτός Ελλάδας περιοχές. Δεν πρέπει να προκαλούνται τέτοιου είδους προβλήματα. Είναι παντελώς αδικαιολόγητα, γιατί βλάπτουν, τελικώς, την εικόνα της χώρας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε αρνηθεί να λάβουμε μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό τα λέει όλα. Από την άλλη, έχει συμφωνηθεί, εδώ και πολύ καιρό, σημαντικός αριθμός δυνάμεων από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε. Ε., να προωθηθούν στα Σκόπια, με ειρηνευτική αποστολή. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να εμποδίσει αυτή τη διέλευση την ώρα που το κράτος που δέχεται αυτές τις δυνάμεις, το κράτος των Σκοπίων, δίνει την άδειά του για να εγκατασταθούν εκεί οι δυνάμεις αυτές. Αρα, λοιπόν, δεν πρέπει να μιλάτε γενικώς για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Να μιλάτε για εκείνες τις ομάδες των πολιτών, που, βεβαίως, εντός των νομίμων ορίων, μπορούν να εκφράζουν την αντίθετη άποψή τους. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί, για να έρθουμε στην ερώτηση που διατύπωσε πριν ο κ. Μιχαήλ, οι πολίτες αυτοί να διατυπώνουν θέσεις και να πιστεύουν ότι αυτοί θα καθορίσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας.

ΠΑΣΙΣΗΣ: Λειτουργούν εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας οι πολίτες αυτοί που διαμαρτύρονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι με δεδομένη την εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε και την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ασφαλώς τέτοιου είδους κινητοποιήσεις δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία. Χωρίς, επαναλαμβάνω να μπορεί να πει κανείς ότι δεν δικαιούνται κάποιοι να παίρνουν αυτή τη θέση, εντός πάντοτε των νομίμων ορίων. Γιατί οι παραβιάσεις χώρων ή οι ενέργειες οι οποίες, μεταξύ των άλλων, περικλείουν και βία, ασφαλώς είναι απόλυτα αποδοκιμαστέες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Καραμανλής επισκέφτηκε χθες το Χρηματιστήριο. Εχετε κάποιο σχόλιο επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής στο πλαίσιο των προεκλογικών δραστηριοτήτων του έκανε αυτή την επιλογή, που είναι δικαίωμά του. Το έκανε για προεκλογικούς λόγους και μόνο. Από τη μία κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, επειδή το Χρηματιστήριο γνωρίζει μια άνθηση, ότι έχει θέσει ως πιλότο της πορείας της οικονομικής πολιτικής του το Χρηματιστήριο, πράγμα το οποίο κάθε άλλο παρά αληθές είναι και πρέπει να το τονίσω αυτό και από την άλλη, προσήλθε για να "προσκυνήσει" ίσως σ' αυτό το' ναό των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Θέλω να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφτεί το Χρηματιστήριο, παρά το ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει τις ευεργετικές επιδράσεις της και στη λειτουργία και την άνοδο τελικώς του Χρηματιστηρίου. Σημειολογικά, πάντως, θα έλεγα ότι η επίσκεψη Καραμανλή ανατρέπει τελείως τους ισχυρισμούς και την αντιπολιτευτική τακτική που ανέπτυξε εναντίον του ΠΑΣΟΚ η Ν. Δ. την τελευταία περίοδο, με επίκεντρο ζητήματα γύρω από τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και την άνοδό του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχετε ήδη κάποιες αντιδράσεις στην επιστολή που έστειλε ο κ. Σημίτης προς τους ομολόγους του στην Ε. Ε.; Πώς έγινε δεκτή αυτή η επιστολή με δεδομένο ότι στις 3 του μηνός υπάρχει η Σύνοδος Κορυφής της Ε. Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Σύνοδος Κορυφής της Ε. Ε. θα γίνει σε λίγες ημέρες. Θα δοθεί η δυνατότητα εκεί, να γνωρίζουμε όλοι πώς θα δεχτούν, πώς θα τοποθετηθούν απέναντι σ' αυτή την επιστολή οι άλλοι ηγέτες. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα κάποια πρώτη αντίδραση. Αυτό το οποίο όμως μπορώ να σας πω είναι ότι συνεχίζεται η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής και των προσπαθειών που καταβάλλονται προκειμένου να βρούμε μια πολιτική και ειρηνική λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Πιστεύω ότι η επιστολή αυτή, είναι προωθημένη και αρκετά αυστηρή -να μου επιτραπεί αυτή η έκφραση- αφού ήδη θέτει την Ευρώπη και τους ηγέτες της απέναντι στην επιτακτική ανάγκη να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευθετηθεί αυτή η κρίση, το συντομότερο δυνατό, με ειρηνικό τρόπο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 May 1999 - 16:18:15 UTC