Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Foreign Minister Press Briefing, 99-06-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Ιουνίου 1999

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε, σήμερα το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Γιώργο Παπανδρέου και Ακη Τσοχατζόπουλο, για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τις ειρηνευτικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει μεταξύ εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά τη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

ΥΠΕΞ: Το Σαββατοκύριακο είχαμε, όπως ξέρετε, αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ των στρατιωτικών των δύο πλευρών. Εγιναν συζητήσεις για πολλά τεχνικά θέματα, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν. Υπάρχει και ένα ζήτημα, το οποίο έχει προκύψει σε σχέση με τη διαδικασία του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι βεβαίως ένα πολιτικό ζήτημα και συζητείται σε πολιτικό επίπεδο. Ηδη, αυτή τη στιγμή, γίνονται επαφές μεταξύ του κ. Αχτισάαρι, του κ. Μιλόσεβτις και του G-8. Οι οκτώ μεγαλύτερες βιομηχανικά χώρες συζητούν το θέμα, σήμερα, στη Βόννη και μπορώ να σας πω ότι, παρά τις δυσκολίες, δεν υπάρχει αδιέξοδο. Παρά τις δυσκολίες, επέρχεται ειρήνη. Και βεβαίως, η Ελλάδα ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το Σαββατοκύριακο και σήμερα, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς υπουργούς, τον κ. Ιβανόφ, τον κ. Φίσερ, τον κ. Τάλμποτ και βεβαίως, με τις πρεσβείες μας σε όλες τις πρωτεύουσες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δώσουμε άδεια να περάσουν οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στο Αιγαίο;

ΥΠΕΞ: Αυτό το οποίο έχουμε αποφασίσει είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια άμεση προτεραιότητα για την επίτευξη της ειρήνης. Οι μονάδες αυτές είχαν και έχουν προορισμό να συμβάλλουν στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Αυτή η συμφωνία επέρχεται και άμεσα, μετά την υπογραφή των τεχνικών, αν θέλετε, διαδικασιών, θα υπάρξει η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων και βεβαίως, η παύση των βομβαρδισμών. Ετσι, λοιπόν, θα χρειαστεί άμεσα να αναπτυχθούν οι δυνάμεις αυτές στην περιοχή και γι` αυτό η Ελλάδα θα προωθήσει τη διαδικασία αυτή, όταν μας ζητηθεί από πλευράς των συμμαχικών δυνάμεων. Αλλά, ακόμα δεν μας έχει ζητηθεί η άδεια για να περάσουν οι δυνάμεις αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαρτάται, δηλαδή, από την υπογραφή;

ΥΠΕΞ: Οχι, δεν εξαρτάται άμεσα από την υπογραφή, την οποία περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Εμείς θέλουμε να είναι έτοιμες αυτές οι δυνάμεις, γιατί με την υπογραφή θα μπορέσει να υπάρξει εδώ, και μέσα σε μια-δυο ώρες, η άμεση ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων. Και θα πρέπει να μην υπάρξει ένα κενό εξουσίας και κενό προστασίας, αν θέλετε, και ασφάλειας στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ελληνικές δυνάμεις θα μεταβούν άμεσα, θα είναι από τις πρώτες δυνάμεις, όπως φημολογείται, οι οποίες θα αναπτυχθούν;

ΥΠΕΞ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα κάνει ανακοινώσεις, σήμερα, και θα σας πει ότι, πράγματι, και οι ελληνικές δυνάμεις θα μπουν μπροστά σ` αυτή τη διαδικασία ειρήνευσης, όπως έχουμε πει και παλαιότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολες αυτές οι εξελίξεις, πόσο πιστεύετε εσείς ότι θα επηρεάσουν τις ευρωεκλογές;

ΥΠΕΞ: Αυτό δεν μπορώ εγώ να το αξιολογήσω. Οπωσδήποτε το αξιολογεί ο ίδιος ο ψηφοφόρος. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι ολόκληρος ο ελληνικός λαός νιώθει ανακούφιση, ότι έρχεται πια η ειρήνη, παρά τις όποιες μικρές δυσκολίες βρίσκει ακόμα η διαδικασία και η διαπραγμάτευση. Αλλά, υπάρχει μια ευρύτερη ανακούφιση και βεβαίως, η κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική ειρήνης στην περιοχή. Κι αυτό νομίζω αναγνωρίζεται, όχι μόνο από τον ελληνικό λαό, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή και από τη Διεθνή Κοινότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να προβλέψετε, κ. Υπουργέ, με βάση τα δεδομένα που έχετε, πότε αναμένεται να επιτευχθεί τελικά αυτή η συμφωνία; Γιατί βλέπουμε ότι έχει καθυστερήσει αρκετά και πότε θα έχουμε παύση των βομβαρδισμών. Σε μια-δυο ημέρες;

ΥΠΕΞ: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε, ακριβώς. Πιστεύουμε το συντομότερο δυνατό. Οπως σας είπα, ήδη, αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση από πλευράς G-8 για το ψήφισμα στον ΟΗΕ και βεβαίως, συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποχώρησης. Ελπίζουμε το συντομότερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 June 1999 - 14:45:48 UTC