Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Εισαγωγικώς θα ήθελα να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, παραχωρεί το βράδυ, στις 9.30, συνέντευξη Τύπου σε συναδέλφους σας, η οποία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ.

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, συνεδριάζει υπό την προεδρία του κ. Σημίτη, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για την Κολωνία, όπου τις επόμενες ημέρες πραγματοποιείται το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πριν από την αναχώρησή του ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο.

Θέματα της Συνόδου Κορυφής της Κολωνίας είναι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας της Ε. Ε. και βεβαίως, το Σύμφωνο Απασχόλησης. Για τα θέματα αυτά, όσοι από εσάς ή συνάδελφοί σας πάρουν μέρος στην αποστολή, θα ενημερώνονται συνεχώς.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΕΛΙΣ: Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης τώρα για τους λαθρομετανάστες;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα των οικονομικών προσφύγων που βρίσκονται στην πατρίδα μας ακολουθούμε συγκεκριμένη πολιτική. Βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική νομιμοποίησης μεταναστών, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Αποκτούν τα νομιμοποιητικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να παραμένουν και να εργάζονται στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ότι σε διμερές επίπεδο έχουμε συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από το μεγάλο κύμα προσφύγων και στην Αλβανία. Αλλά και διεθνώς, με αναφορές μας στην Ε. Ε. και σε άλλους οργανισμούς, συμβάλαμε στην ενίσχυση των χωρών που έχουν δεχθεί μεγάλο κύμα προσφύγων, επειδή ακριβώς επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή αυτή. Αρα, λοιπόν, με πολλούς τρόπους έχουμε βοηθήσει, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες οι οποίες δημιουργούνται από τις έκτακτες καταστάσεις που έχουν προκύψει. Η θέση μας παραμένει η ίδια. Θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική νομιμοποίησης λαθρομεταναστών και επαναπροώθησης εκείνων που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν αυτά τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Αλλιώς δεν έχει νόημα αυτή η πολιτική, αν ο οποιοσδήποτε που εισέρχεται παρανόμως στην Ελλάδα, έχει τη δυνατότητα, ακόμα κι αν δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, να μπορεί να παραμένει στη χώρα μας. Αντιλαμβάνεστε, πως δεν μπορεί να ακυρώσουμε αυτή την πολιτική. Βεβαίως, όποιος παραμένει στην Ελλάδα, θα πρέπει να σέβεται τη νομιμότητα, να λειτουργεί εντός του πλαισίου των νόμων, όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών, ότι αν διώξουμε λαθρομετανάστες Αλβανούς θα συμβάλλουμε στην αποσταθεροποίηση της Αλβανίας και θα κατατάξουν τη χώρα μας στην ίδια θέση με το Βελιγράδι.

ΡΕΠΠΑΣ: Χθες, ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης είχε επικοινωνία με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή θέση οι σχέσεις των δύο χωρών να παραμείνουν σε καλό επίπεδο. Η Ελλάδα με την πολιτική που ακολουθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει βοηθήσει σημαντικά την Αλβανία, προκειμένου να επιτύχει τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία προς το μέλλον της. Ιδιαιτέρως σε αυτή την κρίση του Κοσσυφοπεδίου που πολλά προβλήματα δημιούργησε και για την Αλβανία, η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση. Με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας πιστεύουμε ότι αναγνωρίζεται το μέγεθος της βοήθειας που έχει προσφέρει η Ελλάδα στη γειτονική χώρα. Και βεβαίως, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε με το γνωστό επεισόδιο, πρόκειται να δημιουργηθεί αυτή η μικτή ελληνοαλβανική ανακριτική επιτροπή, η οποία συντομότατα θα εκδώσει πόρισμα, για να γνωρίζουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκε αυτό το θέμα. Αρα, λοιπόν, η συνεργασία από την πλευρά της Ελλάδας και η βοήθεια που προσφέρει στην Αλβανία σε όλους τους τομείς είναι πασιφανής. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δεχθεί ιδιαίτερη μεταχείριση πολιτών εξ Αλβανίας που βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα πρέπει όλοι να σέβονται τους νόμους του κράτους, να κινούνται εντός των νομίμων πλαισίων, όπως και όλοι οι άλλοι πολίτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο ο Αλβανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την τραγωδία και για το ότι επέτρεψε να περάσει το πούλμαν στην Αλβανία. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πως το λεωφορείο δεν θα μπορούσε να περάσει στην Αλβανία, αν δεν συμφωνούσε σ' αυτό και η Αλβανία. Η στάση που ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές σ' αυτή την περίπτωση, είχε γνώμονα τη διαφύλαξη, την προστασία της ζωής των ομήρων. Αυτό είχε διαμηνυθεί προς τις αλβανικές αρχές, όχι μόνον προφορικώς, αλλά και εγγράφως. Επρεπε, επομένως, να γίνει απολύτως σεβαστό. Δεν έπρεπε να υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, οποιαδήποτε κίνηση, χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνήσει και η ελληνική πλευρά. Δυστυχώς δεν τηρήθηκε αυτή η δέσμευση. Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι η αλήθεια θα λάμψει. Θα εκδοθεί αυτό το πόρισμα από τη μικτή ελληνοαλβανική επιτροπή, ώστε όλα τα σχόλια τα οποία διατυπώνονται να αποδειχθεί τότε αν έχουν βάση ή όχι. Γνωρίζετε, πάντως, πολύ καλά -και είναι αψευδής μάρτυρας η εικόνα η οποία έχει κατά κόρον μεταδοθεί- πώς έχασε τη ζωή του ο άτυχος νέος από το Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έδωσε άδεια η ελληνική κυβέρνηση ώστε να περάσει το πούλμαν τα σύνορα προς την Αλβανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί αυτό ήταν το σχέδιο που εκπόνησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση και τις εισηγήσεις που είχαν από τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν από κοντά την εξέλιξη αυτής της επιχείρησης. Δεν υπήρχαν πολλές επιλογές. Αυτή ήταν η επιλογή που επικράτησε: Να υπάρχει μια ήρεμη επικοινωνία με τον κακοποιό, να μην δημιουργηθεί ένταση η οποία θα οδηγούσε σε μεγάλους κινδύνους τη ζωή όλων όσοι επέβαιναν στο λεωφορείο. Αυτό, επαναλαμβάνω, το θέμα πρέπει να το εξετάζετε κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες οι οποίες επικράτησαν όλες αυτές τις ώρες. Γνωρίζετε ότι ο Αλβανός κακοποιός κρατούσε μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα στα χέρια του, η οποία μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει μια τραγωδία. Γνωρίζετε, επίσης, ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έναν κακοποιό ο οποίος κάθε φορά άλλαζε τον κατάλογο των αιτημάτων που διατύπωνε. Εναν κακοποιό, η ψυχοδιανοητική κατάσταση του οποίου ήταν, όπως είπαν και οι ειδικοί, απολύτως διαταραγμένη. Και αυτό έπρεπε να ληφθεί υπόψη. Ολες οι κινήσεις, λοιπόν, καθορίστηκαν με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της ζωής των ομήρων. Δυστυχώς, η εξέλιξη ήταν τραγική. Αποφύγαμε τα χειρότερα, μπορεί να πει κανείς. Αυτό, όμως, όλο το επεισόδιο θα πρέπει να κριθεί αφού εκδοθεί αυτό το πόρισμα από τη μικτή ελληνοαλβανική επιτροπή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνώριζαν η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αστυνομικές αρχές ότι εκεί που έστελναν τους ομήρους δεν υπήρχε σωτηρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Και αν είχαμε ακόμη πιο τραγικά αποτελέσματα ενώ το λεωφορείο εκινείτο εντός της ελληνικής επικράτειας, ποιος θα ήταν ο δικός σας αντίλογος; Ας μην κάνουμε υποθέσεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι τέτοιου είδους επιχειρήσεις να οργανώνονται με γνώμονα την διασφάλιση της ζωής των πολιτών όταν βρίσκονται σε κίνδυνο. Και σ' αυτό συμφωνούμε όλοι. Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και πρέπει να σας πω ότι το όλο σχέδιο αυτής της επιχείρησης ακολουθήθηκε κατά γράμμα, παρά το ότι ο κακοποιός πολλές φορές ήταν απρόβλεπτος, επειδή η κατάστασή του ήταν κάθε άλλο παρά υγιής, φυσιολογική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, είστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, κανείς δεν είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχει νεκρός. Κακώς βγάλατε αυτό το συμπέρασμα. Λυπούμαι γι` αυτό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απολογία του Οτσαλάν, στην πρώτη ημέρα της δίκης στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Ελλάδα, η Ρωσία και λιγότερο η Ιταλία, δεν κατάλαβε ποτέ πώς η χώρα μας ήθελε με τη στάση της να τον εξοντώσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, γι` αυτό το θέμα. Μόλις προσφάτως, είχα τη δυνατότητα να κάνω σχετικά σχόλια απαντώντας σε ερωτήσεις σας. Αρκούμαι να πω ότι η θέση μας είναι η θέση που έχει εκφράσει η Ε. Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο, για την ανάγκη διεξαγωγής μίας δίκαιης δίκης, όσον αφορά τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στη θέση αυτή παραμένουμε. Το αίτημα, λοιπόν, είναι από τη Διεθνή Κοινότητα προς την Τουρκία, να διεξαχθεί μία δίκαιη δίκη.

ΚΟΛΩΤΑΣ: Ηθελα να ρωτήσω, αν θα τεθεί θέμα αντικατάστασης του αρχηγού της Εθνοφρουράς κ. Δήμου, μετά τις εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απασχολεί την κυβέρνηση τέτοιο θέμα.

ΚΟΛΩΤΑΣ: Κι όμως, υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι υπάρχει δυσφορία από την ελληνική πλευρά για τις θέσεις του κ. Δήμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν. Δεν μας απασχολεί τέτοιο θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η Τουρκία φαίνεται να περιπλέκει πάλι τα πράγματα σε σχέση με την Ελλάδα. Από τη μία, έχουμε την περίφημη επιστολή Τζεμ προς τον κ. Παπανδρέου, στην οποία αφήνει να εννοηθεί ότι ζητάει την εμπέδωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, από την άλλη, έχουμε διεκδικήσεις ελληνικών νησιών, όπως το Αγαθονήσι και δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ για βραχονησίδες στο Αιγαίο κ. λπ. Θα ήθελα μία δήλωσή σας. Πώς τα βλέπει τα πράγματα η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά αποκαλύπτουν ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία είναι γεμάτη αντιφάσεις και αντινομίες, έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, να έχει μία επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα, διεκδικώντας εδάφη της ελληνικής επικράτειας. Από την άλλη, τείνει χείρα φιλίας δια λόγων, χωρίς όμως οι λόγοι αυτοί να συνοδεύονται από ανάλογες πράξεις. Πιστεύω ότι θα πρέπει, έστω και τώρα, να αντιληφθεί η Τουρκία πως οι καλές διμερείς σχέσεις προϋποθέτουν την υπεύθυνη στάση και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία ασκεί εξωτερική πολιτική με βάση αρχές, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε και την Τουρκία να κάνει το ίδιο.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Επ` αυτού που λέτε ότι "ασκείται η εξωτερική πολιτική με βάση αρχές". Παρατηρείται, όμως, και το φαινόμενο να ασκείται εξωτερική πολιτική και από ιδιώτες, τελευταία. Επ` αυτού έχετε να πείτε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα την προηγούμενη εβδομάδα. Νομίζω ότι η επίσκεψη Ελλήνων πολιτών στο Αγαθονήσι, δεν μπορεί να πει κανείς ότι εμπίπτει σ` αυτή την κατηγορία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κοινωνία στο Αγαθονήσι είναι μία οργανωμένη κοινωνία, με λειτουργίες τις οποίες αναπτύσσουν άνθρωποι οι οποίοι ζουν εκεί. Υπάρχει σχολείο, υπάρχει Διοίκηση, Κοινότητα. Ολα αυτά, μαρτυρούν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική ταυτότητα του νησιού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 June 1999 - 16:34:24 UTC